2020-01-24 98 浏览
尖沙咀的K11 Musea真係潛龍伏虎,勁多好餐廳。上次試過同集團的意大利餐廳,今次就走訪了旁邊的日式食肆。Kaiyō 特色卷 $328吞拿魚蓉、黑魚籽、海膽及魚籽的組合,簡直是將鮮味的海產都擺上了,沒有不好吃的道理。牛油果軟殼蟹卷 $78經常都食到,但牛油果的軟熟,軟殼蟹的微脆,又真係有水準。特上刺身盛 (7款) $488雖然都是甜蝦、吞拿魚、三文魚、海膽、帶子及北寄貝之類,但吃得出的新鮮,個人覺得收貨。天婦羅盛 $238首選當然係大蝦,脆漿幾薄,而且炸得色澤淡雅,只係墊底的吸油紙略為多油。燒白鱔 $78肉質爽彈肥美,送酒一流。仲有燒煙肉萵筍卷 $38同埋燒牛脷 $68,都係好啱呷住啤酒,食住消磨時間。焼日本和牛鵝肝丼 $268真是天使魔鬼混合體,兩者份量多,和牛滿是油香,而鵝肝口感豐腴,單是食完這碗飯,基本上已經飽了。北海道十勝豚肉丼 $198至於朋友就點了豚肉,不過太飽無食。招牌昆布花膠涮涮鍋 $798未灼牛肉先飲湯,花膠份量十足,煮得入味,湯底鮮甜,正。加日本和牛(4片)$388日本和牛油花平均,蘸點些少醬油提鮮,真係好吸引。加日本黑豚肉(6片)$288肉味濃、有嚼口,而且價格

尖沙咀的K11 Musea真係潛龍伏虎,勁多好餐廳。

上次試過同集團的意大利餐廳,今次就走訪了旁邊的日式食肆。

Kaiyō 特色卷 $328

牛油果軟殼蟹卷 $78

經常都食到,但牛油果的軟熟,軟殼蟹的微脆,又真係有水準。

特上刺身盛 (7款) $488

天婦羅盛 $238

燒白鱔 $78

肉質爽彈肥美,送酒一流。

焼日本和牛鵝肝丼 $268

北海道十勝豚肉丼 $198

至於朋友就點了豚肉,不過太飽無食。

招牌昆布花膠涮涮鍋 $798

未灼牛肉先飲湯,花膠份量十足,煮得入味,湯底鮮甜,正。

加日本和牛(4片)$388

日本和牛油花平均,蘸點些少醬油提鮮,真係好吸引。

加日本黑豚肉(6片)$288

肉味濃、有嚼口,而且價格比較相宜。

3K
2020-01-20 63 浏览
接近年尾,客戶請食飯頻密,今晚是我最鍾意的日本菜。客戶選擇了K11 Musea一樓的海陽,居酒屋。這是一間極為高級的居酒屋,無論裝潢,服務,食物質素,全部喜出望外。居酒居隨了單點之外,居然會有廚師發辨的套餐。蟹籽沙律打頭陣的是戴得滿滿蟹籽的沙律出埸了。蟹籽粒粒爆有口感,沙律爽口。油甘魚刺身油甘魚肥美,採用了柚子豉油醃製,豉油味道不會鹹,散發出豆香,柚子香。海膽,海蝦,日本野菜天婦羅海膽新鮮運到有食神。整個口腔綿綿的充滿著甘香。海蝦也不錯,鮮味盡出,醮少許鹽味道更上一層。茶碗蒸熱辣辣,滑溜,蛋味濃厚。海膽,蔥茸吞拿魚腩壽司海膽濃郁甘香。吞拿魚腩夠鮮甜,蔥花增添味感。昆布花膠涮涮鍋昆布餚製湯底清甜,花膠有口感。配料牛肉紋理勻稱,軟腍細滑。蔬菜吸盡湯的精華,清甜滋味。甜品是時令靜岡蜜瓜,蜜味濃濃,甜...甜!
接近年尾,客戶請食飯頻密,今晚是我最鍾意的日本菜。
客戶選擇了K11 Musea一樓的海陽,居酒屋。

