2019-05-31 584 浏览
今晚又去上環等友人放工,突然好想打邊爐,於是上網搵一下上環有咩地方可以打邊爐,看到這間火鍋店好像不錯,於是訂好枱跟友人一齊十下十下。這間火鍋店位於上環的樓上舖,餐廳名都說明了是私房,所以不算很大。餐牌上的選擇也沒有出面大型的火鍋店多,但一定夠新鮮。他們的醬油中有一款是他們自家製的,落有蝦米等材料,咸咸辣辣幾惹味!清香椰子雞煲($288),湯底揀選了椰子雞湯,聽店員說湯底是用上椰青水的,上枱時煲內有椰青水和椰子片,水滾後店員會幫忙落雞,雞大概有半隻,附上青檸和薑蓉食雞時可用。落雞後大概5分鐘左右,湯就可以飲了!湯非常清甜,好有椰香味,雞肉好嫩滑,雞味都幾濃!呢個湯底好正!蘇格蘭安格斯肥牛($188/半份),半份份量都幾多,牛肉油脂同肉的比例均勻,食落牛肉味都幾濃!西班牙黑毛豬梅肉($128/半份),這裡的豚肉油脂分佈也是很均勻,唔會太油,豬肉味都幾出。黑木耳($68),這裡黑木耳的份量都幾多,食落爽口而且吸收了湯的味道,很鮮甜!菜心苗($68),近排發覺中式湯底要食返D中式D既菜會更加好味,菜心煮耐一點,吸收湯的味道會更多更鮮甜!味增大根黑豚餃($88),這款餡料第一次食,口感幾特別,餃
餐牌上的選擇也沒有出面大型的火鍋店多,但一定夠新鮮。

西班牙黑自豬梅肉
黑木耳
味噌大根黑豚餃
味增大根黑豚餃($88),這款餡料第一次食,口感幾特別,餃子內裡有爽口的白蘿蔔絲,有少少味增的味道很特別!

墨魚滑
墨魚滑($108),平時街外吃的通常會用筒上,但這裡是一個餅咁上。墨魚滑爽口彈牙,打邊爐食最岩!
青檸梳打
青檸梳打($78),火鍋店好少會見到有青檸梳打,仲要有一楂咁上。這裡的青檸梳打唔會好似出面餐廳咁,少D糖同少D酸,所以比較易入口而且有解渴作用。
最後餐廳還送上甜品作結。

上環的火鍋店真係比較少,這間也是個不錯的選擇!
2019-05-29
西班牙黑自豬梅肉
味噌大根黑豚餃
  • 味增大根黑豚餃(
2019-05-31 76 浏览
人多熱鬧先至去打邊爐但又唔想嘈吵到好難傾偈朋友就提議去食私房火鍋呢度環境好舒適,服務好好食材好掂,質素絕對對得住價錢 👍🏻醬料配料猶如九宮格咁,選擇都算齊全特別用咗玻璃兜嗰個係秘製 XO 醬,勁惹味 😋【即炸魚皮】因為嗌咗啤酒,當然要叫啲香口嘢佐酒嘅魚皮炸得香脆,食住等個湯滾起就啱哂【黑蒜姬松茸脊骨煲】老火湯煲真係唔嘢少,湯料十足打邊爐之前飲咗兩碗湯先,超級滋補~【日本白金豚腩肉】白金豚係飲山上嘅泉水大,矜貴過我 😂腩肉嘅脂肪比例恰到好處,香口但唔油膩加上肉質香軟,味道濃郁無羶味【蘇格蘭安格斯肥牛】油花細密,分佈得好均稱比起美國肥牛更優勝,食落超嫩滑!【紐西蘭頂級雪花羊肉片】同豬肉唔同,我覺得羊肉輕輕有啲羊羶味先正而且啲羊肉順滑肉汁豐富,好好食 🤩【蔬菜拼盤】砌得幾靚,整到有少少似盆栽🎍蔬菜新鮮爽甜,夠哂健康【波菜麵】麵條淺綠色,睇落好清新麵塔外型都幾 eye-catching啲麵好幼細,但好有咬口連本身話唔食麵嘅朋友都爭住食,哈哈【廣島蠔】蠔身飽滿好有肉地,每隻都係咁大隻仲有個 presentation 好浪漫 💕除咗插花仲灑咗啲鮮紅花瓣其實呢度所有 dish 賣相都勁賞心悅目【水晶
人多熱鬧先至去打邊爐
但又唔想嘈吵到好難傾偈
朋友就提議去食私房火鍋
呢度環境好舒適,服務好好
食材好掂,質素絕對對得住價錢 👍🏻

醬料配料猶如九宮格咁,選擇都算齊全
特別用咗玻璃兜嗰個係秘製 XO 醬,勁惹味 😋

【即炸魚皮】
因為嗌咗啤酒,當然要叫啲香口嘢佐酒嘅
魚皮炸得香脆,食住等個湯滾起就啱哂

【黑蒜姬松茸脊骨煲】
老火湯煲真係唔嘢少,湯料十足
打邊爐之前飲咗兩碗湯先,超級滋補~

【日本白金豚腩肉】
白金豚係飲山上嘅泉水大,矜貴過我 😂
腩肉嘅脂肪比例恰到好處,香口但唔油膩
加上肉質香軟,味道濃郁無羶味

【蘇格蘭安格斯肥牛】
油花細密,分佈得好均稱
比起美國肥牛更優勝,食落超嫩滑!

