2021-09-14 47 浏览
A little cozy restaurant with fresh Japanese oysters. For set lunch we also go for deep fried oyster set, 3 large oysters succulent and fried perfectly. The tomagoyaki with cheese and mentaiko was a good choice too. Coming back for fresh oysters for dinner next time.

2021-09-13 45 浏览
仲有得飛嘅時候...去日本如果撞啱時候都會去食牡蠣🥲雖然無得飛,但見銅鑼灣新開左呢間主打日本蠔嘅餐廳。就訂咗位去試吓座位有塌塌米、吧枱同普通四大枱,當日比較 Full,我哋係坐吧枱嘅。📍牡蠣小屋📌銅鑼灣駱克道459-461號The L.Square10樓Weekend 都有Lunch Set Menu ,包前菜、沙律、面豉湯同白飯。選擇係幾款唔同嘅定食:炸雞、鱈魚西京燒同刺身等等🔺特上刺身定身 $208擺盤好靚又大盤,有五款刺身同一隻生蠔。幾款刺身都好新鮮,牡丹蝦鮮甜肥美,而生蠔蠔味好濃郁。🔺鐵盒燒生蠔 $220 半打 $380 一打生蠔連殼放入鐵盒加清酒放喺旁邊燒,睇住佢冒煙係勁期待😌當Timer 咇咇咇咇響,店員就會開盒同拆開蠔殼,將開好嘅蠔放到面前。蠔係中size,不過係勁肥美同飽滿。熟度剛剛好,鮮甜得嚟帶海水味同清酒香味。有檸檬汁/ Tabasco 可以隨自己口味揀嚟蘸🤫🤫🤫🤫然後… 我地食完半打覺得唔夠再叫多左半打😌🔺汁煮花螺微辣既醬汁加上爽口既凍花螺,勁開胃🔺特大吉列蠔 $68係大大隻既廣島蠔,外邊嘅炸漿鬆脆內裡嘅爽口juicy。蘸他他蛋黃醬或者炸豬排汁都可以,會更惹味🔺牛

📍牡蠣小屋

🔺特上刺身定身 $208

🔺鐵盒燒生蠔 $220 半打 $380 一打
有檸檬汁/ Tabasco 可以隨自己口味揀嚟蘸

🤫🤫🤫🤫然後… 我地食完半打覺得唔夠再叫多左半打😌

🔺汁煮花螺
微辣既醬汁加上爽口既凍花螺,勁開胃

🔺特大吉列蠔 $68

🔺牛舌 (鹽味) $48
超爽口同好重牛油香!用少少鹽吊一吊味就更加香口同惹味

🔺牛胸腹肉 (醬汁) $48
牛肉味濃,燒香後加上醬汁唔會太肥膩
2021-09-11 35 浏览
**牡蠣小屋**上社交平台見到有人SHARE左呢間餐廳,老公又鐘意食蠔一於就試下,Book左6點 老公先到步 不幸又有少少幸運既事就發生左 我坐低左之後 RECEPTION同事黎同我對多次Booking原來佢搞錯左 , 佢直頭話無我booking , 我晴天霹靂 .. 因為岩岩係我出LIFT之際 見到有第2個客人有同樣既情況出現左 Reception都係話無該客人既訂座記錄Reception既態度其實感覺到無咩歉意. 但同一時間有位廚師行出黎問咩事就同Reception講 咁人地都黎左 唔通叫人走咩然後廚師就問我如果都可以安排到我地用餐 但就要7點交台 因為之後有客人我睇一睇錶 18:20 ..... 咁我話你煮得到 我都應該可以既. 咁我同老公食野不嬲都算快, 又唔想掃老公興, 其實都掃左一半好彩黎之前我都睇過MENU 已經有心水想食咩廚師行出黎送左份 麻醬豆腐比我地 雖然唔係咩貴價食材 但都係一份小小心意鐵盒生蠔(半打) HKD220蒸左大約6分鐘 店員幫我地開蠔 , 隻隻都大隻 , 但店員比較生手, 好多蠔殼痴住係隻蠔上面但IS OK , 每個人都會有初學既時候 味道都好新鮮 ,
**牡蠣小屋**

