2022-01-10 34 浏览
一向喜歡食蠔🦪,牡蠣係日文蠔既漢字,牡蠣不如歸銅鑼灣分店就主打蠔既主題食品。❤️牡蠣鹽味拉麵$118蠔湯底充滿濃郁嘅鮮味,店家自家製蠔醬,特別美味。😋低溫叉燒肥瘦相間,煮得非常軟淋,感覺入口即溶。 仲有多款配菜:意大利蕃茜、火箭菜、京蔥及紫洋蔥。❤️白豚骨拉麵 $115 湯底濃郁,配上爽口拉麵,及美味叉燒,十分滋味。🍢菇燒牡蠣串 $62 菇片、紫蘇葉及風乾火腿包住廣島蠔,味道層次豐富。🌽牡蠣野菜天婦羅$88炸得香脆唔油膩,仲有粟米,明太子尖椒及茄子等季節野菜。🍑白桃梳打汽水$32清新解渴。❤️紅菜頭薑蜜 $30薑味好特出, 暖胃驅寒。

❤️牡蠣鹽味拉麵$118

蠔湯底充滿濃郁嘅鮮味,店家自家製蠔醬,特別美味。

❤️白豚骨拉麵 $115

湯底濃郁,配上爽口拉麵,及美味叉燒,十分滋味。

🍢菇燒牡蠣串 $62

菇片、紫蘇葉及風乾火腿包住廣島蠔,味道層次豐富。

🌽牡蠣野菜天婦羅$88

炸得香脆唔油膩,仲有粟米,明太子尖椒及茄子等季節野菜。

🍑白桃梳打汽水$32

清新解渴。

❤️紅菜頭薑蜜 $30

薑味好特出, 暖胃驅寒。
2022-01-10
2022-01-09 54 浏览
以往邊便有品嚐過高質的金色不如帰,因而是次其創辦人再開展此間以牡蠣為主食的分店餐廳,我自然亦是要前來朝聖品嚐一番。餐廳裝潢以鮮豔的橙紅色調為主,再配搭上出眾的彩色壁畫作裝飾,是富有時代感的藝術風格設計,有別於一般傳統的拉麵店,著實讓人很是驚喜。牡蠣鹽味拉麵牡蠣鹽味拉麵是餐廳的招牌產品,其湯底使用大量蠔肉烹調,並加入自家製牡蠣醬、秘製鮮蠔油等作調味,看似清澈的湯底飲用時卻是鮮美濃郁,蠔香出眾。而麵條是用上蛋黃直麵,口感柔韌爽彈,鮮香滑溜。配料方面的低溫叉燒肉質瘦中帶肥,味道甘香鮮嫩,肉味濃郁。其餘用料還有意大利蕃茜、火箭菜、紫洋蔥、京蔥,加入後為整體拉麵更增添了豐富層次。溏心蛋額外加點的溏心蛋是分開盛載奉上的,其質感入口滑溜鮮味,綿密濃稠,蛋香馥郁。醬汁牡蠣一口飯師傅用紫菜包裹上使用醬料煮製過的牡蠣、飯、醬汁後,再加入青瓜片、芽蔥作解膩去腥之用,整體口感柔軟香嫩,鮮美帶汁。野菜牡蠣天婦羅主角牡蠣天婦羅外層炸漿金黃亮麗,厚薄適中,入口整體酥脆鮮嫩,並伴隨有蠔汁溢進口腔,相當滋味。而野菜天婦羅部分則有香菇、明太子釀尖椒、粟米口味,入口皆是香脆鮮爽,清新可口。菇燒牡蠣串串燒是新店限定款式,特意
溏心蛋
醬汁牡蠣一口飯
野菜牡蠣天婦羅
菇燒牡蠣串
串燒是新店限定款式,特意選用上直菇、風乾火腿、紫蘇葉包裹上牡蠣後,再為其淋上燒汁並進行炙燒,食用味道鹹香濃郁,鮮嫩多汁。
自家製豚肉煎餃
豚肉煎餃也即是用豬肉作為內餡,入口時外層餃皮薄身,柔韌焦香,而內裏肉質則嫩滑多汁,豬香四溢。

