餐厅: 柞木炭家
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
好開心又到聖誕節, 聖誕節大餐是必然的一環, 細個爸爸帶我地二姐妹去快餐店吃, 而家大個出黎賺錢, 當然要吃好D但又不可以浪費.黎到銅鑼灣在最熱鬧的金百利廣場, 處處都光猛猛又迫人. 我地上去3樓的柞木炭家, 坐得舒服又寬敞, 坐定定之後, 飲番杯冰涼的麥茶, Oppa在泡菜罐取出泡菜剪好上碟. 然後開始我地既聖誕大餐, 開心~登登登,  聖誕節韓式燒烤餐 二人份 (其實三個吃, 份量也可以, 嘻嘻)  (文章尾有完整餐單). 餐廳全部用上了炭火燒, 令我想起去了韓牛洞的日子, 好暖既火, 先來吃前菜, 除了開胃韓式伴菜, 聖誕餐還有醬油蝦, 每人二隻好滋味, 仲貼心有手套可以安心吃不會論盡生蝦好靚好生鮮, 醬油不會太咸, 很想再吃, 但後面的更豐富.仁川活鰻魚, 超級超級肥美的鰻魚, 看得出是一條大魚, Oppa先用青檸檬在炸網上擦了一次, 然後平舖, 炭火加上魚油, 香氣溢滿, 魚皮脆卜卜, Oppa 到差不多時候就會剪開魚, 剪的時候已經可以感受到肉質鮮嫩.好肥美的魚肉, 香口的魚皮, 魚油溶入口腔中, 魚肉好似綿花糖般, 一絕.各式不同款式的牛肉, 每款肉都新鮮色澤靚, 有韓牛

然後開始我地既聖誕大餐, 開心~

各式不同款式的牛肉, 每款肉都新鮮色澤靚, 有韓牛也有和牛, 都是最好味肉嫩的. 用生菜包住, 配上生蒜辣椒, 韓醬泡菜, 超好味!!!!!

特別要講一下豬肩肉, 起初也沒有特別注意, 但一入口, 馬上追問oppa, oppa 說是西班牙伊比亞牙的, 用了韓國醬油醃漬, 肉質香嫩, 味道剛好, 香味入口, 加上餐廳的炭火燒, 我們不停在爐上搶吃.

除了肉類還有海鮮, 一大塊墨魚肉放爐火上, 差不多時剪開一塊塊, 肉質厚實爽口, 脆口又有墨魚肉的香甜味, 由於刀功好, 切得好薄一點, 幾乎不用嚼.

豆腐湯跟白飯一碗一起來, 好吃的做法是把飯逐次放入湯內, 好似泡飯般. 湯頭濃又暖胃, 吃完油油的肉之後, 最好是喝一口湯解一解.

最後甜品上了韓國傳統甜點 - 糖餅, 糖餅比較油膩以及甜, 韓國人也很喜歡的懷舊食物之一, 一定要吃.

最後, 多謝一直支持和喜歡我的朋友們, 祝大家聖誕節快樂!!!!
柞木炭家 2019聖誕節韓式燒烤餐
前菜:
名品醬油蝦 Shrimp Marinated in Soy Sauce 4隻

燒烤:
韓牛牛小排 Chuck Tail Flap
和牛牛肋骨邊肉Wagyu Beef Ribs
和牛西冷Wagyu Sirloin
和牛胸腹Chuck Short Rib
韓國醬油醃漬 西班牙伊比亞牙豬肩肉 Spanish Iberian Pork Shoulder Butt with Korean Soy Sauce
仁川活鰻魚Incheon Eel
越南墨魚Squid

Main Courses:
和牛豆腐湯Wagyu Tofu Soup

甜品:
是日精選甜品Today's Special Dessert
飲品二杯.

