2021-11-23 59 浏览
早排食過佢哋嘅姊妹店 @jung39_japan 覺得好好食所以好期待今次嚟到呢間,有些微失望,不過整體上都唔差嘅。What we ordered : 鱈魚白子,北海道馬追牛他他燒,鹽燒吞拿魚鮫,鷄尾串燒,銀雪魚西京燒,鐵盒燒蠔,免治雞肉棒,明太子芝士玉子燒,安康魚乾,沖漬魷魚,蔥花吞拿魚腩卷,忌廉意粉,煙燻蘿蔔芝士,仲有幾款串燒等等.. 對我來講最好味就係白子,非常creamy, 配上ponzu sauce, very yummy.. 明太子玉子燒都唔錯,不過我覺得姊妹店做得好啲,今次呢個燒得比較乾身。牡蠣小屋,顧名思義係食蠔,所以我哋試咗呢個鐵盒燒蠔,鐵盒好似好架勢(掛住傾偈冇影),我就覺得味道冇乜特別😂😅我覺得其實啲送酒小食仲吸引啲,安康魚乾好味。串燒都係正常發揮啦,唔係特別掛啦啦,燒雞尾同免治雞肉棒比較出色,其他就一般。尤其是雞脾肉,望落脹卜卜,食落就唔係好juicy, yardbird/birdie 嗰個好食好多,應該係燒過龍,裏面乾咗啲。整體上都算係中上質素嘅,大致上正常發揮,只係唔算特別驚艷,可能上星期食嘅 @kyotooden_masa 太正,呢個就有比下去嘅感覺。同埋
所以好期待今次嚟到呢間,
有些微失望,不過整體上都唔差嘅。

What we ordered :

我覺得其實啲送酒小食仲吸引啲,安康魚乾好味。

整體上都算係中上質素嘅,

同埋最主要係食到好趕令到整體感覺減分,我哋book咗六點,知道八點要交枱,佢哋有種吹吹貢嘅感覺,啲食物上得太快,叫完就差唔多全部冚冚聲嚟晒,搞到好多凍哂,所以可能搞到冇咁好味,我明白有限時,但係都唔使趕到咁,我老公話搞到個氣氛好似放題咁😂但係價錢又唔係,其實呢度service 我會expect 細心啲,佢哋嘅staff 唔係話好差,但係有幾個都唔係幾pro.. 其實我未到七點已經食晒啲嘢,7:30就吹我哋買單.. 總之成晚唔係吹呢樣嗰樣,就係不停執枱.. 個感覺就係不停暗示明示話俾你知快啲食完好走啦😂(但係其實有好多吉枱,下一輪嘅人又未黎)
我諗如果想食得舒服啲,chill d ,可能book 8點果場會好啲。

其實食物唔差嘅,但係又未至於好味到你可以忘記佢好趕呢個缺點,所以如果d service 同安排好少少個感覺就會好啲。我哋最後7:55就走咗啦😂好合作。
如果你食嘢快,又唔鍾意傾偈,呢度就其實好ok😂
2021-11-23 41 浏览
特色生蠔居酒屋❤️——————————————————🔻鐵盒燒生蠔 半打 $220店員會先原隻生蠔放入鐵盒燒再開蠔上枱,原汁原味每隻生蠔都超級新鮮肥美大隻,多汁鮮甜😝👍🏻唔需要任何調味料已經好好食,必點‼️🔻彩虹魚生飯 $198比較特別嘅擺盤方式將海膽,三文魚子,生蠔,吞拿魚蓉,山藥泥等等食材一層一層放入樽仔魚生新鮮,味道正常發揮,但山藥泥滑潺潺嘅獨特口感就未必人人接受到啦😛🔻黑和牛 (汁燒) $88🔻牡蠣朱肉 (汁燒) $38汁燒串燒幾入味👍🏻 和牛香,生蠔甜,推薦👍🏻🔻明太子芝士玉子燒 $98個樣平平無奇,但裏面塞滿芝士明太子😋上枱熱辣辣,但都無損玉子嫩滑嘅口感好味道,難怪咁多人推薦🥰——————————————————by C **#sissyfoodie
特色生蠔居酒屋❤️
——————————————————
🔻鐵盒燒生蠔 半打 $220
店員會先原隻生蠔放入鐵盒燒
再開蠔上枱,原汁原味
每隻生蠔都超級新鮮肥美大隻,多汁鮮甜😝👍🏻
唔需要任何調味料已經好好食,必點‼️

