招聘中
$15,500-$21,500
$16,500-$25,000
$16,500-$25,000
月薪
更多好工 (6)
2022-11-24 39 浏览
之前見到報道呢間文化中心開咗一排嘅cafe牧羊少年與他的浮萍, 原來有一邊係酒吧。諗住牧羊嘅其他分店都試過,之後決定試吓佢哋旁邊嘅酒吧。三點到七點有happy hour,有紅酒白酒啤酒選擇,價錢都OK,平均$60-70一杯。另外Menu都會有啲小食,特別推介佢哋嘅依比利豬背油薯條。應該係用咗豬油嘅關係,啲薯條特別好食。簡直係食到停唔到口!酒吧嘅環境都幾chill,嗰日星期五晚都唔係太多人,反而隔離Cafe就排晒長龍。酒吧連住Cafe有一個位定期有藝術展覽,另外亦定期都會有live band表演。本人覺得呢度係一個可以靜靜地傾吓計幾好嘅選擇。
2022-11-24 30 浏览
最近經過尖沙咀文化中心,發現這裡多了一個很美的餐廳,這天和朋友去試一試。因為餐廳外面有一個小水池,整個環境都充滿氣氛。裡面仲有一個很像書店的地方haha,最吸引的是還有一部鋼琴呢!另外行多一步就會看到Lemna 酒吧,是一個酒吧及表演場地,空間感十足。今次我們在餐廳那邊用餐,裝修設計自然,用了不少光與影。甜品和意粉都相當多款式,不過今次想食一食其他的。於是,點了一個莎樂美腸薄餅,真的很大份,兩個人share真的很飽肚。上面有好多莎樂美腸,餅底很有咬口,一定要趁熱食。另外一個是明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅,真的十分惹味。微辣的明太子醬配上新鮮的芝士蟹肉及牛油果,令人感到開胃和滿足。飲品方面,藍橘子乳酸賣相一流,打卡必點,味道像忌廉溝鮮奶。還點了一杯Ice Espresso,第一次飲ice espresso,感覺很fresh,可能平時都飲慣齋啡,這杯亦飲到咖啡豆原本的香味。總括而言,這裡絕對是充滿藝術氣息和音樂的休閑餐廳,在餐廳吃飽飽還可以到Lemna 酒吧飲下cocktail呀,是一個和朋友聊天的好地方。

因為餐廳外面有一個小水池,整個環境都充滿氣氛。

今次我們在餐廳那邊用餐,裝修設計自然,用了不少光與影。

甜品和意粉都相當多款式,不過今次想食一食其他的。

上面有好多莎樂美腸,餅底很有咬口,一定要趁熱食。

另外一個是明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅,真的十分惹味。

2022-11-23 33 浏览
牧羊少年既分店愈開愈多,每間都有獨自既特色,呢間位於文化中心既分店Lemna 處處都充滿藝術氣息,裝修設計都似係文青咖啡店風,日頭既時候好岩叫杯野飲嗌個小食睇本書悠閑度過一個下午,晚黑既時候燈光偏暗,好岩同朋友知己黎談心我同朋友係平日大概7點多黎,唔洗等位我地首先叫左個依比利豬背油薯條,份量完全係比想像中大得多,炸出黎熱辣辣,每條都充滿豬油香,唔係普通薯條咁簡單我同朋友都幾鐘意食芝士,所以叫左個芝士四重奏薄餅,真係明顯食到有唔同既芝士係入面,而且味道都好夾,唔會太濃太搶味我同朋友都一眼睇中菠菜苗蘑菇南瓜蓉燴巴馬臣芝士意大利飯,本身已經好鐘意食燴飯,好creamy, 加左南瓜蓉令到燴飯更加香甜,上面菠菜苗、蘑菇、瓜子份量都唔少,所以就算冇肉都充滿口感野飲方面,朋友試左藍橘子乳酸,個底有啲乳酪,中間藍色係梳打水,本身略嫌個梳打水有啲甜,但乳酸可以中和到味道我自己就叫左抹茶牛奶,抹茶味都幾重,又唔會好甜,不錯

