2019-07-16 240 浏览
同朋友得兩個人,但又興起想打邊爐食火鍋.....最後我地揀左黎試下呢間新開兩三個月既私房火鍋,貪佢呢度環境靜靜地,有唔少火鍋料可以半份或者雙拼咁叫,適合我地兩個人少少都可以食多幾種料呢度有好幾款特色湯鍋,我地上到去見到佢地用既都係靚料,所以個晚要左個普通啲“鴛鴦鍋(沙爹同什菜豆腐白湯煲)”HKd$79×2+10%,想試真啲火鍋料先揀好食咩就快快手混返個醬先!!!除左平日一般既醬油蔥蒜之外,店員仲特別推介我地要佢地呢個三蝦醬,有鮮味得黎都辣辣地,嗜辣既朋友仔表示激讚鴛鴦湯鍋一清一濃,沙嗲味道香濃惹味,而豆腐白湯清而不寡,未食之前我都飲左碗湯暖暖胃先當中仲有唔少滑滑豆腐同蔬菜添之後我地所點既火鍋料都逐一送到打頭陣既係厚切爽嫩既“豬潤”HKd$68+10%之後就係大大粒又彈牙既“自家製蝦丸拼墨魚丸”$(108+20)+10%跟住既“味增大根黑豚餃拼水晶野菌包”HKd$(88+20)+10%都幾特别最後登場既係“蘇格蘭安格斯肥牛(全)”HKd$288+10%,薄切嫩香,淥一淥就食得當然唔少得 肥仔水黎倨一倨啦
同朋友得兩個人,但又興起想打邊爐食火鍋.....

揀好食咩就快快手混返個醬先!!!

當中仲有唔少滑滑豆腐同蔬菜添

之後我地所點既火鍋料都逐一送到

打頭陣既係厚切爽嫩既“豬潤”HKd$68+10%

當然唔少得 肥仔水黎倨一倨啦

2019-07-16 89 浏览
之前聽朋友講起呢間火鍋個湯底好正,咁啱嚟呢頭做野就順面試下!我就覺得整體都好唔錯啊👍🏻1.鴛鴦鍋(沙嗲煲+雜菜豆腐白湯煲) 沙嗲湯底好夠味,基本上火鍋料唔洗點醬汁都可以啊!而雜菜豆腐白湯就好啱我口味,味道清甜~彤樂評分:9/102.蜂巢凍豆腐 一上枱店員就提我地快啲落,事關凍豆腐淥得越來就越入味,真係要一讚服務好好啊!而凍豆腐吸滿湯汁真係好好味啊!彤樂評分:8/103.自家製蝦丸見到點餐紙有推薦叫蝦丸,所以就揀咗佢!果然無介紹錯啊!蝦丸絕對係今餐重點👍🏻有蝦味得嚟又好彈牙!彤樂評分:10/104.安格斯肥牛脂肪分佈得好靚啊!而且牛味都幾濃~彤樂評分:8.5/105.日本白金腩肉肉質都係好正啊!夠晒鮮嫩~彤樂評分:9/106.酸梅湯打邊爐就梗係要叫返楂酸梅湯嚟下一下火啦!我就好鐘意佢個酸梅湯夠曬酸啦!彤樂評分:8/10
鴛鴦鍋