居酒居隨了單點之外,居然會有廚師發辨的套餐。

蟹籽沙律
打頭陣的是戴得滿滿蟹籽的沙律出埸了。
蟹籽粒粒爆有口感,沙律爽口。

油甘魚刺身

海膽,海蝦,日本野菜天婦羅
海膽新鮮運到有食神。
整個口腔綿綿的充滿著甘香。
海蝦也不錯,鮮味盡出,醮少許鹽味道更上一層。

茶碗蒸熱辣辣,滑溜,蛋味濃厚。

海膽,蔥茸吞拿魚腩壽司
海膽濃郁甘香。
吞拿魚腩夠鮮甜,蔥花增添味感。

昆布花膠涮涮鍋

甜品是時令靜岡蜜瓜,蜜味濃濃,甜...甜!

2020-01-20
水係萬物既靈魂,佢以唔同既形態方式存活係世界上。無論佢遇冷形雪,遇熱形霧,口乾既時侯你一定需要佢。今晚我就黎到呢間「Kaiyō - 海陽。居酒屋」以海洋而命名既居酒屋,同大家先賭為快體驗佢地既型格特色。佢地既裝潢令我眼前一亮,主要揉合西日型格路線,將傳統日式居酒屋脫胎換骨,完全演活到現代化而不失舊有氣派!👇📌Kaiyō Roll - $368👉慕名而黎必試既「Kaiyōの卷」,係萬千少女追棒既招牌菜之一,當然包括我啦。每一份都係由吧枱壽司師傅精心打造,即叫即整,所以時間會等得耐少少,但慢工出細貨呢個就必然咖啦。其實呢個特色卷係主要由最頂級食材,包括三文魚籽、吞拿魚腩蓉、魚子醬、海膽同埋金箔分別以一層層咁樣疊上,一客四卷,份量絕對唔姑寒。吞拿魚蓉入口幼滑細嫩;海膽鮮甜,帶少少海水原味;三文魚籽粒粒色澤分明,鹹香四散;魚子醬將層次再提高到極點,呢個組合可以稱得上為經典呀!📌Japanese Wagyu Don w/ Sea Urchin - $268👉第二我極力推介必食佢地既「燒日本和牛海膽丼」,每一次去到居酒屋,都係咁講咖啦,沒有海膽,沒有人生。食丼飯最緊要係咩呀?一個字:鮮!師傅將和牛

📌Kaiyō Roll - $368

沒有人生。食丼飯最緊要係咩呀?一個字:鮮!師傅將和牛燒過後,再放埋一份海膽,整個意境即刻出哂黎。

將兩者連埋飯粒一同攪勻,果份滿足感真係難以用筆墨去形容呀,師兄!

📌Sweet Shrimp Sashimi - $68

👉來自北海道既「甜蝦刺身」,雖然價錢上睇落好似比較貴,但絕對唔可以拎放題價錢黎侮辱呢道甜蝦。

事關真係貨真價實,質素絕對有保證,一擺入口就知咩事,入口即融,果種鮮甜令你一試難忘,甜蝦控既朋友一定要食!

