2016-04-17 507 浏览
五十幾蚊有個晚餐,真抵食。食左大醬湯,湯濃又多料,有豆腐,蜆,久菜等,好啱口味。晚餐有白飯一碗,軟綿綿。再點多個炒年糕大家食下,一個人一定食唔哂,好多年糕好飽呀。再點左凍柚子蜜,好甜好正。特價晚餐餐牌,平過茶餐廳已經有正宗韓國菜食,仲去邊度揾呀。
五十幾蚊有個晚餐,真抵食。
食左大醬湯,湯濃又多料,有豆腐,蜆,久菜等,好啱口味。
晚餐有白飯一碗,軟綿綿。
再點多個炒年糕大家食下,一個人一定食唔哂,好多年糕好飽呀。
再點左凍柚子蜜,好甜好正。
特價晚餐餐牌,平過茶餐廳已經有正宗韓國菜食,仲去邊度揾呀。
2016-04-15
2016-04-15 574 浏览
因為係旺角返part-time的關係,成日跟同事去附近食野但最難忘既同埋放假都要特登走出去食既 莫過於 「梨滿園」店員個個都好好人,雖然佢地好忙(特別係午市),但都會盡力滿足客人要求!鋪頭都幾大下 有兩邊 仲坐得好舒適店鋪會有小菜(香港比較少韓國餐廳會有,仲要係午市有)特別推介南瓜同蘿蔔南瓜好甜又溶溶地真係好正 蘿蔔係白蘿蔔絲 酸酸甜甜 配埋落個飯到真係好正 係呢到介紹大家我覺得店內 最最最最最最最好食既野就係雞肉粉絲湯!呢個湯濃得嚟又有少少辣(唔係辣粉個隻,係蒜頭既辣味)入面仲有大量配料 e.g雞 大蔥 菇 粉絲 etc.加埋個飯真係岩岩好 好好味!佢地下晝會有個餐牌寫住星期一係咩餐 星期二係咩餐 星期三係咩餐 etc 但其實可以唔洗理個日子~~中意食咩就叫不過有時佢個湯濃度會唔夠 如果已經預左係會食濃味少少可以同佢講聲(不過我通常唔會)順帶一提,佢地既飲品其實好一般奶茶咖啡冇乜味 有時仲冇咖啡添!所以其實熱檸水會最安全 如果可以改善埋就好!!同埋食完會幾大油煙味下 不過為左食就冇計啦姐姐如果有時好忙會漏單或者落錯野,希望大家可以體諒下佢地因為服務行業真係好辛苦!
因為係旺角返part-time的關係,成日跟同事去附近食野
但最難忘既同埋放假都要特登走出去食既 莫過於 「梨滿園」
鋪頭都幾大下 有兩邊 仲坐得好舒適

店鋪會有小菜(香港比較少韓國餐廳會有,仲要係午市有)
特別推介南瓜同蘿蔔
南瓜好甜又溶溶地真係好正

蘿蔔係白蘿蔔絲 酸酸甜甜 配埋落個飯到真係好正

係呢到介紹大家我覺得店內 最最最最最最最好食既野
雞肉粉絲湯
就係雞肉粉絲湯!
呢個湯濃得嚟又有少少辣(唔係辣粉個隻,係蒜頭既辣味)
入面仲有大量配料 e.g雞 大蔥 菇 粉絲 etc.
加埋個飯真係岩岩好 好好味!

