-❤️全港首間「牡蠣黃金湯」湯頭拉麵店!牡蠣不如歸全新銅鑼灣分店,主打牡蠣嘅湯底🦪🦪🦪牡蠣鹽味拉麵 $118蠔汁湯底非常清甜,湯底用蠔湯+魚清湯+豚骨清湯混合而成。蠔味極濃,比一般拉麵湯底更濃海鮮香。慢煮叉燒啖啖肉,配上火箭菜+ 意大利番茜+蕃茄減少了油膩感。醬漬牡蠣一口飯 $68一口咬落去,飽滿多汁,紫菜極之脆口,飯粒以蠔湯煮成,粒粒是濃郁海水味及蠔鮮。牡蠣野菜天婦羅 $88生蠔天婦羅,配有明太子釀尖椒、粟米和冬菇,尖椒入面釀有明太子。薄薄的炸醬,一口嘗到牡蠣嘅結實又彈性嘅肉質。📍牡蠣不如帰地址: 銅鑼灣百德新街57號Fashion Walk地下A號舖
❤️全港首間「牡蠣黃金湯」湯頭拉麵店!
牡蠣不如歸全新銅鑼灣分店,主打牡蠣嘅湯底🦪🦪🦪
牡蠣鹽味拉麵 $118
醬漬牡蠣一口飯 $68
牡蠣野菜天婦羅 $88
📍
牡蠣不如帰
2021-11-23 28 浏览
今日就同朋友去食拉麵,天氣開始凍,一碗暖嘅湯拉麵,絕對不能少牡蠣鹽味拉麵,配料好豐富。有低溫叉燒。自家蠔醬,京蔥,火箭菜。意大利番茜,麵吸收晒湯頭既精華,口感嫩滑湯頭味道非常有層次,有蠔,豬骨同魚湯,鮮香,真係愛不釋口。慢慢就將碗湯飲曬紫蘇双檬洛神花茶,洛神花茶通常喺打邊爐會有得飲,今日係拉麵店都有得飲,紫蘇葉可以驅寒,調和返落神花茶涼, 紫蘇葉獨有既香氣,配青檬既酸,百感交集,酸酸甜甜味道,十分吸引牧蠣野菜天婦羅,天婦羅炸皮非常的鬆脆,牧蠣非常之juicy,新鮮粟米,明太子釀尖椒,非常之香另外就係,牧蠣串燒,這個真係100分,燒得非常香,配了醬汁,味道非常的香濃,牧蠣好juicy ,蠔既鮮香,經過醬汁既加持,鮮味大爆發

2021-11-23 21 浏览
今日食米芝蓮一星牡蠣湯底拉麵,湯底賣點係用大量蠔肉烹調,加上自家製日本牡蠣醬及秘制鮮蠔油。1️⃣牡蠣鹽味拉麵 - 湯底非常鮮甜,充滿蠔嘅味道,叉燒上面有一Pat濃郁蠔醬👍🏻另外湯上面都有一浸鮮甜嘅蠔油,唔係煮餸嗰啲,係真係油👍🏻2️⃣牡蠣野菜天婦羅 - 呢個小食真係冇得頂,天婦羅蠔非常香口,生熟適中,一定要試3️⃣凍蘋果焙茶 and 熱紅菜頭薑蜜 - 係焙茶但有蘋果味,好清新。紅菜頭薑蜜潤喉,正常水準。下次嚟好想試佢個厚切牛脷don飯,好吸引。

下次嚟好想試佢個厚切牛脷don飯,好吸引。
2021-11-23
  • 牡蠣鹽味拉麵
  • 牡蠣野菜天婦羅
2021-11-23 24 浏览
一直都好鍾意食生蠔🦪無論係熟咗嘅烤生蠔,定係點檸檬汁食🥰都超級好味。今次聽到拉麵x生蠔呢個配搭當然要試吓啦🥳牡蠣不如帰仲係米之蓮一星質素有保證。今次試咗佢嘅招牌鹽味牡蠣拉麵同埋2款小食😋𧐢超級重,完全唔會偷工減料。後尾問店員先知原來個湯用好多生蠔熬製好耐而成,難怪咁濃厚!個人最鍾意醬漬牡蠣一口飯,個感覺好特別🥰有好多重口感。連啲飯都好𧐢味,配埋紫菜咬落去超級正!🏡牡蠣不如帰 (銅鑼灣)銅鑼灣百德新街57號Fashion Walk地下A號舖

