招聘中
$15,500-$21,500
$16,500-$25,000
$16,500-$25,000
月薪
更多好工 (6)
🔸️ 牧羊少年與他的浮萍 🌍 西式📍尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地下一直都無食過牧羊少年,今日終於有機會喇。星期五,12點幾黎到,唔算多人,個場非常大同有空間感,仲要幾靚好岩打卡~Lunch set 可以前菜加主菜或主菜加甜品或三樣都要曬我地唔打算試佢既甜品,所以淨係叫前菜+主菜🗨️ 獨子蒜蕃茄蓉辣肉腸肉醬扁意粉呢個估唔到甘好味,個肉醬係非一般,連埋啲蕃茄蓉,好細碎,非常開胃,位位朋友試完都大讚🗨️ 菠菜苗蘑菇南瓜蓉意大利飯朋友話因為睇落好健康所以叫左。食落份量都幾多,味道清新,配合南瓜甜甜地,我試左都覺得幾喜歡。只可惜係係素食,肉食既我當然次一個選擇🗨️ 燒雞漢堡配日曬蕃茄蛋黃醬伴海鹽薯條 呢個無影到相,但個雞扒勁大塊,仲有個薯條好好味,係幼薯條,個表面似再裹多一陣粉再炸,好食呢🗨️ 純素早午餐呢個餐有睇頭,樣樣都做得好,朋友話杯希臘乳酪好好食,為素食者帶來福音☕️ Cappuccino 拉花精美☕️ Matcha Latte 好夠大杯感覺很好,會再黎架!
🔸️ 牧羊少年與他的浮萍 🌍 西式
📍尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地下

一直都無食過牧羊少年,今日終於有機會喇。

Lunch set 可以前菜加主菜或主菜加甜品或三樣都要曬

我地唔打算試佢既甜品,所以淨係叫前菜+主菜

🗨️ 獨子蒜蕃茄蓉辣肉腸肉醬扁意粉

🗨️ 菠菜苗蘑菇南瓜蓉意大利飯

🗨️ 燒雞漢堡配日曬蕃茄蛋黃醬伴海鹽薯條

🗨️ 純素早午餐

☕️ Cappuccino 拉花精美

☕️ Matcha Latte 好夠大杯

感覺很好,會再黎架!
2022-11-11
尖沙咀文化中心,充滿了文藝氣息 而今年剛進駐這裏 "牧羊少年" 餐廳也同樣充滿藝術的色彩牧羊少年與他的浮萍一個以發展文化藝術為宗旨的餐廳,除了提供餐飲服務外,也定期舉辦攝影展,工作坊,新書發佈等一切與文化有關的活動現正舉行的" UKRAINE : A LOVE STORY "的影展讓大家透過照片去感受一下烏克蘭戰火中的情在這裏還設有一個2手書漂書櫃書本除了在場內閱讀外,還可以捐$10 將佢帶走,所有捐款會撥作文化或慈善用途。大家將舊書帶來捐獻,可以獲贎餐飲劵~書本又能延續生命。 簡直係3贏呀~餐廳的用餐區非常闊落,設計也很有文化氣息到了七點後,餐廳的燈光也會調暗,令餐廳更有氣氛呢~ 餐廳四周圍以落地玻璃,可以在食飯的同時,也欣賞到文化中心的藝術設計如果餐廳的音樂可以調低少少音量,整個餐廳的感覺就更完美了。前菜蒜香法國雞翼 (6隻) 配紐奧良風味蛋黃醬Deep Fried Chicken Wings (6pcs) with Cajun Lemon Mayo ($88) 雞翼外皮非常脆,而且一點也不油,雞肉還很JUICY 配上紐奧良風味蛋黃醬,一種新的味覺體驗~明太子奶油龍萵大蝦扁意粉Li
尖沙咀文化中心,充滿了文藝氣息
而今年剛進駐這裏 "牧羊少年" 餐廳也同樣充滿藝術的色彩

牧羊少年與他的浮萍

一個以發展文化藝術為宗旨的餐廳,除了提供餐飲服務外,
也定期舉辦攝影展,工作坊,新書發佈等一切與文化有關的活動

讓大家透過照片去感受一下烏克蘭戰火中的情
在這裏還設有一個2手書漂書櫃
餐廳的用餐區非常闊落,設計也很有文化氣息
到了七點後,餐廳的燈光也會調暗,令餐廳更有氣氛呢~
如果餐廳的音樂可以調低少少音量,整個餐廳的感覺就更完美了。

