2021-08-10 1440 浏览
男友曾與同事們放工後在此輕談淺酌,表示食物滿意,氣氛舒閒,便帶我到訪品嚐與體驗。𨋢門一打開便看到餐廳招牌下擺放著一隻隻主角牡蠣,令我對點選食物目標更清晰。餐廳裝潢十分簡單,店舖面積亦不算大,大約可容納25-28人,但氣氛非常熱鬧溫馨,一列的吧枱客人一邊品嚐一邊與師傅談笑風生,另一邊有脫鞋雙腳放桌下之堀炬燵,整造出半個室空間,下班後小酌的大伙兒投入甚歡,加上餐廳內有數名有日籍服務員與客人,被日語包圍的久違感覺恍如置身日本,就算沒有特別的日式擺設,整個氛圍已經感覺旅行中。餐廳食物款式主要以小點及送酒小吃為主,例如有串燒、刺身、壽司、小食、沙律及主角蠔食,亦有數款主食提供,非常適合與同行暢談歡聚。餐廳蠔為主角當然是必點之選,所以點了四款蠔食及其他款式食物試試。第一款蠔食:一打十二隻生蠔連殼放進鐵盒放於我倆旁燒,倒進清酒燒9分鐘。看著計時器一秒一秒過去,煙霧從氣孔中冒出,心情愈趨着急,當計時器嚮遍餐廳後服務員隨即趕上,拆開蠔殼後呈上。蠔雖屬中型,但每隻也非常肥美,不禁跟男友笑說比自己荷包更要飽滿。蠔燒至剛熟狀態,外表脆彈口感,內裡蠔肉軟腍嫩滑,鮮甜帶微海鹽咸蠔汁不但浸著蠔肉,還在蠔肉中滲出,口

餐廳食物款式主要以小點及送酒小吃為主,例如有串燒、刺身壽司、小食、沙律及主角蠔食,亦有數款主食提供,非常適合與同行暢談歡聚。餐廳蠔為主角當然是必點之選,所以點了四款蠔食及其他款式食物試試。

第一款蠔食:
鐵盒燒生蠔

一打十二隻生蠔連殼放進鐵盒放於我倆旁燒,倒進清酒燒9分鐘。看著計時器一秒一秒過去,煙霧從氣孔中冒出,心情愈趨着急,當計時器嚮遍餐廳後服務員隨即趕上,拆開蠔殼後呈上。蠔雖屬中型,但每隻也非常肥美,不禁跟男友笑說比自己荷包更要飽滿。蠔燒至剛熟狀態,外表脆彈口感,內裡蠔肉軟腍嫩滑,鮮甜帶微海鹽咸蠔汁不但浸著蠔肉,還在蠔肉中滲出,口內充滿蠔肉蠔汁非常滿足。

第二款蠔食:
特大吉列蠔

嚐試經炸後的吉列蠔,炸蠔即叫即炸十分熱燙,與燒蠔相比size較小,炸粉略厚但能有效鎖著蠔汁,令蠔鮮味香濃,附上沙律醬及味道如餃子醋的酸汁,兩者都能減低炸粉的油膩感,個人較喜愛沾沙律醬,因為略嫌酸汁稍有蓋過蠔鮮味。

第三款蠔食:
牡蠣豬肉

豬肉片size剛好包裹蠔肉一圈,肉質尚算軟腍,咬下時與蠔肉質感尚算一致,加上燒汁鹹度剛好,帶有惹味感同時不會蓋過豬肉與蠔味,而且去除燒豬肉所帶來的乾涸口感,每隻為一口size,方便容易進食,只略嫌蠔肉味道與質感稍稍被豬肉片蓋過,略有喧賓奪主之況。

第四款蠔食:
牡蠔忌廉意粉

忌廉汁意粉上放有2-3隻蠔肉及菠菜,忌廉汁稀杰度剛好掛在每條麵條上,而且份量多至浸著意粉,令每一口意粉充滿忌廉汁,但醬汁味道奇怪地帶甜,是從未品嚐過的忌廉汁味道,與蠔味更不配襯。

壽司
10款盛合

每隻壽司壽司漬飯不用沾上豉油已帶輕咸香,米飯煙靭彈牙,既粒粒分明飽滿又有足夠黏度不易鬆散。在隨機十款壽司中,我倆較喜歡油甘魚壽司、拖羅壽司及魚籽軍艦,油甘魚與拖羅均帶有微魚甘香,魚籽外皮富彈性,魚籽粒被黏液連繫著,一次過咬後咸香魚籽油一次過爆出,口感、味道及層次感不缺。