1.鴛鴦鍋(沙嗲煲+雜菜豆腐白湯煲)
彤樂評分:9/10

3.自家製蝦丸
彤樂評分:10/10
安格斯肥牛

4.安格斯肥牛
脂肪分佈得好靚啊!而且牛味都幾濃~
彤樂評分:8.5/10
白金腩肉

5.日本白金腩肉
肉質都係好正啊!夠晒鮮嫩~
彤樂評分:9/10

酸梅湯
  • 自家製牛肉丸
  • 日本白金豚腩肉
2019-07-14 29 浏览
天氣雖然開始熱,但成日都落雨就好想食返d熱野,我其實一向麻麻地任食火鍋,比我搵到呢間係上環既湯煲,價錢會合理,食物都比較高質!湯底我簡左天麻川芎芷魚頭湯,湯底含有魚頭雲、天麻、川芎、紅棗、杞子同龍眼!聽落都覺得十分滋補!而且食落無味精味,唔會越食越想飲水!魚頭湯十分清甜唔猩,直頭可以當湯飲!食火鍋絕對唔少得肥牛,我地都叫左份安格斯肥牛,牛味十足!油脂花紋靚,肥瘦度剛好,輕輕一拖已經食得,肉質好嫩滑呢!廣島蠔好大隻,隻隻都好肥美又鮮甜!而且非常新鮮,熟左都唔縮水!我地仲叫左水晶奶黃包,粒粒晶瑩剔透,好賞心悅目!皮薄餡多,表皮好q彈,內裡既奶黃錄完之後會變左流心,十分creamy 又香口!烏冬都係靚貨~吸哂湯底既精華,非常入味呢度既湯底同食物選擇十分多,而且食物高質!真係一分錢一分貨,但我覺得呢個價抵比!

湯底我簡左天麻川芎芷魚頭湯,

烏冬都係靚貨~吸哂湯底既精華,非常入味
今次多得好友介紹,來到這間湯煲私房火鍋!私房菜就吃過不少,但是私房火鍋還是第一次試!我覺得這間是無論是火鍋湯底還是火鍋料都好用心的小店!鴛鴦鍋(沙嗲煲+雜菜豆腐白湯煲) $158我覺得這家的湯底是重點,除了有比較少見的老火湯底外,常見的湯底質素都好高!沙嗲湯底真的好好味喔~超級濃郁的!而為了平衡一下另外一邊就叫了雜菜豆腐白湯煲!菜的份量還挺多的就不用另外叫菜了!日本白金腩肉 $138/半份我還是第一次聽白金豚這個品種,所以就上網查了一下,原來來頭不少!「來自日本岩手縣,素有極品豚肉之稱,油花勻稱而肉質鮮嫩」的確肉質好鮮嫩😋蜂巢凍豆腐 $68打邊爐我就喜愛叫蜂巢凍豆腐,特別是遇上一些好的湯底的時候!豆腐吸了滿滿的沙嗲湯汁特別好食!味增大根黑豚餃 $88皮薄餡靚必叫👍🏻好喜歡餡料是甜甜的黑豚肉,而加入大根令整個餃更清爽,口感更多層次!

鴛鴦鍋(沙嗲煲+雜菜豆腐白湯煲) $158

日本白金腩肉 $138/半份

蜂巢凍豆腐 $68

味增大根黑豚餃 $88
2019-07-08
2019-07-14 26 浏览
今日去咗上環一間湯煲火鍋私房菜嘅地方打邊爐,呢間火鍋店有別於一般打邊爐嘅餐廳,呢度嘅裝修好雅致,有家嘅感覺。呢一間湯煲火鍋係主打私房菜嘅,火鍋點樣私房菜?佢呢度嘅湯底全部都係自家煲仔,而且一啲配料都係有特色嘅配料。呢度嘅定價稍為高少少,但係食物都有返一定嘅質素。呢度嘅醬料啊、蒜蓉、蔥、芫荽等等都唔需要另外收錢,只係每人會收$30嘅醬料費,就可以用落配料。我哋叫咗椰子雞湯($288),湯底見到有椰子之外仲有藥材,味道幾清甜,而且啲雞嘅份量都幾多,肉質夠滑。其他配料嘅質素都非常唔錯,我就推介一個雜菌水晶包嘅食物,喺出邊未試過,但係味道非常之好,夠特別。

呢度嘅定價稍為高少少,但係食物都有返一定嘅質素。

2019-07-12 29 浏览
雖然夏天熱辣辣,但我地對打邊爐既熱愛係唔會因為天氣而減卻的。 其實嘆住冷氣食火鍋飲啤酒,都會係一種享受喔。 今晚男友帶我黎上環食私房火鍋。地點位於世瑛大廈,放工由中環行黎大約15分鐘。 -餐廳職員好友善,安排座位後,會悉心介紹一些菜式。 當晚接近爆滿,但上菜及招待都相當有效率。 火鍋最緊要係食材,另外湯底亦十分重要。餐廳有幾款靚湯底,例如:天麻川芎白芷魚頭、花雕醉雞、黑蒜姬松茸脊骨等等。最後我們選擇了養生湯底:天麻川芎白芷魚頭煲。奶白色的湯底十分足料,有原隻魚頭、藥材如天麻、淮山等等,我們每人喝了兩三碗呢。-呀!火鍋醬料都值得介紹,職員介紹自家製XO醬,用蝦膏、蝦籽等炒製,很惹味。-火鍋配料order 左幾樣,每款質素都唔錯。 而且特別一提是食物擺款都明顯花了心思。我們點了「藍魚雪白帶子」 $188,有片片玫瑰花瓣做裝飾,帶子厚肉,色澤新鮮帶半透明狀,經灼過後也沒有「縮水」,味道爽甜。 -每次火鍋,我們都愛點「竹笙」 $88。 呈網狀的竹笙像海綿般,吸收湯底精華,一口咬下去有種爆汁的口感。-餃子方面,選擇了比較新穎的「味噌大根黑豚餃 」$88; 餃子🥟包得漂亮;初時以為味道是咸的,但驚