上社交平台見到有人SHARE左呢間餐廳,老公又鐘意食蠔
一於就試下,Book左6點 老公先到步

就同Reception講 咁人地都黎左 唔通叫人走咩

好彩黎之前我都睇過MENU 已經有心水想食咩

鐵盒生蠔(半打) HKD220
但IS OK , 每個人都會有初學既時候
味道都好新鮮 , 唔洗點汁都一樣好味! 已經蒸完又無咩縮水 岩岩好一口食哂

特大吉列蠔 (2隻) HKD68
真係大隻 味道就唔算話有咩好突出

10件拼盤壽司 HKD268
意想不到既質素 , 諗住主打蠔 咁其餘既野會遜色左 , 但絕對無呢回事

牡蠣忌廉意粉 HKD118
呢個就有點失望, D蠔唔新鮮 , 我食左一隻就放棄左D蠔 唯有食意粉

明太子芝士玉子燒 HKD98
好足料  好大份 我諗食哂呢個都夠哂飽 , 明太子同芝士一D唔辜寒 成件事好開心滿足

牛胸腹肉 HKD48 / 牛舌 HKD48 / 牡蠣豬肉 HKD38
燒得幾好, 唔會燒過火而乾哂肉汁

雖然有少少不愉快事件 但真心有HEART既食店係值得我比多次機會
但BAR台位置就無間板 .
2021-08-18
  • 明太子芝士玉子燒
  • 10款盛合
1K
2021-09-10 50 浏览
今次黎到呢間由日本人開設同主理既人氣餐廳~~餐廳以日本蠔為主題,同時供應刺身、丼飯等日式料理😋😋環境方面都充滿日式風情,仲有榻榻米座位添🇯🇵🇯🇵平日夜晚去到都好full,建議大家要bk枱~~🦪鐵盒燒生蠔(半打) $220✨呢個係佢地招牌菜黎,必點!!店員會將生蠔放入鐵盒度,然後用清酒燒8分鐘左右🔥🔥因為我地都坐得近爐邊,所以一直聞到好香🤤🤤燒完之後,店員會即場拆殼上碟~隻隻蠔都脹卜卜好吸引!食落肥美多汁,好鮮甜!!期間店員發現有隻蠔比較細隻,於是另外再送多隻大蠔俾我地!真係超貼心❤️❤️🌈Kagura彩虹魚生飯 $198✨呢個魚生飯好得意,佢係用玻璃樽裝住~~食之前將魚生倒落個壽司飯度撈勻就食得😋😋材料都好豐富,包括海膽、生蠔、吞拿魚蓉、白飯魚、蟹籽、三文魚籽、海草同山芋泥蓉等~~魚生都好新鮮!望落色彩繽紛好開胃~打卡一流📸📸🍳明太子芝士玉子燒 $98✨賣相好吸引,而且大份又厚身🤩🤩玉子燒口感嫩滑,裡面有拉絲芝士同明太子,好惹味!!兩個人share啱啱好,推介大家試試👍🏻👍🏻🦪特大吉列蠔(2pcs) $68✨吉列蠔炸得啱啱好,外層好酥脆!!裡面既蠔唔至大隻,仲好juicy🤤🤤蘸他他醬同日式
今次黎到呢間由日本人開設同主理既人氣餐廳~~
餐廳以日本蠔為主題,同時供應刺身、丼飯等日式料理😋😋
環境方面都充滿日式風情,仲有榻榻米座位添🇯🇵🇯🇵
平日夜晚去到都好full,建議大家要bk枱~~

🦪鐵盒燒生蠔(半打) $220✨
呢個係佢地招牌菜黎,必點!!
店員會將生蠔放入鐵盒度,然後用清酒燒8分鐘左右🔥🔥
因為我地都坐得近爐邊,所以一直聞到好香🤤🤤

🌈Kagura彩虹魚生飯 $198✨
呢個魚生飯好得意,佢係用玻璃樽裝住~~
食之前將魚生倒落個壽司飯度撈勻就食得😋😋
魚生都好新鮮!望落色彩繽紛好開胃~打卡一流📸📸

