2020-10-10 145 浏览
一想到泰菜,就想到九龍城。今天光顧一間叫泰象館的泰國餐廳,是朋友介紹的。餐廳位置非常易找,就再名店創發潮州菜同一條街之上。因為很久也沒有吃泰菜,所以點了不少菜式,包括泰東生菜包,椰汁咖喱,燒雞,蛋包鮮蝦金邊粉及薄餅。基本上食泰菜,生菜包是必點的項目,從而就能斷定一間泰菜館的水準。這間菜館的生菜包份量充足,味道酸辣鹹香算是平衡得不錯,如果肉碎能夠再切碎一點就更佳,但整體合格有餘👍椰汁咖喱我們選了雞肉,選椰汁咖喱的原因是想食一些較甜的咖喱。果然選擇沒有錯,有咖喱香味之餘椰汁提升甜味,而選擇薄餅,當然就用嚟點咖喱汁食,這個組合是無敵的🤪接着的是蛋包鮮蝦金邊粉,因為在揀食物時看見圖片非常吸引,上枱的情況跟圖片相若。金邊粉是以酸甜為主,蝦的份量亦充足,配以放在面的煎蛋皮,花生碎青檸汁一起吃,酸甜開胃😋最後上枱的是燒雞,由於製作需時,所以最後才上枱。但一上枱就香味撲鼻,值得等候。雞肉醃得很入味,當中的以香茅黃姜特別出色,尤其是雞背的位置,完全吸收醬料,烤完之後香味更能發揮。而半隻燒雞的價錢居然只收$77,有點意外,以質素來說簡直可以說是超值👍這一晚的泰菜吃得非常滿足,當看餐廳的菜譜時,感覺非常難選

泰東生菜包

椰汁咖喱(雞)
薄餅

燒雞半隻

這一晚的泰菜吃得非常滿足,當看餐廳的菜譜時,感覺非常難選擇,因為菜式實在超多,但兩個人只能吃得下這麼多東西。下次等限聚令鬆綁後,一定再次光顧,就能嘗試更多的菜式😍
2020-10-08
泰東生菜包
椰汁咖喱(雞)
薄餅
燒雞半隻
2020-10-06 50 浏览
講起泰菜 一定係諗起九龍城啦見到OpenRice嘅評價唔錯 所以今晚就約咗朋友喺度食飯泰東鴨肉生菜包平時生菜包都係食開豬肉 今次第一次試鴨肉本身以為會有騷味 但呢個完全冇 再加上佢嘅香料 炒得好香 用生菜包住就完全係perfect match 泰式木瓜絲沙律 一直以黎係其他餐廳食過既木瓜沙律都係酸辣味但今次食既木瓜沙律 魚露既味道比較突出 雖然我本身唔係特別鍾意魚露 但係辣味再加上魚露嘅鮮味 再配上木瓜絲嘅甜味 味道好有層次雞肉青咖喱每次食泰菜嗌青咖喱一定冇得輸 好鍾意青咖喱入邊嘅椰奶香 配埋飯/薄餅食都一流 好有衝動飲埋啲汁佢😂馬拉盞炒通菜送飯一流嘅家常菜 少少辣 好惹味👍🏻芒果糯米飯食完咁多鹹嘢 梗係要食返個甜野中和下啲芒果份量好足好甜啲 糯米本身已經甜甜地 有好香既椰漿味 今餐好滿足 而且價錢都好合理 會再幫襯!🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟Btw 題外話 呢間餐廳都幾vegetarian-friendly 都有幾多既choice
講起泰菜 一定係諗起九龍城啦

