香港人喜歡打邊爐,在爐一邊烚下烚下和朋友,一邊吹水、講笑,慢慢品嚐,食物喜歡吃甚麼就放甚麼,所以我對打邊爐情有獨鍾。香港也有文化特色,我本人卻認為香港精神之精髓,除了茶餐廳之外還有香港所獨有的「打邊爐文化」今次朋友推介一間特色私房火鍋🍲,地方不算大不過,小五臟俱全,有家的感覺。我們點了什菌豆腐白湯,湯料十足,除了香滑豆腐之外,還有很多蔬菜🥬白菜丶生菜等等......所以湯好清甜,好好飲,不需落調味也能突出湯底的鮮味。打邊爐當然唔少得響鈴啦!響鈴即叫即炸,香脆可口,好好味😋肥牛油脂分泌均勻,吃起來又特別軟滑好味餃子大大隻好足料👍🏻👍🏻👍🏻這個墨魚滑很精緻,墨魚滑爽滑彈牙😋

打邊爐當然唔少得響鈴啦!

響鈴即叫即炸,香脆可口,好好味😋
肥牛油脂分泌均勻,吃起來又特別軟滑好味
餃子大大隻好足料👍🏻👍🏻👍🏻

這個墨魚滑很精緻,墨魚滑爽滑彈牙😋

2019-10-20 84 浏览
秋風起, 終於迎來打邊爐的季節。湯煲私房火鍋位處於上環地鐵站E2出口不到兩分鐘的距離,十分方便。餐廳內的餐桌擺位有足夠間距,感覺寬敞舒適。火鍋湯底點選了清香椰子雞湯。用上椰青水煲的雞湯滋養生津,打邊爐前記得先喝兩碗清甜雞湯。雞件肉質嫰滑,可略加沙薑及青檸汁提味。店主特意推介自家製的蝦蟹醬,味道跟XO醬相似。各式醬料(每位$30)肉類方面揀選了安格斯肥牛,海鮮則點了脆骨魚腩,蔬菜有芥蘭苗。三款食材的味道跟賣相同樣新鮮味佳。另外還吃了味噌大根黑豚餃拼水晶奶皇包。餃子的餡料及調味新穎。水晶奶皇包的水晶皮煙煙韌韌,奶皇甜甜香香。特別一讚的是餐廳的服務欣勤,加湯、加水、隔油、換碟等樣樣都照顧周到。我們二人享受了美味的一餐。

店主特意推介自家製的蝦蟹醬,味道跟XO醬相似。
各式醬料(每位$30)

三款食材的味道跟賣相同樣新鮮味佳。

2019-10-17
2019-10-12 85 浏览
我覺得這裡的湯底很好吃,它的用料十足夠濃夠香,這麼好的地方一定要和閨蜜分享,地方乾淨食材新鮮,坐著吃東西心情也很好。白湯煲香噴噴的湯底奶白奶白的很濃郁,湯底的豆腐滑溜溜的很香,熱氣騰騰來一口真爽。醬料醬料有著獨特的香氣,用料十足搭配所有食材口感都不一樣,很贊。半份安格斯肥牛優質的肥牛色澤鮮艷,顏色柔和,呈大理石花紋,口感細嫩、多汁,入口綿潤,讓人回味無窮。半份日本白金腩肉腩肉這部分的瘦肉也最嫩且最多汁,色澤為粉紅,口感很彈牙,有股濃濃的肉香。豬皮豬皮不但韌性好,色、香、味、口感俱佳,滿滿的膠原蛋白,這樣的豬皮很好吃。牛肉餃薄薄的皮一咬下去全是牛肉香味,牛肉非常鮮嫩,用湯一燙滿滿是餃子的鮮甜味道。炸響鈴金黃金黃的吃起咔吱咔吱響,很脆香,這種色香味俱全的炸響鈴很少能吃到。粉絲粉絲有良好的附味性,它能吸收各種鮮美湯料的味道,再加上粉絲本身的柔潤嫩滑,配上醬料味道更加爽口宜人。閨蜜對這裡贊不絕口,一大鍋和閨蜜吃得一點都不剩,有點不好意思。