餃子方面,選擇了比較新穎的「味噌大根黑豚餃 」$88; 餃子🥟包得漂亮;初時以為味道是咸的,但驚喜在味道甜絲絲。原來用了麵豉醬調味,再配搭爽脆的蘿蔔絲及黑豚肉。

「鮮蝦滑」 $108也是值得一試的。 味道相當彈牙又爽甜。

最後來一客「菠菜麵」$88;嫩綠的菠菜麵健康又爽身,伴上鮮魚湯,十分味美。 我還加了一些XO醬,去提升鮮味呢。

2019-07-12 25 浏览
好朋友生日🎂,今晚約左佢慶祝食飯。 知佢鍾意火鍋,悉心挑選左上環依間「湯煲私房火鍋」。多謝家姐推介,朋友超級滿意,介紹下這間有質素既火鍋餐廳先。-每次打邊爐都一定會有一大盤醬料,而餐廳自家製XO醬,用上蝦膏、蝦米、蝦頭及蝦籽去弄制,甚為惹味。 -湯底有數款,我們點了「天麻川芎白芷魚頭煲」。這款藥膳湯水很有營養價值,而且最近天氣潮濕落雨又常常在冷氣房工作,用這款湯水去濕袪寒也不錯。滾起時傳來陣陣藥材香,有魚頭、天麻、淮山、紅棗等等,十分足料,喝了幾碗才開始打邊爐。湯底味道甘甜!-火鍋配料點了好幾款,每款都優質1️⃣藍魚雪白帶子 $188新鮮帶子肉色雪白帶半透明狀,肉質細嫩味甜-2️⃣竹笙 $88朋友最愛竹笙,竹笙本身爽口,吸收了魚湯精華,咬下去有很juicy 的口感-3️⃣味噌大根黑豚餃 $88內裡餡料有爽口蘿蔔絲及豚肉,用了香甜麵鼓調味,挺特別的-4️⃣鮮蝦滑 $108手打蝦滑份量相當多,雪白又爽脆-5️⃣菠菜麵$88最後來一客健康天然菠菜麵,麵條爽身,配上清甜魚湯,十分滋味。

火鍋配料點了好幾款,每款都優質
1️⃣藍魚雪白帶子 $188

新鮮帶子肉色雪白帶半透明狀,肉質細嫩味甜
2️⃣竹笙 $88

3️⃣味噌大根黑豚餃 $88

內裡餡料有爽口蘿蔔絲及豚肉,用了香甜麵鼓調味,挺特別的
4️⃣鮮蝦滑 $108

手打蝦滑份量相當多,雪白又爽脆
5️⃣菠菜麵$88

2019-07-12 57 浏览
打邊爐嘅鋪頭越開越多,好多嘅賣點都不外乎係海鮮或者雞煲。而呢一間位於樓上鋪嘅湯煲私房菜主打自家製嘅湯底同埋一啲特製嘅配料打邊爐。鋪頭位於上環位置,定價比一般銅鑼灣旺角嘅稍高,但係其實附近都係一啲中上環嘅上班族,大家都會追求環境、質素比較好嘅食肆,而湯煲私房菜就正正符合到大家嘅要求。呢度每位入座會收醬料費每人$30 ,但係呢度都包括咗一啲自家製嘅醬料,出邊唔係好多地方食到,而一啲基本嘅醬料都應有盡有。店員介紹我哋食呢個椰子雞湯底,湯底用咗好多椰子同一啲藥材去煲,味道清甜,除此之外仲會有大約半隻雞,店員會幫我地睇住個時間,食嘅時候啲雞啱啱好夠晒嫩滑。其他配料整體質素都非常之好,大家都值得嚟試吓。

