餐厅: 永年士多港式車仔麵 (加拿分道)
资讯:

2019-03-23 95 浏览
其實永年食左好幾次,一直都無試個豬紅,今日屎忽痕嗌左黎食,發現真係好好味,一上愛上!平時食車仔麵我屬於長期唔知嗌咩餸既選擇困難症人士,嗌黎嗌去最後都係啲腸仔魚旦,終於試埋個豬紅,個口感好特別,事關我第一次食,少少鹹味,係唔識形容既好味🤤🤤🤤 不過下次都係嗌返米粉,個幼麵都幾硬身,硬到完全無食麵既質感。其實車仔麵黎講,永年都唔平,仲要長期好多好多人,尤其尖沙咀依間,仲好多內地人,等位都無左差唔多半個鐘🙄

2019-03-20 64 浏览
之前係元朗已經食過無數次永年,但當夫君搬離元朗後已經有一段時間冇去。說真的,好掛住永年既豬腸,蘿白以及招牌辣汁。😋😋雖然尖沙咀分店都開了一段時間但遲遲未有時間到訪!今日診住要去尖沙咀剪頭髮前便到附近既永年食番碗久違了的車仔麵!😍😍係遠處已經看到長長的人龍,但睇落比元朗店多位置,寛敞及舒適,等左不消10分鐘就有位置。😉😉因為太耐無去既關係,今日我破天荒地要左5餸!😬😬豬腸,蘿蔔,魚蛋,蟹籽丸,雞翼,米粉小辣,再加杯凍檸茶解辣。味道依然不錯,雖然係分店但同總店一樣好食!👍🏻記住!記住!記住!一定要加辣汁,惹味好多🔥🔥🐷豬腸-必點!鹵得好入味,處理得好乾淨,爽口無異味。🍡魚蛋- 細細粒既陳皮魚蛋,有6粒,好有魚味同彈牙🦀蟹籽丸-正常🐔雞翼- 有2隻雞翼,炆得好入味,好淋,雞肉質嫩滑🍥蘿蔔- 有5-6舊,超甜,無渣,一D苦澀味都無,好好食!大推介呢度嘅價錢唔算平,但勝在質素比起好多車仔麵好好多,乾淨企理!下次要叫夫君同我一齊再黎,咁就可以食埋咖央多😉🥪

🐷豬腸-必點!鹵得好入味,處理得好乾淨,爽口無異味。
🍡魚蛋- 細細粒既陳皮魚蛋,有6粒,好有魚味同彈牙
🦀蟹籽丸-正常
🐔雞翼- 有2隻雞翼,炆得好入味,好淋,雞肉質嫩滑

