2016-06-10 281 浏览
新式韓燒店愈開愈多,間中都想去返傳統啲既,呢間喺旺角女人街,夠晒方便,而且好評不少,即管試下先:紅燜牛肋骨牛肋骨燜得好腍,蘿蔔亦好入味。海鮮煎香蔥餅睇相都見到材料豐富,煎得好香口。辣滑豆腐海鮮湯豆腐果然好滑,海鮮都足料,但鍾意辣既可能兼唔夠辣。燒烤方面,為左遷就朋友,只燒了兩款海鮮,鮮大蝦 & 鮮帶子,兩款都好大隻新鮮。

紅燜牛肋骨
牛肋骨燜得好腍,蘿蔔亦好入味。

海鮮煎香蔥餅
睇相都見到材料豐富,煎得好香口。

辣滑豆腐海鮮湯
豆腐果然好滑,海鮮都足料,但鍾意辣既可能兼唔夠辣。

2016-06-09 354 浏览
旺角區揾食,很多選擇。朋友推介呢間韓燒店。食完我都覺幾讚呀!大家都係食肉獸。紅燜牛肋骨(大)$158先來紅燜牛肋骨打底。牛肋骨超軟身、鬆化入味。有點驚為天人之感,餸飯必選。連蘿蔔也是極入味,停不了口,絕對必點!鮮帶子$128帶子有成7粒。超厚身又大大粒。又有蒜泥、牛油等,令它更惹味。好少韓燒有此質素的帶子,值得推介!烤無骨雞脾肉(不辣)$68無骨雞脾肉好入味。雖然不辣,但依然非常入味及滑嫩。不會只有外皮有味,而內裏無味。大大碟都係$68,好抵食。烤牛脷$88牛脷薄燒易熟。可以点韓式醬食,肥美又滋味。最緊要是晚朋友做大廚,全程燒得靚靚給我們食!好滿足的一班食肉獸!

旺角區揾食,很多選擇。
朋友推介呢間韓燒店。
食完我都覺幾讚呀!
大家都係食肉獸。
紅燜牛肋骨(大)
先來紅燜牛肋骨打底。
牛肋骨超軟身、鬆化入味。
有點驚為天人之感,餸飯必選。
連蘿蔔也是極入味,停不了口,絕對必點!
帶子有成7粒。
超厚身又大大粒。
又有蒜泥、牛油等,令它更惹味。
好少韓燒有此質素的帶子,值得推介!
烤無骨雞脾肉(不辣)
無骨雞脾肉好入味。
雖然不辣,但依然非常入味及滑嫩。
不會只有外皮有味,而內裏無味。
大大碟都係$68,好抵食。
牛脷薄燒易熟。
可以点韓式醬食,肥美又滋味。
最緊要是晚朋友做大廚,全程燒得靚靚給我們食!
好滿足的一班食肉獸!

2016-06-05
2016-06-01 325 浏览
11點幾去到旺角,真係無乜地方有野食...搵搵下行到依間,好似都未開,不過waiter勁好人比我地入去坐住先!今日天氣異常地熱,完全感受到人間有情!D野食仲要唔貴!同男友2人食左3個餐🙈🙈🙈都係160幾蚊!餐牌都幾多野揀我地就叫左年糕、芝士泡菜石頭鍋、人蔘雞湯叫左野食,即刻會有前菜送上來個泡菜岩岩入口唔辣,但會愈食愈辣,幾正!蘿蔔絲咸咸地好開胃,其他就不過不失。首先到既竟然係石頭鍋飯!好熱個樣好正!不過唔落醬就好淡,落左醬又無乜芝士既口感,但就好惹味年糕唔算多,但個汁好正,最後用飯撈個汁!人蔘雞,半隻雞咁煮,個waiter好主動問我地要唔要幫手剪依個餐有埋個飯!個湯幾好味,不過就飲唔到人蔘味...但總結間野真心唔錯!
11點幾去到旺角,真係無乜地方有野食...

今日天氣異常地熱,完全感受到人間有情!

D野食仲要唔貴!同男友2人食左3個餐🙈🙈🙈都係160幾蚊!

餐牌都幾多野揀
1991 浏览
我地就叫左年糕、芝士泡菜石頭鍋、人蔘雞湯

叫左野食,即刻會有前菜送上來
個泡菜岩岩入口唔辣,但會愈食愈辣,幾正!