📌Skewers -
▪ Chicken Meatball w/ Japanese Egg Yolk - $58

▪ Grilled Kurobuta Pork w/ Japanese Leek - $48

▫ 串燒點一雞一豬是常識吧,但雞肉都要講少少要求,好似呢個「月見雞肉棒」夾雜左雞肉、冬菇同埋洋蔥粒合為一既質感。
配埋蛋汁一齊食,做到口感滑溜得黎又可以帶出雞肉既香味,果然一絕;而「燒黑豚肉白蔥串」亦都有返咁上下份量,
豚肉連住白蔥既香味,覆蓋住整個味蕾,豚肉質感香滑軟腍,相當好食。
2020-01-08
  • Kaiyōの卷
  • 燒日本和牛海膽丼
  • 甜蝦刺身
  • 月見雞肉棒
2020-01-17 595 浏览
K11 Musea是一個擁有獨特氣氛的一個商場, 每次來到都不期然欣賞它的設計, 總有點新發現, 這次就和朋友, 一起欣賞商場的天花設計, 甚有格調。在這裡不只光逛商場, 選擇餐廳用餐, 也是另一個體驗, 趁這機會, 友人為我補吃生日飯, 來吃一餐比較好的晚餐, 就選擇了這間日本料理店。燒和牛海膽丼$268見到這道菜是人氣推介, 果然沒選錯, 和牛既有牛香又軟嫩, 肥瘦適中, 沒有筋, 醬汁甜又帶蒜香, 單單和牛和飯已吃得很滋味, 而海膽呢, 也如其他網友所言, 稍稍失色, 味道不夠鮮, 我們就拌在飯中吃吧。燒白鱔$78這燒白鱔十分出色, 要推介, 肉質很彈牙, 新鮮的表現, 沒有骨, 燒得很香, 我就不客氣的吃了兩件, 朋友吃一件。和牛壽喜燒$398來了一個吉的鍋, 店員在我們面前下洋蔥, 略炒, 倒壽喜燒湯底, 再落部分可煮得較久的蔬菜。野菜的種類有金菇、本菇、娃娃菜、冬菇、豆腐, 還有味道強烈的唐蒿菜。湯底的味道較甜, 濃郁, 記得在日本吃過也有這麼濃味的。當然主角是和牛啦, 其實有另一款是A4和牛, 要貴一百元, 我們這次先試和牛, 原來也都好好。雖只有四片但大大片,  兩個人
燒和牛海膽丼$268

和牛壽喜燒$398

當然主角是和牛啦, 其實有另一款是A4和牛, 要貴一百元, 我們這次先試和牛, 原來也都好好。雖只有四片但大大片,  兩個人分也都夠吧, 和牛色澤鮮明, 油脂分佈均勻, 輕輕灼過後, 沾上打勻了的蛋汁, 真是人間美味!
這個和牛壽喜燒, 算是性價比高的一道料理! 這裡吃的牛也讓我們很滿意!

環境方面, 裝修和燈光都做得不錯, 只是座位稍為貼近, 而服務沒其他人說的不好, 店員雖然有點忙, 但都很樂於幫忙, 也會主動加茶, 態度不錯呢。
  • 和牛壽喜燒
  • 燒和牛海膽丼
  • 燒白鱔
Kaiyo有別於日式傳統居酒屋,裝潢走高級時尚風格,跟K11 Musea一樣有特色,在此用膳心情大好。Kaiyo美食琳琅滿目,我和朋友的嘴巴都在蠢蠢欲動。三文魚壽司油花美麗,吃來絲毫不膩口,火炙三文魚壽司經炙燒後逼出油脂,三文魚更加順滑。火炙左口魚邊壽司入口即化,齒頰留香,如此絕妙美味令人一吃回不了頭。甜蝦壽司新鮮黏牙的嚼感,鮮甜濃郁的滋味,萬分驚艷。因為剛剛吃的壽司太好吃了,所以忍不住嘴饞又追加一份鐵火卷。鐵火卷非常迷你,一口可吃,卷物裡的吞拿魚佔了大部份,厚實甘甜,壽司醋飯酸度恰如其分。金黃酥脆的吉列黑豚西冷在入口瞬間完全擄獲我們的味蕾,上乘的黑豚西冷裹上炸粉炸得脆脆的,裡面保有肉汁,一口吃下脂香伴隨肉汁在口中奔流,再沾上酸美的醬汁,真是絕配。沖繩豬手切成好入口的大小,豬皮燉得軟腍,其膠質極豐盛,幾乎不用怎麼咀嚼,豬手確實有高水準的表現,當然醬汁也是好吃的關鍵,鹹鹹甜甜的醬汁全都滲透豬手中,好不入味。燒黑豚肉白蔥串散發出迷人的蔥香,黑豚肉與白蔥相間,一口咬下黑豚肉的油香衝著口腔而來,黑豚肉鮮嫰中略帶嚼勁,令人回味無窮。明太子醬雞肉串令我愛不釋口,雞肉肉質細嫩,明太子醬脆彈鹹鮮,跟雞