🍳明太子芝士玉子燒 $98✨
賣相好吸引,而且大份又厚身🤩🤩
玉子燒口感嫩滑,裡面有拉絲芝士同明太子,好惹味!!
兩個人share啱啱好,推介大家試試👍🏻👍🏻

🦪特大吉列蠔(2pcs) $68✨
吉列蠔炸得啱啱好,外層好酥脆!!
裡面既蠔唔至大隻,仲好juicy🤤🤤
蘸他他醬同日式吉列豬排醬食都好好味~~

另外,我地仲叫左牡蠣茶漬飯($58)、牛舌($48)同免治雞肉($38)串燒🍢🍢
牛舌揀左汁燒,食落爽口彈牙,幾惹味~~

免治雞肉都唔錯!味道甜甜地,蘸蛋漿後口感更滑❤️❤️

朋友就想試茶漬飯~茶漬飯面頭放左2隻蠔,味道清新,都幾正宗!!

總括,呢間餐廳既野食都好高質!!
無論係香港定日本店員都好nice~鍾意食蠔既大家唔好錯過啦🤗🤗
2021-09-09 47 浏览
朋友話留意到一間以蠔為主嘅日式餐廳話一齊去試下,我咁鍾意食蠔梗係諗都唔洗諗即去啦。餐廳係喺銅鑼灣嘅The L. Square,位置都好方便。一上到去餐廳打開lift門已經見到門口堆滿左幾款唔同嘅生蠔🤩裝修亦都好有日式感覺鐵盒燒生蠔一打 $380用鐵盒裝住啲蠔連殼燒,等燒熟左就開殼食得😋啲蠔隻隻都好飽滿肥美,咬落去成口都充滿蠔汁同埋蠔肉,好鮮甜🤤Kugura彩虹魚生飯 $198有唔同嘅魚生配料一層層裝落玻璃樽度,好似彩虹色咁,好特別,食嗰時就自己倒晒落碗飯度食牡蠔忌廉意粉 $118意粉上面都有三隻蠔同埋少許菠菜,忌廉汁都好濃,每條意粉都掛滿晒汁😋免治雞肉(醬汁味)$38雞肉加雞軟骨做的雞肉串,食落口感不錯,另外仲有一個醬油雞蛋附上,可拌勻沾上>>>牛舌(醬汁味)$48牛舌燒得唔錯,好爽口MOMO UMEASYU $68呢杯我好鍾意呀,超濃桃香但又唔會蓋過梅酒嘅味😋

鐵盒燒生蠔一打 $380
用鐵盒裝住啲蠔連殼燒,等燒熟左就開殼食得😋

Kugura彩虹魚生飯 $198

牡蠔忌廉意粉 $118

免治雞肉(醬汁味)$38
>>>
牛舌(醬汁味)$48
牛舌燒得唔錯,好爽口

MOMO UMEASYU $68
呢杯我好鍾意呀,超濃桃香但又唔會蓋過梅酒嘅味😋
2021-09-09 57 浏览
銅鑼灣呢個美食超級天堂,日本餐廳林立。 但呢間樓上鋪都可以做到門庭羅雀真係好唔簡單! 我地一坐低就見到台台都有叫鐵盒燒生蠔🦪,緊係唔執輸,都叫做左半打。 果然,係十分大隻,肉質飽滿。 廣島蠔真係好抵食!而且冇落任何調味的情況下,好新鮮甜美! 而且店家會開之前俾你睇過先開。 食得放心。然後,因為呢間出名食新鮮刺身,每日新鮮到港。 所以我地就緊係叫個特上刺身拼盤啦!每塊刺身都切得很厚,而且真係名不虛傳! 好新鮮! 而且價錢真係唔貴! 我俾個海膽驚艷到! 太太太正啦! 絕對有食omekase 果d質素! 而且係好鮮甜,絕對唔會苦苦地~ 而西京燒定食係我去每間日本餐廳必叫菜。 西京燒整得好食的話,我先會考慮叫燒物。 呢間就⋯ 不過不失啦! 其實如果層魚皮唔好燒到炭咁。撫心自問,就絕對會perfect. 可惜塊皮太焦。 而定食可以追加小食,我就揀左香港平民餐廳少有的山芋蓉和海草泥。 食下呢兩樣,感覺就好似係日本咁。 而又真係做得好正宗。 未食過可以一試,不過利申係滑潸潸的口感。鍾意就會好鍾意,唔鍾意就會一淡都食唔到。 哈哈。絕對要reserve定呢間,因為要不斷encore! 野飲就,最好叫包裝