#柞木炭家 #韓國燒烤 #韓燒 #韓國菜 #Koreanbarbecue #Koreanbbq #THECHARCOALROOMHK #HANWOOEXPERT #Koreancuisine #Koreanfood #KoreanFoodandRestaurants #MerryChristmas
#winter #dinner #Christmas
庆祝纪念
圣诞节
2019-12-18 487 浏览
今晚相約左朋友一齊食番個暖笠笠既《柞木炭家 2019聖誕節韓式燒烤餐》,呢間高級韓烤餐廳裝潢較grand,我地安排坐係卡位,頗舒適既環境!呢度係用柞木炭代替一般火爐黎韓烤,所以一邊燒會發出陣陣炭香味道😌燒出黎既牛更加juicy更滋味!一座低就送上好多細細碟前菜,有蓮藕、南瓜蓉、木耳、泡菜等,泡菜淹得好爽脆又唔太辣,岩晒我地香港人味道!名品醬油蝦4隻:提供膠手套進食,蝦肉算是結實,味道鮮甜,醬油味濃厚,愈食愈有幸福的感覺!我地叫左靚仔oppa幫我地燒,一邊燒一邊介紹每款肉類!韓牛牛小排:輕輕一烤已經油香四溢,油花紋理集中且雪花均稱,好juicy 的口感。和牛牛肋骨邊肉:骨邊肉賦予其咬嚼既咬勁,最適合韓烤,將其包在生菜內+泡菜到齊食更美味。和牛西冷:也是輕輕一烤,肉質柔軟,優質和牛肉身呈現嫩紅色,肥美肉嫩、入口溶化。和牛胸腹:紋路一樣清晰、口感軟嫩帶有嚼勁,經過炭火略為燒烤後油花溶解遍佈肉片,入口即可感受到和牛特有的油脂香氣。韓國醬油醃漬西班牙伊比亞牙豬肩:比豬扒更好味,因沒有骨頭及脂肪更平均,肉質順滑、味道濃郁,用左韓國醬油醃漬味道又唔會太咸!仁川活鰻魚:店員把活鰻魚放在炭爐上燒,燒到佢

我地叫左靚仔oppa幫我地燒,一邊燒一邊介紹每款肉類!
仁川活鰻魚:店員把活鰻魚放在炭爐上燒,燒到佢開始蜷縮,之後就用剪刀剪開4塊,再慢慢烤燒,鰻魚肉厚,完全無細軟骨,外皮更加燒到十分香脆,還可配醬汁一齊食更鮮味多汁!

越南墨魚🦑:顏色好白滑,將每面燒到金黃色,入口爽滑,好有咬勁,個texture 都唔錯,再點醬汁更鮮味!

和牛豆腐湯: 稍有微酸辣,但尚可接受,有溫泉蛋、滑嫩豆腐再加上鮮嫩和牛粒,這道湯味道酸辣開胃,是一道必備的健康養生好湯品!

柞木糖餡餅:南瓜🎃餅皮夾住果仁粒再加上少許糖整成既糖餡餅,幾有創意,食落口又唔會太甜,仲有爽脆既果仁粒增加咬感!
最尾點埋2杯野飲:青檸檬🍋soda and magic soda作結尾!😋😋👍
+++++++++++++++

2019-12-08 479 浏览
叫左2人套餐有🌟醬油蝦好腥,肉質有d淋,好淡味,蝦頭有膏🌟牛肉少量肉汁,有肉味,有二款位置系腌左,夠味,肉都好軟淋🌟海鮮蔥煎餅自己再點左煎餅,粉好厚,又油又濕,煎得唔夠脆,煎餅調味好淡,要點醬汁🌟韓牛海膽卷(單點)燒完韓牛包黎食,反而系海膽味重過牛肉,不過不失套餐仲有雪濃湯,有輕微胡椒味,湯有麵,二個人食,岩岩好呢間店人手唔夠,走前等甜品等左20分鐘,問左幾次無攞黎,最後無食到就走左,而且佢地放底d肉唔會提你點燒都唔會有人幫你燒我覺得佢地既泡菜好好味,又爽又甜,抽風做得幾好,食完個身無味
叫左2人套餐有