但其實可以唔洗理個日子~~中意食咩就叫
順帶一提,佢地既飲品其實好一般
奶茶咖啡冇乜味 有時仲冇咖啡添!
所以其實熱檸水會最安全

如果可以改善埋就好!!
同埋食完會幾大油煙味下 不過為左食就冇計啦

姐姐如果有時好忙會漏單或者落錯野,希望大家可以體諒下佢地
因為服務行業真係好辛苦!
雞肉粉絲湯
  • 辣豆腐牛肉湯
  • 小菜
2016-04-15 343 浏览
✿╮❤╭✿✿雜感女生 好味日記✿˚*•✰。梨滿園韓國料理.地道韓菜。✰•*˚✿✿舌尖上的旺角✿✿❤餓底飯聚❤❤這家韓店「梨滿園韓國料理」是一家令我食過翻尋味的食店本小姐在香港是地主,自然要帶來自寶島的朋友試試今次全女班一起吃,可以放肆一點,開懷點同場加映:是夜很多香港「小鮮肉」在此吃飯寶島朋友勁開心,要留電話!(注:本小姐手機不負責幫人抄牌的!)特選牛肋骨$168喜見肉質鮮嫩,一燒就是香味撲鼻,來自肉質本身的牛香,肉香彈牙,令人食指大動鮮帶子(7粒) $128未燒前大大隻,燒之後仍是大大隻,海鮮濃香,肉脆鮮甜,被群起而秒殺之烤牛脷$88鮮嫩可口,入口即彈,非常入味,令人回味無窮 濟洲島黑毛豬五花腩(無醃)$138本小姐對豬不太好,然而,韓國的五花腩卻是例外,用上乘黑毛豬令人吃到出色的豬肉香,包上菜吃,更脆更香鮮大蝦(4隻) $128大隻肉厚,色相俱佳,味道有鹽香水冷麵 $70醋食冷麵,感覺晶瑩剔透,入口的滑滑酸酸甜甜,彈牙爽口,開胃之作❤梨滿園韓國料理 ❤旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈Deli2 1樓❀
✿╮❤╭✿

✿雜感女生 好味日記✿

˚*•✰。梨滿園韓國料理.地道韓菜。✰•*˚

✿✿舌尖上的旺角✿✿

❤餓底飯聚❤

這家韓店「梨滿園韓國料理」是一家令我食過翻尋味的食店

本小姐在香港是地主,自然要帶來自寶島的朋友試試

今次全女班一起吃,可以放肆一點,開懷點

同場加映:是夜很多香港「小鮮肉」在此吃飯

特選牛肋骨$168

鮮帶子(7粒) $128

烤牛脷$88

鮮嫩可口,入口即彈,非常入味,令人回味無窮

濟洲島黑毛豬五花腩(無醃)$138

本小姐對豬不太好,然而,韓國的五花腩卻是例外,用上乘黑毛豬

令人吃到出色的豬肉香,包上菜吃,更脆更香
鮮大蝦(4隻) $128

大隻肉厚,色相俱佳,味道有鹽香
水冷麵 $70

❤梨滿園韓國料理 ❤

2016-04-12
庆祝纪念
纪念日
  • 烤牛脷
2016-04-15 355 浏览
每逢與朋友去旺角食飯, 及佢地想食韓國食品的時候我就會即刻推介e間 食物質素有水準, 又可以叫熟食又可以自己燒真係諗唔到另一選擇E間既餐前小菜都整得好好,每次小菜一上到枱,好快就會比人清左清新, 爽口, 味美E度既牛都非常好味,特別係牛肋骨每次來到都會叫特選牛肋骨(有醃及冇醃)淨食或加埋生菜包成生菜包都非常好味今日餐廳仲推介我食紅燜牛肋骨 竟然咁好味紅燜牛肋骨內有牛肋骨、紅蘿蔔和洋蔥三種食材都燜得非常入味, 軟腍 ,  海鮮類都非常美味鮮大蝦及鮮帶子都非常大隻口感甚佳, 每口都啖啖肉,食左咁多野, 叫左之農酒容易入口, 味道微甜石頭鍋飯都非常出名,價錢只需 $68牛肉質素一流, 香氣四溢人參雞湯 ,味道唔太濃, 雞肉又多, 食完整個人都好温暖哦
每逢與朋友去旺角食飯, 及佢地想食韓國食品的時候
我就會即刻推介e間

