2019-04-29 32 浏览
朋友話上環開咗一間幾新意嘅私房湯煲火鍋,私房菜就見得多,私房湯煲火鍋都係第一次見,梗係要去滾一滾場內環境簡潔,兩人到多人食都無難度~不過記得要book枱~食材有好多選擇,豬丶牛丶羊丶雞同海鮮。丸類丶餃類和包類係自家手工制丶而常規打邊爐的食材也是座上客,但有D食材就有季節限定。店員介紹醬料,有成十二樣款咁多,其中有一個醬叫蝦蟹醬,係師傅自家炒制。味道微微辣,有點像XO醬先叫咗個黑蒜姫松茸脊骨煲,材料十足,係老火湯嚟,店員先煲六分鐘,就可飲用,湯頭帶小小黑蒜辛辣,姬松茸的甜和脊骨的香,濃郁香醇,非常好飲,待我們嚐夠後店員方會再添加清湯作火鍋之途打邊爐一定不能小的食物,肥牛和黑毛豬,我哋叫咗蘇格蘭安格斯肥牛一份同西班牙黑毛豬梅肉半份,買相吸引,油脂分布均勻,店員介紹最佳淥法係幾多秒,除肉香味濃,仲又嫩又滑,入囗即溶打邊爈一定唔小得炸響鈴,呢個響鈴係即炸,而且佢唔係用嚟㸃湯,係就咁食,有個醬點嚟食,而且要趁熱食,即叫即炸,熱辣辣脆卜卜鯇魚鰾、墨魚滑丶豬皮拼新鮮粉腸和炸枝竹,食材好新鮮,部份食物可加$20變雙拼,咁就可以食到更多種類。丸類亦不能錯過,全自家制,手打丸打得夠爽實,鮮甜又有口感,牛肉
場內環境簡潔,兩人到多人食都無難度~不過記得要book枱~
丸類亦不能錯過,全自家制,手打丸打得夠爽實,鮮甜又有口感,牛肉丸啖啖肉,帶有新皮香,墨魚丸和蝦丸除鮮甜也爽口彈牙,而小龍包用淥也可肉嫩多汁,水晶野菌包就係煙韌的水晶包皮包滿各種菌類,清新可口。
魚鰾夠鮮又夠爽,而且湯料也不要錯過,煲耐咗味道更出,能夠吃到姫松茸的清香和脊骨的腍滑
蔬菜也是不能小的一環,什菜拼盤可以吃上五款是蔬,選用菜苗上盤
私房菜福利,有甜品贈送,冰冰的豆腐布甸和熱熱的椰絲糯米糍,建議由較淡味的豆腐布甸開始吃,最後才吃哈密瓜~