送飯一流嘅家常菜 少少辣 好惹味👍🏻

芒果糯米飯

食完咁多鹹嘢 梗係要食返個甜野中和下
啲芒果份量好足好甜啲 糯米本身已經甜甜地 有好香既椰漿味

今餐好滿足 而且價錢都好合理 會再幫襯!
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
  • 泰東鴨肉生菜包
  • 芒果糯米飯
  • 馬拉盞炒通菜
2020-10-06 61 浏览
前日工作關係到九龍城一趟,又到了午膳時間,和同事走在一條泰國街上(城南道),看見一間泰國餐廳,門口餐牌很吸引,便進去一試。餐廳不大,但裏面充滿泰國風情。我們點了兩個套餐和三個菜,好讓我們能夠多嘗不同的口味。酸辣扎肉沙律$60,少許辣,酸酸甜甜的,爽口醒胃。黃咖哩牛肉$75,咖哩香,椰汁味濃,牛肉也可口,滑而不靭。泰式燒雞$77,雞肉鮮嫩,燒得不錯,外脆內軟,加上香茅等泰式香料,再點上泰式辣醬來吃,份外惹味。青咖哩鴨胸飯+飲品(套餐)$40, 認真超值!酸辣的青咖哩,配上啖啖肉的鴨胸肉,加上白飯來吃,十分美味。另一個套餐是甜酸豬扒飯$40,一大塊的豬扒,配上泰式甜酸汁,使人份外滿足。最後值得一提的是跟套餐的飲品:泰式黑咖啡,很特色。轉眼間,幾個人都吃過飽,而且所費無幾便能品嘗泰國菜,CP值非常高呢!

餐廳不大,但裏面充滿泰國風情。
我們點了兩個套餐和三個菜,好讓我們能夠多嘗不同的口味。

酸辣扎肉沙律$60,少許辣,酸酸甜甜的,爽口醒胃。

黃咖哩牛肉$75,咖哩香,椰汁味濃,牛肉也可口,滑而不靭。

最後值得一提的是跟套餐的飲品:泰式黑咖啡,很特色。
2020-10-06 45 浏览
九龍城不嬲都多泰國嘢食,今日食呢間泰象館,位於城南道,之前未嚟過,今次決定同朋友一試。我哋喺平日晚上嚟到,由於疫情關係,好多人都唔敢外出,但係呢間餐廳都算坐得幾滿,不過又好好彩唔使等位。餐廳環境佈置有泰國氣氛,有泰式擺設,面積唔係好大,但係五臟俱全,見到板上嘅推介食物都幾吸引。先來一支泰國啤,泰國嘢味道比較濃郁,所以叫定支啤酒就冇錯,啤酒都幾清涼香口。泰式金邊粉係我嘅至愛,黃色嘅蛋皮,包住金邊粉,再有啲花生粒,份量都唔少,熱辣辣,唔算非常油膩,係我食過金邊粉比較健康嘅一款。泰國串燒有牛豬雞,各兩條,一共有半打。記得點醬汁,因為個醬汁令到串燒味道生色不少。一款比較有特色嘅就係炸皮蛋球,炸皮蛋球大概有八件,其實係皮蛋再加蝦餅,質感非常特別,難怪係推薦菜之一,再加埋泰式醬汁,非常開胃。最後重點推介,胡椒粉絲蝦煲。其實除咗蝦,仲有蟹等等選擇,不過個人都係鍾意食蝦,$200左右。粉絲嘅份量非常多,而且爽身再加埋醬汁,真係幾唔錯。

2020-10-05 1081 浏览
今晚黎左九龍城食泰菜, 就係城南道顏色最sharp嘅”泰象館”, 7點去到已經坐滿食客lu, 我地坐最近廚房張枱聽到裡面係咁炒野嘅聲音(正呀!), 唔使點睇menu都係嗌食開嗰幾款🤤. 🇹🇭蛋包鮮蝦金邊粉 (HKD72)必食Pad Thai, 店家嘅Pad Thai以煎得好靚嘅蛋絲網包住, 夾開超足料: 啲粉口感勁滑同時帶適中嘅韌度, 無話炒到斷哂👏🏻, 味道調得甜甜的, 芽菜, 櫻花蝦, 豆卜等等...炒到非常匀循啖啖都食得到足料好味.🇹🇭青咖哩雞 (HKD75) x 白飯 (HKD15)+蒜蓉包 (HKD25) + Roti (HKD25)本來嗌左蒜蓉包同Roti以為夠點咖哩, 原來好大碗所以再嗌白飯實行汁都撈埋🤤. 青咖哩味道正宗, 有泰國茄子, 四季豆, 好滑嘅雞肉, 九層塔(好香的), 紅椒..., 青咖哩唔辣個個都啱食, 而且勁好送飯呢.🇹🇭冬蔭公 (HKD74-小) 趁熱飲冬蔭公先至最好味, 味道唔會一味醎, 完全係泰國風味. 令人驚喜嘅係店家選用極多膏嘅大蝦, 而隻蝦大到剪開左四件方便我地食👍🏻, 越飲越好味!!🇹🇭青檸沙冰 (HKD30)Menu咁多款沙冰, 都係飲最