🔻彩虹魚生飯 $198
比較特別嘅擺盤方式
將海膽,三文魚子,生蠔,吞拿魚蓉,山藥泥
等等食材一層一層放入樽仔

🔻黑和牛 (汁燒) $88
🔻牡蠣朱肉 (汁燒) $38
汁燒串燒幾入味👍🏻 和牛香,生蠔甜,推薦👍🏻

🔻明太子芝士玉子燒 $98
個樣平平無奇,但裏面塞滿芝士明太子😋
上枱熱辣辣,但都無損玉子嫩滑嘅口感
好味道,難怪咁多人推薦🥰

——————————————————
by C
#sissyfoodie
2021-11-23 31 浏览
朋友帶我去哩間日式餐廳,因為佢鐘意食蠔~ 差唔多兩點去到,都滿座😵 不過唔洗等位👍🏻 叫咗兩個set lunch, 有沙律、前菜、同飲品~日本產生蠔涮涮鍋 $480有6隻生蠔同野菜雜錦拼盤,生蠔好大隻呀😍 好肥美🥰😋 好鮮甜呀🤤 一個字,正👍🏻👏🏻 其他野菜配合湯底,都好甜,好好味👍🏻特上刺身定食 $208刺身有五款,共十片,全部都好鮮甜,好厚身😍,非常好味👍🏻😋🤤鮮魚壽司定食 $208有9款壽司,每款都好美味👍🏻😋🤤 鮮魚都係好甜美👍🏻 正🥰明太子芝士玉子燒$98玉子燒好大份😍 中間係明太子同芝士,流心👍🏻 好味👏🏻😋串燒小丸子 $28以甜甜的甜品作結👍🏻👏🏻

日本產生蠔涮涮鍋 $480

特上刺身定食 $208

鮮魚壽司定食 $208
有9款壽司,每款都好美味👍🏻😋🤤 鮮魚都係好甜美👍🏻 正🥰

明太子芝士玉子燒$98
玉子燒好大份😍 中間係明太子同芝士,流心👍🏻 好味👏🏻😋

串燒小丸子 $28
以甜甜的甜品作結👍🏻👏🏻
2021-11-21 33 浏览
今日約了妹妹吃午餐,我們預約這一間專門吃蠔的樓上日式居酒屋,慶祝妹妹過了試用期,正式成為勞工界一份子。位置:在灣仔消防局後面,離銅鑼灣地鐵站亦很近。環境:一入門口就見到在冰箱上的大牡蠣,吧枱左右兩邊各一個,一邊是可以見到師父料理,另一邊則是日本酒展示架,再步入是塌塌米式的餐枱和卡座,外邊還有一個吸煙區露台,可盡覽銅鑼灣一帶的高樓大廈,可惜我們沒有坐到!整體裝修充滿日式情調,環境寬敞舒適,光線充足。服務:這是由日本人開設及主理,其中一個職員(或者是老闆)說日語及英語,很有禮貌和親切,桌面已準備一切用具和調味料。午市:日本產生蠔涮涮鍋$480來到此店怎會不吃生蠔呢?!我們選擇另類方式炮製生蠔,職員提示只需涮30秒就可以了!看到如此肥大又飽滿的生蠔,好想即刻吃🤤,但不可以生吃,撈起後形狀明顯縮小了,不過味道依然很棒,完全沒有普通蠔的那種腥味,非常鮮甜,而且口感很滑,幾乎不用咀嚼就滑入喉嚨,完全使我愛上這種半生熟狀態的嫩蠔😍粥餐$(追加)55本來想點烏冬麵,但見到這個雜炊,從來沒試過,想不到有驚喜。由職員為我們烹製,用涮涮鍋的湯底來煮粥,再加一個蛋和少許蔥花,煮到一鍋粥,有四碗粥的份量,真是吃

位置:在灣仔消防局後面,離銅鑼灣地鐵站亦很近。

環境:一入門口就見到在冰箱上的大牡蠣,
再步入是塌塌米式的餐枱和卡座,

午市:
日本產生蠔涮涮鍋$480

粥餐$(追加)55
有四碗粥的份量,真是吃到肚突突。

明太子芝士玉子燒$9
這是招牌菜之一,我認為是必吃推介,玉子上灑有細蔥花和沙律醬,一切開已經有半流質的蛋汁流出,
餡內的芝士和明太子都很富豐,並有拉絲效果,充滿蛋香,質感厚實帶點滑嫩,實在太好吃了😭,吃完想立刻點第二份!

