2019-05-10
今晚有朋友帶路,去咗一間好似私房菜咁樣嘅餐廳,係食打邊爐嘅。餐廳面積唔大,裝修簡單新淨,感覺唔錯。呢度主打係用老火湯打邊爐!每款湯底都好吸引左諗右諗我哋決定要黑蒜姬松茸脊骨煲!未有嘢食之前就混醬先啦。呢盆醬料睇落好平凡,但其實左邊嗰排中間嗰樽醬料係餐廳自家製㗎!!呢樽醬料好似XO醬咁,但唔係好辣,味道好突出,點肉類食真係好好味好,開波食嘢!個湯拎上嚟嘅時候聞落冇乜特別,但滾左大約15分鐘之後,菇味就出晒嚟!跟住每人飲咗兩碗湯,真係好鮮甜,感覺好補飲完湯之後,侍應拎咗碟新鮮即炸嘅響鈴上枱。呢碟響鈴真係新鮮炸起,超級熱辣辣同埋香脆,就咁食已經好好味重點來了:頂級本地手切牛呢啲牛肉切得厚薄適中,油脂分布得好靚,見到啲雪花紋大家已經嘩嘩聲!數住 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10!咁就食得!呢碟牛肉真係好得!肉味超級濃!肉質好好!黑豚都好值得點!又係10秒就食得見到點餐紙推介豬肝,我哋都叫咗碟。豬肝要淥熟先食得,呢碟肝用料好新鮮,煮完之後口感都軟中帶脆,點埋秘製XO醬食就好好味!蝦餃都係必點推介!新鮮、爽口又彈牙飲品我哋要左酸梅湯,呢個都係自家製㗎,酸酸甜甜幾好飲。呢餐打邊爐雖然唔係好平
餐廳面積唔大,裝修簡單新淨,感覺唔錯。
呢度主打係用老火湯打邊爐!每款湯底都好吸引
左諗右諗我哋決定要黑蒜姬松茸脊骨煲!
未有嘢食之前就混醬先啦。
好,開波食嘢!
黑蒜姬松茸脊骨湯
飲完湯之後,侍應拎咗碟新鮮即炸嘅響鈴上枱。
響鈴
呢碟響鈴真係新鮮炸起,超級熱辣辣同埋香脆,就咁食已經好好味
重點來了:
頂級本地手切牛
手切本地肥牛
數住 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10!咁就食得!
呢碟牛肉真係好得!
肉味超級濃!肉質好好!
黑豚都好值得點!
又係10秒就食得
見到點餐紙推介豬肝,我哋都叫咗碟。
蝦餃都係必點推介!
新鮮、爽口又彈牙
飲品我哋要左酸梅湯,呢個都係自家製㗎,酸酸甜甜幾好飲。
呢餐打邊爐雖然唔係好平,但質素真係好高!