【紐西蘭頂級雪花羊肉片】
同豬肉唔同,我覺得羊肉輕輕有啲羊羶味先正
而且啲羊肉順滑肉汁豐富,好好食 🤩

【蔬菜拼盤】
砌得幾靚,整到有少少似盆栽🎍
蔬菜新鮮爽甜,夠哂健康

【波菜麵】
麵條淺綠色,睇落好清新
麵塔外型都幾 eye-catching
啲麵好幼細,但好有咬口
連本身話唔食麵嘅朋友都爭住食,哈哈

【廣島蠔】
蠔身飽滿好有肉地,每隻都係咁大隻
仲有個 presentation 好浪漫 💕
除咗插花仲灑咗啲鮮紅花瓣
其實呢度所有 dish 賣相都勁賞心悅目

【水晶叉燒包】
好 cutie 嘅水晶包,仲有奶皇餡可以揀
熟咗之後個皮好晶瑩,煙煙韌韌
感覺好得意!

【自家製蝦丸】
啲自家製嘅丸好掂!彈牙都爆
啲蝦肉係 all over 粒丸,睇相都見到
真係好高質 🦐
2019-05-30 86 浏览
食得邊爐多 都開始對於個啲普通湯底覺得食到有啲悶悶地之後上網見到依間打邊爐係主打以老火湯做湯底好似幾有新意咁,所以即刻約朋友去試下😛雖然個大廈門口有少少難揾,好易會miss左個路口但一出𨋢即刻見到好大個招牌🙈坐低睇menu,侍應會好熱心同好詳細咁同你介紹,服務好好👍🏼佢地會向你逐個湯底介紹佢地各自既功用同埋佢地會建議你揀左個湯先,再慢慢揀食物聽完佢既介紹之後,我地決定要脊骨煲💕👆🏻黑蒜姬松茸脊骨煲一嚟到就見到佢好足料😍一開始要等佢煲翻滾,令所有食材都出味啲先等到滾起左之後,侍應就會幫我地“畢”湯真係全程都好好服務😂🤤個湯飲落去就知好足料💕好鮮甜👅仲有好多湯渣食煲得越耐就越濃🤩可惜要留肚食野 廢事飲到飽曬,當大家都飲夠既時候,佢地就會加湯準備打邊爐喇🤤🤤👆🏻即炸響鈴聽説依個係佢地自家製的🤭佢地建議蘸泰式辣醬就咁食果然唔錯,食落仲熱辣辣,而且好鬆好脆得嚟又唔油🤩👆🏻即炸魚皮同響鈴一樣,佢地都係建議就咁食魚皮都係好脆好鬆,而且仲好香🤤真係食到停唔到口👆🏻頂級本地手切牛雖然價錢偏高,但真係有質素❤️脂肪分佈平均,食落好有牛味而且有咬口得嚟又唔韌👍🏼👍🏼真係值得一試👆🏻西班牙黑毛豬梅肉CP值好高!
食得邊爐多 都開始對於個啲普通湯底覺得食到有啲悶悶地
之後上網見到依間打邊爐係主打以老火湯做湯底
好似幾有新意咁,所以即刻約朋友去試下😛
雖然個大廈門口有少少難揾,好易會miss左個路口
但一出𨋢即刻見到好大個招牌🙈

佢地會向你逐個湯底介紹佢地各自既功用
同埋佢地會建議你揀左個湯先,再慢慢揀食物
聽完佢既介紹之後,我地決定要脊骨煲💕

👆🏻黑蒜姬松茸脊骨煲
一嚟到就見到佢好足料😍
一開始要等佢煲翻滾,令所有食材都出味啲先
等到滾起左之後,侍應就會幫我地“畢”湯
真係全程都好好服務😂🤤
個湯飲落去就知好足料💕好鮮甜👅仲有好多湯渣食

👆🏻即炸響鈴
聽説依個係佢地自家製的🤭
佢地建議蘸泰式辣醬就咁食
果然唔錯,食落仲熱辣辣,而且好鬆好脆得嚟又唔油🤩

👆🏻即炸魚皮
同響鈴一樣,佢地都係建議就咁食
魚皮都係好脆好鬆,而且仲好香🤤
真係食到停唔到口
頂級本地手切牛

👆🏻頂級本地手切牛
雖然價錢偏高,但真係有質素❤️
脂肪分佈平均,食落好有牛味
而且有咬口得嚟又唔韌👍🏼👍🏼真係值得一試
西班牙黑毛豬梅肉

👆🏻西班牙黑毛豬梅肉
CP值好高!!價錢唔貴之餘,個質素係拍得住牛
食落好香豬味,仲好嫩
有種入口即融既感覺😳

👆🏻廣東雲吞、川色麻辣牛肉餃、味增大根黑豚餃
雲吞 - 每粒都有好大隻蝦🦐好彈牙👍🏼
川色麻辣牛肉餃 - 辣辣地咁好過癮😆啲餡好足料🥰
味增大根黑豚餃 - 依個因為有大根既關係,所以佢係甜甜地😳食落有豬肉既外感之餘,仲有白蘿蔔既甜,幾有新意,幾好食⭐️⭐️⭐️
‼️聽啲侍應講,佢地每隻餃都係即叫即包,好有心思❤️‼️

