餐厅: 永年士多港式車仔麵 (加拿分道)
资讯:

2019-02-20 137 浏览
元朗有名的車仔麵店開到尖沙咀😍,好方便呢!晚上7時到,排隊排到出門口,果然名不虛傳。這裡是自助式,先點菜,後拿食物。如果驚無位,可以叫朋友搵位,什火負責買野。我自己一個去,點了一碗小辣的大碗麵 ($65)。內有10種餸:豬腸,蘿蔔,豬紅,雞翼,雞翼尖,豬皮,菜心,陳皮魚蛋,魷魚🦑,紅腸。個人極推如果喜歡辣的要加這裡的秘製辣汁,可以調起成碗麵的味道。份量好足,建議男仔可以自己一個人一碗,女仔就可share 食。另外加了一杯特飲,抺茶紅豆冰,抺茶和紅豆份量剛好但略覺太多冰。不過冰的份量不能改,所以唯有自己人手勺開d冰。
2019-02-18 186 浏览
永年聽得多但喺元朗實在太遠水路原來尖沙咀已經有分店實在太好見到就去朝聖一下😚估唔到2點幾去食都重要排隊Lunch時間應多人到不敢想像🤪我好好彩買完飛後就有位坐呢到買完飛等叫號碼,自助式既餐廳我叫左四餸:大腸,流心蛋,雞翼,魷魚河+樽仔奶茶大腸真係超好食我最怕啲腸肥膏多呢個腸入面肥膏唔算多口感又唔會太淋整到好夠味又煙銀招牌野確係唔同啲👍🏻👍🏻魷魚爽口如果唔撈開啲辣汁就配魷魚味道更上一層次雞翼滷得幾好味道剛好流心蛋估唔到車仔麵都有流心蛋食夠動L,最鐘意一啖吮哂個黄樽仔奶茶夠香滑,唔係太甜,不錯整體都係高質車仔麵為左個好食既大腸一定再encore,下次試埋其他招牌餸先
永年聽得多
但喺元朗實在太遠水路
原來尖沙咀已經有分店實在太好
見到就去朝聖一下😚

估唔到2點幾去食都重要排隊
Lunch時間應多人到不敢想像🤪
我好好彩買完飛後就有位坐
呢到買完飛等叫號碼,自助式既餐廳

我叫左四餸:大腸,流心蛋,雞翼,魷魚河+樽仔奶茶

大腸

雞翼
滷得幾好味道剛好

流心蛋

估唔到車仔麵都有流心蛋食
夠動L,最鐘意一啖吮哂個黄

樽仔奶茶夠香滑,唔係太甜,不錯

整體都係高質車仔麵
為左個好食既大腸一定再encore,
下次試埋其他招牌餸先
2019-02-18 156 浏览
永年士多已加入我近期光顧較多的食肆,食港式車仔麵、小食。首先喺門口櫃位買嘢食,即時俾錢。(成日都排到出門口⋯)然後就拎張飛仔去攞嘢食。飲品比較貴,而且無水飲。想飲水都要買。我叫左杯柚子蜜十四蚊(唔知有無記錯),同平時茶記奶茶個size差唔多。同樣地,紙巾都要一包包咁買,三蚊一包。續樣收錢。車仔麵個湯底好正。叫蘿蔔就最正,索晒啲味,好淋好好食,次次都會叫。但偶爾會有一兩次失手,有時蘿蔔又硬又苦🧐。豬紅係我嘅童年回憶,味道正正常常。雞翼尖有好多隻,juicy,慢慢食好正。永年環境雖然迫,但乾淨企理。由餐具到枱凳都唔痴笠笠。但餐廳人多個時、行裝多嘅話,真係要快d食完快d走。快靚正推薦永年士多😋啊⋯ 有會員儲分。儲夠一定分數可以加餸/ 換飲品。
永年士多已加入我近期光顧較多的食肆,食港式車仔麵、小食。