我同朋友係平日大概7點多黎,唔洗等位

我自己就叫左抹茶牛奶,抹茶味都幾重,又唔會好甜,不錯
2022-11-22 35 浏览
📍牧羊少年與他的浮萍尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地下呢間餐廳有多個吸引人之處,先講佢嘅位置,座落於文化中心,頓覺整個人也充滿文化氣息😆餐廳好闊落,坐得很舒服呢。🍟依比利豬背油薯條 ($78-HKD)薯條炸完即上枱當然好食,但上枱一段時間仍然脆口,份量又多,不錯。🧀芝士四重奏薄餅($188-HKD)我個人認為薄餅只要焗完即上枱,味道點都有保証。喜歡芝士嘅朋友,推介試😋🍝獨子蒜蕃茄蓉意大利辣肉腸醬扁意粉($148-HKD)喜歡微辣嘅朋友可一試,由於帶點酸甜,感覺相當開胃,但略嫌油多了一點點😌🐟娜威三文魚柳配椰菜花蓉及烤新薯伴檸檬時菠黃蛋醬($188-HKD)三文魚柳煎得唔錯,而且都大份😁🟠今次只得二人食,本來只叫了薯條、意粉同三文魚柳,但又好想食個四重芝士pizza。唔緊要啦,最後決定帶走一半意粉同三文魚柳當明天午餐😋🤩🟠總括來說,地方坐得舒適,而食物也好,價錢略為貴咗少少少少啫,但餐廳地處一個咁好嘅位置,略為貴少少少少都合理嘅。😁
📍牧羊少年與他的浮萍
尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地下

餐廳好闊落,坐得很舒服呢。

🍟依比利豬背油薯條 ($78-HKD)

🧀芝士四重奏薄餅($188-HKD)

🍝獨子蒜蕃茄蓉意大利辣肉腸醬扁意粉($148-HKD)

三文魚柳煎得唔錯,而且都大份😁

尖沙咀文化中心下有間本地品牌餐廳,環境氣氛連個餐廳名都好文青,就算簡簡單單飲杯咖啡都好寫意,而且仲有酒可以飲,多種選擇!明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅 $118.0外皮超脆既夾餅,超強烈既明太子同芝士味道,加上清爽沙津絲同清新牛油果,作為開胃小食超好味!蒜香法國雞翼(6隻) 配 紐奧良風味蛋黄醬 $88.0香脆雞翼炸得好完美,唔太乾而且咬落熱辣辣仲有油汁出,配合秘製醬汁既蛋黃醬,昇華雞翼既味道。烤意式時令海鮮拼盤 $298.0超豐富海鮮拼盤,大蝦、帶子、魷魚、比目魚,仲有粟米、檸檬作配搭,感覺相當唔錯!尤其大蝦蝦肉豐厚、比目魚帶有肥美魚香油既口感!法式蛋白檸檬塔 $88.0超流心而且檸檬味非常突出既塔,又酸又甜像極了愛情!奇異果|青瓜|⽻衣⽢藍|蜂蜜 (凍) $62.0海風眷戀沙 (凍) $58.0兩杯飲品都非常創意同埋值得打卡!

明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅 $118.0

蒜香法國雞翼(6隻) 配 紐奧良風味蛋黄醬 $88.0

烤意式時令海鮮拼盤 $298.0

法式蛋白檸檬塔 $88.0
超流心而且檸檬味非常突出既塔,又酸又甜像極了愛情!