白湯煲

牛肉餃

炸響鈴

粉絲

2019-10-12 60 浏览
今天和同事聚餐,聽說這家煲湯很好吃,今天我們也來嘗嘗鮮,這裡環境一流,陳設特別,看到一鍋鍋的熱湯,迫不急待想嘗嘗。白湯煲鮮美的白湯煲,湯汁夠濃夠鮮,滾燙滾燙的很好喝,白白嫩嫩的豆腐很滑在搭點青菜湯更香甜。醬料獨特的醬料味道好極了,咸中帶點辣,佔點美味的食物真的絕配。半份安格斯肥牛一片片看似薄薄的肥牛,肥瘦相間很均勻,在滾燙的湯水刷上幾秒肉感很嫩,佔上醬料口感極好。半份日本白金腩肉優質的白金腩肉肥瘦紅白分明,肉感緊密,富有彈性,口感相當好。豬皮豬皮一經炸過又香又脆,放湯里煮一下立馬變軟,很是彈牙,口感俱佳。牛肉餃餃子皮薄餡多,一咬裡面的湯汁順著流出,那股牛肉的香味真帶勁,口感特好。炸響鈴一股香氣撲鼻而來,吃著脆脆的,卡卡響非常香,要是配點沙拉醬味道更美味。粉絲晶瑩剔透的粉絲,細細長長的,火鍋的必備良配,經過燙煮粉絲變得非常爽滑,Q彈,好吃。吃著熱騰騰湯煲好暖胃,這種感覺很好,這裡的湯底很濃郁,很香。

白湯煲

醬料

獨特的醬料味道好極了,咸中帶點辣,佔點美味的食物真的絕配。

半份安格斯肥牛

半份日本白金腩肉

豬皮

牛肉餃

炸響鈴

粉絲

2019-10-10 70 浏览
上環有好多食肆,可謂世外桃源。今次同朋友去試新野,叫湯煲私房火鍋,最近風頭正盛。醬料同配菜都好齊,有送夢菜,係涼拌野。我地叫左黑蒜姬松茸脊骨煲,煲份量好大,入面又足料,有各種藥材,先飲兩碗湯湯,已經非常濃郁。墨魚滑到啦!剔透明亮,下鍋好彈牙,口感唔錯,同湯好夾。另外有頂級本地手切牛,片片肥瘦均勻,雪花片片,令人食欲大增,味覺震撼。打邊爐當然唔可以冇肥牛!原隻蟶子王。肉質肥厚,好鮮嫩,令成個鍋生色不少,一下鍋就充滿鮮味。最後食完個鍋,食番蔬菜平衡下,芥蘭苗翠綠色,爽脆,令人飽足。今次湯煲私房火鍋感覺唔錯,食物質素高,地方係永樂街,都幾就腳,下次會再約朋友黎!

醬料同配菜都好齊,有送夢菜,係涼拌野。

墨魚滑到啦!剔透明亮,下鍋好彈牙,口感唔錯,同湯好夾。

2019-10-08 51 浏览
Some friends and I wanted to eat hot pot one day and made a last minute reservation here after searching for nearby places on Open Rice. We were pleasantly surprised by the quality of the food and the service.We got 鸳鸯 with half as special pork and mushroom soup base and half as 麻辣. We started the meal drinking the special pork soup directly, and the soup stock was complex and flavorful. For hot pot, the quality of the raw ingredients was good. I highly recommend the angus beef.Most important

Most importantly the staff had a wonderful attitude. A few people in my group of five agreed that the staff here was the friendliest we’ve encountered in Hong Kong. The staff found my number over Caller ID and reached out over WhatsApp to give directions to their store.

The food was slightly pricey, but justified by the quality and service. We spent about 600 HKD per head and left very full.