其他配料整體質素都非常之好,大家都值得嚟試吓。

2019-07-11 28 浏览
湯煲 - 靚湯湯底私房火鍋一年四季無論咩時候都要打邊爐🍲😊今次想同朋友們慢慢坐傾下計, 於是朋友揀左間係上環既私房火鍋私房菜試得多, 私房邊爐就第一次食, 估唔到又幾唔錯喎首先環境方面, 小店唔算大, 裝修簡單舒服大概有5-6張檯, 檯同檯之間唔會逼, 好闊落檯面亦有足夠空間可以放食物👍🏻一聽店名就知道呢到主打係用無味精湯底去打邊爐打邊爐之前可以先嘆一轉個湯, 之後再淥野食, 一次滿足晒2個願望!我地揀左個椰子雞湯做湯底 ($288)先上一個淨椰子湯底, 而雞就會另外一碟上水滾之後就可以放晒D雞件落去淥😋首先店員幫我地每人盛左一碗湯一飲不得了, 超! 級! 清! 甜!🥥忍唔住要再添飲!之後就可以夾D雞黎食, 佢有沙薑同青檸配雞朋友們一致認為青檸同雞件好夾👏🏻 清甜中帶點清新, 食唔停口食得7788之後, 店員加左雞湯俾我地開始打邊爐🤗我地叫左☝🏻安格斯肥牛 (全份$288) - 打邊爐點可以無牛? 切到靚一靚上檯, 入口超淋又好有牛味, 正!日本白金腩肉 (半份$138) - 以為腩肉會好肥, 但食落又唔覺喎都唔錯! 墨魚丸 ($108) - 自家手打, 大大粒好彈牙!炸魚皮 ($88
湯煲 - 靚湯湯底私房火鍋

一年四季無論咩時候都要打邊爐🍲😊
私房菜試得多, 私房邊爐就第一次食, 估唔到又幾唔錯喎

首先環境方面, 小店唔算大, 裝修簡單舒服
大概有5-6張檯, 檯同檯之間唔會逼, 好闊落
檯面亦有足夠空間可以放食物👍🏻

一聽店名就知道呢到主打係用無味精湯底去打邊爐

我地揀左個椰子雞湯做湯底 ($288)
先上一個淨椰子湯底, 而雞就會另外一碟上
水滾之後就可以放晒D雞件落去淥😋

首先店員幫我地每人盛左一碗湯
一飲不得了, 超! 級! 清! 甜!🥥
忍唔住要再添飲!
之後就可以夾D雞黎食, 佢有沙薑同青檸配雞

食得7788之後, 店員加左雞湯俾我地開始打邊爐🤗

我地叫左☝🏻

都唔錯!

墨魚丸 ($108) - 自家手打, 大大粒好彈牙!