串燒:
免治雞肉

免治雞肉串燒必需配汁燒同時原來附有豉油蛋黃汁。燒汁與上述串燒同款,微咸帶出惹味而不會蓋過雞肉味,免治雞肉比想像中鬆軟不會過於扎實,雞軟骨更與雞肉撈勻在內,增加了咀嚼度,沾上蛋黃汁後帶有輕微蛋黃鮮,由於雞肉串己淋有燒汁,蛋黃汁在此作用不大。
牛舌+牛胸腹肉+雞腎+雞軟骨

四款串燒中較喜愛牛舌及牛胸腹肉,牛舌厚切尚算爽口,而牛胸腹肉燒烤熟度剛好,保持咀嚼肉質同時尚算嫩滑,且有效鎖著肉汁。
第一次過品嚐四款牡蠣製法,基於餐廳牡蠣十分新鮮,還是最簡單的鐵盒燒生蠔最滋味,最能呈現出牡蠣鮮甜帶海水咸的清新新鮮感,食蠔食到飽確實非常滿足!謝謝男友的推介~
----
整體評語:
食物-所有食物都十分新鮮,不論串燒肉類、刺身壽司及海鮮均嚐到其原味道及不帶雪藏味,主角牡蠣新鮮度更為出眾,而烹調方法、調味與醬汁配搭均恰到好處,不但沒有蓋過食材鮮味,更有效提升味道,而且所有食物都即叫即製,意粉、串燒與炸物等熱葷也灼熱滾燙。
服務-服務員殷勤有禮,密切留意客人需要,一舉手一頭足也立即趕上回應,更會與客人談笑聊天打成一遍,可看到客人十分享受及擁有一個愉快的用餐時間,餐廳亦沒有限時用膳,可以多次落單,一邊慢慢品嚐菜式,一邊與朋友及服務員談天說地,上菜速度也十分合理,首輪點餐大約15分鐘後送上,其他食物其後也逐一呈上。
衛生-所有餐具碗筷也乾淨整潔,沒有任何崩壞及食物殘渣,地面與傢俱也一塵不染,不覺黏立。
環境-少有餐廳擁有一遍熱鬧氣氛,浸在一遍歡笑聲音的我倆不但不覺嘈吵,還被各人的笑臉動容,樂在其中。
抵食-雖然不是平民價錢,但其原材料及烹調方法份外出眾,記念節日或偶爾享樂一番也是不錯選擇。
2021-07-29
牡蠣豬肉
10款盛合
牛舌+牛胸腹肉+雞腎+雞軟骨
2021-08-09 74 浏览
實在很難想像,日本直送的生蠔貝類,魚鮮這些高檔食材居然可以在牡蠣小屋以相宜價錢就可品味到,來牡蠣小屋能大方點,放心吃,瞬間發覺自己原來也有財富自由的時刻,我和朋友對牡蠣小屋充滿期待。鐵盒燒生蠔這種專業技術還是交給店員,我們乖乖坐在一旁等吃好了。生蠔凸面朝下放進鐵盒燒,待生蠔變白和開口,店員便會用工具撬開,生蠔非常燙口,蠔肉呈現白色,樣子肥美,滑溜水嫩。肥嫩的燒生蠔一咬下去,汨汨的鮮美湯汁流入嘴裡,令人多麼滾動。燒生蠔本身已經有海味,光吃已很美味,當然想更有風味的話,可醮點Lemosco檸檬辛味調味料與紅辣椒汁提味。特大吉列蠔跟鐵盒燒生蠔又是另一種味美,眼睛所看的,確確實實就是吉列蠔的大小,要有這份量的生蠔才敢這樣呈現出來。薄脆的炸粉,咬開後爆發的鹹鮮,誘人極致,真的是數一數二,紮紮實實的特大吉列蠔。久違的居酒屋氛圍,我們變得心花怒放,兩人各點一種燒酎梳打,小酌一下。由於我想喝甜的,於是選喝桃梅酒,桃梅酒聞起來有淡淡的果香,酒精濃度不高,挺順口的。朋友覺得Frozen Shochu Salt & Lemon Soda太過特別,於是點上一杯,冰鹽燒酎與檸檬梳打不衝突,冰涼爽快,越喝越想喝。

蠔土手味噌鍋一口氣一鍋擺上六顆蠔,來自純淨海域的蠔,顆顆碩大飽滿,甜鮮滑溜,甘美多汁,重點是它的縮水率很低,入鍋煮熟後也不會體積遽縮。

蠔土手味噌鍋只是簡單地加入蔬菜和一撮味噌調配湯頭基本風味,豐滿的蠔產生乳白湯色,配合蔬菜自然的清甜,湯底醇美,日系湯鍋就是比中式的清爽,即是放滿食材於鍋中,熱湯也不會被搞得太過濃郁,幾乎喝光。