總結而言,餐廳七彩繽紛的夢幻裝潢風格,相當適合愛拍照打卡之人士。而用心製作的菜餚新鮮出色,拉麵湯底亦鮮味濃郁,是值得再三光顧的日本菜。
2022-01-06 31 浏览
今日同朋友係銅鑼灣行街行行下見到呢間新開拉麵店主打蠔味湯拉麵竟然用我最愛既蠔做主題又點可以錯過!餐牌第一頁就寫上餐廳思想店名來源等餐牌主打蠔湯拉麵,亦有豚骨可選擇另外提供大量小食,酒類牡蠣鹽味拉麵主角第一時間就上場!先飲一啖湯太好飲啦!蠔既鮮味完全係哂湯到而且一d都唔腥每一啖就好似將無數既蠔放入口咁好驚艷,必試!黃金牡蠣煎餃餃子煎得香脆,好足料有好多蠔,啖啖都食到點上醬汁好惹味唐揚博多華味鳥炸雞外脆內軟肉質軟淋,好juicy火喉控制得好好令我食到停唔到
今日同朋友係銅鑼灣行街
行行下見到呢間新開拉麵店
主打蠔味湯拉麵
竟然用我最愛既蠔做主題
又點可以錯過!

餐牌第一頁就寫上餐廳思想
店名來源等

餐牌主打蠔湯拉麵,亦有豚骨可選擇
另外提供大量小食,酒類

牡蠣鹽味拉麵

主角第一時間就上場!
先飲一啖湯
太好飲啦!
蠔既鮮味完全係哂湯到
而且一d都唔腥
每一啖就好似將無數既蠔放入口咁

好驚艷,必試!

黃金牡蠣煎餃

餃子煎得香脆,好足料
有好多蠔,啖啖都食到
點上醬汁好惹味

唐揚博多華味鳥

炸雞外脆內軟
肉質軟淋,好juicy
火喉控制得好好
令我食到停唔到
相信不少食家都聽過呢間連續多年被日本媒體評為最佳拉麵 - 東京米芝蓮一星「金色不如帰」既大名。佢地係香港已經開到第四間分店,主店主打比較少見既大蜆湯底拉麵。而全新既「牡蠣不如帰」係佢地旗下一個新既品,一樣係主打貝殼類海鮮湯底,不過今次玩牡蠣即係蠔主題。.同佢地主店餐廳裝修風格好唔同,銅鑼灣既牡蠣不如帰裝修走全粉橙既少女型格路線。餐廳位置雖然唔算多,但係佈置擺設都幾前衛迷幻,而佢地幅油畫特色牆身非常吸晴。.牡蠣鹽味拉麵 💲118⭐️4/5同金色不如帰相近,牡蠣不如帰拉麵款式唔算太多只有四款。作為全港首間香港限定店,招牌特色「牡蠣黃金湯」湯頭既牡蠣鹽味拉麵係必點必試項目。用左大量鮮蠔慢煮而成既湯底,加埋蔬菜、自家製既鮮蠔醬同蠔油,配埋豬骨同魚熬湯,海水味重蠔鮮味濃郁不過有少少鹹。拉麵用左我鍾意既幼身拉麵,口感清爽掛湯。美中不足係豚肉得一片比較少。.豚骨辛拉麵 💲115⭐️3.7/5唔想兩碗都叫哂牡蠣拉麵,另一碗試下傳統既豚骨拉麵加辣版。湯底屬於清澈版本既豚骨底而唔係奶白油脂感較重個種。辛辣係加左麻辣醬都有少少辣度,整體感覺新鮮。.牡蠣野菜天婦羅 💲88⭐️3.8/5餐廳提供左四款專屬既牡蠣料理。
牡蠣鹽味拉麵 💲118
⭐️4/5
豚骨辛拉麵 💲115
⭐️3.7/5
牡蠣野菜天婦羅 💲88
⭐️3.8/5
餐廳提供左四款專屬既牡蠣料理。見牡蠣野菜天婦羅係餐廳推薦款式所以試下。天婦羅用籃上,蠔天婦羅放番係蠔殼上面,幾有新鮮感。每款各兩件,蠔厚身creamy外脆內軟不錯。野菜天婦羅3款包括粟米、南瓜片同釀青椒。
蠣泡茶漬飯 💲65
⭐️3.7/5
係日本流行家常菜式內,一向都幾鍾意茶漬飯呢個配搭。茶加飯聽上黎好似風馬牛不相及既味道,但加埋一齊就出乎意料地清新。作為小食嘅茶漬飯份量唔多,但茶漬湯底蠔香味濃。
本村梳打汽水 – 信州巨峰葡萄 💲32
紫蘇雙檸洛神花茶 (凍) 💲38
檸檬洛神花茶酸酸甜甜味道幾特別幾得意。
總結:餐廳地點就腳,食物有特色,不妨一試系列。
不專業食評 nei.foodie
信州巨峰葡萄
紫蘇雙檸洛神花茶
信州巨峰葡萄
紫蘇雙檸洛神花茶
2022-01-04 35 浏览
牡蠣不如歸是在銅鑼灣的新拉麵店,顧名思義是以牡蠣為主題的一間拉麵店,多款菜式都加入了牡蠣,牡蠣即是蠔是較台日的叫法。牡蠣鹽味拉麵 $118 (+$15糖心蛋)這款拉麵的湯底用上了牡蠣湯、豚骨湯及魚湯三重湯底熬製而成的牡蠣黃金湯,較一般的豚骨湯底為清甜,非常容易入口。配料上的火箭菜、紫洋蔥、京蔥及紅椒新穎的配搭,為湯底口感和味覺增加了不少層次。煙熏黑椒豚骨拉麵$115(+$15糖心蛋)湯底胡椒味濃郁鹹香,煙熏味也明顯,配上低溫叉燒、炸牛蒡及大量京蔥絲,豐富的口感及層次比普通的豚骨湯優勝,也不遜色於招牌的牡蠣湯。質有別於平常的圓形拉麵,是方形的有點像蕎麥麵,爽滑彈牙跟湯底很搭。不得不讚,糖心蛋做得相當出色,蛋白入味,蛋黃的同心狀態做得很到位。菇燒牡蠣串(2串)$62風乾火腿內包着直菇、紫蘇葉及牡蠣,以秘製燒汁烤製,非常滋味的一款串燒。牡蠣野菜天婦羅 $88 ~必食牡蠣肥美多汁,天婦羅炸衣薄脆香口,野菜方面有香菇、蝦肉釀尖椒(有點像我們的煎釀三寶)及非常有驚喜的粟米天婦羅。完熟白桃梳打$32紫蘇雙檸洛神花茶$38

