於疫情肆虐,相信好多人今年都唔會去旅行🧳,唯有食住嗰個國家嘅菜解下去旅行嘅癮啦。由於好掛住日本🇯🇵,所以今晚特登去食日本嘢。.📍和牛壽喜燒($188)Sukiyaki with Wagyu牛肉壽喜燒可以選擇配飯或烏冬,鐵鍋內有除了生牛肉片,還有香蔥、蔬菜🥬、生雞蛋🥚和一小件豆腐。牛肉有6片🥩,但配料較少,最令人失望是醬汁不夠傳神,同時火力又不夠猛,令牛肉片遲遲未能熟透,欠缺壽喜燒的精髓🍲,失望呢😞!.📍蔥吞拿魚碎三文魚籽丼($128)Salmon Roe Donburi with Tuna魚生丼賣相吸引😍,吞拿魚茸疊成小丘,份量不少。可惜未夠肥美,欠缺黏笠的口感🐟。幸好三文魚子份量多,鹹鮮味彌補了吞拿魚茸的不足,整體算是不錯。.📍唐揚炸雞( $58)Fried Chicken Karaage炸雞份量不少,看似有點燶但炸得乾脆🐓,調味略鹹。.📍榴槤炸彈($38)Durian Bomb一客有6件,外層炸得香脆,中間榴槤香濃,不錯吃。.MENU
和牛壽喜燒
和牛壽喜燒
📍和牛壽喜燒($188)
Sukiyaki with Wagyu
蔥吞拿魚碎三文魚籽丼
📍蔥吞拿魚碎三文魚籽丼($128)
Salmon Roe Donburi with Tuna
📍唐揚炸雞( $58)
唐揚炸雞
Fried Chicken Karaage
炸雞份量不少,看似有點燶但炸得乾脆🐓,調味略鹹。
榴槤炸彈
榴槤炸彈
📍榴槤炸彈($38)
Durian Bomb
一客有6件,外層炸得香脆,中間榴槤香濃,不錯吃。
MENU

2020-05-21 346 浏览
睇個店名就知呢道一定係食日本野啦, 除非唔係餐廳環境好日式, 好似去左日本咁, 冇得去旅行唯有食下日本野止下渴先都好丫~~呢道有好多唔同種類既日式食品~~~~有大阪燒, 石燒牛等等.......頗有特色丫自選丼飯晚餐幾抵食喎~~又多選擇和牛壽喜燒 $188套餐有湯又有烏冬和牛超正喔!! 份量都唔少~~油花密而平均, 鮮嫩多汁, 入口即溶烏冬煙韌爽口, 口感一流~~石燒吉列牛定食 $178有湯, 有飯 & 溏心蛋~~ 亦可改選溫泉蛋吉列牛份量非常多!!!叫得吉列牛當然有一層鬆脆既外皮啦~~外皮油份少卜卜脆!!牛肉肉質幼嫩軟腍, 仲非常juicy添丫!! 放上石燒~生熟度自己控制...厚燒鰻魚玉子 $38好好味喔~~ 玉子好滑唔會死實..配埋鰻魚口感豐富!!仲有黑松露醬點黎食, 好特別丫~!!芝士年糕 $28外皮勁脆!!! 年糕煙韌軟糯, 而且芝士味濃蜂蜜牛油粟米 $18食得多肉就要食下蔬果類喇~~牛油粟米好香牛油味, 又甜甜地, 唔錯!!套餐包餐飲~~~
睇個店名就知呢道一定係食日本野啦, 除非唔係