下次要叫夫君同我一齊再黎,咁就可以食埋咖央多😉🥪
2019-03-20
1K
2019-03-19 129 浏览
想不到在士多裡原來是吃車仔麵。裝修新潮,運作也新潮。不是在開放廚房前點食物,而是在收銀處點好,然後便到廚房前等,就像快餐店一樣。因為一段時間沒吃車仔麵,自然要多一點餸來享用一下。點了魚蛋、貢丸、豬腸、牛筋、蘿蔔、溫泉蛋來配微辣粗麵,真的豐富。其中最特別的是魚蛋,比一般的細小,但仍然很有彈性,有魚味,不錯。蘿蔔則很清甜,軟軟綿綿的,豬腸及牛筋都煮得軟硬中,好吃。不過最難忘的還是溫泉蛋,軟軟的,也彈彈的。蛋黃的味道很濃,很香口。而有趣的是有抺茶紅豆冰選擇,配搭新穎得來卻又很夾,正。
魚蛋、貢丸、豬腸、牛筋、蘿蔔、溫泉蛋粗麵
溫泉蛋
抺茶紅豆冰
而有趣的是有抺茶紅豆冰選擇,配搭新穎得來卻又很夾,正。
2019-03-15
魚蛋、貢丸、豬腸、牛筋、蘿蔔、溫泉蛋粗麵
溫泉蛋
抺茶紅豆冰
我們點了五碗外賣,另外想用coupon換一碗韮菜豬紅,但店員說沒有韮菜,只可單點!我們問店員可否要韮菜豬紅走韮菜,她態度惡劣表示不可以!老實說,我們因為那coupon才到永年叫外賣!如果沒有韮菜,照給我們豬紅也可以啊!又不是要你多給豬紅,不放韮菜便可以了!為何「永年」不懂靈活變通!之前已經試過一次,以為會有改善,怎知還是換來一肚氣!「永年」用coupon吸引客人消費,但永遠不能使用coupon..實在不當!
之前已經試過一次,以為會有改善,怎知還是換來一肚氣!
2019-03-15 167 浏览
今晚我老公替我購買外賣,由於我們早已習慣響應環保,到不同食店也會走塑走餐具,也從未試過被拒,今天首次經驗了,即使提供整齊清潔的自備碗卻被職員即時拒絕,我感到十分失望,我們已不怕麻煩地自備碗筷,也不希望為地球製造垃圾卻換來這回應,對現今的香港來說,每間公司該有一定程度的社會責任,特別是餐飲業對環保應是首要任務,因此,盼望你們能為此而改變政策,也不再令顧客感到反感。不過,你們的雞翼真的好特別,好好味,希望能再次用不同方式購買。
外卖自取
車仔麵都算係香港飲食文化嘅icon之一,因價錢相宜和分量飽肚😆曾經聽住元朗的同事推介有一間永年車仔麵係車仔麵街嘅老行尊,每逢假日必定大排長龍。😳早排同女友經過尖沙咀HB大廈,除咗同佢解釋一下「香檳文化」之外😏我哋亦都留意到一間被譽為係車仔麵老字號嘅永年係呢一度都開咗間分店🤭 (依稀記得舊舖前身係一間糖水店,如有錯請指正)⚠️首先我覺得佢哋收銀處嘅位置好有問題,顧客係需要喺樓梯排隊購買食物,從安全角度黎睇絕對係total fail❗️萬一有人企唔穩嘅話分分鐘骨牌效應🚑我覺得間鋪頭嘅負責人要諗一諗🚨至於裝修方便佢的確花咗唔少心思,睇鋪頭唔同位置都會見到佢貼滿左以前嘅報道,都睇得出佢係一間好出名好有江湖地位嘅車仔麵店!👍🏽話雖如此,既然佢講到咁好味嘅當然要試一試佢嘅真身🤹🏼‍♀️🆗豬紅:中規中矩,但我覺得佢嘅味道好甜🆗貢丸:其實本身我係亞魚皮餃但係收銀處落單個姐姐落錯咗。味道同一般凍肉店買到嘅冇分別❎魷魚:煮得太過林,失去左魷魚應該有嘅彈性同埋咬口✅豬腸:幾有質感,好入味🆗蘿蔔:煮得好入味!可惜嘅係太過甜,同朱紅一樣!✅牛柏葉:相比起魷魚,牛柏葉都好爽口,不會過林,不會過韌!❌魚皮:其實魚皮十分之

話雖如此,既然佢講到咁好味嘅當然要試一試佢嘅真身🤹🏼‍♀️

🆗豬紅:中規中矩,但我覺得佢嘅味道好甜

❎魷魚:煮得太過林,失去左魷魚應該有嘅彈性同埋咬口

✅豬腸:幾有質感,好入味

🆗蘿蔔:煮得好入味!可惜嘅係太過甜,同朱紅一樣!

✅牛柏葉:相比起魷魚,牛柏葉都好爽口,不會過林,不會過韌!