五花肉切得不單薄,一片一口絕佳比例,可以感受豐沛的豚汁,同時保有軟嫩的咬感。請大家下鍋時盯緊自己的五花肉,不要一口氣放一堆在鍋裡煮,浪費五花肉。五花肉毫不遜色,丁點膩口感也沒有,還帶些彈性。

日本人對料理很執着,更何況是主食的茶漬飯,牡蠣茶漬飯若非親身吃過,你不會相信牡蠣茶漬飯有這種吸引力。柴魚湯透明如鏡,未喝已聞到一種高湯清香,喝下去像喝泉水一樣,甘甜到不得了,帶魚鮮味。

這一口平靜,背後是一番細心,牡蠣茶漬飯賣相簡約而不失美感,呈現是一種優美的視覺享受。茶漬飯飯味甘甜,有種大地海洋的清新氣息,淡淡的米香中還散發出牡蠣的郁香。

我們另追加一份海鮮,包括四種海鮮品項,海蝦,帆立貝,白身魚和油甘魚,每一樣都是水準,愛吃海鮮的人絕對無敵滿足。圓潤的帆立貝鮮度沒話說,外層熟化的部份有著甜滋滋肉汁表現,裡面仍是水嫩收態,真是不得了。

白身魚及油甘魚處理不錯,斜切成厚片,魚肉均無骨刺,肉質細膩香滑,甜度超群,可口難分軒輊,愛吃魚的一定會愛上。

海蝦閃亮亮的,鮮度一流,蝦殼變紅就可起鍋。海蝦絲毫不需要任何調味,本身蝦肉彈力和甜味足夠,十分飽嘴,這海蝦是可遇不可求的珍品。

拖羅大根漬卷壽司完全沒有筋的韌性,油脂分佈均勻細嫩,厚實過癮,大根經過醃漬後酸甜爽口,一口吃下拖羅大根漬卷壽司,鮮味在口中化開。
2021-08-06 89 浏览
呢間餐廳好似真係係日本開既咁!首先個裝修 有一個榻榻米區域 亦有個bar枱位 好日式。。同埋一去到有幾枱已經係日本人 老闆又會有時出黎用日文同日本人social 成件事真係好似去左旅行咁重點講番野食 每一樣都咁高質 特別係個蠔 有d後悔無叫到一打 😆大大件 有海水味 亦重蠔味!刺身亦好鮮甜 熟食蛋包飯則正常發揮!雖然價錢略貴 但值得一試!
呢間餐廳好似真係係日本開既咁!

重點講番野食 每一樣都咁高質 特別係個蠔

琴晚睇返之前啲旅行相,見到果時去廣島果d蠔真係超大隻勁想再食,但因疫情被困香港,無奈未有機會飛去食,但點知今日係openrice發現好多人推薦呢間以日本蠔做招牌既牡蠣小屋!好吸引,即刻去食下!閒日晚上黎,呢度都係超full,我地啱岩好拎到最後一張枱,真係好彩!一出lift,已經feel到呢度超熱鬧,仲要聽到勁多日文!因為原來好多店員都真係日本人,仲有好多日本客人黎飲酒食飯,真係勁有去左日本既錯覺!!呢度除左蠔,仲有好多其他既日本小菜,全部都好吸引~我地首先叫左佢主打既鐵盒蠔,係將生蠔放入個鐵盒再去蒸煮,仲加左清酒煮,味道特別香!而且賣相十分打咭able。佢隻隻都勁大隻,200左右有7隻,仲要隻隻都又大又好味,唔會令人食到好膩,反而係食上癮!好鮮甜,加埋清酒味真係不得了。佢嘅飲品,竟然有焙茶鮮奶!佢個焙茶鮮奶超級好味!又好足料嘅焙茶味道,加埋鮮奶飲呢個配搭真係不得了,抹茶鮮奶就飲得多,焙茶鮮奶仲要咁好飲就真係第一次!之後我地仲叫左個海鮮拼盤,是日海膽賣曬,所以換左鮑魚,本來都覺得好可惜,因為我地好鐘意食海膽,對鮑魚反而感覺不大,但今次鮑魚好有驚喜,佢一隻分四份,肉質非常彈牙,口感超好,唔

呢度除左蠔,仲有好多其他既日本小菜,全部都好吸引~

之後我地仲叫左個海鮮拼盤,是日海膽賣曬,所以換左鮑魚,本來都覺得好可惜,因為我地好鐘意食海膽,對鮑魚反而感覺不大,但今次鮑魚好有驚喜,佢一隻分四份,肉質非常彈牙,口感超好,唔會太硬,點醬汁食一流。其他既海鮮都非常新鮮,仲有兩大片中拖羅!好正~~新鮮又厚切!

