招聘中
$15,500-$21,500
$17,500-$25,000
$17,500-$25,000
月薪
更多好工 (6)
2022-10-26 273 浏览
明太子奶油龍萵大蝦扁意粉 ($158)意粉非常creamy😆明太子同面頭既蝦乾碎令海鮮味揉合意粉大蝦係普通冰鮮蝦 不過呢個價錢黎講都合理.明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅 ($118)幾有特色有d日本fusion墨西哥嘅感覺夾住牛油果蓉同蟹肉沙律明太子少少辣幾清新幾開胃😙.蒜香法國鷄翼(6隻)配紐奧良風味蛋黄醬($88)呢個味道比較普通雞翼醃味唔夠味道主要來自蛋黃醬.飲品點咗比較少見嘅椰子斑蘭牛奶 ($48)值得推介👍🏻椰奶滲住啖啖斑蘭清香有椰果粒粒同椰子乾碎口感同味道都有層次
明太子奶油龍萵大蝦扁意粉 ($158)
意粉非常creamy😆
明太子同面頭既蝦乾碎令海鮮味揉合意粉
大蝦係普通冰鮮蝦 不過呢個價錢黎講都合理
明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅 ($118)
幾有特色有d日本fusion墨西哥嘅感覺
夾住牛油果蓉同蟹肉沙律
明太子少少辣
幾清新幾開胃😙
蒜香法國鷄翼(6隻)配紐奧良風味蛋黄醬($88)
呢個味道比較普通
雞翼醃味唔夠
味道主要來自蛋黃醬
飲品點咗比較少見嘅
椰子斑蘭牛奶 ($48)
值得推介👍🏻
椰奶滲住啖啖斑蘭清香
有椰果粒粒同椰子乾碎
口感同味道都有層次
2022-10-24 230 浏览
🎈推荐指數: 🤍🧡🧡🧡🧡|✏️環境: 8/10|✏️位置: 6/10|✏️服務: 7/10|✏️味道: 8/10|✏️選擇性: 8/10|✏️Sunday Brunch|✏️Price: Around $150/person|✏️Reserve: walk-in|✏️Pay Attention: 左邊係有野食,有啡咖,右邊係飲酒,只有酒。 |✏️推介:  佢D薯條🚗 呠呠車停泊: K11-Musea / 海港城 👴📢 講古佬 《 STORY TIME 》 :事源係附近有個展覽,所以去左呢面,一落去見到呢間幾靚既餐廳,就盲終終咁衝入去,中午見到好多人,佢可以禁飛仔拎位先,跟住行下星光大道先返去食就岩岩好。我地4:30定5點倒先入去,所以就岩岩好唔洗等,但都好多人架,估唔到呢個位置都咁多人,睇黎人地既人氣真係唔野小架!4個人,入到去同我地講,因為就黎無tea time Menu 架啦,所以入座就快D叫啦! 所以一坐低就睇MENU。一睇其實都平平無其既覺得,但係tea time 無所謂架啦,是但叫D野食,點知有驚喜,D薯條好鬼正..🤣食野啦食野啦..薯條好好食..薯條好好食..薯條好好食..! 唔知點解講左3次
🎈推荐指數: 🤍🧡🧡🧡🧡

|✏️味道: 8/10|✏️選擇性: 8/10

|✏️推介:  佢D薯條

🚗 呠呠車停泊: K11-Musea / 海港城

👴📢 講古佬 《 STORY TIME 》 :

食野啦食野啦..
薯條好好食..薯條好好食..薯條好好食..! 唔知點解講左3次呢, 可..
重牛油,好香好脆好好食..
雞翼OK KA, 不過反而雞翼就油左D, 但都好脆架, 佢個醬都好好食..
個TART...係生蝦面,再上面係一堆芝士,個撻有點硬、乾,我覺得......唔太match,我就覺得唔太好味,唔岩食..