炸魚皮 ($88) - 估唔到係即叫即炸, 上檯隔左一陣放入口都爭D辣親🔥

脆卜卜加上放左D椒鹽吊味, 勁好味! 推介🙌🏻

凍豆腐 ($68) - 雪到凍一凍既蜂巢豆腐, 吸晒雞湯既精華😍

蟹柳 ($68) - 正正常常

油墨菜 ($68) - 食到最後要D菜平衡返, 份量都唔少同埋幾新鮮

奶皇飽 ($88) - 好耐無食過, 呢到竟然有得嗌! 朋友一見到即刻order
淥到個水晶皮變透明就可以食👌🏻熱辣辣滿到瀉既奶皇真係好滿足🥺
2019-07-11 27 浏览
上環打邊爐😳私房菜環境開陽,白色簡約裝修有私人房間或者出面兩款枱一行四人就決定去打邊爐!已高質食材作為賣點🎈醬油$30/位選擇多,麻油,黃金蒜、豆瓣醬、生蔥、麻油等等各式各樣!湯底我哋選擇咗🎈清香椰子雞煲($288)一滾起首先椰子🥥湯底,飲夠先打邊爐☺️可以點沙薑同青檸🤤🤤🤤原來青檸點椰子🥥雞酸酸中帶份清甜☝🏻😳原來好有驚喜🎈安格斯肥牛($288/一份)卷卷肥牛🤤!食落好濃牛味😋!肥瘦均勻,入口即溶係口入面軟綿綿既感覺🤤🎈新鮮炸魚皮( $88 )熱辣辣新鮮炸起嘅魚皮,真係脆卜卜!停唔到口🤪🤪🤪🎈日本白金腩肉($138)6片既「肥豬肉」🤤高質既脂肪!入口既感覺又真係唔同bro! 油脂感係口腔☺️🎈水晶奶皇包($88)其實滾到啲皮透明就要即刻食㗎啦! 因為皮薄餡靚,好易爆曬d 奶皇出黎!勁香奶黃味!qq 彈彈既外層🤪🎈手打墨魚丸($108)乒乓波咁大粒嘅墨魚丸,非常彈牙,入邊仲有墨魚粒粒添🎈凍豆腐( $88 )清甜嘅湯底索曬入豆腐,好味🎈日本蟹柳( $88 )🎈油麥菜( $68 )佢哋嘅員工非常之好服務! 炎炎嘅夏天佢哋會提供凍水真係透心涼! 而且佢哋上菜同埋收野都非常之有效率都見到好多一家大
上環打邊爐😳私房菜
環境開陽,白色簡約裝修

有私人房間或者出面兩款枱

一行四人就決定去打邊爐!
已高質食材作為賣點

🎈醬油$30/位
選擇多,麻油,黃金蒜、豆瓣醬、生蔥、麻油等等
各式各樣!

湯底我哋選擇咗
🎈清香椰子雞煲($288)
一滾起首先椰子🥥湯底,飲夠先打邊爐☺️
可以點沙薑同青檸🤤🤤🤤
原來青檸點椰子🥥雞酸酸中帶份清甜☝🏻😳原來好有驚喜

🎈安格斯肥牛($288/一份)

卷卷肥牛🤤!食落好濃牛味😋!肥瘦均勻,入口即溶
係口入面軟綿綿既感覺🤤

🎈新鮮炸魚皮( $88 )
熱辣辣新鮮炸起嘅魚皮,真係脆卜卜!
停唔到口🤪🤪🤪

🎈日本白金腩肉($138)

🎈水晶奶皇包($88)

🎈
手打墨魚丸($108)
乒乓波咁大粒嘅墨魚丸,非常彈牙,入邊仲有墨魚粒粒添

🎈凍豆腐( $88 )
清甜嘅湯底索曬入豆腐,好味

🎈日本蟹柳( $88 )
🎈油麥菜( $68 )

都見到好多一家大細都一齊嚟添☺️
2019-07-11 270 浏览
首次品嚐私房火鍋,比較像家庭式的餐館,店員態度都比較熱情和友善。望到餐牌價錢都比坊間貴差不多一半,不過家人不太想要去人多的地方就試一試。黑蒜姬松茸脊骨煲感覺滋潤補身,口感是滑溜溜,奶白色的濃豬骨湯,不過感覺完全不肥膩,黑蒜味道清甜,可以一粒粒吃,姬松茸味道很濃,口感有點像茶樹菇,湯滾後先品嚐兩碗再開始火鍋。小籠包原來味道真是保留了小籠包的鮮肉味,外皮就比較厚身像餃子皮,都幾創新,中間啖啖鮮肉。即炸響鈴可以說是我吃過最香脆的響鈴,沒有油溢味道,不用滾湯可以直接沾泰式酸甜醬,香脆腐皮的味道,薄薄一片包了很多層,味道口感無得頂!日本白金豚腩肉店員說只需淥3秒就可以吃,不過我們就不太喜歡生豬肉,所以都等到全熟先吃,可能吃的方法不同,味道不太突出,滾後是普通豬肉片。什菌拼盤新鮮乾淨,有幾款不同菇菌,杏包菇、冬菇比較好吃鮮味濃郁,吸盡湯汁。青檸梳打很解渴,味道較酸,青檸份量十足。食材新鮮,特別是餃類和包類都是自家製造,價錢比較貴,值得偶然再來。

