2018-10-30 1632 浏览
生日 當然要食得好 去酒店食 是首選大學站旁的酒店的中菜很出名 不可不試的是烤鴨 大廚在你面前 捧著熱騰騰的鴨 你一邊欣賞鴨的色香味 一邊讚嘆師傅的刀法 半隻鴨一食 只有皮 只有肉 有皮有肉 淨皮宜點糖吃 入口即溶 有皮有肉宜包著來吃 除了甜醬 青瓜 還有薑蓉 原來伴薑蓉也很好吃 另一個推薦的是义燒 半肥瘦 甜度適中 食完一舊又一舊 點心之中小籠包 羊肚菌蒸素餃是較出色的 甜品 未去之前已好想食芝士腐乳蛋糕 朋友叫了龍眼花生朱古力蛋糕 兩個都好好食 但竟然大家都覺得朱古力比芝士好食 三個人 埋單約$1300 我個人就覺得生日飯黎講就好抵食
生日 當然要食得好 去酒店食 是首選

另一個推薦的是义燒 半肥瘦 甜度適中 食完一舊又一舊

點心之中小籠包 羊肚菌蒸素餃是較出色的

三個人 埋單約$1300 我個人就覺得生日飯黎講就好抵食
2018-10-24
庆祝纪念
生日
今年選擇咗沙田18,作為我媽媽生日飯。網上有好多好好既評語,令到我地充滿期望。但往往期望愈大,失望愈大.....總括來說係一餐名過其實既中餐菜。先講片皮鴨,一鴨三食,啲皮un到食唔到,片皮鴨個皮都食唔到,你叫我食乜嘢,啲鴨肉又有啲鞋,無鴨味,真係難食到一個點。一個字“差” ,二食炒鴨鬆同三食個湯都無黎味道,不值一提,還要收8佰幾蚊,真係請我都未必再食。接着個燒味拼盤,個叉燒同燒肉一般般,上碟個時唔係太熱,皮唔脆,性價比唔高,牛粒無乜肉味,牛油果又無味,失敗!蝦球同鱈魚球係唯一可取。最後叫咗個甜品拼盤,OMG, 都唔知自己食緊啲乜嘢,嚇死人mei, 腐乳芝士蛋糕真係好特別,唔係個個都接受到,啲生果又酸,尤其啲菠蘿,酸到無朋友都還要放出黎,唔駛俾錢mei...驚喜就無驚嚇就有。最敝連啲服務都未達及數,成日都揾唔到人倒茶,自已都要客串做吓服務生去幫手沖水,有啲服務生對菜式唔係太熟悉,十問九唔知,今時今日咁既服務態度已經唔得,還要發生係一間五星酒店中餐廳,令到我地食得唔係太開心,都幾失望tim
今年選擇咗沙田18,作為我媽媽生日飯。
網上有好多好好既評語,令到我地充滿期望。
蝦球同鱈魚球係唯一可取

喜歡吃「沙田18」,起初純粹因為覺得好食,後來更發現她更多優點,例如餐廳會響應環保,有指引要使用「可持續海鮮」;又特別欣賞大廚們的創意,中西合璧的甜品永遠叫人驚艷;還有喜歡餐廳自製好多獨門醬料,連微小處都做到最好,製作認真可見一斑。 帶子番茄雞蛋餃 ($68/4粒) 今天來午膳,一切先由點心開始。這個很有趣,先是一塊鮮甜的環保海鮮 -- 帶子,上面有幾粒新鮮番茄,下面竟是雞蛋和蝦仁,好有小時候媽媽愛心菜的感覺。 吃的時候別忘記蘸一些酒店師傅自家炒製的辣醬,有豆豉辣醬、XO醬和潮州辣醬,個人覺得最正是潮州的一款,最香又最辣,十分惹味。 炸鮮蝦蓮藕春卷 ($68/4條) 春卷炸得脆卜卜,想切開拍照,春卷皮即碎得七零八落,裡面的鮮蝦也很鮮甜,整體不錯,只稍油稍多了一點。 紫蘇沙薑龍躉扣 ($348) 龍躉扣,即是龍躉胃,第一次吃,完全沒有魚腥味,厚身,質感有點像牛肚,煙煙靭靭的,紫蘇等配料炒過,香氣四溢。 野山椒汁秋葵炒牛肉 ($318) 野山椒汁帶少許辣味,吊起了牛肉的鮮香,令軟滑的牛肉更加惹味,與相對淡口的秋葵成為絕配。 焗九層塔蠔仔雞蛋缽 ($318) 缽仔禾