牡蠣鹽味拉麵 $118 (+$15糖心蛋)

煙熏黑椒豚骨拉麵$115(+$15糖心蛋)

菇燒牡蠣串(2串)$62

牡蠣野菜天婦羅 $88 ~必食

完熟白桃梳打$32

紫蘇雙檸洛神花茶$38
2022-01-02 24 浏览
果然係得獎拉麵😚食完真係覺得名不虛傳😋天氣凍左,食到碗熱辣辣又美味嘅拉麵真係會覺得特別滿足😚今次叫咗兩碗拉麵🍜同兩個小食再加每人一杯飲品拉麵方面就分別係叫左牡蠣原味拉麵🍜//煙燻黑椒豚骨拉麵🍜 湯底味道濃郁但質感好清又順喉😋會令人有種想添飲嘅感覺😍拉麵幼身彈牙又夠掛湯😜牡蠣野菜天婦羅🍤雖然佢係炸嘢,但一啲都唔油膩,而且絕對唔覺得厚粉😋牡蠣大大隻又夠鮮甜多汁😍//菇燒牡蠣串🦪呢個真係好有驚喜的😇首先牡蠣都係厚肉多汁先啦😚個醬汁甜得嚟又好醒胃😍而且仲包有我好鍾意嘅紫蘇葉😍as一個餐前小食真係無得頂😋
果然係得獎拉麵😚食完真係覺得名不虛傳😋

2022-01-02 27 浏览
🥢牡蠣鹽味拉麵-鹽味拉麵能突顯出濃郁的牡蠣鮮味又不會過膩-鮮味湯底好喝-叉燒肥瘦度適中🥢牡蠣野菜天婦羅-野菜有秋葵、冬菇、玉米-天婦羅的外皮炸得酥脆亦不會厚粉感-內裡的牡蠣鮮味很juicy🥢唐揚博多華味鳥-與金色不如歸的華味鳥不太一樣-雞肉嫰、炸皮厚度適中和香脆-比較喜歡呢款