三文魚壽司,甜蝦壽司,火炙左口魚邊壽司,火炙三文魚壽司,燒黑豚肉白蔥串,明太子醬雞肉串,橙汁
吉列黑豚西冷,沖繩豬手
抹茶雪糕,黑芝麻雪糕

三文魚壽司,甜蝦壽司,火炙左口魚邊壽司,火炙三文魚壽司

鐵火卷

沖繩豬手

燒黑豚肉白蔥串散發出迷人的蔥香,黑豚肉與白蔥相間,一口咬下黑豚肉的油香衝著口腔而來,黑豚肉鮮嫰中略帶嚼勁,令人回味無窮。明太子醬雞肉串令我愛不釋口,雞肉肉質細嫩,明太子醬脆彈鹹鮮,跟雞肉十分合拍,別有一番風味。
燒黑豚肉白蔥串,明太子醬雞肉串

朋友忍不住驚呼燒日本和牛鵝肝丼給得不手軟,和牛鋪滿整個碗,然後豐腴的鵝肝安然躺在和牛上,最佳吃法當然是一口和牛一口白飯,讓和牛滋味滲透飯中,軟嫩的和牛甘甜味美,鵝肝油潤郁香,讓人欲罷不能。
燒日本和牛鵝肝丼

沁涼的士多啤梨鮮奶抹茶,底層是綠色的抹茶鮮奶,上層是淡粉的士多啤梨鮮奶,簡單又美麗。士多啤梨鮮奶抹茶奶泡綿密,淡雅的抹茶甘香遇上甜蜜的士多啤梨,給人幸福的味道。朋友則選喝橙汁,她說她要補充維他命,橙汁微酸微甜,能解飯後飽膩,朋友默默地啜飲。
士多啤梨鮮奶抹茶
橙汁

我在抹茶雪糕和黑芝麻雪糕猶豫不決了一會,這兩款均是我喜歡的口味,不過剛才喝了士多啤梨鮮奶抹茶,朋友建議我吃黑芝麻雪糕,嚐嚐不同口味,她說得有道理呢。
黑芝麻雪糕

累芝麻雪糕香氣濃濃,甜度剛好,雪糕細滑中帶有黑芝麻沙沙的口感,表現優秀。朋友吃的抹茶雪糕茶香顯現,實在難以抗拒抹茶雪糕的誘惑,清新又耐吃 ,朋友大滿足。
抹茶雪糕
橙汁
黑芝麻雪糕
抹茶雪糕
2020-01-14 765 浏览
自從K11 Musea 開了之後, 我很喜歡到這裏逛街和吃飯, 商場裝修風格創新,場內有很多各式各樣的商店, 還有多元化的餐廳可供選擇, 今次來到Kaiyo 海陽。居酒屋, 雖然是居酒屋, 但餐廳裝修風格西式化, 格調高貴, 一入門口有一個小酒吧, 酒櫃放滿不同種類的酒, 一眼就望見我最喜歡的清酒和日本威士忌 。餐牌上更提供多樣化的居酒屋美食, 例如有壽司刺身,天婦羅,串燒,丼飯和涮涮鍋, 如果不喜歡散叫, 也可以選擇廚師發板和精選料理套餐。 我就比較喜歡散叫, 今次點玉子卷$38, 燒煙肉萵筍卷$38, 燒白鱔$78,Kaiy 招牌壽司$308, 燒和牛鵝肝丼$268, 月見雞肉棒$58。玉子卷~ 清清地試一試這裏的玉子卷, 只是簡簡單單一個卷物都可以做得很出色, 玉子幼滑好味。Kaiy 招牌壽司~ 店員推介的, 賣相相當精緻, 用一個金色的器皿載住鮮甜晶瑩通透的三文魚籽, 甜美新鮮的海膽和油香軟滑的吞拿魚蓉, 頂層還有魚子醬和金箔, 所用的優質上等食材令到整個菜式高貴起來。燒和牛鵝肝丼~ 和牛入口即溶, 油脂分佈平均而 軟熟, 配上日式燒汁, 充滿牛肉的香味, 加上香濃的鵝肝, 絕
Kaiyo 海陽。居酒屋
, 雖然是居酒屋, 但餐廳裝修風格西式化, 格調高貴

玉子卷

Kaiy 招牌壽司~ 店員推介的

Kaiyo招牌壽司

, 充滿牛肉的香味, 加上香濃的鵝肝, 絕對是人間極品。

燒和牛鵝肝丼

燒煙肉萵筍卷~ 煙肉和萵筍層次分明, 煙肉燒得特別香, 萵筍中和返煙肉的膩,正!

