2019-11-30 26 浏览
唔知點解去泰國嘅時候竟然冇食過船面麵咁唯有喺香港食下啲冇咁正宗㗎啦呢間餐廳似茶餐廳咁嘅格局,搞到我有啲好奇佢哋啲泰國菜係咩風味我哋嗌左個安格斯牛肉船麵其實覺得幾搞笑食過船麵都要叫安格斯切合返香港人嘅食量所以佢都係一個正常size嘅面,唔似泰國得一兩啖面頭有炸得好脆嘅豬油渣,牛肉我就唔係好食得出牛味,不過成個面唔可以話好好食但係都OK唔錯既另外仲叫咗個海南雞飯其實喺香港四周圍都有得食,但想搵間真係好食嘅真係好難,只要有雞有醬有黃飯就話自己係海南雞,我只能講呢啲我唔會再叫,因為佢只係一個極為普通嘅計我只能講呢啲我唔會再叫,因為佢只係一個極為普通嘅雞飯有啲失望,如果想是船面都可以考慮下呢間嘅
唔知點解去泰國嘅時候竟然冇食過船面麵
咁唯有喺香港食下啲冇咁正宗㗎啦

我哋嗌左個安格斯牛肉船麵
其實覺得幾搞笑食過船麵都要叫安格斯

另外仲叫咗個海南雞飯
有啲失望,如果想是船面都可以考慮下呢間嘅
「妹妹你坐船頭,哥哥在岸上走。」,近年香港愈黎愈多鋪頭主打不失傳統特色既泰式粉麵,而船麵就係其中一種。佢最講求湯底既靈活運用,主要由牛肉、豬血、其他香料混合而成。所以一般都會見到湯底顏色比較深色同濃味。而今次黎到銅鑼灣呢間由正宗泰藉廚師親自主理既「泰濃麵」,感受下自己置身於係船上面食既呢一碗麵,同平時既車仔麵究竟有咩唔同呢?👇📌船麵 -▪ 黑豚肉 - $68▪ 船湯 - ▪ 金邊粉 -▫ 呢到既配搭都係由自己按喜好去揀,Staff會建議係先揀湯底,然後揀主角,主要係牛肉同海鮮,最後揀麵條質地。呢個黑豚肉食落有咬口,唔會太乾太"鞋"。船湯湯底夠濃,配搭其他配料炸豬皮、豬肝、魚蛋、秋葵,絕對唔姑寒,豐富哂整碗麵既層次。最後要大讚係金邊粉保持到正宗口感,夠哂滑溜,呢個價錢絕對抵食!▪ 頂級安格斯牛肉 - $88▪ 冬蔭公湯 - ▪ 黃麵 - ▫ 船湯就試過啦,一於試埋佢地既冬蔭公湯底啦。入口唔算特別辣,不過椰香味相對比較濃香,我幾鍾意。配上難得一見既黃麵,入口有咬口之餘仲好夠彈性,浸左落湯到一陣都唔會變淋。面頭有一大海蝦加埋安格斯牛肉片,份量算係幾有誠意。加埋菇菌同埋青口,質素亦唔錯,成件事

📌船麵 -
▪ 黑豚肉 - $68

▪ 船湯 -
▪ 金邊粉 -

金邊粉保持到正宗口感,夠哂滑溜,呢個價錢絕對抵食!

▪ 頂級安格斯牛肉 - $88

▪ 冬蔭公湯 -

成件事幾有驚喜。

📌泰式海南雞飯 - $68

👉海南雞睇落好似好普通既家常飯,其實當中講求既飯同雞,兩者都需要相輔相成。飯要油而不膩,

雞要香滑爽口,醬汁要濃而不"杰",咁就係黃金比例啦。呢到既質素唔錯,唔會馬虎,最欣賞係個醬汁同油飯,
做到岩岩好,絕對推介!