前菜
蒜香法國雞翼 (6隻) 配紐奧良風味蛋黃醬
雞翼外皮非常脆,而且一點也不油,雞肉還很JUICY
配上紐奧良風味蛋黃醬,一種新的味覺體驗~

明太子奶油龍萵大蝦扁意粉
Linguine with Spicy Italy Ndjia-Tomato Sauce
($158)
一個西日式結合的意粉,效果也出乎意料的合襯
散在麵上的香草叫龍蒿,是比較冷門的一種香草,平時多配雞肉,魚或蛋。和茴香差不多。
Creamy白汁醬濃稠適中,非常掛麵,而且令扁意粉更滑
大蝦SIZE真的不小,有4隻那麼多,而且非常彈牙爽口
那些櫻花蝦絕對是點睛之作,不但豐富了口感,也增加了咸香
瑪格麗特薄餅
Margherita Pizza
Pizza 上枱熱辣辣,d 芝士超厚又軟,一定要趁熱食呀~
愛那個羅勒葉,沒有煮太熟,還有葉子的清新味。清新了味蕾,減去了芝士的膩
這個pizza 一定要趁熱食 (很重要, 講3次) ,放涼了,芝士會變硬和變咸呢~
夜晚不敢飲咖啡,唯有點2個特飲

藍橘子乳酸 ($48), 非常 IGABLE 的一款特飲
那個藍非常吸晴,感覺非常清涼舒服, 尤如大海在浮沉
和餐廳的名字 "浮萍" 相呼應呢~
藍橘子乳酸
檸檬特調 ($44)
漸變的黃配以一片乾檸檬,非常沉實低調
但吸一口那個酸卻又有點震懾心靈
所以說,外表真不可靠~XD
檸檬特調
原以為平日夜晚會少人,六時多去到,吉位處處
但七點後,餐廳人流漸增,不知不覺間竟然坐滿了~
還好大家都是文化人,即使滿座也沒有很嘈雜,仍能保留那種書卷氣呢~
2022-11-14
藍橘子乳酸
  • 明太子奶油龍萵大蝦扁意粉
  • 瑪格麗特薄餅
2022-11-11 87 浏览
今日同老婆參觀完M+博物館,附近又無咩好食,就上網搵到呢間開係文化中心嘅西餐廳。餐廳地理位置方便,從尖東站L6出口 步行幾分鐘後就到達。大家用餐完畢,還可以漫步尖沙咀海傍,欣賞維港夜景🌃。我地傍晚時分,直接walkin入去,座位都幾多,唔需要等位。餐廳裝修設計以文青風為主,方便顧客打卡影相,室內放置了幾棵裝飾樹🌴,環境更加令人寫意,透過大玻璃可以望到窗外嘅流水,用餐時別有一番意境。餐廳嘅座位亦都好闊落,一班朋友收工之後,可以暢所欲言。挪威三文魚柳魚柳煎得啱啱好,唔會過熟,肉質仍然保持鮮嫩多汁。肉質細膩、魚油甘香味美,蘊含的Omega-3和蛋白質,啱曬健康人士之選。而且一啲都無腥的味道,配合埋檸檬蛋黃醬,味道更加佳。海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉呢到菜簡直用料十足,用上了海膽 黑魚子醬🦀️肉做醬汁,味道鮮而濃郁,喜歡濃味嘅朋友,值得一試。 因為意粉的外型像是小耳朵,故稱貓耳朵意粉,中間的部分柔軟、外圍彈牙,相比貝殼粉較厚身,更有嚼勁。總的來講,餐廳無論環境、食物都係高質的,值得大家一試。