燒白鱔~ 白鱔肉質肥美, 燒得皮脆香口, 喜歡白鱔的朋友一定要試!

燒煙肉萵筍卷$38, 燒白鱔$78, 月見雞肉棒$58

月見雞肉棒~ 雞肉棒裏面有雞肉,雞軟骨和洋蔥, 啖啖肉又有咬口, 配上溫泉蛋漿, 令到炭燒雞肉棒的味道更加突出。

月見雞肉棒

海陽。居酒屋有高貴大方的外貌,餐廳更採用優質食材, 店員們的親切友善, 絕對是一間超高質的日式居酒屋。

2020-01-13
玉子卷
燒煙肉萵筍卷$38, 燒白鱔$78, 月見雞肉棒$58
月見雞肉棒
  • 燒煙肉萵筍卷$38,燒白鱔$78,月見雞肉棒$58
2020-01-14 75 浏览
Located at Musea Mall 1st floor, this Japanese restaurant includes an array of Japanese delicacies, ranging from sushi skewers and sashimi platter!If you are a uni, roe lover, you have got to try their signature sushi tiny platter! It’s served with seaweed and you could adjust the portion to serve yourself! Definitely addictive! Anyone could fall in love with it for sure! Kaiyo招牌壽司 $308 上壽司盛(九件)$328This sushi platter with 9 different sashimi was luscious! 燒牛舌串燒 $68明太子醬雞肉串串燒 $48燒白鱔串燒 $78These

Definitely addictive!

Kaiyo招牌壽司 $308

壽司盛(九件)$328

燒牛舌串燒 $68

明太子醬雞肉串串燒 $48

燒白鱔串燒 $78

These 3 stewers were very well seasoned! The succulence was executed just on spot! Especially loved the ox tongue which was crispy and juicy! Addictive bites!
  • 燒白鱔
  • Kaiyo招牌壽司
2020-01-12 118 浏览
以為新開既餐廳應該點都會暫時性地提供好熱情既服務態度,但估唔到K11 Musea依間居酒屋,連扮下野,呃下人再次光臨既門面功夫都沒有,實在令人失望!話說約左朋友食飯,諗住搵間感覺舒服既居酒屋,打去book 6:30pm,要8:00pm交枱,咁我地諗住之後食甜品,所以冇所謂啦!Order左燒日本和牛海膽丼(HK$268)、辛口明太子稻庭烏冬(HK$128)、燒煙肉萵筍卷(HK$38)、燒牛脷(HK$68)、碎蔥吞拿魚腩卷(HK$118),基本上所有味道都唔錯,和牛海膽丼仲好好食添!但最後爭一碟碎蔥吞拿魚腩卷好耐都未黎,就問個waitress,呆住應完我地之後,好似冇左件事咁,再等多陣再問另一位短髮waitress,有冇幫我地跟進就唔知,但隔一陣終於有得食啦!點知.....我岩岩將舊吞拿魚腩卷放入口之際,個短髮waitress就行埋黎咩都冇講,砰鈴嘭唥收哂我地d碟收哂🙄🙄🙄🙄,個時7:30pm都未到,唔比我地加單家咩?🤷🏻‍♀️😡勁冇禮貌,完全係趕客!而家我地唔係食緊茶餐廳囉,就算裝修得幾靚都好,服務差絕對係唔會有回頭客既主因🙅🏻‍♀️!