🏡牡蠣不如帰 (銅鑼灣)
銅鑼灣百德新街57號Fashion Walk地下A號舖
2021-11-21 58 浏览
東京米芝蓮一星的過江龍”金色不如歸”,在港開設的分支店”牡蠣不如歸”,名氣甚大,吃起來卻沒什麼驚喜。牡蠣鹽味拉麵 (總分: 7.75/10) ⚪️湯頭(8.25/10):鹽味魚豚清湯,加上蠔醬和蠔油(煮蠔的油,不是中式蠔油),帶淡淡蠔鮮,真材實料不口渴。惟湯頭偏淡薄(不及marudesankaku鯛清湯的鮮濃),為牡蠣之名以來的蠔迷或會失望。🐖 叉燒(7.5/10): 低溫慢煮叉燒,肥瘦均勻,但稍不及座銀/丸京等嫩滑。🍜 麵質(7.25/10):正常———————————————————————————⭕️ 總結:質素中規中矩,同一價位不乏更好選擇,不會專程翻食 ❌💵Budget: $130 pp 📍 牡蠣不如帰銅鑼灣百德新街57號Fashion Walk地下A號舖
牡蠣鹽味拉麵

牡蠣鹽味拉麵 (總分: 7.75/10)

🍜 麵質(7.25/10):正常

———————————————————————————

💵Budget: $130 pp

📍 牡蠣不如帰
銅鑼灣百德新街57號Fashion Walk地下A號舖
2021-11-10 59 浏览
米芝蓮一星拉麵店!! My top ramen pick now!🌟• 牡蠣鹽味拉麵 $118成個拉麵既精華就係個湯,好飲到飲曬! 三重湯底混有蠔湯、豬骨湯、魚湯,仲有自家製既蠔醬,加上鮮蠔油,蠔既鮮甜充滿成個口腔大滿足! 拉麵麵質軟硬適中,麵量可以再多啲啲添🙂• 唐揚博多華味鳥 $78炸到靚靚既金黃色,乾身香口之餘雞肉依然嫩滑,個醬料又好食到不得了,超夾炸雞• 菇燒牡蠣串 $62用菇包住蠔黎燒,成個組合好match,牡蠣鮮甜,推薦!• 粟黑啤酒加雲呢拿雪糕 $88一試難忘既啤酒啊,點解咁香朱古力同雲呢拿味😭完全通殺白啤黑啤既fans…飲啖酒再食啖雲呢拿雪糕,個香味仲出…• 作 純米大吟釀80mL $58清新易入口帶份清甜 酒過口腔後留有餘香 同拉麵好夾

• 牡蠣鹽味拉麵 $118

• 唐揚博多華味鳥 $78

• 菇燒牡蠣串 $62

用菇包住蠔黎燒,成個組合好match,牡蠣鮮甜,推薦!

• 粟黑啤酒加雲呢拿雪糕 $88

• 作 純米大吟釀80mL $58

清新易入口帶份清甜 酒過口腔後留有餘香 同拉麵好夾
2021-11-09 53 浏览
一直都好想試呢間東京米之連一星拉麵店☺️今日終於試到醬漬牡蠣一口飯($68)2件**呢個有驚喜,紫菜包住油漬廣島蠔🦪,外面脆仆仆,入面非常juicy, 咬落口內好香蠔汁,再配合用鮮蠔湯煮成嘅蠔飯好正,呢個一定要試。牡蠣野菜天婦羅($88)**有兩隻天婦羅炸蠔,野菜、粟米及山葵等,個炸醬好薄,可以食到牡蠣嘅結實又彈性嘅肉質。「牡蠣鹽味拉麵」 ($118)🍜 用慢煮方法熬製鮮蠔湯底,完全冇蠔腥味,味道濃郁,配埋低溫叉燒、自家蠔醬、意大利番茜,火箭菜,京蔥及鮮蠔油,撈埋一齊食好有層次感 。碗麵有好多火箭菜,原來火箭菜同個蠔味咁夾😍佢重點係冇味精,所以我成個湯飲哂。
一直都好想試呢間東京米之連一星拉麵店☺️今日終於試到