🥢牡蠣鹽味拉麵
-鹽味拉麵能突顯出濃郁的牡蠣鮮味又不會過膩
-鮮味湯底好喝
-叉燒肥瘦度適中

🥢牡蠣野菜天婦羅
-野菜有秋葵、冬菇、玉米
-天婦羅的外皮炸得酥脆亦不會厚粉感
-內裡的牡蠣鮮味很juicy

🥢唐揚博多華味鳥
-與金色不如歸的華味鳥不太一樣
-雞肉嫰、炸皮厚度適中和香脆
-比較喜歡呢款
2021-12-31 31 浏览
除夕夜應該好多人都會去食除夕大餐,而今年我就選擇左簡簡咁食一餐,去左一間以蠔為主題既餐廳,呢間餐廳原來係米芝蓮一星拉麵店金色不如帰既姐妹店。醬漬牡蠣一口飯用鮮蠔湯煮成蠔飯,伴醬油漬廣島蠔及青瓜,外層紫菜脆卜卜,十分鮮味!牡蠣野菜天婦羅炸既火喉剛好,天婦羅衣薄脆,蠔肉飽滿,天婦羅蔬菜也做得不錯。菇燒牡蠣串用直菇、紫蘇葉、風乾火腿包住牡蠣一起燒,醬汁濃郁惹味牡蠣鹽味拉麵 湯底用上數十斤鮮蠔製作而成,再加上自家製的牡醬,蠔味濃而不膩白松露油厚燒牛舌丼牛舌厚度適中,一夾起已感覺到十分軟腍,白飯已拌入生雞蛋及醬汁

菇燒牡蠣串
用直菇、紫蘇葉、風乾火腿包住牡蠣一起燒,醬汁濃郁惹味

白松露油厚燒牛舌丼
2021-12-30 45 浏览
今日同老公同呀女出左銅鑼灣行街街,平時同老公想食拉麵但大部分都冇BB櫈提供,但今次就俾我搵到一間有拉麵食又有BB櫈嘅餐廳😌我地12:00去到即刻有位,入到去鋪頭都算唔細,而且牆上面有一啲人手繪畫嘅圖畫,令到餐廳有更好嘅視覺享受呢間餐廳好名顯係出名食蠔仔所以我地都點左幾款蠔仔菜式,每個食物嘅份量唔多,但食完之後都感覺有驚喜😄蠣泡茶漬飯- 蠔味夠鮮但咸咗啲牡蠣鹽味拉麵- 拉麵湯底夠濃,拉麵又夠彈牙,必食推介👍🏻燒豚肉叉燒丼-燒豚肉夠惹味,質地夠軟滑牡蠣野菜天婦羅- 外脆內軟,必食推介👍🏻

蠣泡茶漬飯- 蠔味夠鮮但咸咗啲

牡蠣鹽味拉麵- 拉麵湯底夠濃,拉麵又夠彈牙,必食推介👍🏻

燒豚肉叉燒丼-燒豚肉夠惹味,質地夠軟滑

牡蠣野菜天婦羅- 外脆內軟,必食推介👍🏻
2021-12-24
午餐
  • 牡蠣野菜天婦羅
📍 牡蠣不如帰📍 銅鑼灣 • 百德新街57號Fashion Walk地下A號舖-東京米芝蓮一星拉麵店《金色不如帰》於2019年進駐香港IFC後,先後在尖沙咀H Zentre及九龍塘又一城開設分店,一直人氣高企 ( ・ㅂ・)و早前更於銅鑼灣Fashion Walk開立姐妹店《牡蠣不如帰》!-顧名思義,《牡蠣不如帰》以蠔為主題,主打蠔湯拉麵跟其他牡蠣小吃料理🦪,愛蠔者必試‼️除了以蠔入饌的料理外,這裡也有提供其他款式的拉麵以及小吃,不嗜蠔的朋友也很適合!-餐廳用橙粉色為主調,裝潢時尚,而且具空間感店舖尾端還有一部分可以拉起木門,劃成小房間,適合一班朋友來聚餐 ヽ(*・ᗜ・)ノヽ(・ᗜ・* )ノ -牡蠣鹽味拉麵 ($118)Shio oyster soup ramen這道拉麵由《金色不如帰》的創辦人山本敦之先生特別調配使用大量鮮蠔熬成甘甜濃郁的湯底,加上豬骨清湯和魚清湯,做成「三重湯底」❤️‍🔥湯頭蠔香芳馥,不腥、不會過鹹加上日本牡蠣醬、秘製鮮蠔油、低溫叉燒、火箭菜等,鮮味濃、具層次感😋•煙燻黑椒豚骨拉麵 ($115)Tonkotsu smoked pepper ramen牡蠣拉麵不合口味?沒關
📍 牡蠣不如帰
餐廳用橙粉色為主調,裝潢時尚,而且具空間感
牡蠣鹽味拉麵 ($118)
Shio oyster soup ramen
這道拉麵由《金色不如帰》的創辦人山本敦之先生特別調配
湯頭蠔香芳馥,不腥、不會過鹹