奇異果|青瓜|⽻衣⽢藍|蜂蜜 (凍) $62.0
海風眷戀沙 (凍) $58.0
兩杯飲品都非常創意同埋值得打卡!
2022-11-21 44 浏览
𝓛𝓮𝓶𝓷𝓪 ☘️浮萍專注於藝術,定期設有音樂、電影、讀書分享等文藝活動。咖啡廳設有小型藝術展,現為有關烏克蘭的攝影展 “Ukraine: A Love Story"。美食亦可以是呈現藝術的一種方式,而新概念店Menu亦偏向精緻西餐~蒜香法國鷄翼(6隻)配紐奧良風味蛋黄醬$88鷄翼炸香可口 沒有用太多調味味道主要來自蛋黃醬Risotto with Pumpkin Purée, Mushroom & Parmesan Cheese $148Risotto 材料十分充足,吃的很飽以甜品來完結滿足的晚餐跟朋友一樣都偏愛檸檬撻檸檬撻上邊仲有一層法式蛋白,香脆撻皮的靈魂,配搭質感細滑的檸檬餡,味道豐富之餘,口感十足, 加上藍莓同埋食用花,成個擺盤同外觀都好吸引菠蘿迷迭香清茶咖啡$58飲品方面亦有新嘢,例如呢杯好啱香港夏天飲嘅菠蘿迷迭香清茶咖啡,先以菠蘿、迷迭香打成基底,再倒入四季青茶、Espresso,最後以檸檬乾及迷迭香點綴。影完相記得攪勻再飲,聞落係迷迭香嘅芬芳,入口就係咖啡嘅醇香同菠蘿嘅酸甜交織,茶香唔太突出,整體清爽醒神。 𝓛𝓮𝓶𝓷𝓪 ☘️浮萍專注於藝術,定期設有音樂、電影、讀書分享等𝓛𝓮𝓶𝓷
𝓛𝓮𝓶𝓷𝓪 ☘️

浮萍專注於藝術,定期設有音樂、電影、讀書分享等文藝活動。

𝓛𝓮𝓶𝓷𝓪 ☘️

浮萍專注於藝術,定期設有音樂、電影、讀書分享等𝓛𝓮𝓶𝓷𝓪 ☘️

浮萍專注於藝術,定期設有音樂、電影、讀書分享等文藝活動。

文藝活動。

2022-11-21 70 浏览
今日行開尖沙咀,見到文化中心開左間牧羊少年,應該係我地太早,門口竟然冇人等位,就一於入去。原來入面位置已經 full,安排我地坐係比較近門口既位,都幾舒服,空間感好夠。原來呢間鋪已經係第9間分店,入到黎先發覺餐廳同酒吧一齊既全新概念。隔離酒吧既位置好 Chill,三五知己可以係果邊吹下水都幾好,唔知有冇D小食類既野呢,可以試一試。坐底冇耐就有 Menu 同 QR Code,就可以慢慢點菜喇 ~ 2個人唔係叫到好多野,只係叫左兩個 Main 同 兩杯野飲。隻衰佬個肚唔係好舒服,叫左焙茶,我就叫左 Home Made Lemonade,唔知點解每次野飲我都係鍾意人地果杯 🤣🤣🤣獨子蒜蕃茄蓉意大利辣肉腸醬扁意粉,入面料好多,比例上料多過意粉,肉醬多到好想食埋碟上面既汁 👍🏻 唔錯!再黎就係 慢煮法國豬鞍 配火灸粟米 及烤新薯 伴芥末籽蘋果醬,呢個整得好好 ! 豬鞍超級 JUICE,勁香!粟米好甜,燒過好似有點焦香既感覺,唔錯!薯仔點個芥末籽醬都好好食,加多少少鹽更好!牧羊整體都係唔錯 👍🏻

牧羊整體都係唔錯 👍🏻
  • 慢煮法國豬鞍 配火灸粟米 及烤新薯 伴芥末籽蘋果醬
2022-11-18 45 浏览
見到很多人都去呢間甘有文化氣息的餐廳難得放得早都可以同老公一齊感受下我們坐的位置最入面去梳化位餐廳很大,有酒吧區,用餐區,展覽區都集於一身我很喜歡lemna of the alchemist 的概念我自己本身都係文人,一個地方可以讓大家進行不同的文化活動交流,又可以享受美食,很寫意瑪格麗特薄餅芝士份量很多,薄批的批底很香脆,烘得微焦。喜歡餅底的口感很有韌性。兩個人分享都很足夠,最緊要襯熱食先好食,仲有少少拉絲添。慢煮法國豬鞍配火炙粟米及烤薯伴芥末籽蘋果醬豬鞍很大件,利用慢煮的方式能鎖住豬鞍的水份,肉質很滑口,一般煮法好易柴的,但切開豬鞍,見到仍見到肉汁,蘸上醬汁,很有果香帶有少許辣感,更能帶出肉香,吃起來很可口。配菜有香甜粟米,火炙後很有香味,薯仔很稔身。凍椰子斑蘭牛奶椰奶很香濃而幼滑,面層灑上椰香脆片,食落去很香口。呷一口的時候,感到斑蘭香味很清香的,底層有椰果,飲起來很有層次及口感。
見到很多人都去呢間甘有文化氣息的餐廳
難得放得早都可以同老公一齊感受下

