2019-10-03 34 浏览
冬陰功美國安格斯牛肉金邊粉牛肉非常高質一睇同一放入口就知道唔喺平野對得住個價錢湯底唔太濃郁都唔太淡 恰到好處記得飲曬佢,仲有隻蝦同青口俾你食下哈哈雖然唔喺啲靚嘅但係咁嘅價錢算喺非常唔錯!值得推薦炸雞翼正呀,唔會太燶外酥內嫩今次喺船麺湯底最鐘意就喺試各區船麺呢碗非常濃郁,而且唔油膩搞到一唔小心就飲曬成碗不過豬肉比起牛肉就唔咁正哈哈總體嚟講都唔錯鳳爪入味,酸酸甜甜非常開胃襯麺食當送都正咖順帶一提洋蔥好新鮮龍眼冰,鐘意甜野嘅朋友仔唔可以miss味道特別,鐘意新意思嘅朋友可以試下叫蝴蝶豆咩咩特飲哈哈

冬陰功美國安格斯牛肉金邊粉
牛肉非常高質
一睇同一放入口就知道唔喺平野
對得住個價錢
湯底唔太濃郁都唔太淡 恰到好處
記得飲曬佢,仲有隻蝦同青口俾你食下哈哈
雖然唔喺啲靚嘅但係咁嘅價錢算喺非常唔錯!
值得推薦

炸雞翼正呀,唔會太燶
外酥內嫩

今次喺船麺湯底
最鐘意就喺試各區船麺
呢碗非常濃郁,而且唔油膩
搞到一唔小心就飲曬成碗
不過豬肉比起牛肉就唔咁正哈哈
總體嚟講都唔錯

鳳爪入味,酸酸甜甜非常開胃
襯麺食當送都正咖
順帶一提洋蔥好新鮮

龍眼冰,鐘意甜野嘅朋友仔唔可以miss

味道特別,鐘意新意思嘅朋友可以試下
叫蝴蝶豆咩咩特飲哈哈
2019-10-02 711 浏览
唔知點解呢排好似好興泰式船麵,所以呢日經過呢間泰濃麵,裝修簡單、價錢親民,又專賣船麵,所以就入咗去試下~門口有呢部喺牆穿出嚟嘅泰國tuktuk🤣 so cute頂級安格斯牛肉船麵(金邊粉)($88)生牛河大家一定唔陌生架啦,但係要牛肉好食就唔係咁易搵到。好多時生牛肉浸耐咗會比較韌,但係佢呢到嘅牛肉都算比較高質,浸得耐都依然好食。除咗牛肉好食之外,值得一提嘅係船麵面頭嘅炸豬皮,口感好脆,浸咗少少湯,正!麵揀咗金邊粉,幼幼地、少少煙韌~講咗咁多,其實重點喺個湯度,重牛味嘅湯加埋啲蔥真係好鬼香😝黑豚肉冬蔭功湯船麵(薯粉)($68)冬蔭功湯食落十分正宗,唔算話好辣,比較酸甜,食咗一啖會好想繼續食落去😋湯裡面除咗有黑豚肉同配料,仲有蝦同青口,好真材實料!呢碗就揀咗薯粉,幼身好易食~泰式海南雞飯($68)海南雞飯可以揀白飯同油飯。我哋揀咗油飯,好香,而且唔會有油膩嘅感覺!雞肉嫩滑,配埋個汁,好惹味,好好食😛雖然呢個比較容易喺餐廳到食到,但係要搵到呢個質素嘅海南雞飯都唔係咁容易。泰式小食拼盤($68)呢個值得一試,因為呢三樣野都一樣咁好食,又夠熱辣辣😛蝦餅好有嚼口,同甜酸醬真係好夾;雞翼啖啖肉😙最鐘
門口有呢部喺牆穿出嚟嘅泰國tuktuk🤣 so cute