食物質素有水準, 又可以叫熟食又可以自己燒
真係諗唔到另一選擇

E間既餐前小菜都整得好好,
每次小菜一上到枱,好快就會比人清左
清新, 爽口, 味美
餐前小菜
E度既牛都非常好味,
特別係牛肋骨
每次來到都會叫特選牛肋骨(有醃及冇醃)
淨食或加埋生菜包成生菜包都非常好味
特選牛肋骨(無醃)
特選牛肋骨(有醃)
生菜包配料
今日餐廳仲推介我食紅燜牛肋骨
竟然咁好味
紅燜牛肋骨
內有牛肋骨、紅蘿蔔和洋蔥
三種食材都燜得非常入味, 軟腍 ,

海鮮類都非常美味
鮮蝦
鮮帶子
鮮大蝦及鮮帶子都非常大隻
口感甚佳, 每口都啖啖肉,
農酒
食左咁多野, 叫左之農酒
容易入口, 味道微甜
石頭鍋飯(牛肉)
石頭鍋飯都非常出名,價錢只需 $68
牛肉質素一流, 香氣四溢
高麗人參雞湯
人參雞湯 ,味道唔太濃, 雞肉又多, 食完整個人都好温暖哦
鹽燒鯖魚
烤牛脷
2016-04-14
餐前小菜
特選牛肋骨(無醃)
特選牛肋骨(有醃)
鮮蝦
鮮帶子
農酒
高麗人參雞湯
2016-04-15 473 浏览
辛苦的工仍過後,終於有空跟朋友們見面,今天由朋友發辦,選擇一家比較平民的餐廳餐廳位於旺角女人街的中部,地方比較隱密,幸好有2016年有GPS裝修看似是普通韓國餐廳,沒有華麗裝修,食物會挽回分數嗎?簡單低調的茶具未昇蓋的燒爐,聽說有2種功能,一種是燒肉,另一種是用來做海鮮火鍋晚上7時半未見人流,可能是星期3的關係吧餐廳的menu也是相當平平無奇,沒有任何噱頭,但更顯得傳統的珍貴先來一杯甘吉蜜,味道滋潤,對於辛苦的一天,有著特別的意義燒爐開動了,十分期待呢紅燜牛勒骨,味道相當不錯,肉味香濃,配上湯汁一起吃更佳,小的份量已足夠2人吃了前菜是在牛勒骨上台後才出場,不過平平無奇,不建議花時間在這兒燒肉醬汁也是這時候上場特別喜歡這兒的特選牛勒骨,黑毛豬,燒出來味道十分香豔入口味道更覺香醇,想不到價格便宜的餐廳也有不錯水準老實說肉質不是上乘,但味道和口感也是不錯,一定程度上出乎我們意料之外最後來了一個人參雞湯,樣子看起來像是粥,湯味不太濃,不過雞肉頗多,吃了後有飽肚的感覺餐廳價格便宜,但食物沒有因此而求其處理,值得一讚

裝修看似是普通韓國餐廳,沒有華麗裝修,食物會挽回分數嗎?
簡單低調的茶具
晚上7時半未見人流,可能是星期3的關係吧
先來一杯甘吉蜜,味道滋潤,對於辛苦的一天,有著特別的意義
燒爐開動了,十分期待呢
燒肉醬汁也是這時候上場
特別喜歡這兒的特選牛勒骨,黑毛豬,燒出來味道十分香豔
入口味道更覺香醇,想不到價格便宜的餐廳也有不錯水準

