2019-12-27 393 浏览
位於荃灣悅來坊二樓既牛之鍋,已經食過幾次係我食過咁多間放題黎講性價比真係數一數二高最最最最重要係,呢道既甜品並不是平時放題果d肉酸杯仔或杯裝雪糕雪條,呢道甜品質素係比甜品店更出色食物款式唔算係極多果種,但其實都唔算少,最重要係質素唔錯火鍋配料有三張,除左基本丸腸外都有海鮮同牛肉!疏菜類係自助區自己夾,都有成廿幾三十款極度推介呢個海蝦,超新鮮,又大隻,爽口彈牙落幾多黎幾多,絕不吝嗇!牛肉雖然薄薄的,但肉味濃,又夠嫩滑!刺身方面很新鮮,無雪味!炸物即點即炸,上枱時熱辣辣,而且炸粉不厚,又薄又脆!甜品選擇多,有十多款,而且即叫即制,真係誠意十足!每枱必點抹茶芭菲,雪糕濃郁充滿茶香,不是平價味道丸子超彈,配上脆脆及蒟蒻,口感豐富!窩夫配雪糕亦是必點,窩夫新鮮即做,口感外脆內鬆軟,高水準之作還有仙草芋圓、薑汁湯丸,每款都非常好吃!單是甜品,已值回票價了
位於荃灣悅來坊二樓既牛之鍋,已經食過幾次
係我食過咁多間放題黎講性價比真係數一數二高

食物款式唔算係極多果種,但其實都唔算少,最重要係質素唔錯

火鍋配料有三張,除左基本丸腸外都有海鮮同牛肉!

疏菜類係自助區自己夾,都有成廿幾三十款

極度推介呢個海蝦,超新鮮,又大隻,爽口彈牙
落幾多黎幾多,絕不吝嗇!
牛肉雖然薄薄的,但肉味濃,又夠嫩滑!

刺身方面很新鮮,無雪味!

炸物即點即炸,上枱時熱辣辣,而且炸粉不厚,又薄又脆!

甜品選擇多,有十多款,而且即叫即制,真係誠意十足!

每枱必點抹茶芭菲,雪糕濃郁充滿茶香,不是平價味道
丸子超彈,配上脆脆及蒟蒻,口感豐富!

2019-12-10
呢排胃口唔知點解勁好🤦 所以好想食自助餐,不過我本身我係好食生冷嘢所以決定食火鍋放題😀 喺荃灣千挑萬選揀咗呢間評價唔錯兼有埋壽司同串燒供應同好多即整甜品既日式放題🤣個極上牛肉切得幾薄,幾香牛肉味,脂肪分佈幾靚,叫完一碟又一碟😋呢度仲有我好鍾意嘅黃金麻吉燒😍 裡面有層年糕超級煙韌👍鴨血幾滑,個人嚟講好鍾意打邊爐有鴨血呢個選擇😁鰻魚壽司好正👍 飯量唔太多可以試多啲款,鰻魚唔腥,個汁好味😋蔬菜同飲品係自己出面自取,好多選擇👍最後要講下放題難得見到咁出色嘅甜品!! 叫咗五款黎試😁😁 佢嘅份量細細碗,好岩食客可以逐樣試👏👏仙草芋圓材料好豐富😆 除咗仙草同芋圓,仲有珍珠同西米,加埋啲花奶更滑👍芒果糯米飯上面嘅芒果好甜😋糯米飯軟硬程度剛剛好~榴槤甘露上面嘅榴槤好香😱 入口即溶嘅感覺,超正👍👍 甘露裏面都有珍珠同西米, 榴槤味好濃郁😍 楊枝甘露都係好滑同埋好重芒果味😁仲有個杯抹茶芭菲, 真係十足十似係出自一間甜品專門店😱 有好多唔同材料,面頭粒小丸子好煙韌,中間既脆米勁脆,下面仲有啫喱增加口感,好味!😋店員好積極主動跟進食客嘅需求,唔使主動叫都會幫我哋加湯👍👍 上菜速度快仲冇漏單,讚!!下次會叫多啲朋

