2015-10-13 711 浏览
放工諗住快趣食個dinner...上到黎,嗌左$61碗雲南米缐,得d芽菜,餸同湯係凍的!!!d餸係一隻又乾又凍的鷄翼,一件乾的牛,1/3粒蟹柳...今次係我第一次去,亦係最後一次以後唔會再去
以後唔會再去
2015-09-25 736 浏览
首先一入店個個黑口黑面, 態度差, 都算, 碗腩肉蘿蔔米線, 我撈來撈去先撈到幾塊薄切又鞋又無味既豬肉, 一啖食完, 以前好好味架! 湯底無晒以前既甜味, 得酸菜味, 完全唔想再幫襯
首先一入店個個黑口黑面, 態度差, 都算,
1K
2015-09-19 650 浏览
同事間總會有三兩個喜歡吃米線,而我既不是喜歡又不是不喜歡,只保持中立的態度。既然午膳時間大家也想吃米線,我也只好跟隨。這裡是有點菜紙自己剔選湯底、配料等的選項,而我點了一碗「豬軟骨大腸酸辣湯米線」。這裡的酸辣湯也做得不錯,微微的酸帶半點的辣,層次感也頗豐富,也比譚仔好一點吧。雖然豬軟骨也頗軟腍,但由於本身的調味及醬汁不足,所以即使放在麵上沒有讓湯底沖淡味道,其味道也偏淡,為一不足之處。豬大腸普通吧,但份量很少只有數塊,剛吃起便沒有了。

2015-09-03
信我,尖沙咀有好多嘢食,但都唔係星林居。我食咗星林居都有五六年,真係睇住佢大,睇住佢壞!我上一次食大約係半年前,嗰時已經覺得唔掂咗好多,今次去多次係因為覺得質素差過都可以好返,但嚟埋今次真係最後一次囉!!1. 食物質素-以前大大碗,又抵又好食,最鍾意食佢嘅涼拌米線。依家份量一次少過一次,今次我嚟得返三啖。老實講,我寧願你收貴我十蚊八蚊,畀返正常份量我,好過$24畀丁多我。(佢係有得加底,但我女仔食點會expect要加底??)-最近幾次食,我要「小小辣」都辣到火屎,「小小辣」已經係加辣嘅最低級,但都辣都咁,初頭以為我味覺有問題或者我唔食得辣啦,但最好笑係同行朋友要「小辣」,食落都冇我嗰碗咁辣,咁即係佢個廚房好有問題啦。而我經過幾次觀察發現,如果叫咗嘢飲,好似會冇咁辣,但冇叫嘢飲就辣啲,令我覺得佢係咪想整辣啲令你叫嘢飲。-朋友叫嘅,新出嘅米線,盛惠$43。拎住張紙問個阿叔每樣料有幾多粒,佢話「有啲一粒,有啲兩粒」;果然係語言偽術,只得凍豆腐係兩粒,其餘都係得一粒,算;米線都係得四啖,都算;但連肉碎都係得幾粒仔,個湯又同我剔嘅唔match,咁你憑咩收我$43? 如果我地知呢款只得五粒配料,就
信我,尖沙咀有好多嘢食,但都唔係星林居。

1. 食物質素
涼拌米線($24)+蟹籽丸($5/2)+生菜($4)
酸辣米線
-朋友叫嘅,新出嘅米線,盛惠$43。拎住張紙問個阿叔每樣料有幾多粒,佢話「有啲一粒,有啲兩粒」;果然係語言偽術,只得凍豆腐係兩粒,其餘都係得一粒,算;米線都係得四啖,都算;但連肉碎都係得幾粒仔,個湯又同我剔嘅唔match,咁你憑咩收我$43? 如果我地知呢款只得五粒配料,就一定唔會嗌囉,我就咁嗌一個普通米線$24,加三個$5餸都係$39咋。

都係嗰句,我情願你收我貴少少畀足料我,好過你喺度話自己又平又抵食,又經濟乜乜乜,但原來偷工減料,貨不對辨囉。

2. 服務質素
-仲記得N年前我第一次嚟食時,咁啱見到呀廚神老闆喺度,佢仲教啲員工點樣掃地,如果唔係會掃起啲塵,但依家係零服務可言。所有員工都係唔會正眼望你嘅,你叫佢佢第一下會完全唔應你,你以為佢聽唔到,點知佢轉個頭又會返嚟,證明佢地係純粹冇禮貌,唔係聽唔到。其實我只係想要正常人類溝通,你叫佢佢會應你囉!!