餐廳價格便宜,但食物沒有因此而求其處理,值得一讚

2016-04-15 433 浏览
經常到旺角離逛街,但一直未有發現威達商業大廈的存在,原來大廈內開設了數間食肆,由於友人經已到過這裡吃過,覺得價廉物美,就推介我們到了位於1樓的梨滿園餐廳的大門前有著一塊大紙牌寫上數款超值晚市套餐,有2人-6人套餐,價錢介乎於$248-$688之間,晚餐平均只需百多元一位,蠻底吃的店內地方雖然不算太大,但主要以梳化卡座為主,所以不會過於擠迫。加上磚牆及少量木系裝修,整個環境令人覺得舒服農酒 $100開始時先點些飲品,起初只是要了一杯冰凍的柚子蜜,但看到友人們要點了一枝農酒,就試了一點。農酒應該是米酒的一款吧,沒想到農酒味道甜甜的,還帶淡淡的蘋果香,而且酒精成份不算太多,非常容易入口秘制豬手(跟生菜) $238一大盤的秘制豬手,份量甚多,將豬手起肉拆骨後,再把豬手片切成一片片的,最後再灑上大量芝麻,賣相吸引非常。然而豬手的皮下脂肪不算太多,而且豬皮富口感,再沾上秘制,味道不錯,只是略嫌豬手肉不夠嫩滑,有點可惜特選牛肋骨(醃) 350g/$168一整條長長的牛肋骨被醃料染成了淡啡色,直接原條放到鐵板上,燒至表面帶微焦後隨即剪成一件件。牛肋骨醃得入味,不過油份甚高,可放到生菜片上,再加片生蒜及
農酒 $100

秘制豬手(跟生菜) $238

特選牛肋骨(醃) 350g/$168
[分數:8/10]

一整條長長的牛肋骨被醃料染成了淡啡色,直接原條放到鐵板上,燒至表面帶微焦後隨即剪成一件件。牛肋骨醃得入味,不過油份甚高,可放到生菜片上,再加片生蒜及少量醬料同吃,惹味之餘又能減去一點膩感,美味非常
紅酒醃五花腩片 150g/$98
[分數:7/10]

五花腩同樣是韓烤必吃之選,紅酒醃五花腩片一客有3條,3條也是長長的,放到鐵板上長度剛剛好。經烤過後的腩肉的皮脂減少了,換來了香軟的皮層,腩肉的肉質較肋肉硬一點,豬皮富彈性,不過雖說經紅酒醃製過,但不太感受到酒香,還是加片生蒜片同吃就更惹味了
鮮帶子(7粒) $128
[分數:8/10]

吃過兩款肉食後,我們還點了兩款海鮮,一款是鮮帶子粒,而另一款是鮮大蝦,兩款的賣相同樣吸引。鮮帶子一客有7粒,每粒帶子上也添上了少許蒜汁,蘿蔔及蔥花作點綴。輕輕把帶子的兩則燒熟即可,帶子肉質爽彈,味道鮮甜,再加上少量蒜蓉提味,口感味道同樣不錯
鮮大蝦(4隻) $128
[分數:8/10]

另一海鮮就是鮮大蝦,價錢跟帶子一樣同樣是$128,不過大蝦只有4隻。店方已預先為客人把大蝦開邊挑腸,再在內裡加入了少量香蔥提味,蝦肉入口帶點蒜香,肉質同樣富彈性。吃過蝦肉後,再取一件蝦頭試試,經燒過後的蝦頭表面香口之餘蝦頭膏味帶甘香,比蝦肉還要好吃呢
石頭鍋飯(牛肉) $68

[分數:7.5/10]

最後還要了一客石頭牛肉鍋飯作結,石鍋飯上是滿滿的牛肉片,菜絲及紫菜碎。送到後店員再為我們拌勻鍋飯,由於stella我不能吃辣,所以沒有把辣椒醬加到飯內一同拌勻。石頭鍋飯足料非常,每啖也能吃到不同的配料,不過略嫌飯粒較軟,建議石鍋飯送到後,先放一會,待飯粒的表面帶微焦就完美了