蘿蔔絲咸咸地好開胃,其他就不過不失。

首先到既竟然係石頭鍋飯!
年糕唔算多,但個汁好正,最後用飯撈個汁!
人蔘雞,半隻雞咁煮,個waiter好主動問我地要唔要幫手剪
2016-05-30
午餐
2016-05-20 423 浏览
朋友提議食韓燒,見到旺角呢間咁多like,試下啦~就中伏  so難食餐廳唔算大,裡面燈光有d暗,而且靠墻排凳連住個爐,坐得唔舒服,仲有蚊 佢有dinner set同單點,服務認真一般~都算,仲要落錯單,拿錯野! 食物質素好一般,三樣野埋單356 性價比超低,超低,超低~重要野要講三遍!先上前菜,kimchi同超市d冇分別,其他味道都ok,偏淡黑毛豬頸肉,同menu上照片相差甚遠。我地叫咗冇醃,好後悔~因為佢d醬都唔好食,唔係韓式辣椒醬,似係豆瓣醬 豬頸肉味道同街市d一樣,食唔出係黑毛豬 落單要無醃,佢拿錯醃咗噶牛肋骨,仲幫我地剪埋。佢話可以換番,不過算啦~雖然醃咗,but食唔出醃料味,又冇咗d牛肉味~so普通到令我冇聲出 呢個海鮮煎餅係最ok。不過我落單明明指住dinner set個menu,好明顯個staff自以為我地單點一細份煎餅,個set寫住有湯,有飯~完全失蹤咗lor。煎餅味道偏淡,上檯熱熱地,雖然海鮮就冇乜,不過都算厚度適中,味道可以。最後結論,呢間幫襯一次就夠
朋友提議食韓燒,見到旺角呢間咁多like,試下啦~就中伏
 so難食

性價比超低,超低,超低~重要野要講三遍!

先上前菜,kimchi同超市d冇分別,其他味道都ok,偏淡
前菜
豬頸肉味道同街市d一樣,食唔出係黑毛豬
黑毛豬頸肉
牛肋骨
海鮮煎餅
最後結論,呢間幫襯一次就夠
2016-05-19
海鮮煎餅
2016-05-06 458 浏览
我的好朋友生日,她十分繁忙,只能抽到一個平日的tea time給我,她是個韓風女子,所以吃盡了現代韓風的餐廳,而我帶她來到最傳統的韓餐,希望她有所得著吧!我們坐著,餐廳都有大約7,8枱,想不到下午茶那麼多人的呢,見到他的下午茶餐都是$30-40,都可以的呢!職員就送上6款的前菜讓我們開開胃,我最喜愛的是菠菜,薯仔絲,非常好的開始!然後,這是朋友的生日tea所以讓他豪點吧!點了個醃及沒醃的牛肋骨,沒醃的牛肋骨肉質很新鮮,非常有咬口,多汁,正正是牛原本的肉汁。牛舌都是加分之一,非常嫩滑!鮮味!有咬口!醃牛肋骨,味道就變得濃味得多,配以白飯就非常好的呢!點了一些海鮮,帶子及蝦。海鮮非常鮮味 及 及新鮮!帶子是最令人回味不過!令人回味無窮!樂而忘返!這個傳統的食法!我朋友大讚不已!
我的好朋友生日,
她十分繁忙,只能抽到一個平日的tea time給我,
她是個韓風女子,
所以吃盡了現代韓風的餐廳,
而我帶她來到最傳統的韓餐,
希望她有所得著吧!

我們坐著,餐廳都有大約7,8枱,
想不到下午茶那麼多人的呢,
見到他的下午茶餐都是$30-40,
都可以的呢!