我們坐的位置最入面去梳化位
餐廳很大,有酒吧區,用餐區,展覽區都集於一身

瑪格麗特薄餅

慢煮法國豬鞍配火炙粟米及烤薯伴芥末籽蘋果醬

凍椰子斑蘭牛奶

-相信大家對 「牧羊少年」 嘅分店一啲都唔陌生香港九龍新界都充滿佢哋嘅足跡今次終於有時間去體驗吓位於文化中心嘅概念店「牧羊少年與他的浮萍 Lemna」/入邊主要分為餐廳區同酒吧區餐廳區環境係充滿木、石、植物嘅元素加上大落地玻璃吸取天然光線夠晒光猛大家影靚相就更方便📸/▫️依比利豬背油薯條▫️薯條夠晒大碟分量好多🍟每條都新鮮炸起夠晒脆卜卜熱辣辣一條接一條完全食唔停口/▫️菠菜苗蘑菇南瓜蓉燴巴馬臣芝士意大利飯▫️係素食朋友嘅選擇🌱意大利飯質地軟硬適中配合南瓜蓉醬汁煮出惹味材料充足,口感夠晒豐富/▫️慢火燒保濕三黄半雞伴烤新薯及澳洲西蘭花苗▫️慢煮出嚟嘅雞肉超嫩滑煮法鎖住肉汁,每啖肉都充滿肉汁同雞油就算係雞胸位置一啲都唔會乾熟度啱啱好,好有驚喜雖然等待時間會較長,但絕對值得🫶🏻/▫️黃金蕎麥茶(凍)▫️不含咖啡因嘅一款茶飲蕎麥味好清新,幫助中和肉食嘅油膩感/餐廳區同酒吧區中間有一個圖書館區域有各類型嘅中英文書籍相信大家喺社交平台都睇到唔少打卡相絕對係一個文青打卡好去處📸
相信大家對 「牧羊少年」 嘅分店一啲都唔陌生
香港九龍新界都充滿佢哋嘅足跡
今次終於有時間去體驗吓位於文化中心嘅概念店
「牧羊少年與他的浮萍 Lemna」
入邊主要分為餐廳區同酒吧區
餐廳區環境係充滿木、石、植物嘅元素
加上大落地玻璃吸取天然光線夠晒光猛
▫️菠菜苗蘑菇南瓜蓉燴巴馬臣芝士意大利飯▫️
係素食朋友嘅選擇🌱
意大利飯質地軟硬適中
配合南瓜蓉醬汁煮出惹味
材料充足,口感夠晒豐富
▫️慢火燒保濕三黄半雞伴烤新薯及澳洲西蘭花苗▫️
慢煮出嚟嘅雞肉超嫩滑
煮法鎖住肉汁,每啖肉都充滿肉汁同雞油
就算係雞胸位置一啲都唔會乾
熟度啱啱好,好有驚喜
雖然等待時間會較長,但絕對值得🫶🏻
▫️黃金蕎麥茶(凍)▫️
不含咖啡因嘅一款茶飲
蕎麥味好清新,幫助中和肉食嘅油膩感
餐廳區同酒吧區中間有一個圖書館區域
有各類型嘅中英文書籍
相信大家喺社交平台都睇到唔少打卡相
絕對係一個文青打卡好去處📸
黃金蕎麥茶(凍)
依比利豬背油薯條
菠菜苗蘑菇南瓜蓉燴巴馬臣芝士意大利飯
慢火燒保濕三黄半雞伴烤新薯及澳洲西蘭花苗
2022-11-18 43 浏览
👍🏻 海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉有著海膽及黑魚子醬嘅加持 意粉無需過多調味 簡簡單單呈現食材最真摯嘅原味😻每一啖都可以感受到鮮味 貓耳朵粉造型可愛 口感亦都唔錯 較一般意粉煙韌👏🏻👍🏻 獨子蒜蕃茄蓉意大利辣肉腸醬扁意粉蕃茄醬汁充滿蒜香🍅肉醬十分惹味 因為質地比較稠 所以意粉好容易掛上🍝整體味道酸酸甜甜 很是開胃!👍🏻 清酒昆布湯煮本地蜆蜆肉大大隻 好圓潤 用上傳統砂煲上菜 同餐廳環境有很強烈的對比☺️酒味頗濃架👍🏻 法式蛋白檸檬撻🍋甜品要咗個檸檬撻 造型美美的 外層撻皮有奶香味而且厚度剛好 lemon custard偏流心 微酸 注意事項⚠️- 餐廳空間感好大 座位都各式各樣 任大家選擇😝部份位置更可以望到海景
👍🏻 海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉

👍🏻 獨子蒜蕃茄蓉意大利辣肉腸醬扁意粉

👍🏻 清酒昆布湯煮本地蜆

👍🏻 法式蛋白檸檬撻🍋

注意事項⚠️
2022-11-17 43 浏览
呢幾日得知左一個壞消息冇乜心機想放空想靜下想抖下昔日好多人嘅尖沙咀海傍已經唔多人夜晚過黎吹下海風係幾舒服人生在世,得得失失,有咩先係最重要?Anyway文青都係會肚餓嘅就喺海傍呢間牧羊少年食下嘢坐下呢間同其他牧羊少年唔同首先佢嘅全名叫做牧羊少年與他的浮萍Lenma of the alchemist實在上佢除咗係一間cafe外佢更係一間酒吧同藝術館佔地極大,劃分成三個地區酒吧嗰邊燈光昏暗啲,幾好情調Cafe多啲枱,但空間感都好足藝術館有一個大型漂書櫃更定期有唔同嘅展覽品添我都真係幾佩服牧羊少年可以堅持到品牌想營造嘅氣氛唔放棄難,做到收支平衡更難老實講喺香港呢個速食又功利嘅社會我都有懷疑過究竟有冇得做而事實係佢哋嘅質素真係高即使價錢貴少少但都值得一試紅菜頭沙律用料唔馬虎,用最嫩嘅baby spinach 大量紅菜頭同核桃沙律醬不多也不少同蘋果醋結合,甜酸剛剛好賣相靚,味道好,而且比靚材料我覺得係對得住 $128呢個價Earl grey tiramisu 甜品最基本係要打咭靚,佢做到一上枱就瘋狂餵相機食先味道有驚喜,earl grey味超級濃係超級濃!超級濃!超級濃!!索曬入手指餅度我覺得係
呢幾日得知左一個壞消息冇乜心機
想放空想靜下想抖下
昔日好多人嘅尖沙咀海傍已經唔多人
夜晚過黎吹下海風係幾舒服
人生在世,得得失失,有咩先係最重要?

Anyway文青都係會肚餓嘅
就喺海傍呢間牧羊少年食下嘢坐下
呢間同其他牧羊少年唔同
首先佢嘅全名叫做
牧羊少年與他的浮萍
Lenma of the alchemist
實在上佢除咗係一間cafe外
佢更係一間酒吧同藝術館
佔地極大,劃分成三個地區

酒吧嗰邊燈光昏暗啲,幾好情調

Cafe多啲枱,但空間感都好足

藝術館有一個大型漂書櫃
更定期有唔同嘅展覽品添

我都真係幾佩服牧羊少年
可以堅持到品牌想營造嘅氣氛
唔放棄難,做到收支平衡更難
老實講喺香港呢個速食又功利嘅社會
我都有懷疑過究竟有冇得做

而事實係佢哋嘅質素真係高
即使價錢貴少少但都值得一試

紅菜頭沙律
用料唔馬虎,用最嫩嘅baby spinach
大量紅菜頭同核桃
沙律醬不多也不少

同蘋果醋結合,甜酸剛剛好
賣相靚,味道好,而且比靚材料
我覺得係對得住 $128呢個價

Earl grey tiramisu
甜品最基本係要打咭靚,佢做到
一上枱就瘋狂餵相機食先
味道有驚喜,earl grey味超級濃
係超級濃!超級濃!超級濃!!

