2019-07-29 56 浏览
突然好想去烚下烚下,同事就推介公司附近既湯煲私房火鍋,話出名用老火湯做湯底我一定會鍾意~😋😋😋 店舖既設計簡約明亮,地方寬敞坐得舒服。店員細心介紹咗幾款佢地推介既湯底,冬瓜陳皮水鴨煲我地真係未見過~就試下佢啦!😆 水鴨煲 $288半份日本白金腩肉 $138廣島蠔 $138蝦丸 $108黑豚餃 $88 話明係手工火鍋咁其他配料當然要揀啲自家製架啦~我地就分別揀咗味噌大根黑豚餃同自家製蝦丸,另外叫多份日本白金豚腩肉同廣島蠔😋😋😋店員仲推介咗佢地自家製既蝦蟹醬用嚟混醬!我試咗啖覺得已經好夠味😲似XO醬但係再多一份鮮味,有咗佢😂我之後連碟豉油都放埋咗一邊~ 打邊爐最緊要係啲咩?梗係個正湯底啦🤣🤣🤣深啡色既湯浸住半隻陳皮鴨,一上枱已經香氣四溢,店員貼心提示話滾八分鐘就食得😍😋😋記得飲咗個湯先~ 嘩~!個湯勁鮮甜😲我忍唔住連續飲咗兩碗😋😋😋雖然個湯底都偏貴,但係呢半隻陳皮鴨既size都唔細,肉都好嫩滑,係物有所值既! 火鍋配料既份量都唔細👍🏻手工豚肉餃夠大隻而且味噌配豚肉夠晒特別,加咗蘿蔔碎仲好爽口!而手打蝦丸入面仲有粒粒蝦肉好有咬口~廣島蠔係雪藏嘅但係蠔既鮮味十足而且勝在夠大隻!最後仲有日本白金

水鴨煲 $288
半份日本白金腩肉 $138
廣島蠔 $138
蝦丸 $108
黑豚餃 $88

火鍋配料既份量都唔細👍🏻手工豚肉餃夠大隻而且味噌配豚肉夠晒特別,加咗蘿蔔碎仲好爽口!而手打蝦丸入面仲有粒粒蝦肉好有咬口~廣島蠔係雪藏嘅但係蠔既鮮味十足而且勝在夠大隻!最後仲有日本白金豚腩肉😲😋店員推介,肥瘦適中~夾埋佢地隻蝦蟹醬一齊食又真係幾好食!

雖然我哋叫得唔算好多款配料但係打完邊爐再飲多碗湯就已經飽晒😋😆總括嚟講今次嘅打邊爐又令我試到啲新嘢~有機會下次再去試埋佢其他幾款推介湯底!