🇹🇭
蛋包鮮蝦金邊粉 (HKD72)

🇹🇭
青咖哩雞 (HKD75) x 白飯 (HKD15)
+蒜蓉包 (HKD25) + Roti (HKD25)
蒜蓉包
蒜蓉包,  Roti

🇹🇭
冬蔭公 (HKD74-小)

🇹🇭
青檸沙冰 (HKD30)
青檸沙冰

Menu咁多款沙冰, 都係飲最refreshing嘅青檸沙冰, 大杯抵飲.
2020-10-05
蒜蓉包
蒜蓉包,  Roti
青檸沙冰
  • 冬陰公湯
在九龍城區內有很多泰國菜,不過大部份時間都會選擇這𥚃,不過因為這裏的生意很好,會選擇9:00以後才來到這裏,就肯定不用等位。泰式欖角肉碎炒四季豆$70,味道和中式的,沒有太大分別,只是多了點魚露的鮮味,和欖菜的香味。冬陰功湯$74,酸辣到適中,味道香濃,是正宗的冬陰功味道。海南雞$77,已經起了骨的雞肉,味道鮮美,加點海南雞辣醬,味道更加濃郁。雞油飯$15,香茅味道十足,配合海南雞來吃,味道更好。鹹魚炒通菜$60,通菜爽脆,鹹魚味道甘香,加上鑊氣十足,用來佐飯最佳。

冬陰功湯$74,酸辣到適中,味道香濃,是正宗的冬陰功味道。

雞油飯$15,香茅味道十足,配合海南雞來吃,味道更好。

2020-10-05 36 浏览
結婚紀念日~老公話食個泰國菜!泰國菜梗係去九龍城食,見到泰象館試入去試雨!入到去好有泰國餐廳感覺,默為限聚令枱不多過2人~有膠版隔,我同老公坐2人枱,要讚下個衛生情況!我見職員每次扲完餸都會用熱水洗手!乾淨!今次叫左個冬陰功,足料好香!但老公覺有d辣但我食到好多配料仲有香茅就覺得好驅風😝😝叫左串燒,配搭好好雞豬牛每樣有2枝,試曬所有肉!推薦串燒雞肉好滑唔乾身,仲好入味,唔用沙嗲醬都夠曬味老公鐘意食咖哩但唔食得辣,叫左個椰汁咖哩牛肉,咖哩有淡淡椰汁香味👍🏻牛肉滑身!最有驚喜係菠蘿海鮮炒飯,上枱時見到炒飯超香,好滿😂畢開飯面入面好多海鮮配料! 有大蝦鮮魷,粒粒菠蘿🍍,開胃又好味..2個人完全要捧住肚走人
2020-10-03 45 浏览
今日左九龍城做野,放lunch 想食下泰國野,咁岩見到呢間人少少,入去試試佢先😎先講下叫左咩芒果沙冰-份量十足,飲得出係用新鮮芒果整香葉炒豬肉碎飯-夠哂味道,撈埋飯一齊食,簡直天作之合甜酸豬扒飯-起初以為知咕嚕肉個醬汁味,佢係偏菠蘿個種酸甜多d生蝦刺身-生蝦都夠凍,不過個人喜歡有埋冰係底會再正d蝦醬炒椰菜苗-鑊氣非常夠,椰菜佢亦炒到好軟身總括黎講,呢間店cp值唔錯,我真係好耐未見過40幾蚊既lunch,個價錢絕對超過個味道

