2019-10-31
最近岩岩同朋友去完泰國旅行,反左黎香港之後成日心思思想食泰國菜,趁星期五收工後Happy Friday就去左公司附近間泰國餐廳“泰濃麵”回味下泰國船麵,平時門口經過見裝修都幾特別,今次入埋去舖頭入面先見到裝修好有心思,除左門口架Tuk Tuk擺設之外,餐廳入面掛既都係泰國街頭景象的油畫,什至連地磚和餐具都泰國味十足。除左裝修之外,員工既態度仲好主動,起特地睇緊餐牌的時候,店員主動同我地推介這店的船湯湯底係用左多種材料熬制,起佢積極推介下,於是我地落單叫左兩個船湯湯底,我朋友叫左雞髀肉,我就叫左飛驒和牛,除主菜外,仲叫左兩個小菜 - 青木瓜沙津和炸豬皮,飲品就叫左泰式香茅班蘭梳打特飲和泰式青檸梳打特飲。落左柯打後等左一陣食物就陸陸續續上菜,首先,小菜方面,青木瓜沙津酸酸辣辣,非常開胃,炸豬皮鬆脆香口,如果配啤酒就一流;而主菜方面不遑多讓,個船湯湯底好夠味之餘無搶走到和牛的鮮味;飲品方面,我朋友叫既泰式香茅班蘭梳打特飲,口味獨特,鍾意試新野既朋友仔可以嘗試一下。總括黎講,“泰濃麵”的CP值相當唔錯,絕對會推介俾身邊既朋友仔再黎幫襯。