餐厅: 柞木炭家
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2019-12-18 487 浏览
今晚相約左朋友一齊食番個暖笠笠既《柞木炭家 2019聖誕節韓式燒烤餐》,呢間高級韓烤餐廳裝潢較grand,我地安排坐係卡位,頗舒適既環境!呢度係用柞木炭代替一般火爐黎韓烤,所以一邊燒會發出陣陣炭香味道😌燒出黎既牛更加juicy更滋味!一座低就送上好多細細碟前菜,有蓮藕、南瓜蓉、木耳、泡菜等,泡菜淹得好爽脆又唔太辣,岩晒我地香港人味道!名品醬油蝦4隻:提供膠手套進食,蝦肉算是結實,味道鮮甜,醬油味濃厚,愈食愈有幸福的感覺!我地叫左靚仔oppa幫我地燒,一邊燒一邊介紹每款肉類!韓牛牛小排:輕輕一烤已經油香四溢,油花紋理集中且雪花均稱,好juicy 的口感。和牛牛肋骨邊肉:骨邊肉賦予其咬嚼既咬勁,最適合韓烤,將其包在生菜內+泡菜到齊食更美味。和牛西冷:也是輕輕一烤,肉質柔軟,優質和牛肉身呈現嫩紅色,肥美肉嫩、入口溶化。和牛胸腹:紋路一樣清晰、口感軟嫩帶有嚼勁,經過炭火略為燒烤後油花溶解遍佈肉片,入口即可感受到和牛特有的油脂香氣。韓國醬油醃漬西班牙伊比亞牙豬肩:比豬扒更好味,因沒有骨頭及脂肪更平均,肉質順滑、味道濃郁,用左韓國醬油醃漬味道又唔會太咸!仁川活鰻魚:店員把活鰻魚放在炭爐上燒,燒到佢

我地叫左靚仔oppa幫我地燒,一邊燒一邊介紹每款肉類!
仁川活鰻魚:店員把活鰻魚放在炭爐上燒,燒到佢開始蜷縮,之後就用剪刀剪開4塊,再慢慢烤燒,鰻魚肉厚,完全無細軟骨,外皮更加燒到十分香脆,還可配醬汁一齊食更鮮味多汁!

越南墨魚🦑:顏色好白滑,將每面燒到金黃色,入口爽滑,好有咬勁,個texture 都唔錯,再點醬汁更鮮味!

和牛豆腐湯: 稍有微酸辣,但尚可接受,有溫泉蛋、滑嫩豆腐再加上鮮嫩和牛粒,這道湯味道酸辣開胃,是一道必備的健康養生好湯品!

柞木糖餡餅:南瓜🎃餅皮夾住果仁粒再加上少許糖整成既糖餡餅,幾有創意,食落口又唔會太甜,仲有爽脆既果仁粒增加咬感!
最尾點埋2杯野飲:青檸檬🍋soda and magic soda作結尾!😋😋👍
+++++++++++++++