呢度仲有我好鍾意嘅黃金麻吉燒😍 裡面有層年糕超級煙韌👍

鴨血幾滑,個人嚟講好鍾意打邊爐有鴨血呢個選擇😁

蔬菜同飲品係自己出面自取,好多選擇👍

芒果糯米飯上面嘅芒果好甜😋糯米飯軟硬程度剛剛好~
楊枝甘露都係好滑同埋好重芒果味😁

下次會叫多啲朋友去😋
2019-12-18
  • 仙草芋圓
  • 美國極上牛肉
  • 宇治抹茶芭菲
  • 極上牛肉
  • 榴槤甘露
晚飯來到荃灣,近悅來酒店,酒店商場已翻新左好幾年,由多間食肆進駐,朋友介紹今晚去食牛の鍋。晚飯時段有兩款A.火鍋放題, B. 日本料理,火鍋,甜品。 行完山好肚餓,一於食套餐B。火鍋湯底有8款, 可以加18蚊揀鴛鴦湯底。 今次點左九州豬骨湯和清甜椰青湯。火鍋料用點餐紙落單,大約分為肉類,海鮮,丸類,日本料理有壽司,刺身,天婦羅,燒物等。落好湯底同食物開動喇!先來食特選豚肉,豚肉味突出。美國牛肉,肉質女嫩滑。美國極上牛肉,紋理和脂肪分佈均勻!肉類配上椰青湯底,椰青味清新,同時可以食到肉類原味。丸類點了,墨魚丸,玉米流心丸,黃金麻吉燒,芝心包等等。玉米流心丸,黃金麻吉燒係我至愛!海鮮方面我地食左海蝦,日本廣島蠔,半殼帆立貝,牛柏葉等。 海蝦大隻又新鮮,前後追加左兩次海蝦!刺身拼盤點了劍魚腩,鮑片, 帶子,北寄貝,擺盆細緻,味道新鮮。炸物之中大蝦天婦羅,蕃薯天婦羅,榴槤炸彈係必點之選!蔬菜可以去Bar枱自取,有超過十款可以選擇。甜品推介,榴槤甘露,腐竹鵪鶉蛋,份量剛好!餐廳服務有禮,每次落單都,食物都來齊,下次來大窩口附近和朋友食飯,一定會再來牛の鍋!

晚飯時段有兩款A.火鍋放題, B. 日本料理,火鍋甜品。 行完山好肚餓,一於食套餐B。

火鍋料用點餐紙落單,大約分為肉類,海鮮,丸類,日本料理有壽司刺身,天婦羅,燒物等。落好湯底同食物開動喇!

炸物之中大蝦天婦羅,蕃薯天婦羅,榴槤炸彈係必點之選!

蔬菜可以去Bar枱自取,有超過十款可以選擇。

甜品推介,榴槤甘露,腐竹鵪鶉蛋,份量剛好!

九州豬骨湯和清甜椰青湯
  • 日本廣島蠔
  • 印尼海蝦
  • 榴槤炸彈
2019-12-05 333 浏览
太耐冇食放題, 今日公司就喺荃灣悅來坊附近有活動。 放工後近近哋我哋去咗牛之鍋。餐廳區內很受歡迎, 人均二百幾蚊有齐火鍋,刺身和甜品放題~~ 睇真啲七點半前結帳再平D 有75折 ~~ 啱曬啦而家普遍都要好早食晚飯。先來一輪刺身, 水準唔錯, 帶頭甜蝦,三文魚很鮮甜。 赤貝竟然夠大塊, 唔腥而且很爽甜, 平時少食貝類也點多一around ~飲品自取, 各式盒裝,罐裝,本地,韓國飲品,啤酒也不缺。 太好了! 竟然還包括我最愛的飲品, 即時加分!火鍋配料除了剔紙仔选, 蔬菜類,麵, 豆腐,蕃茄,粟米也放在出面的自助吧。 今晚菜心好甜好嫩。👍👍飛魚子軍艦,海膽手卷 正正常常,唔錯!燒菠蘿又甜又多汁。 芝麻燒雞翼很香口。 其他串燒唔多夠熱。天婦羅蝦反而ok,炸粉唔算好厚, 蝦肉鮮甜!榴槤炸彈熱辣辣炸起👍, 每次放題必定要吃!今晚揀咗豬骨湯底😋火鍋配料海鮮類別選擇唔算多。 廣島蠔必定要點, 相當肥美。 牛柏葉切得細細塊,好爽唔韌!👍 墨魚滑非常彈牙。 每次都係根據人頭出一小杯的分量, 咁樣可以試多幾款~精選嘅肉類質素唔錯, 主要有三款。牛肉脂肪分佈均勻, 有肉味唔會嚡。 推介豚肉, 有肉味得嚟又唔

餐廳區內很受歡迎, 人均二百幾蚊有齐火鍋刺身甜品放題~~ 睇真啲七點半前結帳再平D 有75折 ~~ 啱曬啦而家普遍都要好早食晚飯。

飛魚子軍艦,海膽手卷 正正常常,唔錯!