🌟醬油蝦
好腥,肉質有d淋,好淡味,蝦頭有膏

🌟牛肉
少量肉汁,有肉味,有二款位置系腌左,夠味,肉都好軟淋

🌟海鮮蔥煎餅

🌟韓牛海膽卷(單點)
燒完韓牛包黎食,反而系海膽味重過牛肉,不過不失

套餐仲有雪濃湯,有輕微胡椒味,湯有麵,二個人食,岩岩好

We have heard much about this place, and finally decided to do Thanksgiving here.We got the most basic set, with choice cuts, and unlimited kimchi. The kimchi is crunchy and delicious. I wish they sell it!!The beef is magic. No matter how well done we grill them, they retain their tenderness and juiciness. Even the fatty bits taste good.After such a rich meal, we are a tad taken aback with their choice of dessert, which is a deep fried cake with cinnamon sugar peanut filling. I mean, for real, c

After such a rich meal, we are a tad taken aback with their choice of dessert, which is a deep fried cake with cinnamon sugar peanut filling. I mean, for real, cinnamon sugar and peanut filling!! We will never complain.

We are already planning our next visit to try other items on their menu... like their prime cuts.
2019-11-25 466 浏览
由於百貨公司做緊大特價,拎住一揪二能又唔想行咁遠,所以去咗對面食韓燒。餐廳裝修都幾零靜,坐得都幾闊落。帶位嘅侍應係台灣人,初頭聽唔明佢講啲乜,後尾諗返先醒起佢問我有冇訂枱。叫咗一個二人套餐+1隻醬油蟹同埋三杯嘢飲,牛肉質素好高。前菜嘅茄子做得好稔,加埋啲醬汁幾好味。橘子梳打。忌廉鮮奶梳打同埋檸檬茶,野飲味道偏甜,但係顏色都幾靚。醬油蟹如果同韓國嗰啲比,一定冇韓國嗰啲咁新鮮,但係啲肉都係實既,係啲蟹膏冇韓國嗰啲咁香,但係用嚟送飯都已經好好啦。有兩片牛肉燒烤完係用嚟做壽司嘅,入口即溶,好好味哦!仲有啲稀少部份嘅牛肉,肉質全部都係優良嘅,今餐雖然都叫幾貴,埋單要1400,但都係值得嘅,因為真係好味。蟹膏配白飯。配菜有好大樽泡菜,任你拎黎食。最後上菜嘅水冷麵,牛展整得好韌,由於大家都好飽嘅關係,所以食淨左好多,個人認為呢個麻麻哋,冇乜必要都唔好散叫啦。隨餐附送嘅甜品,十分之甜,呢個真係麻麻地,應該係韓國傳統的甜品嚟。我幾滿意今餐,因為環境都幾好,如果想食靚嘅牛肉可以黎依度食。

叫咗一個二人套餐+1隻醬油蟹同埋三杯嘢飲,牛肉質素好高。

前菜嘅茄子做得好稔,加埋啲醬汁幾好味。

橘子梳打。

忌廉鮮奶梳打同埋檸檬茶,野飲味道偏甜,但係顏色都幾靚。

有兩片牛肉燒烤完係用嚟做壽司嘅,入口即溶,好好味哦!

蟹膏配白飯。
配菜有好大樽泡菜,任你拎黎食。

2019-10-19 691 浏览
好耐都無黎過金百利食野,個日見公司收左張傳單先知,開左呢間韓國菜,見到話有人參雞,牛骨湯,諗住上黎試,原來裝修都唔錯,仲有佢主打係韓牛 ,所以我都放棄原先諗法 ,打算試下佢d牛🤣🤣 ,佢d豬好好食,d味都好ok,不過今次我地叫左個牛set,有少少所謂既海鮮,但都唔夠飽 ,就再叫左個韓式伴飯,服務係有禮貌既,但d人成日行黎行去 ,有時想叫野食,都要等 ,地方好舒服,好好坐,可能我比較夜入去食,所以無咩人,下次會想試下佢既lunch,dinner佢唔係平嫁,都中上價錢裝修,d位幾好嫁 ,食下野傾下計 烤出黎d野香d 牛ser ,係好食既 ,唔同部位啦豬,五花楠 好好味 配海鮮盤柚子沙律雪濃湯 ,我個人幾鐘意 佢話訂位 送😍 唔錯 兩個人食,最後唔多夠飽,叫左個韓式伴飯,幾多飯下,唔錯 甜蕃薯蓉配香草味既雪糕 唔錯wor 多謝收睇