快靚正推薦永年士多😋

啊⋯ 有會員儲分。儲夠一定分數可以加餸/ 換飲品。
  • 三餸一麵
  • 韮菜豬紅
之前聽朋友講,喺元朗有間叫〈永年士多〉嘅車仔麵非常出名,其實成日都好想試!但係奈何自己真係好小有機會入元朗,終於畀我等到佢哋喺尖沙咀開分店!!位於尖沙咀嘅加拿芬道,地點非常方便,不過同傳說中嘅元朗總店一樣,有一條人龍喺出面喔好在都尚算排得快,入到去比左錢再揀位坐,好快有得食牆上不乏店員同熟客仔嘅留影!店內地方雖小,而且廚房又採用半開放式,但勝在製作過程透明,我見廚房內部衞生情況非常好先來一個三送一面嘅車仔麵套餐,我選了牛丸,芝心丸,冬菇,幼麵配微辣汁。急不及待趁熱先呷一口湯底,咩睇佢淡啡色就以為冇乜味!獨特嘅秘製湯底帶點微微的辣,完全不是辣到跳舞,跳制的那種霸道的辣,反而是非常引人入勝,令人回味啲辣,絕對是店家的秘密武器!!除咗芝味濃郁嘅芝心丸和彈牙的牛丸外,我對冬菇亦非常欣賞!!厚肉之餘,炆得又夠入味,好好食〈腐乳生菜〉新鮮爽脆的生菜毫不吝嗇的一大球,滾滾的切開一半就奉客,中間冇墊野或空心的,加埋濃郁的腐乳槳,身為兔子族的我非常滿意〈班蘭咖央多士〉咖央味好香,但班蘭味可以再多少少,不過值得一讚是外層真係好香脆,絕對是外脆內棉的感覺,口感非常棒〈紅豆奶茶冰〉奶茶味非常香濃,飲落口好奶滑

好在都尚算排得快,入到去比左錢再揀位坐,好快有得食

牆上不乏店員同熟客仔嘅留影!

三餸一麵車仔麵

冬菇

腐乳生菜

〈腐乳生菜〉
班蘭咖央多士

〈班蘭咖央多士〉
紅豆奶茶冰

〈紅豆奶茶冰〉
奶茶味非常香濃,飲落口好奶滑順口,味道唔算甜,加埋粒粒嘅紅豆都係錦上添花。

總結:唔係得車仔麵好食咁簡單,無論湯底定其他食品都非常出色,怪不得由元朗排隊排到尖沙咀。
三餸一麵車仔麵
冬菇
腐乳生菜
班蘭咖央多士
紅豆奶茶冰
  • 三餸一麵車仔麵。
2019-02-17 166 浏览
大時大節不想跟人迫、當然要反其道而行去吃車仔麵😛想不到大家的想法都很一致、這間出名的車仔麵店同樣全店滿座要排隊。貪心的我叫了四餸- 墨丸、蘿蔔、流心雞和牛根。不久前愛上粗麵、喜歡它較有口感又爽滑。吃得出腩汁以肉骨熬製過、味道特別濃、湯底總是車仔麵的靈魂。蘿蔔入味甘甜、牛根軟稔、墨丸都不是粉粉的那種。第一次吃見車仔麵店有糖心蛋叫、想不到又做得很不錯、半熟滑滑的。我們另外點了碗牛肚、豬腸、豬皮米粉、配料同樣入味、唯獨牛肚比較韌。大大的一球蠔油生菜$20、幾抵食。現在並不多茶廳有韮菜豬紅、叫了少辣、豬紅滑滑的完全沒有腥味、配上醬汁味道香辣。菠蘿冰好正、好清甜!我的樽仔奶茶奶滑、茶味香濃、晚上差點睡不著😅

貪心的我叫了四餸- 墨丸、蘿蔔、流心雞和牛根。

大大的一球蠔油生菜$20、幾抵食。

2019-02-16 152 浏览
星期六,未夠12點去,原來未開。鋪頭開12點的。要留意啊都有唔少人排隊等開門,準時12點入得去。3餸1粉麵,41蚊點了魚蛋,豬皮,牛筋,粗麵。魚蛋係陳皮魚蛋,不過唔算好重味,亦無得揀是否辣,所以冇乜味道;豬皮唔算大塊,好入味,好味;牛筋影唔到出黎,2舊左右,唔會好細條,味道都可以。粗麵有好多,菜,有一條仔,碎上的。點了中辣,真係夠辣,好好味。仲點了韭菜豬紅,20蚊可揀原味或辣味,辣既仲可分大,中,小辣添。豬紅好細粒咋,唔算好正方型, 韭菜份量都正常既。因為揀左中辣,所以都好味。咁既價錢,係尖沙咀黎講,算平喇
星期六,未夠12點去,原來未開。鋪頭開12點的。要留意啊
都有唔少人排隊等開門,準時12點入得去。
3餸1粉麵,41蚊