帶子番茄雞蛋餃 ($68/4粒)

炸鮮蝦蓮藕春卷 ($68/4條)

紫蘇沙薑龍躉扣 ($348)

野山椒汁秋葵炒牛肉 ($318)

焗九層塔蠔仔雞蛋缽 ($318)

缽仔禾蟲聽得多,從來沒有勇氣吃過,幸好這裡有個「溫和版」,裡面是蠔仔,細細粒夠鮮味;特別喜歡面頭的一層雞蛋,焗得非常甘香,雞蛋的香味散發得淋漓盡致。

瑤柱腐竹雞湯浸白皮冬瓜 ($228)

吃過幾道味濃的小菜,這味腐竹冬瓜正好用來沖刷一下味蕾。腐竹和冬瓜都煮得入味,將瑤柱雞湯的精華都吸收了進去,喜歡喝湯的我將湯底都喝清光了。

客家肉碎豬油撈麵 ($228)

這裡的麵食和餃子都是由餐廳師傅自家製作,哪有不試的理由?我們要了一個「客家肉碎豬油撈麵」,吃一口,很有豬油香,加上面層的肉碎、蔥花等,十分香口。

紫米咋喳燉蛋白 ($65)

然後就到我最期待的甜品了,這一碗表面是紫米露,向下一舀,還有蛋白,滑溜。

南北杏蜜棗法式燉蛋 ($65)

這是今天最叫我印象難忘的一道菜。法式燉蛋吃得多,師傅卻加入了南北杏和蜜棗等元素,朋友一吃馬上叫道:好有飲湯的感覺!是的,南北杏味道相當突出,與燉蛋的香甜完美融合,再加上面層焦糖燒得香脆,裡面的燉蛋十分滑溜,實在太有驚喜了!

五糧液朱古力雪糕+花雕話梅雪葩 ($42@)

最後還有我最喜愛的中國酒雪糕,「花雕話梅雪葩」酸甜,感覺清新;「五糧液朱古力雪糕」則酒味和朱古力味都濃重,各有千秋。
2018-08-13
2018-08-16 4550 浏览
沙田18 @ 大學呢間餐廳出名片皮鴨…所以更係要點黎食啦…同其他餐廳一樣, 呢度都會提供青瓜, 大蔥絲俾大家包鴨用。 師傅亦都會即場片開隻鴨…唯一唔通既係會片開唔同部份分開上(好似分左3碟, 宜家好多餐廳都會咁做)…服務員都會介紹唔同部位味道分別同點樣食係最理想…我最鍾意就係唔知邊度既片點沙糖食…真係放入口有朕鴨酥香同鬆化😍😍…個薄餅就好一般…覺得以前嗰種拎上手有d麵粉嗰種先正宗。因為片皮鴨兩吃…所以有個炒鴨鬆…味道可以…不過唔特出…再點左例如叉燒, 湯菜, 炒飯等等…食物都唔錯整體食物質素, 服務都ok…不過價錢偏貴…隻鴨係幾好味不過聽講成$6××😅😅
沙田18 @ 大學