我仲叫左一份壽司拼盤,又係又靚又正,以上有幾款魚可能好多都講唔出名,但係全部都好鮮甜,好有食咗一條啱啱仲喺水度游緊嘅魚嘅感覺。

一晚食晒壽司刺身、仲有日本蠔!真係超級滿足有豐富嘅一餐。
2021-08-04 101 浏览
銅鑼灣牡蠣小屋,以蠔為主題的居酒屋,入面好有日本風格,適逢奧運期間,餐廳內的電視台更直播日本電視台呢,氣氛好好。每日的時令精選海鮮,一大盤比你慢慢揀。粒貝刺身($520)- 彈牙爽口鐵盒燒生蠔 ($220 半打)生蠔放入鐵盒,再加上清酒,燒完後充滿酒香,味道更加鮮甜!兩款日本直送檸檬汁,原味及辣味,令蠔鮮味更突出!海鮮沙律 ($118) - 蔬菜都幾新鮮爽脆。鹽燒吞拿魚鉸($118)- 份量超大,啖啖肉好好吃!燒牡蠣飯糰($58)燒鹽味牛舌($48)燒雞肝($38)免治雞肉($38)牡蠣豬肉($38)最後加左幾串串燒,燒飯糰有驚喜,外脆內軟,有碳香!免治雞肉加日本蛋,香濃惹味,好食!

每日的時令精選海鮮,一大盤比你慢慢揀。

粒貝刺身($520)- 彈牙爽口

鐵盒燒生蠔 ($220 半打)

生蠔放入鐵盒,再加上清酒,燒完後充滿酒香,味道更加鮮甜!

兩款日本直送檸檬汁,原味及辣味,令蠔鮮味更突出!

海鮮沙律 ($118) - 蔬菜都幾新鮮爽脆。

鹽燒吞拿魚鉸($118)- 份量超大,啖啖肉好好吃!

燒牡蠣飯糰($58)

燒鹽味牛舌($48)

燒雞肝($38)

免治雞肉($38)

牡蠣豬肉($38)

• 鐵盒燒生蠔
幾個月沒有去旅行了,有一間新開的日式餐廳,餐廳以蠔為主題,變出多樣化的菜式。朋友也很久沒有去日本了,這天,我們都去了日本,享受每道菜均採用日本新鮮食材,店主細心之介紹。個個都講日文,榻榻米已有幾枱日本客,吧枱又有,覺得自己去了日本!蠔餐廳,食物的種類十足,食物製作十分講究,環境很好,非常特別。鐵盒燒生蠔師傅介紹了日本多個縣份的生蠔,並以木地台的「小屋」 鐵盒燒生蠔,很有特色。把生蠔放在鐵盒中,添加點點清酒,放在面前烤到香香,酒香,非常好吃~烤後廣島蠔鮮嫩多汁,味道鮮甜。Kagura 彩虹魚生飯 限定日本飯,玻璃樽而上,分層裝滿魚生,有魚子、山藥、三文魚等,色彩鮮艷,一條好有感覺的彩虹。吃法是把一層層的魚生圍圈順序放在醋飯上,玩味十足,很有日本的感!壽司拼盤十件的壽司,鰻魚飄散著炙烤過的香氣,不消一會軟肉就融入口中。拖羅充滿魚脂香,肥美軟腍。每件壽司感受到於一揉一捏之間握入創意料理的初衷心意。店內氣氛棒,細節位洗手間設計也貼心,像到了日本一樣呢,看到便覺得吸引!上網看,菜式是廚師吉川淳二親自操刀,而餐廳老闆都是日本人,這令人感覺彷彿到了日本旅遊。必吃特色菜式包括鐵盒燒生蠔、彩虹魚生飯,下

Kagura 彩虹魚生飯

壽司拼盤

上網看,菜式是廚師吉川淳二親自操刀,而餐廳老闆都是日本人,這令人感覺彷彿到了日本旅遊。必吃特色菜式包括鐵盒燒生蠔、彩虹魚生飯,下一回吃燒牡蠣飯糰、蠔土手味噌鍋等,喜歡蠔的人要來這店呢。
2021-08-02 108 浏览
返工咁辛苦梗係要慰勞吓自己,有咩開心得過同朋友一齊去居酒屋暢飲豪食一番?以生蠔為主題的日式居酒屋有很多不同產地的蠔及食法,咁遲先話大鑊好評的鐵盒燒生蠔🦪蠔肉飽滿新鮮,加上日式的檸檬汁及辣汁,別有一番風味!此居酒屋最出色的莫過於串燒,免治雞肉棒點上醬油鮮雞蛋,超好味😋汁燒茄子香濃又飽滿,燒牛胸腹肉牛味濃郁,而且嫩滑明太子玉子燒反而係最好味!咬落去Creamy而且層次豐富有口感,成條明太子食落去大滿足!另外試左10件拼盤壽司,整體就冇串燒咁出色啦,建議都係留肚食多啲串燒啦!