小籠包

即炸響鈴

什菌拼盤

青檸梳打很解渴,味道較酸,青檸份量十足。

小籠包
即炸響鈴
什菌拼盤
2019-07-11 30 浏览
呢間湯煲私房火鍋地鐵站出地面行一分鐘就到,好方便!一推門入去就已經聞到好香嘅椰子味,我哋湯底都忍唔住跟機嗌咗椰子雞鍋😂😂啱啱落完單就有湯底上枱!😍 等個椰子湯底滾起,倒啲雞落去煮三分鐘, 就可以先品嚐下清甜嘅椰子雞湯。原汁原味,非常清香!! 而且飲完唔口乾,絕對唔係味精湯👍👍本身跟呢個鍋底都已經有半隻雞,雞肉嫩滑, 冇乜肥膏。 超級推介炸魚皮,自家新鮮炸起,唔係預先包裝食物,上枱熱辣辣脆卜卜,即時食勁正!😍我地一致覺得用黎打邊爐有啲嘥,所以結果我哋全部就咁食😂 打邊爐又點少得肥牛喎 😂我哋叫咗中價位嘅安格斯肥牛 🐂 份量都算大, 肉質鮮嫩又夠牛味,一啲都唔韌!自家製墨魚丸,一份有六大粒🦑咬開會有墨魚肉好彈牙!!!😎最後最後不得不提呢個水晶奶皇包,市面上已經好少火鍋店會有得食! 香軟綿滑嘅奶皇餡料,喺薄薄嘅水晶皮入面湧出嚟😍😍😍正呀!!!一路打邊爐嘅時候員工都會幫手控制火候,亦都會主動加湯。一提呢度有免費凍水供應, 仲會不停幫你加水, 服務好🤗
呢間湯煲私房火鍋地鐵站出地面行一分鐘就到,好方便!

自家製墨魚丸,一份有六大粒🦑咬開會有墨魚肉好彈牙!!!😎

2019-07-10 128 浏览
湯鍋是幾出名的私房火鍋,在openrice訂座儲下miles,感覺都幾溫馨,地方不算大,約可容納30人,枱與枱之間亦夠空間。難得來到湯底就選特別一點,黑蒜姬松茸脊骨煲滾起後可以喝兩碗先,黑蒜甜甜地,姬松茸菇味幾突出,湯底果真清甜好喝,不枉叫了這個。這裏比較出名手工餃,選了個雙拼:川色麻辣牛肉餃拼味增大根黑豚餃。價錢都幾貴,其實只有六舊,幸好真是好吃。川色麻辣牛肉餃麻辣味道不算太重,反而牛肉的鮮味特別香,中間包着濃濃的鮮肉汁,外皮索著黑蒜豬骨湯汁,真是很出色!味增大根黑豚餃比麻辣牛肉餃更加出眾,味增甜甜地,中間的大根令到餃子有爽口口感,豬肉更加適合製造餃子,全晚最出色的配料!墨魚滑都幾彈牙,比較結實。唐生菜價值不菲,不過滾湯很好味。店員很主動幫忙落配料和介紹菜式,態度和服務很好。整頓火鍋都很有自家製的健康新鮮感覺,都算物有所值。