煙燻黑椒豚骨拉麵 ($115)
Tonkotsu smoked pepper ramen
煙燻黑椒豚骨拉麵
牡蠣拉麵不合口味?沒關係,這道豚骨拉麵都毫不遜色❣️
以為會帶淡淡的黑椒味道,但實際上是非常濃郁的
豚骨湯鹹鮮十足,帶濃厚的煙燻味跟黑椒味,非常特別卻又一點都不會讓人抗拒的味道!🥰
配上低溫叉燒、香脆牛蒡、大量蔥絲,層次比一般豚骨拉麵來的豐富
- -
兩道拉麵都用上了滑溜、有彈性、有嚼口的麵條🍜
而且湯頭不會像傳統拉麵那麼油膩,味道也較清甜,味精味道不重👍

醬漬牡蠣一口飯 ($68/2件)
Marinated oyster sushi
醬漬牡蠣一口飯
蠔飯以自家製鮮蠔湯煮成,伴以醬油漬廣島蠔、青瓜,以厚身甜紫菜包裹
各個元素配合得宜,每一口都充滿鮮味🥰

牡蠣野菜天婦羅 ($88)
Oyster and vegetable tempura
牡蠣野菜天婦羅
天婦羅吃得多,但以日本蠔作天婦羅則是蠻特別的
蠔肉飽滿,炸衣薄脆,口感豐富
野菜天婦羅有「明太子釀尖椒」、「香菇」以及非常特別的「粟米」🌽‼️‼️
牡蠣野菜天婦羅

白桃焙茶 ($35)
Peach roasted tea
白桃焙茶
帶焙茶香,很喜歡!

木村山梨葡萄汽水 ($32)
Kyoho soda
木村山梨葡萄汽水
木村山梨葡萄汽水

Menu:
2021-12-17 667 浏览
之前試過金色不如帰 今次試下cwb嘅牡蠣不如帰🦪 非常適合蠔控🤪. 牡蠣鹽味拉麵🍜🦪. $118呢個係佢地推介嘅拉麵 個湯底混合左蠔湯 豬骨清湯同魚清湯 仲撈埋佢嘅自家蠔醬 入口非常鮮味之餘仲有淡淡海水味👍🏻最特別係佢加左parsley rockets 紫洋蔥 紅椒同京蔥 食落唔知點解又有種食緊炒意粉嘅味道😂😂但又夾架喎 佢嘅低溫叉燒好大塊薄身 肥瘦均勻 🤪. 白豚骨拉麵🍜 . $115湯底同樣好有鮮味 豚骨湯好濃但唔膩唔油 兩個湯食完都唔會好口湯 大片叉燒肥瘦適中 唔會食落好鞋 . 醬清牡蠣一口飯 🦪 .$68(兩件)呢個小食超推介‼️個牡蠣好肥美而且好有海水味 一咬就爆汁好juicy😂加埋個蠔醬一啖食好滿足好有口感 紫菜仲係脆卜卜. 牡蠣野菜天婦羅🍤 . $88擺盤好靚好有特色 天婦羅蠔外脆內軟 炸得唔厚粉唔油唔老 個蠔仲保持到個新鮮感 仲好大隻 另外就有天婦羅粟米🌽青椒🫑同冬菇 同樣炸得唔油膩. 白桃焙茶 . $35白桃味好出 焙茶茶底淡d 唔會好甜 正常味😂. 紫蘇雙檸洛神花茶 . $38個樣唔算好紅 但飲落幾清新 落左檸檬同青檸都唔會好酸 幾特別

. 牡蠣鹽味拉麵🍜🦪. $118

. 白豚骨拉麵🍜 . $115

. 醬清牡蠣一口飯 🦪 .$68(兩件)