汁燒茄子香濃又飽滿,燒牛胸腹肉牛味濃郁,而且嫩滑

2021-08-01 119 浏览
以食蠔為主題的餐廳,吸引了我們一早在openrice 訂枱,當日6pm 已到餐廳。店員先向我地介紹今日是日精選海鮮,可以選擇做刺身。我同朋友先叫了鐵盒燒蠔,幾款串燒,羊架,同蠔啤。燒蠔好新鮮,職員會幫你燒好開埋蠔,坐定定等食。建議不落任何調味,食最原本既味道係最好食。另外叫左幾款串燒,串燒十分食物美味,串燒唔會燒到好乾爭爭,十分Juicy,調味亦都非常好,唔會過鹹或者太淡。後其我哋都額外再加左幾串串燒,燒雞心,雞腎,雞髀肉等等。另加添了粒貝剌身,師傅即開,粒貝好新鮮,口感好爽口彈牙,正!整體餐廳食物水準好高,值得一試!

話說小妹係一個蠔控, 可以一次過食好多隻生蠔, 今晚朋友特登帶小妹去銅鑼灣一間由日本人主理, 主打日本牡蠣嘅日本餐廳!! 餐廳環境非常日式, 設有兩邊吧枱及普通座位, 而且兩邊都有電視可以睇埋奧運直播!! 餐廳除咗有牡蠣之外, 亦有刺身, 丼飯同其他日式料理提供!! 🌟三陸牡蠣黑啤🍺黑啤用左牡蠣肉同牡蠣殼一齊釀造而成的, 牡蠣肉令黑啤味道更鮮更有深度而牡蠣殼係一種好好嘅發酵素材! 黑啤入口清爽回甘, 口感豐富, 牡蠣嘅鮮味和黑啤酒嘅甘苦非常合拍, 係一款充滿特色風味嘅啤酒!🌟梅水晶梅水晶其實係切碎左直條型嘅雞軟骨加入梅子醬漬過, 咸咸酸酸, 口感爽脆, 佐酒一流🍶!🌟鐵盒燒生蠔(半打)店員首先會將原隻牡蠣連埋殼一齊放入鐵盒入面, 隨即倒入清酒, 大約燒九分鐘就食得, 打開個鐵盒, 就聞到勁香牡蠣味, 之後店員會即場拆開上碟, 牡蠣肉飽滿漲卜卜, 口感清爽, 味道鮮甜帶淡淡海水味, 牡蠣味道濃郁好好味! 另外會附上兩枝lemosco, 分別係檸檬青唐辛子同檸檬赤唐辛子, 前者味道帶檸檬嘅清新酸味幾開胃好岩夏天食, 後者酸中帶辣幾刺激, 令整體層次感提昇!🌟特上刺身拼盤特上刺身拼盤有北海道

🌟三陸牡蠣黑啤🍺

🌟梅水晶

🌟鐵盒燒生蠔(半打)

🌟特上刺身拼盤
特上刺身拼盤有北海道海膽, 北海道帆立貝, 大拖羅, 中拖羅, 深海池魚同牡丹蝦, 整體幾新鮮, 味道唔錯, 海膽極鮮甜, 入口即溶好creamy, 牡丹蝦口感爽彈, 帆立貝肉厚鮮甜!

🌟汁燒免治雞肉🐔🍢
外皮香脆有咬口, 沾上蛋液好惹味!
2021-07-27
  • 梅水晶
  • 鐵盒燒生蠔
  • 特上刺身拼盤
2021-07-31 76 浏览
為答謝同事的厚禮,今晚同佢去咗公司附近呢間牡蠣小屋食日本野。我哋傍晚6點已經到步,所以人唔多,左右兩邊都有吧枱位,前方則仲有其他枱。我哋在近lift位置的吧枱坐下,櫈底下有籃子放袋,看看餐牌,晚市無套餐都是散叫。黎到呢度無理由唔叫蠔啦,最後選擇左「鐵盒燒生蠔」(半打/$220),不久店員就擺好個陣,將一個鐵盒放上爐上,較準6分鐘鬧鐘,把鐵盒一打開,嘩,估唔到啲蠔咁大隻!而且未煮都傳來陣陣蠔香!好期待!用適量清酒蒸蠔,把蠔的鮮味更上一層。夠鐘店員就來開蠔,排得整整齊齊比你享用,呢半打係廣島蠔,漲卜卜好大隻,喝一口蠔殼上的汁,真係好鮮甜呀!蠔身夠厚肉,爽滑鮮甜,非常新鮮,絕對推介!店員還準備了一支檸檬汁和小辣椒汁給我們,但叮囑第一隻先試原味,我哋分別也試過加汁來吃,但我還是喜歡原汁原味的海鮮味!另外叫咗個「和牛卡爾帕喬」,在下孤陋寡聞,實在唔知咩係卡爾帕喬,只因餐牌上有推介的like而點。請教google大神才知道,原來此乃意大利經典菜式,將牛肉切成薄片,下面墊有大量洋蔥,面頭有蔥花,加上橄欖油和黑醋,十分醒胃,和牛片很raw,入口充滿油脂感,十分滑漏,再吃一口洋蔥中和一下,如果洋蔥和和牛