❌魚皮:其實魚皮十分之脆!但係點解我比交叉佢!係因為我食到啲魚係有強烈嘅洗碗味(即係平時餐廳洗完碗嗰陣漂水味)🥴

基本上我覺得佢食物嘅味道都係偏甜,例如朱紅及蘿蔔!唔知道佢用乜嘢配方但係本人食完之後有幾聲咳!而且味道亦都唔係出邊啲人講到咁好味!😶

食過香港唔少車仔麵,但呢一間絕對係100% Fail!😵😖大家貪方便嘅話都可以去試😎
——————————
食物質素:4.5/10
環境衛生:7/10
舒適度:7/10
服務:3/10
性價比:4/10
總評分:5.1/10
——————————
#foodblogger #foodlover #foodie #hkfoodie #相機食先 #尖沙咀
2019-03-05
始終唔係元朗人,第一次認識「永年士多」都是飲食雜誌的採訪。雖然一年之中總有一兩次走訪元朗,但實在太多美食選擇,始終沒有機會一試「永年」的車仔麵。估唔到這間小店紥根元朗50多年之後,2017年底毅然衝出元朗,直接在租金高昂的尖沙咀遊客旺區插旗,可說是藝高人膽大;如此膽識,相信一定是第二代、甚至是第三代接手之後,才夠膽作出的行為。「永年」始創於1962年,於元朗區早已成為街知巷聞的車仔麵名店,尖沙咀分店門外固然張貼了招牌名作大碗麵(聚十寶於其中);小店內更張貼了大大小小多份報章雜誌的剪報,全部均以「初來甫到尖沙咀」為標題,足以引證「永年」在元朗區的江湖地位。小店門口狹窄,又要爬上幾級樓梯才能步入店內。如果不是門面光鮮,又有落地玻璃,可以見到坐滿了人、靠近玻璃的高身吧枱座位,實在很容易錯過小店。由於剛好是晚上八點的晚飯黃金時段,一條小人龍已經出現在小店門口。進入店內,第一眼就見到只有一個人的收銀機位,以及收銀機位對上藍底白字、非常搶眼的LED電視屏幕餐牌。買票之後,就到旁邊再排隊等車仔麵。鋪位本身已經唔算大,廚房又佔去了不少面積,枱櫈俱較細小,亦擺設得非常擠迫 ⋯⋯ 典型街坊車仔麵店格局,不
買票之後,就到旁邊再排隊等車仔麵。鋪位本身已經唔算大,廚房又佔去了不少面積,枱櫈俱較細小,亦擺設得非常擠迫 ⋯⋯ 典型街坊車仔麵店格局,不過環境亦算乾淨企理。廚房採用半開放式設計,透過玻璃可以看到炮製車仔麵的過程;玻璃上刻了大大細細的中文地方名,全部都是元朗附近一帶的小區名稱。既可作為裝飾,也可表明「永年」源自元朗。
牆上一幅黑白線條鉛筆壁畫,正中央位置就是元朗「永年」老店,背景就是元朗舊墟街景及元朗墟周邊農田 ⋯⋯ 80、90後可能唔知道,雖然今時今日元朗的農田面積已經大為減少,但幾十年前元朗有一大片農田,除了種菜之外,甚至出產稻米供應香港,元朗絲苗名聞香江。
取餐處下邊放了一個小雪櫃,裏面擺滿了「永年」的另外兩款名物:凍樽仔奶茶冷泡樽仔茶。凍樽仔奶茶是一些老牌茶檔的名物,保證奶茶原汁原味,唔會因為加了碎冰而溝淡味道;但筆者並非特別鍾愛奶茶(老婆大人就十分鍾意),今次並沒有試味,無法同其他茶餐廳出品作出比較。
基本配搭三餸一麵($41),另外加餸不論款式每款 $8。車仔餸款式唔算特別多, 亦沒有什麼古靈精怪的新派車仔餸,但全部經典款式齊備。最抵讚就是價錢統一,唔會因為唔同種類車仔餸收取不同價錢;當然份量可能有多有少,但就更方便客人。車仔麵(5款餸)($57) 揀了豬腸豬紅魚蛋蘿蔔冬菇,粉麵就揀了最經典的油麵。湯底秉承了港式車仔麵的濃郁味道,雖然略為偏鹹,但並不涸喉、兼滲出點點鮮味;似乎落了一些雞殼豬骨之類的真材實料。
車仔麵(5款餸)
蘿蔔切得大大件,但仍然炆得夠軟身腍滑:味道清甜,兼吸收了湯汁的味道,最緊要是沒有任何渣滓。表皮又刨得非常徹底,沒有留下一些苦澀的蘿蔔皮。
豬紅沒有一夾就散、變成碎濕濕,質感合格;咬落口亦腍滑、但未夠煙韌。與蘿蔔比較起來,亦未夠入味。整體來說,豬紅的質素只是一般而已。
豬腸用滷水長時間浸煮,顏色夠深、夠入味,豬腸的臊腥亦去除得非常徹底。既有腸壁較薄的小腸,亦有厚壁的大腸;兩款同樣炆得夠軟身、腍滑,但仍然保留了少少咬口,不會腍得來過份脢軟;尤其是厚壁的大腸,腍滑中帶點煙韌的內臟纖維,一面咀嚼,更覺得豬腸的美味。
魚蛋有好多粒,但唔係見慣見熟的球體,每粒亦大小不一。咬落口彈牙,有淡淡魚肉味道;最意想不到的是,竟然滲透著陳皮香氣!以為自己搞錯了,但每一粒都有同樣的陳皮味道!應該可以形容為香港所有車仔麵中最特色的魚蛋,唔明白點解「永年」唔將魚蛋列為推介車仔餸之一。
車仔餸的冬菇一定唔會爽口彈牙,最緊要夠腍滑入味。「永年」的冬菇滿足了這個要求,但有少少木糠味,冬菇的質素影響了整體評價。
油麵軟身腍滑,有點點豬油香氣,而冇豬油渣的臊膉味。合格有餘的油麵。
與香港其他車仔麵名店比較,「永年」定價相當公道,部份車仔餸的價錢甚至更便宜,味道方面的而且確又有過人之處,難怪可以稱霸元朗多年,亦明白為什麼第二代(或第三代)揸fit人夠膽衝出元朗,在尖沙咀及銅鑼灣相繼開設分店。
2019-01-29
車仔麵(5款餸)
2019-03-06 918 浏览
這間車仔麵店係元朗好有名,知道其地方有分店,就同朋友黎到尖沙咀分店試下。我地叫左點了一個大碗麵同3餸面。大碗麵裏面有10款餸!包括:雞翼尖、陳皮魚蛋、魚蛋、魷魚、蘿蔔、菜心、紅腸、牛肚等等。車仔麵湯底出色,用牛肉熬製成的湯底夠清夠濃,加上招牌落醬很惹味。面底比較推介油面及河粉,因爲比較吸收湯汁!幼面教為幼身,食落去質感沒有油面好。另外還點了出名奶油多士和奶茶。這裏的奶茶是每天新鮮製作!很濃滑。下次經過尖沙咀有新地點食飯la。