👆🏻自家製墨魚丸、竹生帶子丸(雙併)
啲丸全部都好彈牙🤤🤤
可惜份量少左啲,食完都唔夠喉🤣

👆🏻青檸梳打
好濃好解渴,唔會淡到飲水咁
而且仲好夠凍😍一揸4個人飲啱啱好😚
是日甜品
頂級本地手切牛
西班牙黑毛豬梅肉
青檸梳打
最近去了中環的湯煲品嚐由朋友介紹的私房火鍋,店裡的座位很舒適,氣氛也很好!我們首先點了皮蛋芫茜湯底,沒想到單是湯底都這麼足料!!實在太誇張了吧!店員推介炸響鈴,本來我心想還不是響鈴而已,有什麼特別?但原來這個響鈴不浸湯吃的話超脆超級美味!我也大推介大家一要點這道菜~因為真的有讓我驚豔到!半份手切牛也這麼多真的太化算!牛肉味濃郁,薄薄的不黏牙~我們點完後旁邊的食客也跟著點,看來也是必點的菜式!手打蝦丸無敵彈牙!而且蝦丸除了是由鮮蝦搞成漿搓成外,裡面還有大大顆肉,難怪蝦丸一點粉團味都沒有,而是啖啖的鮮蝦味!這個也很推介呢~蔬菜的份量也很多~非常開心!因為吃火鍋一定要吃菜嘛~芥蘭苗一點也不苦,而且挻爽口,而娃娃菜則很甜!最後居然還送上甜品~而且是很有特式的甜品呢!紫芋布甸很彈~甜度適中,很好吃!而碗豆糕帶有淡淡的豆香,口感有點像綠豆糕,但比綠豆糕好吃很多~這餐真的超圓滿呢~

最近去了中環的湯煲品嚐由朋友介紹的私房火鍋
店裡的座位很舒適,
氣氛也很好!

我們首先點了皮蛋芫茜湯底,
沒想到單是湯底都這麼足料!!
實在太誇張了吧!

店員推介炸響鈴,
本來我心想還不是響鈴而已,
有什麼特別?
但原來這個響鈴不浸湯吃的話超脆超級美味!
我也大推介大家一要點這道菜~
因為真的有讓我驚豔到!

半份手切牛也這麼多真的太化算!
牛肉味濃郁,
薄薄的不黏牙~
我們點完後旁邊的食客也跟著點,
看來也是必點的菜式!

手打蝦丸無敵彈牙!
而且蝦丸除了是由鮮蝦搞成漿搓成外,
裡面還有大大顆肉,
難怪蝦丸一點粉團味都沒有,
而是啖啖的鮮蝦味!
這個也很推介呢~

蔬菜的份量也很多~非常開心!
因為吃火鍋一定要吃菜嘛~
芥蘭苗一點也不苦,
而且挻爽口,
而娃娃菜則很甜!

最後居然還送上甜品
而且是很有特式的甜品呢!
紫芋布甸很彈~
甜度適中,很好吃!
而碗豆糕帶有淡淡的豆香,
口感有點像綠豆糕,
但比綠豆糕好吃很多~
這餐真的超圓滿呢~
2019-05-28 47 浏览
今次朋友帶左我黎呢間樓上舖既火鍋,大廈入口係一條小街入面,唔係openrice search 都幾難發現呢間餐廳!餐廳叫得自己做私房火鍋,我對佢都有一定期望,果然見到啲平常火鍋店無既配料,例如自創既手工餃價錢就同一般火鍋專門店相約,定價都算合理。醬料選擇多,店員特別介紹左佢地自製辣椒油,用左蝦醬係裏面,比普通辣椒油多左種鹹鮮味湯底想清清地,揀左個什菜豆腐白湯肉類揀左西班牙黑毛豬梅肉,瘦得黎唔會嚡口,肉香就中規中矩。墨魚滑,口感好彈牙,份量比預期多~即炸響鈴,店員推薦就咁蘸醬汁食,口感係估佢唔到咁鬆化!!好特別,值得一試有成8條,三/四個人 share 會比較好!每次打邊爐都會叫既金菇同蜂巢豆腐~餐牌推薦既自家製川式麻辣牛肉餃,好大隻好飽滿,餡料好豐富,辣度唔太高但麻味突出

價錢就同一般火鍋專門店相約,定價都算合理。

湯底想清清地,揀左個什菜豆腐白湯

肉類揀左西班牙黑毛豬梅肉,瘦得黎唔會嚡口,肉香就中規中矩。

墨魚滑,口感好彈牙,份量比預期多~

有成8條,三/四個人 share 會比較好!