野飲我地都叫得好好呀 (要讚自已,因為都好好飲。) 不過!!!! 激死你媽..
呢杯係我叫既! coffee + tonic + 桂花,宜家都好多coffee + tonic,熱熱地又想飲coffee但又想爽一爽加埋tonic就有soda既爽,但佢有埋桂花,咁又try try la.. 點知!!!!! 拿,佢有支匙係度,見佢coffee同tonic係未溝埋一齊,咁下意識就會拎起支匙,插入去,搞搞搞,點知呢...一搞就出事,爆晒出黎,頂....SODA 黎架,一搞就出晒事..。 係,我認我蠢,真係好下意識咁插左入去搞,但係請容許我指責一下商家點解你要比支野黎陷害我!! 🤣🤣 倒社晒囉....。其實呢, 點解會係咁既配搭先,會唔會真係唔係咁岩先,明明唔係我唔岩架嘛,係咪先 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 (心諗,跌左落地,係唔係要搵返炸沙先 🙈🙈🙈🤣🤣🤣 )

好啦,其他野飲其實都好好飲,價錢又唔係貴,所以我覺得幾好架。

之但係,講真,呢個位置,我又唔會點黎,唔會為左食呢間餐廳黎呢度,唔係行過去有野做,都唔會特登黎,如果呢個菜系同呢間餐廳佢去返musea,或者海港城,我覺得佢堅得...D薯條。

總結: 不妨一去。
2022-10-23
  • 薯條
2022-10-23 377 浏览
在尖沙咀文化中心,有一個好CHILL既CAFE,就係牧羊少年,個環境係勁文青,有一排座位係係條小小人造河邊,FOR打卡個VIEW真係冇得頂,可惜今次坐唔到係果度啦>_<。講返食物先,叫左個沙律,入面有牛油果&無花果,兩款果都好食又滑又甜,仲有配埋慢煮牛,D牛唔會因為慢煮而好「鞋口」,反而好夠味好好食。仲有叫左個明太子蝦意粉,意粉配左明太子&醬汁,口感勁好,好CREAMY。最後仲有個MAIN DISH,就係豬鞍,份量好足夠。食哂之後都好夠飽。美中不足既就係,甜品太早SOLD OUT啦,想叫TIRAMISU做個完美句號都唔得。
2022-10-22
2022-10-22 232 浏览
一去到餐廳,感覺好文青💚餐廳入面有個area好像圖書館一樣,俾人打卡影相,空間感好大。我們叫了:vegetarian all day breakfast :啱晒牛油果控,因為入邊有好多牛油果,而且好新鮮、我鍾意個set有杯小小的yogurt,感覺好健康💕明太子大蝦忌廉意大利粉:大蝦好彈牙配上未太子好好味飲品叫了熱白🍑烏龍茶同cold press fruit juice 🥤.

我們叫了:

明太子大蝦忌廉意大利粉:大蝦好彈牙配上未太子好好味

2022-10-22 96 浏览
一直都想試呢間餐廳,今日就同朋友嚟試吓,我哋冇預早訂位,中午1點幾Walk in有位,唔洗等✅2份lunch set:前菜+主菜+(額外加配小食)+飲品。前菜:- 柚子醋糖漬小蕃茄藜麥沙律🥗🌟🌟🌟- 挪威煙三文魚配溫泉蛋🥚🌟🌟🌟🌟主菜:- 蕃茄蓉意大利辣肉腸醬扁意粉🍝🌟🌟🌟🌟🌟今日最出色之選❤️- 明太子奶油大蝦扁意粉🍝🦐🌟🌟一般,可能係太膩🫢加配小食:- 依比利豬油背薯條🍟🌟🌟🌟🌟份量太多,成坐薯條山,完全食唔晒🤣- 蒜香法國雞翼🌟🌟🌟🌟飲品:- 蜜桃烏龍,一般🥺- creamy black coffee,還好

前菜:
- 柚子醋糖漬小蕃茄藜麥沙律🥗🌟🌟🌟
- 挪威煙三文魚配溫泉蛋🥚🌟🌟🌟🌟

主菜:
- 明太子奶油大蝦扁意粉🍝🦐🌟🌟一般,可能係太膩🫢

加配小食:
- 蒜香法國雞翼🌟🌟🌟🌟

飲品:
- 蜜桃烏龍,一般🥺
- creamy black coffee,還好
2022-10-20 220 浏览
今日同友人去尖沙咀文化中心,發現有一間裝修得不錯Cafe, 好奇入去光顧。英式早午餐賣相也吸吸引,材料也好豐富,有比目魚柳,豬肉腸,蕃茄,蛋,面包和藍苺Granola Greek乳酪,感覺好健康,炒蛋也好滑,比目魚柳也啖啖肉,肉質鲜嫩真心不錯😍燒鵝漢堡配日曬蕃茄蛋黃醬伴海鹽薯條燒鵝肉質嫩滑可口,麵包好鬆軟,薯條也香脆