燒菠蘿又甜又多汁。
芝麻燒雞翼很香口。 其他串燒唔多夠熱。

天婦羅蝦反而ok,炸粉唔算好厚, 蝦肉鮮甜!

榴槤炸彈熱辣辣炸起👍, 每次放題必定要吃!

今晚揀咗豬骨湯底😋
火鍋配料海鮮類別選擇唔算多。 廣島蠔必定要點, 相當肥美。

精選嘅肉類質素唔錯, 主要有三款。牛肉脂肪分佈均勻, 有肉味唔會嚡。 推介豚肉, 有肉味得嚟又唔會乾和嚡, 脂肪比例啱啱好
。 羊肉切得比較厚, 也帶有肥膏,唔羶  , 啖啖肉好滿足!

一定要留肚食佢嘅自家製甜品
款式種類都很多, 每份都係細細件,精緻的式, 除咗軟雪糕差不多試勻各款!
愛好榴槤嘅朋友梗係要試佢榴槤班戟, 估唔到質素唔錯, 柔軟嘅班戟外皮包住淡淡的忌廉和香濃嘅榴槤蓉, 好吃得想再encore!

還有中式甜品,腐竹鵪鶉蛋也很美味, 薑汁湯圓薑湯略嫌棄太過辛辣, 湯圓亦唔夠軟糯。
3.6 牛乳燉木瓜雪耳, 奶味好重夠滋潤。

Oreo 特濃朱古力慕絲唔會太甜, 有濃郁朱古力味!

芒果棉花冰清清地, 淋上少許芒果醬, 味道唔會太甜又唔會太假, 細細嘅份量啱啱好。

藍莓芝士杯, 幼滑,芝士味香濃!
珍珠伯爵茶奶凍, 好甘濃嘅伯爵茶味。

吃咗好多唔同款式嘅美食, 超級滿足!!👍❤️
2019-11-24 398 浏览
適逢生日,見到呢間有齊火鍋、甜品、刺身壽司既日式放題店,當然要一飽食慾,生日壽星仲有75折既優惠,見網上評價相當不俗,就黎試下。火鍋湯底揀左個好清既椰子湯,唸住冇咁溜,不過就較為一般,雖然見到有椰子係湯底內,但味道就吾算太突出,配料方面選擇都多,而海鮮類既配料都尚算新鮮,肉類方面比較推介美國極上牛,但亦唔算有太大既驚喜。相較之下,刺身壽司炸物比較值得推介,壽司方而比較推介鰻魚壽司、芒果吉列蝦卷,炸物方面,芝麻雞翼、香芋丸、蝦天婦羅黎到既時候都熱辣辣,都係香脆可口既;而刺身方面整體黎講都係新鮮既,三文魚刺身切得都算厚,帶子同赤蝦都帶甜味,有返一定既質素。燒菠蘿值得推介,燒得暖暖地,菠蘿帶甜味吾會太酸而呢度既甜品選擇比起一般既日式放題選擇多元化,中式同西式兼備,今次試左宇治抹茶芭菲同扭紋新地同焦糖窩夫,抹茶雪糕既感覺食得出係抹茶粉整成既,而雪糕亦較易溶,但味道正常;而窩夫烘得香脆,但配合既雲尼拿雪糕較甜。整體黎講呢間日式放題既質素正常,未有太大既驚喜,壽司刺身既質素相對比火鍋高,如果鐘意多選擇既話可以一試,但呢度既環境相對較逼,今次坐近多人出入既走廊位成日驚比人整到,而且兩人枱擺放食物既位
適逢生日,見到呢間有齊火鍋甜品刺身壽司既日式放題店,當然要一飽食慾,生日壽星仲有75折既優惠,見網上評價相當不俗,就黎試下。