呢道有好多唔同種類既日式食品~~~~
有大阪燒, 石燒牛等等.......頗有特色丫

自選丼飯
晚餐幾抵食喎~~又多選擇

和牛壽喜燒 $188
套餐有湯又有烏冬

和牛超正喔!! 份量都唔少~~
油花密而平均, 鮮嫩多汁, 入口即溶

烏冬煙韌爽口, 口感一流~~
石燒吉列牛定食 $178
有湯, 有飯 & 溏心蛋~~ 亦可改選溫泉蛋
吉列牛份量非常多!!!
叫得吉列牛當然有一層鬆脆既外皮啦~~
外皮油份少卜卜脆!!
牛肉肉質幼嫩軟腍, 仲非常juicy添丫!!
放上石燒~
生熟度自己控制...
厚燒鰻魚玉子 $38
好好味喔~~ 玉子好滑唔會死實..
配埋鰻魚口感豐富!!
仲有黑松露醬點黎食, 好特別丫~!!
芝士年糕 $28
外皮勁脆!!!
年糕煙韌軟糯, 而且芝士味濃

蜂蜜牛油粟米 $18
食得多肉就要食下蔬果類喇~~
牛油粟米好香牛油味, 又甜甜地, 唔錯!!
套餐包餐飲~~~
  • 厚燒鰻魚玉子
  • 和牛壽喜燒
  • 芝士年糕
2020-05-21 30 浏览
最近喺ig成日見人食呢間叫‘日本野’嘅日本嘢🇯🇵,去開旺角就去試一試。喺銀城廣場9樓,同Mini Friday 喺同一個入口,相信都係同一個老細開。選擇唔少,基本上大路嘅食物都有得叫,仲有自選配料嘅魚生丼🐟🍚,質素上當然唔係貴價魚生質素,正常港式日本餐水平,但又唔係伏。.📍咖哩牛肋條丼($108)Curry Beef Rib with Rice日式咖哩味道不辣,但同時咖喱不夠香🍛。伴以溫泉蛋、大量薯仔粒🥔和蘿蔔粒🥕,配菜毫不吝嗇。牛肋條份量多,但又乾又柴,令味道大打折扣🐃。整個飯的份量頗大🍚,飽肚感強。🍣壽司價錢不算貴,每客2件。點了火炙芝士三文魚($26)、油甘魚($48)和帆立貝($48)。魚生質素不過不失,壽司飯醋味足夠,整體上還算可以。📍芝士煎餃子($58)Pan-fried Dumplings with Cheese芝士份量多到滿寫,令人垂涎🤤。炸過的餃子🥟外皮過腍,幸好淋在上面的芝士軟身,略帶鹹香🧀,吃起來不差。📍厚燒鰻魚玉子($68)Tamagoyaki with Eel玉子燒不夠熱,口感雖然不會過硬,但欠缺蛋香🐣,中間鰻魚份量較少,感覺令人失望😞。

📍咖哩牛肋條丼($108)
Curry Beef Rib with Rice

📍芝士煎餃子($58)

📍厚燒鰻魚玉子($68)
Tamagoyaki with Eel
旺角真係好多樓上餐廳,食極都食唔晒。早前同朋友去左呢間日本野,本來想食石燒牛,但丼飯都好吸引,所以食丼飯啦!📍蔥三文魚三文魚籽丼($188)📍蔥吞拿魚碎三文魚籽丼($128)📍芝士年糕($48)📍長島冰茶($68)📍水信玄餅($28)質素不錯,刺身丼飯好足料,魚籽快要多至傾瀉而出,三文魚肥美!三文魚籽應該是漬過的,味道鹹香,不用醬油也很好味😆👌🏻另外,丼飯上的芝麻也很香濃,不錯😋😋仲有必食水信玄餅,配上黑糖蜜享用,絕對係飯後甜品必備 😉😋❤️

📍蔥三文魚三文魚籽丼($188)
📍蔥吞拿魚碎三文魚籽丼($128)
📍芝士年糕($48)
📍長島冰茶($68)
📍水信玄餅($28)

