2021-09-29 333 浏览
🇭🇰泓一拉麵·佢地個鋪位真係好細 我地6點05分去到已經要排隊 最後都要等到6點9先有位🤭🤭因為原來佢係得兩組3人檯同一組2人檯 所以如果大家唔想排隊可以試下一個人黎 因為我地食既過程中都一路有1人位🤣·雞白湯拉麵$88 l 魚介沾麵$94佢個雞白湯真係好正 好濃既雞味 超多膠質 又唔會太油膩😍佢既雞叉燒都好嫩 好好食🐤之後佢個筍既質感都好好 而且個雞蛋係超級糖心 不過我自己就覺得佢個麵質有D太硬 比較難消化咁😭🙊🙊之後佢個魚介沾麵都好味既 個湯濃得黎幾掛湯 不過都係雞白湯好味D😈·#rbyeat#rby日本菜#rby紅磡·📍紅磡德民街29號德民大廈地下F4號舖
🇭🇰泓一拉麵

#rby紅磡
📍紅磡德民街29號德民大廈地下F4號舖
魚介沾麵
2021-09-18 1150 浏览
之後都終於食得到泓一果日平日放假拉麵店開十二點我就十二點半左右去到前面排左五六個原本以為應該好快到點知最後要等足一輪先入得到前後都排左成大半個鐘門口貼左餐牌同價錢出黎拉麵同沾麵都有最出名既當然就係雞白湯啦係門口都裝得到佢入面果部製麵機有落場時間星期一會休息同埋仲要留意下social media佢有時會話湯底品質唔好就會唔開而連登將佢列左佢入疑似黃店我就唔知了舖頭無文宣fb亦都唔見有乜講咁入到去終於知道點解要等咁耐因為餐廳入面擺左好多雜物又因為限聚令要分隔客人所以基本上都只係得六七個座位坐到真係唔好以為條人龍唔係幾長就唔洗等好耐隨時排最前果個食完你都未入唔到去餐廳無落單紙要直接同師傅講基本上師傅就係店員我當日就見只有兩個香港師傅在場老闆仲要走出去搬貨都幾忙因為舖頭太細我都係坐門口位完全無位可以比你放到野環境黎講就真係麻麻地等左十零分鐘就上麵雞白湯沾麵跟麵有全隻溏心蛋佢真係唔只雞湯味濃連個自家製既麵條食落口仲覺得好重芝士味見話係全麥粉製造所以好重麥味我唔知係咪即係講緊同一樣野感覺好似食緊寬條麵咁仲好吸汁個麵食左一半連湯都無左一半隻蛋就影得差而雞肉同叉燒都係慢煮煮成係幾好食既唔算有吹大左呢碗
之後都終於食得到泓一果日平日放假

坐得好唔舒服
同埋無時無刻都要排隊
呢樣野小店真係無計
2021-06-02
網上大推嘅小店, 為免等位, 就喺小店開門前5分鐘嚟到等候! 湯底:以雞殼、雞全翼、雞腳等材料猛火滾至湯料全爛, 奶白色嘅湯濃而不膩, 泡沫質地creamy。麵質:小店用上自製細拉麵, 煙韌帶有彈性, 但個人略嫌有點硬🙈叉燒:慢煮叉燒呈嫩粉紅色, 雞肉叉燒則雪白, 兩者都嫩滑唔粗糙。雖然味道符合個價錢, 但餐廳環境實在令人卻步…座位少而狹窄, 一路食一路要讓位俾客人入座/離開😢加上最入兩個位有啲異味, 俾人感覺唔太衛生, 所以不會再光顧了😣

湯底:

