如果中意食蠔既一定要睇呢篇食評😍 朋友生日揀左一間以食蠔為主兼有日本料理既餐廳, 呢間餐廳係日本人開設,而店內亦有幾位日本人侍應,座位方面亦有榻榻米選擇,非常適合同朋友黎~ 氣氛亦都好溫馨,好似去左日本居酒屋🏮提提大家記得要早啲book位😋————————————————日本直送時令生蠔 🦪 $78/隻當晚有4款生款選擇, 店員都會逐一介紹,大家可以根據自己既口味去揀,而我就揀左北海道生蠔,呢款生蠔大大隻,仲好creamy😋海水味亦無咁重~ 鐵盒燒生蠔 $220/半打由於我地坐吧檯,店員會先同我地展示左啲生蠔先,然後再係旁邊燒, 本身以為會好乾身,但點知好甜好juicy!! 啖啖肉~ 呢個生蠔係有驚喜🤩10款盛合壽司 $268每一件都好新鮮,而且壽司飯好綿~ 最令我印象深刻係拖羅,入口即溶🤤 其他魚類既壽司都好出色!彩虹魚生飯 $198呢個魚生飯好得意,用牛奶樽裝住, 可以打下卡添~ 入面有海瞻、三文魚籽、蟹籽、蠔、吞拿魚蓉、昆布、山芋蓉等等,啲料要倒入碗同飯一齊攪拌均勻再食~ 口感特別豐富,好黏好稠😆 有啲人未必中意呢種口感🤭牛舌串燒 $48/串串燒方面就叫左兩串汁燒牛舌試下~ 都唔

————————————————

日本直送時令生蠔 🦪 $78/隻

鐵盒燒生蠔 $220/半打

10款盛合壽司 $268

彩虹魚生飯 $198

牛舌串燒 $48/串
串燒方面就叫左兩串汁燒牛舌試下~ 都唔差啵!好爽口~

明太子芝士玉子燒 $98
係我食過最好味既明太子玉子燒!呢度既玉子燒同平時有啲唔同,賣相較淡色軟身啲,切開之後芝士,明太子,蛋汁慢慢流出黎。蛋香味好濃郁,而且芝士仲可以拉絲,加埋咸咸地既明太子一齊食, 真係超正!中意佢夠熱辣辣🤩