梨滿園韓國料理 (旺角)
以上消費:$ 1,021
味道:7.5/10
環境:8/10
服務:7.5/10
衛生:7.5/10
抵食:8/10
2016-04-08 669 浏览
今日等好友放工,扮遊客咁行咗一陣女人街,就決定近近地食個韓燒, 無意中發現有棟新裝修大廈,樓下有餐廳梨滿園嘅指示牌就上去試試看。入到餐廳時大約7:30,都差不多滿座,店員都好快安排我地入座,多以四人或六人咭位,燈光都集中餐枱上,方便我呢啲相機食先嘅朋友影相。餐枱乾淨簡單,店員會送上冰水或熱茶,另外仲有個款配菜,有酸蘿蔔、泡菜及麻油南瓜,再睇睇餐牌,肉類都係$68起,海鮮就$128,麵及飯食$68起。農酒 $100食韓燒點可以唔飲番杯!雖然咱飲唔到清酒呢啲咁濃,但係呢款米酒啲蘋果味,相當易入口,酒精只有6%,兩個人share飲一支都唔會醉,餐廳仲用小碗比客人飲酒,相當有風味。特選牛肋骨(醃) 350g/$168當你試過一次燒牛肋骨,第二次都會嗌,因為廚師將牛肋骨先起肉,令到醬油及味醂更加滲入,未到因而更出色,而且厚薄要平均都幾有難度,而且睇落無咩脂肪,一啲都唔肥,味道都幾惹味。將佢放落鐵板上面,先煮熟一面,緊記唔可以太心急將佢反轉,見到一邊開始熟,就繼續燒第二面,因為如果反轉幾次,水份就會容易流失,如果要保留肉汁就要咁做啦!之後用鉸剪,剪到適合嘅大細方便包生菜食。烤無骨雞脾肉(加辣) 1
農酒 $100
特選牛肋骨(醃) 350g/$168
烤無骨雞脾肉(加辣) 150g/$68
今日想食啲辣嘢,就嗌個辣雞脾肉,睇落紅噹噹咁,醃料非常足夠,就鐘意將肉燒到焦燶,食落帶點香辣,份量足夠。
水冷麵 $70
最後嗌個水冷麵,熱氣全消,冷麵就放係清湯中,上面放滿滿嘅雪梨及青瓜條,同半隻雞蛋,食之前可以剪開麵條,就更加方便同朋友分享!
梨滿園韓國料理 Lee Moon Yuen Korea Restaurant
星期一至日: 12:00-23:00
Tel: 2660 7368
2016-04-05 438 浏览
上次同朋友吃過一次梨花園, 朋友之後老是嚷: 為什麼我們上次不飲酒?好吧, 旺角很近我家, 捨命陪君子, 飲一口都面紅的我陪你再來一次飲一下吧…一來就叫一支農酒這個酒的顏色很白、有點渾濁,很有豆漿的感覺, 而且還是膠樽裝, 外觀上真是不太像一支酒我上網查過, 這是將酵母放入米、小麥等穀物,待其發酵釀造;因這種酒發源自農民,農民喜將之攜帶在務農時飲, 所以就叫農酒未飲就嗅到一陣甜香, 飲一啖, 清甜不嗆喉所以不覺不覺又點多了另一支, 這一次這支聽說是有杏仁成份, 飲下去竟然有點似香蕉!提一提, 明明就是液體,不過原來也很飽肚, 大家點菜時不要眼大肚窄當然飲酒也得吃美食吧~~~~燒帶子每次都必點的, 每隻都新鮮肥大, 我們喜歡外邊燒得”重手” 一點, 就可以吃到外脆內軟, 解甜嫩滑又香口的感覺了特選牛仔骨(已醃)未燒已傳來陣陣香味, 而且好長的一條, 一邊燒一邊已好興奮那個醃料就是很韓式的味度, 加上燒過了非常香口, 連骨的用特別有牛香, 令人吃完再吃, 停不下來辣泡菜餅很香口,但不夠辣, 質感跟廣東小菜的煎薄餐很似! 這兒落油恰到好處不會見到/ 吃到一口油, 又又不會太乾身!當然小不了小
一來就叫一支農酒
未飲就嗅到一陣甜香, 飲一啖, 清甜不嗆喉
當然飲酒也得吃美食吧~~~~
燒帶子
特選牛仔骨(已醃)
未燒已傳來陣陣香味, 而且好長的一條, 一邊燒一邊已好興奮
辣泡菜餅
當然小不了小碟配菜, 生菜和味增汁菜
就此, 多謝收看(鞠躬)
2016-04-01
2016-04-05 531 浏览
從朋友口中得知女人街有間韓國餐廳又抵又好食,今日終於約到班friend一齊試下。特選牛肋骨(無醃) $168/350g特選牛肋骨(醃) $168/350g來到食韓國菜當然要食牛肋骨,好大件又抵食,而且肉質鮮嫩。牛肋骨肉汁鮮甜,口感一流我和朋友也愛食帶子,這裡的帶子$128,如圖所見一共七粒,好爽脆,軟硬適中,燒完外脆內軟。這個牛肉石頭鍋飯也是必食之選,價錢又是相當抵,只是 $68一路食一路仲有煙出,又熱又正,牛肉質素一流,肥薄適中。片片均勻,牛肉香配合鍋飯的飯香,香氣四溢。另外order了個小的海鮮煎香蔥餅$58淡淡的蔥香令人感到開胃,餅身煎得好香脆這個瑪格麗米酒強烈推介,相當好飲。甜甜地,入口又有些乳酪的滑溜感覺。據聞酒精濃度很低,只有6%,飲多些也不怕醉今餐食完已經想快些再encore。
特選牛肋骨(無醃) $168/350g
特選牛肋骨(醃) $168/350g