英式早午餐

燒鵝漢堡配日曬蕃茄蛋黃醬伴海鹽薯條

燒鵝肉質嫩滑可口,麵包好鬆軟,薯條也香脆

呢輯相已經三個月前,本來都冇諗住出,但望返啲相又覺得幾靚,地方環境又真係幾好,加上食物質素都唔錯,所以都出個post 介紹一吓😉Lemna 位於文化中心開業已超過三個月,是牧羊少年與他的浮萍。地方闊落室內裝修、環境和擺設都充滿風格,多塊落地大玻璃採集天然光線,加上室內燈光設計柔和,令人非常舒服。個人最喜歡牛肉意粉,好入味夠香濃,另外全日早餐配搭豬油炸薯條,超級勁豐富薯條炸得香口😋✧ENGLISH BRUNCH $138 (大食之選)超級勁豐富,除平時all day breakfast 有嘅嘢之後,最特別有比目魚柳和藍莓希臘乳酪👍🏾🔳Lunch set menu 2 course $148 | 3course $178▫️Starter味噌白芝麻茄子田樂燒 西西里蕃茄醬西班牙肉丸▫️Main✧紅酒燴牛肉扁意粉(必食推介)✧烤味噲漬挪威三文魚柳配紫蘇奶油汁伴薯蓉+$28 ✧Add on 依比利豬背油薯條+$48(必食推介)▫️Dessert✧蘋果批✧伯爵茶焦糖燉蛋+$18 (必食推介)▫️Drinks✧哈蜜瓜牛奶氮氣咖啡(推薦)✧Dirty✧Matcha latte ✧菠蘿迷迭香咖啡 (推薦)

✧ENGLISH BRUNCH $138 (大食之選)

▫️Starter
味噌白芝麻茄子田樂燒
西西里蕃茄醬西班牙肉丸

▫️Main
✧紅酒燴牛肉扁意粉(必食推介)

✧烤味噲漬挪威三文魚柳配紫蘇奶油汁伴薯蓉+$28

✧Add on 依比利豬背油薯條+$48(必食推介)

▫️Dessert
✧蘋果批
✧伯爵茶焦糖燉蛋+$18 (必食推介)

▫️Drinks
✧哈蜜瓜牛奶氮氣咖啡(推薦)
✧Dirty
✧Matcha latte
✧菠蘿迷迭香咖啡 (推薦)
2022-10-13 961 浏览
生日月總要來一點好吃的,友人問我想吃甚麼,恰巧一直都想試試這家cafe,就二話不說訂座一試。在開店初期曾一試它的午市套餐,已經是喜出望外,這次難得與友人吃生日飯,這自然是不二之選。到店後很快就獲安排入座,這次獲安排坐在窗邊位,可以一邊享受美食,一邊望著窗外景色,不亦樂乎。友人一入座就馬上舉機拍攝,表現雀躍。雖然時間尚早,店內近乎座無虛席,但因為店內空間感充足,即使近乎座無虛席也不會感到太擠逼,也不會有一般咖啡館和食店的侷促感。在這種氣氛下與友促膝長談,更是一樂也。翻開餐牌,看似每一類的選擇不是太多,可能每款只有三四道款式(當然小食類就多一點);但正因為如此,每一道菜更是用心,方才吃得到廚師的功架,甚至簡單如一道甜品,也得由一隊甜品師傅負責,可見店家相當重視食品質素和客人的用餐體驗。豐盛的一頓生日飯就以一道芝士四重奏薄餅($188)開始,光看賣相已知道不是一般連鎖薄餅店可比擬,濃濃的芝士味道相互交織,彷彿是一首交響樂在嘴巴裡響起,伴以脆口的薄餅餅底,更令層次昇華不少。吃薄餅少不了來點飲品,我就二話不說點了一杯dirty($46),同行友人分別點了Americano($38)和藍橘子乳酸(

芝士四重奏薄餅

吃薄餅少不了來點飲品,我就二話不說點了一杯dirty($46),同行友人分別點了Americano($38)和藍橘子乳酸($48)。
友人對Americano讚不絕口,自己點的dirty也算是誠意之作,至於那杯藍橘子乳酸,雖然賣相與現在秋涼的天氣有點格格不入,可是也可教人在繃緊的生活裡放鬆一下,不過因為友人默默在喝,也沒有多問味道如何了。