挪威三文魚柳
而且一啲都無腥的味道,配合埋檸檬蛋黃醬,味道更加佳。

海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉

總的來講,餐廳無論環境、食物都係高質的,值得大家一試。

牧羊少年新開的分店選了在香港文化中心,位置非常好,還能看到海景,到了晚上8時還能看到幻彩泳香江的燈光表演,真的挺浪漫!明太子奶油萬萵大蝦扁意粉(158元)這個賣相挺不錯,最上面還放了櫻花蝦來作點綴,來增加食慾。意粉吃起來味道非常濃香,奶油香味濃,帶點芝士香,亦因為加了櫻花蝦,會多了份海鮮的鮮味!而配的大蝦一共有四隻,每一隻都挺大隻,而且都去殼了,吃起來爽滑彈牙!瑪格麗塔薄餅(148元)這個的芝士份量真的挺多的,下面不是平常得番茄醬,而是吃起來鹹香味挺足的醬了!整體吃起來有軟糯的口感,又有餅皮帶點脆的質量!蒜香法國雞翼(6隻)配紐奧良風味蛋黃醬(88元)這個雞翼炸得很不錯,外見內嫩的口感,味道帶點蒜香,吃起來就很惹味了,再配上這裡特別的醬汁,味道更香!法式蛋白檸檬塔(88元)這表面有加了砂糖,然後用火槍燒了一下,令整體多了份焦香和脆脆的口感!上面的蛋白質地非常幼滑,因為撒上了砂糖,所以吃起來會是甜甜的,而下面的檸檬塔的檸檬味非常濃郁,酸味比較突出!

明太子奶油萬萵大蝦扁意粉(158元)

瑪格麗塔薄餅(148元)

蒜香法國雞翼(6隻)配紐奧良風味蛋黃醬(88元)

法式蛋白檸檬塔(88元)

2022-11-11 698 浏览
| 浮萍 | 水生飄浮植物,常見於池塘湖泊;四處飄零。牧羊少年跟隨他的浮萍,來到香港文化中心;成群的浮萍築成咖啡廳。咖啡廳中庭有植樹的浮島, 室外直立著一幅如馬賽克的磚牆,水池流水淙淙。浮萍專注於藝術,定期設有音樂、電影、讀書分享等文藝活動。咖啡廳設有小型藝術展,現為有關烏克蘭的攝影展 “Ukraine: A Love Story"。朝啡晚酒,漆黑的 Lemma bar 靠著燭光,微弱的吊燈和酒吧枱的暖燈泡; 富有格調和氣氛。美食亦可以是呈現藝術的一種方式。Beetroot salad with Greek feta cheese & honey mustard balsamic vinaigrette 迷人的粉紫色來自原生紅菜頭,爽脆多汁,經處理後完全沒有苦澀味。紅菜頭多得堆成一個山丘,非常健康。Linguine with mentaiko, shrimp & tarragon in cream sauce 以明太子奶油伴扁意粉,是最佳的配搭。奶油包裹著每一條意粉,香濃幼滑;大蝦非常爽脆彈牙,質素很高。Four cheese pizza熱辣辣的pizza,芝士香氣四溢, 溶化的四
| 浮萍 |
水生飄浮植物,常見於池塘湖泊;四處飄零。

美食亦可以是呈現藝術的一種方式。

Four cheese pizza
熱辣辣的pizza,芝士香氣四溢, 溶化的四重芝士造成拉絲效果,餅底煙韌。

2022-11-09 65 浏览
今日去咗尖沙咀一間好有feel嘅餐廳食飯,我覺得餐廳格調幾啱慶祝生日/ 紀念日。餐廳俾我嘅感覺比較chill,而且有啲位可以望到維港景。牧羊少年與他的浮萍主要分為三大區域,分別有咖啡室、餐廳酒吧同文化藝術場地。今次我去餐廳食晚餐,食物同飲品都好高質!菠菜苗蘑菇南瓜蓉燴巴馬臣芝士意大利飯 $138意大利飯飯粒帶點咬口,每粒都包裹住滿滿嘅醬汁。味道方面,意大利飯食落有淡淡嘅蘑菇味,南瓜味比較重。再加上巴馬臣芝士,每一啖都好濃郁。另外仲有菠菜同瓜子,令意大利飯嘅口感更加豐富。明太子奶油龍萵大蝦扁意粉 $158依款意粉我大推!記得要趁熱食,凍咗啲汁會凝固咗~意粉充滿蝦味,除咗面頭佈滿櫻花蝦,仲有四隻大蝦。櫻花蝦好香口,大蝦好彈牙。明太子奶油醬濃郁,好creamy,帶微辣。抹茶牛奶(熱)$48近排熱愛抹茶😌,今次個拉花係小鹿,好靚。抹茶味道香醇,口感順口,奶味濃郁。特濃朱古力(凍)$48依杯朱古力好濃!!好似飲緊溶咗嘅朱古力咁~

