金色不如帰於2015至2018年獲得東京米芝蓮必比登推介,並於2019至2021年連續三年榮獲東京米芝蓮一星,上次到東京旅行時亦有計劃朝聖可惜最後不了了之,近年終於引入香港可以一償心願。短短兩年間,金色不如帰已經在香港開設四間分店,主打用上大蜆、豚骨、魚介等熬製而成的黃金貝汁湯頭,唯獨是銅鑼灣店則另闢蹊徑以蠔為主題。牡蠣鹽味拉麵 ($118) 湯頭結合蠔湯、豬骨湯及魚湯,再加上鮮蠔油、自家蠔醬、火箭菜、意大利番茜、紫洋蔥及京蔥,濃厚鹹鮮味有如蠔豉一樣,同時意大利番茜味亦佔一席位。兩片叉燒以低溫慢煮,肥瘦均稱而肉質軟嫩;而拉麵亦有別於一般拉麵店,口感近似蕎麥麵而且偏軟。煙熏黑椒豚骨拉麵 ($115) 湯底味道相對濃重偏鹹,細呷之下能夠隱約嘗出淡淡菇菌香。將京蔥底下蘊藏的肉碎拌入湯後煙熏黑椒香隨之而來。三層肉叉燒脂肪豐腴,油而不膩可惜只得薄薄一片。除了牡蠣鹽味拉麵之外,餐牌上亦有菇燒牡蠣串、蠣泡茶漬飯等銅鑼灣店限定菜式;飲品方面則點了木村完熟白桃梳打汽水 ($32) 蘋果焙茶 ($35)。牡蠣野菜天婦羅 ($88) 包括日本蠔、新鮮粟米、明太子釀尖椒及金菇,四款調味均鹹度較高,或因如此明太

煙熏黑椒豚骨拉麵
將京蔥底下蘊藏的肉碎拌入湯後煙熏黑椒香隨之而來。
煙熏黑椒豚骨拉麵
三層肉叉燒脂肪豐腴,油而不膩可惜只得薄薄一片。
木村完熟白桃梳打汽水

牡蠣野菜天婦羅
牡蠣野菜天婦羅 ($88) 包括日本蠔、新鮮粟米、明太子釀尖椒及金菇,四款調味均鹹度較高,或因如此明太子釀尖椒應有的明太子味亦不翼而飛。
牡蠣野菜天婦羅
而當中當然又以日本蠔天婦羅最為出色,油炸過後蠔肉依然飽滿多汁,味道鮮甜。

醬漬牡蠣一口飯
醬漬牡蠣一口飯 ($68)自家製鮮蠔湯煮成蠔飯醬油漬廣島蠔比起天婦羅更加鮮嫩多汁。
醬漬牡蠣一口飯
加上蠔醬整體鮮味比拉麵突出,紫菜保持香脆再配以青瓜更加清爽。
木村完熟白桃梳打汽水
2021-12-11 29 浏览
天氣凍心思思想食碗熱辣辣嘅拉麵,黎咗呢間一直on the list嘅牡蠣不如帰。一睇個名就知餐廳係食蠔做主打,做成拉麵、飯同各式小食。牡蠣鹽味拉麵 ($118)呢到招牌拉麵,用咗大量嘅蠔肉去煮個湯底,令個湯呈現好靚嘅金黃色,入口有香濃嘅蠔味同鮮甜嘅魚味,配搭幼滑嘅拉麵同稔嫩嘅低溫慢煮叉燒,成個麵非常清新,一d都冇肥膩感。煙燻黑椒豚骨拉麵 ($115)另外叫咗呢款黑椒豚骨拉麵,湯底有好香嘅煙燻同黑椒味,豚骨湯好濃厚,面頭仲鋪咗香脆嘅牛蒡。醬漬牡蠣一口飯 ($68)醬油漬廣島蠔配搭用蠔湯煮成嘅蠔飯,用紫菜包住,一啖放入口,醬油嘅咸香同蠔嘅鮮味好夾。牡蠣野菜天婦羅 ($65)日本蠔炸到外脆內軟,一口咬落去蠔嘅鮮味就係口入面爆發出黎。除咗炸蠔,仲有粟米、明太子釀尖椒同香荀做嘅天婦羅。完熟白桃梳打 ($32)&白桃焙茶 ($35)。。牡蠣不如帰銅鑼灣百德新街57號Fashion Walk地下A號舖。。