黑和牛(鹽味)$88
這款串燒的牛肉質感不韌而有嚼口,表皮燒香而內部細嫩,塗上碟邊的看家製辣醬很惹味,很好吃😋,只是有點貴。

吞拿魚中拖羅刺身$280
這份刺身雖然價錢不便宜,卻是我吃過最好吃的拖羅,完全感受到入口即溶的口感,明白了為什麼那麼多日本人都喜歡吃這款刺身和賣得貴的原因!

北海道布丁$48
由長型玻璃樽呈上,配兩個長扁形的鐵匙,味道質素不錯,有牛奶味,口感滑溜,焦糖份量適中。
2021-11-19
  • 明太子芝士玉子燒
  • 中拖羅
  • 生蠔涮涮鍋
2021-11-20 912 浏览
今日又去銅鑼灣覓食嘅時候啦,又係揀咗我最鍾意食嘅日本菜😻😻牡蠣小屋一早已經聽過呢一間餐廳嘅名,今日終於約到朋友嚟呢度食lunch❤️❤️餐廳嘅裝飾唔錯,佢分咗幾個區域,其中有一個區域係榻榻米,有啲就係坐吧枱,有啲就係普通嘅餐桌形式,今日我哋揀咗坐吧枱,因為可以睇住師傅整食物,都幾享受㗎!呢度嘅日本蠔咁出名,梗係一定要叫啦😁😁我哋叫咗一個日本產生蠔涮涮鍋,有大大隻嘅生蠔六隻,仲有一盤嘅蔬菜雜錦拼盤,感覺好豪華🤩🤩等啲壽喜燒湯底滾熟咗之後,我就即刻將生蠔放落去,唔使淥咁耐㗎,大概10令秒左右就可以即刻拎起,我想講呢款生蠔真係超好食!非常之creamy, 味道有層次,而且複雜多變,首先會食到鮮甜嘅味道,之後你會食到淡淡的海水香味,肥美嘅生蠔好快俾我哋清晒😻😻蔬菜拼盤都好新鮮,一邊食生蠔一邊食蔬菜都幾夾。一定要嚟呢一度食生蠔,不容錯過!小食嘅部份我就叫咗明太子芝士玉子燒,呢一個係餐廳嘅推介,玉子燒嘅香味撲鼻,而且啲蛋係嫩滑同非常厚身,再加埋啲明太子,令到食物嘅味道昇華,我真係叫得好啊👍👍最後我哋叫咗特上嘅刺身拼盤,刺身好豐富,種類都有好多,二人份量啱啱好!佢有北海道海膽、北海道帆立貝、牡丹蝦、吞拿

最後我哋叫咗特上嘅刺身拼盤,刺身好豐富,種類都有好多,二人份量啱啱好!佢有北海道海膽、北海道帆立貝、牡丹蝦、吞拿魚拖羅,仲有三款日本直送嘅鮮魚:目仁奈、魴鮄、真鯛。特上嘅刺身真係冇得彈,冇一百分都有99😉😉💖,刺身鮮甜美味,特別係日本直送嘅鮮魚,食過返尋味,勁想食多幾嚿🤣🤣牡丹蝦嘅蝦肉彈牙,海膽鮮甜,拖羅嘅油脂齒頰留香......太正了!

我好滿意今日餐飯,因為服務態度好,環境都舒服,而且食物質素一流,基於呢一個質素,價錢都合理,我朋友話佢下次都要再光顧👍👍🤗
  • 生蠔
  • 特上刺身拼盤
  • 明太子芝士玉子燒
與很久沒見的好友聚餐, 曾經一起去過北海道、東京等地旅遊,決定再聚時享受一下日本的滋味。 在銅鑼灣的牡蠣小屋舖面不大, 大約坐到七至八枱客左右,晚市分1800及2000兩場, 每天都會有不同的新鮮生蠔和海鮮。 新鮮岩蠔一隻$180,聽落好似好貴,但蠔的size大過手掌,蠔味同海水味濃郁,計埋日本空運費用,其實價錢算合理。另外本身想叫活赤貝,可惜賣哂。 店家賣點「鐵盒烤蠔」,一打$380,是廣島蠔,基本上只是略略烤熟,避免蠔肉變得太乾太細,原本我們只叫了半打,忍唔住encore。曾經在日本吃過生的粟米, 真的又甜又多汁,今次有得叫, $98一條係貴咗少少,但真係物有所價,係日本的感覺。 我們另外還叫了沙律、串燒、飯團等,全部都出色,推介烤蒜頭、明太子玉子燒!埋單用了2500左右,少少貴但滿足地行出嚟
岩蠔