-📌泰式青檸梳打特飲 - $28

👉梳打特飲分開上,好處係可以保持返梳打既氣泡狀態。青檸有解渴同消滯,
攪勻個底仲會有甜甜既口感,幾清新爽口。

📌泰式龍眼冰特飲 - $28

👉泰國必飲既龍眼冰,滋潤入喉,唔會甜到好"漏",絕對唔輸比當地正宗口感,唔錯。
2019-11-30
  • 黑豚肉船湯金邊粉
  • 頂級安格斯牛肉冬蔭公湯黃麵
  • 泰式海南雞飯
  • 泰式青檸梳打特飲
  • 泰式龍眼冰特飲
2019-11-16 34 浏览
之前喺尖沙咀分店都食過好多次,最近喺銅鑼灣都開咗,行街經過一於入嚟食吓。⭐️安格斯牛肉船麵湯汁非常香濃,入口有層次,但係又唔會太鹹。牛肉軟稔,更有入口即溶既感覺,牛肉真係用得好靚。河粉入口爽彈。⭐️黑豚肉船麵黑豚肉同之前牛肉大致上都差唔多,黑豚肉除咗有豬肉外,亦配有炸豬皮、豬肝、魚蛋、蘿蔔同秋葵。炸豬皮炸得夠香脆,配埋啲面一齊食感覺好夾。⭐️小食拼盤有芝士雲吞、炸雞翼、泰式蝦餅各2件,最鍾意係芝士雲吞,入邊包住芝士同魚肉,感覺十分有趣,蝦餅蝦肉結實,真材實料,炸雞翼唔會油膩,鮮嫩多汁,加埋泰式辣醬真係冇得頂,絕配。⭐️炸腩仔金黃色嘅外皮,入口香脆,有肉汁,肉味濃郁,好邪惡,但係令人忍唔住一口接一口,而且個醬汁都好夾。最後叫咗兩杯泰式特飲,青檸梳打同泰式蝶豆花特飲。

⭐️安格斯牛肉船麵

⭐️黑豚肉船麵

⭐️小食拼盤

⭐️炸腩仔

最後叫咗兩杯泰式特飲,青檸梳打同泰式蝶豆花特飲。
2019-11-16 15 浏览
Came to Siam Noodles for dinner last week and found this pretty good. We had their signature Thai boat noodle soups with beef and chicken respectively. There are different kinds of meat and soup flavour choices. The boat noodle tastes special and we love it very much. We ordered the snack cheese wontons as well which was delicious. Overall the food quality was outstanding and price was reasonable.
2019-11-10 20 浏览
Decided to try a new lunch spot in Causeway Bay before heading for work. I came across a place called Siam Noodles.  Apparently serving Thai boat noodles in a modern design. They also serve other items as well but it seemed the y focused on noodles.Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge and you pay on your way out. They have not only traditional boat noodles but they also serve up fancy versions like wagyu beef and lobster. Obviously, boat noodles for the hip. And if you

Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge and you pay on your way out. They have not only traditional boat noodles but they also serve up fancy versions like wagyu beef and lobster. Obviously, boat noodles for the hip. And if you don't like the boat noodle soup, you can change it to clear broth or tom yum soup. Choice of noodle is also available so there is a lot of choice.

I ordered the chicken leg with boat noodle soup and pad thai noodles ($68). Food comes out really fast. Portion size was a decent size. Not too big but not small. I was full when I left but I'm sure if boyfriend came, he'd be starving. There was a lot of nice crunchy deep fried pig skin that didn't feel like eating deep fried fat. This I found in other places that serve boat noodle. I never liked the taste of eating deep fried fat. These ones at least tasted like a bag of pork cracklings. The noodles were chewy and good.  There was one okra, two mushy fish balls and a piece of daikon that was flavorless. The soup was a bit spicy but not too much I couldn't eat it. However, it wasn't was rich as other places I've had it. It wasn't bad but it wasn't great as well.