呢間餐廳出名片皮鴨…所以更係要點黎食啦…

炒鴨鬆
2018-08-04 3196 浏览
我都好想做富貴人家,我會向呢個目標努力,因為我要將呢到變成我成日check-in ge飯堂!講到咁,相信大家都feel到我有幾滿意呢餐!沙田十八其實聽好多friends講過,今次終於約埋幾個朋友一行四人嚟晚飯北京片皮鴨我哋揀咗2食,首先見住師傅係我哋面前將隻啱啱燒好,熱辣辣的鴨逐片逐片𠝹皮,已經口水直流!一隻鴨片完都幾多下,但點都食得哂,因為鴨皮鬆脆,充滿鴨的油香!食肉者再order燒味,叉燒拼腩仔,蜜汁叉燒啖啖肉又惹味,腩仔皮脆肉嫩我哋有帶燒酌,但也有order呢度的cocktail,佢哋係用pomelo "沙田柚"做調配的主軸,都幾有心思片皮鴨嘅第2食,爽口生菜包鴨鬆再嚟有大大隻膏蟹蒸糯米飯,講真,但隻蟹真係多膏到呢,不得了的好味咁為咗健康著想,都叫咗個蔬菜,馬拉盞ge惹味加帶子ge鮮味,呢碟秋葵食到我哋䑛䑛脷而今晚ge同頭戲嚟了!就係呢個甜品拼盤!尤其係果個五粮液朱古力雪糕,我之所以約呢餐,最主要係想試吸但雪糕,我哋4個酒鬼都一致咁呢個雪糕,佢朱古力味濃,但唔甜,可能就係歸功五粮液,呢款酒應該好濃,但佢哋調校分量調得好,食到酒香,可能酒的甘平衡咗朱古力的甜,所以各方面都好出色!呢

講到咁,相信大家都feel到我有幾滿意呢餐!

必吃之選-北京填鴨

北京填鴨二食之生菜片鴨鬆

糯米蒸鮮膏蟹
馬拉盞帶子粒蒸秋葵

甜品拼盤

呢一餐真係令我好回味!
2018-04-20
糯米蒸鮮膏蟹
馬拉盞帶子粒蒸秋葵
甜品拼盤
2018-07-03 2636 浏览
今日Team lunch,老細話帶我地來沙田18食!我哋成條Team即刻雙眼發光!係人都知沙田18嘅片皮鴨係最出名!真係聞名不如見面!師傅特登半隻鴨出嚟係我地面前片皮不單只仲要分開幾個唔同部位去食!首先淨係食個皮都已經好講究!首先要點糖,就可以品嚐到雅皮嘅香脆,而不油膩!
2018-05-22
2018-07-02 10357 浏览
夏日炎炎正好眠,唔知是不是睡得多,胃口總是有點悶納,極需要一點酸來刺激一下。最近,沙田18就推出了一系列的夏日菜式,以清新的調味來增進食慾。 前菜以酸溜溜為主,以酸香來激活味蕾,話梅冬瓜的瓜肉早已吸收了話梅的酸香,吃起來格外清新開胃;紫蘇醋黑豆拌櫻桃蘿蔔就非常惹味,櫻桃蘿蔔固之然非常爽脆,配合紫蘇及醋黑豆的味道,有種意想不到的濃郁口感。 是晚的主角非八寶生拆魚蓉羹莫屬,材料都切得幼如髮絲,大廚並以鮮甜的魚湯來烹調,喝起來濃郁惹味,鮮甜不絕,為了增加質感,更加入了少量白米來煮,帶點點口感。 嘆過美味的魚蓉羹後,輪到香噴噴的茅台鮑魚砂鍋燜大騸雞引誘下,胃口大開。雞件燜得軟腍入味,連極難入味的鮑魚也被酒香所包圍,在熱辣辣的砂鍋陪襯下,更覺鑊氣十足。 醋黑豆子薑炒蝦球酸香迷人,有著香口的外層,表面掛滿了惹味的醋香醬汁,蝦球吃起來特別爽口彈牙,絕對有糖醋蝦球的影子,可是來得更為清爽。 再來一個未上枱已聞到昏氣的雞樅菌醬燒鱈魚球,味道真的不得了,鱈魚鮮嫩無比不在話下,醬汁的惹味程度亦爆燈,真想要一碗白飯同吃。 就在單尾之前,要點清新一些的上湯瑤柱蟹肉浸蕃薯苗,好好地清一清味蕾。 再者,越簡單
再者,越簡單的菜式,有時候會越引人入勝,將菜脯、蔥花及肉碎好似國旗般舖滿碗面,而下面放有的正是戲肉的豬油撈麵,麵條雪白滑溜,以豬油來撈,格外甘香,滋味沒法擂。
雖然胃口已飽,但面對陣容鼎盛的甜品,實在難以忍口。餐廳的甜品一向深受食客喜愛,尤其喜歡他們用上中式元素來做甜品,並以西式的手法呈現。當中的椰子石榴雪葩,味道清新怡人,還有濃烈的椰子香;而另外的蜜糖九製檸檬雪糕則有一種奇妙而又咸又甜的香味,絕對是非常特別的組合。
除此之外,黑糖薑圓肉杞子布甸及南北杏蜜棗法式燉蛋也吸引了不少支持者,但卻不是占苗的那杯茶,還是凍點的雪糕及雪葩較適合一點。
每次來到都感到驚喜,特別是特式甜品系列已深深烙印在心中。
  • 醋黑豆子薑炒蝦球
  • 八寶生拆魚蓉羹
2018-06-25 1424 浏览
隻片皮鴨, 鴨皮唔脆,鴨本身無味道。我哋係叫鴨3味, 湯是清菜豆腐湯,無鴨香味。最過份是鴨鬆,難食到只剩下芽菜和豉油味。後來叫了椒鹽鮮鱿, 炸到冧哂,鮮魷唔新鮮,冇味,好恐怖。唯一叫ok 就是魚湯皇帝菜,叫做正常可接受。這些價錢俾啲咁難食嘅,可以關門吧! 很失望。大排檔都比它好很多!!! 幸好經理服務態度良好,退了部分菜式,否則真是非常激氣。其他還未上的菜我哋都取消了,費事再中伏。希望大家都唔好中伏,去食其他更好的吧。
2018-06-24
2018-06-13 1317 浏览
沙田18錦繡拼盤 - 脆皮五花腩肉, 蜜汁叉燒, 麻辣雲耳牛油果, 涼拌青瓜雲耳🐖腩仔皮燒得好香脆 肉肥瘦均勻叉燒比較瘦 唔夠軟稔麻辣雲耳無乜辣味 牛油果更加無味是日老火湯🍲無諗過一位份量係一小碗仲要無湯渣 無乜特別上湯肉碎菜芯🥦菜芯清甜無渣 但個上湯就無乜味豉香蒸鮮膏蟹缽🦀蟹無乜鮮味但多膏 肉碎太多 豆鼓味好輕蜜糖九製檸檬雪糕🍦幾特別幾清爽嘅感覺 又唔會偏甜偏酸咁成餐飯最滿意就係個甜品服務環境都係普通 水準下降的感覺