2020-05-20 49 浏览
話說同朋友一齊行旺角又唔知食乜好然後聽佢講話有間日本嘢好似幾好食咁,咁間野又叫日本野WO!咁就二話不說決定去睇吓係咪咁好食😃⊰⊹═════════════⊹⊱【 溫泉牛肉丼 】咬落去牛肉質感非常之好,令我覺得好似喺日本食嘅牛肉咁,至於溫泉蛋一篤即爆好正😋⊰⊹═════════════⊹⊱【 滑蛋吉列豬扒丼 】豬扒炸得好鬆脆,滑蛋好香蛋味又好滑,值得一試😋⊰⊹═════════════⊹⊱【 牛油果軟殼蟹卷 】第一啖感受到軟殼蟹外層炸到好脆口,加上軟綿綿嘅牛油果形成強烈嘅對比,鍾意食牛油果嘅朋友絕對唔可以錯過😋
【 溫泉牛肉丼 】
【 滑蛋吉列豬扒丼 】
豬扒炸得好鬆脆,滑蛋好香蛋味又好滑,值得一試😋
【 牛油果軟殼蟹卷 】
2020-05-20
午餐
2020-05-20 73 浏览
鋪頭嘅裝修都幾日式,座位都算闊落,坐得都幾舒服。我地夜晚時段嚟,冇訂位都有得即入。➡️ 石燒吉列霜降牛小排定食 (配日本米飯、温泉蛋) ($178)牛小排上菜時望落一d都唔吸引,炸粉好厚,而且已經同d肉分開左,一岩一忽咁。雖然石燒就可以自己控制生熟程度,但係好可惜,啲肉質認真麻麻,完全唔鮮,食落仲要咬唔開。➡️ 刺身拼盤 ($88)有三文魚、北寄貝、八爪魚、甜蝦各兩片,刺身都幾厚切,食落肥美。➡️ 芝士煎餃子🥟 ($58)D芝士包住d餃子,口感幾夾好好食日本野地址📍: 旺角西洋菜南街2A號銀城廣場9樓.............................. 味道😋: ⭐️⭐️環境👀: ⭐️⭐️⭐️服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️抵食💰: ⭐️⭐️

➡️ 刺身拼盤 ($88)

➡️ 芝士煎餃子🥟 ($58)
D芝士包住d餃子,口感幾夾好好食
芝士煎餃子

服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️
抵食💰: ⭐️⭐️
2020-05-09
2020-05-19 44 浏览
同男朋友難得拍拖甘當然要去食好西la見到呢間【日本野】顧名思義當然係食日本嘅嘢🤣🤣🤣個menu 都幾多樣化🐷咖喱吉列豬扒丼 $98啲吉列豬扒大大件,份量都幾多而且外層脆脆的❇️🐮和牛壽喜燒 $188佢啲食材都幾新鮮而且個壽喜燒都幾大鍋,牛肉都大大塊🤩配搭埋烏冬食簡直一流好多款小食俾我哋追加🐟厚燒鰻魚玉子 $38 玉子大大件夾埋鰻魚甘食都幾特別💫刺身拼盤 $88咁嘅價錢絕無欺場好抵食💥有魚生、八爪魚、甜蝦、北寄貝刺身🤩
同男朋友難得拍拖
甘當然要去食好西la
見到呢間【日本野】
顧名思義當然係食日本嘅嘢🤣🤣🤣
個menu 都幾多樣化