每次打邊爐都會叫既金菇同蜂巢豆腐~

• 即炸響鈴
  • 川式麻辣牛肉餃
2019-05-28 75 浏览
最近係網上面見到呢間新開無耐既火鍋店個廣告都幾吸引,細睇之下原來佢係我之前返實習既大廈隔離既一條食街巷仔度😯位置好近上環地鐵站,條巷日頭既話人流幾多,不過夜晚就會靜局少少,感覺上都幾啱做樓上晚市私房菜,入到去除左我地之外,都有好幾檯公司同事聚會🤔呢度嘅廚具設計特別既,個湯勺係採用左半開半合既設計,方便裝湯同埋夾野食☺️▪️ 清吞椰子雞煲(7.5/10)💲288一開始飲個椰子雞湯,帶有陣陣椰子香,入口都幾清甜,之後煲落去用黎打邊爐個味就唔會話好濃🙈雞件夠嫩滑,個人好鍾意店家推薦加上青檸沙薑既食法,酸酸地帶出另一番風味😍▪️ 蘇格蘭安格斯肥牛(8/10)💲188/半份肥牛色澤鮮紅,大理花紋賣相唔錯,食落軟腍得黎又不失口感,肉味同油香亦都足夠🐮▪️ 自家製蝦丸(8.5/10)💲108蝦丸望落幾有份量,煲完更加巨型🤣入口非常彈牙,而且係有唔少嘅蝦仔粒,蝦味好濃郁🦐▪️ 唐生菜(7/10)💲68生菜都新鮮🥬▪️ 即炸響鈴(7/10)💲88呢度既響鈴原來係可以蘸上甜酸醬即食,啱啱炸起熱辣辣好脆身,會比起平時食開既膿少少😱不過個人口味問題,自己都係鍾意煲左先食多一點,視乎喜好兩種食法都得,悉隨尊便🙈▪️ 青檸梳打

▪️ 清吞椰子雞煲(7.5/10)💲288

生菜都新鮮🥬

▪️ 即炸響鈴(7/10)💲88

▪️ 青檸梳打(7/10)💲38

青檸梳打

青檸係薄片黎既,不過就算唔拮都已經有陣陣青檸味,梳打夠曬爽可以解下熱氣🥤

🔎 整體評分(7.5/10)
2019-05-28 25 浏览
平時雞煲或者火鍋都食得多,但係高質既真係好少見,今次呢間私房火鍋絕對值得一試~雜菜豆腐白湯煲,清清地唔會太重口味,主要唔想蓋過晒新鮮食材既鮮味~半份日本白金豚腩肉,兩人食既份量岩岩好,肥瘦均勻,肉味突出~半份西斑牙黑毛豬梅肉,切得薄身,口感唔錯,比腩肉更淋又唔會太肥膩~即炸魚皮,極力推薦,調味岩岩好,新鮮炸起就咁食非常香脆,唔需要放落湯到浸~一揸青檸梳打,酸酸甜甜用黎清下味蕾都幾好~自家制XO蝦醫,非常惹味~

一揸青檸梳打,酸酸甜甜用黎清下味蕾都幾好~

自家制XO蝦醫,非常惹味~

雖然夏天熱辣辣,但無損我喜歡打邊爐的心。上個星期同朋友去完PMQ,晚上即興想打邊爐,在Openrice 搜尋到呢間火鍋店「湯煲」即管預約試吓。醬汁配料選擇有12款,xo醬是自家製,加入了櫻花蝦。芫茜皮蛋湯,清香濃郁,打邊爐降火很好。鳳城水餃,皮薄肉餡飽滿。水晶包晶瑩剔透,裏邊是雲耳、紅蘿蔔絲等素菜,口感很特別。手打蝦滑和墨魚滑,爽滑彈牙。即炸響鈴,沾少許酸辣醬即可吃得,鬆化香脆,咬落去仲聽到「咔嚓」脆聲。宮崎黑豚腩肉,平時很少見的黑豚腩肉品種,脂肪和肉的比例較平均,色澤粉嫩,肉味較為濃郁,且入口軟滑。脆鯇魚腩,白雪雪很有光澤,肉質彈牙爽脆,淡淡肉。自家製芒果布丁,香甜得來又是清爽的口感,夏天吃倍感涼快。食物很新鮮,味道亦剛剛好,一邊涮,一邊有電視睇,這樣打邊爐份外滿足。