整體黎講呢間日式放題既質素正常,未有太大既驚喜,壽司刺身既質素相對比火鍋高,如果鐘意多選擇既話可以一試,但呢度既環境相對較逼,今次坐近多人出入既走廊位成日驚比人整到,而且兩人枱擺放食物既位置吾太夠
2019-11-23
庆祝纪念
生日
  • 燒菠蘿
2019-11-21 316 浏览
聽講呢度menu多左新野食 所以就同呀爸呀媽黎試試 平時食開好食嘅野繼續好好食 就吾多講了 唯一忍吾住就係豬腩肉同羊肉 勁靚呀大佬 油花分佈好均勻 淥熟之後好稔好滑 同埋刺身盤拼得靚靚 藝術品一樣 一如既往嘅新鮮 食到停吾到口🤣 然後要集中講講啲好值得大讚嘅新野喺邊爐方面 鴨血係我覺得最驚喜嘅料 因為平時出面好少有 而自己出去買都貴🤪🤪 加上佢好新鮮 食落好香 好滑最後 真正令到我痴左線嘅係甜品 多左勁多選擇 而且佢好貼心咁整到每一份甜品都好mini 所以如果覺得正 想再食就可以再order 而食完一份又吾會覺得太飽 可以試勁多款 今次我就一個人食左5款🤣🤣 窩夫整得外脆內軟 雖然之前一直都有 但今日第一次食 好味道😋 新野木瓜牛奶雪耳好好味🤭 勁香濃嘅牛奶味 木瓜亦好甜 好滋潤💖 另外芒果糯米飯都整得吾錯 有好多地方都會整得飯太硬同吾夠多椰奶 但佢完全冇呢個問題 好好

然後要集中講講啲好值得大讚嘅新野

2019-10-29
最近火鍋癮起, 聽朋友說荃灣有間任食火鍋, 不但有任食炸物, 仲竟然有刺身,壽司放題! 今晚就來試試! 餐廳就在荃灣很出名的熊貓酒店內, 有訂位,店員很快就安排我們入座。 2小時任食放題,每位$228(另加一) 如果在晚上7:30前結帳或9:30後入座, 只要$188!(另加一),就更抵食了! 刺身和壽司/手卷等等,選擇也不少! Order紙好整齊!  然後去看看醬料區, 基本配料都有! 特別的是竟然有柚子醋! 旁邊有WASABI,天婦羅汁和雪糕配料 飲品區,選擇豐富 蔬菜區 想到的大部份都有! 還有生雞蛋!湯底 今天選了蕃茄薯仔牛粒湯併清甜椰青湯(雙拼湯+$18) 蕃茄湯有營養,椰青湯清潤降燥 食火鍋前可以先點一些日式前菜 我們選了蟹籽沙律和芝麻八爪魚,開胃一流! 對了,食火鍋前先食冷盤的刺身, 三文魚,北寄貝,甜蝦,帶子,八爪魚 在任食火鍋店內有刺身壽司任吃不太常見, 而且這裡的刺身比預期的新鮮! 大家可以多點些,回本之選! 我們也點了不少壽司, 水準也是不錯的! 壽司飯軟硬適中, 其中特別推薦 花之戀、海膽赤蝦、黑松露帶子,火炙芝士蝦。 炸物

最近火鍋癮起,
聽朋友說荃灣有間任食火鍋
不但有任食炸物,
仲竟然有刺身壽司放題
今晚就來試試!
餐廳就在荃灣很出名的熊貓酒店內,
有訂位,店員很快就安排我們入座。

2小時任食放題,每位$228(另加一)
如果在晚上7:30前結帳或9:30後入座,
只要$188!(另加一),就更抵食了!

刺身壽司/手卷等等,選擇也不少!

Order紙好整齊!

然後去看看醬料區,
基本配料都有!
特別的是竟然有柚子醋!

旁邊有WASABI,天婦羅汁和雪糕配料

飲品區,選擇豐富

蔬菜區
想到的大部份都有!
還有生雞蛋!

湯底

今天選了蕃茄薯仔牛粒湯併清甜椰青湯(雙拼湯+$18)
蕃茄湯有營養,椰青湯清潤降燥

火鍋前可以先點一些日式前菜
我們選了蟹籽沙律和芝麻八爪魚,開胃一流!

對了,食火鍋前先食冷盤的刺身
三文魚,北寄貝,甜蝦,帶子,八爪魚
在任食火鍋店內有刺身壽司任吃不太常見,
而且這裡的刺身比預期的新鮮!
大家可以多點些,回本之選!

我們也點了不少壽司
水準也是不錯的!
壽司飯軟硬適中,
其中特別推薦
花之戀、海膽赤蝦、黑松露帶子,火炙芝士蝦。

炸物、燒物
點了芝麻雞翼、生蠔、芝士春捲、黃金墨魚餅、大蝦天婦羅、鰻魚天婦羅
特別推薦芝麻雞翼,外皮炸得香脆,充滿芝麻香!

日本章魚燒

金菇牛肉卷

芝士燒蟹蓋、燒日本蕃薯仔、串燒雞脾串

吃到這裡,
已經半飽了!
但我們還沒開始吃火鍋呢!^0^

終於開始吃火鍋了!