先講下叫左咩

芒果沙冰-份量十足,飲得出係用新鮮芒果整

香葉炒豬肉碎飯-夠哂味道,撈埋飯一齊食,簡直天作之合

生蝦刺身-生蝦都夠凍,不過個人喜歡有埋冰係底會再正d

蝦醬炒椰菜苗-鑊氣非常夠,椰菜佢亦炒到好軟身

• 香葉肉碎撈飯
2020-09-30 39 浏览
好掛住泰國又冇得去唯有去九龍城行下啲泰國雜貨店順便揾間泰國菜食下,我成日去城南道行泰國雜貨店都唔知原來有閰泰象館泰國菜,原來我朋友經常去叫我去試下,地方唔算太大不過都坐得舒適嘅服務態度好,好彩我地早7:00後都好多人想食嘅朋友最好訂定位串燒3拼~有豬,牛,雞各2串兩個人剛剛好每款試一串,醃得好入味經過炭烤後帶有微微焦香😋燒側魚~ 魚肉鮮嫩完全保留肉質鮮味原來燒側魚係咁好味👍蛋包金邊粉~有蝦仁,豆腐干,花生碎……等酸酸甜甜味道剛剛好~yummy😋食泰國菜當然唔少得嘅冰凍清甜椰青啦
,好彩我地早7:00後都好多人想食嘅朋友最好訂定位
燒側魚~ 魚肉鮮嫩完全保留肉質鮮味原來燒側魚係咁好味👍

😋
食泰國菜當然唔少得嘅冰凍清甜椰青啦
  • 燒側魚
  • 蛋包鮮蝦金邊粉
  • 串燒三拼
2020-09-29 211 浏览
星期天與好友敍舊吃飯,朋友愛吃泰菜,但我對香港的泰國菜總有點距離感,只因香港很多泰菜館夾雜了港式煮法,只得泰菜外殼卻沒泰菜精粹。泰象館是多年前常去的泰菜館,只因它性價比高。所以今次約好友在此敍餐。但卻令我大失所望。進入店內,一切如舊,店鋪仍算整潔我們一行三人,可點菜色不多,只是例行叫了例牌菜如冬陰功,香芒鰂魚沙律,生菜包(豬)小食拼盤,炒椰菜苗,招牌炒飯冬陰功只可說不過不失,對我來說只是泰式例湯,但例湯也有不同級數。小食拼盤也只例常菜,香口食物此終也受歡迎,若然這些也做不好就麻煩了咸魚茸炒椰菜苗,菜落鑊火不夠高致出水甚多。香芒鰂魚沙律是這餐最大的敗筆,雖是原條起肉,但賣相奇差有如星爺「食神」的幅射魚。魚炸出來有油溢味,不知多久沒換油,沙律熱吃我還算,還要打獻汁有如熱炒,汁獻裡卻吃不到魚肉,最大問題是太酸,因不好的芒果酸度很強,這是落鑊前没有一試芒果甜酸度,這道菜沒有泰菜的色香味,極差。肉碎生菜包,只可說平平無奇勉强可吃,沒有泰菜甜酸辣之清香醒胃味道,只可說炒肉碎一碟,生菜也不脆,可能没有放於冰水鎮凍。招牌炒飯可以全吃了只因不想浪費食物,也不想多說。總結來說舆我過去來此吃的味道相差很遠
進入店內,一切如舊,店鋪仍算整潔
冬陰功

小食拼盤

咸魚茸炒椰菜苗

咸魚茸炒椰菜苗,菜落鑊火不夠高致出水甚多。
香芒鰂魚沙律

香芒鰂魚沙律

招牌炒飯
招牌炒飯可以全吃了只因不想浪費食物,也不想多說。總結來說舆我過去來此吃的味道相差很遠,而且上菜次序也有很大問題,先來拼盤,炒椰菜苗,招牌炒飯,肉碎生菜包,最後才是鰂魚沙律,這是厨師本身問題。在我來說我已不再選擇此店