菠菜苗蘑菇南瓜蓉燴巴馬臣芝士意大利飯 $138

明太子奶油龍萵大蝦扁意粉 $158

抹茶牛奶(熱)$48

特濃朱古力(凍)$48
依杯朱古力好濃!!好似飲緊溶咗嘅朱古力咁~
2022-11-07 6107 浏览
之前同朋友下午茶嚟過一次牧羊少年與他的浮萍。今日帶先生嚟Lemna,今次都係坐餐廳位。裝修好靚,餐牌都好有質感 - 係我喜愛嘅綠色系。靚在文青打卡,上次下午嚟咗好多人嚟打卡飲咖啡,晚上來別有一番風味,似fine dining x coffee shop咁,充滿着藝術氣息,多人時就較art coffee shop。特別係入夜之後燈光開始變暗,再加上有抒情嘅音樂,拍拖幾好,嘻嘻!明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅 $118Cod roe and crab meat taco墨西哥夾餅上面先有牛油果肉,再嚟就係蟹肉、蝦用同埋明太子,最後係大量芝士絲。蝦肉配蟹肉增加口感同鮮味,最後明太子嘅辣味刺激味蕾。挪威三文魚柳配椰菜花蓉及烤新薯伴檸檬蛋黄醬 $188Roasted salmon with cauliflower purée, roasted new potato & lemon dill mayo挪威三文魚柳厚肉脆魚皮,肉汁都好juicy。檸檬蛋黄醬小清新帶cream cream地。薯仔炸煎香左都唔錯,粉粉口感兼飽肚。朱古力布朗尼配雲尼拿雪糕 $88Chocolate brownie with

裝修好靚,餐牌都好有質感 - 係我喜愛嘅綠色系。

明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅 $118
Cod roe and crab meat taco

蝦肉配蟹肉增加口感同鮮味,最後明太子嘅辣味刺激味蕾。

挪威三文魚柳配椰菜花蓉及烤新薯伴檸檬蛋黄醬 $188

朱古力布朗尼配雲尼拿雪糕 $88
Chocolate brownie with vanilla ice cream

文青地方以甜品或者咖啡飲品打卡,晚上就唔飲咖啡啦。
🔅 牧羊少年與他的浮萍 🔅尖沙咀🔅甜品🔅話說一直都好欣賞文化中心樓下嘅牧羊少年咖啡館環境好高級文青feel,成日見到大排人龍,今次竟然俾我哋捕捉左個時間,係人比較少,可以靜靜地享受一份甜品~我同男朋友唔係太肚餓,所以今次就主攻甜品,首先我哋發現個Menu每一間咖啡館都唔同,我哋本身想食窩夫,但係呢間分店冇得叫~我哋叫咗一份伯爵茶Tiramisu,伯爵茶味嘅就比較少見,好期待咖啡同茶嘅味拎個平衡~結果都有驚喜,但就唔係話有咖啡味,而係個伯爵茶同cream原來都好夾,加埋紅桑子個酸味,味道就非常之突出~加上個咖啡餅既脆又軟,唔係硬梆梆,所以個口感都好好食另外一份就係檸檬撻,檸檬撻上邊仲有一層法式蛋白,所以都係高級嘢,加上藍莓同埋食用花,成個擺盤同外觀都好吸引我哋另外叫咗咖啡,冇咩特別,入口順滑,奶味平均,都係個拉花靚靚~另外我哋都叫咗Heroes啤酒,揀咗個好飲嘅IPA,唔係好夾啲甜品,但係就飲得好開心😂😂😂咁就okay啦!🤭牧羊少年與他的浮萍 網址: https://s.openrice.com/QrbS00f8B00~uZ5MGAA地址: 尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地下電
🔅 牧羊少年與他的浮萍 🔅尖沙咀🔅甜品🔅

咁就okay啦!🤭

牧羊少年與他的浮萍

地址: 尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地下
電話: 21783668
=====================
#尖沙咀美食 #尖沙咀黃店 #cafe #咖啡 #咖啡店 #尖沙咀cafe #黃店 #黃店蛋糕 #黃色經濟圈 #甜品 #尖沙咀甜品 #文化中心 #文化中心美食 #文化中心 #Tiramisu #檸檬撻
#kazyytst #kazyycoffee #kazyycake #kazyycafe #hkfood #hkfoodie