裝修,d位幾好嫁 ,食下野傾下計

烤出黎d野香d

牛ser ,係好食既 ,唔同部位啦

豬,五花楠 好好味 配海鮮盤

柚子沙律

雪濃湯 ,我個人幾鐘意

佢話訂位 送😍 唔錯

兩個人食,最後唔多夠飽,叫左個韓式伴飯,幾多飯下,唔錯

甜蕃薯蓉配香草味既雪糕 唔錯wor

多謝收睇

2019-09-28 742 浏览
今日同同事由中環落銅鑼灣食午餐同事之前食過呢間 話lunchset幾抵所以一於帶我去試試! 去到餐廳門口都感覺幾high class燈光較暗,氣氛唔錯!Waiter帶咗我地去窗邊卡位,好闊落 坐得好舒服前菜已經好impress 韓式前菜雖然都係腌製食物但係都食得出用料新鮮 因為蔬菜都好爽脆泡菜仲要係擺喺枱任食 大滿足☺️我哋兩個人總共叫咗兩set午餐一set有豬雞牛 另一set就主要係牛肉個人認為牛肉比較好食 牛味好重配合柞炭黎燒 好夾而且好香 美中不足係其中有一款牛拎上枱嘅時候有少少雪🙈雞肉其實都唔錯 厚薄啱啱好 好嫩滑燒嘅時候網上面可以放芝士粟米同辣醬呢個餐最後仲包一個雞蛋牛肉飯包保你一定飽!!!
今日同同事由中環落銅鑼灣食午餐
同事之前食過呢間 話lunchset幾抵
所以一於帶我去試試!

去到餐廳門口都感覺幾high class

拎上枱嘅時候有少少雪🙈
雞肉其實都唔錯 厚薄啱啱好 好嫩滑

燒嘅時候網上面可以放芝士粟米同辣醬

呢個餐最後仲包一個雞蛋牛肉飯
包保你一定飽!!!

2019-09-17
2019-09-08 792 浏览
見唔少好評,決定去試試。結果,相片我都懶得影一張。點了個900多元的套餐,總體肉質唔覺鮮嫰上乘,算不上什麼高質韓牛,普普通通啦,性價比認真麻麻。龍蝦,帶子都算ok.服務質素也一般,我們個韓燒食到一半,石頭鍋飯也才剛到,侍應就放上兩個雪糕在枱上便像風一般飄走。飯都未食,便上雪糕,真令人費解,上菜編排有待改善。之後叫他們上雪糕,好明顯把之前份雪糕給回我們,因碟底已有雪糕融化過嘅跡象,。唯一好嘅係飲品,荔枝梳打,菠蘿梳打係我們唯一讚的餐品。 講真,無下次啦。香港有更多好嘅韓燒選擇。
見唔少好評,決定去試試。結果,相片我都懶得影一張

唯一好嘅係飲品,荔枝梳打,菠蘿梳打係我們唯一讚的餐品。

講真,無下次啦。香港有更多好嘅韓燒選擇。
2019-08-24 746 浏览
The grilled eel was just perfect, crispy outside, tender and succulent inside.Ordered the set of 2, which was very generous that 4 of us could barely finish up.Beef, however, was not as good as we expected, particularly if you compare with Japanese wagyu. But considering the price and the portion, there’s nothing to complain about.Staff were well trained, being there to help anytime and having precise control over the grilling time for the perfect texture of meat.Is definitely a good place for c

Is definitely a good place for celebration with such a great ambience.
Grilled  eel
2019-08-24
Grilled  eel
  • 鰻魚
2019-08-23 641 浏览
叫得做柞木炭作韓式燒烤,就知道呢到係用柞木炭燒,這種木炭以密度高而耐燒聞名,因為火力夠強,所以可以快速鎖住肉汁,亦可以令食物增添炭燒香氣。呢道韓牛肋眼上蓋雪花分布很平均,睇到都令人流口水😋。由職員燒到半生熟後,再放上迷迭香蓋上蓋焗一陣,等牛肉吸收香味,食落更香口。韓牛油脂豐富,食落入口即溶,肉質亦嫰滑,不愧是韓牛,係高質d👍🏼 牛舌👅是小妹燒烤必食,仲一定要厚切因為比較爽口,燒到邊微燶就最好食。呢份牛舌夠厚,可惜一碟只有3件,唔抵食。至於豬皮,汁調教得幾好,甜甜地,燒到脆口,送酒一流!呢度走高檔式韓燒,環境服舒,而同行朋友不下一次講呢度嘅抽風做得好好,場內唔會煙霧離漫,離開之後身上亦真係無咩味道,呢點非常加分👏👏(小妹雖然好愛韓燒,但好唔鍾意食完之後成身都係燒肉味)價錢雖算是中上,不過小妹覺得算是物有所值,會再黎食過!