下次經過尖沙咀有新地點食飯la。
2019-03-04 583 浏览
車仔麵是香港美食文化代表之一,永年士多能夠令咁多旅客慕名而至確有他們的獨特之處,決意要一試他們的利害!最出名的樽仔奶茶☕️ 不會加仼何冰粒嘅關係令奶茶更加濃郁,配上剛焗好的多士絕對是下午茶首選啊!車仔麵餸菜自由配搭,有近三十款配菜仼您選擇!店員也有向我推薦「大碗麵」一共有十款餸的😂 但我一人確實吃不下這麼多!我選了烏冬,流心蛋,紅腸及牛肚 。滷水味道有水準!很入味另外加上一碗充滿麻香的韮菜豬紅!夠哂滋味,分量十足!果然沒令我失望😘

• 班蘭咖央多士
  • 三餸一麵
今晚同朋友去睇演唱會,睇之前,我地先去尖沙咀食晚餐,由於唔夠時間,我地要食個快靚正嘅,因為食完行去紅館條路都要15分鐘!經過呢間車仔麵,就食佢啦。。。聽說呢間車仔麵,總店在元朗,依家開來尖沙咀區,呢區咁多人,一定會好好生意!由於時間關係,我地極速就點咗兩碗四餸麵,一碟腐乳生菜,同兩杯嘢飲!今次我地叫嘅餸分別係韮菜餃,蘿蔔,魚蛋,流心蛋,豬腸值得一讚,蘿蔔炆得好淋,好入味。另外,豬腸冇臭腥味,個汁滲入豬腸內,好淋,好易入口。果然係快,靚,正!