————————————————

環境:👅👅👅👅
食物:👅👅👅👅👅
性價:👅👅👅👅
服務:👅👅👅👅👅
2021-09-26 129 浏览
久久都冇得去旅行,實在太想念日本!在銅鑼灣有一間以蠔為招牌菜的樓上小店,格局很有日本風味,想必是日本人親自主理。先叫了招牌菜式「鐵盒燒生蠔」,肥美的生蠔鮮甜嫩滑,很濕潤,必食!店員推介岩蠔生吃,滿以為爽脆,但食落太Creamy,海水味倒是有,但質感和期望有很大出入。刺身拼盤貨源新鮮,有海膽、牡丹蝦、金木鯛、吞拿魚赤身及中拖,還有一些白身魚。串燒點了牛舌、雞腎、雞軟骨棒、蘆筍豬肉卷、牡蠣燒飯團,串燒不錯,但飯團偏乾身帶硬。整體來說,燒蠔真心出色,和在日本時吃的一樣美味!
2021-09-25 198 浏览
阿妹好喜愛食蠔,忽然知道銅鑼灣開了間以蠔為賣點;每天會從日本直接進口故質素有保證。佢當然急不及待地約埋我去試啦!餐廳佈置簡約但有日本feel。一出就見到一盤盤的生蠔非常壯觀,伸延的便是海產吧枱;好讓客人一邊欣賞廚師炮製海鮮過程,一邊享用美食。食肆還有榻榻米和普通木枱可供食客選擇。明太子芝士玉子燒  $98份量很大又厚身,蛋味濃和非常嫩滑。內裹有明太子和芝士,有拉絲效果。鐵盒燒生蠔  半打  $220服務員將一隻隻生蠔放入個鐵盒內,倒入清酒後燃燒;約八分鐘煙霧不停冒出,計時器隨即響起。於是職員用他們熟練手法把蠔在我們眼前拆開。一隻隻肥嘟嘟脹卜卜的蠔呈現眼前非常吸👀,咬落鮮甜爆汁和有海水味。👍特大吉列蠔  $68炸醬不太厚,炸時間控制得宜;故外層脆口,入面蠔肉嫰滑。和牛卞爾帕燒  $148和牛刺生油脂均勻,有入口卽溶感。配上生洋蔥圈和葱絲更覺清新爽甜,再混入酸醋食慾大增。銀雪魚西京燒  $148以燒烤烹調去處理銀雪魚。要令其魚皮香脆和能保持脂肪不致流失,使肉質更為幼嫩都是一門學問。Kagura lemon soda  $48Calais soda  $38
明太子芝士玉子燒  $98
鐵盒燒生蠔  半打  $220
特大吉列蠔  $68
炸醬不太厚,炸時間控制得宜;故外層脆口,入面蠔肉嫰滑。
和牛卞爾帕燒  $148
特大吉列蠔
銀雪魚西京燒
2021-09-20
2021-09-25 143 浏览
• 鐵盒燒生蠔 $220半打日本直送既生蠔再加上燒酒煮, 超級肥美鮮甜又creamy, 好食到追加左半打• 鮟鱇魚肝 $58入口即融, 鮮甜之餘完全唔腥• 蠔土手味增鍋 $280成個湯好清甜, 蠔既鮮甜融入其他配菜度, 仲可以追加其他食材• 和牛卡爾帕喬 $148油脂均勻而不膩, 肉質鮮嫩清新, 牛味突出· 明太子芝士玉子燒 $98食過番唔到轉頭, 明太子居然無雪味而且好鮮甜!! 蛋既部分捲有好多薄層但一啲都唔老• 燒物同樣高水準發揮, 特別推薦牛舌、免治雞肉串溫提: 建議預早1個月前致電訂枱!

• 鐵盒燒生蠔 $220半打

• 鮟鱇魚肝 $58
入口即融, 鮮甜之餘完全唔腥

• 蠔土手味增鍋 $280

• 和牛卡爾帕喬 $148
油脂均勻而不膩, 肉質鮮嫩清新, 牛味突出

· 明太子芝士玉子燒 $98

• 燒物
同樣高水準發揮, 特別推薦牛舌、免治雞肉串

溫提: 建議預早1個月前致電訂枱!
2021-09-24 156 浏览
我鍾意食蠔,但只食熟蠔,友人知道後,帶左我去位置銅鑼灣的牡蠣小屋,這是一間以日本人開設和主理,選用兵庫或廣島蠔。這裡的怖置充滿日本風,感覺身處在日本食店。必食鐵盒燒生蠔,我地揀左一打十二隻。生蠔放入鐵盒,加入酒再燒,侍應放個計時器在旁,夠鐘就會即開俾客人食。蠔的時間控制剛剛好,每一隻好肥美和脹卜卜。就甘原味食已經好鮮甜,蠔又夠大隻,再飲埋d汁,好正。我地每人也點了特大吉列蠔定食。一碟有三隻蠔,即叫即炸,外層香脆,內裡軟棉棉。最後,點了明太子芝士玉子燒。一切開見到明太子和芝士湧出來,玉子夠嫩滑,再加上明太子和芝士,多重口感。