鐵盒燒蠔
明太子玉子燒
烤飯團
2021-11-15 76 浏览
當下忽爾想吃蠔,便碰碰運氣試訂牡蠣小屋,18:30剛好有位!即到!店面小小,但裝潢營造日本小酒屋感覺,甫打開𨋢門,迎面排列着來自日本各地的生蠔,事中不宜遲了。🤤是晚有來自兵庫縣和北海道的生蠔,兵庫縣較小巧,但蠔味較濃,肉質較厚,蠔鮮味也徘徊在口腔中一段時間。北海道的,選了Shabu shabu煮法,涮涮生蠔都是第一次試。這款生蠔尺寸較大,論外型是流口水的肌肉型男,不過蠔味較淡,果然稍稍把蠔放進昆布湯裏燙約20-30秒,這位型男的氨基酸火速爆發,鮮味很多。另選了店家推介的明太子玉子燒和牡蠣忌廉意粉。玉子燒沒有煮過頭,還有少量的蛋汁在卷中流出,厚厚滑滑的,好味。意粉則像是普通西餐廳水準,沒有驚喜,要來暖暖胃也算可以了。

2021-11-12 69 浏览
🔸午膳誤打誤撞來到了這間日式小店,一入門口就見到好多生蠔擺晒喺度🔸叫得做牡蠣小屋當然係主打食蠔,你睇吓每一隻都肥嘟嘟🔸我哋幾個叫咗普通嘅午膳套餐,有壽司定食、魚生飯、仲有吉列蠔套餐🔸吉列蠔肥美,炸的非常之好🔸壽司和魚生都很新鮮🔸另外我們還點了明太子玉子燒,明太子份量慷慨,配上美滋至非常香口。鍾意食燒玉子嘅非常推介🔸呢度最特別嘅還有蒸生蠔,我們點了六隻,店員新鮮開生蠔馬上蒸,新鮮熱辣送到枱面,隻隻都很肥美🔸總括來說是一間推介的餐廳,午餐來講都算幾抵

🔸叫得做牡蠣小屋當然係主打食蠔,你睇吓每一隻都肥嘟嘟
🔸吉列蠔肥美,炸的非常之好
🔸壽司和魚生都很新鮮
🔸總括來說是一間推介的餐廳,午餐來講都算幾抵
2021-11-11 64 浏览
生蠔fans 好中意食生蠔,見呢間除咗有生蠔仲有涮涮鍋,唔同方法食蠔,趁午餐當然要試試佢!日本產生蠔涮涮鍋 有七大隻蠔同埋啲配菜俾你當打邊爐咁食,另外仲跟咗款酸酸地既汁。呢款蠔就咁生食都可以,啲蠔好新鮮食落無腥味。真蠔 是日生蠔有三款,最貴就係呢款$128,有手掌咁大既蠔,食落都幾鮮同好creamy ,真係好夠滿足。特上刺身賣相相當吸引!呢款既lunch set 有5款刺身,total 有10片。有立魚、吞拿魚、鰆魚、深海池魚同埋平目。每款都好有驚喜,食材夠新鮮。另外仲有前菜、麵豉湯俾你。銀鱈西京燒定食 想食得健康啲就試吓呢款,魚既size都好大,夠滑。串燒試咗三款,燒牛舌、羊架同燒牡蠔飯團。估唔到午餐都食到咁豐富😋
生蠔fans