職員就送上6款的前菜讓我們開開胃,
我最喜愛的是菠菜,薯仔絲,非常好的開始!
然後,這是朋友的生日tea所以讓他豪點吧!
點了個醃及沒醃的牛肋骨,
沒醃的牛肋骨肉質很新鮮,
非常有咬口,多汁,正正是牛原本的肉汁。
牛舌都是加分之一,
非常嫩滑!鮮味!有咬口!
醃牛肋骨,味道就變得濃味得多,
配以白飯就非常好的呢!
點了一些海鮮,帶子及蝦。
海鮮非常鮮味 及 及新鮮!
帶子是最令人回味不過!
令人回味無窮!樂而忘返!
這個傳統的食法!我朋友大讚不已!
2016-05-05 1072 浏览
平時整日同朋友去食自助韓燒, 月尾大家出左糧, 決定去食好d,聽朋友介紹旺角梨滿園有韓燒之外, 仲有道地的韓國料理,一於同朋友們去食! 好才有訂位, 估五到平日夜都幾多人黎食!呢度環境都好乾淨整齊前菜仲有6款唔同的小食雖然我地今次主要食燒肉, 但見到隔離台果碟豬手好吸引,忍唔住點左!<秘制豬手跟生菜>份量十足, 大大一盤廚師好細心先將豬手起肉拆骨, 再切成一片片的,再灑上香香的芝麻, 望落賣相已經非常吸引豬皮口感juicy, 肉質幼嫩, 再沾上秘制, 令人回味! 5個女仔點左好多肉!!<特選牛肋骨(無醃)>兩大條無醃過的牛肋骨, 更保留左牛肉的鮮味,將原條放上爐煎好一面再反轉煎另一邊,肉質鮮嫩, 散發出濃濃的牛肉香味!<紅酒醃五花腩片>五花腩用紅酒醃過, 燒的時候散發出紅酒的香味,食果時反而味道冇禁濃烈,口感幾特別!<燒牛脷>廚師刀功唔錯, 牛脷切得薄身,燒大約30秒左右, 唔洗全熟透口感彈牙有韌,因為冇經過醃製, 更保留它的原汁原味!<帶子 /7粒>每一粒都大大粒, 脹卜卜新鮮彈牙, 五洗點任何醬汁都非常
平時整日同朋友去食自助韓燒,
月尾大家出左糧, 決定去食好d,
聽朋友介紹旺角梨滿園有韓燒之外, 仲有道地的韓國料理,
一於同朋友們去食!
好才有訂位, 估五到平日夜都幾多人黎食!
呢度環境都好乾淨整齊
前菜仲有6款唔同的小食
雖然我地今次主要食燒肉,
但見到隔離台果碟豬手好吸引,
忍唔住點左!

<秘制豬手跟生菜>
份量十足, 大大一盤
廚師好細心先將豬手起肉拆骨, 再切成一片片的,
再灑上香香的芝麻, 望落賣相已經非常吸引
豬皮口感juicy, 肉質幼嫩, 再沾上秘制, 令人回味!
秘制豬手跟生菜
5個女仔點左好多肉!!
<特選牛肋骨(無醃)>
兩大條無醃過的牛肋骨, 更保留左牛肉的鮮味
,將原條放上爐煎好一面再反轉煎另一邊,
肉質鮮嫩, 散發出濃濃的牛肉香味!
<紅酒醃五花腩片>
五花腩用紅酒醃過, 燒的時候散發出紅酒的香味,
食果時反而味道冇禁濃烈,
口感幾特別!
<燒牛脷>
廚師刀功唔錯, 牛脷切得薄身,
燒大約30秒左右, 唔洗全熟透
口感彈牙有韌,
因為冇經過醃製, 更保留它的原汁原味!
<帶子 /7粒>
每一粒都大大粒, 脹卜卜
新鮮彈牙, 五洗點任何醬汁都非常鮮味
我最愛的海鮮之一!
帶子 / 7粒
<鮮大蝦 / 四隻>
一客有四隻, 整隻手掌禁大隻
肉質彈牙, 啖啖肉!
鮮大蝦
最後朋友話一定要食呢度的<水冷麵>,
我都係第一次食炸, 用料十足
蕎麥麵配上醃白蘿蔔、青瓜、蛋等
冰冰涼涼, 蕎麥麵口感彈牙,
非常推介的美食!!

如果唔係因為太飽, 仲想食埋炸雞同石頭鍋飯,
我地決定下個月再黎食過!!!
2016-04-21
秘制豬手跟生菜
帶子 / 7粒
  • 特選牛肋骨
  • 帶子
2016-05-03 508 浏览
我這個無飯煮婦,真的再想不到應該吃什麼了,那天跟朋友到了旺角shopping,幸好旺角跟我家只格一條西隧,很快就到達目的地了.選了這間作晚餐,點了很多很多的呢,特選牛肋骨(無醃) 及(醃),由於我們4人太歡喜牛了!我較歡喜無醃的,重點是牛肉汁,太多醃製味道,會失去了牛的重點及鮮甜味道。幸好這兩款都非常味道十足!鮮大蝦(4隻) 及鮮帶子(7粒) 烤新鮮海鮮最合適的呢,大蝦原隻燒,色香味齊全!我較愛這個帶子,烤著帶子的時侯,帶子的肉汁漸漸的流出來,非常鮮甜美味!烤牛脷 ,都是大愛!肉質及肉汁都令人,敬佩的.很多時牛舌都是必點之選,視乎好吃與否吧!還有一些佳餚,未能盡錄。看照片吧..味道到不得了!