這裡的怖置充滿日本風,感覺身處在日本食店。

必食鐵盒燒生蠔,我地揀左一打十二隻。

蠔的時間控制剛剛好,每一隻好肥美和脹卜卜。

就甘原味食已經好鮮甜,蠔又夠大隻,再飲埋d汁,好正。

我地每人也點了特大吉列蠔定食。

一碟有三隻蠔,即叫即炸,外層香脆,內裡軟棉棉。

最後,點了明太子芝士玉子燒。

2021-09-21 101 浏览
我同老公都好鍾意食日本嘢呢間除咗日本嘢之外仲有生蠔食所以同老公嚟試吓我哋叫咗個刺身盤吞拿魚刺身非常之鮮艷真係好有吞拿魚味食到好新鮮嘅魚味拖羅入口即溶好高質嘅拖羅!超好食蝦刺身個頭非常之大裏邊仲有蟹膏整體成個刺身盤都好好食海膽又非常之鮮甜好值得一食我哋叫咗鐵盒燒生蠔基本上全場嘅人都會嗌每一隻生蠔都好肥美佢唔會燒到全熟,硬晒咁樣燒得剛剛好唔會有生嘅感覺都唔會熟到硬晒之後我哋仲叫咗個壽司拼盤每一件壽司嘅魚都係好新鮮相當之高質另外呢度仲有串燒我老公都係好鍾意食串燒佢話呢度燒得好好食全部都燒得好香最值得一讚係佢唔會燒到濃曬非常讚
我同老公都好鍾意食日本嘢

好值得一食

我哋叫咗鐵盒燒生蠔
基本上全場嘅人都會嗌

每一隻生蠔都好肥美
佢唔會燒到全熟,硬晒咁樣
燒得剛剛好

全部都燒得好香

最值得一讚係佢唔會燒到濃曬

非常讚
2021-09-21 84 浏览
۵ ❥ 牡蠣小屋 ⋆ ۵⑀∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝✑ ✑刺身定食 +刺身兩點 +玉子生蠔$165 $48鐵盒焗蠔 $220/6pcs辣酒煮螺$98牛胸腹串燒$48豚肉蠔串燒$48乳酸梳打$➴ 最近發掘到呢間充滿日本風情個居酒屋 真係好似去左日本😭 電視播緊日本節目 加上店員用日文傾計 最重要食物好有質素好新鮮➴ 前菜小食除咗蠔,亦有普通日本居酒屋搵到嘅菜式例如串燒。見到有辣酒煮螺就即刻點左,想試吓同平時喺中菜廳食嘅有咩唔同🤣🤣螺肉彈牙而辣酒味道偏甜螺肉好入味🥰➴ 生蠔有手掌咁大隻,至於款式都視乎當日嘅內科決定每日會唔同。而點菜時詢問店員就會攞幾款生蠔俾你揀。生蠔好鮮甜creamy🥺🥺🥺鐵盒焗蠔每隻熟嘅蠔都粒粒飽滿,熟到剛剛好˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ 牡蠣小屋KAGURA銅鑼灣駱克道459-461號The L.Square10樓˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
۵ ❥ 牡蠣小屋 ⋆ ۵

辣酒煮螺$98
牛胸腹串燒$48
豚肉蠔串燒$48
乳酸梳打$

➴ 前菜小食除咗蠔,

☞ ☞
牡蠣小屋KAGURA
銅鑼灣駱克道459-461號The L.Square10樓

♡ 𝑃𝑙𝑒𝑎𝑠𝑒 𝑙𝑖𝑘𝑒, 𝑓𝑜𝑙𝑙𝑜𝑤 𝑎𝑛𝑑 𝑠ℎ𝑎𝑟𝑒 ⍢ ♡

∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝ ∝

🥯𝐿𝑜𝑣𝑒 𝑡𝑜 𝑘𝑛𝑜𝑤 𝑦𝑜𝑢𝑟 𝑟𝑒𝑐𝑒𝑛𝑡 𝑔𝑜-𝑡𝑜 𝑠𝑝𝑜𝑡𝑠 𝑖𝑛 𝐻𝐾🥯
3K
2021-09-20 108 浏览
蠔痴有福了。最近發現了一間食蠔專門店,一入門口好有勢。一排排生蠔迎接客人,吸引到我口水流。鐵盒燒生蠔既然係蠔專門店,一定要食蠔啦!大大隻生蠔,放入鐵盒燃起火,慢慢地燒,煙霧從盒頂小小氣孔噴出,店員會計算時間不會誤差,時間控制得好。嘩!蠔蓋打開,飽滿又肥美的蠔隻出場了,入口爆膏,鮮嫩,充滿著海水鹹香,一流。特大吉列蠔真係又幾大隻,拳頭大小。外脆內軟,不油不膩。又是爆膏啊!明太子芝士玉子燒一眼望去,感覺玉子燒在顫動,有濕潤感,熟度恰到好處。明太子鹹鹹香香,味道好正!和牛卡爾帕喬和牛刺身有質感,配洋蔥,伴酸汁,天衣無縫。銀雪魚西京燒最喜歡銀雪魚,肉質滑溜,西京燒汁醬惹味,必食之選。