真係好唔簡單!
絕對要reserve定呢間,因為要不斷encore!
野飲就,最好叫包裝飲品。咖啡同蘋果汁一般。
2021-09-08 236 浏览
依間日本餐廳主打日本牡蠣,裝修以木系色為主調,裝修雅緻。門口擺放住好多原隻生蠔,有兩邊吧枱、四人榻榻米座位及普通位。餐廳由日本人主理,採用日本直送新鮮食材,店內亦有唔少日本員工,仲播放住日本電視台,令人仿如置身於日本💕❀ 鐵盒燒生蠔 (半打) 🦪嚟到必點既招牌菜之一✨ 店員會先將原隻廣島生蠔放入鐵盒,並加入清酒燒七分鐘。燒完之後店員會即場拆開蠔殼上碟,未食見到已經好吸引😍 生蠔好大隻,肥美飽滿,口感嫩滑。用清酒煮令生蠔更鮮甜多汁,食落蠔味濃郁又帶有淡淡海水味~餐廳仲附上兩款唔同辣度既廣島檸檬辣醬,可以自行調味~❀ 特大吉列蠔 🦪吉列蠔炸得金黃酥脆,炸粉雖然偏厚實,但並無遮蓋到蠔既咸鮮味,亦能鎖住蠔汁。蘸上他他醬及日式吉列豬排醬,味道更惹味,絕對唔比生食遜色❀ 特上刺身拼盤 🐟擺盤勁靚💕 總共有七款刺身,每款兩件,包括:北海道海膽、帆立貝、吞拿魚、牡丹蝦及三款時令刺身 (拖羅、油甘魚及鯛魚)。全部都係新鮮厚切,當中最鍾意食海膽、帆立貝、及牡丹蝦😋 海膽入口即溶好creamy,帆立貝鮮甜爽滑,而牡丹蝦肉質飽滿鮮甜,細綿爽彈❀ 銀鱈西京燒定食 🍱銀鱈魚係以西京漬醃後再燒,外皮燒得好香脆,魚肉

❀ 鐵盒燒生蠔 (半打) 🦪

❀ 特大吉列蠔 🦪
特大吉列蠔

❀ 特上刺身拼盤 🐟
特上刺身拼盤

❀ 銀鱈西京燒定食 🍱
銀鱈魚係以西京漬醃後再燒,外皮燒得好香脆,魚肉嫩滑微甜,油脂豐富,而且仲保留到魚汁唔會乾,味道濃郁~定食仲會跟埋沙律、前菜、紫菜、麵豉湯、飯及飲品,好豐富
銀鱈西京燒定食

❀ Kagura Lemon Soda (跟餐+$15) 🍋
飲落酸酸地好開胃,加入梳打水令味道更清爽
Kagura Lemon Soda
午餐
特大吉列蠔
特上刺身拼盤
Kagura Lemon Soda
跟朋友去銅鑼灣「牡蠣小屋」吃中午餐…「牡蠣小屋」由日本人主理…Bar 檯為主,但也有梳化,感覺置身於日本居酒屋一樣🥰豚肉生姜燒定食,豚肉薄切似肥牛,跟洋蔥一起炒得夠香夠入味!配白飯一流!汁煮花螺,份量雖然不多,但隻隻螺也很大隻,肉質爽口入味!去牡蠣屋點少得食燒蠔,鐵盒燒生蠔,用原隻廣島蠔,用鐵盒燒大慨8分鐘,隻隻肥dodo 美味鮮甜,不用沾醬汁啊☺️特上刺身併盤,2人份…有3款是日日本直送鮮魚-今日是立魚,章紅魚和肥美鮮甜的生蠔、北海道海膽夠甜夠creamy !吞拿魚拖羅顏色粉紅,脂肪豐富甘香,牡丹蝦夠大隻鮮甜還有爽甜的北海道帆立貝