接著是兩道主菜:挪威三文魚柳配椰菜花蓉 及烤新薯伴檸檬時蘿蛋黃醬($188)和慢火燒保濕三黃半雞伴烤新薯及澳洲西蘭花苖($258)。三文魚皮脆肉鮮,連平時怕吃魚的友人也讚口不絕,雖然不太懂新薯為何物,但一吃,口感與一般的薯仔也有點不同,椰菜花蓉味道有點清淡,但佐以魚柳同吃,也是不俗。
挪威三文魚柳配椰菜花蓉 及烤新薯伴檸檬時蘿蛋黃醬

至於燒雞,這明顯是一道令人驚喜萬分的一道菜式。一般吃燒雞最怕雞肉柴柴的,難以下嚥,可是這道燒雞,除了皮脆肉嫩,更因為經過慢燒工序,令肉汁得以鎖在雞肉內,造成「爆汁」效果。
慢火燒保濕三黃半雞伴烤新薯及澳洲西蘭花苖

吃到最後還是要來一點甜,友人送上驚喜,是一道伯爵茶提拉米蘇($98),有點像近年大熱的髒髒tiramisu,但以伯爵茶入饌,對愛伯爵茶和咖啡的我而言,又是一首二重奏在嘴裡交織。友人隨後再點了一道朱古力布朗尼配雲尼拿雪糕($88),暖暖的布朗尼,加上雪糕同食,也是另一種滋味。

伯爵茶提拉米蘇
朱古力布朗尼配雲尼拿雪糕

如果問我最愛牧羊少年哪一間門市,可能文化中心門市就是最愛了。用心製作、店員有禮、輕鬆氣氛,這三樣要素成就了牧羊少年與他的浮萍。值得一提是這家門市不時會舉辦不同的文化活動,例如畫展、作家對談和分享會等,來這兒吃點好的同時,不妨看看有甚麼活動,也許可以讓自己添一點「書卷味」。
2022-10-09
慢火燒保濕三黃半雞伴烤新薯及澳洲西蘭花苖
伯爵茶提拉米蘇
朱古力布朗尼配雲尼拿雪糕
2022-10-13 747 浏览
早喺葵芳已經食過依間餐廳,👍🏼🤍質素的確很好,係好少又喺香港可以生存咁耐嘅本土Cafe。🍮🍛🍲🥗食物種類質素同埋份量都好好。呢排聽到尖沙咀文化中心開咗,就即刻去拜訪新分店。不過我本人都係鍾情於「葵芳葵青劇院分店」多啲,雖然逼啲,但感覺好溫馨!🪴結合傳統與現代建築物尖沙咀文化中心概念店用咗簡潔木系裝修,感覺開陽、舒服,入面仲有藝術廊有好多圖書同埋藝術品。唔知係餐廳特登定係點樣,個人覺得出面望入去餐廳靚過喺入面坐😂🫶🏻各位想打卡都唔一定要排隊入去食啊!餐廳新裝修令文化中心多咗一份藝術感,出面仲有一個長水池圍住餐廳,依個流線感建築物真係好有特色。😋食物水準保持到食過不下5次牧羊少年,食物水準都完全保持到!咖啡都調校得剛剛好!男仔女仔都好啱!男仔夠飽,女仔可以打卡!總結: 牧羊少年咖啡館食物出色,但如果要排隊超過半個鐘就真的不太值得啊!

🪴結合傳統與現代建築物

😋食物水準保持到

• 明太子鮮蝦意大利粉
尖沙咀海傍附近一直都有很多餐廳選擇,有大型商場和美食亭,應有盡有。在文化中心那邊就有這家人氣咖啡店٩(๑❛ᴗ❛๑)۶說餐廳的英文名稱可能大家都不大清楚他是小店還是連鎖咖啡店,其實他是牧羊少年咖啡館的旗下餐廳—牧羊少年與他的浮萍。店內空間蠻大,區分了咖啡店、工作空間和酒吧。店鋪採用玻璃窗設計,個人覺得有點像溫室的感覺,光線充足(*´˘`*)餐廳分開了兩個時段的menu,11:00-17:30為Lunch時段,並提供Set lunch選擇,17:30-22:45為晚餐時段。這次就點了一個Lunch set和一個Brunch 由Lunch set說起⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬Lunch set可以有幾個組合選擇,例如:前菜+主菜/前菜+主菜+甜品/主菜+甜品我選的配搭是前菜+主菜(๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘) Smoke Salmon with Soft Boiled Egg & Fragrant Oil△ 前菜份量比較小,個人覺得沒什麼特別|•ω•`)Risotto with Pumpkin Purée, Mushroom & Parmesan Cheese △ Risotto 材料十分充足,吃的很飽๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘
在文化中心那邊就有這家人氣咖啡店٩(๑❛ᴗ❛๑)۶