我這個無飯煮婦,
真的再想不到應該吃什麼了,
那天跟朋友到了旺角shopping,
幸好旺角跟我家只格一條西隧,
很快就到達目的地了.
選了這間作晚餐,
點了很多很多的呢,
特選牛肋骨(無醃) 及(醃),
由於我們4人太歡喜牛了!
我較歡喜無醃的,
重點是牛肉汁,太多醃製味道,
會失去了牛的重點及鮮甜味道。
幸好這兩款都非常味道十足!

鮮大蝦(4隻) 及鮮帶子(7粒)
烤新鮮海鮮最合適的呢,
大蝦原隻燒,色香味齊全!
我較愛這個帶子,烤著帶子的時侯,
帶子的肉汁漸漸的流出來,
非常鮮甜美味!

烤牛脷 ,都是大愛!
肉質及肉汁都令人,敬佩的.
很多時牛舌都是必點之選,
視乎好吃與否吧!

還有一些佳餚,未能盡錄。
看照片吧..味道到不得了!
2016-04-28 956 浏览
旺角附近做完嘢,上次晚餐時見梨滿園隔離枱個紅燜牛肋骨好似好好味,所以上去試下,即刻叫咗紅燜牛肋骨,跟前菜、白飯同飲品。牛肋骨燜得夠入味,不會過韌又好咬口,蘿蔔也是夠淋夠甜,浄係撈啲汁已經可以食兩碗飯。
午餐
2016-04-21 1194 浏览
又在公司附近吃韓國菜丫, 今次可以點更多不同菜式囉,因為一大班人一起聊天嘛, 有朋友先到, 所以不用等就可以吃啦,很幸福唷~海鮮煎香蔥餅 (小) $58金黃色的, 一看就知道煎得很香口嘛, 而且熱乎乎的,特別美味啦, 內裡還夾有海鮮食材丫~鮮帶子 (7 粒) $128未放入爐燒, 光看賣相已想即時放入口啦, 大大粒的很吸引嘛,帶子新鮮彈牙, 不點任何醬汁也很鮮味呀~烤牛肉 $78 / 150g愛吃肉之人又怎少得了烤牛肉呢, 份量也蠻多啦,絕對能滿足口舌啊~水冷麵 $70蕎麥麵配上醃白蘿蔔、青瓜及蛋等, 第 1 次吃這類帶酸的冷麵,感覺很新鮮清新啦~農酒 $100平常比較少喝含酒精的飲品, 這個很不錯易入口, 外型也像果汁丫,加上盛酒的器皿, 蠻地道的啦~
又在公司附近吃韓國菜丫, 今次可以點更多不同菜式囉,