. 牡蠣野菜天婦羅🍤 . $88

. 白桃焙茶 . $35
白桃味好出 焙茶茶底淡d 唔會好甜 正常味😂

. 紫蘇雙檸洛神花茶 . $38
  • 醬漬牡蠣一口飯
  • 牡蠣天婦羅
銅鑼灣shopping 後,搵左呢間拉麵店醫下肚,愛吃蠔的我被呢度名字吸引到。之前已經食過另一間係呢間拉麵創辦人開的「金色不如歸」,同樣榮獲米芝連推介。今次一於試吓。「金色不如歸」以貝汁黃金湯底屢獲殊榮,這間以牡蠣作主角,創造另一力作具特色的蠔肉烹調而成的湯底,是其店招牌「牡蠣鹽味拉麵」的精髓。餐廳有時尚日本餐廳特色,具風格又舒適,廁所都係一個打卡位😂店另外有幾款拉麵及小食。我們點了:醬漬牡蠣一口飯(2件)$68使用自家鲜温煮成飯,飯充滿醬油 味道鮮不咸,伴以油渲廣島蠔及青瓜, 蠔肉飽滿爽甜,外層用脆卜卜紫菜包住來吃,多重口感,特別加分! 個人推介必點小食!菇燒牡蠣串(2串)$62用日本廣島蠔大大隻,包著秘製醬汁直菇、鮮嫩紫蘇葉。 外層風乾火腿及伴以汁燒, 燒後入味香口,融合了現代及傳統味道新烹調煮食概念 ,一串有兩件蠔大滿足!牡蠣鹽味拉麵$118終於出場,先喝一口湯,鮮咸味濃日本拉麵風味。用上自家鮮製日本牡蠣醬及秘製鮮蠔油而成的湯底,層次豐富 別具鮮味。配以薄切义燒,已加左蠔醬汁係面 可以混來吃,更添鮮味。配料還有大蔥粒,紅椒,沙律菜,增加清新口感。麵質爽口,很合個人口味。最後成碗

餐廳有時尚日本餐廳特色,具風格又舒適,廁所都係一個打卡位😂

店另外有幾款拉麵及小食。我們點了:
醬漬牡蠣一口飯(2件)$68

菇燒牡蠣串(2串)$62

牡蠣鹽味拉麵$118
終於出場,先喝一口湯,鮮咸味濃日本拉麵風味。用上自家鮮製日本牡蠣醬及秘製鮮蠔油而成的湯底,層次豐富 別具鮮味。配以薄切义燒,已加左蠔醬汁係面 可以混來吃,更添鮮味。配料還有大蔥粒,紅椒,沙律菜,增加清新口感。麵質爽口,很合個人口味。最後成碗湯飲哂!

蘋果焙茶 $35
淡淡清新蘋果香,加入焙茶原來出奇地夾,茶味香醇,飲後清爽,一杯推介的特飲。

信州巨峰梳打汽水$32
帶點甜的梳打。巨峰提子的香甜較搶。

相信一定好少吃到以蠔為湯底的拉麵,這碗真的值得一嚐,日本人大廚精心熬製又獨特的味道。品嚐出那份心機,精神!
  • 醬漬牡蠣一口飯
2021-12-14 28 浏览
呢間餐廳係其中一間我會必食😋「牡蠣不如帰」皆因佢係米芝蓮一星拉麵,又點會放過佢?!今次好大突破,我唔知道朋友仔係唔食蠔,佢竟然向到食佢人生第二隻蠔啊!好勁呀!咩驅使到佢會食蠔架😱😱😱❓❓❓❓介紹吓我哋食咗咩先啦!🌀一人叫咗碗牡蠣🦪鹽味拉麵🍜一嚟到即時飲佢個湯先,嘩,夠晒香濃香甜,每啖湯都飲到蠔嘅香味!伐拉麵重點只要個吊湯夠好味,成碗拉麵都會值回票價!🌀菇燒牡蠣串用上風乾火腿包住隻蠔,再配上燒汁去燒,層次感豐富,火腿燒到脆脆而蠔內裡夠軟又Juicy😚🌀牡蠣天婦羅有日本廣島蠔/金菇/粟米/明太子釀尖椒,粉漿好薄而且炸得夠脆!明太子釀 尖椒好有驚喜!我好鍾意❤️🌀熱紅菜頭薑蜜凍凍嘅天氣飲佢真係啱晒,朋友仔話甜甜嘅紅菜頭+薑好保暖!🌀白桃培茶我當然揀白桃,香甜嘅桃味,食完熱飲番杯凍茶真係涼透心!最後我朋友話好味到佢破咗戒,連唔食蠔嘅佢都學會食蠔喇!我以後又多個飯腳喇!yeah🎉🎉🎉

介紹吓我哋食咗咩先啦!