頂級安格斯牛肉船麵
頂級安格斯牛肉船麵(金邊粉)($88)
頂級安格斯牛肉船麵
麵揀咗金邊粉,幼幼地、少少煙韌~
講咗咁多,其實重點喺個湯度,重牛味嘅湯加埋啲蔥真係好鬼香😝
黑豚肉冬蔭功湯船麵
黑豚肉冬蔭功湯船麵(薯粉)($68)
湯裡面除咗有黑豚肉同配料,仲有蝦同青口,好真材實料!
呢碗就揀咗薯粉,幼身好易食~
泰式海南雞飯
泰式海南雞飯($68)
海南雞飯可以揀白飯同油飯。
我哋揀咗油飯,好香,而且唔會有油膩嘅感覺!
雞肉嫩滑,配埋個汁,好惹味,好好食😛
泰式小食拼盤
泰式小食拼盤($68)
呢個值得一試,因為呢三樣野都一樣咁好食,又夠熱辣辣😛
蝦餅好有嚼口,同甜酸醬真係好夾;雞翼啖啖肉😙
泰式小食拼盤
最鐘意嘅就係炸芝士雲吞,幾有驚喜!!!佢裡面嘅芝士有啲流心嘅感覺,外層好脆,內裡煙韌,好過癮✨

第一次試船麵嘅感覺都唔錯,呢間餐廳都試得過!😆

Menu:
2019-10-02 25 浏览
雞脾肉船麵+黃麵🥣—用左很多肉類跟骨頭去煲的湯底, 非常濃的湯,但一點都唔膩, 仲感覺到有一種小清新, 真係估唔到好特別。個黃麵吸收左好多湯, 好入味, 另外, 雞肉一點都唔鞋, 好滑好好味, 最令我估唔到的是本身船麵湯底已經有好多料, 有豬皮、泰式白魚旦、蘿蔔….好正好底食, GOOD👍🏻👍🏻👍🏻頂級美國肥牛冬陰功湯麵+金邊粉🥣—又係一個好足料的湯底, 冬陰功湯好正宗, 甜甜酸酸辣辣都有, 湯底又是已經有很多料, 蝦、青口、菇類….其實真的要湯底都飲完👅👅泰式炸腩仔🐷🐷—很Juicy, 再加上配的醬汁, 真的好對味好不錯🤘🏻🤘🏻青木瓜沙律—很岩香港人口味, 這款我覺得有少少改良, 不會太辣🌶🌶蝦餅—新鮮熱辣, 即叫即炸, 一點都唔油膩; 連配菜蝦片都非常好味熱柚子蜜---平常的柚子蜜, 不死甜🍊🍊*我下次一定會再來食他們的飛驒牛同原隻波士頓龍蝦麵, 今次來賣哂, 另外, 今次食得太飽, 本身好想食埋個甜品, 都只可以留係下次食了, 等我好快再來*

熱柚子蜜---平常的柚子蜜, 不死甜🍊🍊

• 泰式炸腩仔
2019-10-02 25 浏览
做完野之後同朋友食下午茶大家都好肚餓所以公司附近食經過見到有間tuktuk車吸引左我入去又係食我最愛既泰國嘢我地叫左冬陰公肥牛河同泰式河粉下午茶$48仲送多款小食青木瓜沙律同雞翼 而飲品叫咗龍眼冰同蝶豆花佢地既湯底都幾入味好味道想飲埋成碗湯底青木瓜咬落去好爽雖然有啲辣辣地但係辣得黎幾惹味雞翼拎出嚟仲係熱辣辣非常香口勁juice龍眼冰唔太甜仲好多龍眼果肉正呀而蝶豆花味道好獨特飲落都唔錯總括黎講下午茶係抵食
做完野之後同朋友食下午茶
飲落都唔錯
總括黎講下午茶係抵食