3. 環境
-環境愈來愈污糟,啲枱又抹得唔乾淨
-裝修已經用深色,但都見得到污糟

雖然佢質素已經跌到咁,但都好多人架,因為佢成日話自己又藍帶又咩廚神又盛,喺大陸同旅遊書又有文,所以係好多大陸人識共上呢間樓上餐廳食米線架。
题外话/补充资料: -BTW佢個意見whatsapp係假的。 -樂道嗰間仲難食同污糟。
2015-09-14
2015-08-16 570 浏览
開頭唔知有lift搭,行左幾層樓梯、行到身水身汗。上到去見好多客,仲心諗間野真係唔簡單...咁多客願意行樓梯上去食...=.=上到去自己搵位,自己研究點叫...見到枱面上果張水蛇春咁長既介紹真係有少少嚇襯。好用心咁睇左段介紹好耐,終於決定叫普通酸、小辣、米線煮耐啲 + 魚腐。諗住叫個staff幫我落單,點知叫左陣位職員都好似聽唔到咁,掂行掂過...個米線好岩我胃口,夠酸又唔太辣。食得好過癮!份量方面都夠食,但相比先譚仔就較少。魚腐都唔錯,彈牙又唔會浸到無味。  臨走先開心大發現有電梯...哈哈下次去尖沙咀一定會再上樓食!
開頭唔知有lift搭,
行左幾層樓梯、行到身水身汗。
上到去見好多客,仲心諗間野真係唔簡單...
咁多客願意行樓梯上去食...=.=

上到去自己搵位,
自己研究點叫...
見到枱面上果張水蛇春咁長既介紹真係有少少嚇襯。
好用心咁睇左段介紹好耐,
終於決定叫普通酸、小辣、米線煮耐啲 + 魚腐。
諗住叫個staff幫我落單,
點知叫左陣位職員都好似聽唔到咁,
掂行掂過...

個米線好岩我胃口,
夠酸又唔太辣。
食得好過癮!
份量方面都夠食,
但相比先譚仔就較少。
魚腐都唔錯,
彈牙又唔會浸到無味。

魚腐米線
臨走先開心大發現有電梯...哈哈

下次去尖沙咀一定會再上樓食!

2015-08-12
魚腐米線
2015-08-16 603 浏览
馬不蹄在外,總有想家的感覺。特別要到歐美地區,脾胃始終都有不合點,回來吃點暖胃湯粉也許是不少旅遊在外人們的心聲。回來的即日多跟家人渡過,翌天挑碗雲南米線來尋找回家的感覺。尖沙咀星林米線相信不少人有印象。雖一向認為餐廳"味之作料"不少,但有時人生總要有點搧情去調劑,只要是在可接受程度便算。細看餐牌,單是加熱小鍋米線 (只有米線,酸菜,蔥芹韭芽等),已收$24。腐竹,冬菇,各$5;加豬肚$6。飲品挑選特價的罐裝可樂,$5。上桌時,米線碗與之前一樣大,但份量只有從前三分二。可能太耐沒在港,發覺要感受香港的變化,還是看碗內大小比看有啥高樓來得精彩。慢慢在吃,細數碗內"傷痕"。腐竹一疊,不經理開,又只是草草水煮,硬而無當。冬菇要價五元,只有兩半,還要縮水皺皮的。豬肚還真更過份,豬耳轉角條狀般大,就只有三條!還可幸的是挑辣湯底還真有肉碎,而且走芽菜後,肯多蔥多韭,而且酸菜不少。$24小鍋,沒有白費。不過上桌時,湯面已有半凝狀態,即有加熱滾動,但久未上桌。失望!餐廳還真想得周到,有專人帶位,以防你家亂挑空位。在食期間,就親耳聽到有一中年漢呼喝食客一人不能坐一連檯。但後被港女反稱二人,才無語而回。可是

餐廳還真想得周到,有專人帶位,以防你家亂挑空位。在食期間,就親耳聽到有一中年漢呼喝食客一人不能坐一連檯。但後被港女反稱二人,才無語而回。可是,港女也不好得哪裡!人人都是二人對座,他倆卻要兩人平排坐有背靠卡座,結果兩人坐六人檯,還若無其事的卿卿我我。

其實米線這東西又不是上樓咖啡廳,無人閒坐三小時,還賴著扮有品味的。不妨隨客人挑選,而說明這樣坐可能會被要被要求調位,這樣也可有雙贏吧!