2019-09-28 66 浏览
好耐無打過邊爐,所以今日早左好多去book上環呢間私房打邊爐, 上次無位,所以今日一定一定要食到。好早去到,吾太多人,愈夜就愈多,平日都差吾多full. 到嗌野食,本身好想食牛,但有傷口,廢事有痕,所以要忍一忍口,叫左個黑毛豬腩,脆骨腩,大蠔,仲有墨丸蝦丸雙拼,基本上所有野都好新鮮,好好食,湯底用最基本嘅茜皮蛋已經好食,不過,我估用拒個與雞好,自家湯做底應該更加惹味。配合埋個生啤,簡直一流。價錢吾係大眾化,不過甘嘅質素好值!!
好早去到,吾太多人,愈夜就愈多,平日都差吾多full.
2019-09-14 67 浏览
如果唔係朋友帶路,真係唔知有間咁正嘅火鍋,果然係私房菜,超正嘅私房火鍋🍲。所有有飲品、湯底、火鍋食材全部都係自家製,絕對唔係外來貨,非常有誠意。椰子雞鍋底,湯底清甜,材料豐盛,淨係食半隻雞已經飽咗一半啊。而且雞肉非常之嫩滑,椰子味清香突出。一定要試呢一度獨有嘅竹笙帶子手打丸,爽口彈牙之餘,仲有竹苼脆脆嘅口感,又特別又好食。另外餃子絕對係皮薄餡靚,餡料多而且裏面仲有不少於兩隻蝦呢。炸魚皮一叫即炸,亦都係另外一個必吃推介。

另外餃子絕對係皮薄餡靚,餡料多而且裏面仲有不少於兩隻蝦呢。

炸魚皮一叫即炸,亦都係另外一個必吃推介。

2019-09-13 56 浏览
呢間湯煲火鍋有朋友剛開業時食過仲極力推介, 今次就約咗個閨蜜在中環睇戲, 睇完就上去食湯煲火鍋, 話掛住老火湯火鍋咁。餐廳座位好舒服, 枱與枱之間唔會迫,打邊爐都可以傾到密計。跟友人推介叫左天麻魚頭湯底, 湯底味道濃郁鮮味, 我非常幾鍾意, 藥材味唔會重 魚湯新鮮成鍋都白色 肯定煲等好夠。餐廳提供多種調味料, 仲有自家製海鮮醬, 大家一定要試, 有少少辣 !食物材料都好新鮮牛肉味濃份量充足蝦丸有鮮蝦o係中間又唔咸鱔片清甜超正芥蘭苗放落魚湯好甜又爽口麻辣牛肉餃夠新鮮香口最正係柚子蜜, 夠哂夏日解暑, 又唔會太甜, 誠意推介 !!!!

餐廳座位好舒服, 枱與枱之間唔會迫,打邊爐都可以傾到密計。

食物材料都好新鮮

牛肉味濃份量充足
蝦丸有鮮蝦o係中間又唔咸
鱔片清甜超正
芥蘭苗放落魚湯好甜又爽口
麻辣牛肉餃夠新鮮香口
2019-09-12 40 浏览
聽聞上環有間好正噶火鍋店,一於去試試!好中意食果個前菜,涼拌木耳,爽脆又有滴辣辣地,火鍋湯底奶白色,一定要試試個湯底,鮮甜,料又多!滴蔬菜好新鮮,吸收埋滴湯噶精華,贊!墨魚丸好Q好彈牙,我同朋友都很滿意這餐飯!
2019-09-09 52 浏览
去開上環做gym 做完一定想搵d又健康同好味既晚餐 就試左呢間”湯煲”火鍋間餐廳在商業大廈入面 裝修唔錯 好明顯好有心機做坐底左佢就上左個開胃小碟 青瓜木耳 不過呢個好似好普通既小碟十分有驚喜 因為佢個汁夠曬麻 轉個眼已經清曬成碟跟住點左個推介湯底 天麻川芎白芷魚頭煲 好快上枱 聞到佢個香味已經流曬口水 食開火鍋既我飲兩啖已經知道真材實料 魚頭新鮮 湯底無味精 飲到既真係湯料既鮮味 所以最後都飲左三碗湯先開始打邊爐我哋叫咗鮮滑牛肉 鱔片 手打蝦丸 芥蘭苗 同 川色麻辣牛肉餃只可以話 所有點既基本上全部都好新鮮 一食就知牛肉鱔片唔係雪到硬梆梆 牛肉非常有肉味 應該是頸脊肉 因為質感超好 而且鱔片爽口 仲要無骨 所以食得好暢快最要推介係手打蝦丸 因為中間係有成隻好爽既海蝦!!!! 間餐廳所有肉類都食唔出有俺粉好鮮甜 川色麻辣牛肉餃皮薄唔會太厚川味麻辣好惹味飲品點左柚子蜜 估唔到連柚子蜜都係新鮮ga !!!其實好多時食火鍋完左會好燥 無因為食左好多味精 但呢間”湯煲”火鍋又健康同好味 食完身心滿足 !!食完仲送埋手做椰汁糕芝麻糕 咁有心既餐廳值得誠意推介 !!!!
間餐廳在商業大廈入面 裝修唔錯 好明顯好有心機做
川色麻辣牛肉餃皮薄唔會太厚川味麻辣好惹味
飲品點左柚子蜜 估唔到連柚子蜜都係新鮮ga !!!
2019-09-06 51 浏览
呢一間私房火鍋好有家嘅感覺,裝修光潔亮麗,真係非常適合一大家人喺度聚餐慶祝。首先非常欣賞佢自家製嘅蝦蟹醬,非常鮮味比起海鮮XO醬更加惹味。湯底我哋今日揀咗店員推介嘅椰子雞湯喎,椰子雞湯非常清甜,先飲兩碗湯先,跟住就食雞肉,雞肉非常嫩滑,絕對唔會鞋口。份量都幾多。呢度火鍋配料嘅份量都比較大都算抵食。手打墨魚滑,爽口彈牙,墨魚味非常濃厚,推介。即炸魚皮,魚皮都是一大片一大片長長的,絕對唔會碎濕濕,熱辣辣脆卜卜,真係好好食。安格斯牛肉,油脂分布均勻,入口即溶可以媲美和牛。 👍🏻