汁煮花螺,份量雖然不多,但隻隻螺也很大隻,肉質爽口入味!

特上刺身併盤,2人份…
北海道海膽夠甜夠creamy !
吞拿魚拖羅顏色粉紅,脂肪豐富甘香,
牡丹蝦夠大隻鮮甜
還有爽甜的北海道帆立貝

1️⃣特上刺身拼盤(二人份)*$440🐟分別有金目鯛,油甘魚,吞拿魚,拖羅,牡丹蝦,北海道帆立貝,北海道海膽。刺身極似放題質素,完全冇魚既鮮味。拖羅有筋,冇油香。牡丹蝦亦都冇味。海膽算係比較好,有鮮味,唔腥。2️⃣鐵盒燒生蠔🦪(半打)*$220呢度既招牌菜,生蠔賣相飽滿剛剛熟,食落都算鮮甜,但都有小小腥。3️⃣汁燒牛胸腹肉*48/串,汁燒雞心,雞肝*$38串食材本身冇乜味道,完全靠醬汁調味。牛胸腹肉燒得啱啱好,。雞心爽脆。唯獨個雞肝個質感有啲怪,冇(潤)個種入口化開既口感。4️⃣鹽燒牛舌*48/串牛舌厚切,好爽口。但味道都係偏淡。5️⃣安康魚肝*$58賣相精緻,魚肝入口即溶。調味方面有大量葱花,醬油,柚子醋及辣根。小小酸辣,作為前菜好開胃👍🏻6️⃣明太子芝士玉子燒*$98另一款招牌菜。極度失望😰蛋卷嚴重overcooked,係已經老到硬晒個隻。只有少量芝士,完全冇拉絲效果。但就有足夠嘅明太子,令到個蛋卷有鮮味。烏冬*$58普普通通,只有幾塊昆布及發到漲晒既脆米。其實最起碼可以加多兩塊日式魚蛋,咁成件事就好睇啲。#hkfood #hkfoodig #hkfoodie #foodie #hkfoodies #hk
1️⃣特上刺身拼盤(二人份)*$440🐟

2️⃣鐵盒燒生蠔🦪(半打)*$220

3️⃣汁燒牛胸腹肉*48/串,汁燒雞心,雞肝*$38串

4️⃣鹽燒牛舌*48/串
牛舌厚切,好爽口。但味道都係偏淡。

5️⃣安康魚肝*$58

6️⃣明太子芝士玉子燒*$98

烏冬*$58

#hkfood #hkfoodig #hkfoodie #foodie #hkfoodies #hkfoodporn #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodielife #hkfoodstagram #hkfoodblogger #hkfoodie_life_港島綫 #topcitybiteshk #hkrestaurant #eatgoodwest #deliciousfood #deliciousfoodiehk #香港吃貨 #香港食評 #吃貨 #生蠔 #生牡蠣 #刺身 #魚生 #相機食先 #美食 #香港美食 #銅鑼灣美食 #美食推薦 #食好西
2021-09-07 114 浏览
琴日book左2:00食lunch揾location遲左2:15先到達,接待同事提醒2:30 LO,3:00就要走咁得返15分鐘我地梗係拿拿聲落單啦,店面唔大,店員亦唔忙,當時計埋我地得3枱客,而且另外兩枱都就尼食完,但我地叫左3次唔該都無人應,好似遊梗暈咁。最後叫左兩個set lunch,一打鐵盒蠔。味道正常發揮,蠔略過熟係我地未食完,大慨2:45大部分店員已坐左我地後面大聲傾計,完全無視仲有客人,傾計內容仲包括大量粗口。到我地走無任何一個員工講bye bye ,完全透明咁
琴日book左2:00食lunch
最後叫左兩個set lunch,一打鐵盒蠔。
味道正常發揮,蠔略過熟
係我地未食完,大慨2:45
。到我地走無任何一個員工講bye bye
,完全透明咁