很幸福唷~
海鮮煎香蔥餅 (小) $58

金黃色的, 一看就知道煎得很香口嘛, 而且熱乎乎的,

特別美味啦, 內裡還夾有海鮮食材丫~
鮮帶子 (7 粒) $128

帶子新鮮彈牙, 不點任何醬汁也很鮮味呀~
烤牛肉 $78 / 150g

愛吃肉之人又怎少得了烤牛肉呢, 份量也蠻多啦,

絕對能滿足口舌啊~
水冷麵 $70

感覺很新鮮清新啦~
農酒 $100

加上盛酒的器皿, 蠻地道的啦~

2016-04-20 4597 浏览
又來朝聖!大概梨滿園呢一間韓國餐廳我已經嚟過超過十次,最吸引我嘅地方係泥過咁多次水準依然,而且推出左好多唔同嘅菜式,唔單止有韓燒,仲有炸雞等等嘅嘢食!大家可以各有所好食多啲唔同品種嘅美食!開業一年幾嘅梨滿園由剛剛開業開始我已經來捧場啊,最欣賞嘅就係佢到現在燒肉燒烤同海鮮嘅水準依然係咁出色,唔會因為將貨就價!而每一次嚟食我都一定會點嘅就係無醃特選牛肋骨,帶子同埋牛脷!特選牛肋骨(無醃)$168兩大條嘅價錢其實真係好抵,無業嘅牛肋骨更能夠突出牛肉的鮮味,只需要完條放響樓上邊煎好一面再反轉多一陣,好快呢個牛肋骨就已經燒好啦!肉質十分鮮嫩而且完全唔會銀鉤落去嘅時候感覺到牛肉嘅香味,其實乜嘢都唔加或者加一塊生菜一齊嚟食,已經食得出佢同其他韓國燒餐廳比較嘅優勝之處!厚薄剛好,而且口感軟身,正!燒牛脷係我另外一個食韓燒或者日燒必點嘅食物,梨滿園嘅燒牛脷呢切得薄身,而且冇醃製過嘅,只係需要喺路上面燒大概40秒左右其實已經熟透啦有落去唔會有韌嘅感覺而且富彈性口感好好!紅酒醃五花腩片今次總是咗個紅酒五花腩,其實呢我自己就對紅酒嘅感覺麻麻嘅,因為個味道有啲怪但係跟朋友話試吓新野,所以我就今次試吓啦!用過紅酒
又來朝聖!
紅酒醃五花腩片
用過紅酒醃過之後呢燒出嚟嘅五花籃冇咗紅酒嗰種味道,返而帶點嘅特別香味,聞落去嘅紅酒未仲會有,但食落去呢就同普通五花籃分別幾大,味道更加有層次,而且口感都好好架!
再來必點鮮帶子
一客七粒,帶子超大隻,很豐滿啊!燒完都唔會縮水,依然都係咁豐滿,脹卜卜,食落去鮮味十足,而且十分之彈牙!頂級水準必點美食啊!
還有鮮大蝦
一客四隻,四隻大蝦已經佔咗成個爐,你就知道佢幾咁大隻,先燒好兩邊然之後再將佢企好微燒多一陣,全隻就會剛剛好地熟啊!香味十足,惹味非常!而且肉質彈牙,啖啖肉!
每次來都會強烈推介呢個水冷麵
冰涼舒適,口感彈牙,而且用料十足,配上酸蘿蔔李子等等更加清新!很高質素嘅水冷麵!份量亦都唔少四五個人分都絕對冇問題!
今次因為係減肥狀態冇食到佢哋嘅炸雞同埋海鮮煎餅,呢度嘅炸雞同海鮮煎餅嘅水準都好高架!而且價格十分之抵,相比喺韓國街嗰邊食嘅話呢會平左一大截啊!
梨滿園韓國料理 (旺角)
旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈Deli2 1樓
2016-04-19 2999 浏览