先來的是美國極上牛肉,
切得很薄,
煮兩下就可以食!
脂肪不多,
牛味不重,
比較有牛肉既口感。

特選豚肉
也是薄片,
豚肉味適中,
半肥瘦,
肉質帶點爽脆。

海蝦、墨魚滑、雞公子、台灣鴨血、牛栢葉
海蝦很新鮮,墨魚滑也不錯。
雞公子、台灣鴨血比較特別,
就點了一個試試看。

點了好多丸類,
墨魚丸、粟米流心丸、黃金麻吉燒、炙燒芝心包、芝士波波腸、龍蝦丸、牛筋丸、蟹柳、布包豆腐、腐皮響鈴
選擇真的好多。

吃的時候看到這個這廣告,
想起最近很紅的椰子雞鍋,
就加了一份雞,
是有名的清遠雞。

煮成椰子雞了!
雞肉很嫩又鮮甜!

吃到這裡已經是120%的飽!

但是還有甜品沒吃!
這裡的甜品真的特別多!
我們點了好幾款來試!

宇治抹茶芭菲
扭紋抹茶新地
兩款都是抹茶雪糕,
抹茶味比想像的濃,
丸子也很好吃!

珍珠伯爵茶奶凍(左)
這個超像吃珍珠奶茶!
奶茶味好濃,
珍珠煙韌好好食,
不會太軟或太硬,
珍珠奶茶控不能錯過!

仙草芋圓(右)
芋圓很有台灣的味道,
仙草像是我們的涼粉,
像有一點珍珠,
我個人很喜歡這個甜品

榴槤班戟
太太點的,
我本人其實有點怕榴槤,
太太說很好吃,
我就試了一口,
榴槤味不重但有吃到榴槤香,
比想像的容易入口!

軟雪糕窩夫
軟雪糕是雲呢嗱味,
窩夫烤得不錯,
微微甜的,
本身就已經很好吃!

3.6牛奶燉木瓜雪耳
不太甜但很清潤,
暖暖的喝完很舒服!

他們的甜品真的很有水準,
其實還有幾款想試的,
下次再來一定要留多些胃的空間給甜品
2019-11-13 275 浏览
荃灣 牛之鍋同朋友係荃灣行完街太肚餓,所以搵左間任食餐廳黎試下。本身無咩頭緒,結果上網見到呢間牛之鍋嘅評價唔錯,所以試下。日式放題最開心就係可以食火鍋之餘,更可任食刺身壽司。我地坐左卡位,唔會逼。燒菠蘿超有水準,味道甜又有焦香,完全唔會酸同有渣刺身選擇雖不算多,但新鮮顏色鮮艷感紮實爽。象拔邦、赤貝及帶子 食落爽脆有口感火鍋料十分出色,美國極上牛肉色澤紅潤,肉裡面既油花紋理鮮明,牛肉味頗濃。唔會太帶雪味甜品高質有水準,唔怕肥可以全試。朱古力mousse 甜中帶甘出色。珍珠伯爵茶奶凍又係超好味似珍奶味常強,同飲緊珍奶完全無分別。綿綿冰,賣相吸引,綿綿冰入面十分柔滑,好選擇。宇治抹茶雪糕好好美味,😋 本身對任食甜品唔抱太大期望,估唔到咁高質,非常有驚喜👍👍推介⭐️⭐⭐️⭐⭐ —————#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #
荃灣 牛之鍋

燒菠蘿
超有水準,味道甜又有焦香,完全唔會酸同有渣

刺身

火鍋

甜品

推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
——

———
#foodie #hkblogger #foods #hkfood #hkfoodie #likeforlikes #like4likes #likeforfollow #likeforcomment #likeforlikeback #likeforcomments #instalike #followers #followers #photooftheday #amwriting #blogging #newblogpost #instablogger #me #followme #comment💬 #like4me #smile #igers #hkig
2019-11-10 174 浏览
天氣開始轉涼, 今日嚟到悅來坊附近辦證件, 見到有間未食過嘅日式火鍋放題, 反正想不到晚上吃什麼,就試一下!上菜速度快,讚牛肉油脂分佈平均,雪花好靚!部分豬肉太肥,不過都可以接受。另外,豬腩肉味道很好, 肉類都沒有雪味 。部分海鮮比較不夠新鮮,需要改進! 尤其是青口 。蔬菜選擇多, 亦洗得好乾淨。意想不到有超過十種即製甜品, 雖然我們唔食榴槤,但見到有比較罕有嘅榴槤甜品,覺得好特別!試了泰式芒果糯米飯,還有楊枝甘露都不錯。總括來說性價比高, 有機會會再食!
上菜速度快,讚