• 冬陰公肥牛河
2019-10-01 22 浏览
香港開船麵既餐廳唔係度度都有,同埋有D好唔正宗,難得係銅鑼灣旺區搵到一間專食船麵既店舖,就9秒9衝左入去試😂 一入去就覺得個餐廳好有特色,擺左好多出名既泰國野食相~ 船麵有好多選擇,雞、豬、牛都有,牛肉仲有兩款選擇!! 超中意食牛既我梗係每款叫一樣😇 頂級安格斯牛肉船麵 $88(美味指數: 😋😋😋😋)一黎到就聞到好香~~ 安格斯牛肉超級好味呀!! 一D都唔韌,仲好有牛味,仲有魚蛋、蘿蔔、秋葵等配菜,好豐富🤩 同埋個湯底好夠濃,飲落有一種蝦醬味😋🍤 咁既價錢食到,算幾抵~頂級美國肥牛冬陰功湯 $68(美味指數: 😋😋😋😋😋)叫左薯粉,佢D薯粉偏幼身,所以唔會好難咬同消化👍 冬陰功湯唔會好辣,女仔都會食到,我仲飲哂D湯~肥牛都唔錯,佢冇咩肥膏,仲有其他海鮮配搭,好好食😁泰式小食拼盤 $68(美味指數: 😋😋😋😋😋)個蝦餅真係即炸,食個陣口感岩岩好😋 炸雲吞好脆,整體黎講係可以一叫~生菜配秘制腐乳醬 $28(美味指數: 😋😋😋😋)中和番頭先食既重口味,個腐乳醬有種甜甜地既味,幾特別~滿足的一餐🍴((5分為最高)整體食物質素:性價比:推薦指數:

一入去就覺得個餐廳好有特色,擺左好多出名既泰國野食相~

頂級安格斯牛肉船麵 $88
(美味指數: 😋😋😋😋)

頂級美國肥牛冬陰功湯 $68
(美味指數: 😋😋😋😋😋)

泰式小食拼盤 $68
(美味指數: 😋😋😋😋😋)

生菜配秘制腐乳醬 $28
(美味指數: 😋😋😋😋)

((5分為最高)
整體食物質素
性價比
推薦指數
2019-09-29 391 浏览
泰國這個國家相信有不少人都去過,反而我自己就沒去過😅在香港倒是試過不少泰國餐廳,船麵這款食物相信有不少人都聽過了,之前也去過一些泰式船麵店試過船麵,感覺挺好。最近在銅鑼灣蘭芳道也新開了一間船麵店,另外在尖沙咀樂道也有分店的,住新界或九龍的就不用特意過海了。食店還有售賣炸蝦片和炸豬皮,喜歡吃炸物的人也不妨購買。環境光猛且富有港式茶餐廳的氣息😅未去過泰國,所以不知道其實泰國那些船麵店會否都是這樣的。以船麵為主的食店食物款式不多,餐廳特別推介的有頂級安格斯牛肉、飛驒和牛和海南雞飯,另外還有各款特色小食。自己先點了一杯香茅班蘭梳打,完全想不到會以這樣的形式呈上😅一樽是梳打水,另一個用膠杯裝著的是香茅班蘭水。膠杯那一支不知名的物體大概是香茅吧?飲品的香茅味濃厚,我還真的第一次試有香茅味的飲品。班蘭味就真的不怎麼感覺到,不過飲品加上梳打水還算好喝。朋友點了一杯蝶豆花特飲,跟我想像中的顏色和外型很不一樣🤔原來是紫色的飲品,喝進口味道就是酸酸甜甜的,有點像利賓納,沒有什麼特別。主食方面,自己點了一碗安格斯牛肉船麵,裏面還有蘿蔔、炸豬皮、魚蛋,材料豐富。蘿蔔就是我們平時在車仔麵店吃的蘿蔔,頗入味的。安格