旺角有如此多韓食店可供選擇,尤其是任食燒烤類,但梨滿園雖然不是任食,卻仍然做得住,加上朋友介紹,自己又想吃點比任食更質高的燒烤肉品(牛魔王),所以就來一試。吃完的確是很不錯,紅燜牛肋骨(小) $98,海鮮煎香蔥餅(小) $58和炒牛肉粉絲 $68是我覺得最好的熱食,而燒烤類亦都新鮮,海鮮家禽種類齊湊腳打麻將,大家看看我的相機食先作品勝過千言萬語。紅燜牛肋骨(小) $98個人嚴重推薦,其實當晚我自己一個吃下整盤,只是小size卻很多肉和蘿蔔,非常入味,甜鹹香味帶有淡淡紅棗味,不是死鹹死甜,加上牛肉酥軟微溶,不像其他地方只是硬硬一舊舊石頭,真的很好吃。回去一定要再點。農酒 $100喝了幾碗,不像平時的甜,有點frizzante(輕微氣泡),輕輕酸味,不錯。特選牛肋骨(醃) 350g/$168鮮大蝦(4隻) $128 鮮帶子(7粒) $128海鮮煎香蔥餅(小) $58不油不粉,厚身調味佳,夠rich,價錢不錯。鹽燒鯖魚 $78這個有點貴,但大家吃得開心。高麗人參雞湯(小) $80裡面有很多米湯。無骨背肩肉 200g/$168好juicy,好鬆軟,鮮味可口,我摯愛。前菜豐盛
超好味
紅燜牛肋骨(小) $98
農酒 $100
特選牛肋骨(醃) 350g/$168
鮮大蝦(4隻) $128
鮮帶子(7粒) $128
很不錯
海鮮煎香蔥餅(小) $58
不油不粉,厚身調味佳,夠rich,價錢不錯。
鹽燒鯖魚 $78
這個有點貴,但大家吃得開心。
高麗人參雞湯(小) $80
裡面有很多米湯。
無骨背肩肉 200g/$168
好juicy,好鬆軟,鮮味可口,我摯愛。
前菜
  • 紅燜牛肋骨
  • 泡菜煎餅
3K
2016-04-19 2140 浏览
出黎買啲野,順便食埋飯先返屋企,見有人派傳單派韓國菜,仲要四十幾蚊就有個晚餐,抵到咁,梗系上黎試下啦,唔講都唔知有棟新大廈專係食市喎。做開韓燒,所以侍應會送上醬料,示意唔燒後亦沒拿走,似乎不會重用幾衛生喎。前菜小碟,甜甜的南瓜不錯,泡菜幾辣。先黎一個招牌菜紅炆牛肋骨,晚市套餐價$78,滿滿一盤幾抵食喎。一窩入面有三、四牛骨,炆得好入味夠火候,一咬已經骨肉分離,配料有紅蘿蔔,白蘿蔔等,食落好鮮甜,汁都飲哂。另一個叫左韓式大醬湯$52,同樣係滿滿一窩。入面有豆腐,蜆,五花腩等,食出海鮮味亦有肉味,湯清帶微辣,同樣好下飯。鐵盒上套餐包飯一個,好大個,滿哂一個鐵盒,飯軟綿係珍珠米,個盒好熱拎唔到上手,真係要好似韓國人咁夾飯食了另外仲叫左海鮮煎餅,好鍾意食韓國煎餅,基乎去到邊都叫黎試下,呢度做得唔錯,餅煎得夠脆有咬口又唔油,海鮮韮菜亦下得多,點埋個酸汁食認真正。朋友至愛年糕又追加了一客,看似小小一碟但十分飽肚,好多年糕,個汁開頭食無乜野,但越食越辣,嘩嘩,有料到呀,但辣得黎幾好味,唔係一味死辣㗎。店員有禮,可慢慢食無趕客,唯一不滿係太多人韓燒,抽風一般,店內都幾油煙味重。
前菜小碟,甜甜的南瓜不錯,泡菜幾辣。
另一個叫左韓式大醬湯$52,同樣係滿滿一窩。
鐵盒上