🌀菇燒牡蠣串

🌀牡蠣天婦羅
🌀熱紅菜頭薑蜜
凍凍嘅天氣飲佢真係啱晒,朋友仔話甜甜嘅紅菜頭+薑好保暖!

🌀白桃培茶
我當然揀白桃,香甜嘅桃味,食完熱
飲番杯凍茶真係涼透心!

2021-12-13 53 浏览
🌸米芝蓮 牡蠣湯底拉麵🌸金色不如歸嘅姊妹店!食完金色不如歸嘅貝類湯底,愛上左呢種鮮甜湯底嘅拉麵,今次試埋牡蠣不如歸,真係覺得米芝蓮係實至名歸!佢地個湯底由三種材料製成:除牡蠣之外,仲加左豬骨同魚,所以層次好豐富。平時食拉麵,我都唔會特別飲湯,但今次我真係差唔多飲晒,因為會個蠔味好香濃,而且又唔會油膩,好正!拉麵有少少似蕎麥麵質地,整體感覺都係新爽嘅~小食叫左牡蠣蔬菜天婦羅拼盤,牡蠣好juicy,雖然炸粉唔係太脆,扣左d 分,但整體都ok。仲有個燒牡蠣串都幾特別,外面有塊雞髀菇包住蠔同紫蘇葉,有香草味又有蠔嘅鮮味,唔錯。最後飲品叫左巨峰提子梳打同埋白桃焙茶~我覺得白桃焙茶真係幾好飲,桃咪好真,焙茶味道香濃,溝埋一齊意想不到地夾!

🌸米芝蓮 牡蠣湯底拉麵🌸

同丫妹做完gym, 係附近逛下睇有咩正野食, 經過見到呢間日式拉麵店主打牡蠣湯底, 曾獲東京米芝蓮一星, 好奇就入去一試。雖然係平日晚, 但店內亦座無虛席。裝修更有別一般拉麵店, 粉紅色做主調襯托下充滿藝術感。全店拉麵款式只有三款, 而所有湯底亦同樣以蠔熬製而成。【牡蠣野菜天婦羅】HK$88天婦羅炸皮做得薄而不油, 咬落去脆得鬆化; 蠔內裡keep到鮮香juicy, 配有金菇、明太子釀尖椒同埋粟米天婦羅。粟米天婦羅好有驚喜, 一咬發現入面嘅粟米係原粒排列著, 層次特別又食到栗米本身清甜。【蠣泡茶漬飯】HK$65京蔥、熟蠔、脆米粒等平時泡飯食到嘅配料中, 自行注入餐廳主打嘅牡蠣湯底, 熟蠔肥美鮮香, 配上牡蠣湯底, 倍感鮮味。 【牡蠣鹽味拉麵】HK$118湯底由鮮魚丶鮮蠔及豬骨餚制而成, 上檯時在碗邊一索, 聞到鮮魚同埋蠔嘅鮮香味, 不過飲落味道覺得鹹咗d, 如果淡返少少會更好。幼身拉麵易索湯, 每條麵條都索咗個湯底又唔會一pat pat, 叉燒肉質軟林林, 沒有太多油層連帶, 肉質還是很滑, 每碗份量亦唔多。呢度冇set menu, 野飲需要散叫, 都是原樽日本貨。【白桃】HK$35【
東京米芝蓮一星, 好奇就入去一試。

全店拉麵款式只有三款, 而所有湯底亦同樣以蠔熬製而成。

【牡蠣野菜天婦羅】HK$88

【蠣泡茶漬飯】HK$65

【牡蠣鹽味拉麵】HK$118
牡蠣鹽味拉麵

呢度冇set menu, 野飲需要散叫, 都是原樽日本貨。
【白桃】HK$35
【巨峰提子汽水】HK$32