食店還有售賣炸蝦片和炸豬皮,喜歡吃炸物的人也不妨購買。

泰式香茅班蘭梳打特飲

頂級安格斯牛肉船麵

安格斯牛肉才是重點,雖然數量不多,吃進口感覺沒什麼脂肪,甚至有入口即溶的感覺,真的很棒!真沒想過在船麵店也能吃到那麼高質素的牛肉。

魚蛋也比我想像中好吃,不是我們平常在港式茶餐廳吃的魚蛋,魚的味道夠濃郁,也夠爽口彈牙。

朋友點了一碗美國牛肉船麵,材料大致上都跟我那碗差不多,不同的只是牛肉。
頂級美國肥牛船麵

美國牛肉比安格斯牛肉便宜,質素就當然沒那麼好,但也不至於很差,薄薄的一片,牛肉味明顯,和船麵也算能搭配。

作為芝士控的我就當然要點一份芝士雲吞,外型看起來十分可愛,四隻被炸至金黃色的雲吞,就這樣看並看不到芝士,原來就藏在裏面。
炸芝士雲吞

看到邪惡的芝士嗎?就在裡面!芝味非常,不會感到很膩。芝士雲吞的外皮脆卜卜的,和酒樓的炸雲吞絕對能媲美,推介大家吃呢。
2019-09-27
泰式香茅班蘭梳打特飲
頂級美國肥牛船麵
2019-09-29 23 浏览
今日中午食泰國菜,去咗有間食船麵嘅,湯底有三款選擇,船湯、冬陰公、清湯,船湯用五香粉、豬血做,最傳統有特色。今日點的:頂級安格斯牛肉船湯金邊粉泰式海南雞飯泰式炸蝦餅烚生菜配秘製腐乳醬泰式蝶豆花特飲 加$18泰式龍眼冰特飲 加$18蝦餅又脆又彈有蝦味,甜酸醬好夾。生菜係原味嘅,焦點在秘製腐乳醬,調得好味,香而唔鹹。船麵有桂皮五香香味,湯濃味,湯底深色,味道濃郁好味,安格斯牛肉幾嫩,仲配了兩粒魚蛋好夾,全面屬於重口味的湯粉,水準到位,鍾意就啱。海南雞飯雞軟滑有雞香,汁調得好,有少少酸味,好食,飯好似加咗黃姜粉的色,有雞油香,好好食。蝶豆花特飲色澤靚,可當作糖水享用。龍眼冰特飲,可口。總結食物唔錯,價錢合理。

今日點的:

泰式炸蝦餅
烚生菜配秘製腐乳醬
泰式蝶豆花特飲 加$18
泰式龍眼冰特飲 加$18

蝦餅又脆又彈有蝦味,甜酸醬好夾。

生菜係原味嘅,焦點在秘製腐乳醬,調得好味,香而唔鹹。

蝶豆花特飲色澤靚,可當作糖水享用。龍眼冰特飲,可口。

總結食物唔錯,價錢合理。
2019-09-28 56 浏览
今晚想係銅鑼灣揾間平平地既餐廳,經過呢間泰濃麵,見到價錢合理,於是二話不說就入左去試下。環境都幾寬敞,坐得舒服,只收現金。餐牌一目了然,全部定價係銅鑼灣區黎講叫平。主打泰式粉麵,有兩款飯,小食同飲品。我地叫左頂級安格斯牛肉船湯金邊粉,配料有秋葵,白蘿蔔,炸豬皮好脆,牛肉嫩滑,湯底好濃郁,每啖金邊粉都掛滿湯,食完個胃暖笠笠泰式海南雞飯,份量岩岩好,雞都算嫩滑,起晒骨,好方便。炸芝士雲吞,有驚喜,兩者好夾,夾住一舊芝士,個醬係我中意既甜酸辣醬。泰式蝶豆花特飲,飲落似話梅,幾得意。泰國樽裝梳打水,好夠氣。
環境都幾寬敞,坐得舒服,只收現金。

頂級安格斯牛肉船湯金邊粉
泰式海南雞飯,份量岩岩好,雞都算嫩滑,起晒骨,好方便。
炸芝士雲吞

泰式蝶豆花特飲,飲落似話梅,幾得意。
泰式蝶豆花特飲

泰國樽裝梳打水,好夠氣。
泰國樽裝梳打水
2019-09-28
泰國樽裝梳打水
2019-09-27 19 浏览
放工係銅鑼灣行街,突然想食泰國野,上網一搵就搵到呢間泰國船麵,就去試試啦一入到去,環境好寬躺,好乾淨,我地就坐左係卡位主食主要都係麵為主,另外有飯,小食同飲品,都好吸引頂級安格斯牛肉配船湯金邊粉($88)大力推薦湯頭好濃郁,係正宗嘅船麵味道!安格斯肥牛好重牛味,一食就知係新鮮牛麵嘅份量好多,夠一個男人食抵!泰式海南雞飯($68)雞肉好有鮮味,而且係啖啖肉個油飯亦相當出色,一個cp值超高嘅飯泰式炸蝦餅($38)大大舊,咬落啖啖蝦肉,蝦片好脆身亦好濃香味泰式鳳爪($48)通常係泰國餐廳食鳳爪,都係得幾隻。而呢間$48黎講有咁多隻真係好抵!酸酸辣辣好開胃熱柚子蜜($18)無試到特飲,淨係飲左呢個。甜度適中總括而言,係一間好推薦嘅泰國餐廳

一入到去,環境好寬躺,好乾淨,我地就坐左係卡位

主食主要都係麵為主,另外有飯,小食同飲品,都好吸引

頂級安格斯牛肉配船湯金邊粉($88)
大力推薦
麵嘅份量好多,夠一個男人食
抵!