2016-04-13
2016-04-18 843 浏览
食店環境唔錯~座位又寬敞舒適~無限時..服務都好好order完食物..送上前菜, 生菜及醬料整體前菜好味~雖然無講係"無限refill"但問佢再要"泡菜"~佢地都好樂意送上依間d泡菜都醃得好夠味+好味"精選豬肉拼盤(五花腩,豬肉片,豬頸肉)"($140)豬頸肉有爽彈感~豬肉片入味..2款都好味五花腩超薄片~煎香後比較硬+韌口..味道一般"鮮帶子, 魷魚, 蝦"($108)海鮮料食材新鮮"韓式炸雞(細)"($88)新鮮即炸熱辣辣..金黃香脆~雞肉嫩口"OB啤酒(x2)"($22/支)"農酒"($100)味道幾得意~淡淡蘋果味米酒..甜甜地好易入口整體食物唔錯~海鮮更為出色
食店環境唔錯~座位又寬敞舒適~無限時..服務都好好
order完食物..送上前菜, 生菜及醬料
整體前菜好味~雖然無講係"無限refill"
但問佢再要"泡菜"~佢地都好樂意送上
依間d泡菜都醃得好夠味+好味
"精選豬肉拼盤(五花腩,豬肉片,豬頸肉)"($140)
豬頸肉有爽彈感~豬肉片入味..2款都好味
五花腩超薄片~煎香後比較硬+韌口..味道一般
"鮮帶子, 魷魚, 蝦"($108)
海鮮料食材新鮮
"韓式炸雞(細)"($88)
新鮮即炸熱辣辣..金黃香脆~雞肉嫩口
"OB啤酒(x2)"($22/支)
"農酒"($100)
味道幾得意~淡淡蘋果味米酒..甜甜地好易入口
整體食物唔錯~海鮮更為出色
看完韓劇,好想吃些韓國菜。走到旺角街頭,要吃韓國菜根本不難,但同時有太多的選擇令人無從稽考。朋友吃過多次梨滿園,覺得感覺不錯,因此也選擇了作為今次聚會的地方。在豉油街至登打士街的女人街地段,有個deli2大樓,乘坐電梯到二樓,一出就是梨滿園。梨滿園的價格不算太貴,又有多款韓國菜,包括石頭鍋飯、人蔘雞飯、水冷麵、炸雞、燒肉等等的選擇,對於一群想吃韓國菜的朋友也不會因為韓燒而不能吃到炸雞等等的情況出現。如果主要想吃炸雞,當然是去炸雞專門店啦。但如果沒有太具體的,梨滿園也是可以列入考慮的。而你問梨滿園有什麼菜色最了不起的,我想就是燒肉了。我揀選了幾款作韓式燒肉,另外再加幾款熱食。韓式燒肉如下:特選牛肋骨(無醃) 350g/$168沒有醃過的牛肋骨,反而更吃得到牛肉香味,肉質相當鬆軟,一點也不韌,還帶點炭香呢。而一碟兩整條的牛肋骨可以剪成多片,份量也足四人用。紅酒醃五花腩片 $98大大片五花腩質素相當的不錯,含有較多的脂肪組織,所以口感較為嫩滑,加上用紅酒醃過作調味,不過經過韓烤後沒有太過火的紅酒味,在留有紅酒味之餘更留有肉味,紅酒也為五花腩去了一層油膩!鮮大蝦(4隻) $128韓燒時來燒海鮮
我揀選了幾款作韓式燒肉,另外再加幾款熱食。韓式燒肉如下:
特選牛肋骨(無醃) 350g/$168
紅酒醃五花腩片 $98
鮮大蝦(4隻) $128
韓燒時來燒海鮮是常識吧。梨滿園的海鮮又大件又鮮味,絕對是必點的菜式!單單是這四隻大蝦已經可以撐得起場面,把蝦的兩側燒熟,再剪開中間燒多一會,以確保蝦隻熟透,把啖啖肉的大蝦夾雜著炭燒味,而且黏附蝦羔,足料程度令人滿意。
鮮帶子(7粒) $128
除了大蝦外,帶子也是不能錯過的。帶子超大隻,我想其他韓式燒肉店也未能找到跟他們的帶子一較高下呢。那厚切的帶子,真是和味了。
高麗人參雞湯(小) $80
最近中了韓劇毒,也想來一碗人蔘雞湯。雖然比不上韓國人蔘雞湯的濃郁,但總算有一貫蔘雞湯的清澈,而雞件滑嫩,沾上少許鹽來調味,雞內還有米飯,雖份量不多,但一解韓癮也算不錯。
最重要的是梨滿園性價比高,韓國菜式基本上都在餐牌上。不像最近期興起或是韓國過江龍的餐館只主打某一款菜式,而局限了其他選擇,而價格方面也相當合理,親切的服務也令人吃得愉快。
梨滿園韓國料理
旺角通菜街1A-1L號威達商業大廈Deli2 1樓
2016-04-13
2016-04-17 563 浏览
今日難得約齊前同事食飯, 加上近期韓劇大熱,  一於去食韓國菜啦~上網SEARCH 下OPENRICE,見到呢間餐廳好不少好評,而且係旺角通菜街附近, 十分就腳,於是試下先~一坐底,店員好快比壺茶同埋小前菜, 味道都算OK,個人就比較喜歡醃蘿蔔絲同泡菜,酸酸甜甜非常醒胃~ 之後我地ORDER左: 濟洲島黑毛豬五花腩(無醃): 薄薄的一片給人感覺不油膩,燒既時候再將多餘的油脂燒走了,食落口肥而不膩,反而幾爽口, 最愛佢既麵鼓醬, 夾埋新鮮既生菜一齊捲住食更加好食~紅燜牛肋骨(小) : 呢個真係一流, 牛肋骨燜得火喉十足, 味道濃郁, 而且肉質新鮮, 入口即溶, 忍唔住食左好多件~ 底下既白蘿蔔亦都非常入味, 夠淋同D汁更加帶出到佢本身既鮮甜~石頭鍋飯(牛肉): 一上台已經香氣十足, 配料有牛肉, 芽菜, 生菜及紫菜碎。牛肉份量好多, 而且撈完都不會太老, 熟得岩岩好, 加埋少少甜辣醬會更惹味, 同埋最底部有脆脆的飯焦,食完又唔覺得好熱氣,正!最後點左枝韓國農酒, 自己用小碗裝, 入口甜甜的而且很有米香的味道, 愈飲愈回味總體來說,呢間野都算唔錯, 下次可以再ENCORE~
總體來說,呢間野都算唔錯, 下次可以再ENCORE~

• 牛肋骨