雙拼餃

川色麻辣牛肉餃

味增大根黑豚餃

墨魚滑都幾彈牙,比較結實。
墨魚滑

唐生菜價值不菲,不過滾湯很好味。
唐生菜

店員很主動幫忙落配料和介紹菜式,態度和服務很好。
整頓火鍋都很有自家製的健康新鮮感覺,都算物有所值。
2019-07-02
雙拼餃
川色麻辣牛肉餃
味增大根黑豚餃
墨魚滑
唐生菜
2019-07-10 18 浏览
一行三人想打邊邊,黎到上環食個私房火鍋🍲位置位於上環永樂街,舊式商業大廈內,升降機都幾細間環境好似屋企咁,餐廳細細,有家既感覺入面亦有廂房,岩哂一班朋友談天說地湯煲出名老火湯底火鍋,我地當然都唔汁輸要整番個黑蒜姬松茸脊骨煲黑蒜味濃,配上姬松茸,姬松茸無調味,配上黑蒜,咸味蒜香,豬骨鮮味令到湯都好重味啊建議先飲碗湯先開始打邊邊,好味道!蘇格蘭安格斯牛肥牛好重牛味,無筋鮮騙古黑牛栢葉黑色牛栢葉唔係道道都有,好爽口,3秒就得架啦西班牙黑毛豬梅肉豬梅肉唔講以為係牛肉,酥香程度直推我最中意既安格斯牛肉水晶叉燒包依個係依道既招牌菜,一定要叫黎試唔係點心,而係火鍋料水晶皮煙un, 叉燒包味甜,配上咸湯底咸甜滋味過癮蔬菜拼盤依道既蔬菜拼盤亦係心思之作原本只係以為普通蔬菜拼盤,但佢d菜揀得勁清,條條都好嫩口架青檸梳打臨尾再叫左渣飲品,新鮮青檸,唔會太甜,酸酸好開胃清新,好岩夏天飲醬料個到每位$30 下次可以唔好叫因為其實湯底已經夠哂濃而湯隔都好過癮,隔酒哂渣可以等我地飲到清清冇骨渣的湯
一行三人想打邊邊,黎到上環食個私房火鍋🍲

位置
位於上環永樂街,舊式商業大廈內,升降機都幾細間

好似屋企咁,餐廳細細,有家既感覺
入面亦有廂房,岩哂一班朋友談天說地

湯煲出名老火湯底火鍋,我地當然都唔汁輸要整番個

黑蒜姬松茸脊骨煲

黑蒜味濃,配上姬松茸,
姬松茸無調味,配上黑蒜,咸味蒜香,豬骨鮮味令到湯都好重味啊

建議先飲碗湯先開始打邊邊,好味道!
蘇格蘭安格斯牛

肥牛好重牛味,無筋

鮮騙古黑牛栢葉

黑色牛栢葉唔係道道都有,好爽口,3秒就得架啦

西班牙黑毛豬梅肉
豬梅肉唔講以為係牛肉,酥香程度直推我最中意既安格斯牛肉

水晶叉燒包

依個係依道既招牌菜,一定要叫黎試
唔係點心,而係火鍋
水晶皮煙un, 叉燒包味甜,配上咸湯底
咸甜滋味過癮

蔬菜拼盤

依道既蔬菜拼盤亦係心思之作
原本只係以為普通蔬菜拼盤,但佢d菜揀得勁清,條條都好嫩口架

青檸梳打

臨尾再叫左渣飲品,新鮮青檸,
唔會太甜,酸酸好開胃清新,好岩夏天飲

醬料個到每位$30

下次可以唔好叫因為其實湯底已經夠哂濃

而湯隔都好過癮,隔酒哂渣可以等我地飲到清清冇骨渣的湯
2019-07-10 15 浏览
我個火鍋控朋友又出動,今次約我轉戰上環區的火鍋。這裡其實是一間私房火鍋,所以格局跟一般火鍋店很不同,好有home feel。店員極力推介私製XO醬,內裡有好多蝦米,味道有少少辣,好惹味。湯底要了一個什雜豆腐白湯,貪佢清啲而有好多蔬菜。啖湯都幾甜的,豆腐就好滑溜。飲品叫咗 1 Jar 青檸流打,貪佢清涼之餘又醒胃。店員話今晚啲鮮牛肉和墨魚滑都好靚,所以我哋每樣叫一份。另外,再點了鱔片、鳳城水餃。果然無介紹錯,牛肉好鮮,又腍又滑,牛味出眾。將墨魚滑整成一粒粒去淥,然後將佢哋串成墨魚蛋串,咁樣食法,只有我個火鍋控朋友先諗得出。墨魚蛋好鮮味,既爽口又彈牙。鱔片切得厚度剛剛好,如太薄就食落無口感,如太厚就較難熟。食落好爽口,而且有種食脆鯇的感覺。鳳城水餃,皮薄餡靚。內裡除咗有蝦肉、豬肉等慣常材料之外,還有木耳絲、蟹籽等,所以食落口感和味道都更加豐富。喺呢度食火鍋好舒服,唔嘈吵、唔大煙,仲好有家的感覺。

XO醬

飲品叫咗 1 Jar 青檸流打,貪佢清涼之餘又醒胃。

果然無介紹錯,牛肉好鮮,又腍又滑,牛味出眾。

喺呢度食火鍋好舒服,唔嘈吵、唔大煙,仲好有家的感覺。
XO醬