店內空間蠻大,區分了咖啡店、工作空間和酒吧。

這次就點了一個Lunch set和一個Brunch

由Lunch set說起⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬

我選的配搭是前菜+主菜(๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘)

前菜份量比較小,個人覺得沒什麼特別|•ω•`)

Risotto 材料十分充足,吃的很飽๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘

English Brunch △
Brunch 份量蠻多,還有Granola 配Greek Yougurt,是一個好豐富的Brunch

飲品方面,點了Creamy Black Coffee和 100% Strawberry Watermelon Milk

Creamy Black Coffee △
咖啡口感因為表面的咖啡泡沫而變得很順滑,蠻驚喜(*´˘`*)

100% Strawberry Watermelon Milk △
這個是抱著試試看嘅心態點的,因為比較小機會看到這種配搭( ´. .̫ .`)
結果還好,只是份量比較小和喝到最後有點感覺太甜( ´˙꒳​˙)

整體來說,食物質素還好,店鋪空間感蠻大,感覺蠻舒適
建議去之前可以到THE GULU取籌,那就可以節省時間ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)

再次光顧機會:🔸🔸🔸🔸
(5分為滿分)
2022-10-07
2022-10-11 229 浏览
聽聞牧羊少年開左間質感cafe+bar就一於黎試下Cafe係正bar隔離 成個環境都好有質感🫶🏻今次叫左lunch set (main+dessert) $128 包一杯野飲再額外加左個薯條明太子奶油龍萵大蝦扁意粉🍝8/10意粉面上有櫻花蝦乾🦐混合意粉一齊食口感up〽️意粉軟硬適中(個人中意偏硬嘅質感)明太子奶油醬好creamy每一條意粉都可以沾有醬汁剩低嘅汁又唔會多到好似湯咁🤘🏻大蝦份量適中 口感彈牙 但欠缺應有嘅鮮味🤔 依比利豬背油薯條 (Add on share +$48)🍟7/10一上枱已經聞到濃烈嘅蒜香豬油味 份量超多🤭薯條即炸即起熱到食唔到😂薯條係中等粗幼度 每條都有足夠薯蓉唔會得個皮 香脆度💯豬油炸嘅薯條比一般油但唔係化學嘅味每食一條油都足以潤澤個口邪惡度max🤭加埋蒜蓉味同香草令每條薯條都咸香感十足不過食得多會覺得好咸🙊本日蛋糕 (焦糖蛋糕) 🍰9.5/10面層係焦糖燉蛋味中間夾有雲呢拿籽🍮底層係原味蛋糕混合左好似柑橘碎入口唔會太甜入口軟滑+細沙質感混合一齊焦糖味仲好持久係口入面徘徊😌Cream 打得好綿密好輕入口即融冇罪惡感😙抹茶⽜奶 (跟餐升級+$14)☕️6/10拉花
聽聞牧羊少年開左間質感cafe+bar就一於黎試下

Cafe係正bar隔離 成個環境都好有質感🫶🏻

明太子奶油龍萵大蝦扁意粉🍝
8/10
意粉面上有櫻花蝦乾🦐混合意粉一齊食口感up〽️
意粉軟硬適中(個人中意偏硬嘅質感)
大蝦份量適中 口感彈牙 但欠缺應有嘅鮮味🤔

焦糖味仲好持久係口入面徘徊😌
Cream 打得好綿密好輕入口即融冇罪惡感😙

抹茶⽜奶 (跟餐升級+$14)☕️
6/10
拉花好靚😍😍😍係一隻草泥馬🦙杯身都有一隻草泥馬公仔唔知係咪專登襯好嘅呢

講返味道,講真一般🫢
Expect上枱係熱嘅點知係偏凍嘅暖🙈
茶味方面唔夠濃,淡到有啲似McCafe🤫
唯一好嘅位係佢唔甜(本人唔中意飲甜嘅matcha latte)

