2019-08-18
男朋友最鐘意就係打邊爐,我最鐘意就係飲湯,聽講開左間私房火鍋店既湯底係老火湯,仲要配料係即叫即整,即刻去試下!一坐低店員就好熱心咁為我地介紹。呢度既醬料每位 $30,當中最推介既絕對犯自家制蝦蟹醬,混入左蟹肉,將醬料提升到另一個層次,除左咸香微辣外,多左一份鮮味天麻川弓白芷魚頭煲湯底絕對係火鍋嘅靈魂,呢度有九款湯底,我地就選擇左天麻川弓白芷魚頭煲,材料包含有天麻、川芎、紅棗、杞子及龍眼等,重點係兩大舊超大魚頭。一上枱就聞到濃濃既藥材香味,非常真材實料。大魚頭好多野食,最正係魚頭雲,好滑溜,充滿骨膠原。魚湯鮮甜又唔腥,無味精既關係可以直接飲用,之後先再打邊爐,好味之餘,仲有驅頭風既食療作用,正!墨丸/蝦丸蝦丸蝦味極為濃郁,墨丸口感爽彈鮮甜,兩者都好推介豬潤呢碟豬潤用料好新鮮,色澤紅潤美麗,入口粉腍無筋蘇格蘭安格斯肥牛厚薄同肥瘦都岩岩好,雪花紋靚,肉味濃郁又無筋廣島蠔打邊爐必點,蠔身厚,肉質鮮甜,食完好滿足即炸芋件真係即叫即炸,熱辣辣食香脆好味,放湯後溶溶地吸收晒湯嘅精華又係另一種風味,鍾意食芋頭嘅你一定要嗌
天麻川弓白芷魚頭煲
墨丸/蝦丸
蝦丸蝦味極為濃郁,墨丸口感爽彈鮮甜,兩者都好推介
豬潤
呢碟豬潤用料好新鮮,色澤紅潤美麗,入口粉腍無筋
蘇格蘭安格斯肥牛
厚薄同肥瘦都岩岩好,雪花紋靚,肉味濃郁又無筋
廣島蠔
打邊爐必點,蠔身厚,肉質鮮甜,食完好滿足
即炸芋件