醬漬牡蠣一口飯($68)2件

牡蠣野菜天婦羅($88)

「牡蠣鹽味拉麵」 ($118)

湯底鹹鮮濃郁麵條爽口彈牙叉燒肉味濃郁唯性價比一般試過金色不如歸覺得不是自己杯茶,但見這牡蠣湯底好像頗有趣,所以專程一試。牡蠣豚骨湯底有牡蠣油和牡蠣醬。很有鹹鮮的味道。個人覺得鹹度可以接受,但有人可能會覺得太鹹。幼麵條非常爽口彈牙及掛湯。很讚。沒有細心看介紹,以為牡蠣拉麵應該有一兩隻日本蠔,可惜配料只有兩小塊叉燒。叉燒有肉味和嚼勁,但令人意猶未盡。同時亦點了牡蠣天婦羅盛合。除了牡蠣天婦羅之外,還有炸粟米及明太子青椒天婦羅。炸蠔鮮度可以接受。但可能因為我放涼了一點,所以天婦羅炸漿尚算鬆化但有點油益味。青椒明太子則頗為特別。埋單二百多元,性價比一般。

湯底鹹鮮濃郁
麵條爽口彈牙
叉燒肉味濃郁
唯性價比一般

幼麵條非常爽口彈牙及掛湯。很讚。

埋單二百多元,性價比一般。

2021-11-04
2021-11-05 66 浏览
是日去左呢間有生蠔🦪食既餐廳,餐廳環境坐得舒服,主是係走粉紅色調,有特色裝修。醬漬牡蠣一口飯賣相精美,牡蠣與青瓜和香脆紫菜的配搭,甜中帶鹹,蠔帶有小小海水味,整體口感上豐富有層次,覺得呢一口飯吃之滿足,係必食既小食。白豚骨拉麵拉麵係幼麵質地,鍾意呢款麵質滑而順口,麵質軟硬適中;湯底味道濃郁,香氣撲鼻;豚肉偏薄,質地較淋身,雖帶有肥肉部分,但食落唔會有肥膩感,但如果豚肉可以切至厚身啲會更加滿足😋整體用餐體驗,係必試一口飯😋本人對蠔其實唔係特別有好感,但都覺得可一試👍🏻

白豚骨拉麵

整體用餐體驗,係必試一口飯😋
本人對蠔其實唔係特別有好感,但都覺得可一試👍🏻

2021-10-30 954 浏览
平時食拉味都係豚骨湯底、蝦味湯底依啲原來有牡蠣湯底 真係長知識除咗湯底特別之外 裝修都有別於一邊嘅拉麵店依到好似Cafe咁 座位好闊落就係為咗依個牡蠣拉麵而嚟仲有好多牡蠣小食牡蠣鹽味拉麵 $118仲有獨特嘅食法(我嗰個走咗火箭菜都真係第一次試牡蠣嘅湯底湯底係走清清哋嘅路線同平時食開嘅濃郁湯底唔同又真係幾鮮食落有啖啖嘅蠔味 都幾特別仲有個蠔醬🦪依個就濃味啲 蠔味好重拉麵唔似平時食開嗰啲口感有啲似蕎麥麵咁😂低溫叉燒 薄薄哋 食落無乜特別醬漬牡蠣一口飯 $68好好味飯用咗蠔湯煮成 加醬油漬嘅蠔肉質飽滿又juicy 再加一小撮蠔醬做點啜濃郁+鹹香一啖咬落去 都係蠔嘅鮮味牡蠣野菜天婦羅 $88薄薄嘅粉漿 炸到又香又脆仲有粟米天婦羅 好清甜 好好味白桃培茶 + 巨峰提子梳打
平時食拉味都係豚骨湯底、蝦味湯底依啲
原來有牡蠣湯底 真係長知識