點了魚蛋,豬皮,牛筋,粗麵。
豬皮唔算大塊,好入味,好味;
牛筋影唔到出黎,2舊左右,唔會好細條,味道都可以。
粗麵有好多,菜,有一條仔,碎上的。
點了中辣,真係夠辣,好好味。

仲點了韭菜豬紅,20蚊

可揀原味或辣味,辣既仲可分大,中,小辣添。
豬紅好細粒咋,唔算好正方型, 韭菜份量都正常既。
因為揀左中辣,所以都好味。
咁既價錢,係尖沙咀黎講,算平喇

2019-02-15 2100 浏览
之前呢間車仔麵岩岩開到黎尖沙咀的時候,每次經過都會見到好多人在排隊,現在都開了一段時間了,晚上7點幾的時候行過都仲係要排隊的,但今天晚上等埋朋友去到已經不用排隊了。餐廳唔算有好多位,所以大家都係食完就走,唔會坐係到傾計的。先排隊買野食,然後搵位坐,聽到叫NO.就可以去拎啦!大碗麵($65),呢碗大碗麵共有10款小食,包括牛肚、陳皮魚蛋、蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翼、雞翼尖、魷魚、紅腸同埋菜!而麵底我就揀左我最愛食既油麵,點了小辣。原來小辣個辣度都幾辣,唔太食辣的話睇下可唔可以再叫小D辣啦!豬紅都幾入味,咬落去唔會淡口,雞翼同雞翼尖都整得好入味,雞翼尖仲炆到好淋添!整體黎講小食同湯底味道都幾好!咖央多士($16),咖央味都幾出,但我個人覺得又未至於係佢地既必食的食物!菠蘿冰($15),都真係幾多冰,反而因為太多冰,令到飲品唔夠甜,菠蘿肉都唔係好多!總括黎講,車仔麵係真係好食既,但係其他野食我個人覺得又未至於係必色,不過都係係尖沙咀食車仔麵的一個不錯的選擇,因為始終係尖沙咀較少這類麵食。
餐廳唔算有好多位,所以大家都係食完就走,唔會坐係到傾計的。
先排隊買野食,然後搵位坐,聽到叫NO.就可以去拎啦!
大碗麵

咖央多士
菠蘿冰

2019-02-08
大碗麵
  • 豬紅
  • 雞翼尖
2019-02-15 102 浏览
車仔麵起源於香港街頭,它存在的意義、應該和我們廣東人對雲吞面的情感一樣吧。店面不是很大,我們來到的時候正好飯市時間,人多得很,等位置都等了20分鐘才坐下來,麵的選擇有好幾種,我們選了最受歡迎的油麵,至於配菜嘛,大家可以看圖,選擇還是比較多的,但是價格也不算很便宜,最有名的是豬紅,豬大腸和豬皮,我也是每次來到必點,最讓我驚艷是豬紅竟然是甜的,而且口感很爽口,有一種脆的感覺,豬大腸洗得很乾淨,鹵得很入味,豬皮稍微一般,但也算是中上的出品,至於其他的配菜,味道味道不算太驚艷,和外面的無差。  如果你們來吃,豬紅和豬大腸一定要點,可以加小辣,這樣就已經很完美了,別有的沒的加一些其他配菜,其實味道不會太搭~哈哈!
2019-01-18
2019-02-10 258 浏览
今日同男友去尖沙咀整完特區護照就打算搵間餐廳食個lunch,咁岩見到呢間永年大排長龍,所以走過去八卦下,原來係食車仔麵,完全岩晒男友口味,二話不說就決定食呢間!呢度係自助形式,要自己排隊買飛,自己搵位同取餐!雖然要排隊買飛,但計埋取餐大概都只需要十幾分鐘,非常有效率!男友揀左三餸麵$41+$2(河粉)=$43,佢揀左雞翼,牛筋,紅腸,辣度要左小辣!雞翼夠大隻,肉質嫰滑。牛筋夠淋身。紅腸好大塊又多!男友話啲辣醬汁好正,岩晒唔食得太辣既人!而有選擇困難症既我當然揀“大碗麵”喇!大碗麵$65,有紅腸,雞翼,豬紅,豬皮,白蘿蔔,菜芯,魷魚,豬腸,雞翼尖,魚蛋,份量十足!白蘿蔔夠甜又冇渣,豬腸滷得好入味,魷魚又唔會韌,豬皮爽口,魚蛋係陳皮魚蛋有咬口,豬紅入口即溶!最重要個湯好飲,完全唔需要再外加任何調味,岩晒完全唔食辣既我!蠔油生菜$20,生菜顏色翠綠,賣相好靚!菠蘿冰,跟麵+$15,唔好以為多冰就會冇乜味,其實好重菠蘿味,仲有菠蘿肉係入面添!樽裝奶茶,跟麵+$17,見到個樣都唔抱太大期望會好好飲,但飲左之後覺得超好飲,茶味夠濃,奶又夠滑,茶同奶比例岩岩好!永年士多車

