2019-05-12 20 浏览
天氣仍然有點涼, 吃火鍋好適合, 今晚女朋友約我去上環試新店 ~ 湯煲私房火鍋, 主打靚湯及高質食品. 我們喜歡私房菜, 因為食品選材嚴格, 廚藝有技巧, 吃得有質素.火鍋店內, 少不了啤酒, 電視. 座位不迫促, 闊落舒適, 整潔美觀, 環境佈局都以西式為主, 有別於一般的火鍋店.侍應姐姐,  送上點菜紙, 食物種類真係臥虎藏龍, 單係湯底已經有九種,  肉類有好多, 包括日本, 西班牙, 蘇格蘭進口. 也有海產.  而手工點心種類也不少.醬油有多款選擇 (蔥粒, 芫茜, 炸蒜, 辣椒粒, 辣椒醬, 蟹醬, 紹酒), 有辣有唔辣, 任君選擇. 唔夠重可以添加蔬菜:    菜心苗~~ 翠翠綠綠, 爽口甜美.加上幾段紅羅白,增加視覺效果湯底芫茜皮蛋煲~~   芫茜的香味大量地滲出. 皮蛋份量頗多.帶出皮旦獨有香味西班牙黑毛豬梅肉  ~~  色澤好靚好鮮紅, 油花分佈得好靚,  水準的確高,  切得薄薄地.好快就熟, 有濃香豬肉味,  肉質鮮又甜美,  超好吃  !蘇格蘭安格斯肥牛~~條理分明顏色靚,   肥瘦適中, 雪花圖案分佈得好平均. 食落肉質細嫩,  牛香四溢 , 完全唔需要任何調
火鍋店內, 少不了啤酒, 電視.
有辣有唔辣, 任君選擇. 唔夠重可以添加
蔬菜:    菜心苗~~
翠翠綠綠, 爽口甜美.加上幾段紅羅白,增加視覺效果
湯底芫茜皮蛋煲~~   芫茜的香味大量地滲出.
皮蛋份量頗多.帶出皮旦獨有香味
西班牙黑毛豬梅肉  ~~
色澤好靚好鮮紅, 油花分佈得好靚,
 水準的確高,  切得薄薄地.
蘇格蘭安格斯肥牛~~
條理分明顏色靚,   肥瘦適中,
雪花圖案分佈得好平均.
食落肉質細嫩,  牛香四溢 , 完全唔需要任何調味,
 牛味超濃, 肉質香軟,  好出色.
此店有特式手工點心, 即叫即制, 可惜今晚只得兩個人, 不能試齊點心,  川師麻辣牛肉餃, 黑豚餃, 水晶奶皇包, 小籠包, 水晶野菌包.........
我們只點了 廣東雲吞/水晶叉燒包.
我們也愛自家製手打丸 :  墨魚丸/ 蝦丸.
好有新意:      水晶叉燒包,
廣東雲吞 ~~   蝦大大隻, 爽口彈牙, 味道鮮美, 配木耳絲,  多重口感.
墨魚丸 跟 蝦丸,  粒粒足料, 質感紮實, 新鮮手打,  超級彈牙,   爽口,  鮮味十足, 美味可口.
餐後送甜品:   芒果布甸, 杏仁冰皮餅, 伴有火龍果和哈蜜瓜 ,
布甸清涼, 有芒果肉 , 冰皮餅, 杏仁味香濃, 加上有火龍果粒和密瓜粒做伴, 更加美味.
食完火鍋肉後, 有甜品中和味蕾,  店長有心思.
私房菜, 做得用心, 有其優點 !