試了泰式芒果糯米飯,還有楊枝甘露都不錯。
總括來說性價比高, 有機會會再食!
日式放題最開心就係可以任食火鍋之餘,更可以任食刺身壽司😍刺身❤️甜蝦鮮甜, 三文魚肥美, 帶子入口即溶😋配菜自助形式, 蔬菜選擇多, 蘿白非常鮮甜,壽喜燒湯底必拎!壽喜燒x 蕃茄湯底❤️Sukiyaki 高質濃味👍👍蕃茄濃湯鮮甜😍安格斯肥牛❤️肉質嫩滑,紋理分明😍入口即溶,encore左幾次😋😋燒物❤️蟹蓋即叫即燒,沙律醬配搭,鮮味又滑膩😋不得不提呢度既甜品有成十幾款,全部自家制,勁有誠意😍芒果綿綿冰❤️冰細滑,芒果汁味道新鮮,唔係假味😋芋圓涼粉❤️芋圓彈牙唔會太厚粉👍楊枝甘露❤️足料重芒果味😋
日式放題最開心就係可以任食火鍋之餘,更可以任食刺身壽司😍

刺身❤️
甜蝦鮮甜, 三文魚肥美, 帶子入口即溶😋

壽喜燒x 蕃茄湯底❤️
Sukiyaki 高質濃味👍👍蕃茄濃湯鮮甜😍

安格斯肥牛❤️
肉質嫩滑,紋理分明😍入口即溶,encore左幾次😋😋

燒物❤️
蟹蓋即叫即燒,沙律醬配搭,鮮味又滑膩😋

不得不提呢度既甜品有成十幾款,全部自家制,勁有誠意😍

芒果綿綿冰❤️
冰細滑,芒果汁味道新鮮,唔係假味😋

芋圓涼粉❤️
芋圓彈牙唔會太厚粉👍

楊枝甘露❤️
足料重芒果味😋
2019-10-26
2019-11-06 177 浏览
#牛の鍋 (荃灣)種類好多既牛の鍋,可以講話咩都有。$228食齊打邊爐 + 刺身 +壽司🍣+ 甜品🥰。一次過滿足晒你食慾。食咗刺身生冷野先打邊爐。🐟刺身方面同坊間嘅日式放題無異。夠冰凍,絕無異味同醒味,合格有。仲有迷你版嘅壽司仔都幾好食。比較罕有嘅海膽手卷都係任食㗎。湯底有成8款。🙋🏽‍♀️揀左參鬚杞籽火腿雞湯。真係有好多參鬚,🤩所以參味都幾突出。用嚟打邊爐都幾滋補。極上牛肉同美國牛肉。🐮賣相都好靚仔,食落肉味都幾香。🐮極上牛肉比較瘦,所以有咬口啲。🐮美國牛肉比較肥,滑身啲。淥熟牛肉之後即刻沾蛋漿一流。出去拎野食都有好多選擇,主要係蔬菜🥬煩為主。其他野食都係劃紙仔。食食下火鍋又可以食下串燒、小食同炸物。最後我要留肚食甜品。估佢唔到有咁多甜品🤗直頭好似去左糖水舖咁。全部甜品都係迷你版。我最鍾意食 *宇治抹茶芭菲*,🌱綠茶雪糕有少少綠茶嘅甘香,唔太甜,配搭上可可趣片同cream。*軟雪糕窩夫* 窩夫外表脆內鬆軟帶空氣感。同埋*3.6牛奶燉木瓜雪耳* 暖暖既牛奶🥛帶木瓜同雪耳香,好滋潤。食榴槤嘅朋友話榴槤甜品都唔錯。
#牛の鍋 (荃灣)