泰式海南雞飯($68)
雞肉好有鮮味,而且係啖啖肉
個油飯亦相當出色,一個cp值超高嘅飯

泰式炸蝦餅($38)
大大舊,咬落啖啖蝦肉,蝦片好脆身亦好濃香味

泰式鳳爪($48)

熱柚子蜜($18)
無試到特飲,淨係飲左呢個。甜度適中

總括而言,係一間好推薦嘅泰國餐廳
2019-09-27 13 浏览
最近好似多左好多食泰國船麵既餐廳!之前帶過我個表姨甥食過船麵之後,佢愛上左今日我帶佢出街玩,佢就話好想食返上次既麵😂😂真係好搞笑!入到店內,第一時間就叫左碗船麵俾佢安格斯牛肉船湯金邊粉呢個小朋友好識食,淨係鐘意食牛,其他肉類都唔食去安格斯牛好香牛味而且都有好多塊架個船湯好香濃足料,飲埋都不為過冬陰公湯雞脾肉金邊粉原來只要揀左冬陰公湯,就會有蝦&青口冬陰公味道偏辣,但好惹味不過雞脾肉就無咩口感,每塊都好細塊泰式鳳爪鳳爪有爽彈既口感,不過略嫌不太入味!泰式炸蝦餅哇超級熱辣辣,新鮮炸起的蝦餅好彈牙又夠厚身泰式蝶豆花特飲
今日我帶佢出街玩,佢就話好想食返上次既麵😂😂真係好搞笑!
入到店內,第一時間就叫左碗船麵俾佢

安格斯牛肉船湯金邊粉
呢個小朋友好識食,淨係鐘意食牛,其他肉類都唔食
去安格斯牛好香牛味
而且都有好多塊架
個船湯好香濃足料,飲埋都不為過

冬陰公湯雞脾肉金邊粉
原來只要揀左冬陰公湯,就會有蝦&青口
冬陰公味道偏辣,但好惹味
不過雞脾肉就無咩口感,每塊都好細塊

泰式鳳爪
鳳爪有爽彈既口感,不過略嫌不太入味!

泰式炸蝦餅
超級熱辣辣,新鮮炸起的

蝦餅好彈牙又夠厚身

2019-09-26
1K
M佬去咗泰國公幹,日日都share好多泰國嘢食相俾我,真係睇到我好很嬲呀!我決定化悲憤為食量,我都要share番香港嘅泰國好味道俾你,今日就同C同事去到銅鑼灣嘅泰濃麵,食我嘅comfort food - 船河啦!泰式小食拼盤同朋友食飯,小食拼盤當然係必點項目。呢個拼盤有炸蝦餅、雞翼同炸芝士雲吞,份量唔多,但質素取勝!樣樣嘢都炸得好香口,而彈牙嘅蝦餅點上泰式辣醬,酸酸辣辣夠晒惹味。船湯頂級安格斯牛肉薯粉船湯用咗超過 20 種材料,再加上泰北香料、豬骨同豬紅等熬製,所以湯色夠深,香濃又有層次!安格斯牛肉嘅牛味香濃,份量足,配菜仲有蘿蔔、炸豬皮、魚蛋同秋葵,食材豐富。而薯粉夠Q彈,口感一流。船湯黑豚肉金邊粉黑豚肉份量唔少,唔肥膩,而金邊粉掛湯能力高,索晒湯底精華!配菜有齊蘿蔔、炸豬皮、魚蛋同秋葵,好豐富呀。泰式龍眼冰、青檸梳打特飲食泰國嘢又點少得叫番杯泰國特飲呢?龍眼冰唔甜,仲有勁多龍眼肉;而青檸梳打用上泰國進口梳打水,酸度啱啱好,爽呀!