牡蠣鹽味拉麵 ($118)

煙燻黑椒豚骨拉麵 ($115)

醬漬牡蠣一口飯 ($68)

牡蠣野菜天婦羅 ($65)

完熟白桃梳打 ($32)&白桃焙茶 ($35)

牡蠣不如帰
銅鑼灣百德新街57號Fashion Walk地下A號舖

🦪🦪🦪日本過江龍拉麵店,本身唔太好拉麵,但見人氣咁勁咁岩經過呢頭就食下。好早過左海關係,11點去到等佢開門🕚。入到去發現裝修好時髦,用左桃紅色🟪既牆身仲有啲油畫。🍜牡蠣鹽味拉麵試左呢個原味既拉麵,擺上枱個時蠔味好重,先試一啖湯,👍👍👍,飲得出係用蠔去煲,唔係化學合成味。再試叉燒,不過不失。食埋拉麵,熟度處理得好好,冇硬身之餘唔會過軟,保持彈性。但係食到尾會覺得偏鹽,要即時飲水咁💦。讀書個時係實驗室做過oyster hydrolysate👩🏻‍🔬,今次飲個湯完全回憶番個種味,鍾意蠔既朋友可以一試。

🍜牡蠣鹽味拉麵
但係食到尾會覺得偏鹽,要即時飲水咁💦。

2021-12-10 66 浏览
經過數次門口已經想試今日終於可以試到但係非常之失望 湯底完全食唔出 蠔味 店員 叫我嘗試流心蛋 簡直離曬譜 旦心近乎全熟 完全沒有流心 服務員態度冷淡 想試其他餐牌內食物但因為太飽所以想問有冇外賣 店員 冷淡 回覆 我們所有食品不設外賣 目無表情不帶半點笑容 難怪店內客人稀少 可能因此服務員 都忙著玩電話 唔明白點樣攞到米芝蓮一星 原本的金色不如歸反而仲好食
2021-12-10
位於銅鑼灣的牡蠣不如歸,是全港首間講以蠔湯為主題的拉麵店。你有沒有覺得餐廳名字有點熟悉呢? 其實牡蠣不如歸,是東京新宿米芝蓮一星拉麵店金色不如帰的姐妹分店,拉麵控不容錯過啦~ 餐廳同樣由金色不如帰的大廚山本敦之親自研製,食物質素有保證哦。牡蠣拉麵用上數十斤的鮮蠔慢煮熬製,而店內亦有多款以蠔為主角的小食,相信可以滿足蠔迷的食慾。 牡蠣鹽味拉麵 $118 主打的牡蠣鹽味拉麵,製作上花盡心思。鮮蠔湯底會加入自家鮮製的日本牡蠣醬、每日煉製的鮮蠔油、蒜蓉牛油和花蟹油製成,蠔鮮味香。雖然在味蕾上沒強烈的衝擊感,但卻有輕柔易入口的感覺,緩緩蠔香,吃多也不膩。牡蠣野菜天婦羅 $88 香脆鹹香的天婦羅,比想像中更有驚喜。蠔肉鮮美大隻,酥炸後增添不少層次感。野菜則有粟米、冬菇和明太子釀尖椒,配搭有趣呀。 醬漬牡蠣一口飯 $68/2件 強烈震撼感的醬漬牡蠣一口飯,是蠔迷必點小食。醬油漬廣島蠔相當濃味,蠔膏在口中強勁爆發,配上用鮮蠔湯煮的米飯,鮮上加鮮。
位於銅鑼灣的牡蠣不如歸
,是全港首間講以蠔湯為主題的拉麵店。