Place is clean. Food was fine but not memorable. But easier access to boat noodles if I ever had a craving.
2019-11-07
2019-11-06 24 浏览
呢間泰國餐廳又泰國人主理,夠哂正宗!下午茶湯麵$48就有交易,價錢幾吸引呀!🍤泰式小食拼盤有炸蝦餅、雞翼同炸芝士雲吞,每款各有2件中意食炸物嘅朋友必愛喔💕新鮮炸起,勁香脆可口!蝦餅爽彈,點上點泰式酸辣醬更加惹味👍🏻炸芝士雲吞好有驚喜😍雲吞皮超脆,中間夾住嘅芝士口感煙un,芝士味非常濃郁😋🍜冬陰公湯黑豚肉金邊粉湯底有3款,可選冬陰公/船湯/清湯冬陰公湯底酸味較為突出,唔算太辣🌶配料都唔少,除咗豚肉...仲有蟹柳、青口,海蝦、秋葵,好豐富呀❣️金邊粉掛湯能力幾高,每啖都索晒湯底🤤🐔泰式海南雞飯雞肉滑嫩,雞有雞味😆配埋個汁,好惹味呀!油飯香口,唔會有油膩感!值得一試呀💕🥤龍眼冰/碟豆花特飲跟餐加$18,就可以叫各款泰式特飲,價錢都ok!龍眼冰超多龍眼肉,讚👍🏻👍🏻👍🏻
呢間泰國餐廳又泰國人主理,夠哂正宗!
下午茶湯麵$48就有交易,價錢幾吸引呀!
🍤泰式小食拼盤
有炸蝦餅、雞翼同炸芝士雲吞,每款各有2件
中意食炸物嘅朋友必愛喔💕
新鮮炸起,勁香脆可口!
蝦餅爽彈,點上點泰式酸辣醬更加惹味👍🏻
炸芝士雲吞好有驚喜😍
雲吞皮超脆,中間夾住嘅芝士口感煙un,芝士味非常濃郁😋
🍜冬陰公湯黑豚肉金邊粉
湯底有3款,可選冬陰公/船湯/清湯
冬陰公湯底酸味較為突出,唔算太辣🌶
配料都唔少,除咗豚肉...
仲有蟹柳、青口,海蝦、秋葵,好豐富呀❣️
金邊粉掛湯能力幾高,每啖都索晒湯底🤤
🐔泰式海南雞飯
雞肉滑嫩,雞有雞味😆
配埋個汁,好惹味呀!
油飯香口,唔會有油膩感!
值得一試呀💕
🥤龍眼冰/碟豆花特飲
跟餐加$18,就可以叫各款泰式特飲,價錢都ok!
龍眼冰超多龍眼肉,讚👍🏻👍🏻👍🏻
2019-11-05 22 浏览
在利舞台闲逛突然好想吃泰国菜,搜到附近这家泰浓面想着去试试看。位置很好找,一进店门就被店内怀旧风格的装修吸引了,尤其是门口那半个突突车头,特别有泰国特色~~~还以为店员会说撒瓦迪卡,结果是流利的粤语。不过服务员态度都很友好,一个人来还给我安排了舒服的卡座,感觉很好~~餐牌选择不多但充满了泰国特色,尤其是小吃和饮品,居然还有炸猪皮!可惜一个人吃不了太多,饮品就只点了最爱的椰青,下次再来尝尝豆花特饮好了,似乎是招牌饮品。点了一个波士顿龙虾船汤金边粉,店员说船汤是他们的招牌特色,不吃会后悔,还是要尝尝。先选汤底,再选肉,最后选面。上菜很快,不用等。龙虾没有惊艳的感觉但也不错。虽然也去过了泰国,但船面试第一次吃。船汤黑黑的很浓,第一口感觉有药材在里面,不太习惯,但混着粉吃越喝越香。后来一查才发现,船面起源于泰国的水上市场,因为是船家在船上卖由此得名,黑是因为掺入了猪血。看来很适合女性喝~分量不多不少,一个人吃刚刚好。用餐环境也很舒服,下次会叫上朋友一起来也把小吃试试~