麵質:
小店用上自製細拉麵, 煙韌帶有彈性, 但個人略嫌有點硬🙈

叉燒:
慢煮叉燒呈嫩粉紅色, 雞肉叉燒則雪白, 兩者都嫩滑唔粗糙。

2021-09-04 201 浏览
其實依間餐廳都bookmark咗好耐一直都想試,但因為地點唔太方便,所以都未試到今次經過何文田,所以就順便過去黃埔食啦咁啱個日落雨,唔太多人排隊,過到去,我地排第3不過餐廳真係太細,加上限聚,每次入得4個人,等咗大半個鐘至入到去嗌咗雞白湯拉麵,背脂醬油拉麵,日式餃子由於舖位真係太細太迫,落單係直接嗌既,拉麵都係要自己捧去枱,如果對於怕拎熱野的人,其實就唔太方便拉麵而言,真係普通,餃子都係普通正如人地評論,可以有更好的選擇雖然食拉麵都係食完就走人,唔會坐得耐,但係啲位窄,櫈又細,真係坐都坐得唔舒服跟住有樣不滿既係,有食客用手量度體溫,部機係紅色,量咗幾次都係,都仲俾人入去,咁其他食客仲有咩保障
其實依間餐廳都bookmark咗好耐
一直都想試,但因為地點唔太方便,所以都未試到
今次經過何文田,所以就順便過去黃埔食啦
咁啱個日落雨,唔太多人排隊,過到去,我地排第3

嗌咗雞白湯拉麵,背脂醬油拉麵,日式餃子

拉麵而言,真係普通,餃子都係普通
正如人地評論,可以有更好的選擇

2021-08-11 302 浏览
🍽 泓一拉麵 (紅磡)紅磡德民街29號德民大廈地下F4號舖🐽今次行經黃埔,難得泓一只有一對情侶排緊,就選擇再嘗泓一拉麵,試下佢哋好出名的背脂醬油拉麵🤍。呢次係午餐時間去到,喺夏天超級熱嘅情況下排咗半個鐘🤒入座時被安排坐在門口位,今次真的感覺到唔夠冷氣🥺由坐低到食完,個人都係不停流緊汗🥲驚熱嘅朋友要有心理準備(生理上可以帶把風扇仔🤣)相信大家食完之後,覺得係非常值得的!背脂醬油拉麵 $88 (🧡🧡🧡🧡)​ 背脂,就是豬背部的脂肪,背脂拉麵香港比較少見,今次都喺豬豬偵探第一次嘗試。上菜的那一剎那其實有點被嚇到,醬油湯底飄浮着滿滿的脂肪粒,心想真的不會很油膩嗎?吃完之後卡路里要爆錶了吧🤪哈哈,就算卡路里真的會爆錶😈,但這個拉麵好食嘅程度還是令我喝了好幾口湯。湯底非常熱,明明飄浮着滿滿的油脂,但是喝下去竟有清爽的感覺,卻又有油脂香味。配上泓一自家製的幼幼的拉麵條,兩者簡直是天生一對,清爽彈牙的幼身拉麵相比前一次的雞白湯,明顯與背脂醬油這種清爽的湯底更搭。(5分滿分,🤍=0.5分)⁣⁣​環境 :🧡🧡🤍 價錢:🧡🧡🧡🧡味道:🧡🧡🧡🧡抵食指數:🧡🧡🧡🧡⁣⁣​

🍽 泓一拉麵 (紅磡)
紅磡德民街29號德民大廈地下F4號舖

⁣⁣​
  • 雞白湯拉麵
  • 背脂醬油拉麵
2021-08-10 293 浏览
網上見唔少人都推介泓一嘅拉麵,個日放假就決定試一試是否名乎其實的高質拉麵🧐當日同男友因為驚要排隊,已經6點左右就到,可惜已經有5、6人係前面等緊,原本都無唸過翻枱速度可以慢到咁,最後都要等足一個鐘先可以入座(都無辦法啦地方淺窄,真係豆腐膶咁大)到一入到去,一陣不知名嘅臭壓味直沖去我鼻到,唔知係雞鴨嘅蘇味?定係衛生嘅異味,搞到要閉住氣咁落order😐🤨坦白講,拉麵係好食,價錢都唔貴,個麵底係自己鋪頭打,而唔係周圍都食到嘅普通野,湯底都好濃味,味精味不重。可惜肉就每種得一塊,感覺孤寒左啲😓但因為店舖空間同衛生問題,都真係幾趕客下😥坐得又唔舒服,坐得耐啲下一枱又有排等🥶可能呢到啱啲有充裕時間嘅人去會比較適合,只會納入考慮再去嘅選擇吧,未必會eocore😶‍🌫️