蠔痴有福了。

鐵盒燒生蠔
既然係蠔專門店,一定要食蠔啦!

特大吉列蠔
真係又幾大隻,拳頭大小。
外脆內軟,不油不膩。又是爆膏啊!

和牛卡爾帕喬
和牛刺身有質感,配洋蔥,伴酸汁,天衣無縫。

銀雪魚西京燒
最喜歡銀雪魚,肉質滑溜,西京燒汁醬惹味,必食之選。

2021-09-20
2021-09-20 241 浏览
Friend子生日,有藉口食好啲!喜歡蠔的我們預早約定出名難book的牡蠣小屋Kagura。有時聽人說’好有日本氣氛’、’食咗當去咗’的餐廳都容易令人覺得誇大了,但牡蠣小屋沒有令我們失望蠔方面,我們要了鐵盒燒生蠔 (半打 $220),北海道真蠔 (x 2) $296,岩蠔 (x 2) $336。鐵盒燒生蠔並不是gimmick,店員燒完讓我們看看然後再幫忙拆殼上,每隻蠔都很飽滿,入口滑溜兼有蠔汁和淡淡清酒味。另外的真蠔和岩蠔(比較大)都很出色,肥美新鮮✿安康魚肝 $58魚肝厚切,質地綿綿的,感覺比鵝肝更滑,而且沒有腥味✿明太子芝士玉子燒 $98份量頗大,芝士有拉絲,明太子份量不吝嗇✿粒貝 $530粒貝爽口味鮮,亦有嚼頭,只是有點貴,我們還是偏愛蠔多一點✿此外我們還要了些串燒和小食,最喜歡燒牡蠣飯糰,燒得酥酥香香的。這店環境和氣氛都很舒適,電視在播日本節目,店員殷勤有禮,除了價錢稍貴和難有位外其他都令人非常愜意。這餐未完我們已在盤算最近還有甚麼喜慶要再來😁

岩蠔
鐵盒燒生蠔

另外的真蠔和岩蠔(比較大)都很出色,肥美新鮮

安康魚肝 $58
安康魚肝

魚肝厚切,質地綿綿的,感覺比鵝肝更滑,而且沒有腥味

明太子芝士玉子燒 $98

份量頗大,芝士有拉絲,明太子份量不吝嗇

粒貝 $530

粒貝爽口味鮮,亦有嚼頭,只是有點貴,我們還是偏愛蠔多一點

這餐未完我們已在盤算最近還有甚麼喜慶要再來😁

2021-09-03
岩蠔
安康魚肝
同老公慶祝生日要蠔一蠔✌🏻,一入到餐廳好似置身日本一樣,見到門口三籃巨型生蠔已經好興奮!1. 牡蠣黑啤:店員介紹係用原隻蠔扑碎釀製,味道特別,完全冇腥味,值得一試!2. 鐵盒燒生蠔:每一隻都脹卜卜,蠔味十足,一食就知係新鮮貨,蠔殼d蠔水仲好鮮甜添,黎到一定要食3. 巨型生蠔:隻蠔大過部電話,邊位好脆口,肥美既蠔身濃味鮮甜4. 明太子芝士玉子燒:唔似其他餐廳就咁用明太子沙律醬唧係面,一夾開玉子燒入面超多明太子,仲有拉絲芝士,好足料,食落口充滿蛋香同湯汁,真係好好食