🐷咖喱吉列豬扒丼 $98
啲吉列豬扒大大件,份量都幾多
而且外層脆脆的❇️

🐮和牛壽喜燒 $188
佢啲食材都幾新鮮
而且個壽喜燒都幾大鍋,
牛肉都大大塊🤩
配搭埋烏冬食簡直一流

好多款小食俾我哋追加

🐟厚燒鰻魚玉子 $38
玉子大大件夾埋鰻魚甘食都幾特別

💫刺身拼盤 $88
咁嘅價錢絕無欺場
好抵食💥
有魚生、八爪魚、甜蝦、北寄貝刺身🤩
2020-05-18 53 浏览
🐂 石燒吉列霜降牛小排套餐 HK$178🥢 套餐連 白飯 溫泉蛋/溏心蛋 麵豉湯 飲品久違嘅吉列牛,就咁睇個肉質好似好似好吸引。 肉肥瘦平均,但係肉嘅牛肉味道唔算超濃郁。.🍱 蒲燒鰻魚定食 HK$118🥢 套餐連 白飯 溫泉蛋/溏心蛋 麵豉湯 飲品鰻魚好有味道,唔會腥。但可惜佢個飯底冇落鰻魚汁,有少量飯素,但感覺咁樣冇咁有味道。整體不過不失。.🎏 刺身拼盤 (追加小食HK$88)拼盤分別有三文魚、北寄貝、八爪魚、甜蝦。八爪魚同三文魚都比較厚身。甜蝦係幾大隻,不過唔夠鮮甜。.🐣 厚燒鰻魚玉子 HK$68玉子燒中間除咗鰻魚有芝士,面頭有蟹籽。仲配少量嘅黑松露。雖然味道唔算特別濃,不過令整體食起黎有味道啲。--📌 晚市時段📌 另收加一服務費

石燒吉列霜降牛小排套餐

🐂 石燒吉列霜降牛小排套餐 HK$178
🥢 套餐連 白飯 溫泉蛋/溏心蛋 麵豉湯 飲品
蒲燒鰻魚定食套餐

🍱 蒲燒鰻魚定食 HK$118
🥢 套餐連 白飯 溫泉蛋/溏心蛋 麵豉湯 飲品
厚燒鰻魚玉子

🎏 刺身拼盤 (追加小食HK$88)
刺身拼盤

🐣 厚燒鰻魚玉子 HK$68
📌 晚市時段
📌 另收加一服務費

石燒吉列霜降牛小排套餐
厚燒鰻魚玉子
2020-05-18 30 浏览
之前試了mini friday 覺得隔離幾吸引 今日就試下日本野 我地預約了7點 去到都幾闊落 二人比了四人枱我們 我們睇了一陣menu 就點了吉列牛定食 有湯 有飯素既飯同糖心蛋亦有溫泉蛋可選擇 再追加黑松露鰻魚玉子 之後再叫了三文魚刺身 由於另一位唔食牛油果 所以試唔到牛油果加洲卷 就要火炙三文魚 再叫了牛舌 加一Jar橙汁梳打 上菜好快 一陣就黎齊野食 先講三文魚刺身 都幾厚切新鮮 好滿足 之後上了吉列牛定食 牛都幾多 厚度合理 由於之前在日本食過吉列牛 所以香港既我覺得呢間已經係不過不失 點醬汁配飯好食 之後火炙三文魚 油脂好豐富 好味 牛舌都幾厚身 最後太飽了 鰻魚玉子食了一件 但個醬好重黑松露味 一jar橙汁梳打真係夠二人飲 尤其開始炎夏 真暢快 整體都算唔錯了
2020-05-17
2020-05-16 29 浏览
走訪銀城廣場的樓上,位於9樓的日本野非常搞笑,名字既廣東話又日式,很有趣來的時間還早,人流不算很多,我見時間尚早,就點了一份極上七品刺身,加一碟稻庭冷烏冬食物:極上七品刺身$328非常厚切且豐盛的刺身拼盤,不是放題可比的質素海膽似乎是加膽,巨大的SIZE比帆立貝還大些!沒有腥苦胛臭,算是不錯的選擇了呢赤貝的爽口彈牙不錯,牡丹蝦軟稔而且還放了頭,裡面還有黃色的蝦膏!三文魚跟油甘魚都非常厚身,三啖才能吃完!魷魚比較韌身,請準備足夠的牙力呢稻庭冷烏冬$78不可多得的超煙韌烏冬,冷吃的烏冬,加上傳統的生鵪鶉蛋,蕎麥麵汁跟山葵,甜甜的帶少許刺鼻,這個簡單而美味的吃法,非常地道,也是我的最愛吃法

食物:
極上七品刺身$328

非常厚切且豐盛的刺身拼盤,不是放題可比的質素

三文魚跟油甘魚都非常厚身,三啖才能吃完!