醬汁配料選擇有12款,xo醬是自家製,加入了櫻花蝦。

自選醬汁

芫茜皮蛋湯,清香濃郁,打邊爐降火很好。

芫茜皮蛋湯

鳳城水餃

水晶包

手打蝦滑和墨魚滑,爽滑彈牙。

手打蝦滑

宮崎黑豚腩肉

脆鯇魚腩,白雪雪很有光澤,肉質彈牙爽脆,淡淡肉。

脆鯇魚腩

自家製芒果布丁,香甜得來又是清爽的口感,夏天吃倍感涼快。

芒果布丁

• 自家製蝦丸
  • 即炸響鈴
  • 宮崎黑豚腩肉
有同事介紹「無限極」附近開左間私房菜, 係用燉湯黎打邊爐嘅專門店, 小編最鐘意打邊爐,梗係唔可以錯過啦! 而用燉湯黎食火鍋嘅火鍋店係香港並不多, 不過小編試過好幾間, So far「湯煲私房火鍋」係最好食!😏 餐廳環境簡潔企理, 以白色為主調,燈光充足,坐得舒適, 我仲見到佢有箱房, 下次team dinner可以包房啦!🙌🏻☺️ 打邊爐混醬混得多, 但店家嘅認真係連醬料都自家製!(敬佩)👏🏻 師傅自家調製嘅蝦蟹醬, 以蝦膏、蝦醬、蝦干、蝦籽、蟹膏等為材料,食落鮮香惹味, 點少少就有畫龍點睛嘅效果, 餘韻仲留係口腔好耐~😊 不過店家嘅食材都好新鮮, 所以即使唔蘸醬都好好味!😋 店家介紹所有湯底都係零味精, 只用新鮮材料熬起嘅老火湯, 呢到仲有好多好獨特嘅湯底:天麻川芎白芷魚頭煲、黑蒜姬松茸脊骨煲、冬瓜陳皮水鴨煲。 黑蒜姫松茸脊骨煲($288) 姬松茸,又稱「巴西蘑菇」, 多數用於煲湯,有強身保健嘅功效! 呈橙黃色,肉質緊密有彈性,香氣十足! 材料十足,浮係湯面都有6-7隻, 雖然用咗脊骨煲湯, 但係並無多餘嘅油脂泛起,
有同事介紹「無限極」附近開左間私房菜,
係用燉湯黎打邊爐嘅專門店,
小編最鐘意打邊爐,梗係唔可以錯過啦!
而用燉湯黎食火鍋火鍋店係香港並不多,
不過小編試過好幾間,
So far「湯煲私房火鍋」係最好食!😏
餐廳環境簡潔企理,
以白色為主調,燈光充足,坐得舒適,
我仲見到佢有箱房,
下次team dinner可以包房啦!🙌🏻☺️

打邊爐混醬混得多,
但店家嘅認真係連醬料都自家製!(敬佩)👏🏻
師傅自家調製嘅蝦蟹醬,
以蝦膏、蝦醬、蝦干、蝦籽、蟹膏等為材料,食落鮮香惹味,
點少少就有畫龍點睛嘅效果,
餘韻仲留係口腔好耐~😊
不過店家嘅食材都好新鮮,
所以即使唔蘸醬都好好味!😋
蝦蟹醬
店家介紹所有湯底都係零味精,
只用新鮮材料熬起嘅老火湯,
黑蒜姫松茸脊骨煲($288)
姬松茸,又稱「巴西蘑菇」,
多數用於煲湯,有強身保健嘅功效!
呈橙黃色,肉質緊密有彈性,香氣十足!
材料十足,浮係湯面都有6-7隻,
雖然用咗脊骨煲湯,
但係並無多餘嘅油脂泛起,
湯頭好清徹,鮮甜味美,😋
記得火鍋之前先飲湯,
原汁原味最正!👍🏻
所以未打邊爐之前,小編已經飲左好幾碗!😂
黑蒜姫松茸脊骨煲
墨魚滑($108)
墨魚滑用小菊花和葉片作裝飾,感覺好優雅~😊
以新鮮墨魚起肉手打而成,
純正墨魚香,結實口感,彈牙有嚼勁!
墨魚滑
自從多左返大陸消費,
小編就好鐘意食手打牛丸,
所以就點左份自家製牛肉丸($98),
食得出係自家製手打,
口感都算爽彈,不過小編鐘意juicy d嘅感覺。🙊
自家製牛肉丸
🌟推薦❗️脆肉鯇魚片($98)
真係好新鮮!👍🏻
魚皮邊口感爽脆,魚油脂香,
無半點腥味。
脆肉鯇魚片
西班牙黑毛豬梅肉(半份)($128)
唔講可能會唔知原來呢碟係豬肉,
因為佢紋理清晰,脂肪分佈清晰可見,
平日d豬肉一定要全熟先可以食,
但呢種豬梅肉就唔需要啦
可以好似肥牛咁涮5-6秒就可以食啦!😏
口感嫩滑,鮮甜帶獨特榛子芳香,入口即溶~
西班牙黑毛豬梅肉(半份)
🌟推薦❗️豬潤($68)
小編好少打邊爐會食豬潤,
不過見店家推薦,
所以就即管試下!😏
無諗過豬潤有差不多一隻手掌咁大,
仲要厚切,
食落鮮嫩多汁,又有咬口。
豬潤
🌟推薦❗️即炸響鈴($88)
呢到嘅響鈴係要即食!
即叫即炸,香脆可口,
蘸上酸辣醬更惹味!
打完邊爐,
店家仲贈送甜品
係自家製嘅椰青糕和紅豆桂花糕,
配上是令水果,正!😊
蝦蟹醬
脆肉鯇魚片
西班牙黑毛豬梅肉(半份)
2019-05-26 119 浏览
這家主打精品火鍋的店由湯底到食材都十分有水準,價錢雖屬中上,但絕對物有所值,火鍋愛好者絕對要來嘗一嘗!湯底方面有九款老火湯煲可以選擇,我們點了黑蒜姫松茸脊骨煲。待湯底滾起,再煲多五分鐘就可以先喝一碗濃郁鮮美的老火湯才開始打邊爐 這裡的火鍋配料高質得很,這碟雙拼自家製墨魚丸和蝦丸都是真材實料,每顆都吃到墨魚塊和粒粒蝦肉!右面一片片厚切的日本白金豚腩肉脂肪香和肉香兼備,口感很好 蘇格蘭安格斯肥牛和紐西蘭頂級雪花羊肉片賣相極佳,肥瘦適中,有漂亮的雪花紋!牛味濃郁,輕輕一涮就可以吃了 肥美碩大的廣島蠔本身都鮮味十足,不用沾醬已經很美味了,吃起來也 creamy 的。這裡的餃子很多特別的款式,所以也點了雙拼味噌大根黑豚肉餃和水晶叉燒包多試一點。味噌大根黑豚肉餃Juicy 甜美,必點!水晶叉燒包特製的水晶皮不會在火鍋內破掉,口感QQ的很特別。香脆的即炸魚皮不論是淨吃或是浸一下湯也很惹味 豬潤整碟滿滿的一盤份量十足,每塊都色澤紅潤,很新鮮爽滑!我吃火鍋必點白蘿蔔,放入湯內煮至軟身,可以將湯底都吸收滿,味道非常清甜。最後來一客菠菜麵,賣相漂亮。菠菜麵過了冷河,再放入火鍋內涮一涮就可以享用了,根根分明而