個日咁啱睇完戲 就來到文化中心見到呢間cafe 聽聞晏晝好似好多人排隊 但係我地去嗰陣七點幾唔多人 一拎飛就可以入到了!呢度佔地空間真係好大 好多座位 不過我地就坐左係一個意料之外嘅位~餐牌同普通嘅牧羊少年唔同 選擇比較少 場景燈光比較昏暗 不過會更🈶️feel 適合情侶~🍝獨子蒜番茄蓉意大利辣肉腸醬扁意粉💰148意粉上面撒左一層芝士粉 下面全部都係肉醬 有番茄仔同埋辣肉腸 呢度嘅肉醬比較辣 應該落左D辣椒仔 辣肉腸鹹度啱啱好 扁意粉口感都唔同D 有手工意粉煮出來嘅煙韌度 而且都幾索汁 算ok🤭🍕芝士四重奏薄餅💰188呢個芝士pizza雖然係薄底pizza 但係芝士含量一D都唔少 上面真係有四隻🤣有一舊嘅好似係奶酪芝士 下面都有好多重口感嘅車打芝士之類 中間D芝士係軟淋淋嘅 但係到外皮嗰度好脆!脆🉐️來唔係一㩢就甩 而係有D咬口嘅餡餅咁 芝士愛好者我就好鍾意!🍟依比利豬背油薯條💰78講真呢個薯條上到來都嚇親我 份量超級多🙈每條都係幼身 上面有D歐芹碎好香 而且用「豬背油」炸真係特別香口 唔使點茄汁都已經好好味 幼身得來雖然同粗薯嘅感覺唔同 但係就一啖接一啖咁咬 真係好抵食!雖然呢度野食選擇

🍝獨子蒜番茄蓉意大利辣肉腸醬扁意粉
💰148

🍕芝士四重奏薄餅
💰188

🍟依比利豬背油薯條
💰78

雖然呢度野食選擇唔係好多 但係環境已經贏曬 坐係度都特別舒服 望住昏暗嘅燈光好有feel 隔離仲有酒吧可以聽唱歌或者同frd吹下水咁~

📌 牧羊少年與他的浮萍 (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地下
2022-10-18
  • 芝士四重奏薄餅
📍<< Lemna >>尖沙咀梳士巴利道10號 香港文化中心🫧紅眼睛幽幽的看着這孤城…. 香港人呢幾年嚟大家係咪都攰了?有時候都需要一下靜默。呢度嘅氛圍同環境好適合來一場思緒嘅沉思。處於香港文化中心旁,望住維多利亞港,此處不論不同嘅年齡層都有自己一定嘅回憶吧。行得攰下就嚟下呢間餐廳作息,光線充足環境開闊光猛,好舒服,有種木系感,水池圍繞。男女朋友拍拖,家人聚餐,傾生意飲杯咖啡都有絕對嘅空間。💯‼️💕✏️有lunch同埋brunch選擇Lunch set,很不錯👍🏻都有幾樣選擇頭盤主菜甜品,我就選擇全餐。煙三文需魚溫泉蛋係我每次黎必食嘅頭盤👍🏻煙三文魚沒有死鹹,又有羅勒油香。溫泉蛋,我喜歡留喺以下嘅意粉一同加入享受。✏️明太子大蝦🍤扁意粉忌廉味香濃,大蝦大大粒,而且份量好足👍🏻對我口味嚟講我個人會比較喜歡spaghetti 但佢係采用linguine ,無法子。味道係美味的。✏️烤雞漢堡配乾茄蒜香蛋黃醬伴海鹽薯條薯條炸得香脆可口完全沒有軟感💯‼️見到烤雞配蛋黃醬,都冇得輸了。✏️是日甜品每天不同,大家可以就住自己口味選擇需唔需要享用甜品,個人就覺得一般,但係手造甜點亦
📍<< Lemna >>
尖沙咀梳士巴利道10號 香港文化中心

🫧紅眼睛幽幽的看着這孤城….

✏️有lunch同埋brunch選擇
Lunch set,很不錯👍🏻都有幾樣選擇
頭盤主菜甜品,我就選擇全餐。
煙三文需魚溫泉蛋係我每次黎必食嘅頭盤👍🏻
煙三文魚沒有死鹹,又有羅勒油香。
溫泉蛋,我喜歡留喺以下嘅意粉一同加入享受。

✏️明太子大蝦🍤扁意粉
忌廉味香濃,大蝦大大粒,而且份量好足👍🏻
對我口味嚟講我個人會比較喜歡spaghetti
但佢係采用linguine ,無法子。味道係美味的。