牡蠣鹽味拉麵 $118

牡蠣野菜天婦羅 $8

醬漬牡蠣一口飯 $68/2件

2021-12-09
這家「牡蠣不如帰」是日本米之蓮一星拉麵店「金色不如帰」的姊妹店 一看名字就知道它是主打蠔菜式的店鋪啦🦪前陣子去吃午餐 試了一系列菜式 除了拉麵還有不同類型的小食 水準都很有驚喜呢😍_【牡蠣鹽味拉麵 $118 🍜】湯底以蠔湯、豬骨湯以及魚清湯混合而成 裡頭還加了一小撮蠔醬和鮮蠔油 喝起來鮮味甘香 並會慢慢散發出蠔香!好喜歡呢💓低溫叉燒肥瘦均勻 肉質柔軟嫩滑 再加上parsley、火箭菜、京蔥和紫洋蔥 感覺變得清新不膩!若要挑剔的話 就是麵條的麥香跟質感不算特別出色 但整體還是很有特色而且讓人好滿意的一碗拉麵啦!🥰【醬漬牡蠣一口飯 $68 🦪】全餐的摯愛!牡蠣肥美飽滿 經醬漬後鹹中帶甜 加上以蠔湯熬煮的米飯 及香脆的紫菜和青瓜 整體口感豐富 味道香濃而不膩口 好有驚喜呢!😍【牡蠣野菜天婦羅 $86 🍤】這牡蠣野菜天婦羅除了牡蠣 還有粟米、青椒和舞茸菇~ 炸漿薄身香脆 水準不俗😚【煙熏黑椒豚骨拉麵 $115 🐷】若果不特別喜歡吃蠔的話 這煙熏黑椒豚骨拉麵一點都不遜色呢!豚骨湯濃厚鮮味 而且正如其名帶濃濃的煙燻味和黑椒味 比一般豚骨湯拉麵更富層次 值得一試喔!🥳
_
【牡蠣鹽味拉麵 $118 🍜】

【醬漬牡蠣一口飯 $68 🦪】

【牡蠣野菜天婦羅 $86 🍤】

【煙熏黑椒豚骨拉麵 $115 🐷】

若果不特別喜歡吃蠔的話 這煙熏黑椒豚骨拉麵一點都不遜色呢!
2021-12-09 32 浏览
最近去咗日本米芝蓮一星拉麵「牡蠣不如帰」🏵裝修格調高雅又帶有日本餐廳風格🎎.牡蠣鹽味拉麵🍜湯底用咗大量蠔肉烹調🔥然後加埋自家鮮製的日本牡蠣醬及秘製鮮蠔油等🇯🇵飲落果然清甜濃郁😋再加上意大利番茜🍅火箭菜🥬紫洋蔥、京蔥同低溫叉燒🐖豐富又好味,拉麵別具鮮味👍🏻.豚骨辛拉麵🥢拉麵加入辛辣肉碎和辛辣醬油🌶將辣椒粒和韭菜炒香👨🏻‍🍳一上枱已經係好香💨而且唔會太刺激性☺️麵條煙韌掛汁😆.牡蠣野菜天婦羅🍤有2隻日本廣島蠔🦪伴以粟米🌽秋葵及冬菇🍄天婦羅脆漿薄且香脆😗.一口芝士脆豚🧀即叫即炸,流心芝士澎湃😍豚肉仲有好多肉汁🤤但芝士味唔算重🥺.紫蘇雙檸洛神花茶(凍)🌺酸甜開胃🍋食完拉麵正好解膩😉.木村·梳打汽水(信州巨峰)🍇飲落清新自然
紫蘇雙檸洛神花茶(凍)🌺酸甜開胃🍋食完拉麵正好解膩😉
木村·梳打汽水(信州巨峰)🍇飲落清新自然
  • 牡蠣鹽味拉麵
  • 牡蠣野菜天婦羅
  • 牡蠣天婦羅
  • 天婦羅
2021-12-08 52 浏览
金色不如帰始創人用牡蠣創作既湯底,店內會有說明教你點樣品嘗呢碗拉麵🍜◉ 牡蠣鹽味拉麵湯底配上自家蠔醬同鮮蠔油好香甜,但麵條唔掛湯所以各有各咁,淨係食麵條時會略淡…反而麵後面既醬漬牡蠣一口飯($68)就好濃好入味喇