呢度火鍋配料嘅份量都比較大都算抵食。
手打墨魚滑,爽口彈牙,墨魚味非常濃厚,推介。
安格斯牛肉,油脂分布均勻,入口即溶可以媲美和牛。 👍🏻

2019-09-06 2197 浏览
平日好少去貴價餐廳食飯,今次為咗慶祝👦🏻考車1 take pass,決定食豪少少😘特意去上環這間私房火鍋店慢慢品嚐👅我們兩個都食得辣,所以叫四川麻辣煲。店員推介我們試試自家製蝦蟹醬,裏面有很多細細隻蝦米,好有鮮味😋——————————🔸蘇格蘭安格斯肥牛 $188打邊爐點少得食肥牛,這個安格斯肥牛油花分布平均,色澤紅潤,好濃牛味,肉質嫩滑😍正~🔹自家製牛肉丸 $98這個自製牛肉丸,大大粒,彈牙有肉汁,但牛味欠奉😐🔸小籠包 $88小籠包也是店家自家包,皮非常薄,餡料全部都是肉☺️一咬,肉汁爆出來,蘸上甜甜的醋,令人想一啖接一啖,必食👍🏼🔹鳳城水餃🥟 $88水餃皮很薄,每隻都脹卜卜,餡料有木耳和原隻蝦😍,一點也不馬虎,再蘸豉油就剛剛好👍🏼🔸油麥菜 $68蔬菜份量不算少,翠綠新鮮,洗得很乾淨☺️
——————————
🔸蘇格蘭安格斯肥牛 $188
蘇格蘭安格斯肥牛

🔹自家製牛肉丸 $98
自家製牛肉丸

這個自製牛肉丸,大大粒,彈牙有肉汁,但牛味欠奉😐

🔸小籠包 $88
小籠包

🔹鳳城水餃🥟 $88
鳳城水餃

🔸油麥菜 $68
油麥菜

蔬菜份量不算少,翠綠新鮮,洗得很乾淨☺️

题外话/补充资料: 總括而言,所有火鍋配料都很新鮮,自家製食物乾淨美味,食完都不會口渴👍🏼
蘇格蘭安格斯肥牛
小籠包
鳳城水餃
2019-08-31 50 浏览
湯煲私房火鍋感到地方不算太大,但是就好舒服,因為夠光猛,冷氣夠,好乾淨,感覺有點在家。店員態度都比較熱情和友善什雜豆腐白湯唔想吃得太燥,同時又唔想個湯底的味道太霸度蓋過食材的原有鮮味,湯底裡面除咗有好滑的豆腐之外,仲有幾款菜,例如白菜、菜心、生菜等,非常健康。墨魚滑重點推介!一餅雪白墨魚滑上撒了幾片芯瓣,賣相幾靚,一睇就知好新鮮。淥分零鐘就可以享受到爽口彈牙的墨魚丸。又幾特別。入口軟綿綿,唔係好爽口果種。有墨魚粒增加口感,唔錯唔錯。絕對係心機之作!即炸響鈴可以說是我吃過最香脆的響鈴,沒有油溢味道,即炸響鈴卷,金黃鬆化,配上甜酸醬,簡直將響鈴帶上另一個層次,鬆脆可口不用滾湯可以直接沾泰式酸甜醬,香脆腐皮的味道,薄薄一片包了很多層,味道口感無得頂!推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
湯煲私房火鍋