來到食韓國菜當然要食牛肋骨,好大件又抵食,而且肉質鮮嫩。
牛肋骨肉汁鮮甜,口感一流
我和朋友也愛食帶子,
這個牛肉石頭鍋飯也是必食之選,價錢又是相當抵,只是 $68
一路食一路仲有煙出,又熱又正,牛肉質素一流,肥薄適中。
片片均勻,牛肉香配合鍋飯的飯香,香氣四溢。
另外order了個小的海鮮煎香蔥餅$58
淡淡的蔥香令人感到開胃,餅身煎得好香脆
這個瑪格麗米酒強烈推介,相當好飲。
甜甜地,入口又有些乳酪的滑溜感覺。
據聞酒精濃度很低,只有6%,飲多些也不怕醉

今餐食完已經想快些再encore。

2016-03-31
2016-04-04 496 浏览
Korean meal is not allowed to miss their appetizers! yummy spicy kimchi, fresh crispy veggies starts our stomach and mouth perfectly! Before starting the BBQ, we had first deep-cooked ox tail soup! The sweetness is coming out directly from the soup and meat, mixing with a rich flavor of radish and carrot! Everything inside had been cooked to 10 points. They are almost melted in your mouth. Meaty dishes coming one after the other is the old tradition of Korean restaurant. The
Meaty dishes coming one after the other is the old tradition of Korean restaurant. The meat in general is in good quality and worth to what you spent.
The scollpe is wowed!!! Very chew and firm scallopes and in a bigger-than-expected size!
Stone rice is perfect in its rich ingredients.
Geinsen chicken soup and traditional Korean soup was nice also!
  • 鮮帶子
  • 牛肋骨
2016-03-27 610 浏览
好吃的店,我絕對是會安可的,梨滿園就是其中一家了。那天跟朋友約吃飯,朋友突然想吃韓國菜,我們就到了梨滿園了。因為有人生病中,但又要吃韓國菜,所以除了平日點的韓燒,還特別點了燒烤以外的食物。特選牛肋骨這個是 Rain 之前吃過覺得不錯的,雖然醃過會更好吃,但有朋友說想吃未醃的,所以就點了這個,牛肉味會濃一點,沾上鹽吃會很好吃的!紅燜牛肋骨牛肋骨燜得很軟稔,輕易就可以咬開,味道是偏濃,但意外的是帶一點點甜的,可能是因為有洋蔥的關係,除了牛肋骨外,還有一些紅蘿蔔等蔬菜,雖然我不吃,但感覺蠻健康的。秘製豬手最近很想吃豬手,反正韓國的豬手我沒吃過,今次吃到的豬手是比較肥的,但完全不覺得油膩,入口就溶化了,超讚的!大蝦每次必點的就是大蝦,蝦從來都是我的喜愛食物,而且這兒的大蝦非常彈牙,有朋友不吃蝦,所以我多了一隻吃,爽丫!掛著跟朋友聊天,很多都忘記了拍照了...不過整體來說值得我安可的!
好吃的店,我絕對是會安可的,梨滿園就是其中一家了。