◉ 牡蠣鹽味拉麵
反而麵後面既醬漬牡蠣一口飯($68)就好濃好入味喇
呢間過江龍拉麵相信好多人都有所聞,係來自東京主打蠔嘅拉麵店。除左有拉麵外,仲有各款蠔小食。-牡蠣鹽味拉麵 🦪 $118係熱門菜式,湯底用上大量牡蠣去熬製,比較清甜牡蠣味濃郁。上面仲有少少火箭菜同埋洋蔥粒,好唔錯。醬漬牡蠣一口飯🦪 $68一口飯上面有大大隻醬漬牡蠣,配有自家製蠔醬,蠔味加倍濃郁。外面係好脆嘅紫菜,好豐富呢。-牡蠣野菜天婦羅🍤 $88高質素嘅天婦羅之一外面脆漿好薄,外脆內juicy,好滿意。
呢間過江龍拉麵相信好多人都有所聞,
係來自東京主打蠔嘅拉麵店。
除左有拉麵外,仲有各款蠔小食。
牡蠣鹽味拉麵 🦪 $118
係熱門菜式,湯底用上大量牡蠣去熬製,比較清甜
牡蠣味濃郁。
上面仲有少少火箭菜同埋洋蔥粒,好唔錯。

醬漬牡蠣一口飯🦪 $68
一口飯上面有大大隻醬漬牡蠣,配有自家製蠔醬,
蠔味加倍濃郁。
外面係好脆嘅紫菜,好豐富呢。

牡蠣野菜天婦羅🍤 $88
高質素嘅天婦羅之一
外面脆漿好薄,外脆內juicy,好滿意。
2021-12-05 50 浏览
呢間銅鑼灣店係「金色不如帰」姊妹店😃 米芝連必食推介😍😍 星期五夜晚七點去到,唔駛等位,直入就座~ 裝修格調高雅,有晒日本餐廳風格,上菜極快👍🏻牡蠣鹽味拉麵 $118銅鑼灣店限定必食嘅 「牡蠣鹽味拉麵」,果然湯底好鮮甜香濃!湯底係由蠔湯、豬骨及魚清湯三重香味!,仲有自家製蠔醬同鮮蠔油 😍 配料有低溫叉燒、紫洋蔥及京蔥。特濃白豚骨拉麵 $115湯底稍嫌唔夠熱,上枱都只係微溫;麵條屬幼身,但口感唔錯😋牡蠣野菜天婦羅 $86一入座,見到幾乎枱枱都有點呢個,的確有驚喜呀!天婦羅都好新鮮,熱辣辣嘅👍🏻 天婦羅包括:有兩隻蠔,一個半切嘅粟米🌽(未試過粟米天婦羅,好好味😋),秋葵同金菇。

牡蠣鹽味拉麵 $118

特濃白豚骨拉麵 $115
湯底稍嫌唔夠熱,上枱都只係微溫;麵條屬幼身,但口感唔錯😋
特濃白豚骨拉麵

牡蠣野菜天婦羅 $86
2021-12-03 33 浏览
又係比佢米豬連名氣同零負評吸引黎食,食後雖然未至於負評,但又覺得唔會翻兜,之前既食評都有吹得太大,我就覺得屬OK,主要係因為性價比偏低。我試左佢個set lunch $158, 包沙律、招牌鹽味拉麵、小食同一杯飲品,開頭都覺得幾低,但碗麵一上,好細碗。應該可以一大啖食哂🤣🤣。 飲下個三鮮湯先,的確係鮮味又濃厚既,之後都無口渴,但又未覺得好驚豔。 By the way 留意返個拉麵係無蠔架,係叉燒拉麵(好小塊肉),有一pat 綠色既蠔醬係面。反而煎餃(好似)係有蠔肉的,都幾香,但都係非常之細隻。野飲揀左紅菜頭薑蜜,幾得意又好飲。最後埋單加埋一$173, 正常食量係唔夠飽架🥲但以一餐lunch黎講又唔平wor!

