2020-10-06 45 浏览
九龍城不嬲都多泰國嘢食,今日食呢間泰象館,位於城南道,之前未嚟過,今次決定同朋友一試。我哋喺平日晚上嚟到,由於疫情關係,好多人都唔敢外出,但係呢間餐廳都算坐得幾滿,不過又好好彩唔使等位。餐廳環境佈置有泰國氣氛,有泰式擺設,面積唔係好大,但係五臟俱全,見到板上嘅推介食物都幾吸引。先來一支泰國啤,泰國嘢味道比較濃郁,所以叫定支啤酒就冇錯,啤酒都幾清涼香口。泰式金邊粉係我嘅至愛,黃色嘅蛋皮,包住金邊粉,再有啲花生粒,份量都唔少,熱辣辣,唔算非常油膩,係我食過金邊粉比較健康嘅一款。泰國串燒有牛豬雞,各兩條,一共有半打。記得點醬汁,因為個醬汁令到串燒味道生色不少。一款比較有特色嘅就係炸皮蛋球,炸皮蛋球大概有八件,其實係皮蛋再加蝦餅,質感非常特別,難怪係推薦菜之一,再加埋泰式醬汁,非常開胃。最後重點推介,胡椒粉絲蝦煲。其實除咗蝦,仲有蟹等等選擇,不過個人都係鍾意食蝦,$200左右。粉絲嘅份量非常多,而且爽身再加埋醬汁,真係幾唔錯。