腩仔皮燒得好香脆 肉肥瘦均勻

幾特別幾清爽嘅感覺 又唔會偏甜偏酸咁
成餐飯最滿意就係個甜品
服務環境都係普通 水準下降的感覺
2018-06-12 1524 浏览
沙田18的片皮鴨出名,人人皆知。個人更喜歡其火焰叉燒,配埋邪惡的豬油撈飯,教人念念不忘。 當然仲有佢既甜品,如五糧液雪糕、紅棗貝殼蛋糕等,次次新款,每每有驚喜。 得知餐廳推出了全新既夏日菜色,馬上約齊良朋益友,投奔初夏。 夏日炎炎,以爽脆又醒胃的紫蘇醋黑豆拌櫻桃蘿蔔打開胃口,實在恰當。 每次來到,均會喝個湯羹,今次師傅推介的是,八寶生拆魚蓉羹,一款經典的順德湯羹。 木耳絲、甘筍絲、絲瓜絲、腐皮、魚蓉乜乜乜,看得出的足料非常,奶白的湯色是必然,最緊要是湯頭夠熱,始終飲湯或羹,熱度是十分重要的一環。 店員端上來的鮑魚燜雞,散發陣陣茅台香。大家均知道,鮑魚只是矜貴的點綴,墊底的雞件及青紅椒等配料,索晒茅台既精華,才是極品。 再來,又見醋黑豆的蹤影,不過這味是配子薑來炒蝦球。蝦球大隻又爽口,水準無庸置疑,據知子薑亦是師傅自家醃製,爽脆無渣,雖不是什麼高難度動作,卻明白到師傅的堅持。 總不可能少了菜蔬,這裡的蕃薯苗超級幼嫩,加埋像小山丘般澎湃的蟹肉和瑤柱,滿足矣。 單尾的大澳蝦羔帶子炒飯,足料不在話下,炒得乾身又爽口,那股蝦羔的香,教人輕鬆吞下整碗炒飯。 點都要留肚呢度既甜品,今次又有新嘢,包括