鹽味拉麵
前菜
前菜
2021-11-28 35 浏览
📍牡蠣不如帰期待咗好耐就好想去試吓呢一間米芝蓮一星嘅拉麵店,之前試過又一城既金色不如帰。貝湯拉麵好獨特,今次黎試下牡蠣湯底。拉麵店的裝修比較摩登,有別於平時去的拉麵店!➖➖📌 牡蠣鹽味拉麵 $118以「金色不如帰」的湯底基礎為藍本,用蠔湯取代貝汁。拉麵呈上來時,可以感受到濃濃的海鮮香味。拉麵采用特質小麥緬粉,與以往其他拉麵店比較,可以看到拉麵較有彈性也不會鬆散,淡淡小麥味。輕嘗一口湯,鹹甜適宜,帶有海鮮的獨特鮮味與豬骨熬製的清甜,不會太腥,喝了幾口也不會覺得口渴或太鹹。叉燒沾上獨有的蠔醬,搭配尚可,不會有腥味。➖➖📌 菇燒牡蠣串直菇火腿包著生蠔,生蠔鮮味十分濃,帶有紫蘇葉的香味。如果不能接受太過濃的生蠔味,這道菜就不太適合。➖➖📌 牡蠣野菜天婦羅個人十分喜愛這道菜色,生蠔外層十分香脆,也不覺得有腥味。野菜天婦羅都好顯功夫,天婦羅炸得剛剛好,外層嘅脆皮粉不會很厚,爽脆也不會太油膩。天婦羅趁熱食就會比較香脆➖➖地址:銅鑼灣百德新街57號Fashion Walk地下A號舖➖➖人均消費:$140 (Subject to 10% service charge)好食指數:4/5抵食指數:3.8/5
📍牡蠣不如帰

環境指數:3.5/5
服務指數:3.7/5
回頭指數:4/5
2021-11-27 374 浏览
在報章看見介紹,以蠔湯入饌,特來一試,因其門口不大,快步走過而忽略了,要回頭才找到。其裝修很有特色,與傳統拉麵店完全不一様,既Chic 且Chill。👍🏻雖然店舖不大,但亦有兩間獨立房,設計新穎,富日本特色,靚!餐牌設計也很有心思,時尚精美而又介紹清晰。餐廳食品以蠔為主,款式不多,對第一次光顧的人嚟講都算有足夠選擇,我們叫了拉麵丶蠔飯及炸蠔。醬漬牡蠣一口飯($68)先上,其外形猶如蠔壽司,底有陶瓷盤加架,望落精美。由於蠔用了日式醬油醃,食落除咗有蠔的鮮甜味,還有香醇的醬油味。雖然經過醃制,蠔仍十分滑溜,滿咀都是蠔的鮮味。由於放在飯面及外面有紫菜,又香又好味。😋😋😋牡蠣鹽味拉麵($118)樣子清新,沒有傳統日本拉麵的油膩。蠔汁濃濃的放在日式叉燒上,望見已覺吸引。我們還加了日式雞蛋,仍然流心,好味。👍🏻👍🏻👍🏻每張枱上都放了建議食法,大家可以跟著做。先聞一聞,果然有陣陣鮮魚及鮮蠔的香味,因為湯底由鮮魚丶鮮蠔及豬骨餚制而成,鮮味濃郁。拉麵咬落彈牙,一點也不肥膩,叉燒肉質軟荏荏,十分之可口。由於份量不多,好快可以KO曬。😋😋😋牡蠣野菜天婦羅($88)是天婦羅生蠔,炸粉既薄且脆,咬落香口,裏面的

雖然店舖不大,但亦有兩間獨立房,設計新穎,富日本特色,靚!