• 生蠔
  • 鐵盒燒生蠔(一打)
  • 牡蠣黑啤
2021-09-18 233 浏览
來到蠔專門店當然以蠔為主角一連點了刺身、鐵盒燒同炸三種食法生蠔鮮甜,尤其巨型那款海水味泛濫,口感creamy炸得香脆而不油膩炸粉厚度適中,不會搶走蠔的鮮味沾日式蛋黃醬同燒汁食👍🏻三食之中,結果是鐵盒燒生蠔圓勝🎖幾年前在東京築地食過說是鐵盒遇熱產生化學作用令蠔更甜美如果可以好似在日本咁可以自己開一隻食一隻會更好體驗,宜家要辛苦店員了切開後雖無芝士拉絲但味道甚有驚喜蛋捲口感嫩滑明太子䶢香甘甜芝士份量適中,不會搶FO👍🏻燒得剛剛好,外表香脆,但肉質仍然嫩滑多汁🤤

來到蠔專門店當然以蠔為主角
一連點了刺身、鐵盒燒同炸三種食法

生蠔

生蠔鮮甜,尤其巨型那款
海水味泛濫,口感creamy

炸蠔

炸得香脆而不油膩
炸粉厚度適中,不會搶走蠔的鮮味
沾日式蛋黃醬同燒汁食👍🏻

鐵盒燒生蠔

三食之中,結果是鐵盒燒生蠔圓勝🎖

幾年前在東京築地食過
說是鐵盒遇熱產生化學作用令蠔更甜美

如果可以好似在日本咁
可以自己開一隻食一隻
會更好體驗,宜家要辛苦店員了

切開後雖無芝士拉絲
但味道甚有驚喜
蛋捲口感嫩滑
明太子䶢香甘甜
芝士份量適中,不會搶FO👍🏻

汁燒吞拿魚腩

燒得剛剛好,外表香脆,但肉質仍然嫩滑多汁🤤
2021-08-30
生蠔
炸蠔
汁燒吞拿魚腩
2021-09-18 63 浏览
太耐無去日本旅行,實在太想念日本美食了,來到銅鑼灣呢一間樓上隱世日式牡蠣小屋食午餐。呢一間堅係日本人主理,主打食燒蠔/生蠔,一入門口已經擺滿來自各個縣的代表作,有來自日本北海道,長崎市等等,店員也很耐心逐一講解。而且另一邊廂更有日系榻榻米座位,十分舒適。除了蠔以外,還有午市定食、串燒、刺身等多款日式料理,令人食指大動。是日主角係蠔,當然要試真啲!生蠔方面,我們點了兩款,一隻來自北海道真蠔($108),另一隻來自長崎的岩蠔($168)。岩蠔應該係我人生中食過最大最大的一隻蠔,超濃海水味,但完全唔腥,建議唔好落檸檬汁,原汁原味感受下,超級新鮮。而另外一隻真蠔size剛剛好,感受到個種飽滿感覺,夠creamy又juicy,相對上較為甜一點點。個人建議兩款都要品嚐下啊。燒蠔$220食完生蠔,梗係要試下燒的版本。店員會在燒盒上淋上清酒再燒幾分鐘。第一次見到係鐵盒燒的蠔,店員好好人幫我地剝埋殼,仲問我地影相打卡,十分窩心。我們今次點了半打燒蠔,燒的感覺有種碳香的味道,口感紮實一點,但也不失蠔的鮮味,而且每一隻都很肥美漲卜卜的蠔,建議點一點點日本醬汁更惹味。串燒-免治雞肉棒$38串燒方面同樣品嚐到日

是日主角係蠔,當然要試真啲!