日本產生蠔涮涮鍋

真蠔

特上刺身

銀鱈西京燒定食

想食得健康啲就試吓呢款,魚既size都好大,夠滑。

串燒試咗三款,燒牛舌、羊架同燒牡蠔飯團。
估唔到午餐都食到咁豐富😋
2021-11-06
午餐
因為朋友係蠔愛好者🦪所以今次特登去呢間出名食蠔嘅餐廳呢度除左生蠔之外 仲有好多唔同烹調方法嘅蠔菜式餐廳入面裝修好有日本style座位有bar枱同堀坐桌(堀こたつ)鐘意跪坐或者就咁坐喺cushion度都得 好有日本feel🌟鐵盒燒生蠔($380/12隻)一打生蠔啱啱好放滿成個鐵盒😳店員會先俾你望吓啲蠔 然後幫你燒熟佢蠔係連殼燒 所以上碟嘅時候仲保留到啲精華隻隻蠔都大隻飽滿🦪味道鮮甜可口就咁食已經好好味😛如果想味道豐富啲可以落幾滴檸檬辣椒汁 不過個人覺得嗰汁味道太濃唔好落咁多🌟kagura彩虹魚生飯($198)魚生飯嘅魚生一層層咁入係樽入面成個彩虹樽咁好適合打卡🤳💥魚生飯材料超豪華 除左有海膽三文魚子之外仲有海量呑拿魚腩蓉、拖羅粒同生蠔😍最底有山藥泥同海藻 令嗰魚生飯更有口感又唔會好乾 顏色更豐富🌟彩虹貝漁師風燒($98/2件)彩虹貝係扇貝嘅一種 味道同扇貝差唔多依度嘅漁師風燒牛油味超香🧈🌟串燒(牛胸腹肉 $48/牡蠣豬肉 $38)牛胸腹肉入口油香味濃 牡蠣豬肉就比較有驚喜 蠔嘅鮮味同豬肉好夾串燒都附有柚子胡椒 沾少少一齊食就會冇咁油膩-我哋比較貪心🤣啲燒蠔又比想像中大好多每人食完半打蠔之
因為朋友係蠔愛好者🦪所以今次特登去呢間出名食蠔嘅餐廳
呢度除左生蠔之外 仲有好多唔同烹調方法嘅蠔菜式
餐廳入面裝修好有日本style
座位有bar枱同堀坐桌(堀こたつ)

鐘意跪坐或者就咁坐喺cushion度都得 好有日本feel
鐵盒燒生蠔

🌟鐵盒燒生蠔($380/12隻)
一打生蠔啱啱好放滿成個鐵盒😳
店員會先俾你望吓啲蠔 然後幫你燒熟佢

蠔係連殼燒 所以上碟嘅時候仲保留到啲精華
隻隻蠔都大隻飽滿🦪味道鮮甜可口
kagura彩虹魚生飯

🌟kagura彩虹魚生飯($198)
魚生飯嘅魚生一層層咁入係樽入面
成個彩虹樽咁好適合打卡🤳💥
魚生飯材料超豪華 除左有海膽三文魚子之外
仲有海量呑拿魚腩蓉、拖羅粒同生蠔😍
彩虹貝漁師風燒

🌟彩虹貝漁師風燒($98/2件)
彩虹貝係扇貝嘅一種 味道同扇貝差唔多
依度嘅漁師風燒牛油味超香🧈
牛胸腹肉&牡蠣豬肉

🌟串燒(牛胸腹肉 $48/牡蠣豬肉 $38)
牛胸腹肉入口油香味濃
kagura彩虹魚生飯
彩虹貝漁師風燒
牛胸腹肉&牡蠣豬肉
2021-10-17 156 浏览
今日同朋友去咗呢間位於銅鑼灣嘅牡蠣小屋 顧名思義 佢係食海鮮嘅 尤其是係生蠔 一入到門口就已經見到擺咗好多新鮮海產 例如琵琶蝦 扇貝 生蠔等等嘅豐富食材 全部都好吸引首先叫咗個琵琶蝦刺身 非常新鮮鮮甜 爽口彈牙 又冇筋 口感非常一流生蠔富有海水味 少少鹹但係口感好creamy 好肥美 食到好滿足燒羊架 我身為一個羊肉控都對呢個羊架非常之滿意 因為佢只有少少蘇味 好易入口 而且啖啖肉 肉味又重 值得一讚燒白鱔 燒得非常脆身 肉質嫩滑多汁 而且醬汁較得好好味 甜甜地