2019-07-22
  • 韓牛肋眼上蓋
2019-08-20 517 浏览
🔎銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場3樓301室*「初嚐新鮮韓牛」- 柞木炭家.精選併盤 $1220新鮮韓牛(5款)如果無記錯名,個併盤分別有...牛肩胛、肩肉眼上蓋、肩胛牛小排、特級牛小排、肩眼芯。牛肩胛就聽得多,其他名真係第一次聽。店員介紹話呢D韓牛全部都係不經雪藏,所以肉質更鮮味咁話。賣點之一係有埋專人燒埋比你食,因為呢D靚牛,怕客人會overcook左,影響食用感呢...所以今晚晚餐係有專人燒肉比你架。賣點二,就係近門口位個度,有專人表演切新鮮牛肉比你睇,好似D魚生師博咁。至於食後感,我自己就最中意肩胛牛小排同特級牛小排,呢兩種肉質都好柔嫩,暫時我未食過呢個口感既牛肉,可能因為無雪藏過既原因。牛骨湯有大大條牛骨係湯入面架,仲有好多大葱咁既配料係入面。個湯好清甜,同埋有濃濃既牛味,正!!!湯既底部仲配有大量韓國彈牙粉絲,飲得又食得。海鮮煎葱餅葱餅餅皮煎到超級香脆,而入口鬆軟。但葱餅上的海鮮數量不多,建議可以再多一點。🍽9/10
🔎銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場3樓301室
「初嚐新鮮韓牛」- 柞木炭家
精選併盤 $1220

新鮮韓牛(5款)