星林居

尖沙咀金馬倫道14號金輝大樓3樓

2015-05-16
2015-08-09 412 浏览
今日係平日,難得過開黎尖沙咀做野,到4點都未食LUNCH,就同同事一齊黎食個飯吧。點餐形式好簡單,餐桌上有2款ORDER紙,一係揀辣一係揀唔辣,揀左之後揀要咩配料。辣度有分好多級,以上果個係中小辣,而配料係豬皮同魚蛋,今時今日都唔係好多地方食米線有得揀豬皮,呢到有都真係幾難得。中小辣辣度剛剛好,有辣味但又未至於食到出汗果隻,平日下午4點都無咩人,好多人SERVE你,唔錯,等我搵日正常食飯時間再黎食過先。

前言寫在最開頭,呢間米線我估真係由佢開張冇耐食到而家,特別係呢四五年呢頭返工LUNCH好多時都食佢,已經熟客到冇得再熟。一開始佢啲米線大碗到我叫少米線都可以食唔晒,早兩年曾經大幅加價,我估就係因為咁搞到無晒客,所以就變咗加少啲但個份量減咗好多。呢個時候我都仲OK,反正自己夠食,同埋近年物價真係貴咗好多,比起佢蝕錢做唔掂執笠我都情願佢咁做。但呢一年佢啲水準真係浮動得好緊要,唔講服務住,我咁多年都係叫中小辣,但有時可以淡如水,有時又會好鬼辣。之但係我都鐘意食辣,同埋佢個湯底隻味比起譚仔合我口味好多,所以我都算啦,又唔係食唔落。咁啱呢次食就真係出事,如常地叫中小辣,等咗一陣就嚟咗一碗個湯係紅色嘅米線。我望咗望都覺得同平時好唔同,但都預咗佢水準唔穩,就諗住照食算數啦,點知食咗一啖係辣到根本食唔落。我叫咗果個矮矮哋、通常都係著裇衫加背心同戴眼鏡、貌似係老闆嘅人話碗嘢好辣根本食唔到,佢問我叫咩辣,我話中小辣。佢就話,「中小辣就梗係辣啦!你下次唔好叫中小辣啦!」哇,我叫咗咁多年中小辣你當我傻架?我話,「我食過好多次中小辣都唔係咁樣,而家係真係辣到食唔到,一係你俾過碗湯我啦。」佢就答我,「無喎,湯要三

「中小辣」米線

佢就話,「中小辣就梗係辣啦!你下次唔好叫中小辣啦!」

佢就答我,「無喎,湯要三蚊!」

我真係呆咗,而家你哋問題仲要我俾錢先有碗湯?我話「而家我辣到食唔到喎,咁都要我俾錢?」佢話「係呀!中小辣就一定係辣!你唔食得辣下次就唔好叫中小辣!」

旁邊其他staff都全部聽到晒,但佢老闆咁講當然就唔會有咩其他反應啦。咁啱我隔離枱有兩個女仔都係叫咗中小辣,佢都話佢碗湯唔係咁嘅色,我望咗望佢果碗就似係正常偏淡果隻狀態。

老闆出聲講到咁我都費事為咗一碗米線而喺度嗌交,諗住可能都食得到就無再爭拗落去啦,但食多兩啖都真係食唔到,唯有再同另外嘅staff再講,但係頭先佢老闆都已經講到咁,做細嘅就當然要跟住做,不過果個女staff睇到碗湯都明白係佢地自己有問題,所以都有同我講話不如俾碗滾水我好唔好。

食lunch時間苦短,轉餐廳就一定食唔切,唯有照殺佢啦,不過我最後逐啖逐啖咁放入碗滾水度洗完先食,食完之後果晚我個胃都係唔舒服,好似著火咁。大佬呢個真係唔係唔小心失手嘅程度囉………咁樣都可以唔認錯,呢間嘢我發誓呢世唔會再幫襯。

除咗我本身呢個經歷之外,同場仲加映其他極品服務。佢有另外一張order紙係俾學生填嘅,應該係平三蚊,張紙無放喺枱,要出示學生證再問staff佢先會俾你。有個大大份嘅staff同寫果張紙嘅學生哥用命令口吻話,「寫低你個名、學校名、電話、Whatsapp同Facebook!」大佬我有冇聽錯?你學生證都查咗啦仲寫嚟做乜?另外有個staff都走嚟同佢講話「Facebook唔駛啦!」佢答佢話「得啦你唔好理!」我真係唔知佢哋想點?三蚊我要賣晒我啲個人資料俾你?果日我見佢真係同咗幾枱學生都係咁講。