肉碎生菜包
今日難得入到九龍城,緊係要食下泰國菜🤩間餐廳係九龍城廣場附近,好方便😆一入到去拎menu睇既時候嚇親😂好多野食!🤪🤪真係好多選擇😂我地揀左好耐😂好彩佢地好nice冇催我落單🥳🥗酸辣鳯爪沙律 $62好足料好多鳳爪👍🏻酸酸辣辣好開胃😋相比之下辣味比較重,但絕對唔會辣過頭🥴🍤泰式乾沙海鮮河 $67熱辣辣新鮮炒出來,仲出緊煙🤭🤭我覺得分量偏少,如果大食既話凈叫炒河可能會唔夠飽🤫不過我地都叫左好多野食,所以分量少d我地都冇所謂🤓最緊要唔好曬野食😇個炒河好味!夠曬鑊氣!😋🥦泰式欖角肉碎炒四季豆 $70平時去親泰國餐廳都會叫通菜,今次試試新野🤣好彩冇中伏!仲好有驚喜!😛本身我好鐘意食四季豆同肉碎😍喱個餸有齊我鐘意食既😋仲炒得好好食🥳🍹金不換菠蘿沙冰 $30杯野飲有好重既香菜味🤪我就覺得麻麻😛但朋友就好鐘意飲😂仲話陣香菜味好正🧐鐘意香菜既朋友可以試試佢😀🍧椰汁珍多冰 $29我叫返杯正常既野飲飲下先😅杯野飲比較普普通通🤣🍴芒果糯米飯$60去泰國餐廳必叫😂佢椰汁係另上,可以自己按份量落,熱椰汁溝入凍既糯米飯度😍加上有紫糯米加白糯米🤪——————————-泰象館(九龍城)九龍城城南道48號地下
今日難得入到九龍城,緊係要食下泰國菜🤩
間餐廳係九龍城廣場附近,好方便😆
一入到去拎menu睇既時候嚇親😂

🍧椰汁珍多冰 $29
我叫返杯正常既野飲飲下先😅杯野飲比較普普通通🤣

🍴芒果糯米飯$60

——————————-
泰象館(九龍城)
九龍城城南道48號地下
2020-09-24 51 浏览
又特地來到了九龍城吃泰國菜這晚朋友預約了這一間 — 泰象館兩個人一起試一試和朋友也很久沒有吃泰國菜每一道菜式都很吸引燒鰂魚鰂魚新鮮肥美 大大一條好多肉加上香草黏上鹽烤將汁液鎖住 使魚肉鮮甜多汁肉質亦特別嫩滑 吃下去亦帶淡淡香草味點上酸酸辣辣的泰式辣醬更過癮而且鰂魚魚肉細刺不多 啖啖肉 不錯不錯香葉辣椒炒安格斯牛柳嫩滑的牛柳粒帶牛香以紅辣椒、指天椒、蒜頭和香葉等一起炒鍋氣十足 香辣可口還加入了豆角 有蔬菜亦有肉 營養均衡
又特地來到了九龍城吃泰國菜

點上酸酸辣辣的泰式辣醬更過癮
而且鰂魚魚肉細刺不多 啖啖肉 不錯不錯

香葉辣椒炒安格斯牛柳
嫩滑的牛柳粒帶牛香
以紅辣椒、指天椒、蒜頭和香葉等一起炒
鍋氣十足 香辣可口
還加入了豆角 有蔬菜亦有肉 營養均衡
2020-09-23 38 浏览
店舖雖小,但坐得舒服,食物質素唔錯,CP值高,老闆店員都好有禮貌又細心。酸辣扎肉沙律$60扎肉分量多,而且生菜亦好新鮮,加埋洋葱同埋其他配料醬汁混埋一齊,初初入口酸酸地,幾好開胃,但食多幾啖你滋味,都幾辣XDD.好在醒目叫左杯 - 芒果沙冰,大大杯都係$30,好抵飲!小食拼盤 $125炸蝦餅/炸雞卷/炸蝦餅/春卷,4大款,完全冇因為” 拼盤”而縮小分量。仲要新鮮即叫即炸起,熱辣辣,又彈牙,配泰式辣醬,絕配!紅咖哩牛肉食$75咖喱香,椰奶味又濃,口感香滑。簿餅$25,係不可域缺的最佳拍檔,切到細細分,size剛剛好.

酸辣扎肉沙律$60

好在醒目叫左杯 - 芒果沙冰,大大杯都係$30,好抵飲!