另外叫咗個「和牛卡爾帕喬」,在下孤陋寡聞,實在唔知咩係卡爾帕喬,只因餐牌上有推介的like而點。請教google大神才知道,原來此乃意大利經典菜式,將牛肉切成薄片,下面墊有大量洋蔥,面頭有蔥花,加上橄欖油和黑醋,十分醒胃,和牛片很raw,入口充滿油脂感,十分滑漏,再吃一口洋蔥中和一下,如果洋蔥和和牛一起放入口,小心不要夾太多洋蔥,否則會把和牛的味道蓋過,很有特色的菜菜。

這裡也有各式各樣的串燒,同事一見就話要點牛舌,我也點多串豬腩肉試試手勢。牛舌爽口又有咬口,醃得夠入味,而豬腩肉也肥得適中,好食!

最後點都要有啲飯落肚,所以我哋叫左十件壽司拼盤($268)和一個「彩虹魚生飯」($198)。先講拼盤,包括有赤羽太、油甘魚、中拖羅、雞泡魚、甜蝦、帶子、牡丹蝦、𩶘魚、鰻魚、三文魚籽等,中拖羅入口即溶十分肥美,牡丹蝦加左少少柚子碎,所以有好清新既香味,而且蝦身好粘口好新鮮,另外同事亦都盛讚油甘魚非常好味,厚切爽口冇得彈,甜蝦都好大隻爽甜。我哋都不約而同幾喜歡佢嘅壽司飯,有啲醬油味而且好黏口,握得唔錯。

至於「彩虹魚生飯」就成個擺盆都好靚,魚生飯用冰鎮玻璃樽咁上,另外加一碗超大的飯!玻璃樽由底數上黎包括海澡、珊瑚、拖羅、蟹子、魚生粒、三文魚子、海膽等,可以逐點「筆」出來,海膽係正既!新鮮鮮甜,店員話個珊瑚肉健康嘅食材,滑潺潺,唔知點解令我諗起納豆,喜唔喜歡就見仁見智啦。如果彩虹魚生飯同埋10件壽司拼盤二選一,我就會揀後者啦。
2021-07-29 107 浏览
今日同朋友去銅鑼灣嘅牡蠣小屋,呢間餐廳主打食蠔,一去到有部份店員同埋食客都係日本人,感覺自己好似去咗日本咁😂,同埋好多材料都係日本直送✨鐵盒燒生蠔嚟到一定要試!每隻蠔都勁新鮮,蠔肉夠飽滿,就算燒熟左都有好勁嘅蠔肉味👍🏻Kagura彩虹魚生飯,賣相非常特別,用一個玻璃樽裝晒所有魚生,魚生非常新鮮,有滿滿魚子,同埋有海膽添,而且啱晒用嚟打卡啊😂10款盛盒,有魚子、拖羅、鰻魚、牡丹蝦、甜蝦等等,二百幾蚊就有10款壽司幾抵食👍🏻另外燒物就叫咗燒羊架、燒牛舌、燒雞腎 同燒雞翼,可以選擇鹽燒或者汁燒甜品叫咗個北海道布丁🍮,布甸入口幼滑💗😋

甜品叫咗個北海道布丁🍮,布甸入口幼滑💗😋
2021-07-29 122 浏览
呢間主打蠔嘅日本居酒屋環境好舒服,正對住落地玻璃,呢度有長檯位又有得坐地下,位置亦好舒適闊落,我地被安排坐係長檯位置,長檯正對住開放廚房,坐係度可以一覽無遺地見到食物準備過程,好似食緊omakase咁,幾好嘅用餐體驗!來到當然唔少得叫呢度嘅招牌生蠔喇鐵盒燒生蠔(半打)第一次咁近距離見到用鐵盒裝住原隻生蠔連殼加入清酒用Gas爐燒,店員會計時燒滿8分鐘就會即刻開即食。開完蠔殼上返檯,見到隻隻都熱辣辣、漲卜卜,食落有淡淡海水味,不加調味料食都十分鮮甜,但加上檸檬汁或辣椒汁一齊食也可以。牡蠣忌廉意粉呢個係偏西式嘅菜式,都係熱門多人點嘅菜。即使係煮熟嘅蠔,食落都唔會太淋,而且好肥美,味道同忌廉醬都好夾,有韌勁嘅意粉與忌廉融合得十分完美,每一啖都好creamy!特上刺身拼盤拼盤包括北海道海膽、吞拿魚拖羅、帆立貝、牡丹蝦和3款時令刺身,全部都十分新鮮。牡丹蝦鮮甜可口,吞拿魚拖羅和北海道海膽入口即溶!十件壽司拼盤十件壽司一字排開,係非常豐富嘅壽司盛宴,壽司係視乎當日嘅食材而定,今日有蝦、拖羅、左口魚、鯛魚、池魚、油甘魚。淨係睇賣相就可見係非常新鮮,壽司飯上嘅每一塊魚生都好有光澤,晶瑩剔透,質素十分高,