自家製墨魚丸蝦丸

日本白金豚腩肉

右面一片片厚切的日本白金豚腩肉脂肪香和肉香兼備,口感很好

紐西蘭頂級雪花羊肉片

蘇格蘭安格斯肥牛

牛味濃郁,輕輕一涮就可以吃了

廣島蠔

雙拼味噌大根黑豚肉餃和水晶叉燒包

香脆的即炸魚皮不論是淨吃或是浸一下湯也很惹味

豬潤

豬潤整碟滿滿的一盤份量十足,每塊都色澤紅潤,很新鮮爽滑!

白蘿蔔

菠菜麵
最後來一客菠菜麵,賣相漂亮。菠菜麵過了冷河,再放入火鍋內涮一涮就可以享用了,根根分明而且有咬口。
自家製墨魚丸蝦丸
日本白金豚腩肉
紐西蘭頂級雪花羊肉片
廣島蠔
雙拼味噌大根黑豚肉餃和水晶叉燒包
白蘿蔔
2019-05-25 28 浏览
夏天火鍋有另一番風味,朋友公司附近新開一間用可以飲嘅湯湯底黎打火鍋,我哋放工又去試吓!好彩一早book咗位,位置唔多,而且我哋平日上去都已經好爆滿。除咗一般火鍋醬料之外,仲有佢哋特製嘅海鮮醬。我地點左椰子雞鍋,湯底用純正椰子水來做,超級清甜!雞都幾好味。不會太鞋。要咗水晶叉燒包,呢個依家唔係好多地方有。幾好味!皮薄餡靚。午餐肉亦都唔太多肥肉。夠厚有口感。牛肉脂肪分布均勻!牛味不錯!黑毛豬亦都好有口感!最後仲有水晶奶皇包同埋麻辣牛肉餃,兩樣都好特別!

除咗一般火鍋醬料之外,仲有佢哋特製嘅海鮮醬。

要咗水晶叉燒包,呢個依家唔係好多地方有。幾好味!皮薄餡靚。

午餐肉亦都唔太多肥肉。夠厚有口感。

牛肉脂肪分布均勻!牛味不錯!

黑毛豬亦都好有口感!

最後仲有水晶奶皇包同埋麻辣牛肉餃,兩樣都好特別!
2019-05-25 26 浏览
在上環上班了一段日子,很多時隨老闆午膳,他大多數都是光顧連鎖快餐店,或隨便吃碗麵,皆因日間工作繁忙,分秒必爭,以填飽個肚為首要目的,但到了晚上,他會帶我們吃好東西,今晚還帶我們去吃私房火鍋。館子在一商業大廈內,地方簡潔無華,約有十來張檯,每張中央皆有電磁爐,首先是混醬時間,蔥,蒜,香茜,醬油,香油等一應俱備,而最特別的是蝦蟹醬,店員極力推薦,當然我們不會抗拒。湯底是火鍋的靈魂,為食物紅袖添香,老闆點了黑蒜姬松茸脊骨煲,待翻熱後,店員先盛湯給我們,味道相當濃郁,尤其是姬松茸的幽香氣味,每人都頻頻添飲,最難得是不口渴,皆因無味精。先送來炸魚皮,剛炸好的,難怪熱力迫人,服務員建議不要浸湯吃,因脆度十足,入口果然是鬆脆的,口感是酥酥的,有別於常見的死硬實質感。吃火鍋,吃牛肉是最有口感,點了本地手切牛,在熱湯中輕熨數下,已可享用,蘸些醬料,滋味倍添,肉質綿滑有牛味,又不太肥,確是優質。又試試西班牙黑毛豬脢肉,油花紅白相間,肉質軟綿腍滑,點些芝麻醬或蝦蟹醬,相當好味。吃火鍋,除了吃肉,便是吃丸子,點了自家製牛肉丸蝦丸雙拼,可以試到兩種味道,牛肉丸的質感實在,不是坊間常見的爽,而是肉香滿盈,汁液豐盛
火鍋,除了吃肉,便是吃丸子,點了自家製牛肉丸蝦丸雙拼,可以試到兩種味道,牛肉丸的質感實在,不是坊間常見的爽,而是肉香滿盈,汁液豐盛,而蝦丸則是嘗到有新鮮蝦肉,彈牙鮮甜,自家製確是比現成買回來的好。
除了吃丸子,也有些特別的,這兩款夠特別,川色麻辣牛肉餃和水晶叉燒包,放熱湯中煮到浮面便熟,川色麻辣牛肉餃,加入四川醬料之牛肉餃,辣得過癮,先辣後麻,嘴唇都像火熨,而味道是不錯的;水晶叉燒包,晶瑩的潮州粉果皮,包著廣東叉燒包的餡,交差的配搭,竟然有驚喜效果,老闆喜歡。