燒蠔$220

串燒-免治雞肉棒$38
串燒方面同樣品嚐到日本的小店風味。用心製作由外觀擺盤上到新鮮食材至味道,都很完美。免治雞肉棒的質感食得出新鮮雞肉製成,蘸上蛋汁和本身燒汁,口感更豐富。

白蔥豬肉串$38
另外我們點了白蔥豬肉串,碳香的感覺,而且味道好match,汁燒更惹味。

黑毛和牛定食$ 238
另外主食方面我們點了一個黑毛和牛定食,份量十足,十分正宗日本味道,黑毛和牛肉質夠靚,熟度剛好,牛味濃,附送埋蒜片粒,wasabi等,令和牛更昇華。另外配菜原個燒焗薯,夠香口,配合和牛食絕配。定食加推$38更有刺身2點,夠曬抵。

飲品方面加了$15點了一杯hojicha latte,完勝!呷一口即刻感受到之前去京都食hojicha雪糕的味道,滋味就係咁簡單,下次黎一定要再encore呢一杯。

來一次食lunch已經完全幻想自己身在日本旅行,下次黎一定要試其他時令的蠔和其他料理
2021-08-21
午餐
  • 鐵盒燒生蠔
由日本人主理既👉牡蠣小屋,主打多款不同日本生蠔🐚 以高質食材見稱🤩蠔食既我一知道即刻去咗食😋 一出門就見到冰陣上面擺左多款新鮮吸睛海產,未食已經心心眼咗😍·店內環境以木為主,間隔開揚鮮明,好有日本feel😻 店內設有3張四人榻榻米枱,彷彿置身日本咁🤩 加上周圍食客9成都係日本人,被日語既氛圍充斥著每一處空氣⛩·🐚鐵盒燒生蠔 HKD$220/半打見到基本上每枱都會叫😻鐵盒燒生蠔! 店員會先端上已預先放入生蠔的鐵盒,加入清酒🍶再烤焗14分鐘,中間已經聞到好香😍 計時器響起後會由日本師傅帶上手套,以純熟極速手法開蠔😚睇住師傅開蠔都係一件嚐心樂事☺ 每隻蠔燒熟後仍然保持肥美飽滿😻 估唔到仲keep到咁大隻精脹卜卜! 味道鮮甜豐盈,帶點海水既鹹味,唔洗落任何調味已經好夠味好鮮甜💕 不愧係招牌之一,一定要點呀!·🥘蠔土手味噌鍋 2人份 HKD$280賣相估不到的吸引😍 味噌圍住煲邊都係第一次見,好處係可以自行調配味噌份量,好有心思👍2人鍋份量會有6隻生蠔,生蠔同樣肥嘟嘟🤩 成個鍋份量好多,裡面既雜菜鮮甜可口,浸住味噌湯味道更見豐盈😋·🐟Kagura彩虹魚生飯 HKD$198好靚😻 魚生用玻

🐚鐵盒燒生蠔 HKD$220/半打

🥘蠔土手味噌鍋 2人份 HKD$280

🐟Kagura彩虹魚生飯 HKD$198

好靚😻 魚生用玻璃樽裝住,好吸引眼球👀 魚生配料好豐富,有海膽、三文魚子、飛魚子、油甘魚、白飯魚、吞拿魚、蠔、山芋蓉、海草莖等,一層一層好繽紛,層層分明唔捨得倒佢落飯度😆