2020-01-11 70 浏览
餐廳喺尖沙咀Hit爆新商場K11 Musea。商場成間藝術館咁,餐廳嘅裝潢就和式帶點西洋風格,感覺高格調又舒坦。我哋叫咗個set同拉麵開心share~【日式火炙叉燒豚骨濃湯拉麵$138】湯底超濃厚,仲有好多芝麻、香蔥提味。叉燒厚切肥美,拉麵煙韌,掛湯能力高,忍唔住食到「𠽌𠽌聲」。【Chef’s special menu $698/位】【蟹籽沙律】蟹籽下面係青瓜絲,再喺上面灑咗啲黑芝麻。清新開胃。【刺身】係油甘魚,油甘魚軟滑,油脂豐富,質素非一般。用咗柚子醬油調味,酸酸甜甜,上面仲有細片青椒同香蔥提味。【壽司】係兩款軍艦壽司,材料都堆到滿晒。海膽超鮮甜,高質。吞拿魚蓉就加咗香蔥、洋蔥同芝麻,口感軟棉,魚味濃。【天婦羅盛合】有海膽、海蝦同埋日本野菜——菇、秋葵、青椒等等。新鮮炸出嚟極香脆。配三隻鹽調味——綠茶、岩鹽同咖哩鹽。綠茶帶清香,咖哩鹽就夠惹味。【蒸物】茶碗蒸,熱辣辣兼蛋香味濃。【煮物】招牌昆布花膠涮涮鍋。湯底除咗昆布花膠仲有杞子、蟲草花。鍋料最正係三塊和牛,一入口油脂即刻滲出,口感軟棉,認真不得了。其他配料有皇帝菜、金菇、冬菇、烏冬等等。全部新鮮高質。【甜品】係日本蜜瓜,食落去超鮮

我哋叫咗個set同拉麵開心share~

Chef’s special menu $698/位】

【蟹籽沙律】
蟹籽下面係青瓜絲,再喺上面灑咗啲黑芝麻。清新開胃。

【蒸物】茶碗蒸,熱辣辣兼蛋香味濃。

甜品】係日本蜜瓜,食落去超鮮甜超多汁,好似食緊蜜瓜味雪糕同時食緊蜜瓜汁咁,超滿足,絕對係神級蜜瓜,要我食成個都得呀。
2020-01-08 84 浏览
海陽午市時段提供套餐定食,每款也包括沙律、前菜、味噌湯、茶碗蒸和白飯。沙律屬常見款式,如果放多些醬汁會更美味前菜是沙律醬伴蟹籽,每顆也爽口茶碗蒸加入蟹柳和日本魚旦,蒸蛋滑溜,而且熱度十足。和牛壽喜燒定食-鍋中預先放入豆腐、椰菜、洋蔥、冬菇、紅蘿蔔、大蔥等,壽喜燒汁甜而不膩,佐飯一流。和牛是另上的,可以自己調節熟成程度。以白飯作對比,可見牛肉很大件呢!肉質細緻腍嫩,加上甜甜的壽喜燒汁,吃畢兩大件和牛好滿足。友人點了特選壽司定食(十款),賣相吸引。除了基本款三文魚、甜蝦、魚籽外,還有鵝肝、𩶘魚和鰹魚等。我試了鰹魚壽司,以酸蘿蔔鋪在其上,鮮美柔軟。我們也追加了火炙左口魚壽司,油香甘美,令人回味