來到當然唔少得叫呢度嘅招牌生蠔喇

鐵盒燒生蠔(半打)

牡蠣忌廉意粉

十件壽司拼盤
十件壽司一字排開,係非常豐富嘅壽司盛宴,壽司係視乎當日嘅食材而定,今日有蝦、拖羅、左口魚、鯛魚、池魚、油甘魚。淨係睇賣相就可見係非常新鮮,壽司飯上嘅每一塊魚生都好有光澤,晶瑩剔透,質素十分高,食落每塊都好爽滑,鮮味十足!

2021-07-25 168 浏览
早就聽朋友講過呢間食蠔既日式居酒屋帶咗媽咪去食,因為媽咪都好鐘意食蠔順便慰勞下媽媽在餐廳門口放上不少新鮮食材在等待入座期間見到店員會帶領客人到呢度揀選食材餐廳內有吧枱位,榻榻米聽到身邊有不少日本客還有日本店員呢感覺好似去咗日本呀睇黎呢間餐廳都好受日本人歡迎呢鐵盒燒生蠔🦪之前都有睇旅遊片見過可惜一直都未有機會試燒6分鐘之後店員會幫手開蠔隻隻都脹卜卜㗎我哋叫咗半打 生蠔有啲嘅清酒味道燒生蠔令到水份能夠鎖住喺蠔入面令到好味蠔味提鮮可以點埋後面個兩枝辣或不辣檸檬汁令生蠔鮮味更突出海膽魚子醬生蠔超滿足既生蠔海膽鮮甜棉密,魚子醬同三文魚子帶點鹹鮮加上生蠔creamy口感幾層豐富嘅口感令人一試難忘呢隻蠔唔會令你垂涎欲滴呢蠔土手味噌鍋圍住鍋邊嘅都係紅味噌味道會較濃郁一點有四隻生蠔配上大量嘅菜京蔥冬菇紅蘿蔔等等配料蔬菜索哂味噌湯汁,加上熟蠔既鮮甜味十分滿足最後仲食咗壽司盛合壽司食材亦十分新鮮當中我好鍾意赤蝦同埋甜蝦,個種綿密黏口既蝦身口感令人一試難忘媽咪表示好滿意仲令我哋都覺好似係日本咁下次再同佢黎食
早就聽朋友講過呢間食蠔既日式居酒屋
帶咗媽咪去食,因為媽咪都好鐘意食蠔
順便慰勞下媽媽