白桃培茶 + 巨峰提子梳打
2021-10-26
午餐
2021-10-28 63 浏览
日本拉麵多配以傳統豚骨湯底 以蠔湯作主打的拉麵店很少有🍜金色不如帰在東京為米芝蓮一星拉麵店 在銅鑼灣開設的新分店特意以牡蠣來命名 店如其名 主打蠔湯拉麵和特色牡蠣小吃🦪.牡蠣野菜天婦羅炸得香口鬆化 蠔肉飽滿 其餘的天婦羅有粟米 明太子釀尖椒及蕃薯 天婦羅粉漿濃稠度適中 炸得酥脆 薄薄的包裹食材 吃起來酥香不油膩🍢.另外的醬漬牡蠣一口飯也頗有特色 米飯是用鮮蠔湯烹煮而成 伴上醬油漬廣島蠔和青瓜 清爽可口 外層的紫菜香脆帶甜味 吃起來甜中帶鹹 口感層次豐富🍙.拉麵湯底以鮮蠔及秘製配料低溫慢煮而成 湯頭比起平日的豬骨湯底多了一層鮮味 入口後蠔味沒有想像的濃郁 但蠔鮮在口腔中慢慢散發 雖然吃到尾段會較偏鹹 但吃起來不覺油膩 亦沒有絲豪蠔腥味 天氣微涼吃碗熱騰騰的拉麵最好不過💆🏻‍♀️
  • 牡蠣野菜天婦羅
  • 醬漬牡蠣一口飯
2021-10-28 53 浏览
今日去左牡蠣不如歸 佢地原來係米芝連 而我去嗰間係全新銅鑼彎分店 係全港首間「牡蠣黃金湯」湯頭拉麵店佢哋主打嘅就當然係蠔啦我就食咗最出名嘅鹽味拉麵 雖然佢裏便冇原隻1號但係佢嘅湯底淡淡都係蠔香味 而拉面嘅質地都非常彈牙另外我哋仲食咗佢哋嘅小食 分別有牡蠣一口飯 一份有兩件佢有紫菜包住 好似食緊壽司 佢啲紫菜甜甜地同埋好脆口 上邊嗰隻號非常新鮮仲好大隻添 呢個價錢來講非常抵食另外一個小食就係牡蠣野菜天婦羅 炸粉唔算好多所以口感非常好 椰菜天婦羅 佢有粟米天婦羅喺出邊好少食到 仲有番薯同埋青椒 所以就算係天婦羅識落都唔係好有罪惡咁🙈 當然佢哋嘅牡蠣天賦樂亦都做得非常之好啦 雖然炸左係都食到佢係好新鮮嘅🙈🙈🙈最後仲有飲品我哋就叫咗桃味同埋巨蜂你嘅梳打水 你到嘅時候原來係來自日本嘅梳打水 所以佢哋嘅味道都非常濃厚 好好飲🤤🤤🤤
佢哋主打嘅就當然係蠔啦
又一日本過江龍拉麵店嚟咗銅鑼灣係無得返鄉下嘅日子梗係要去試啦先嚟餐前小吃醬漬牡蠣一口飯  $68醬漬牡蠣味濃好食配埋青瓜&紫菜食落清新開胃菇燒牡蠣串 $62用咗秘製直菇和風乾火腿包住生蠔咬落除咗食到牡蠣鮮味, 仲有紫蘇葉香好特別嘅配搭, 但又意想不到好味主打嘅「牡蠣鹽味拉麵」$118湯頭係米芝蓮星級廚師山本敦之親身研製由蠔湯,豬骨湯和魚湯熬成,湯底味濃但又唔會過鹹睇落亦清澈唔多油味道甘甜鮮味層次豐富拉麵口感剛好而且掛湯力高叉燒味濃嫩滑OVERALL嚟講我覺得好好味洛神花茶 $38酸酸甜甜好味開胃白桃培茶 $35雖然飲唔到有茶味但清甜好飲, 絕對係女仔鍾意嘅味道
又一日本過江龍拉麵店嚟咗銅鑼灣