船湯頂級安格斯牛肉薯粉

船湯黑豚肉金邊粉

泰式龍眼冰、青檸梳打特飲

2019-09-22 287 浏览
香港人愛到泰國旅遊,品嚐當地庶民美食,特別是那碗新鮮即煮的船麵,甫端上檯已香氣四溢,讓人吃不停口。其實想食船麵又唔一定要去泰國,最近友人就推介我試下銅鑼灣這間新開的「泰濃麵」。聽朋友說,餐廳是由泰國廚師主理,而用來炮製船麵湯底的香料,有部份更是從泰北入口,所以味道較坊間船麵出色。餐廳位於蘭芳道 13 號地舖,門面以寶藍色為主調,色澤搶眼,吸引目光。踏進店,地方比預期寬敞,中間以圓檯櫈為主,而靠牆就排滿了卡座,配上店內的篤篤車、花式地磚和牆上的美食照片,裝潢極具泰國風情。先細看餐牌,船麵共有 7 款可供選擇,可以配船湯、冬陰功湯或清湯,定價由 $68-$188 不等,視乎所選的配料而定,豐儉由人。除了船麵,其實店子還有兩款飯、小食同一系列泰式飲品等供應,選擇甚豐。我哋揀咗炸雞翼 ($38)、泰式炸蝦餅 ($38)、船麵、海南雞飯同兩杯泰式特飲。雞翼即叫即炸,外層金黃酥脆,內裡肉質嫩滑,味道不會過鹹。蝦餅炸得好香口,柔韌度適中,外皮很脆,蝦膠彈牙,食落完全無油膩感,重蝦味又夠鮮。船麵揀咗頂級美國肥牛金邊粉配船湯 ($68),據店員稱,船湯的湯底係用咗超過 20 種材料,再加上泰北香料和豬骨

我哋揀咗炸雞 ($38)、泰式炸蝦餅 ($38)、船麵、海南雞飯同兩杯泰式特飲。雞翼即叫即炸,外層金黃酥脆,內裡肉質嫩滑,味道不會過鹹。蝦餅炸得好香口,柔韌度適中,外皮很脆,蝦膠彈牙,食落完全無油膩感,重蝦味又夠鮮。

船麵揀咗頂級美國肥牛金邊粉配船湯 ($68),據店員稱,船湯的湯底係用咗超過 20 種材料,再加上泰北香料和豬骨等熬製,過程完全沒加味精,難怪味道既濃香又有厚度。金邊粉切得幼細,不太軟綿,食落還帶少許嚼口。至於餸料方面,除了嫩滑的肥牛外,還有彈牙的魚蛋、鹹香鬆脆的炸豬皮、清甜的白蘿蔔、健康的秋葵和蔥粒等,食材豐富,配以秘製醬料,入口甜中帶辣,非常惹味。

泰式海南雞飯 ($68),雞飯端上桌時仍熱辣辣,齋睇賣相都幾靚仔,聞落仲好香添!雞肉很嫩滑,完全沒有雪味,皮與肉之間有點啫喱膠汁,加上雞肉全部都已去骨,吃起來啖啖肉,食得好方便。用來蘸點的醬汁,味道亦唔錯,甜酸鹹辣,鮮香惹味。油飯以雞油、南薑和香茅等炒製,上桌時呈金黃色,入口煙韌甘香。

泰式特飲揀咗泰式龍眼冰 (跟餐+$18) 同泰式蝶豆花 (跟餐+$18),龍眼冰甜度適中,大大粒龍眼肉,爽口味美,飲落透心涼。另外色彩夢幻的蝶豆花特飲,味道亦唔錯,清甜滋潤,相當易入口。