在餐廳門口放上不少新鮮食材
在等待入座期間見到店員會帶領客人到呢度揀選食材
餐廳內有吧枱位,榻榻米
聽到身邊有不少日本客還有日本店員呢

可以點埋後面個兩枝辣或不辣檸檬汁
令生蠔鮮味更突出

海膽魚子醬生蠔
超滿足既生蠔
海膽鮮甜棉密,魚子醬同三文魚子帶點鹹鮮
加上生蠔creamy口感
幾層豐富嘅口感令人一試難忘

呢隻蠔唔會令你垂涎欲滴呢

蠔土手味噌鍋
圍住鍋邊嘅都係紅味噌
味道會較濃郁一點
有四隻生蠔配上大量嘅菜京蔥冬菇紅蘿蔔等等配料
蔬菜索哂味噌湯汁,加上熟蠔既鮮甜味
十分滿足

最後仲食咗壽司盛合

壽司食材亦十分新鮮

媽咪表示好滿意
仲令我哋都覺好似係日本咁
下次再同佢黎食
2021-07-23 191 浏览
✦ 鐵盒生蠔 (半打)好!鮮!甜!d蠔係新鮮係你面前用個鐵盒整,計時一夠鐘就過黎開,隻隻肥嘟嘟漲卜卜,我食食下仲發現原來有7隻(〃ω〃)✦ KAGURA彩虹魚生飯定食有湯、沙律、小食、飯同紫菜(白色細細包個包就係)佢呢個魚生飯好得意,d魚生係用個好似牛奶樽咁嘅樽裝晒落去,整到彩虹咁色好靚,食個時就倒出黎。樽入面有海膽、三文魚籽、白飯魚、蟹籽、蠔、呑拿魚蓉、雜錦刺身、唔知咩豆、昆布、山芋蓉,大約係呢d啦,倒出黎剛剛鋪滿係碗,整體都好食,味道新鮮,不過因為昆布同山芋蓉所以好黏好稠,呢樣我就麻麻地(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)✦ 明太子芝士玉子燒超好食!好足料!明太子咸咸辣辣好惹味,然後仲有大量芝士係入面,玉子燒好鬆軟滑溜,口感濕潤,好味!✦ 西京燒銀鱈魚定食定食有湯、沙律、小食、飯同紫菜(白色細細包個包就係)銀鱈魚好香好滑,魚皮脆脆,小食係炸魚黎,脆到好似油炸鬼咁(*¯︶¯*)餐廳員工好多都係日本人,早book枱可以坐到榻榻米位好開心,又可以ff下自己去左旅行。
鐵盒生蠔
✦ 鐵盒生蠔 (半打)

✦ KAGURA彩虹魚生飯定食
有湯、沙律、小食、飯同紫菜(白色細細包個包就係)

✦ 明太子芝士玉子燒

✦ 西京燒銀鱈魚定食
定食有湯、沙律、小食、飯同紫菜(白色細細包個包就係)

鐵盒生蠔
  • Kagura 彩虹魚生飯
2021-07-22 1322 浏览
今晚好姊妹帶我去咗銅鑼灣一間樓上舖餐廳, 由日本人主理, 主打日本生蠔、刺身, 這間店很有人氣, 如非友人預早訂位, 應該無法入座。餐廳內設吧檯, 還有四人榻榻米枱, 別具日本地道風味。餐廳選擇唔算多, 刺身、壽司、燒生蠔、串燒等, 都係一d飲清酒, 邊食嘅食物款式。【明太子芝士玉子燒】HK$98坊間嘅玉子燒通常表面都為金黃乾身, 但相反呢度嘅玉子燒賣相淡黃很水, 切開有如半流心狀嘅蛋汁、芝士、明太子慢慢流出。入口味道令人驚喜, 蛋香味濃, 玉子質地滑, 包住軟棉濃郁芝士+鹹鹹地嘅明太子, 超正! 【免治雞肉汁燒】HK$38雞肉棒表面燒至金黃, 內裡keep到肉汁, 有少少爽脆嘅軟骨碎, 食落有層次, 點蛋汁食, 令口感滑一點。【汁燒白蔥豬肉】HK$38豬肉片包住嘅不是白蔥段, 而是青蔥, 應該同樣可平衡豬肉嘅油膩。【Kagura彩虹魚生飯】HK$198以玻璃樽裝住刺身粒同醬料, 賣相特別, 入面有帆立貝、蠔、瑩光魷魚、山芋蓉、刺身魚粒、蟹籽, 面層有海膽點驟, 可惜海膽有點腥臭, 至於常溫嘅飯分開上。將樽內嘅所有食料倒於飯中, 再攪拌, 質地很黏, 當中白色嘅山芋蓉令入口有種滑潺潺口

這間店很有人氣, 如非友人預早訂位, 應該無法入座。

餐廳內設吧檯, 還有四人榻榻米枱, 別具日本地道風味。

餐廳選擇唔算多, 刺身壽司、燒生蠔、串燒等, 都係一d飲清酒, 邊食嘅食物款式。

【明太子芝士玉子燒】HK$98

【免治雞肉汁燒】HK$38

免治雞肉汁燒

【汁燒白蔥豬肉】HK$38

汁燒白蔥豬肉

【Kagura彩虹魚生飯】HK$198
以玻璃樽裝住刺身粒同醬料, 賣相特別, 入面有帆立貝、蠔、瑩光魷魚、山芋蓉、刺身魚粒、蟹籽, 面層有海膽點驟, 可惜海膽有點腥臭, 至於常溫嘅飯分開上。將樽內嘅所有食料倒於飯中, 再攪拌, 質地很黏, 當中白色嘅山芋蓉令入口有種滑潺潺口感, 整體食落刺身魚鮮味唔太出, 需加點豉油再調味。

Kagura彩虹魚生飯

【特上刺身拼盤】HK$440
有7款刺身, 其中3款為餐廳是日直送鮮魚。呢碟北海道海膽味道冇咁腥, 另有鮮甜肥美嘅牡丹蝦、厚切鮮甜帆立貝、含豐富魚油嘅拖羅。是日直送鮮魚就有油甘魚、金目鯛同埋立魚, 質素反而較普通。

【拖羅蔥花卷】HK$88
小小飯卷表面有一小繓拖羅蓉, 夾埋蔥花食, 淡魚香中帶點清新。
拖羅蔥花卷
2021-07-21