什雜豆腐白湯

墨魚滑

即炸響鈴
甜醬,香脆腐皮的味道,薄薄一片包了很多層,味道口感無得頂!

推介⭐️⭐⭐️⭐⭐

2019-08-19 1261 浏览
識我既都知我係一個邊爐痴,連吉xx既邊爐都好鐘意食,所以有關邊爐既野都會bookmark定,慢慢發靚買,有間bookmark 左一段時間,想試好耐既湯煲!上到黎第一眼見到呢度環景好有住家既感覺,簡單得黎非常整齊清潔,而且冇好大陣打邊爐既味道,所以唔洗驚d衫會好大浸味道,非常正!講咁耐係時候講下野食先!首先要講下個湯底先,我地叫左呢度最出名既天麻川弓白芷魚頭煲湯底!大家可以見到呢個煲係幾咁誇張,煲入面有成個大魚頭,足足有成個頭咁大。藥材方面都非常足料,未滾起已經好香川弓白芷味。當佢滾起既時候,梗係要飲下個湯先啦,一飲便知龍與鳳,龍龍嘅藥材味加上大魚頭獨有嘅鮮味,令我諗都唔諗就再不多一碗你飲。可以話同出面嘅打邊爐係完全冇得比㗎。咁飲完個湯就當然要試吓個魚頭啦,當你以為大大個報咗咁耐一定會冇乜味,點知食落非常有驚喜,原本以為會比較乾身點知仲係keep住咁嫩滑,食到我哋停唔到口真係好爽呀!講完個湯底就梗係要講下佢打邊爐嘅配料啦!第一樣就係呢個墨丸拼蝦丸喇!出面啲蝦丸同埋墨魚丸通常都係現成買返嚟整好嘅,但係呢度嘅就唔同啦,係由呢度嘅師傅每日新鮮買返嚟將佢絞碎加工再親手整成一粒爽口彈牙嘅墨丸同埋蝦

講完個湯底就梗係要講下佢打邊爐嘅配料啦!第一樣就係呢個墨丸拼蝦丸喇!出面啲蝦丸同埋墨魚丸通常都係現成買返嚟整好嘅,但係呢度嘅就唔同啦,係由呢度嘅師傅每日新鮮買返嚟將佢絞碎加工再親手整成一粒爽口彈牙嘅墨丸同埋蝦丸。所以食落個口感同埋鮮味係同出面食到嘅完全唔同。

零一樣要講嘅就係豬潤喇!通常大家都唔知道豬潤要淥幾耐先至熟,呢度嘅店員非常好,會教你錄幾耐個口感係點樣。如果你想硬啲呢就比佢講嘅時間淥多10秒左右。如果你想食到爽口彈牙啱啱好既話就跟足佢嘅時間。坊間好多豬潤都係切到好薄,好快就會熟得滯變得好鞋口,但呢度就落足重本,
厚切嘅豬潤加上啱啱好嘅熟度,完美咁攻陷左我嘅胃口。

打邊爐當然唔少得嘅就係牛肉啦,呢度嘅蘇格蘭安格斯肥牛肥瘦分明,只需要六兩下就可以食啦,入口即溶,包你食過返尋味啊。

你知日本嘅廣島蠔雖然冇美國蠔咁大隻,但係勝在鮮味十足,最緊要係非常非常有口感,即使殺內阻仍然有種爽口彈牙嘅感覺,唔會完全唔會有雪藏嗎或者霉霉爛爛嘅口感。

最後一樣要介紹嘅就係即炸芋件。聽落可能你會覺得好普通,但係佢有淡淡咸香味熱辣辣,就咁食都好好食,淥咗落去湯會粉粉地很好味哦!

下次慶祝生日呀,或者一大班朋友仔黎開party就岩哂啦!