蠔油生菜$20,生菜顏色翠綠,賣相好靚!

永年士多車仔麵無論餸定麵都份量十足!飲品味道令人滿意!總之今餐我男友大讚好食,仲話下次去尖沙咀一定要再食添!

🍽7/10
🔎 永年士多 (尖沙咀)
尖沙咀加拿分道46號地下7-8號舖
2019-02-04 267 浏览
L 計過條數,與其花來回差不多四十蚊車錢去元朗總店,倒不如舒服地於尖沙咀吃。貪心的 L 選了大碗麵,裡面有齊了豬腸、魚蛋、雞翼、雞翼尖、紅腸、蘿蔔、豬皮、豬紅、菜心、魷魚及幼麵。大部份餸都於此當然開心,首選當然是腍到入口即溶的蘿蔔、爽口彈牙的魷魚及充滿童年回憶的陳皮魚蛋。再來一碗韭菜豬紅, 韭菜咬落沒有渣,豬紅亦都沒有腥味。近來少吃菜所以一於打孖,蠔油菜心及腐乳生菜各有特色。兩者都鮮嫩沒有渣。本來是吃腐乳通菜可惜太夜只有生菜但都好吃。至於女友則點了一碗粗麵配牛柏葉、生根及炸魚皮。 生根固然將湯汁精華盡吸。牛柏葉亦爽口是炸魚皮亦都介乎腍與脆之間。

再來一碗韭菜豬紅, 韭菜咬落沒有渣,豬紅亦都沒有腥味。

2019-02-02
  • 韭菜豬紅
2019-02-02 185 浏览
以前永年未開分店嗰陣都會專登入新界區探朋友之後就提議一齊去食,宜家九龍區有分店就方便左好多👏今晚同朋友兩個人一人叫咗一碗麵加個牛油班蘭咖央多士同埋蠔油生菜我叫咗冬菇,豬紅,豬腸,魷魚,油麵走辣朋友叫咗牛肚,墨魚丸,蘿蔔,幼麵微辣我個冬菇炆得好淋,好香冬菇味👍個豬紅份量幾多,好滑!!豬腸係永年聲稱每日經過多重功夫新鮮製作,食豬腸最怕有腥臭味或者太多肥膏, 但係呢度完全唔會有臭味,亦唔會肥膩,保持到總店水準無令我失望👏👏個牛油班蘭咖央多士勁邪惡!厚厚既牛油好香🙊 多士新鮮烘起好脆👍生菜爽口唔會煮得太熟~車仔麵界既龍頭,無得輸👏
我叫咗冬菇,豬紅,豬腸,魷魚,油麵走辣
朋友叫咗牛肚,墨魚丸,蘿蔔,幼麵微辣
我個冬菇炆得好淋,好香冬菇味👍
個豬紅份量幾多,好滑!!
生菜爽口唔會煮得太熟~
車仔麵界既龍頭,無得輸👏
2019-02-02
  • 豬紅
  • 三餸一麵
  • 班蘭咖央多士
2019-01-24 287 浏览
成日聽到啲人食出名的永年士多車仔麵🍜,小妹終於試了。可能冇期望,所以有驚喜呢!因為小妹好多內臟都唔食,所以選擇不多。揀左…蘿蔔/魚蛋/枝竹球/炸魚皮/幼麵/微辣❣️- 蘿蔔入味又香甜- 魚蛋細細粒有6粒,質地係厚實而非彈牙的街邊魚蛋,不過竟然帶點陳皮味- 枝竹球❣️超驚喜,枝竹卷成一球炸過,好多層,好索湯,可惜只有2粒- 炸魚皮直接放麵面,要食得快,如果唔係就淋得好快。下次叫HKD16分開上先得湯頭清甜,加埋微辣令人開胃(小妹唔太食得辣,微辣可接受,不過食食下都覺得辣)HKD39(3餸1麵)+ HKD8/餸抹茶紅豆冰🍹淡淡抹茶味,紅豆份量多,不錯HKD15 (跟餐價)