2019-11-04
2019-10-31 19 浏览
最近岩岩同朋友去完泰國旅行,反左黎香港之後成日心思思想食泰國菜,趁星期五收工後Happy Friday就去左公司附近間泰國餐廳“泰濃麵”回味下泰國船麵,平時門口經過見裝修都幾特別,今次入埋去舖頭入面先見到裝修好有心思,除左門口架Tuk Tuk擺設之外,餐廳入面掛既都係泰國街頭景象的油畫,什至連地磚和餐具都泰國味十足。除左裝修之外,員工既態度仲好主動,起特地睇緊餐牌的時候,店員主動同我地推介這店的船湯湯底係用左多種材料熬制,起佢積極推介下,於是我地落單叫左兩個船湯湯底,我朋友叫左雞髀肉,我就叫左飛驒和牛,除主菜外,仲叫左兩個小菜 - 青木瓜沙津和炸豬皮,飲品就叫左泰式香茅班蘭梳打特飲和泰式青檸梳打特飲。落左柯打後等左一陣食物就陸陸續續上菜,首先,小菜方面,青木瓜沙津酸酸辣辣,非常開胃,炸豬皮鬆脆香口,如果配啤酒就一流;而主菜方面不遑多讓,個船湯湯底好夠味之餘無搶走到和牛的鮮味;飲品方面,我朋友叫既泰式香茅班蘭梳打特飲,口味獨特,鍾意試新野既朋友仔可以嘗試一下。總括黎講,“泰濃麵”的CP值相當唔錯,絕對會推介俾身邊既朋友仔再黎幫襯。

2019-10-27 387 浏览
昨曰食得比較heavy, 今晚想吃比較輕怡的泰式船麵作晚餐。這家店的裝修玩味十足,以舊式的地磚拼特色卡座,加上跳脫的泰式音樂,感覺都幾好feel.餐點選擇方面,主打泰式船麵,湯底分別有船湯、冬陰公湯、清湯三種,而且有河粉、薯粉、黃麵和湯飯選擇,價錢由$68-$188。今晚我同朋友都點左頂級安格斯牛肉船麵$88。同泰國的船麵不同,這一碗是大大碗的,份量十足。安格斯牛肉有著半肥瘦的肉質,口感軟腍,肉味特濃。魚旦有兩顆,口感Q軟,味道也不錯。夾埋脆脆香口的炸豬皮、芽菜、蘿白和秋葵,令金邊粉口感和味道更加豐富。相比金邊粉,薯粉則更有咬口。最欣賞的是那肉湯,是濃濃牛肉和香料的味道,加上豬血,湯底更加稠厚濃香,好吃!烚唐生菜配秘製腐乳醬$28唐生菜烚得軟身,沾上腐乳醬,咸香滑溜,帶一點點溫和的辣,簡單味美。泰式炸蝦餅$38炸蝦餅的炸衣唔太厚,蝦餅口感脆彈,啖啖蝦肉滋味,沒有太多粉的感覺,沾上泰式甜辣醬,香口醒胃。這一夜的晚餐雖然簡單,但大家都滿足而回。

今晚我同朋友都點左頂級安格斯牛肉船麵$88。
魚旦有兩顆,口感Q軟,
加上豬血,湯底更加稠厚濃香,好吃!