可惜肉就每種得一塊,感覺孤寒左啲😓

2021-07-28
🌟雞白湯拉麵 $88 (8/10)個拉麵一嚟到已經聞到好香雞湯味😆 佢地嘅雞湯係用咗雞腳、雞骨熬足八個鐘 再將雞湯打成泡 飲落非常之濃味非常creamy😋😉至於佢地嘅拉麵亦係自家製 製作嘅時侯加咗小麥粒 食落有淡淡嘅麥香 幾煙韌幾爽口 係我鍾意嘅口感😍唯一美中不足嘅係佢叉燒同雞肉份量偏少 而且唔係好嫩滑🥺🌟海老沾麵 $98 (8.5/10)至於海老沾麵 由於我本身唔太好沾麵 所以對佢無咩expectation 但點知食落好有驚喜🤪沾麵嘅湯非常之香蝦味 濃味得嚟又唔會過䶢 加埋拉麵一齊食超級惹味🤩🌟御好燒風味餃子 $36 (7.5/10)餃子煎得幾香脆 配埋日式醬油同沙律醬一齊食幾惹味🤤
🌟雞白湯拉麵 $88 (8/10)
唯一美中不足嘅係佢叉燒同雞肉份量偏少 而且唔係好嫩滑🥺

🌟海老沾麵 $98 (8.5/10)

🌟御好燒風味餃子 $36 (7.5/10)
餃子煎得幾香脆 配埋日式醬油同沙律醬一齊食幾惹味🤤

• 海老沾麵
🤍雞白湯拉麵 $88🤍海老沾麵 $98🤍御好燒風味餃子 $36/🌟雞白湯拉麵 (8/10)個拉麵一嚟到已經聞到好香雞湯味😆 佢地嘅雞湯係用咗雞腳、雞骨熬足八個鐘 再將雞湯打成泡 飲落非常之濃味非常creamy😋😉至於佢地嘅拉麵亦係自家製 製作嘅時侯加咗小麥粒 食落有淡淡嘅麥香 幾煙韌幾爽口 係我鍾意嘅口感😍唯一美中不足嘅係佢叉燒同雞肉份量偏少 而且唔係好嫩滑🥺🌟海老沾麵 (8.5/10)至於海老沾麵 由於我本身唔太好沾麵 所以對佢無咩expectation 但點知食落好有驚喜🤪沾麵嘅湯非常之香蝦味 濃味得嚟又唔會過䶢 加埋拉麵一齊食超級惹味🤩🌟御好燒風味餃子 (7.5/10)餃子煎得幾香脆 配埋日式醬油同沙律醬一齊食幾惹味🤤
🤍雞白湯拉麵 $88
🤍海老沾麵 $98
🤍御好燒風味餃子 $36
🌟雞白湯拉麵 (8/10)
唯一美中不足嘅係佢叉燒同雞肉份量偏少 而且唔係好嫩滑🥺

🌟海老沾麵 (8.5/10)

🌟御好燒風味餃子 (7.5/10)
餃子煎得幾香脆 配埋日式醬油同沙律醬一齊食幾惹味🤤
  • 海老沾麵
2021-08-05 131 浏览
Wongyi Ramen 泓一拉麵🍜作為一位拉麵愛好者,真是好想試到全港的拉麵啊!🤩今次來到黃埔的泓一拉麵😚雞白湯拉麵:第一次試雞白湯真的有很大的驚喜!好creamy雞味亦都好濃郁!最後我將整碗湯喝完😂麵質較幼身和硬身,自己本身是鍾意比較硬身的麵,所以這個剛剛好🤤溏心蛋煮得剛剛好不會太熟!裡面還有一塊豚肉和雞肉,肉身嫩滑我覺得這間的雞白湯拉麵真的值得一試。那天都有試過一下背脂醬油拉麵,其實都不錯,但是有比較就有傷害,顯得比較普通真是要早少少去,因為都幾多人排隊,入面的位也不算多。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。雞白湯拉麵:$88背脂醬油拉麵:$88餐廳:Wongyi Ramen 泓一拉麵地址:紅磡德民街29號德民大廈地下F4號舖
Wongyi Ramen 泓一拉麵🍜

雞白湯拉麵:

真是要早少少去,因為都幾多人排隊,入面的位也不算多。
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
雞白湯拉麵:$88
背脂醬油拉麵:$88
餐廳:Wongyi Ramen 泓一拉麵
地址:紅磡德民街29號德民大廈地下F4號舖
2021-08-01 2769 浏览
成日起黃埔 經過依間拉麵店都冇機會食 因為長期要排隊今日2:30pm去食 啱啱好有位入面空間細 得大概8個位倒 仲要背對背平排坐 枱面都窄 但係都算可以餐牌易睇 主要湯拉麵或沾麵 每個4-5款揀 另外有啲小食同可以加料睇其他食評 最多人試都係沾麵 所以我叫咗個 雞白湯沾麵 ($98)我哋坐正廚房嗰到 可以見到佢整全部新鮮材料 即叫即整無論拉麵沾麵賣相都好靚雖然感覺沾麵好似份量多啲配料非常豐富 有一片雞肉 一片薄豚肉 荀 一隻溏心蛋雞肉好似啲醃咗嘅即食雞胸肉味 肉質滑嫩 成片肉豚肉薄過火腿 仲要冇乜肥肉 好食荀好爽口 味道遍鹹溏心蛋都係幾出色嘅🥚醃到蛋白食落甜甜哋 熟度啱啱好 成個蛋黃都流心 超級槳狀入面相對鹹啲 用黎撈麵一流麵條好特別 有啲小麥粉如果湯拉麵就係正常幼身嗰隻但係沾麵係扁身嘅 食落非常有口感比較似意粉 只不過口感黏少少佢扁身嘅好處就係冇咁易斷 同埋面積大啲 可以索多啲湯🍜湯底係雞白湯 落咗少少洋蔥碎質感非常creamy其實好似意大利式 卡邦尼意粉醬咁 連味道都相似 好好味😋香得黎唔鹹 可以保留到麵原有嘅麵粉味 又唔會好快脷之後我哋仲+$25叫咗份煎餃子🥟原價$33 一客有五
成日起黃埔 經過依間拉麵店都冇機會食 因為長期要排隊

沾麵都係$100有找 份量大 材料靚又豐富 我覺得係值得嘅
加上依啲小店好難維生 因為舖租貴 所以間中支持下💪🏻
溏心蛋
2021-07-31 176 浏览
🍽 泓一拉麵 (紅磡)紅磡德民街29號德民大廈地下F4號舖🐽今次黎到紅磡試下號稱香港拉麵界雞白湯數一數二嘅泓一拉麵,呢間係一間小店只有十個座位左右,🐽今次排隊都等左差不多一小時,所以大家想黎食都要有啲心理準備排隊!雞白湯拉麵 $88 (🧡🧡🧡🧡)​ 首先講講呢碗拉麵既靈魂「雞白湯湯底」,超級香濃嘅雞味,充滿雞嘅油脂香又帶點膠質,有啲似花膠雞湯既濃縮版!由於湯底比較稠身,即使配上幼幼的拉麵條也足夠掛湯。麵條是由自家訂製嘅拉麵機製成,爽口滑溜彈牙。而配料方面的荀、溏心蛋也是水準之上。拉麵叉燒則是慢煮豬肉、雞肉各一塊,肉嘅厚度稍薄了一點,比較一般!喜愛雞白湯拉麵既讀者一定要黎試試佢呢個湯底!!海老沾麵 $98(🧡🧡🧡🤍)濃濃嘅蝦湯底,配上櫻花蝦作點綴,沾麵嘅湯底比湯麵更為濃郁稠身。麵條比起湯麵的粗上幾倍,口感更為爽彈亦更好掛湯!叉燒也是雙倍份量🥴而配料方面也是有溏心蛋及荀。整體黎講,卻比起雞白湯少了一分驚豔!日式餃子(🧡🧡🧡)普普通通,合格的日式餃子!⚠️日式餃子是皮薄餡少,亦比中式餃子乾身,內裡並不會有很多湯汁!(5分滿分,🤍=0.5分)⁣⁣​環境 :🧡🧡🤍 價錢:🧡🧡🧡🧡味道:🧡🧡🧡🧡抵食

🍽 泓一拉麵 (紅磡)
紅磡德民街29號德民大廈地下F4號舖

雞白湯拉麵 $88 (🧡🧡🧡🧡)​

喜愛雞白湯拉麵既讀者一定要黎試試佢呢個湯底!!