經過呢間車仔麵,就食佢啦。。。

今次我地叫嘅餸分別係韮菜餃,蘿蔔,魚蛋,流心蛋,豬腸

值得一讚,蘿蔔炆得好淋,好入味。
另外,豬腸冇臭腥味,個汁滲入豬腸內,好淋,好易入口。

果然係快,靚,正!

2019-03-01
  • 三餸一麵
  • 韭菜豬紅
  • 腐乳通菜
  • 大碗麵
2019-02-26 220 浏览
之前得元朗有永年士多時,好多人都說這間車仔麵好食,但作為九龍人的我係好少去咁遠地方,但自從開左尖沙咀,我就終於可以一嘗,佢個清湯好味我點左蘿蔔牛腩腸仔烏冬,加埋佢個辣汁真係好好味!
2019-02-21 266 浏览
本身想食日本拉麵,但條龍實在太長,又唔知要排到幾時,眼見對面間車仔麵都好多人食,又唔洗排長龍。由於我好肚餓,就即刻決定轉場,過對面食車仔麵。⭐️三餸麵 HKD$41雞翼/豬腸/紅腸/油麵雞翼腌得入味,夠腍,又唔會煮得過耐搞到甩皮甩骨。豬腸乾淨,少肥膏,有彈性之餘一啲都唔韌。紅腸比較厚切,啖啖肉。⭐️聚十寶大碗麵 HKD$65十寶包括 : 豬腸/魚旦/蘿蔔/豬紅/豬皮/雞翼/雞翼尖/魷魚/紅腸/菜真係好大碗😂全部餸都好入味,每款都好味,湯底清甜👍🏻⭐️斑蘭咖央多士 HKD$16多士烘得外脆內軟,個斑蘭咖央醬清甜好味😋
⭐️三餸麵 HKD$41
雞翼/豬腸/紅腸/油麵
雞翼腌得入味,夠腍,又唔會煮得過耐搞到甩皮甩骨。
豬腸乾淨,少肥膏,有彈性之餘一啲都唔韌。
紅腸比較厚切,啖啖肉。
⭐️聚十寶大碗麵 HKD$65
真係好大碗😂全部餸都好入味,每款都好味,湯底清甜👍🏻
⭐️斑蘭咖央多士 HKD$16
多士烘得外脆內軟,個斑蘭咖央醬清甜好味😋
2019-02-20 218 浏览
自從朋友介紹後,一黎到tst就諗到永年因為元朗對我黎講大遠今次叫左 魷魚, 豬紅, 雞翼, 油面 同埋 抹茶紅豆佢既豬紅真係好出色,味道好好,暫時搵唔到取代品但雞翼同魷魚冇咩特別冇咩驚喜我會為左佢既豬紅再黎嘢飲方面都不過不失,但無得小冰就有少少失望
自從朋友介紹後,一黎到tst就諗到永年
因為元朗對我黎講大遠
今次叫左 魷魚, 豬紅, 雞翼, 油面 同埋 抹茶紅豆