✏️烤雞漢堡配乾茄蒜香蛋黃醬伴海鹽薯條
薯條炸得香脆可口完全沒有軟感💯‼️
見到烤雞配蛋黃醬,都冇得輸了。

✏️是日甜品每天不同,大家可以就住自己口味選擇需唔需要享用甜品,個人就覺得一般,但係手造甜點亦都出色,配杯美式就一絕了。

Lemna 牧羊少年係一間CP值高的餐廳
呢度我同我另外位女仔朋友食,兩個人各$150 上下。淨係個環境都抵返晒💕

#尖沙咀美食 #美食 #尖沙咀
#尖沙咀cafe #海旁 #海旁散步
#foodguide #coffeeholic #coffee #café
#吃貨人生 #吃喝玩樂
#HKFoodBlogger
#相機食先
2022-10-21
2022-10-26 273 浏览
明太子奶油龍萵大蝦扁意粉 ($158)意粉非常creamy😆明太子同面頭既蝦乾碎令海鮮味揉合意粉大蝦係普通冰鮮蝦 不過呢個價錢黎講都合理.明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅 ($118)幾有特色有d日本fusion墨西哥嘅感覺夾住牛油果蓉同蟹肉沙律明太子少少辣幾清新幾開胃😙.蒜香法國鷄翼(6隻)配紐奧良風味蛋黄醬($88)呢個味道比較普通雞翼醃味唔夠味道主要來自蛋黃醬.飲品點咗比較少見嘅椰子斑蘭牛奶 ($48)值得推介👍🏻椰奶滲住啖啖斑蘭清香有椰果粒粒同椰子乾碎口感同味道都有層次
明太子奶油龍萵大蝦扁意粉 ($158)
意粉非常creamy😆
明太子同面頭既蝦乾碎令海鮮味揉合意粉
大蝦係普通冰鮮蝦 不過呢個價錢黎講都合理
明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅 ($118)
幾有特色有d日本fusion墨西哥嘅感覺
夾住牛油果蓉同蟹肉沙律
明太子少少辣
幾清新幾開胃😙
蒜香法國鷄翼(6隻)配紐奧良風味蛋黄醬($88)
呢個味道比較普通
雞翼醃味唔夠
味道主要來自蛋黃醬
飲品點咗比較少見嘅
椰子斑蘭牛奶 ($48)
值得推介👍🏻
椰奶滲住啖啖斑蘭清香
有椰果粒粒同椰子乾碎
口感同味道都有層次
2022-10-24 230 浏览
🎈推荐指數: 🤍🧡🧡🧡🧡|✏️環境: 8/10|✏️位置: 6/10|✏️服務: 7/10|✏️味道: 8/10|✏️選擇性: 8/10|✏️Sunday Brunch|✏️Price: Around $150/person|✏️Reserve: walk-in|✏️Pay Attention: 左邊係有野食,有啡咖,右邊係飲酒,只有酒。 |✏️推介:  佢D薯條🚗 呠呠車停泊: K11-Musea / 海港城 👴📢 講古佬 《 STORY TIME 》 :事源係附近有個展覽,所以去左呢面,一落去見到呢間幾靚既餐廳,就盲終終咁衝入去,中午見到好多人,佢可以禁飛仔拎位先,跟住行下星光大道先返去食就岩岩好。我地4:30定5點倒先入去,所以就岩岩好唔洗等,但都好多人架,估唔到呢個位置都咁多人,睇黎人地既人氣真係唔野小架!4個人,入到去同我地講,因為就黎無tea time Menu 架啦,所以入座就快D叫啦! 所以一坐低就睇MENU。一睇其實都平平無其既覺得,但係tea time 無所謂架啦,是但叫D野食,點知有驚喜,D薯條好鬼正..🤣食野啦食野啦..薯條好好食..薯條好好食..薯條好好食..! 唔知點解講左3次
🎈推荐指數: 🤍🧡🧡🧡🧡

|✏️味道: 8/10|✏️選擇性: 8/10

|✏️推介:  佢D薯條

🚗 呠呠車停泊: K11-Musea / 海港城

👴📢 講古佬 《 STORY TIME 》 :

食野啦食野啦..
薯條好好食..薯條好好食..薯條好好食..! 唔知點解講左3次呢, 可..
重牛油,好香好脆好好食..
雞翼OK KA, 不過反而雞翼就油左D, 但都好脆架, 佢個醬都好好食..
個TART...係生蝦面,再上面係一堆芝士,個撻有點硬、乾,我覺得......唔太match,我就覺得唔太好味,唔岩食..