沙律屬常見款式,如果放多些醬汁會更美味

前菜是沙律醬伴蟹籽,每顆也爽口

茶碗蒸加入蟹柳和日本魚旦,蒸蛋滑溜,而且熱度十足。

和牛是另上的,可以自己調節熟成程度。

我試了鰹魚壽司,以酸蘿蔔鋪在其上,鮮美柔軟。

我們也追加了火炙左口魚壽司,油香甘美,令人回味

2020-01-07 76 浏览
這幾個月來,儘管香港處於一個動盪不安的時期,然而,K11 Musea卻在這段時期,開幕了。這商場與K11的格局一樣,都是走藝術路線。所以,不難發現這裡的裝潢和擺設,都充滿著藝術氣息。而商場內的食肆,除了有food court,還有一間日本及一間意大利餐廳。這晚,和朋友們的聚會,就揀了日本餐廳,吃一頓豐富的日本菜。先來了一碟牛油果軟殼蟹卷($78)。不知由何時開始,牛油果和軟殼蟹就成了好拍檔。炸得脆卜卜的軟殼蟹,夾著清新的牛油果一起吃,的確可有效地消解油膩的。只看這盤特上刺身盛(7款)($488)的顏色,也知道它都是新鮮貨色。帶子刺身尤其冰凍,鮮嫩可口。吃日本菜,怎可以不吃串燒呢?燒白鱔($78)是厚切的,一串有兩大塊。白鱔燒得外脆內軟,帶微微的焦燶,肉質異常彈牙,軟嫩又可口。九成半熟的燒牛脷($68),一串有三大件,牛味濃郁,可是有丁點兒韌哩。然後有丼飯,是北海道十勝豚肉丼($198)。豚肉份量多得鋪滿一整碗飯,肉質是出奇地油潤軟滑,不用伴太多的醬汁,更加能夠突出其豐腴。也點了一個招牌昆布花膠涮涮鍋($798)和朋友們一起分享。由於人多,所以加了日本和牛(4片)($388),以及加了日

也點了一個招牌昆布花膠涮涮鍋($798)和朋友們一起分享。由於人多,所以加了日本和牛(4片)($388),以及加了日本黑豚肉(6片)($288)。花膠尤其大大塊,店家下得十分慷慨。日本和牛及日本黑豚肉也異常高質,令人回味。

2020-01-01 541 浏览
K11 Musea的熱話,依然不斷。吃過完全同想像有出入嘅拉麵,吃過了kiki麵,期待還有海南雞同那全城最貴的afternoon tea,反而沒有聽過關於Kaiyō的消息,但看到不少朋友吃過,都說不錯。既然個個讚好,冇理由有機會唔試下。海陽 Kaiyō日本語是「海洋」的意思,海能容納百川,餐廳的名字,風格也是向海洋的多樣性借鑑,在這你可以找到各種居酒屋的美食,無論壽司、丼飯、壽喜燒、涮涮鍋司、刺身、天婦羅、串燒、基本上,什麼都有,好像將日本的飲食版圖搬了過來。坐底先飲杯house sake ,清新不辛口,少見House 清酒咁令人欣喜。用上店名的Kaiyō 特色卷,用上最新鮮的呑拿魚蓉,滿瀉的魚籽,海膽和黑魚籽做的特色卷就是最好的迎新食品,小小一件,吃到是滿口的鮮味。牛油果軟殼蟹卷相對無Kaiyō 特色卷咁搶鏡,不過愛軟殼蟹的人應該會著迷吧。特上刺身盛有不同種類的幾種刺身,各在所長,任你自己選擇喜歡的種類,最喜歡係簡單的帶子和甜蝦。你說乜都有,我當然乜都試,點了天婦羅盛試試其手勢,只吃了大蝦已試到得同唔得,炸得脆的外表但還吃到蝦的鮮和彈性,又不會過油,已經是比平常的水準高得多了。試埋串
K11 Musea的熱話,依然不斷。