佢既豬紅真係好出色,味道好好,暫時搵唔到取代品
但雞翼同魷魚冇咩特別冇咩驚喜
我會為左佢既豬紅再黎

嘢飲方面都不過不失,但無得小冰就有少少失望
啱啱喺附近做完嘢, 突然間想食麵。。 就醒起尖沙咀呢度附近有一間出名嘅車仔麵舖, 但係平時都好多人排隊, 所以一路都冇試過。 加上心諗, 已經就嚟三點, 相信已經冇咩人龍, 所以就行咗去食 去到門口, 估唔到2點幾仲有人排隊!! 但係人龍唔算長, 所以照排。 望一望menu, 三餸一麵 $41, 另外再加餸就另外加$8! 有選擇困難症嘅我, 最後揀咗佢個$65大碗麵, 一共有10個餸 另外再配多一杯新出嘅抹茶紅豆冰 ( 原價$25, 跟餐 $15)。 所以最後埋單 $80, 對我嚟講午餐呢個價錢都唔算平, 已經係平時出麵食一碗麵嘅2倍 但係值唔值得要食過先知!等咗一分鐘左右就有麵攞啦! 呢度係全自助, 所以要自己走去攞 聽講呢度辣汁出名, 所以都有嗌小辣。撈一撈啲麵之後就會見到全部餸, 有 蘿蔔 ,豬紅,雞翼, 土魷, 豬腸,魚蛋 ,雞翼尖,紅腸 ,豬皮 ,菜心。 分量好夠多!蘿蔔好甜好正, 3舊 ,冇渣!我平時唔鍾意食豬紅, 成碗有五六舊, 但係佢嘅豬紅一啲都唔腥, 反而仲甜甜地, 有少少掛佢哋嗰啲辣汁, 好味!雞翼雖然得一隻,但係大隻。土魷三四塊,夠爽,唔會咬到牙都甩 但係個人
啱啱喺附近做完嘢, 突然間想食麵。。

去到門口, 估唔到2點幾仲有人排隊!!
但係值唔值得要食過先知!

大碗麵(小辣)

聽講呢度辣汁出名, 所以都有嗌小辣。

大碗麵

蘿蔔好甜好正, 3舊 ,冇渣!

雞翼雖然得一隻,但係大隻。

土魷三四塊,夠爽,唔會咬到牙都甩
但係個人就覺得冇乜味, 所以不過不失。
豬腸滷得入味, 有六條, 亦都剪得唔細, 唔同外面嗰啲車仔麵舖咁, 剪到勁細就當係一樣餸

魚蛋都有幾粒, 係陳皮魚蛋, 但係陳皮味唔會太重, 夠彈牙!
雞翼尖, 有兩隻 ,同雞翼一樣嘅味道, 同樣都係鹵水 , 就算浸咗落湯都仍然好入味!
紅腸, 兩塊, 同平時紅腸味道差唔多。
豬皮就有兩大塊, 好爽 好掛汁!!
菜心就一條幫你點做三塊, 一口過嘅size ,都幾細心

雖然佢啲辣汁又真係幾好味, 但係我嗌咗少辣都覺得有少少太辣
, 可能下次我會嗌返微辣, 食得舒服啲。

食咗四分三之後已經覺得有啲飽, 啲餸多到好似食唔完咁
個抹茶紅豆冰都唔錯! 唔會太甜, 亦都足夠我解辣😂

整體嚟講, 呢間車仔麵唔算係市面上最平嗰間, 但係食物質素唔錯, 個份量亦都對得住價錢 😂 我會返嚟再食!

午餐
大碗麵(小辣)
大碗麵
2019-02-20 143 浏览
Came here for the local Hong Kong Style “Cart Noodle”, the store usually gets pretty busy and always packed. First, order at the front, choose your noodle, select your own toppings and spicy level, then pick up the food at the counter!Cart Noodle w/4 toppings (HK$49)I picked the oil noodle with four of their classic “cart noodle” ingredients: pig intestines, pig blood cubes, squid and pig skins.The oil noodle had the perfect thickness and chew, all the ingredients soaked up with the flavourful

Cart Noodle w/4 toppings

The oil noodle had the perfect thickness and chew, all the ingredients soaked up with the flavourful soup. I really like the spicy sauce that gave the right amount of kick and enriched the taste.
Cart Noodle w/4 toppings

Hot Lemon Water (+HK$12)

Hot  Lemon  Water  (+$12)

Order any noodle, just add $12 for this drink.

Door front

Interior

2019-02-11
Cart Noodle w/4 toppings
Hot  Lemon  Water  (+$12)