2021-09-05 43 浏览
三重懸岩蠔$168,肥美厚肉,大隻到不能一口一隻,起碼食左3口先食完,海水味較強,原汁原味,咬落有口令和怪物蠔$180,雖然較細隻d,而且海水味亦冇咁強,但佢既賣點係幼滑口感,咬開後肉裏蠔汁爆晒出黎明太子芝士玉子燒$98,菜式上枱仍然熱辣辣抵讚,蛋既裏面好滑有蛋汁,配左明太子和芝士一齊食增加咬口口感牡蠣豬肉$38,係用豬肉包住一隻蠔,我選擇左汁燒,因為有醬汁,食落惹味唔乾身特大吉列蠔$68,有2件,炸粉堅酥脆,咬落有“索索”聲,裏面係軟綿綿既蠔,真正外脆內軟,配埋2款醬汁可以點,但我冇點,覺得原味最好食燒羊架$68,燒至8成熟,咬落仍有微微血水,羶味夠香,而且好軟淋,旁邊個醬係店鋪自家製,有黑椒味而且帶微辣免治雞肉$38,雞肉棒釀入左雞軟骨,食落口感豐富一d,點左蛋汁之後支雞肉食落更加滑身十款盛合$268,十款壽司都係用上盛材料,魚生好鮮甜,一d魚腥味都冇,帶子個人認為最好食,因為好軟淋

2021-09-05 38 浏览
今日老細請食飯 佢就帶我去到灣仔嘅呢間牡蠣小屋度食 餐廳係行居酒屋風侍應同廚師好多都係日本人 夠曬地道 我哋被安排喺吧枱 成個氣氛好熱鬧琵琶蝦刺身 琵琶蝦喺香港好少有得食 蝦肉攞嚟做刺身非常鮮甜 價錢唔貴 食完嘅蝦頭同蝦殼仲可以用嚟煮麵豉湯 一蝦兩食好抵玩蒲燒鰻魚 鹽燒牛舌 牛肉味濃 又帶點牛舌嘅咬口鐵盒生蠔半打 成個鐵盒攞去燒 生蠔嘅原汁原味都保留曬喺入面 生蠔飽滿肥美鮮甜味十足 一口一隻真係好正北海道布甸 布甸嘅牛奶同雞蛋味非常濃郁 可以話係濃厚嚟形容 質地滑溜creamy
今日老細請食飯 佢就帶我去到灣仔嘅呢間牡蠣小屋度食