另外仲有坐位問題,佢間舖話細唔細,好多時佢明明好多空位但都一定要迫人搭枱。咁都算,香港哋寸金尺土,小店係要有效利用空間我都明。果日有啲客應該係咁啱無人帶位自己隨便坐低咗,人哋落單時又係果個老闆去應接,一行埋去就大大聲話個客,「你一個人做咩坐呢張大枱?」個客都呆咗,話佢自己都係見到邊度有位就坐,老闆仲繼續話佢「你一個人坐我咁大張枱我仲駛做生意架?你一個就應該要去同果邊其他人搭枱!」

人哋嚟幫襯你係嚟俾你鬧嘅,呢間嘢都真係了不起。最後個客無理佢繼續坐,個老闆就行出去大聲鬧啲伙記,「你哋一定要同人哋帶位!陣間個個都咁樣亂咁坐我唔駛做生意啦!」

如果係澳牛果隻有人情味嘅老粗我會覺得有親切感,但佢唔係囉!作為一間餐廳,嘢食唔得、服務唔得,仲要係唔得到一個熟客都忍唔到要上嚟寫呢篇嘢嘅程度,我就真係放長雙眼睇吓佢「點做生意」。
2015-06-11
2015-06-21 606 浏览
今日因為同男友趕住去The One睇戲,唯有喺附近食個快快嘅、填一填飽個肚,所以揀左星林居食個米線。講起食米線,相信唔少人嘅首選都會係三哥譚仔,分店夠哂多,總會有間喺左近。但係喺Ⓢ心目中,一直都認為星林居嘅米線其實同三哥係有得揮的!可惜最近真係每況愈下喇,雖然好好食但就睇住佢一次份量少過一次,價格就完全唔覺有下調過!相信應該會流失唔少客人(包括Ⓢ  起碼一定唔會好似以前食得咁密喇)▼首先點咗個《冬菇貢丸米線》(約HKD$35)。實際價錢唔太記得,隱約記得米線底係$24、餸菜是$5-6一款。因為我不太好辣,所以酸和辣度只係揀咗少少,味道上足以過下口癮!而冬菇、貢丸亦好入味。只係可惜,如圖所見,冬菇同貢丸份量都係極少,二者各只有2舊,先唔講夠唔夠食,每樣餸都要加錢先有,係咪應該要有返相應份量呢?冬菇$6只有兩小舊,細到一啖都可以食哂兩舊,雖然知道租貴物價貴,也未至於咁離譜吧?情願你取巧啲,將啲餸切開細細舊扮好多,都好過咁坦蕩蕩地話比我知「係得咁多咖喇,食就食,唔食就唔食」▼另外仲order咗《墨丸牛展米線》(約HKD$35)。同樣問題,餸菜份量太少,上面已經詳細講咗唔再重覆。撇開份量唔講,
起碼一定唔會好似以前食得咁密喇)

冬菇貢丸米線
。撇開份量唔講,墨丸牛展味道都幾好,墨丸彈牙又唔癡牙,牛展肉質軟硬適中,呢個湯底係清湯底,完全不辣也不酸,但一啲都唔遜色於其他米線店
墨丸牛腱(展)米線
▼嘢飲方面,叫咗杯《凍奶茶》(HKD$10)。普普通通,但飲品不設配餐的模式,必須要以正價Order,對於客人嚟講,係好不智嘅做法,亦令人有被強逼Order嘅感覺。
▼另外仲有杯《熱菜蜜》(HKD$10)。都係普普通通,唔會話好飲到覺得超值,始終都係加錢先有,而且菜蜜都只係加水沖調,難飲極有限。
Ⓢ❥Overall嚟講,星林居嘅米線味道係唔錯,甚至係Ⓢ幾鍾意嘅味道,所以先會係常客,但係價錢同份量真係唔太成比例。其實各樣米線、湯底、餸菜味道都唔差,只係份量方面一直令人好失望。我係鍾意食先不斷再幫襯,但都真心好希望可以改善一下,始終長遠嚟睇都唔係小問題。
题外话/补充资料: 員工冇咩禮貌,不過呢啲價位,不能要求太多,都理解嘅。
2015-05-31
冬菇貢丸米線
墨丸牛腱(展)米線
2015-05-18 619 浏览
其實已經黎左依度食過好多次,對於一個鍾意食辣既人黎講,簡直係天堂。前幾日甘岩行到去尖沙咀,諗起依間野就即刻去左食。依間酸辣米線拎過獎,全港米線第一名,果然名不虛傳。佢非常抵食,一碗甘高質素既米線只需26蚊,學生價21蚊,配料有唔同價錢,around $4-$6一樣,米線有多種選項,可以揀多青少青走青/少米線/多9少9走9/多酸少酸走酸等等,十分顧及到客人既需要。米線黎到,佢既香味已經令人垂丞三尺,我嗌既係中大辣普通酸加雞翼米線,米線十分彈牙,湯底十分濃郁,可以感受到係猛火重料煮成,湯底既層次豐富,已經勝人一籌,唔似味精湯甘甘冇層次,佢既辣度好夠,好香既辣味加上酸酸既味道,十分開胃。但可惜既係配料比較遜色,雞翼好細隻冇咩味(可能係湯底濃既關係)。依間既性價比好高,鍾意食辣既你一定唔可以錯過!