1K
為慶祝老公生日,他又特別鍾意食蠔,在網上搜尋了一輪後找到了這家KAGURA 牡蠣小屋。大約提前兩星期預訂,在openrice的網上訂座已沒晚市時段可選,就試試電話訂座啊,只能訂到較早的6pm時段,8pm時段就不接受訂座了。一出lift就見到一堆蠔在門前的竹簍上display,略略營造日本牡蠣小屋的氛圍。甫進店是吧檯區,內裡則分為和式座位區及普通桌椅區。我們就被帶到靠酒吧檯那邊的座位就座。人氣之選的鐵盒燒生蠔與Kagura彩虹魚生飯,我們也有點選。另外還點了特上刺身拼盤,及當日直送的北海道真蠔及琵琶蝦。先送上北海道真蠔 ($296/2隻) 及琵琶蝦 ($320/二食),真蠔大隻肥美,肉質入口鮮甜滑溜,帶淡淡海水味。琵琶蝦二食,先來刺身部份,琵琶蝦的size大隻,去殼後,其實肉並不多,但肉質清甜爽脆,夠鮮味。物以罕為貴,也許這就是琵琶蝦售得那麼貴的原因!隨真蠔及琵琶蝦刺身附上LEMOSCO瀬戸内產廣島檸檬青唐辛子醬汁及赤唐辛子醬汁各一瓶,但個人認為要嚐到最原始的鮮甜就沒添加醬汁了,生蠔也沒半點腥味!鐵盒燒生蠔 (半打),燒前及燒後,店員都有先端過來給我們看看&拍照。鐵盒燒生蠔是將原隻生蠔連

北海道真蠔及琵琶蝦

LEMOSCO瀬戸内產廣島檸檬青唐辛子醬汁及赤唐辛子醬汁

鐵盒燒生蠔 (半打)

鐵盒燒生蠔 (半打),燒前及燒後,店員都有先端過來給我們看看&拍照。鐵盒燒生蠔是將原隻生蠔連殼放入鐵盒中,加入清酒,燒8至9分鐘左右即成。去殼後,見到蠔肉隻隻都燒到漲卜卜的,好飽滿!!一咬開就爆汁,味道十分鮮甜,彷彿將所有海水的精華濃縮在蠔肉內,意想不到的熟蠔可以甜到這個程度

特上刺身拼盤 (2人份)

北海道帆立貝

特上刺身拼盤 (2人份),固定的有北海道海膽﹑北海道帆立貝﹑吞拿魚拖羅﹑牡丹蝦,另有3款日本直送鮮魚。海膽甘甜creamy,帆立貝鮮甜柔潤,拖羅油脂豐富入口即溶,牡丹蝦大隻鮮甜。直送鮮魚中,油甘魚肥厚甘香。
琵琶蝦味增湯
琵琶蝦第二食 - 琵琶蝦味增湯,蝦頭連殼一齊煮成一鍋味增湯,加入菇菌及豆腐,味道鮮甜,用來暖一暖胃也不錯。

Kagura彩虹魚生飯

Kagura彩虹魚生飯,將所有刺身放入玻璃樽內,有三文魚子、飛魚子﹑海膽﹑吞拿魚、蠔、吞拿魚、油甘魚、山藥泥及羊棲菜 (ひじき)等等,一層一層的在瓶內鋪好,層次分明,色彩繽紛!將食材逐層逐層用匙羹舀出,鋪在飯面,增添玩味
鋪得是否美觀,就考個人功夫了!但不論怎樣,都能創造出獨一無二的魚生丼
刺身鮮甜不在話下,飯是用上味飯,而不是單用白飯,還鋪上紫菜絲,增添香氣。加入了山藥泥後,用來拌飯,丼飯的口感隨即變得黏糯,帶點滑溜感!不過,山藥就跟秋葵一樣,不是人人都喜歡的~~~羊棲菜亦異曲同功的帶那種滑潺潺質地

桃梅酒68
食物質素高之餘,連酒也調配得很好喝!桃梅酒,有淡淡的桃香與梅香,兩者互相平衡,不會突兀,酒精濃度不高,甜度亦恰好,適合少喝酒的女生之選!!
海鹽檸檬燒酌梳打
海鹽檸檬燒酌梳打,檸檬燒酌梳打的味道本已清新不嗆喉,杯緣沾上了海鹽,每喝一口就有陣鹹鹹甜甜的味道,感覺更為爽快,充滿夏日氣息!!