魷魚比較韌身,請準備足夠的牙力呢

稻庭冷烏冬$78

今晚同朋友慶生,叫咗石燒降雪牛,蟹肉青瓜沙律、牛油果軟殼蟹手卷、極上七品刺身,同埋jar 果茶。睇到個牛嘅賣相簡直令人失望,好彩味道都總算過得去。刺身完全無鮮味,枉佢叫「極上」。果茶又係完全無果味,似就咁飲茶多。其餘兩樣嘢食就一般般啦!最離譜係啲侍應可以將啲食物求其劈喺枱邊就走咗去,食茶餐廳我唔會介意,但呢間唔係茶餐廳囉!
2020-05-16 21 浏览
石燒吉列霜降牛小排$178,霜降即係霜降,油脂分佈真係好靚,價錢係餐牌之中最貴既食品,不過貴係有佢既道理,將牛小排放上石燒一燒,不用燒太耐,否則影響牛肉口感,所以兩邊燒大約20秒,放入口,口腔散發油脂香味,另外溏心蛋亦都相當出息,顏色呈鮮橙色,蛋黃帶有黏黏既口感,好味溫泉蛋和風燒牛肉丼$138,這個牛肉丼飯的牛肉雖然油脂唔算高,但食落好腍易咬,溫泉蛋好滑拌飯一齊食更加惹味厚燒鰻魚玉子$38,玉子厚身大件,而且都幾滑,醬汁係芥茉黑松露,幾創新特別,其實兩種醬都係我至愛牛油果加洲卷$58,共有4件加洲卷,每件都好大,落足料,青瓜絲清新爽口,配埋甜甜地既沙律醬好夾炸薯條配日式芥茉醬$48,薯條最重要一個條件,就係要夠熱,佢做到,有兩款醬汁,分別係芥茉和茄汁

2020-05-16 25 浏览
Good food is the basis of true happiness呢排同開朋友講: 我想食日本野朋友話: 食囉 邊間吖我話: 間餐廳名叫 日本野哈哈 結果我朋友今次同左我去食日本野我地點左個石燒吉列霜降牛小排 自選丼飯 剌身併盤 同埋 水信玄餅真係重點推介個石燒吉列霜降牛小排同佢既剌身石燒吉列霜降牛小排: 未燒已經有好香既吉列牛油味 佢係用小石板去俾我自己燒 我燒完個皮仲係脆 而且入口個肉質好鬆軟 同鎖住左啲肉汁 同埋都幾大份 包左溫泉蛋 飯 同埋湯剌身: 啲剌身件件都係厚切 同入口即溶 係勁新鮮同好甜美@nihon.ryori.restaurantLocation: Mong KongPrice (10 is expensive): 6/10Yummy (10 is delicious): 7/10

呢排同開朋友講: 我想食日本野

Location: Mong Kong
Price (10 is expensive): 6/10
Yummy (10 is delicious): 7/10
2020-05-15 18 浏览
母親節前夕帶媽咪食好嘢, 知道呢度有間都算幾高級企理嘅日本餐廳, 於是同媽咪嚟試下一入去就見到成間舖頭係日式簡約傳統風格, 木材加燈籠裝飾, 幾有氣氛, 而且卡位坐得好舒服嘢食方面最不得了, 就係呢個 石燒霜降牛小排, 叫得做霜降牛肉, 啲脂肪嘅紋履真係好似雪霜咁樣, 放落燒紅咗嘅石板上面, 慢慢煮熟到自己適合嘅 味道, 加少少鹽或者牛肉汁去食, 口感一流, 重點係脂肪比例完美, 聽到嗰嚿牛嘅味道 只係加少少鹽 已經好出另外呢個鰻魚玉子燒亦好厲害, 除咗用蛋包住鰻魚, 仲有沙律醬同埋松露醬, 再加埋木魚乾係上面, 新鮮熱辣整起, 一拉出嚟發現竟然仲有好多芝士 ,有多重嘅口感, 非常豐富呢個軟殼蟹牛油果卷易做得唔錯, 蜆殼蟹入面仲係鬆脆, 牛油果份量亦多, 做到外軟內脆嘅效果最後呢個雞肉大阪燒, 非常大份, 就咁叫呢一個人食都應該會飽, 入面仲有非常多嘅日本椰菜, 非常新鮮多汁, 雞肉亦都冇慳, 大大粒係入面最特別係甜品試咗呢個水信玄餅, 傳統日式甜品小食, 竟然可以喺香港搵到, 入面仲有一個透明嘅櫻花, 加上傳統嘅醬汁 同梅粉, 味道非常清新 單係一杯咖啡易做得唔錯, 成餐令我哋兩個人