倒落飯後彩虹雜錦魚生飯即成🤩 最特別嘅非山芋蓉莫屬😋 即是淮山磨成既白色芋泥,口感質地粘粘糯綿,滑潺潺但來點甘甜😄

魚生飯唔需要加鼓油已經夠味,個人很喜歡😋
🍝牡蠔忌簾意粉 HKD$118

肥美既生蠔喺意粉面頭已經加哂分💯 忌簾汁佈滿每條意粉🤩

忌簾醬汁好creamy且充滿奶油香氣😋 但又唔會感覺滯膩,加上意粉口感韌得來富有彈性,高質呢👍
🍣拖羅葱花卷 HKD$87

拖羅蓉🐟軟香綿密,六小件好快俾我食哂😄😋
📍牡蠣小屋
銅鑼灣駱克道459-461號The L.Square10樓
2021-06-24
  • 蠔土手味噌鍋
  • 鐵盒燒生蠔
一直聽聞佢嘅鐵盒燒生蠔首屈一指,真係要嚟試一試!!!!👍🏻鐵盒燒生蠔(半打)基本上係每一台客人都會點既菜式!職員會先係燒盒加入清酒,再較準6分鐘既時間去燒,夠鐘就會逐隻逐隻生蠔拆殻並端上枱。被烤過既生蠔,肉質依然脹卜卜,夠飽滿,食落仲保留到淡淡海水既餘韻,外附兩款日本直送醬汁:檸檬汁同辣汁,前者加完味道較酸,同時迫出更多蠔既鮮甜。👍🏻特上刺身拼盤超大盤上枱(真係細張啲既枱都放唔落),拼盤刺身款式多樣化,共7樣:北海道海膽、北海道帆立貝、拖羅、牡丹蝦、同三款即日新鮮魚刺生。每一款都好新鮮,拖羅既魚脂香好滿溢,入口油潤,海膽creamy亦夠滑身,近乎入口即溶;帆立貝鮮甜厚實。👍🏻明太子芝士玉子燒店舖嘅玉子燒比較淡色,但絕對唔影響口感。細細力切開已經有半流心嘅蛋汁流出,包係裏面嘅既芝士同明太子都好豐沛,份量好多,蛋香好濃,玉子密度好夠,中間完全冇空隙,食落厚實帶點滑嫩,芝士拉絲效果不俗。👍🏻串燒鹽燒牛舌燒得剛好,十分爽口有彈性;牡蠣豬肉,兩串蠔肉嘅外面包左兩片豬肉,燒汁味道唔會好濃,帶微甜,蠔肉依舊飽滿。👍🏻北海道布丁甜品由玻璃樽裝住,雖然無得反轉倒落碟,不過味道質素好高水質。奶味夠,蛋香好
一直聽聞佢嘅鐵盒燒生蠔首屈一指,真係要嚟試一試!!!!

👍🏻鐵盒燒生蠔(半打)
夠鐘就會逐隻逐隻生蠔拆殻並端上枱。被烤過
既生蠔,肉質依然脹卜卜,夠飽滿,食落仲

👍🏻特上刺身拼盤

👍🏻明太子芝士玉子燒

👍🏻串燒

👍🏻北海道布丁
甜品由玻璃樽裝住,雖然無得反轉倒落碟,不過味道質素好高水質。奶味夠,蛋香好出,布丁滑溜,焦糖份量好適中。

👍🏻👍🏻蠔既菜式好多樣化,有飯團、鍋物、茶漬飯、意粉等等。
  • 特上刺身拼盤
2021-09-14 85 浏览
日本直送海鮮kakura地址: 銅鑼灣駱克道459-461號The L.Square10樓這裡賣點是日本的生蠔,新鮮的日本生蠔及美味的日本的海鮮、魚類.所以男友挑了這間日本餐廳$220 鐵盒燒生蠔半打 ,每隻都肥美由日本直送,殼上湯汁甜鮮無比,還有淡淡海的感覺。$98 明太子芝士玉子燒,長長的蛋卷,切開中心是明太子及芝士,明太子本身帶有鹹味,一粒粒籽口襯落嫩蛋及溶化芝士,在口腔一發不可收拾。$340 刺身拼盤 2人份,吞拿魚,甜蝦,北海道帆立貝及直送3款,問了師傅是(金木鯛魚,眼仁奈,幼魚)$38 一串串燒,免治雞肉, $38 雞蛋豬肉係估唔到是整個水煮蛋外層包了豬肉片來燒。同$28露筍串粗身得來無渣$38牡蠣豬肉是薄豬腩肉片卷起蠔肉, 重點推薦,食到蠔鹹鮮同豬肉味。$68 野菜沙律和風沙律醬。
日本直送海鮮kakura

所以男友挑了這間日本餐廳

$220 鐵盒燒生蠔半

同$28露筍串粗身得來無渣

$68 野菜沙律和風沙律醬。