配埋青瓜&紫菜
食落清新開胃

菇燒牡蠣串 $62
用咗秘製直菇和風乾火腿包住生蠔
咬落除咗食到牡蠣鮮味, 仲有紫蘇葉香
好特別嘅配搭, 但又意想不到好味

主打嘅「牡蠣鹽味拉麵」$118
湯頭係米芝蓮星級廚師山本敦之親身研製
由蠔湯,豬骨湯和魚湯熬成,
湯底味濃但又唔會過鹹

洛神花茶 $38
酸酸甜甜好味開胃
白桃培茶 $35
雖然飲唔到有茶味
但清甜好飲, 絕對係女仔鍾意嘅味道

2021-10-14 170 浏览
牡蠣不如帰位於銅鑼灣百德新街地點方便,專食日式牡蠣的餐廳,lunch都幾多人,食物味道唔錯,價錢唔貴,份量比較細,可以叫多幾款唔同嘅嘢試😋,會推介比朋友試吓👍🏻🍜牡蠣鹽味拉麵。湯底係用蠔來煲,幾鮮味,麵質同一般拉麵唔同,但自己比較鍾意一般果啲;🦪醬漬牡蠣一口飯。蠔味唔錯,好味,略嫌塊紫菜味搶咗少少蠔味,但整體來說好味,一定要試!🐮白松露油厚燒牛舌飯。牛舌好正冇騷味,飯加了蛋黃撈勻好味!必試👍🏻🐷燒豚肉叉燒飯,雖然豚肉切得比較薄,但燒得唔錯,有陣陣燒香味,食落口唔膩,溏心蛋軟滑👍🏻🦪牡蠣天婦羅。蠔炸得唔錯,好juicy, 連幾件蔬菜天婦羅都炸好好,值得推介🤤
牡蠣不如帰
白松露油厚燒牛舌飯
燒豚肉叉燒飯
牡蠣天婦羅
白松露油厚燒牛舌飯
燒豚肉叉燒飯
牡蠣天婦羅
2021-10-11 74 浏览
湊女朋友收工,突然又好想食拉麵見呢間嘢環境又幾好試下呢間啦門口撳紙仔自己等位入到去環境都幾好㗎坐得多闊落㗎由於係第一餐既關係我哋睇下食咩先😌今日呢就叫咗一杯啤酒一杯sake兩個拉麵跟住兩個小食啦第一樣嘢食牡蠣一口飯只好呢做個汁煮咁樣甜甜地幾好食嘅連埋個飯加埋一個用緊個小老闆紫菜呢個人其實食完之後真係會想encall㗎我隻菜好香脆隻蠔又好食,之後到過天婦羅 咁天婦羅呢就配海鹽嘅冇乜特別正常操作呢度梗係要食拉麵㗎啦到個主角隔離有牌介紹個麵係應該點樣食嘅咁跟住去食啦咁佢嗰蠔汁同頭湯唔錯個湯底鮮甜又無味精高分嫁不過面底就差啲啦,會比較淋身同埋冇乜彈性份量呢就女仕就應該夠而我呢。。。就差d不過整體都唔差。可以試下埋單5百幾又唔算貴特別係有位男同事做得幾好。見到佢又會同客人解釋個menu. 對menu既內容都好清晰。而面對客人對食物既意見的態度都非常好
湊女朋友收工,突然又好想食拉麵

見呢間嘢環境又幾好試下呢間啦

第一樣嘢食牡蠣一口飯
只好呢做個汁煮咁樣甜甜地幾好食嘅連
埋個飯加埋一個用緊個小老闆紫菜
呢個人其實食完之後真係會想encall㗎我
隻菜好香脆隻蠔又好食,

一口飯

咁跟住去食啦
咁佢嗰蠔汁同頭湯唔錯
個湯底鮮甜又無味精

高分嫁

不過面底就差啲啦,會比較淋身同埋冇乜彈性

鹽味蠔拉麵

份量呢就女仕就應該夠
而我呢。。。就差d

不過整體都唔差。可以試下
埋單5百幾又唔算貴

。而面對客人對食物既意見的態度都非常好

2021-10-10
一口飯