牛骨湯

海鮮煎葱餅

🍽9/10
2019-08-02 617 浏览
【柞木炭家 - 𝓗𝓪𝓷𝔀𝓸𝓸 𝓢𝓮𝓽🐮】最近又再一次到訪柞木炭家食韓牛今次直接食左한우세트 (韓牛套餐)除左有1+ 韓牛精選拼盤之外仲有牛骨湯同煎蔥餅呢個份量兩個人食差唔多 食得超豐盛都只係HK$1220♥️ ———————————⭐️1+ 韓牛精選拼盤 (5款)有五個精選部位 仍會有專人介紹俾你聽每款肉既分別我自己就最鐘意肩肉眼上蓋 雪花好平均 食落口感軟滑⭐️牛骨湯睇落去湯頭好清 原本以為係無乜味但係飲落就好濃!!! 撈埋飯食一流!⭐️海鮮煎蔥餅除左蔥之外 仲有滿滿既魷魚鋪面
【柞木炭家 - 𝓗𝓪𝓷𝔀𝓸𝓸 𝓢𝓮𝓽🐮】
最近又再一次到訪柞木炭家食韓牛
今次直接食左한우세트 (韓牛套餐)
除左有1+ 韓牛精選拼盤之外仲有牛骨湯同煎蔥餅
呢個份量兩個人食差唔多 食得超豐盛都只係HK$1220♥️
———————————
⭐️1+ 韓牛精選拼盤 (5款)
有五個精選部位 仍會有專人介紹俾你聽每款肉既分別
我自己就最鐘意肩肉眼上蓋 雪花好平均 食落口感軟滑
⭐️牛骨湯
睇落去湯頭好清 原本以為係無乜味
但係飲落就好濃!!! 撈埋飯食一流!
⭐️海鮮煎蔥餅
除左蔥之外 仲有滿滿既魷魚鋪面
2019-07-28 3368 浏览
Having the dream is easy, making it come true is hard!-銅鑼灣既金百利成棟都佈滿餐廳,無論你想食咩菜都可以搵到,今次有朋友介紹首家採用"柞木炭"做韓燒既餐廳,先簡單介紹下咩係柞木先,佢既特性係耐火燒,木炭一經燒就算熄左火,燒紅左既炭都夠你幾粒鐘瓦呀,仲有個好處係食物經炭燒後可以加強香氣,而餐廳佔地都好闊落,卡位坐得好舒服,而且燈光較暗,氣氛特別正,一坐低已經有前菜提供,員工服務都唔錯!👇📌Hanwoo Set - $1220/2 Persons♦ 1+ 韓牛精選拼盤(5款) 👉朋友話呢個套餐必試,雖然睇到價錢有少少貴,但物有所值,我又對牛肉特別執著,聽Staff講佢地既韓牛係不經雪藏,即切即用,呢個拼盤用到既牛肉主要黎自既肩胛位,係牛經常運動既部位,筋肉自然特別發達,食起上黎肉質都結實d啦!而主要肩胛再細分以下四個小部份:▪ 肩肉眼上蓋▫ 順住肋眼牛肉對落既筋膜切落黎,一小塊既上蓋肉,係整個肋眼肉既精華所在,會見到油脂花紋分佈均勻,輕輕燒一燒已經做到口感滑嫩,入口香濃!-▪ 肩押牛小排 ▫ 肉質相對嫩滑,咬落爽口有
銅鑼灣既金百利成棟都佈滿餐廳,無論你想食咩菜
都可以搵到,今次有朋友介紹首家採用"柞木炭"
做韓燒既餐廳,先簡單介紹下咩係柞木先,
佢既特性係耐火燒,木炭一經燒就算熄左火,
燒紅左既炭都夠你幾粒鐘瓦呀,仲有個好處係食物
經炭燒後可以加強香氣,而餐廳佔地都好闊落,
卡位坐得好舒服,而且燈光較暗,氣氛特別正,
一坐低已經有前菜提供,員工服務都唔錯!👇

📌Hanwoo Set - $1220/2 Persons
♦ 1+ 韓牛精選拼盤(5款)
👉朋友話呢個套餐必試,雖然睇到價錢有少少貴,
但物有所值,我又對牛肉特別執著,聽Staff講佢地既
韓牛係不經雪藏,即切即用,呢個拼盤用到既牛肉
主要黎自既肩胛位,係牛經常運動既部位,
筋肉自然特別發達,食起上黎肉質都結實d啦!
而主要肩胛再細分以下四個小部份:

▪ 肩肉眼上蓋
▫ 順住肋眼牛肉對落既筋膜切落黎,
一小塊既上蓋肉,係整個肋眼肉既精華所在,
會見到油脂花紋分佈均勻,輕輕燒一燒已經
做到口感滑嫩,入口香濃!
▪ 肩押牛小排
▫ 肉質相對嫩滑,咬落爽口有彈性,油花算適中,
色澤飽滿而且特別多汁,牛味相當濃郁!
▪ 特級牛小排
▫ 呢個部位既油脂係最豐富,入口相對比較軟腍
鮮甜,筋膜直程好似無咁,所以有入口即融既感覺!
▪ 肩眼芯
▫ 雪芯相當均勻,油花睇落係最靚既,
口感獨特,我最鍾意呢part,特別好食!

▪ 牛骨湯
▫ 原條牛骨以慢火熬煮,湯底清徹無比,
面頭有一大舊牛骨蓋住,食落d肉好腍滑,
底下既粉絲吸收哂牛骨既精華,味道相當濃郁,
配埋附送既紫菜飯一齊食,一絕呀!

▪ 海鮮煎蔥餅
▫ 雖然以基本食材,麵糊、蔥段、海鮮,
但要整得好食都要有技巧,今次呢個都算幾有驚喜,
餅身夠厚夠乾身,食落有蛋香又落足料,
外面金黃香脆,夾雜住多款海鮮幾有層次感!