得知餐廳推出了全新既夏日菜色,馬上約齊良朋益友,投奔初夏。

點都要留肚呢度既甜品,今次又有新嘢,包括像平日吃的咸濕嘢的『蜜糖九製檸檬雪糕』、清新又合時的椰子石榴雪葩。

仲有充滿中式風情的黑糖桂圓肉杞子布甸,以及南北杏蜜棗法式燉蛋,統統都好有驚喜,絕不是為創新而創新。

下月朋友生日,不如帶佢來食片皮鴨、火焰叉燒,以及一系列時令菜?
2018-06-09 894 浏览
這幾天的雨水是我有生以來最期待的,皆因早前熱到淥熟人的氣溫真令我抖不過氣來,須然下雨是較不方便但人心給雨水洗滌後也滅了不少燥火呢! 所以在一號風球風雨飄搖下的星期二也能帶著靚靚的心情到沙田18午餐,品嚐何師傅炮製的春夏新菜式! 見到師傅自家醃製的子薑、蕎頭真係口水流流,皆因我最喜歡吃這些鹹濕食品!! 先來一杯清香菊花茶很合這天氣,清清早前積存的熱氣一流也!! 第一道前菜很奪目名叫紫蘇醋黑豆拌櫻桃蘿蔔$118,吃下酸香醒胃的醋黑豆有養腎、補腎功效,還有治療白頭髮、耳鳴聽力下降、眼花、記憶力下降功能力,配搭脆口不辣的櫻桃蘿蔔好開胃呢! 胃口打開後侍應即送來八寶生拆魚蓉羹$128/位,奶白的魚湯內充斥桂花魚肉,還有木耳、蘿蔔、絲瓜、腐竹、竹笙、雲腿及欖仁等豐富食材! 湯羹喝下鮮香甜美更帶幽幽點到即止的果皮香氣,一碗喝盡光還意猶未盡味道真的很讚! 再來是香濃惹味的茅台鮑魚砂鍋燜大騸雞$498,大大隻鮑魚巳夠矜貴,另加上味騸雞來炮製可知騸雞肉質會更嫩口呢!師傅還押上私伙茅台來炮製此菜令香氣更引人入勝,識食的大家更爭相吃鍋中料頭呢! 接力的是醋黑豆子薑炒蝦球$348,勁大隻的虎蝦球爽口彈牙

先來一杯清香菊花茶很合這天氣,清清早前積存的熱氣一流也!!

接力的是醋黑豆子薑炒蝦球$348,勁大隻的虎蝦球爽口彈牙是必定了,配襯自家醃製的爽脆酸香子薑和清香的松子,令整道菜活色生香不少啊~

田園風味濃厚的上湯瑤柱蟹肉浸蕃薯苗很令我驚喜,未吃前還以為是莧菜的蕃薯苗完全顛覆在我心中形象!我印象中的蕃薯苗絕沒這嫩滑的口感,而且清新的菜香充滿田園風味真的很可口!

而成座山般的瑤柱蟹肉更是鮮甜到頂點,連帶上湯也香甜到不行,最後更被大家喝至一滴不留,那股魅力大家可想而知!

單尾有充滿漁村風味的大澳蝦膏帶子炒飯$238,炒飯最見真章梁師傅的功架絕對是無容置疑!

粒粒乾爽的飯粒混有鹹香不俗的蝦膏香氣,夾雜彈牙鮮味的帶子粒,熱烘烘的吃下那有抗拒的餘地,又是乖乖的清碗是了!

來到沙田18沒吃過甜品真的不好意思跟人說到訪過!大多聽也未過的甜品在這兒都可能發生!如南北杏蜜棗法式燉蛋、蜜糖九製檸檬雪糕、椰子石榴雪葩、黑糖薑圓肉杞子布甸等!全都意想不到驚喜滿滿!

黑糖薑圓肉杞子布甸$65用上香甜的圓肉杞子,用作西式甜品做法同樣出色,除了慰甜牙齒外更多了滋補的功效,另外有異曲同工之妙的南北杏蜜棗法式燉蛋$65,吃下口感綿綿南北杏蜜棗的味道在口中歷欠不散令我大愛之喔!