烚唐生菜配秘製腐乳醬$28

泰式炸蝦餅$38

炸蝦餅的炸衣唔太厚,蝦餅口感脆彈,啖啖蝦肉滋味,
沒有太多粉的感覺,沾上泰式甜辣醬,香口醒胃。

這一夜的晚餐雖然簡單,但大家都滿足而回。

2019-10-27
  • 頂級安格斯牛肉船麵
2019-10-25 21 浏览
 週五晚心情輕鬆,出外搵食,同囡囡去咗銅鑼灣嘅泰濃麵食晚飯。比起之前去過嘅尖沙咀分店,呢度地方寬敞啲,而且人不算多,所以相對坐得更舒服,我哋兩個人都安排咗坐闊落嘅四人枱。門口有部篤督車裝飾,店內嘅牆壁上掛有好多食物嘅相片,未食已經流口水。我哋點了船湯安格斯牛肉金邊粉同海南雞飯。船湯湯底香濃,安格斯牛肉生熟度剛剛好,牛味濃。麵底嘅份量非常多,一定夠飽肚。估唔到除咗招牌菜船湯湯粉之外,海南雞飯都非常出色。海南雞皮脆肉滑,越食越想食。金黃色嘅油飯油香滿溢,配去骨滑雞食perfect match。 另外,店員服務都好好,非常有禮貌。
 週五晚心情輕鬆,出外搵食,同囡囡去咗銅鑼灣嘅泰濃麵食晚飯。

2019-10-21 27 浏览
最近尖沙咀間"泰濃麵"開咗間分店喺銅鑼灣, 近近哋約埋同事一齊去試新嘢。肥牛清湯金邊粉,湯底好清一啲都唔肥膩, 湯底溫度夠熱,未熟嘅肥牛浸係湯入面灼 兩下好快熟,肉質保持嫩滑唔會浸到硬唒,除左肥牛仲有2粒彈牙魚蛋食到舐舐脷…。泰式小食拼盤有炸蝦餅,炸雞翼,炸芝士雲吞, 小食拼盤幾乎係每次去食泰國菜必食, 蝦餅彈牙啖啖肉夠足料, 最好食都係 炸芝士雲吞,外皮炸到金黃香脆,咬落去芝士軟綿綿煙煙靭靭仲要拉絲, 鍾意食香口嘢嘅話必叫!跟餐點罐裝飲品都係加五蚊,超抵,7仔都唔得啦!!

跟餐點罐裝飲品都係加五蚊,超抵,7仔都唔得啦!!
2019-10-13 30 浏览
食親泰國野都係諗起生蝦呀菠蘿炒飯果啲,今次係銅鑼灣經過依間泰國野,見佢裝修幾得意又好似坐得幾舒服咁就入去試下,點知就發掘到原來泰國嘅麵除左冬陰功湯底外,仲有其他正野!嗌左個肥牛船麵($68)一見到碗野其實都已經有啲驚喜,因為估唔到有咁多配料,有秋葵、蘿蔔、白魚蛋,最特別嘅係有啲炸豬皮!少少脆入面煙韌,正個船湯好濃味,好重泰式香料,係香港真係未食過依種味道,係好味嘅!配紅薯粉,啲粉好幼好易入口,索埋啲湯好正!另外叫左個泰式小食拼盤($68),有炸蝦餅炸芝士雲呑同炸雞翼。三樣都幾好食尤其一炸起熱辣辣個粉又唔厚!比較特別係個芝士雲呑,入面芝士好足料最後野飲方面都幾多特飲,分別叫左蝶豆花特飲($28)同香茅班蘭梳打特飲($28),兩杯都幾好飲而蝶豆花味個味似係啲酸梅味總括黎講依間都幾抵食!而且又好味,值得試下!

嗌左個肥牛船麵($68)

總括黎講依間都幾抵食!而且又好味,值得試下!
2019-10-07 30 浏览
近呢一兩年, 泰國船麵喺香港, 開到成行成市,  嗰個入屋率非常之高今日同朋友在銅鑼灣白沙道買完鞋之後, 就喺附近食過泰國船麵佢點咗雞髀肉嘅金邊粉, 我就配咗頂級安格斯牛肉, 仲要配船麵嘅湯底, 再配黃麵, 我覺得黃麵配船湯, 係非常之正佢掛湯能力非常之高,  張船麵嘅湯底吸收曬, 食到雪雪聲, 又q彈嘅口感湯底非常之濃郁惹味,  飲落去嗰種豬骨同埋豬紅嘅味散發曬出嚟安格斯牛肉非常軟嫩滑, 配埋魚蛋, 咬口彈牙另外再加錢食咗個烚生菜 , 最正嘅就係鮮綠色嘅生菜, 配上腐乳醬,  腐乳醬嘅鹹香, 配上爽脆嘅生菜, 感覺不錯