呢到嘅service好好 就算食曬野佢都不忘幫你加水唔會收曬啲野趕你走咁👍
下次有機會要試埋隔離間bar😊
  • 龍萵明太子忌廉大蝦扁意粉
牧羊少年係文化中心開左,個名都改得好文青,叫牧羊少年與他的浮萍😝,餐廳隔離仲開左酒吧☺️。環境超級大,好舒服好闊落,坐側邊仲可以望住條河😂。夜晚去燈光好暗又播住歌好有feel😻,岩哂情侶拍拖或者黎放鬆下~雖然環境好好,食物就比一般嘅牧羊少年難食同少好多選擇。·菠菜苗蘑菇南瓜蓉 燴巴馬臣芝士意大利飯 ($138)見到佢嘅材料全部都咁健康🤣,本住試伏既心態嗌左,食落味道比想像中好,菠菜蘑菇同南瓜既味都唔會好重~飯既質地偏硬,似地道既risotto,整得唔錯😝。不過本身risotto咁多醬已經好漏,加埋芝士真係漏上加漏,食左兩啖就唔想食🤣,無咩事都唔洗嗌佢。·芝士四重奏 pizza ($148)話就話芝士四重奏,但我覺得似普通嘅芝士pizza多啲,無特別重同多款既芝士味~ 就係好普通既pizza,完全無特別🥹。·Mocha ($48)咖啡是幾好忍的,啡味夠但可可味唔夠濃~•青蘋西芹蜂蜜冷壓果汁($62)好健康既野飲🤣,味道普普通通,同出面賣既果汁差不多,但價錢偏貴🧌。我覺得出面既牧羊少年好食過依間好多,食物同飲品款式都多啲,想食野既話唔洗揀依間🤣🤣。不過佢格離既酒吧就好推介大家去~~~環境好舒

環境超級大,好舒服好闊落,坐側邊仲可以望住條河😂。

雖然環境好好,食物就比一般嘅牧羊少年難食同少好多選擇。

·菠菜苗蘑菇南瓜蓉 燴巴馬臣芝士意大利飯 ($138)
飯既質地偏硬,似地道既risotto,整得唔錯😝。

·芝士四重奏 pizza ($148)

·Mocha ($48)
咖啡是幾好忍的,啡味夠但可可味唔夠濃~

•青蘋西芹蜂蜜冷壓果汁($62)

不過佢格離既酒吧就好推介大家去~~~

環境好舒服好靜,人流好小,野飲既款式都幾特別☺️,推介大家食完野可以去飲杯野chill下😝✨

🐛牧羊少年與他的浮萍
尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地下
2022-09-29 500 浏览
星期六,難得黎到尖沙咀,梗係搵啲好野食下,今次就黎左牧羊少年既副線Lemna,雖然用GULU拎左飛,但都要等半個鐘先有位。建議食lunch set,抵啲,可以揀要前菜或甜品,包野飲,都係158加一。我叫左2個sets,一個要前菜,一個要甜品。前菜係柚子醋糖潰小蕃茄藜麥沙律 配蕃茄清果凍味道清新,有蕃茄果既果凍,好特別,賣相一流,好岩打卡。主菜 燒鷄瀵堡 配日曬蕃茄蛋黄醬 伴海鹽薯條薯條香脆,燒雞juicy,推薦叫呢個黎食下,好味。主菜 獨子蒜蕃茄蓉意大利辣腸肉醬扁意粉呢個意粉味道中上,唔算好突出,唔辣,份量偏少,下次未必會再叫呢個,會試下其他野。甜品 焦糖忌廉蛋糕細細舊,濃濃既焦糖味,上面係焦糖啫喱,中間有層cream,下面係蛋糕加啲焦糖脆脆。好多口感,味道偏甜。飲品 檸檬特調唔甜,酸酸地,幾開胃。飲品 藍橘子乳酸個樣好靚,又係打卡之選,不過味道冇咩特別,似汽水加乳酪,細杯。今餐都食得好飽,每人約200蚊,呢個價錢食到呢個質素,算係幾抵。
前菜-柚子醋糖潰小蕃茄藜麥沙律 配蕃茄清果凍

前菜係柚子醋糖潰小蕃茄藜麥沙律 配蕃茄清果凍
味道清新,有蕃茄果既果凍,好特別,賣相一流,好岩打卡。
燒鷄瀵堡 配日曬蕃茄蛋黄醬 伴海鹽薯條

主菜 燒鷄瀵堡 配日曬蕃茄蛋黄醬 伴海鹽薯條
薯條香脆,燒雞juicy,推薦叫呢個黎食下,好味。
主菜 獨子蒜蕃茄蓉意大利辣腸肉醬扁意粉
焦糖忌廉蛋糕
甜品 焦糖忌廉蛋糕
檸檬特調
飲品 檸檬特調
唔甜,酸酸地,幾開胃。
藍橘子乳酸