到從無失望又驚喜的雪糕環節,先有用本地出品的蜜糖和涼果炮製的九製檸檬雪糕$42,生津解渴便是它的本領,而椰子石榴雪葩$42兩者竞混出我喜歡臭草的香氣,冰涼消暑的口感令我這火爐人得以降溫太妙了!滿足到不行的大家又係時候道別了!期望這個夏天陽光、雨水也來得平衡,大家好好過一個暑假吧!
2018-06-05
午餐
2018-06-08 808 浏览
酷熱了好一段日子,水塘、魚塘都開始見底,終於迎來有風雨的天氣,雖然依然又濕又熱,而且掛上了風球,總算有改善。 窗外是橫風橫雨,置身於餐廳,卻是另一個天地,很喜歡中午時段的沙田18,室外自然光從落地玻璃透入,份外寧靜舒適。 近日餐廳又有新菜色推出,最開心同一班朋友品嚐美食。 前菜 紫蘇醋黑豆拌櫻桃蘿蔔 賣相亮麗,紫蘇醋起初入口比較強勁,但之後反而有淡淡香氣,很有趣的感覺,櫻桃蘿蔔色彩艷麗,質感爽甜,好味。 湯羹 八寶生拆魚蓉羹 湯底呈奶白色,桂花魚、欖仁、竹笙、絲瓜、木耳及腐竹,所有材料切得夠幼細,口感極佳,一揭開盅蓋,只傳來魚湯的香氣,入口絲毫不帶腥味,鮮甜得離地。 主菜 茅台鮑魚砂鍋燜大騸雞 選用本地名牌嘉美雞,未食已經瀰漫著茅台的香味,鮑魚有半隻手掌大,其實伴菜的洋蔥、甜椒及蓮藕,蘸滿了醬汁,就更惹味,用來佐酒一流。 醋黑豆子薑炒蝦球 子薑一年前由師傅自己醃,清爽鮮酸,非常醒胃,蝦球早已褪殼,啖啖最啱在下此等懶人,整道菜帶醋香而不嗆喉,拿捏得相平均,味道緊扣著蝦肉,實在出

近日餐廳又有新菜色推出,最開心同一班朋友品嚐美食。

前菜

紫蘇醋黑豆拌櫻桃蘿蔔

湯羹

八寶生拆魚蓉羹

主菜

茅台鮑魚砂鍋燜大騸雞

醋黑豆子薑炒蝦球

子薑一年前由師傅自己醃,清爽鮮酸,非常醒胃,蝦球早已褪殼,啖啖最啱在下此等懶人,整道菜帶醋香而不嗆喉,拿捏得相平均,味道緊扣著蝦肉,實在出色。

上湯瑤柱蟹肉浸蕃薯苗

蟹肉跟瑤柱份量十足,蕃薯苗灼至軟稔,完全無渣,湯底清甜,食落清新甜美,作為濃口味之後的清淡菜,令味蕾的感覺稍為休息一下,真是一個合宜的安排。

大澳蝦膏帶子炒飯

味蕾的感覺真是高高低低的走了一轉,清淡過後的單尾,是以咸蛋、菜頭、帶子及大澳蝦膏炮製的炒飯。

還原基本步,飯粒的確炒得乾身,油份不多,而且粒顆分明,每口飯粒都沾上了蝦膏的味道,高水準示範作。

甜品

沙田18的中式甜品,每次都帶來驚喜,在傳統的口味上,選用中式食材,推陳出新,實在令人期待。

椰子石榴雪葩

清香鮮甜,尤其是椰子的芳香好啱這個炎熱的天氣,唯一挑剔是份量似乎太少了。

蜜糖九製檸檬雪糕

口味獨特,很難想像把涼果變雪糕,但又沒有違和的感覺,甜與酸的平均相當準繩,不錯。

黑糖薑圓肉杞子布甸

自小愛吃煲過湯的圓肉,此刻,變成了桌上的甜品,當然有少許情意結,好幾款材料都是偏甜,但配上了杞子布甸,卻又甜而不膩,杞子桂花糕大家吃過不少,但杞子布甸又真係好特別,令人更加佩服甜品師的創意。