今日同朋友在銅鑼灣白沙道買完鞋之後, 就喺附近食過泰國船麵

,  飲落去嗰種豬骨同埋豬紅嘅味散發曬出嚟

安格斯牛肉非常軟嫩滑, 配埋魚蛋, 咬口彈牙

2019-10-06 39 浏览
我好耐冇食過泰國嘢在銅鑼灣行一陣街 經過呢一間店舖 就入去試吓啦!佢個餐牌好簡單 一頁紙 分為麵食 飯類 小食同飲品 面色主要係選擇要乜嘢嘅餸菜 三款湯底選擇 五款粉面 自己選擇左美國肥牛 要左船湯湯底 配上黃麵 $68朋友選擇咗頂級安格斯牛肉 冬陰公湯底 同河粉 $88中午時候到來的話是可以加$18配上泰式特飲 或者加$5要罐裝飲品我們選擇了泰式龍眼冰特飲和青檸梳打特飲再加一個泰式小食拼盤 $68船面很快到 湯底感覺有少許似肉骨茶 非常濃 配上額外的魚蛋蘿蔔和炸豬皮 材料豐富朋友的冬陰公湯底不太辣 味道十足 配上青口 蟹柳 海鮮 龍眼冰放上了很多龍眼肉 青檸梳打特飲配上一整支由泰國運來的梳打水 喝下去 酸酸甜甜 非常舒服小食拼盤汁炸雞翼炸蝦餅和芝士雲吞各兩件 新鮮熱辣 配上泰式辣醬 更加好吃!總括而言 每個人大概百多元的價錢享受到正宗泰式風味船面 我覺得是可以來試一試的!
我好耐冇食過泰國嘢

在銅鑼灣行一陣街 經過呢一間店舖 就入去試吓啦!

自己選擇左美國肥牛 要左船湯湯底 配上黃麵 $68

朋友選擇咗頂級安格斯牛肉 冬陰公湯底 同河粉 $88

我們選擇了泰式龍眼冰特飲和青檸梳打特飲

再加一個泰式小食拼盤 $68

朋友的冬陰公湯底不太辣 味道十足 配上青口 蟹柳 海鮮

2019-10-03 36 浏览
今日經過銅鑼灣見到呢一間係食泰國麵 就入咗去佢裏便好似有啲似車仔麵咁比你揀你想要嘅湯 佢分別有冬陰公湯 船湯同埋清湯 我就揀咗船湯 之後你就可以揀安格斯肉牛肉 豚肉 雞脾肉 我就揀安格斯牛肉 之後你就可以揀你想食嘅麵 有船面 粗面同埋薯粉等等咁 你就可以因應返自己想要嘅嘢另外我就叫咗個海南雞飯 仲叫咗個龍眼冰添 船面嚟到嘅時候 佢個份量真係好大呀 同埋佢啲安格斯牛肉係半生熟 所以你要浸下個湯先好食呀 但係佢嘅肥瘦啱啱好正 同埋就算係男仔都唔會驚唔夠飽 因為真係好大份 佢裏邊仲有秋葵 蘿蔔 魚蛋等等嘅餸 海南雞飯只係$68仲有八件雞我都覺得幾抵 同埋佢油飯真係好香㗎 我都覺得值得一試 而佢個龍眼冰係一定要叫 因為佢唔似得其他鋪頭咁甜甜到啱啱好同埋$68一碗麵同埋海南雞飯喺銅鑼灣仲可以係邊度搵到 所以我係十分之推介㗎 酸辣鳳爪都好正 都系必叫
酸辣鳳爪都好正 都系必叫