仲有迷你版嘅壽司仔都幾好食。比較罕有嘅海膽手卷都係任食㗎。

食食下火鍋又可以食下串燒、小食同炸物。

*軟雪糕窩夫* 窩夫外表脆內鬆軟帶空氣感。

食榴槤嘅朋友話榴槤甜品都唔錯。
2019-11-03 206 浏览
前幾日同朋友去咗荃灣悅來坊食牛之鍋。一入到去,坐低左之後,侍應就叫我地首先揀咗火鍋湯底先,我地叫左胡椒豬肚湯同埋養生嘅人蔘鬚杞子火腿雞湯。睇返個餐牌,發現原來都有好多選擇。首先我哋就叫咗刺身:三文魚包片螺片。自身來講,佢都叫做唔錯同埋佢都幾新鮮。至於燒物方面,都叫咗雞軟骨同埋燒菠蘿。跟住都叫咗少少壽司:海膽赤蝦壽司同埋三文魚壽司。燒物同壽司都唔錯,燒物夠哂熱,絕對唔係預先燒定嗰啲。壽司嘅飯大細適中,絕對唔會填飽肚,之後可以食多啲野。不得不提嘅係佢甜品。我哋嗌左四樣嘢,包括有新出嘅榴槤班戟,芒果糯米飯,仲有湯圓同埋冰糖雪梨桃膠。甜品來講,佢都算種類繁多。另外,服務方面雖然當時鋪面都比較多客人,不過佢哋都好主動。不時都會幫我地添加火鍋湯。

搬左入屯門之後難得同朋友出門約會❣️揀左近近地既荃灣🤣食得夜返屋企都易啲🙃我地簡左日本料理➕火鍋➕甜品任食兩個鐘$228❣️湯底叫左蕃茄薯仔🥔食嘢之餘仲可以養下顏🤣菜/嘢飲/調味料可以去自助區拎🙃 🍲火鍋🍲🔺細碟牛肉➕豚肉🔻細碟都有十幾片👍🏻中意啖啖肉嘅朋友唔好錯過❣️仲叫唔少平時食開嘅丸類👍🏻選擇唔少❣️粟米流心丸好似飲緊粟米湯🤣🍱日本料理🍱🔺黑松露牛油粟米🌽正❣️落黑松露一啲都唔手軟👍🏻成碗都係❣️加埋牛油嘅香味呢個組合無得頂❣️🔺刺身🍣厚切新鮮❣️甜蝦好正🤤🔺芝麻雞翼❣️係全翼呀👍🏻炸得好好味😋加埋芝麻好香口❣️🔺榴連炸彈❣️呢個係至愛👍🏻食左好多粒真係口都臭🤣中意食榴連嘅朋友一定要試😋有驚喜❣️🔺雞泡魚干❣️呢個配啤酒🍻一流👍🏻🍨甜品🍨🔺芋治抹茶芭菲❣️呢個甜品好有誠意👍🏻係出面食一杯都幾十蚊😂依家任食唔嬲😍剩係食呢個都抵🙃抹茶🍵唔會好甜👍🏻試得太多嘢不能盡錄❣️但咁嘅價錢抵👍🏻高質❣️會再黎🙃
搬左入屯門之後難得同朋友出門約會❣️揀左近近地既荃灣🤣食得夜返屋企都易啲🙃我地簡左日本料理➕火鍋甜品任食兩個鐘$228❣️湯底叫左蕃茄薯仔🥔食嘢之餘仲可以養下顏🤣菜/嘢飲/調味料可以去自助區拎🙃

🍲火鍋🍲

• 宇治抹茶芭菲
  • 芝麻雞翼
  • 榴連炸彈
2019-11-01 159 浏览
一個想打邊爐, 一個想食放題, 但2個都想食甜品~牛の鍋就岩哂我同朋友, 真係一次過滿足哂3個願望!O係樓下行陣超市就上黎醫肚, 我地被安排坐卡位, 座位好闊絡, 枱面亦夠哂大放到好多野食~黎到先揀湯底~湯底都有好多選擇~!野食方面, 火鍋配料都有唔少! 亦有個area可以自己夾菜類/豆品類咁~粗略數數都有成廿款食材!而日式料理方面就有刺身, 燒物炸物, 壽司. 等個湯滾既時候, 先黎D前菜同刺身~野食都上得好快! 先食一轉~刺身相當新鮮~至愛既三文魚好肥美!燒物: 燒菠蘿, 小甜薯, 雞軟骨, 芝士蟹蓋芝麻雞翼: 好正! 外脆內軟, 十分juicy!!壽司手卷既份量都係一口可食哂~唔錯!飲品亦有好多野揀~茶, juice, 汽水一應俱全~!到火鍋配料~海鮮好新鮮~D蝦都好大隻~打邊爐少不了肉肉~牛肉/羊肉/豚肉都好好食! 尤其係美國極上牛肉, 好重牛味, 而且口感鬆軟再食D菜菜子消下油膩感~跟住就到甜品時間!!啟動"甜品係另一個胃", 我地都叫左好幾款試下~!每一樣甜品都好有誠意, 絕對唔係求奇俾D現成野出黎~
一個想打邊爐, 一個想食放題, 但2個都想食甜品~
牛の鍋就岩哂我同朋友, 真係一次過滿足哂3個願望!
O係樓下行陣超市就上黎醫肚,