檸檬特調
藍橘子乳酸
柚子醋糖潰小蕃茄藜麥沙律 配蕃茄清果凍
2022-09-28 355 浏览
是日星期日,以為一定好多人排隊,但比我想像中快。餐廳環境非常舒適,就算我坐高枱亦都唔會覺得不自在感自在。依到都係用QR Code落單,都user friendly。蜂蜜青蘋果西芹汁 / 黑咖啡水果汁好好飮,飲得出係新鮮榨,好清爽,蜂蜜就重手左少少,甜左少許。黑咖啡就正常發揮。All day Breakfast其實同平時果d all day breakfast 差唔多,但個黑松露腸真係好好食,好香。魚就好少用到食款魚,通常都係炸魚柳,可以份量多少少。雞扒漢堡雞扒超厚,咁厚身都可煎到雞肉嫩滑真係唔容易,依方面非常出色,另外個人覺得雞扒調味方面可以再重d,漢堡飽軟淋,好食。薯條亦都炸得香脆。焦糖蛋糕非常好食,唔太甜又唔溜,面一層焦糖,再一層雞蛋布甸,再加了一層薄脆,底就係多糕,真係絕配。環境舒服,一家大細同朋友聚會既好地方。

蜂蜜青蘋果西芹汁 / 黑咖啡

All day Breakfast

雞扒漢堡

焦糖蛋糕

環境舒服,一家大細同朋友聚會既好地方。
午餐
LUNCH SET 挪威煙三文魚配温泉蛋 |⭐️ 5/10相信這兩個配搭不會難食,但也沒什麼特別,中規中矩。燒雞漢堡配日曬蕃茄蛋黃醬伴海鹽薯條 |⭐️ 3/10 ① 雞醃得不夠味,乾到每食一啖雞就要飲兩啖水,促進胃部消化。② 麵包質素差過嘉頓麵包,不夠鬆軟飽滿,好快淋到爛。③ 薯條幼身又炸得淋,吃落似M記。獨子蒜蕃茄蓉意大利辣腸肉醬扁意粉 |⭐️ 5.5/10 ① 獨子蒜薄片為意粉帶來口感,而且食不出有蒜味,與蕃茄蓉幾夾。② 意粉掛汁能力較差,與蕃茄汁分離,麵還麵,汁還汁。④ 辣腸份量較少,而且切得偏薄,大概每人食了2-3塊就沒有了。覆盆子雜莓奶油蛋糕|⭐️ 3/10 覆盆子加雜莓,不酸也不甜,蛋糕質素似美心。白桃烏龍茶|⭐️ 1/10 極伏!水一杯,沒有味☕️Macchiato |⭐️ 6.5/10 ① 要加$14的咖啡,竟然沒有任何特別。② 6分是給予拉花的手藝,十分有心思,打卡一流。
LUNCH SET

挪威煙三文魚配温泉蛋 |⭐️ 5/10
相信這兩個配搭不會難食,但也沒什麼特別,中規中矩。
挪威煙三文魚配温泉蛋

燒雞漢堡配日曬蕃茄蛋黃醬伴海鹽薯條 |⭐️ 3/10

② 麵包質素差過嘉頓麵包,不夠鬆軟飽滿,好快淋到爛。

③ 薯條幼身又炸得淋,吃落似M記。
燒雞漢堡配日曬蕃茄蛋黃醬伴海鹽薯條

獨子蒜蕃茄蓉意大利辣腸肉醬扁意粉 |⭐️ 5.5/10

② 意粉掛汁能力較差,與蕃茄汁分離,麵還麵,汁還汁。

覆盆子雜莓奶油蛋糕|⭐️ 3/10
覆盆子加雜莓,不酸也不甜,蛋糕質素似美心。
覆盆子雜莓奶油蛋糕

白桃烏龍茶|⭐️ 1/10
極伏!水一杯,沒有味
白桃烏龍茶

☕️Macchiato |⭐️ 6.5/10
① 要加$14的咖啡,竟然沒有任何特別。

② 6分是給予拉花的手藝,十分有心思,打卡一流。
Macchiato