離開時見到旁邊食客點了原隻波士頓龍蝦船麵,賣相霸氣,下次有時間會嚟試下。
2019-09-22
2019-09-20 18 浏览
係銅鑼灣行完搵下附近有咩食,見到網上推介有船湯嘅麵店幾吸引,決定試下😍🍀黑豚肉配清湯薯粉 ($68)朋友想食得清淡啲,就簡左哩款,黑豚肉肥瘦適中,咬落唔會太韌,湯底都算鮮甜👍🏻🍀頂級安格斯牛肉配船湯金邊粉 ($88)船湯其實係由豬血、胡椒同其他香料餚製而成,香味非常濃郁😍,胡椒亦唔會太辣,鍾意食濃味少少嘅朋友可以試下。另外安格斯牛肉由湯底熱力慢慢變熟,食落牛味十足!🤤🤤🤤🍀泰式鳳爪 ($48)去骨鳳爪配上泰式酸辣味,開胃菜必選👍🏻🍀烚唐生菜配秘制腐乳醬 ($28)自製腐乳醬比起平時嘅腐乳淡少少,但香味更濃,配上爽口嘅唐生菜一流!😋

🍀黑豚肉配清湯薯粉 ($68)

🍀頂級安格斯牛肉配船湯金邊粉 ($88)

🍀泰式鳳爪 ($48)
去骨鳳爪配上泰式酸辣味,開胃菜必選👍🏻

🍀烚唐生菜配秘制腐乳醬 ($28)
2019-09-15
2019-09-17 20 浏览
今天路過銅鑼灣,正值下午茶時間,見到店員推介下午茶,滿$50送一個小食,除了小食拼盤和泰式炸腩仔之外。優惠好像到15/10/2019,想吃要快點了。黑豚肉船河$48,魚蛋、黑豚肉、豬油渣、秋葵,船河湯底以豬骨熬製,加上豬紅及十多款香料而成,味道濃郁而不油膩,加點辣椒粉,就更加惹味。炸雞翼,外脆內軟,肉汁豐富。跟餐龍眼冰$14,味道清甜,邊吃泰菜,邊喝龍眼冰,感覺好像在泰國呀。海南雞飯$68,雞肉嫩滑,香飯味道濃郁,加上自家製的醬汁,自成一格。跟餐鮮青檸梳打$14,青檸混合了梳打後,味道還是濃郁。炸蝦餅,香脆而彈牙,點些泰式甜辣醬,味道層次豐富。

炸雞翼,外脆內軟,肉汁豐富。

跟餐鮮青檸梳打$14,青檸混合了梳打後,味道還是濃郁。

炸蝦餅,香脆而彈牙,點些泰式甜辣醬,味道層次豐富。
2K
每次去泰國必食的船麵👍🏻最近係香港愈開愈多,今日同朋友行係銅鑼灣行完街之後去左附近的泰濃麵食飯,環境舒適寬敞,船麵係正宗泰國船麵味道,濃郁湯底超美味😋 ====—====—====—====—🍜頂級美國肥牛金邊粉—船湯🍴($68) 湯底呈深啡色,肉眼看起來已經感到非常濃稠,美國肥牛肉質嫩滑充滿嚼感,值得一試! 船麵依足傳統,附上炸豬皮、芽菜、蔥、芫茜等配料。 金邊粉囗感煙韌有彈性,掛湯力極高,每一口都吃到船湯的濃郁美味😋   🐥泰式海南雞飯🥒🍚($68) 賣相精緻吸睛,雞肉嫩滑,連雞皮一起吃也不感油膩感,配上海南雞醬更添美味。 油飯充滿雞油飯香,份量夠大,出色美味,值得一試! 🐣泰式鳳爪($38) 鳳爪味道酸酸辣辣,非常醒胃! 鳳爪冰凍爽囗,配上洋蔥、蔥和拌以辣椒和醋調味,香香辣辣。而且份量也很慷慨,非常大份。 🍤泰式炸蝦餅($38) 炸蝦餅一份有3件,炸得金黃香脆,入口彈牙,配上酸甜醬好滋味! ====—====—====—====—

====—====—====—====—

🍜頂級美國肥牛金邊粉—船湯🍴($68)

船麵依足傳統,附上炸豬皮、芽菜、蔥、芫茜等配料。

🐥泰式海南雞飯🥒🍚($68)

油飯充滿雞油飯香,份量夠大,出色美味,值得一試!

🐣泰式鳳爪($38)

鳳爪味道酸酸辣辣,非常醒胃!

🍤泰式炸蝦餅($38)

====—====—====—====—
2019-08-09