依間既性價比好高,鍾意食辣既你一定唔可以錯過!
2015-05-01
2015-03-29 817 浏览
無法形容的失望,令我要專程開個Account寫食評叫大家千其唔好去!原本打算去譚仔食,但朋友介紹去星林居食, 點知真心中伏! 同朋友三人行約3:15到達, 當時全場得幾個客, 朋友想三個人打橫坐sofa位舒服d,個男人話:你地得三個人, 要我地坐靠牆四人位,態度語氣十級差, 最後我地冇理佢. 第一次食, 點左豬軟骨(+$6)腐皮(+$5)涼拌米線.個米線到左, 個女人就咁放低, 頭也不回地走左, 正常都會講係咩米線, 再俾個客. 望下個米線,我地都呆左!米線量係個碗既三份一, 食四五啖就冇曬,仲要軟淋淋. 豬軟骨得一塊, 有d乾, 但唔係難食. 腐皮得三片,味道正常. 五分鐘食完個米線係完完全全唔飽. 我以為涼拌米線係細碗d,但朋友點小鍋米線都係同一情況.佢地一個食墨丸, 一個食炸醬! 墨丸得兩粒都算, 最過份係炸醬份量得"五蚊銀"咁多, 唔留心睇都唔知係炸醬. 朋友話撈埋d湯到, 真係分唔到邊d係炸醬, 邊d係肉碎! 米線份量又係得好少好少, 湯就多!!!!!好後悔冇影相, 有關炸醬份量,大家可能覺得好跨張, 但我真心懷疑"五蚊銀"已經俾多佢!!!!食完心諗唔會再黎, 去收銀處埋單,

食完心諗唔會再黎, 去收銀處埋單, 冇人係到. 想搵人又唔見, 等等等, 有個女仔先慢慢行出黎.朋友計錯數, 個女仔黑口黑面話唔夠錢, 我已經拎緊銀包出黎, 佢仲表現得好唔耐煩, 結果食到一肚氣咁走!