索曬入手指餅度
我覺得係偏甜嘅,要有心理準備fat fat

明知叫甜品,所以叫定齋啡中和下
佢哋呢杯creamy black coffee
我都猶豫左陣點樣可以creamy
原來上到有一層泡,但唔係奶黎
幾得意,好似飲緊啤酒面嗰層咁
鍾意齋啡人仕真係要試一試

細妹嘅健康纖維豐富之選
羽衣甘藍+青瓜+奇異果+蜂蜜
雖然我冇飲,但啲清新味飄出黎
奇異果味好出,微甜,入口係舒服嘅

播住輕鬆嘅音樂
突然播cranberries嘅一首老歌
喚醒年輕年代嘅rock and roll魂
少年不識愁滋味
當年以為自己得懂
到呢刻發現過去嘅愁都係甜
珍惜當下,共勉之
2022-11-17 39 浏览
約友人來尖沙咀文化中心的cafe,非常多打卡位,富有空間感,而且好有文青及藝術feel,環境寬敞舒適,落地大玻璃可以望到維港景色,不論日與夜都同樣吸引。伊比利豬背油薯條 $78上菜時好香好誘人,用左伊比利豬背油,所以特別香,濃郁豬油香氣。幼身薯條炸得外脆內綿,用左蒜蓉同鹽調味,味道更豐富。瑪格麗塔薄餅 $148喜歡最簡單直接的美味,沒有過多的餡料,用左番茄醬汁、芝士、羅勒....等食材,又薄又脆的薄餅,淡淡的番茄甜味,大量芝士好香濃滋味,呢度唔止用左mozzarella,應該加多左濃味芝士,除左拉絲,味道相當濃厚,羅勒香氣也很好,襯熱食會更好味。明太子奶油龍萵大蝦扁意粉 $158醬汁creamy 濃厚,微微辛辣的明太子令人更開胃解膩,大蝦非常爽口彈牙,亦都頗大隻,用少見的龍萵香料,更添風味,扁意粉彈牙有咬口,熟度煮得剛好。

伊比利豬背油薯條 $78

瑪格麗塔薄餅 $148

明太子奶油龍萵大蝦扁意粉 $158
2022-11-16
2022-11-16 37 浏览
牧羊少年系的食品一向都有一定水準,環境也十分文青feel他的浮萍開在文化中心地下, 記得以前是一間自助餐,裏面相當寬敞,私隱度頗高,落地玻璃外面是小橋流水,10分好坐服務態度不俗,有高級cafe的感覺食品:蒜香法國雞翼(六隻)配紐奧良風味蛋黃醬$88這六隻炸雞翼入口相當juicy,肉汁甚多,剛上桌時裏面熱辣得燙咀,外皮香脆,沾上紐奧良風味,蒜香濃郁的蛋黃醬,creamy得來非常提味,雞翼件頭大,相當不錯慢煮法國豬鞍配火炙粟米及烤新薯伴芥末籽蘋果醬$238豬鞍肉相當厚重,採慢煮法煮至七分熟裡面呈現淡粉紅,邊位帶骨位置半肥不瘦,入口更juicy多汁粟米烤過更甜,新薯外皮超香脆!蘋果醬帶甜中和豬鞍油膩感,不俗法式蛋白檸檬塔$88相當creamy,檸檬酸令它非常開胃,塔底爽脆不會太重牛油,味道出色,唯價格不算便宜偶爾來chill一下也不錯

牧羊少年系的食品一向都有一定水準,環境也十分文青feel

服務態度不俗,有高級cafe的感覺

食品:

蒜香法國雞翼(六隻)配紐奧良風味蛋黃醬$88

慢煮法國豬鞍配火炙粟米及烤新薯伴芥末籽蘋果醬$238

法式蛋白檸檬塔$88

偶爾來chill一下也不錯
2022-11-16 45 浏览
去完太空館,經過見到呢間新開嘅Cafe ,集餐廳、酒吧、文化藝術於一身,仲有個文化藝術區🤩 用作舉辦展覽及工作坊,今次去就有個攝影展📸餐廳空間感大,一直行都未見盡頭,以木系及綠色植物為主調,加上日光照射☀️,環境非常悠閑舒適😌 我就揀咗水泥中島座位🏝,被植物圍繞住,同時又可以見到外面餐廳主打西式菜式,賣相精緻香料蛋黄醬火炙粟米🌽粟米沾滿蛋黃醬,烤至微焦,外面灑上香料,食落外脆內多汁,帶點辣,好惹味明太子奶油龍萵大蝦扁意粉🍝奶油醬汁滿滿,順滑creamy,但唔會膩,每一條意粉都可以沾滿。 大蝦🍤好大隻又爽脆。伯爵茶提拉米蘇🍰加入伯爵茶為特色,夾雜咖啡及茶香😌,奶油軟滑,手指餅有脆有軟,好有口感特濃朱古力(熱)🍫🍫🍫驚喜特飲,朱古力味非常濃郁,入口幼滑,唔甜😍 完全無法抗拒😇

我就揀咗水泥中島座位🏝,被植物圍繞住,同時又可以見到外面

餐廳主打西式菜式,賣相精緻

香料蛋黄醬火炙粟米🌽

明太子奶油龍萵大蝦扁意粉🍝

伯爵茶提拉米蘇🍰

特濃朱古力(熱)🍫🍫🍫

• 明太子奶油龍萵大蝦扁意粉
  • 伯爵茶提拉米蘇
  • 特濃朱古力(熱)
2022-11-15 47 浏览
隱藏於尖沙咀文化中心入面嘅「 牧羊少年與他的浮萍」,估唔到餐廳地方喺咁大,進入餐廳後好似去咗另一個世界咁😆將文化、音樂、藝術、飲食集於一身嘅餐廳於幾個月前先開業。開業初期我試過weekday 午飯時間去過,但因等候時間太耐而放棄了。今次選擇於晚餐時間去,成功之餘仲安排咗窗口位俾我哋添🥰🥰 餐廳內環境一流,設有多塊落地玻璃,我覺得日間時間去有日光引入餐廳感覺應該會好Chill呢。食物方面以西餐為主,而且冇套餐供應。想飲嘢嘅話就要另外單點飲品喇。今次食咗前菜、主菜甜品,全部水準都唔錯,大滿足😋▫️香料蛋黃醬火炙粟米 (HKD78) - 蛋黃醬味道唔算特出,不過味道辣辣地送啤酒🍻非常適合喎。呢個前菜廚房將原條粟米切件,細細件容易食。▫️挪威三文魚柳配椰菜花蓉及烤新薯 (HKD188) - 晚市餐牌其中一個特色主菜。肥美肉厚嘅三文魚柳配檸檬時蘿蛋黃醬呢個配搭又幾新鮮喎。▫️明太子奶油龍萵大蝦扁意粉 (HKD148) - 意粉彈牙,大蝦份量有大約4隻,每隻大蝦都沾滿了加入明太子及奶油嘅意粉醬,好creamy👍🏻 意粉灑上嘅櫻花蝦係用來提升鹹香。▫️伯爵茶提拉米蘇 (HKD98) - 主菜、意粉做得出色,

▫️伯爵茶提拉米蘇 (HKD98) - 主菜、意粉做得出色,連甜品都係呀。提拉米蘇賣相精緻,食嘅時候配杯熱咖啡就最正喇。

餐廳另一面有個圖書閣(非用餐區)。進餐前或後可以行去參觀吓,地方非常適合打卡😆

食飽飯後可以由餐廳行出海傍散吓步吹吓海風,都係一個好節目呢。