餐廳係行居酒屋風侍應廚師好多都係日本人 夠曬地道 我哋被安排喺吧枱 成個氣氛好熱鬧

食完嘅蝦頭同蝦殼仲可以用嚟煮麵豉湯 一蝦兩食好抵玩

蒲燒鰻魚

鹽燒牛舌 牛肉味濃 又帶點牛舌嘅咬口

餐廳開張唔係好耐但已經打響名堂full到傻 好彩終於都比我食到ᕙ( ˙꒳​˙ )ᕗ 當日餐廳都唔少日本人 比日文包圍嘅感覺 實在好懷念 部份侍應亦係日本人 要用英文/日文落單 真係十足十喺日本一樣( o̴̶̷᷄ ·̫ o̴̶̷̥᷅ ) 叫得做牡蠣小屋 當然蠔就係重點 立即同大家分享食後感(๐•̆ ·̭ •̆๐)´•ᴥ•`鐵盒燒生蠔半打($220)呢個鐵盒燒生蠔堪稱必叫之選完全唔用任何調味蓋過蠔嘅鮮味隻蠔唔新鮮都唔會夠膽咁做正如圖所見 每隻蠔都肥肥白白脹卜卜‪(⌯˃̶᷄ ⁻̫ ˂̶᷄⌯)‬我冇落醬汁 就咁食 鮮味真係令人有上天堂感覺必叫必叫(∩´∀`∩)´•ᴥ•`串燒s ($38-$48)今次試左三款串燒 牛舌 免治雞肉同埋好特別嘅牡蠔豬肉(。・ω・)ノ 非常推介牡蠔豬肉一黎其他居酒屋好少見蠔嘅串燒 二黎燒得真係好好食 會用驚豔黎形容 有汁燒調味 同鐵盒生蠔感覺又唔同 蠔味停留喺口入面 久久不散免治雞肉有蛋汁配合味道都唔錯相比之下牛舌就較普通喇\(◡̈)/´•ᴥ•`壽司10款盛盒($268)+拖羅蔥花卷($88)食日本嘢都總會想食下壽司卷物今次都唔例外想試試正宗日本風味壽司\(◡̈)/食落唔似坊間餐廳配合香港人口味嘅壽司
餐廳開張唔係好耐但已經打響名堂full到傻
好彩終於都比我食到ᕙ( ˙꒳​˙ )ᕗ
當日餐廳都唔少日本人 比日文包圍嘅感覺
實在好懷念
叫得做牡蠣小屋 當然蠔就係重點
立即同大家分享食後感(๐•̆ ·̭ •̆๐)

´•ᴥ•`鐵盒燒生蠔半打($220)
呢個鐵盒燒生蠔堪稱必叫之選
完全唔用任何調味蓋過蠔嘅鮮味
隻蠔唔新鮮都唔會夠膽咁做
我冇落醬汁 就咁食 鮮味真係令人有上天堂感覺
必叫必叫(∩´∀`∩)

´•ᴥ•`串燒s ($38-$48)
同鐵盒生蠔感覺又唔同 蠔味停留喺口入面 久久不散
免治雞肉有蛋汁配合味道都唔錯
相比之下牛舌就較普通喇\(◡̈)/

´•ᴥ•`壽司10款盛盒($268)+拖羅蔥花卷($88)
食日本嘢都總會想食下壽司卷物
今次都唔例外想試試正宗日本風味壽司\(◡̈)/
食落唔似坊間餐廳配合香港人口味嘅壽司
雖然對日本壽司味道印象已經少少模糊
都覺得牡蠣小屋嘅壽司係貼近日本食嘅壽司🤤
而10款入面都包含左港人最愛嘅海膽同拖羅
非常岩食(✌︎˙˘˙✌︎)
再叫左一個拖羅蔥花卷
拖羅蓉味比我想像中淡 較為一般 冇咁推介( ◜࿀◝ )

´•ᴥ•`牡蠔忌廉意粉($118)
呢個意粉係有少少失望
我預期意粉醬汁都會有蠔味( ◜࿀◝ )
但食唔出醬汁有蠔味 只係意粉上面放左幾隻蠔
當然蠔嘅質素都係好高
但如果整個意粉充滿蠔味會更加驚喜( ・᷄ὢ・᷅ )

´•ᴥ•`鹽燒吞拿魚鮫($118)
三文魚鮫就食得多 吞拿魚鮫比較少食
而魚鮫通常都定價比較貴
所以日本食材黎講我認為定價好合理
就即刻叫黎試試(∩´∀`∩)
呢個魚鮫係有驚喜嘅!比我想像中多肉
大約分拆到做四舊 每舊都幾多肉
唔係薄身冇肉嘅魚鮫
魚肉鮮 燒得香 冇得彈ᕙ( ˙꒳​˙ )ᕗ