既然個個讚好,冇理由有機會唔試下。

試埋串燒,叫了幾串,燒白鱔,燒煙肉萵筍卷和燒牛脷。

白鱔最出色,完全唔腥,白鱔的肉質彈牙,燒得夠香。

燒牛脷厚身帶有肉汁,也是必選的選擇,不過如果你喜歡薄身的牛舌就未必啱你。

燒煙肉萵筍就相對簡單一點,但當然燒萵筍其實都一定要有技巧,也不錯呢。

主食吃了日本和牛鵝肝丼,呢個絕對吃到心心眼,鵝肝煎得剛剛好,而且和牛十分美味,質量取勝。可能你以為咁簡單有乜特別 ,但絕對不是你平常吃到的那些簡單丼飯。

不過最令我感到多樣而新奇是這個招牌昆布花膠涮涮鍋,平常你不會想到日本菜和花膠會有關係。

個花膠湯底加上昆布後非常鮮甜,係打邊爐之前你絕對應該飲幾口。

花膠都幾大塊,而且好多件,女士必愛。

加日本和牛和加日本黑豚任你選,如果你唔夠食,食兩樣都可以。當然如果俾我要選擇一樣,和牛應該會好一點。

整體質素都幾高,以k11餐廳好壞參半的水準,算幾高。

聽朋友講,餐廳隔離嘅意大利菜同樣精彩,就待下次再來吧。

海陽。居酒屋

尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 1樓103-103A號舖
2019-11-20
2020-01-01 1210 浏览
K11 Musea 入面既餐廳就算係Food Court 都覺得高級過人,而呢間海陽居酒屋當然亦唔例外,主打高檔居酒屋,仲設有Omakase,食物選擇種類繁多,最岩就係同朋友黎歡天喜地。-1⃣ 鰻魚玉子卷 💰128(👅: 7.8/10)好足料既原條鰻魚,頭尾兩件卷物鰻魚長到擁出嚟,肥瘦適中,肉質幼嫩鮮甜,卷物入面既玉子和青瓜條更係增加鮮味口感,層次分明,口感豐富。2⃣ 燒日本和牛海膽丼 💰268(👅: 8.3/10)和牛配海膽炮製成為丼,真係冇得輸。和牛油脂豐富,肥美嫩滑;海膽則鮮甜,入口即溶,呢個配搭讓人回味無窮!3⃣ 雜錦天婦羅配稻庭烏冬 💰188(👅: 7.5/10)有魚、大蝦、南瓜、番薯等。天婦羅麵衣的油炸香氣有入清淡的食材,令魚和大蝦的香味突出,更有口感。4⃣ 燒原隻魷魚💰138(👅: 7.5/10)原條燒魷魚切成條狀呈上,魷魚味新鮮爽口,如果燒香味更香濃就perfect lah 5⃣ 燒黑豚肉白蔥川串燒 💰48(👅: 7.8/10)兩大件黑豚肉和兩條白蔥,油脂香氣相當豐厚,鮮肉多汁,香蔥令豚肉更顯惹味。6⃣ 月見雞肉棒 💰58(👅: 7.5/10)將日本走地雞肉、雞胸軟骨碎、洋葱粒、日

1⃣ 鰻魚玉子卷 💰128(👅: 7.8/10)

2⃣ 燒日本和牛海膽丼 💰268(👅: 8.3/10)

3⃣ 雜錦天婦羅配稻庭烏冬 💰188(👅: 7.5/10)

4⃣ 燒原隻魷魚💰138(👅: 7.5/10)

5⃣ 燒黑豚肉白蔥川串燒 💰48(👅: 7.8/10)

6⃣ 月見雞肉棒 💰58(👅: 7.5/10)
將日本走地雞肉、雞胸軟骨碎、洋葱粒、日本長芋等攪拌而成,口感鬆軟;可以拌以溫泉蛋進食,口感會更滑嫩帶汁。

從來都極少寫食評,今次第二次寫,呢間餐廳其實食物係OK, 但係佢既服務極奇惡劣,一定唔會再有下次。星期日去慶祝朋友生日,3個人order左4樣野,3碟野食晒第4碟未黎,同個waitress講差碟壽司未黎,佢去睇,睇完唔會話你知係漏單定乜,隔左陣再問另一個,又係唔會話你知跟左,突然有個短髮女waitress行埋黎問d野食係咪齊晒,我地話差碟去壽司未黎,又係唔講野行開左,隔左陣碟野終於黎左。最經典既係呢個女waitress係你食完壽司放低筷子後突然行埋黎唔會問下你「食完未/有無野想加/不如幫你收左d碟先」呢d說話,問都唔問收晒我地d筷子同碟,想問聲你唔比我地再加單咩??埋單收錢又係口黑面黑,我地唔洗錢食咩,呢d咩服務態度,香港今日咁既經濟環境,大家出街消費已經少左好多,又唔係元氣價錢,我唔係要5星級服務,但今次換到咁既服務,佢如果執笠我絕對唔會覺得奇怪!!一肚氣!!!
餐廳野食ok,壽司好食,壽司師父有禮貌。壽司賣相幾好,細細件,新鮮既,但款式唔係好多。sake選擇多,價錢中等偏貴。長期無人加茶,樓面service 頗差但經常漏單,差不多每檯都有漏單,唔係廚房無做到,係跟本唔記得幫你落單,好多客人都係發脾氣地走.....包括我
sake選擇多,價錢中等偏貴。
長期無人加茶,樓面service 頗差
2019-12-29