後期問返朋友點解想去,佢話好耐之前食過,當時係好好味!無法想像點解可以變得咁差, 原本$35蚊食個米線好正常, 但食物質素同服務,個人覺得只值$20!!!!
2015-03-27
2015-03-28 699 浏览
5年前係尖沙咀返工個陣發現到呢間米線,好好食,就算之後無係尖沙咀返工都耐唔時心思思去食。今日再去食。。。都係好大碗,但d米線真同'送'真係小得好可憐,我叫左雞翼(兩隻,正常),蘿白(三件,同以前一樣),但豬腸同腩肉我食完一兩件後就無再係個碗到見到啦。。。講返d米線,都唔知有無以前既三分一,我朋友叫涼拌,睇落去仲少,幾下就可以食完,我個碗淨係得d湯多囉=o=呢d份量足以令我以後唔幫襯,加上d員工態度差,以前好食個陣就當睇唔到,宜家如果唔係朋友極力要求都唔會去囉
2015-03-27
2015-02-24 837 浏览
尖沙咀食晚飯驚食貴,果晚同朋友過尖咀玩,但近排使大左,想食平d,朋友就話去星林居,30出頭搞得掂,食完唔想食譚仔。我半信半疑同佢上去呢間樓上鋪,位置算隱蔽,可能多數都要朋友帶上去先搵到。星林居氣氛不似其他米線店,一入去見到我忍唔住笑左,但其實入面幾大,夜晚8點去到都唔使等位。坐低之後我拎order紙準備tick 野食,點知個fd叫停我,舉手叫侍應拎學生紙來。 原來學生去食晚餐都有學生價!不過果度比學生紙之前要check學生證,記得帶。同埋佢會要你填自己資料,可以求其填,唔會真係check。 面底$21,再自己加餸,所以價錢可以自己控制,幾好。佢d湯底好正宗,食一啖就知入面落足好多料,酸酸甜甜(又可以根據自己口味落order時候調節),同埋有好多秘製肉碎,我唔系好食得出入面加左咩材料,但擺入口就係好好味道,可以細味很久。唔似其他米線店湯還湯,面還面。同埋特別中意食莞茜、芽菜既朋友可以落order時候tick多莞茜、芽菜,佢會比好多你。佢d配料都ok,丸仔腸仔果d同其他米線店一樣,不過豬大腸之類需要自製既事物味道就明顯濃郁過其他米線店。所以如果去建議唔好叫d唔使廚房加工既食物。d菜我就覺得
d菜我就覺得麻麻地,食落有陣水味,怪怪地,我食左兩啖就無再食。
题外话/补充资料: 學生可以多d去,去到話要學生紙,show學生證,就有學生價,晚餐都有學生價,好人性化既餐廳。
2015-01-07
2015-02-17 536 浏览
雲南米線每間味道都差唔多,以前鍾意食星林居,因為有得多芽菜多韮菜多莞茜多葱,米線份量又多,食完麵仲有好多菜 。隔左唔夠半年再去,真係又失望又嬲,服務又差。  點左腩肉墨魚丸,腩肉$6,墨丸$5,朋友點左芝士腸牛筋丸。一黎到,成碗份量明顯少左。丸有兩粒尚叫合理,點知我摷極腩肉都係得兩小片,仲要唔係完整一塊,呢兩片仔收我$6? 星林居會否太過分?  友人見到自己碗米線,芝士腸得一條 ,佢當堂大聲「下」左出黎,然後不停搵點知真係得一條。朋友好灰咁望住條腸,話「$5一條芝士腸,仲要唔係金妹牌!真係好貴呀!」星林居米線大大碗已成往事,今次我唔洗4分鐘食完,仲要食左一啖麵之後基本上已經無乜淨。食完成碗面好似一陣風,咩感覺都無。之後仲要食多個麥記
。隔左唔夠半年再去,真係又失望又嬲,服務又差。

腩肉墨丸
友人見到自己碗米線,芝士腸得一條
以往到尖沙咀上班時,星林居一直是午飯時間首選,價廉物美,平均三十元內可以吃一頓飽滿的午餐,其中配菜還可特別要求增多。可能食店往往在成名後開始不思進取,只想靠著「吃老本」賺取最大利潤,但這樣做往往會忽略了食物品質,而星林居亦不例外。星林居下午茶時段入座人數不多,不需輪候便可入座。點餐紙如以往一樣,可以有不同的特別要求,例如多韮菜、芽菜等,只是價錢上基本消費的米線需要$24,而每款配菜加$4-7元不等。我點了一碗墨丸、芝士腸米線,合共$34,因為通脹價錢貴了也是無可厚非。但米線送來時我簡直不敢相信。點的所謂多芽多韮菜只是以前的一半,米線甚至只有以前的三分之一,而且米線很明顯過分烹煮,完全沒有口感。但最可怕的是配菜,墨丸只有兩顆也尚算可以,但芝士腸只有一條兩節。當我再三問清楚侍應是不是真的只有一條,他還狠狠的答覆我說是。本人素來在街外不論吃車仔麵還是其他連鎖店的米線時,雖然明知不值但偶爾都會點芝士腸,也沒有這麼離譜。而且芝士腸的品質一吃下去就知道不是上佳的,不是上佳的芝士腸為什麼可以標價為$5一條。在標價上一直增加,但在品質上卻沒有維持應有的水平,看來這個是一般成名後食店的固有做法,而經過這

在標價上一直增加,但在品質上卻沒有維持應有的水平,看來這個是一般成名後食店的固有做法,而經過這一次不快經歷,相信有生之年也不會再光顧如此沒有敬業精神和誠意的食店。
2015-02-06