南北杏蜜棗法式燉蛋

以南北杏入饌的法式燉蛋,個人覺得質感沒有問題,但南北杏的味道可以更濃郁些小。

由前菜到甜品,都有新口味,甜品加更是喜出望外去形容,未知下次又有什麼新意?
2018-05-30 1430 浏览
已經是第二次來了!沙田18已經成為逢有慶祝或重要飯局會來的地方,因為環境服務都很好,而試過的每個菜式都有驚喜!最出名的片皮鴨,侍應介紹不同部位要佐以不同的配料去吃,即烤即食,入口即融,每次來都必吃。點了二食,用鴨肉再炒鴨鬆,都很好吃。吃了個冷盤芝麻波菜,芝麻醬有點芥辣味,非常開胃,還有蟲草花波菜,蟲草花燉的湯超好味,看似簡單但回味無窮。還有必須大大力推介的焗紅棗糕,是這裡獨有的甜品,甜度適中,剛焗好上檯一口吃下時簡直驚為天人,軟熟又有濃濃的紅棗味,亦想不到紅棗味的蛋糕味道一點都不中藥,超好吃。
焗紅棗糕
焗紅棗糕
2018-05-28 960 浏览
聞名已久嘅片皮鴨由一開張就想試,中間經歷過bk唔到位,朋友已經約咗其他人食,到今日終於試到!bk到星期日食5點半! Early dinner!天都未黑,好似食tea咁4個人,安排咗張大枱,落地玻璃,海就望唔到,望住藍天白雲,山山草草,都幾舒服叫咗菊花茶,顏色討好,都幾香當然先叫必食嘅片皮鴨三食,朋友預先留咗,所以唔需要等menu上寫嘅40分鐘萬眾期待,師傅出場!手起刀落。。先食皮,建議就咁沾糖,見佢令立立,就知油脂豐富入口皮脆!加埋砂糖食更有口感就係為咗食呢一啖而來!之後上肉,建議加麵皮,京葱,青瓜,蒜醬同鴨醬一齊食肉有d乾,包埋所有嘢卷埋一齊係好食未試過食片皮鴨加蒜醬一齊,估唔到又幾夾!之後就係皮連肉,比淨肉好食始終要有d油脂先香二食係生菜包鴨肉鬆本來我就鍾意食泰式嘅生菜包,所以都有所期待生菜爽脆,清甜可惜個鴨肉鬆偏咸,明明加咗d芽菜一齊炒,但連我偏輕重口味嘅人都覺得咸,得個咸字,生菜再好食都救唔返三食係鴨肉湯飲落似呀媽煲嘅老火湯,中規中矩睇完本menu, 再叫咗個蟹砵名太長,唔記得,我簡稱做蟹砵,因為對呢2個字最有印象其實冇睇清楚係d咩,純粹比賣相同隻蟹吸引咗黎到個賣相好cute,
聞名已久嘅片皮鴨
bk到星期日食5點半! Early dinner!
天都未黑,好似食tea咁

叫咗菊花茶,顏色討好,都幾香

萬眾期待,師傅出場!手起刀落。。

先食皮,建議就咁沾糖,
見佢令立立,就知油脂豐富
入口皮脆!加埋砂糖食更有口感
就係為咗食呢一啖而來!
片皮鴨一食:  皮

之後上肉,建議加麵皮,京葱,青瓜,蒜醬同鴨醬一齊食
肉有d乾,包埋所有嘢卷埋一齊係好食
未試過食片皮鴨加蒜醬一齊,估唔到又幾夾!
片皮鴨一食:  肉

之後就係皮連肉,比淨肉好食
始終要有d油脂先香
片皮鴨一食:  皮連肉

二食係生菜包鴨肉鬆
本來我就鍾意食泰式嘅生菜包,所以都有所期待
生菜爽脆,清甜
片皮鴨二食

三食係鴨肉湯
飲落似呀媽煲嘅老火湯,中規中矩
片皮鴨三食

睇完本menu, 再叫咗個蟹砵
名太長,唔記得,我簡稱做蟹砵,因為對呢2個字最有印象
其實冇睇清楚係d咩,純粹比賣相同隻蟹吸引咗
黎到個賣相好cute, 2隻鉗擺到2個yeah咁
蟹砵

反開蟹蓋一睇。。嘩。。。勁邪惡!
超多膽固醇呀!唔係。。係超多膏!