▪ 魔法梳打 - $36
▪ 荔枝梳打 - $36
▫ 食得韓燒點可能唔整返杯凍飲呢,
嗌返杯梳打就最好不過啦,荔枝梳打就顧名思義裡面
就正正有荔枝肉啦,但魔法梳打原來係加左檸檬汁
後有化學作用會變色既蝶豆花,飲落又幾特別!
2019-07-27
  • 1+ 韓牛精選拼盤
  • 牛骨湯
2019-07-27 569 浏览
星期六同朋友行完街,突然朋友想食韓燒,經過金百利見到有就想去試吓。講左前菜先,好多韓燒都會有前菜俾大家食,佢呢度係會成樽泡菜俾你自己食幾多就剪幾多食,泡菜辣得黎偏少少甜,唔太食得辣嘅人都接受到,我哋仲成樽泡菜食晒添見佢呢度啲牛好吸引,係即叫即切,我哋想試晒咁多款牛嘅部位,所以就嗌咗個韓牛精選拼盤,包括左肩肉眼上蓋、肩胛牛小排、牛胸腹、特級牛小排、肩眼芯。啲牛可能因為係新鮮切出嚟嘅關係,真係好鮮嫩,因為唔鍾意食太熟嘅關係,燒一陣就食得,特別對牛肩肉印象深刻,因為佢真係好有牛味,同埋真係好鬆軟,脂肪分布均勻,食得我哋津津有味。牛小排就比較有咬口,我都會連埋生菜泡菜一齊另外叫咗個海鮮煎餅,入邊除咗海鮮之外仲加咗好多蔥,令到感覺唔會咁油膩,成個煎餅味道會比較清淡,但點埋佢配嘅汁就啱啱好最後就係食牛骨湯,佢係雪濃湯底嘅,加埋啲牛骨一齊煲真係好鮮甜好濃郁。飲完之後都唔口渴,係真材實料。

2019-07-26 526 浏览
🔎柞木炭家 (銅鑼灣)📍銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場3樓301室-經朋友介紹知道銅鑼灣有間食韓牛好正 今次一於收工約朋友去試試佢 6點半仲未人多 7點幾已經滿座啦一開始會放左一堆前菜 仲有一大盤泡菜即剪😋泡菜好好味 我自己食左成碟 仲有茄子、芽菜、青瓜 仲有盤沙律菜 係加左柚子醬架 特別又清新,最後包肉生菜同蒜頭等都係韓燒必須品🔹HANWOO SET $1220🔸1+ Rprmium Hanwoo Platter (5cuts) / 1+ 韓牛精選拼盤(5款)肩胛牛小排、肩肉眼上蓋、特級牛小排、牛胸腹、肩眼芯所有韓牛都係新鮮即切 絕對同市面有差別店員好細心咁介紹每一個部位的肉質分別之後就會開始幫我地燒啦 仲會問你有無想食邊個部位先 相當貼心每件嘅肉味都相當濃郁 肩肉眼上蓋整體都唔錯 但我最鐘意係特級牛小排 肉質相當嫩滑而且油脂亦夠多🤤接近入口即溶!🔸Beef Bone Soup / 牛骨湯好清甜嘅牛骨湯 有好多大蔥 相當地道 仲有d韓式粉絲亦相當入味 好快就清哂🤤🔸Seafood Pancake / 海鮮煎蔥餅呢間煎餅真係唔錯 連唔食蔥嘅朋友都大讚好味海鮮就唔係太出眾 不過煎得夠乾身
🔎柞木炭家 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場3樓301室

🔹HANWOO SET $1220
肩胛牛小排、肩肉眼上蓋、特級牛小排、牛胸腹、肩眼芯

所有韓牛都係新鮮即切 絕對同市面有差別
店員好細心咁介紹每一個部位的肉質分別

🔸Beef Bone Soup / 牛骨湯

🔸Seafood Pancake / 海鮮煎蔥餅
呢間煎餅真係唔錯 連唔食蔥嘅朋友都大讚好味
海鮮就唔係太出眾 不過煎得夠乾身 煎得岩岩好 無論邊位定中間都煎得夠脆 再切成一小件方便食用 不錯👍🏻

整體黎講真係唔錯 同係韓國食到嘅質素相約 而且環境唔錯 地理位置亦好方便 係三五知己相約嘅好地方