野飲我地都叫得好好呀 (要讚自已,因為都好好飲。) 不過!!!! 激死你媽..
呢杯係我叫既! coffee + tonic + 桂花,宜家都好多coffee + tonic,熱熱地又想飲coffee但又想爽一爽加埋tonic就有soda既爽,但佢有埋桂花,咁又try try la.. 點知!!!!! 拿,佢有支匙係度,見佢coffee同tonic係未溝埋一齊,咁下意識就會拎起支匙,插入去,搞搞搞,點知呢...一搞就出事,爆晒出黎,頂....SODA 黎架,一搞就出晒事..。 係,我認我蠢,真係好下意識咁插左入去搞,但係請容許我指責一下商家點解你要比支野黎陷害我!! 🤣🤣 倒社晒囉....。其實呢, 點解會係咁既配搭先,會唔會真係唔係咁岩先,明明唔係我唔岩架嘛,係咪先 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 (心諗,跌左落地,係唔係要搵返炸沙先 🙈🙈🙈🤣🤣🤣 )

好啦,其他野飲其實都好好飲,價錢又唔係貴,所以我覺得幾好架。

之但係,講真,呢個位置,我又唔會點黎,唔會為左食呢間餐廳黎呢度,唔係行過去有野做,都唔會特登黎,如果呢個菜系同呢間餐廳佢去返musea,或者海港城,我覺得佢堅得...D薯條。

總結: 不妨一去。
2022-10-23
  • 薯條
2022-10-23 373 浏览
在尖沙咀文化中心,有一個好CHILL既CAFE,就係牧羊少年,個環境係勁文青,有一排座位係係條小小人造河邊,FOR打卡個VIEW真係冇得頂,可惜今次坐唔到係果度啦>_<。講返食物先,叫左個沙律,入面有牛油果&無花果,兩款果都好食又滑又甜,仲有配埋慢煮牛,D牛唔會因為慢煮而好「鞋口」,反而好夠味好好食。仲有叫左個明太子蝦意粉,意粉配左明太子&醬汁,口感勁好,好CREAMY。最後仲有個MAIN DISH,就係豬鞍,份量好足夠。食哂之後都好夠飽。美中不足既就係,甜品太早SOLD OUT啦,想叫TIRAMISU做個完美句號都唔得。
2022-10-22
2022-10-22 232 浏览
一去到餐廳,感覺好文青💚餐廳入面有個area好像圖書館一樣,俾人打卡影相,空間感好大。我們叫了:vegetarian all day breakfast :啱晒牛油果控,因為入邊有好多牛油果,而且好新鮮、我鍾意個set有杯小小的yogurt,感覺好健康💕明太子大蝦忌廉意大利粉:大蝦好彈牙配上未太子好好味飲品叫了熱白🍑烏龍茶同cold press fruit juice 🥤.

我們叫了:

明太子大蝦忌廉意大利粉:大蝦好彈牙配上未太子好好味

2022-10-22 96 浏览
一直都想試呢間餐廳,今日就同朋友嚟試吓,我哋冇預早訂位,中午1點幾Walk in有位,唔洗等✅2份lunch set:前菜+主菜+(額外加配小食)+飲品。前菜:- 柚子醋糖漬小蕃茄藜麥沙律🥗🌟🌟🌟- 挪威煙三文魚配溫泉蛋🥚🌟🌟🌟🌟主菜:- 蕃茄蓉意大利辣肉腸醬扁意粉🍝🌟🌟🌟🌟🌟今日最出色之選❤️- 明太子奶油大蝦扁意粉🍝🦐🌟🌟一般,可能係太膩🫢加配小食:- 依比利豬油背薯條🍟🌟🌟🌟🌟份量太多,成坐薯條山,完全食唔晒🤣- 蒜香法國雞翼🌟🌟🌟🌟飲品:- 蜜桃烏龍,一般🥺- creamy black coffee,還好

前菜:
- 柚子醋糖漬小蕃茄藜麥沙律🥗🌟🌟🌟
- 挪威煙三文魚配溫泉蛋🥚🌟🌟🌟🌟

主菜:
- 明太子奶油大蝦扁意粉🍝🦐🌟🌟一般,可能係太膩🫢

加配小食:
- 蒜香法國雞翼🌟🌟🌟🌟

飲品:
- 蜜桃烏龍,一般🥺
- creamy black coffee,還好