當日餐廳嘅氛圍真係好似日本居酒屋
都令我明白點解會full到咁樣
鍾意食蠔嘅朋友一定要去試試呀(。・ω・)ノ
2021-09-03 31 浏览
燒黑毛A4和牛定食is 🐂 $238 朋友推介午巿必食😍 牛肉非常高質, 牛味濃, 油脂分佈均勻, 一啲根都冇🤗 而且份量夠多食曬個飯都仲有肉淨🤣玉子燒🍳 +$12午市套餐可以加小食 🙈不過估唔到呢個玉子燒係凍的蠔土味噌鍋 🥘$280味噌醬放左喺鍋邊,可以自己調節濃淡,夠細心🥰 分量非常足夠 👍六隻生蠔大大隻再加埋大量蔬菜 🦪🥬🍄味噌湯就咁飲亦都非常清甜 like鮟康魚肝 $58🐋配上蘿蔔蓉 ,入口酸酸地好香😆 後續就係陣陣魚肝香!一客4片厚厚的抵食煙燻鵝肝凡立貝 $198🦢重中之中!我地坐bar枱睇住師傅整,成個過程賞心悅目,煙燻味勁香望住已經流口水🤤  燻好後師傅鵝肝凡立貝放上紫菜後立接放入我地手中🥰🥰 一件原來好巨型,成件事好有層次,幾種味道互相衝擊!100分😍😍
燒黑毛A4和牛定食is 🐂 $238

玉子燒🍳 +$12

午市套餐可以加小食 🙈不過估唔到呢個玉子燒係凍的

蠔土味噌鍋 🥘$280

鮟康魚肝 $58🐋

煙燻鵝肝凡立貝 $198🦢

朋友仔生日,鍾意食生蠔既佢,揀左呢間位於銅鑼灣既牡蠣小屋,以日本牡蠣為主題,同時供應日式料理。餐廳長期都FULL BOOKING,記得早D打電話去BOOK位啊~牡蠣小屋由日本人開設及主理,裝潢好有日本居酒屋FEEL,環境寬敞舒適,情侶撐枱腳或者一大班朋友都好適合!鐵盒燒生蠔招牌菜之一,必點推介!店員會倒入清酒燒,再逐隻拆殻上碟。生蠔隻隻都好肥美,時間控制得岩岩好,食落肥美肉滑,肉質鮮甜好飽滿!午市定食套餐好抵食~附送沙律、前菜、麵豉湯、紫菜、白飯同餐飲。炸雞定食即叫即炸熱辣辣,炸至金黃色,酥脆又多汁,咬開肉質軟嫩勁JUICY。銀鱈西京燒定食肉質幼滑,鮮美細嫩,油脂豐富,入口即化!明太子芝士玉子燒咬開有半融拉絲芝士再夾雜鹹香十足既明太子,玉子燒軟滑充滿蛋香,正。最後叫左幾款串燒,店員貼心推介鹽燒,可以食出食材既鮮味~
朋友仔生日,鍾意食生蠔既佢,
揀左呢間位於銅鑼灣既牡蠣小屋,
以日本牡蠣為主題,同時供應日式料理。

餐廳長期都FULL BOOKING,
記得早D打電話去BOOK位啊~

牡蠣小屋由日本人開設及主理,
裝潢好有日本居酒屋FEEL,環境寬敞舒適,
情侶撐枱腳或者一大班朋友都好適合!

鐵盒燒生蠔
招牌菜之一,必點推介!
店員會倒入清酒燒,
再逐隻拆殻上碟。

生蠔隻隻都好肥美,
時間控制得岩岩好,
食落肥美肉滑,
肉質鮮甜好飽滿!

午市定食套餐好抵食~
附送沙律、前菜、麵豉湯、
紫菜、白飯同餐飲。

炸雞定食
即叫即炸熱辣辣,
炸至金黃色,酥脆又多汁,
咬開肉質軟嫩勁JUICY。

銀鱈西京燒定食
肉質幼滑,鮮美細嫩,
油脂豐富,入口即化!

明太子芝士玉子燒
咬開有半融拉絲芝士
再夾雜鹹香十足既明太子,
玉子燒軟滑充滿蛋香,正。

最後叫左幾款串燒,
店員貼心推介鹽燒,
可以食出食材既鮮味~

2021-08-28
午餐