最後要芥蘭苗以均衡飲食,幼嫩的菜莖,幾爽口,多吃幾株也不怕。
餐後送上精美甜品,一件紅豆糕和一個南瓜蓉,樣子精美,但太飽了,隨量便算!
老闆喜歡到處鑽找特別地方,特別東西吃,品質好,消費稍高,希望他久不久帶我來。
题外话/补充资料: 醬料每位$30
2019-05-23 340 浏览
就到母親節,提早同媽咪慶祝。問左同事話上環新開左間私房火鍋店好正所以就黎帶媽咪食。因為早早到左,唔係話咁多人。空間都算幾大,都算寬敞,以米白色做主調。呢到既配料係即叫即整,製作需時,但又唔會得好耐。叫左個鴛鴦湯底: 四川麻辣 + 什菜豆腐白湯,四川麻辣既麻辣好香花椒八角味既白而且夠辣,就好比譚仔小辣既程度。美中不足既係冇得選擇麻辣既程度。而什菜豆腐白湯有好香濃既黃豆味,豆腐同菜同落足,好清新既感覺。醬料費每位30,店員話一定要食其中一隻既秘製醬料,裏面有d蟹膏同蝦,小小辣,但好惹味。鳳城水餃 $88:  一份有6隻,粒粒都脤扑扑,好爽口既水餃呀!皮薄餡靚,入面仲有好足料既蝦呀! 蔬菜拼盤 $108: 油麥菜同娃娃菜好爽口,食到爽爽聲,食得出好新鮮! 仲有菜心同蘿蔔。什菌拼盤 $108: 冬菇都切花紋係幾細心,仲有高質既杏鲍菇,金針菇,好新鮮,可以中和一下,好似食落健康D冇咁HEAVY。頂級本地手切牛 $ 398 (半份): 望落賣相真係唔錯,的確好重牛味,但比較硬好有咬口,肉質不俗。總括來講,食物質素確係唔錯係一間不過不失私房火鍋店。

因為早早到左,唔係話咁多人。
空間都算幾大,都算寬敞,以米白色做主調。
呢到既配料係即叫即整,製作需時,但又唔會得好耐。

總括來講,食物質素確係唔錯係一間不過不失私房火鍋店。
2019-05-09
$634.5 (晚餐)
  • 鳳城水餃
  • 蔬菜拼盤
  • 頂級本地手切牛
2019-05-22 201 浏览
晚上雨下過不停,又濕又涼,媽媽說這刻若果能吃個火鍋暖一暖就好了。然後我網上研究附近有甚麼高質火鍋店,發現湯煲私房火鍋好像挺不錯,我給媽媽過目一番,她說就吃這。至於為甚麼她會選湯煲私房火鍋,待會會分享原因。我們選好湯底和配料,店員便拿火鍋醬料盤給我們,讓我們自由搭配醬料口味。醬料選擇豐富,足足有十二款,完全不吝嗇,任我們選取。當中海鮮醬成了醬料上的焦點,原來海鮮醬都是餐廳自家調製,用了蟹子,干貝,蝦膏等海鮮料調配,鹹鮮惹味。媽媽說海鮮醬跟姨姨自家製的味道一模一樣,不是現貨那種味道,加分。現在流行吃火鍋先喝其養生湯頭,媽媽大讚這吃火鍋模式,以往吃火鍋只給人熱氣的感覺,養生湯火鍋的出現一改火鍋形象,健康與美味並存。媽媽最後欽點天麻川弓白芷魚頭煲,由剛熬煮至滾起湯頭,把魚頭夾出來,都是店員全程料理,挺細心的服務。乳白色的天麻川弓白芷魚頭鮮甜無比,沒有可怕的魚腥味,藥材給得豪邁,整鍋湯滿是淮山,龍眼,川弓,黨參,白芷等,香氣撲鼻,喝來溫潤順口。魚頭滑溜溜的膠質,使我們愛不釋口。這湯重點祛風止頭痛,提神醒腦,對女性來說是一道補益良方。個人比較嘴饞,為了嚐更多口味手打丸子和手工餃,我均加20元轉做雙
七喜

自家製牛肉丸,自家製蝦丸、廣東雲吞,鳳城水餃、脆骨魚腩、蘇格蘭安格斯肥牛、油麥菜、菠菜麵

天麻川弓白芷魚頭煲

個人比較嘴饞,為了嚐更多口味手打丸子和手工餃,我均加20元轉做雙拼,都不想錯過好吃的。手打丸方面我挑了自家製牛肉丸和自家製蝦丸,自家製蝦丸不用久煮,只需魚湯涮煮一會已鮮味破表,爽口彈牙。
自家製蝦丸