壽星仔對於今餐晚宴也感到十分滿意啊!! 我倆都更掛住日本了~~
2021-08-29
北海道真蠔及琵琶蝦
鐵盒燒生蠔 (半打)
特上刺身拼盤 (2人份)
北海道帆立貝
桃梅酒68
海鹽檸檬燒酌梳打
喺香港食到正宗日本菜雖然唔係乜嘢新鮮事,但係每次食到都會既驚喜又感恩。好似今次𠵱間,一入嚟已經好似回到新宿嘅餐廳咁,有榻榻米嘅座位同埋日本小木枱,勁有日本風味🤩-嗌咗招牌菜鐵盒燒生蠔(半打/$220)同埋兩個lunch set,一個特大吉列蠔定食($148),一個鮮魚壽司定食($208)。-招牌菜名不虛傳,細心嘅侍應會首先端上未煮嘅巨大蠔俾你過目兼打卡,之後就會即席用清酒等簡單材料煮熟。個蠔🦪熟咗一樣超大隻,好飽滿、有光澤,一啖咬落去,個鮮味充滿口腔,繼而全身遊走,簡直好似置身瀬户內海嘅正中央咁🌊🌊🌊佢有兩支醬汁俾你點嚟食嘅,但個人不建議,因為個味唔算太夾,原汁原味仲好食。可憐嘅珍寶吉列蠔,即使填滿晒蠔肉配上薄脆皮,已經水準超班,但我個心都喺個海度載浮載沉未返嚟😳至於個壽司坦白講有啲行貨,唔算好新鮮肥美,飯都不算出色。比起佢主打嘅牡蠣菜式,相形見絀餐廳仲有好多好嘢,下次試埋晚餐再分享‼️

鮮魚壽司定食
定食前菜
餐廳仲有好多好嘢,下次試埋晚餐再分享‼️
鮮魚壽司定食
2021-10-02 210 浏览
朋友介紹嚟咗哩間「牡蠣小屋」食飯,餐廳環境唔錯,我哋坐喺日式卡位,更加有氣氛~ 店員好細心,會介紹唔同菜式,如選擇生蠔,會介紹是日選擇同價錢~ 見假日都有lunch set, 我哋每人叫咗一個~ 彩虹魚生飯定食 $198賣相特別,魚生係同飯分開上,魚生放喺樽入面,食用先倒出來~ 有海膽、魚子、吞拿魚腩、吞拿魚蓉、蠔、海帶等,非常豐富,顏色鮮艷似彩虹🌈 每款都好鮮甜,非常好味👍🏻🤤 燒黑毛A4和牛定食 $238和牛燒得啱啱好👍🏻 粉紅色好鮮嫩,口感好好,充滿牛味,油脂豐富,好味👍🏻 有兩款醬汁、一款辣醬、同芥末可以配合食用,個人覺得配鹽最好味😋鐵盒燒生蠔(半打)$220餐廳主打食蠔,當然要試啦👍🏻 店員會喺燒之前、燒之後俾我地睇下先,然後先燒同開蠔~ 每隻蠔都非常肥美😍 好juice, 正👍🏻😋牛舌 $48/ 牡蠔豬肉$38/ 豬肉雞蛋 $38/ 免治雞肉 $38/ 雞翼 $38最後試埋串燒,幾款都唔錯👍🏻😋 特別推介豬肉雞蛋,好特別😆 蛋好流心,正👍🏻愉快的用餐體驗,有時間會再去👍🏻

彩虹魚生飯定食 $198

燒黑毛A4和牛定食 $238

鐵盒燒生蠔(半打)$220

愉快的用餐體驗,有時間會再去👍🏻

2021-09-30 179 浏览
我個人好蠔氣有蠔必吃成間店賣蠔就更加要bookmark好不容易有me time 即刻穿過兩條隧道出城星期日中午頭批客人點了日本岩蠔及北海道蠔呢兩隻蠔差唔多手掌大非常creamy及重蠔味亦有回甘完全顛覆我對日本蠔的認知然後食了半打清酒燒蠔又係令我非常驚喜蠔的生熟道掌握精盡下一道是肉片燒蠔及燒雞膶最後是個人認為最最最驚喜的一道刺身級帶子夾鵝肝師傅在我面前用煙燻然後為我包上紫菜煙燻過程吸引不少食客目光店員很熱情貼心一個人的午餐並不便宜但完全令我放鬆是我的偷閒加油站首選
我個人好蠔氣
有蠔必吃