海老沾麵 $98(🧡🧡🧡🤍)

日式餃子(🧡🧡🧡)

(5分滿分,🤍=0.5分)⁣⁣​
環境 :🧡🧡🤍
價錢:🧡🧡🧡🧡
味道:🧡🧡🧡🧡
抵食指數:🧡🧡🧡🧡
⁣⁣​
📍拉麵群組人氣推介⁉️· 不似預期嘅味道🥺 -- 泓一拉麵🍜•#pigfoodiexhk_黃埔#pigfoodiexhk_日本菜=======================之前喺拉麵群組發現有唔少人大力推薦泓一嘅雞白湯嘅拉麵🤣前排就同@breadismyboyfrd 嚟試試,本身諗住叫一碗雞白湯同一碗背脂醬油拉麵,但可惜當日背脂暫停供應🥺唔知係咪我哋期望太高,食完覺得唔係特別好食🥲------------------------------⭐️雞白湯拉麵 $98 湯底睇落好白,但飲落卻無想像中香濃,質感比較稀身🥺另外有一塊豚肉同一塊雞肉,但兩片肉都有啲柴口,唔夠腍身😥惟一唔錯嘅係拉麵幾有咬口,有少少麥香~溏心蛋都幾入味👍------------------------------整體嚟講小編同朋友都覺得唔係好啱口味🥲有啲失望😭------------------------------賣相:7/10味道:4.8/10性價比:5/10-----------------------------店舖資料名稱:泓一拉麵地址:紅磡德民街29號德民大廈地下F4號舖前往方法:黃埔站A出口

#pigfoodiexhk_黃埔
#pigfoodiexhk_日本菜
=======================
⭐️雞白湯拉麵 $98

惟一唔錯嘅係拉麵幾有咬口,有少少麥香~溏心蛋都幾入味👍
整體嚟講小編同朋友都覺得唔係好啱口味🥲有啲失望😭
名稱:泓一拉麵
地址:紅磡德民街29號德民大廈地下F4號舖
前往方法:黃埔站A出口
2021-07-21 269 浏览
泓一好細間,只有8個座位,加埋隔板之後,其實只有3組枱比人坐,所以要等比較耐先有得食。海老沾麵($98):沾麵湯非常濃郁亦夠味,不過唯一係上菜時已經不夠熱,但整體都係好味!雞白湯拉麵($88):湯底都非常濃郁好味,有做到如 cappucchino 般的奶泡效果,非常順滑;但麵質不夠韌,個人認為未夠掛湯,食完之後有少少口渴。御好燒風味餃子($36):係想像到嘅味道,餃子比御好燒強烈嘅味道完全蓋過,御好燒味係唔會唔好食嘅~留意返佢午市做到4點就落場,我地食食下見到店員出去截龍真係鄧佢哋傷心💔

海老沾麵

御好燒風味餃子

2021-07-17
海老沾麵
御好燒風味餃子
2021-07-18 113 浏览
等女朋友進食中途順手寫寫食評先,店面唔大,會為客人著想,我食緊果陣有人入坐,店員以店面細坐得唔舒服為由,立即安排,服務唔錯,講返味道,我叫咗雞同魚嘅沾面,首先講講雞沾個汁,可能我唔太識分雞嘅味道,我覺得醬油味比雞味重,洋蔥味重,面底大碗,口感偏硬爽口,叉燒薄咗少少,口感有進步空間,不過舊雞就真係好好味,香噴噴滑嘟嘟,再黎講講個魚沾面,魚湯底比雞味更有特色,魚味濃郁,其他方面同雞沾面大至一樣,冇乜分別
雞沾面(湯)
雞沾面
魚沾面
雞沾面(湯)
雞沾面
魚沾面
2021-07-14 124 浏览
每次經過都有好多人排隊,今天下午臨開店前10分鐘突地來到拉麵店,終於有機會一試🌟期間限定🌟 早/晚限定各10碗🌟的鴨肉醬油拉麵😋👍🍜 鴨肉醬油拉麵鴨肉醬油拉麵不愧是每日限定拉麵🤩👍湯底用上25隻愛爾蘭銀峰鴨慢煮熬製6小時,油香豐富之餘,亦有鴨羶味,鴨味精華盡在湯中😋👏 麵條是自家製的,纖長幼細,入口硬身順滑,爽口彈牙,掛湯能力高😍 配料方面,鴨胸肉幼嫩多汁、京蔥段鮮甜、鳳尾荀爽身、「蘭王」玉子香滑流心,再配上湯底, 將鴨香表達得非常有層次,有機會絕對會再encore🤤 ✨

🍜 鴨肉醬油拉麵