小食拼盤 $125

紅咖哩牛肉食$75
超級耐冇嚟過九龍城食泰國菜次次黎都花多眼亂唔知食邊間好九龍城有一條專賣泰國野如椰子油泰式糕點既街(有去左泰國既感覺🥺👍🏻)見到附近呢間餐廳都幾多人,所以就排左陣入去太耐無去泰國,超想食pad thai,雞肉炒河同炸皮蛋,見到有即點😂再加飛天通菜同必飲咸檸7🤪蛋包鮮蝦金邊粉:包住個層網原來係蛋絲黎,第一次見😲 好正宗既味道,份量又大又多蝦🤤👍🏻泰式雞肉炒河:泰國粉面中最鐘意食呢樣🤤呢到既炒河唔油膩,又多配料,雞肉又唔鞋,河粉口感好又唔會漿住👍🏻炸皮蛋:好耐無食過,出面層蝦滑好厚🤤但估唔到咁大份,我諗呢到係3-4人份量😂👍🏻我地兩個有啲眼闊肚窄,不過最後都清晒🤗飛天通菜:好惹味,下次應該都會點呢款多過馬拉盞通菜😝總結:性價比高,好正宗既泰式味道,而且餐廳好光猛,食得好放心🤭見到啲相都已經想再去食😂😝
超級耐冇嚟過九龍城食泰國菜
次次黎都花多眼亂唔知食邊間好
見到附近呢間餐廳都幾多人,所以就排左陣入去
再加飛天通菜同必飲咸檸7🤪

飛天通菜:好惹味,下次應該都會點呢款多過馬拉盞通菜😝

2020-09-10
  • 泰式雞肉炒河
  • 蛋包鮮蝦金邊粉
  • 飛天通菜
  • 炸皮蛋球
難得平日放假,LUNCH約好友去九龍城食泰國菜!今日揀左呢間泰象館,係九龍城口碑不錯,想試好耐架啦!店舖光線充足,簡單整潔,環境舒適。青芒果沙律甜中帶酸夠哂開胃,配以炸香左既花生同蝦米,口感層次豐富,啖啖爽脆。小食拼盤炸蝦餅蝦味濃郁好彈Q,炸魚餅金黃色澤口感香脆,炸春卷熱辣辣,金黃酥脆,炸雞卷油而不膩有咬口。海南雞飯雞件滑嫩多汁好有彈性,肉厚富雞味,脂肪不多。油飯色澤金黃,鬆軟可口。泰式炒金邊粉色澤鮮艷,甜、酸、辣味共冶一爐,好有風味,有豆乾、芽菜、蝦米等配料,好煙韌,味道酸甜,十分開胃。飛天通菜鑊氣十足,新鮮通菜翠綠香嫩,口感嫩滑,辣勁十足,鹹香可口。泰式黑咖啡帶甜度,味道蠻不錯。泰式紅茶味道經典,飲完透心涼。
難得平日放假,
LUNCH約好友去九龍城食泰國菜!
今日揀左呢間泰象館,
係九龍城口碑不錯,
想試好耐架啦!

店舖光線充足,簡單整潔,環境舒適。

青芒果沙律
甜中帶酸夠哂開胃,
配以炸香左既花生同蝦米,
口感層次豐富,啖啖爽脆。

小食拼盤
炸蝦餅蝦味濃郁好彈Q,
炸魚餅金黃色澤口感香脆,
炸春卷熱辣辣,金黃酥脆,
炸雞卷油而不膩有咬口。

海南雞飯
雞件滑嫩多汁好有彈性,
肉厚富雞味,脂肪不多。
油飯色澤金黃,鬆軟可口。

泰式炒金邊粉
色澤鮮艷,甜、酸、辣味共冶一爐,
好有風味,有豆乾、芽菜、蝦米等配料,
好煙韌,味道酸甜,十分開胃。

飛天通菜
鑊氣十足,新鮮通菜翠綠香嫩,
口感嫩滑,辣勁十足,鹹香可口。

泰式黑咖啡
帶甜度,味道蠻不錯。

泰式紅茶
味道經典,飲完透心涼。
2020-09-09
午餐