那天跟朋友約吃飯,朋友突然想吃韓國菜,我們就到了梨滿園了。

因為有人生病中,但又要吃韓國菜,

所以除了平日點的韓燒,還特別點了燒烤以外的食物。

特選牛肋骨

這個是 Rain 之前吃過覺得不錯的,雖然醃過會更好吃,

但有朋友說想吃未醃的,所以就點了這個,牛肉味會濃一點,

沾上鹽吃會很好吃的!
紅燜牛肋骨

牛肋骨燜得很軟稔,輕易就可以咬開,

秘製豬手

最近很想吃豬手,反正韓國的豬手我沒吃過,

大蝦

每次必點的就是大蝦,蝦從來都是我的喜愛食物,

掛著跟朋友聊天,很多都忘記了拍照了...

不過整體來說值得我安可的!
2016-03-19 901 浏览
去完韓國,仍很懷念韓國菜,朋友試過話好吃,便去一試。點菜後不久,就送上多碟小吃:銀魚仔、泡菜、甜蕃薯、酸青瓜、大豆芽菜 ... 還有一碟忘記了,重點是碟碟都好味,甜酸辣鹹樣樣有,亦弄得夠味,令我很開胃呢。燒烤點了個烤肉拼盤,包括:牛肋肉、牛肉、五花腩及豚肉。所有肉都很新鮮,沒有醃製,跟任食的韓國燒烤完全不同,最好吃當然是牛肋肉啦,好juicy,其次是五花腩,跟韓國食的很相似,燒烤完放入口完全沒有油淋淋的感覺。我們還點了兩個一人餐,牛肉炒粉絲及泡菜豆腐湯,每個餐都送個飯及一罐罐裝汽水,兩個餐都好吃,但我想介紹下個湯,甜甜辣辣的,豆腐又是切到細細的,很滑,同我在韓國食過很相似,不過仍是韓國地道的好味多些。

2016-03-18
2016-03-17 913 浏览
偽韓妹子又出動啦﹗今次又捉埋老公一齊陪我食韓國野,前排成日聽同事講旺角女人街有一間又平又好食嘅韓國餐廳叫梨滿園,於是已經一直好想試,咁岩新年個排同老公出開旺角睇戲,於是終於去食左一餐。一埋位已經感覺良好,因為有6小碟擺滿係枱,顯得出餐廳非常有誠意,味道好正宗,同去韓國當地餐廳食個D好似,而且重點係可以無限添加,正丫﹗點左生牛肉,講真我第一次食生牛肉,其實有D驚驚地,不過老公話好正,所以最終都係試左。試左一啖之後,我發現原來生牛肉係好好味架﹗肉質鮮嫩,而且沒有腥味,配埋梨肉,感覺好FRESH丫﹗聽朋友講去梨滿園食野,一定要點水冷麵,於是當然唔好錯過啦。食肉獸老師一睇見,即時黑面。不過唔理佢啦,我有我食,加醋食,感覺酸酸甜甜勁開胃,而且口感好彈牙,感覺清新。食韓國野當然要食燒肉,今次點左烤牛肉同特選牛肋骨(無醃),HK168/350g,真係平到笑,可以話係大件夾抵食,而且肉質鮮嫩,見到已經流口水。烤牛肉肉質嫩滑又入味。而特選牛肋骨肉汁鮮甜,而且口感一流。最後,愛食帶子的我,當然要點鮮帶子啦﹗珍寶size的帶子,一客7粒,只需hk128,你話係咪抵先﹖帶子好爽脆及鮮甜,燒完外脆內軟,真係正到