黎到先揀湯底~湯底都有好多選擇~!
野食方面, 火鍋配料都有唔少!
而日式料理方面就有刺身, 燒物炸物, 壽司
刺身相當新鮮~至愛既三文魚好肥美!
燒物: 燒菠蘿, 小甜薯, 雞軟骨, 芝士蟹蓋
芝麻雞翼: 好正! 外脆內軟, 十分juicy!!
壽司手卷既份量都係一口可食哂~唔錯!
飲品亦有好多野揀~茶, juice, 汽水一應俱全~!
火鍋配料~
海鮮好新鮮~D蝦都好大隻~
打邊爐少不了肉肉~
再食D菜菜子消下油膩感~跟住就到甜品時間!!

啟動"甜品係另一個胃", 我地都叫左好幾款試下~!
每一樣甜品都好有誠意, 絕對唔係求奇俾D現成野出黎~

2019-10-31 152 浏览
上星期同朋友係荃灣行完街太肚餓,所以就想搵間餐廳坐低休息加補充能量。哈哈😄。本身無咩頭緒,結果上網見到呢間牛之鍋嘅評價都唔錯,所以決定一試。一入到去,環境都算幾舒服,店員安排左我地兩個坐左個四人卡位,一啲都唔會逼。我同朋友既想食火鍋又想食刺身,所以就揀左放題A。係個火鍋未上之前,我同朋友就嗌左啲刺身同壽司黎試下。刺身同壽司嘅選擇都唔少。刺身方面我地叫左三文魚、赤貝、帆立貝仲有大甘蝦。值得一讚係個帆立貝刺身,食落去幾新鮮,而且好甘甜。三文意同赤貝都不過不失, 還算頗新鮮。壽司就嗌左花之戀、蝦壽司同鰻魚壽司。啲蝦都幾新鮮,有咬口。但可惜啲壽司落嘅沙律醬有點重手,不過整體上還是幾好的。前菜我地嗌左個味付螺肉,味道就唔算係太重,作為前菜一流。揀湯底方面,一共有7種湯底可以揀,而我同朋友就揀左豬骨湯底。不過如果想試兩種湯底嘅話,雙拼湯底都只不過係加18元而已。食到口渴嘅時候又可以出去拎野飲,同出面其他放題一樣,都係野飲櫃,除左茶、汽水、仲有啤酒都係任飲的!火鍋肉方面,我地就揀左美國極上牛肉、紐西蘭羊肩肉同特選豚肉。個人建議先食左牛肉同豚肉,先再放入羊肉。(因為羊肉味太重)但肉的質量還是不錯的!牛

係個火鍋未上之前,我同朋友就嗌左啲刺身壽司黎試下。刺身壽司嘅選擇都唔少。

前菜我地嗌左個味付螺肉,味道就唔算係太重,作為前菜一流。

火鍋肉方面,我地就揀左美國極上牛肉、紐西蘭羊肩肉同特選豚肉。個人建議先食左牛肉同豚肉,先再放入羊肉。(因為羊肉味太重)但肉的質量還是不錯的!牛肉嘅雪花紋理令未食嘅我地都流曬口水。後來都再encore左幾次牛肉哈哈!

至於其他火鍋配料,大部分常見的配料都應有盡有。有啲仲可以係出面自己夾添!所以真係唔會唔知食咩好。

熟食方面,我同朋友就叫左一個芝士燒蟹蓋。蟹蓋上面放上左厚厚的芝士,再加上蟹味十分濃郁,真係諗番都十分肚餓。好彩同埋蟹蓋唔算太大個,食完又唔會太飽食唔到其他野。

最後同朋友叫左啲甜品黎試下。佢嘅甜品多式多樣,超過十種以上都可以叫。

朋友叫左嘅精選綿綿冰,賣相吸引之餘,綿綿冰入口都十分柔滑,是個不錯的選擇。

而我作為一個榴槤粉絲,好開心嘅係見到有唔少榴槤甜品可以選擇。而我就叫左嘅榴槤pancake。唔算太大個,食埋呢個甜品就啱啱好。呢間店都擺足料,食落去除左cream仲有啖啖嘅榴槤肉,十分滿足!

真係好食又唔貴,比起出面其他只是食火鍋刺身的店舖,呢間店實在良心很多!十分抵食。下次同朋友黎附近都一定會再試一次。