圓滾滾的自家製牛肉丸口感細膩,牛肉味濃郁,而且帶有陳皮的甘香,想不到這裡的牛肉丸如此不惜工本,以陳皮入饌,我也是第一次品嚐陳皮牛肉丸。
自家製牛肉丸

手工餃則選了我的最愛廣東雲吞和鳳城水餃,雲吞與水餃涮後皮薄透亮,雲吞豬肉和蝦的可謂黃金比例,承載滿滿的鮮美,原隻蝦仁彈力十足,原汁原味。
廣東雲吞和鳳城水餃

鳳城水餃同樣出色,頗有份量,水餃裡頭塞滿豬肉,蝦仁,木耳和筍絲,扎實中又具爽彈感,其內涵鮮味讓人回味無窮,一口接一口吃過不停。
廣東雲吞,鳳城水餃

為了加持天麻川弓白芷魚頭湯的鮮美,我們多添一份脆骨魚腩,延續它的甜美。我都不客氣了,脆骨魚腩超大塊,魚肉脆彈極致,骨刺不多,吃得爽透。
脆骨魚腩

蘇格蘭安格斯肥牛美麗的雪花紋路,便知安格斯肥牛的質素甚佳,油花如此豐厚,我們被油香所驚艷。肥牛的甘甜輕易收服我們的味蕾,牛肉柔嫩之餘,牛香四溢卻不膩味,教人如果不迷戀。
蘇格蘭安格斯肥牛

肉食過後,我們轉換品嚐麵食和蔬菜,只吃肉的話太不健康吧。油麥菜色澤翠綠,纖維豐富,又能清熱,脆嫩的嚼感非常討喜,個人認為油麥菜絕對是火鍋必吃蔬菜。
油麥菜

菠菜麵的麵質意想不到不賴,本身我很少吃火鍋時吃麵食,因為吃完後總是飽得很,這菠菜麵完全沒有飽膩感,反而有一股清香。菠菜麵只需在熱湯涮煮數下便可品嚐,若想惹味些不妨拌海鮮醬吃。
廣東雲吞和鳳城水餃
廣東雲吞,鳳城水餃
脆骨魚腩
油麥菜
2019-05-22 152 浏览
好多時少人打邊爐都幾麻煩,因為唔係食到好多野。但好在,打嚟訂位嗰陣講咗情況,佢哋話可以講我哋budget,為我哋安排食物及份量一坐低後,大廚就出嚟介紹混醬嘅醬料,首推自家制蟹醬,但原來入面係無蟹㗎喎。入面有蝦膏、蝦米、蝦籽、蝦乾及芥花籽油,食落鮮味濃郁,點少少有畫龍點睛效果。不過大廚都話,佢哋嘅食材係好新鮮㗎,建議客人都係唔好點咁多醬汁所有湯底都係零味精,用新鮮材料熬起嘅老火湯。較特別嘅有天麻川芎白芷魚頭煲、花雕醉雞煲、黑蒜姬松茸脊骨煲及冬瓜陳皮水鴨煲。一見到姬松茸呢個字,再加上自從一踏入餐廳後已經聞到好香嘅菇味,就要呢個啦!哇菇味香濃到不得了,非常清甜而且冇乜肥油,未打之前已經先飲幾碗!最重要嘅係,佢哋加湯,都係會加返嗰種湯,絕對唔會溝淡!本地手切牛有牛腩頭及挽手兩款部位,老實說,真係聽都未聽過!牛腩頭又叫牛腩心,食落好滑有口感,油脂分佈平均,非常香;挽手,即係前腿連住牛胸嘅位置,因為喺劏牛時,要喺中間劏一刀,所以挽手嘅份量只有兩塊,最多唔會多於3斤,不過都係最香最滑最靚嘅刁鑽位!兩款都只需要淥兩至三秒就OK豚肉併上面嘅係西班牙黑毛豬梅肉、中間係日本宫崎縣豬腩,最底嘅係岩手縣白金豬豬

蟹醬

豚肉併
上面嘅係西班牙黑毛豬梅肉、中間係日本宫崎縣豬腩,最底嘅係岩手縣白金豬豬腩。最好味嘅都係西班牙黑毛豬梅肉,不論口感味道都比一般豬肉優勝,肥瘦適中,感覺上食好多都唔及豬腩肉咁罪惡,哈哈!

餃子併
有味噌大根豚肉餃、雲吞及水餃。由於係即叫即包,所以一坐低就快啲order喇!用料係本地大地魚及蝦籽,粒粒都非常飽滿新鮮,咬開好juicy。即叫即包果然零舍不同!

丸子併
有鯪魚球、豬肉丸及蝦丸。每粒都好大,手打到好彈牙。蝦丸真係有蝦肉,好足料!
鯪魚球
蝦丸

點心
外面都有啲地方用點心嚟打邊爐,不過就未試過!叉燒包嘅皮係澄麵做成嘅水晶皮,熟咗之後半透明,好靚!好在打完小籠包之後冇爛到,咬開後入面仲有好鮮甜嘅肉汁!奶皇包軟綿綿咁,奶皇好香滑,食落唔算好甜

甜品
有椰青布甸及笑口棗,前者椰青味香濃順滑,仲有一粒粒椰果增加口感

食材非常新鮮,地方企理舒適,想食高質邊爐嘅要嚟試!
小籠包
蟹醬