2019-04-22
大家都知元朗係美食集中地,有好多好野食,但隨住越黎越多小店發跡,好多店舖都開始係唔同地區開設分店🇭🇰,令更多人可以試吓佢哋小店嘅風味同情懷,就好似今次試既永年一樣。係早一兩年前就係尖沙咀插旗🚩,其實啱啱開幕嘅時候就同朋友黎朝聖過一次,但因為我哋高估左自己實力,叫咗大辣結果兩個人都頂唔順食唔晒碗麵🥴。今次唯有再黎挑戰一下,試真啲個味道!-我就揀咗蘿蔔、咖喱魚蛋、豬皮同牛筋配米粉小辣。原來小辣先係啱啱好,最能突顯到湯底嘅味道,唔會死辣,仲可以襯托出餸菜配料嘅原汁原味😮。魚蛋用咗陳皮魚蛋,非常彈牙有魚味,不過就略嫌冇乜咖喱味。蘿蔔處理得好,帶清甜味;豬皮一啲都唔腥,而且好索味;牛筋好淋,煮到膠質都出哂黎。另外,叫左杯🥤抹茶紅豆冰,估唔到又幾好飲喎衰鬼,抹茶味幾濃,紅豆起哂沙但仲食到粒粒口感,好飲😋。整體而言,每樣餸都處理得好好,係高質既車仔麵店,亦同樣反應左係價錢上💰,不過既然而家係尖沙咀咁方便,我覺得可以一試。👍🏻-