好!匙羹一筆落去。。咩話?
原來係肉餅!!中式蟹餅😂
熱辣辣食,頭2啖ok,越食越咸。。個廚仲重口味過我
下面仲埋藏咗成隻蟹!連蟹殻!
對我呢d懶人黎講,食呢隻蟹真係好麻煩。。

食完主菜,本來想試下d特別味道嘅雪糕
不過朋友講起樓下間cafe嘅傳說中好好味嘅蘋果批
問過d職員,話可以係下面比完錢,會有人幫手送上黎比我哋食,免收加一
咁當然要試下
佢話要等20分鐘
黎到我當然expect係熱辣辣!
點知,食落係微暖!其實用微暖黎形容已經加厚道。。
蘋果涵味道酸甜適中,不過唔熱就真係。。唉
個皮就小硬,牛油味道加香
可能有期望,結果真係好失望
蘋果批

至於服務,廚房係開放式
睇大廚炒菜都係一件賞心樂事!
偶而同大廚對望,都報以微笑,好nice
整體上男職員都好殷勤親切
只有一位女職員黑口黑面🤔

雖然如此,我都可能會為咗嗰一啖嘅鴨皮而翻兜😂
片皮鴨一食:  皮
片皮鴨一食:  皮連肉
  • 片皮鴨
2018-05-19 792 浏览
位於大學站旁邊的沙田凱悅酒店,雖然對於我來說有點遠,但這裡的食物的確出色,再加上餐廳環境舒適,所以饞嘴的我還是久不久會來一趟。這天與素食朋友來到,發現這裡有不少美味的齋菜選擇,而且每款都清爽開胃,很適合夏天吃! 一進入餐廳,就發現有個好像涼茶缸的東西,原來這是用來沖茶的巨型熱水壺,旁邊放著不同的茶葉,水滾茶靚,是時候開動了! 紫蘇醋黑豆拌櫻桃蘿蔔 先來個前菜,這一碟使用了細細粒的櫻桃蘿蔔,以陳醋、蒜頭、新鮮紫蘇、麻油等製成汁料,蘿蔔仔十分爽口,除酸咪咪夠開胃之外,還充滿了紫蘇香氣。 紫薯百合菱角餃 素餃裡面都是爽口的蔬菜,又或者應該說,師傅故意將火候控制,將紫薯等材料都保持著清爽的口感,不會煮成糊仔般,餃皮夠薄,晶瑩剔透,不用蘸任何醬料已經很好吃。 寮步彩椒子薑炒素雞 平時吃素雞感覺都較清淡,今次師傅則巧妙地運用了東莞寮步鎮出產的寮步豆醬去炒,惹味得多;伴碟是青嫰無渣的子薑,酸咪咪,吃得舒服。 榆耳竹笙燉羊肚菌湯 素菜總有很多「耳」,雲耳、雪耳、木耳……今次師傅選用了榆耳,具有潤膚及抗衰老功效,吃下去很爽口,再加上竹笙和羊肚菌,整個湯的菇味香濃,是素湯好選擇。 自家製雪糕及雪葩

紫蘇醋黑豆拌櫻桃蘿蔔

紫薯百合菱角餃

寮步彩椒子薑炒素雞

榆耳竹笙燉羊肚菌湯

自家製雪糕及雪葩

蜜糖九製檸檬雪糕

花雕話梅雪葩

五糧液朱古力雪糕

這裡的自家製雪糕是必吃的,選用了中國名酒 -- 花雕和五糧液去製作,「花雕話梅雪葩」酸酸甜甜,感覺清新;「五糧液朱古力雪糕」則酒味和朱古力味都濃重,我喜歡重口味,最喜歡是這個,每次來都要吃一杯。

如果不喜歡酒味,則可以嘗試「蜜糖九製檸檬雪糕」,採用了港式九製檸檬,蜜糖與檸檬味道超夾 (採用了永和蜜蜂場的天然蜂蜜以及本地涼果),還吃到粒粒檸檬肉,小朋友都可以吃。
2018-05-18