餐牌設計也很有心思,時尚精美而又介紹清晰。

牡蠣野菜天婦羅($88)是天婦羅生蠔,炸粉既薄且脆,咬落香口,裏面的蠔肉啱啱熟,爆漿而出,全面的刺激味蕾,好好味!👍🏻👍🏻👍🏻

總結而言,雖然有點貴,這個牡蠣拉麵及一口飯,絕對物有所值,令人回味。
2021-10-10
一間主打蠔既拉麵,曾獲東京米芝蓮一星,開係銅鑼灣鬧市既角落,聲名大噪😍 店鋪好大好舒適,似係日本既高級拉麵店。店員有善有禮有效率;menu設計得靚又詳細👍🏻醬漬牡蠣一口飯🦪🍣用脆卜卜紫菜包住蠔同飯,蠔鮮甜多汁,飯用蠔汁煮過,一咬落去,蠔味溢滿口腔,充滿海水味,加上自家醬蠔醬,非常有新鮮感,有啲似「特濃蠔味」手卷(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)牡蠣野菜天婦羅🦪🫑🌽蠔炸至金黃色,炸粉唔會好厚,厚度適中,咬落去蠔味爆發,外脆內軟,好驚喜!另外仲有金菇、明太子釀尖椒同埋粟米天婦羅,都好創意,唔係出面一般舖頭既選材,帶比食客新鮮感( ´▽`)牡蠣鹽味拉麵🦪🍜最出名既牡蠣拉麵🤩 師傅建議我地先感受拉麵既微溫;再聞下蠔拉麵的獨特既香氣;飲一口濃郁既蠔油連同蠔湯;最後先慢慢品嚐拉麵~湯底用左鮮蠔湯、魚清湯、豚骨清湯混合而成,造出「牡蠣黃金三重湯頭」好有層次,飲落好鮮甜。拉麵用左由北海道最優質既「春戀」特製麵粉而製,入口煙銀,食落爽口有彈性。日式叉燒,用左慢煮既方法而製,煮到好軟腍,比起一般嘅拉麵店更加好食。拉麵加埋日本牡蠣濃醬、鮮製蠔油,好有誠意;配合意大利火箭菜、香蔥、香蒜粒、紅椒,係一個好特別既配搭。愛蠔之人可

醬漬牡蠣一口飯🦪🍣

牡蠣野菜天婦羅🦪🫑🌽

牡蠣鹽味拉麵🦪🍜

愛蠔之人可以一戰🤩
  • 牡蠣鹽味拉麵
  • 醬漬牡蠣一口飯
  • 牡蠣野菜天婦羅
2021-11-25 149 浏览
今天與朋友經過銅鑼灣,見到有間米芝蓮一星拉麵店,叫牡蠣不如帰,決定入去試一試。店內裝修有特色,以橙色為主調,加上迷彩元素,色彩繽紛。店員安排了靠邊的位置給我們,私隱度極高,超貼心。拉麵店主打牡蠣,所以我們叫了招牌牡蠣鹽味拉麵,牡蠣野菜天婦羅,菇燒牡蠣串,凍蘋果焙茶及熱紅菜頭薑蜜。⭐蘋果焙茶$35清香蘋果配上微微碳香焙茶,好清新的感覺。⭐紅菜頭薑蜜$30有助消化的暖胃薑蜜加上營養豐富的紅菜頭,既能養顏兼能排毒。⭐牡蠣野菜天婦羅$88日本廣島蠔,伴以新鮮粟米、明太子釀尖椒及金菇,再裹上一層薄薄的天婦羅脆漿。香脆可口並不油膩。⭐菇燒牡蠣串$62風乾火腿及紫蘇葉包著肥美廣島蠔伴以汁燒,再配上酸酸甜甜的薄切蘿蔔片,增加了層次感。⭐牡蠣鹽味拉麵$118用上三重湯底包括蠔湯、豬骨清湯和魚清湯製作湯底,再加上意大利番茜、火箭菜、紫洋蔥、京蔥、鮮蠔油、自家蠔醬及低溫叉燒等,配上煙韌有彈性的麵條。湯頭很清,入口香淡,餘韻有蠔的鮮味。每一口都讓我尤如置身蠔海中,充分能感受到蠔的多重鮮味,不愧為全港獨有的牡蠣湯底拉麵。

店內裝修有特色,以橙色為主調,加上迷彩元素,色彩繽紛。

店員安排了靠邊的位置給我們,私隱度極高,超貼心。

⭐蘋果焙茶$35
蘋果焙茶

清香蘋果配上微微碳香焙茶,好清新的感覺。

⭐紅菜頭薑蜜$30
紅菜頭薑蜜

有助消化的暖胃薑蜜加上營養豐富的紅菜頭,既能養顏兼能排毒。

⭐牡蠣野菜天婦羅$88

牡蠣野菜天婦羅

香脆可口並不油膩。

⭐菇燒牡蠣串$62
菇燒牡蠣串

⭐牡蠣鹽味拉麵$118
牡蠣鹽味拉麵

湯頭很清,入口香淡,餘韻有蠔的鮮味。

$248.05 (晚餐)