蘿蔔/魚蛋/枝竹球/炸魚皮/幼麵/微辣❣️
- 蘿蔔入味又香甜

HKD39(3餸1麵)+ HKD8/餸

抹茶紅豆冰🍹
淡淡抹茶味,紅豆份量多,不錯
HKD15 (跟餐價)
  • 枝竹球
2019-01-22 304 浏览
🥢尖沙咀食元朗無人不識車仔麵🥢元朗區的街坊相信無人不識永年士多,甚至有不少區外客亦慕名而至,日日排長龍,永年士多進駐尖沙咀開分店,以前我們叫車仔麵做「嗱喳麵」,這家無論食品的衞生及品質都覺得好好,乾淨🥢三餸一麵$39 食辣的一定要加中辣,夠曬辣又香,豬腸滷得入味夠香無異味,必點的,豬紅無渣,覺得好食,之前沒有發售河粉而家終於都等到佢出河粉了永年士多 地址: 尖沙咀加拿分道46號地下7-8號舖 #永年#永年士多#車仔麵#尖沙咀美食#辣#香港美食#香港小店#今晚食咩好#今晚食乜好#食好西#食好西系列#非廣告#吃貨#吃貨日常#吃貨人生#吃貨日記#支持小店#旅行日記#食評#hongkongfood#food#foodie#hongkongfoodie#eat#eatgoodwesteatbadwest
🥢尖沙咀食元朗無人不識車仔麵

🥢三餸一麵$39

永年士多
地址: 尖沙咀加拿分道46號地下7-8號舖

#永年#永年士多#車仔麵#尖沙咀美食
2019-01-22 249 浏览
永年是一家很受遊客歡迎的餐廳, 從新界區開到遊客區。今天特意來試試尖沙咀分店。這次點了豬腸, 豬紅和魚蛋配米粉, 另加$12可配凍飲。車仔麵份量算多, 湯底夠味。配料方面豬腸洗得乾淨, 不會有苦澀味, 容易咬開, 果然是他們的招牌。魚蛋是陳皮魚蛋, 爽口彈牙。豬紅也很好吃, 咬下去有彈性而且不會腥腥的。另外也試了朋友點的蘿蔔, 吃得出蘿蔔淡淡的天然甜味, 也沒有渣, 推介。唯一美中不足的是這次點了少辣, 但也覺得太辣了。希望永年可以繼續保持高水準。
這次點了豬腸, 豬紅和魚蛋配米粉, 另加$12可配凍飲。
車仔麵份量算多, 湯底夠味。
魚蛋是陳皮魚蛋, 爽口彈牙。
豬紅也很好吃, 咬下去有彈性而且不會腥腥的。
唯一美中不足的是這次點了少辣, 但也覺得太辣了。
希望永年可以繼續保持高水準。
2019-01-21 264 浏览
當係尖沙咀想平平地食70蚊以下,又唔係西式快餐/邊街都有既米線()個陣,就會去食永年有人話永年開左尖沙咀分店之後無咁好食,不過我依然覺得okay既~ 個人推介必食既餸有: 豬腸,白蘿白,豬血 紅豆冰類既野都好飲,不過唔鐘意甜既可能會覺得太甜,同埋如果食平野黎話,永年加野飲都唔算平食永年可以join一個app做佢地既會員,有得儲分同每個月有coupon,去永年坐低睇下佢擺係枱/貼係牆既資料就知我講緊咩app,廢事俾人以為我係打手
)個陣,就會去食永年

個人推介必食既餸有: 豬腸,白蘿白,豬血