2018-08-04 3198 浏览
我都好想做富貴人家,我會向呢個目標努力,因為我要將呢到變成我成日check-in ge飯堂!講到咁,相信大家都feel到我有幾滿意呢餐!沙田十八其實聽好多friends講過,今次終於約埋幾個朋友一行四人嚟晚飯北京片皮鴨我哋揀咗2食,首先見住師傅係我哋面前將隻啱啱燒好,熱辣辣的鴨逐片逐片𠝹皮,已經口水直流!一隻鴨片完都幾多下,但點都食得哂,因為鴨皮鬆脆,充滿鴨的油香!食肉者再order燒味,叉燒拼腩仔,蜜汁叉燒啖啖肉又惹味,腩仔皮脆肉嫩我哋有帶燒酌,但也有order呢度的cocktail,佢哋係用pomelo "沙田柚"做調配的主軸,都幾有心思片皮鴨嘅第2食,爽口生菜包鴨鬆再嚟有大大隻膏蟹蒸糯米飯,講真,但隻蟹真係多膏到呢,不得了的好味咁為咗健康著想,都叫咗個蔬菜,馬拉盞ge惹味加帶子ge鮮味,呢碟秋葵食到我哋䑛䑛脷而今晚ge同頭戲嚟了!就係呢個甜品拼盤!尤其係果個五粮液朱古力雪糕,我之所以約呢餐,最主要係想試吸但雪糕,我哋4個酒鬼都一致咁呢個雪糕,佢朱古力味濃,但唔甜,可能就係歸功五粮液,呢款酒應該好濃,但佢哋調校分量調得好,食到酒香,可能酒的甘平衡咗朱古力的甜,所以各方面都好出色!呢

講到咁,相信大家都feel到我有幾滿意呢餐!

必吃之選-北京填鴨

北京填鴨二食之生菜片鴨鬆

糯米蒸鮮膏蟹
馬拉盞帶子粒蒸秋葵

甜品拼盤

呢一餐真係令我好回味!
2018-04-20
必吃之選-北京填鴨