烤牛肉肉質嫩滑又入味。而特選牛肋骨肉汁鮮甜,而且口感一流。
最後,愛食帶子的我,當然要點鮮帶子啦﹗珍寶size的帶子,一客7粒,只需hk128,你話係咪抵先﹖帶子好爽脆及鮮甜,燒完外脆內軟,真係正到暈了﹗

2016-03-01
  • 蛋伴生牛肉絲
  • 水冷麵
  • 特選牛肋骨
  • 鮮帶子
2016-02-24 1585 浏览
每年都會喺屋企一家人食團年飯今年剛好有個facebook抽獎中左個四人餐所以就揀左黎呢度食個團年飯套餐包括八小碟 我最鐘意係南瓜 甜甜地 炆得好淋 烤肉拼盆 有牛肉 牛舌 五花豬 同雞肉牛肉醃得入味 沾上小量烤肉嘅鹽更突出鮮味牛舌爽口 厚度適中 唔會有韌嘅感覺豬肉肥瘦分配平均 入口唔會油膩雞肉爽口 但火候比較難控制 比較容易變老燒靖魚配上檸檬 入感覺清新 但可以縮短煎嘅時間 會更滑更易入口泡淨煎餅呢個係唯一一個有泡菜 但我老豆都食嘅泡菜食品煎得香口 唔會好重泡菜味 亦唔會有粉粉嘅感覺薯仔蘿蔔炒雞肉鍋香辣惹味 送飯一流 而且薯仔蘿蔔炆得入味另外 我地仲叫左韓式豬手上次食過之後就忍唔住想再食可以用軟嫩滑 黎形容佢地 包埋生菜食 可以或低油膩感牛助骨佢嘅牛肉好新鮮 所以唔需要醃料都好鮮味而家嫩滑多汁 推介
每年都會喺屋企一家人食團年飯

佢嘅牛肉好新鮮 所以唔需要醃料都好鮮味

而家嫩滑多汁 推介
2016-02-04
2016-01-26 3545 浏览
家住火車沿線, 所以出旺角非常方便, 朋友說女人街開了一間挺不錯的韓國菜, 這天特意來會一會!坐下來先叫杯柚子蜜, 呷一口,不太甜,有柚子味, 不是用平價柚子醬, 合格!韓國菜最吸引人的前菜:泡菜夠味, 清爽, 我ENCORE了兩次來過紅燜牛肋骨一上台已呼呼出煙, 加上沙沙的聲音和很”牛” 的香氣, 完全是滿足視覺, 聽覺和嗅覺!牛肋骨肉質很林身, 我用筷子一壓,肉都凹下去, 即是觸覺也很好入口好有牛味, 而且很香, 吃得人都想溶化掉! 精華所在竟然是蘿蔔!!! 甜得來又好入味!韓燒當然要配上生菜! (竟然還有醬)也有這個似是加了醬汁的菜這是特選牛肋骨醃得很夠味, 超香口濟洲黑毛豬五花腩很嫩滑海鮮辣麵不是辣得嗆的那種, 而且韓式帶酸的辣味竟然提起了海鮮的鮮味, 整個很香而且很足料, 很多蝦,又大隻這裡果然不錯強烈建議老板推出甜品~~~~~就此, 多謝收看(鞠躬)
韓國菜最吸引人的前菜:
泡菜夠味, 清爽, 我ENCORE了兩次
來過紅燜牛肋骨
韓燒當然要配上生菜! (竟然還有醬)
也有這個似是加了醬汁的菜
這是特選牛肋骨
醃得很夠味, 超香口
濟洲黑毛豬五花腩
很嫩滑
海鮮辣麵
而且很足料, 很多蝦,又大隻
這裡果然不錯
強烈建議老板推出甜品~~~~~
就此, 多謝收看(鞠躬)
2016-01-05