單係一杯咖啡易做得唔錯, 成餐令我哋兩個人都非常滿足。 順帶一提, 侍應非常有禮貌, 好好咁主動介紹畀我哋有啲咩出名嘅嘢食, 令我哋冇錯過店舖嘅 出名主菜, 值得一讚
2020-05-07
  • 水信玄餅
初戀呀!我要初戀呀!果種心跳回憶,卜卜聲原來真係好吸引,印象難忘。你諗下無論周星馳既食神定係喜劇之王,都會強調初戀係幾咁美好,對於我呢D細個傻更更,咩都唔知既傻仔,真係好後悔相當年無努力去把握中學時期既青春。到畢業先知咩係愛情,後知後覺,錯過哂呢個階段既戀愛經驗,簡直係浪費左人生咁。Anyway,今晚就係旺角呢間餐廳「日本野」一於搵返初戀既感覺,唔知你地初戀係點咖呢?👇📌晚市定食 -▪ 石燒吉列霜降牛小排 - $178▫ 最鍾意日本呢種石燒技術,可以將牛肉既香味提高更多,係石爐上任自己去調較自己鍾意既質感。而今次呢款牛小排油脂分佈均勻,表面既吉列外皮夠鬆脆,輕輕一燒後已經牛味特別濃郁,煙韌帶少少咬口,幾惹味。另外呢個套餐價包左一碗飯、溫泉蛋,呢個價錢認真食得過!📌晚市丼飯 -▪ 溫泉蛋和風燒牛肉丼 - $158▫ 牛肉丼亦有驚喜,表面牛肉份量十足,而且每塊厚薄平均。經火炙過帶陣陣既焦香味,肉質食落嫩滑煙韌,配上溫泉蛋令成個丼飯更加豐富;搭配埋牛肉醬汁,撈埋珍珠米粒、溫蛋蛋一齊食,送飯真係一絕。📌小食 -▪ 厚燒鰻魚玉子 - $68▫ 呢個厚燒鰻魚玉子睇落夠厚實,裡面包住既鰻魚食落爽脆彈

📌晚市定食 -
▪ 石燒吉列霜降牛小排 - $178

煙韌帶少少咬口,幾惹味。另外呢個套餐價包左一碗溫泉蛋,呢個價錢認真食得過!

📌晚市丼飯 -
▪ 溫泉蛋和風燒牛肉丼 - $158

▫ 牛肉丼亦有驚喜,表面牛肉份量十足,而且每塊厚薄平均。

搭配埋牛肉醬汁,撈埋珍珠米粒、溫蛋蛋一齊食,送飯真係一絕。

📌小食 -
▪ 厚燒鰻魚玉子 - $68

▫ 呢個厚燒鰻魚玉子睇落夠厚實,裡面包住既鰻魚食落爽脆彈牙;
玉子煎得夠乾身,口感唔錯。成舊一齊食口感非常飽滿,兩者既層次亦都好分明,唔錯。

▪ 脆味雞軟骨 - $48

▫ 間中整返碟雞軟骨夠哂過癮,新鮮即炸,入口就夠哂脆身,唔會話太油膩,
表面炸粉較得岩岩好,抵讚。
2020-05-06
  • 溫泉蛋和風燒牛肉丼