2009-03-30 92 浏览
冇去一兩年,佢依家變咗會員制,其實入會唔使錢,只係需要留電話號碼。舖位分兩邊,今次去嘅呢一邊係冇炭爐用--失望,只係得普通嘅電磁爐,而且地方頗為兜踎,枱面有油漬,衰過大排檔。一開位就有送嘅生菜,呢樣係同以前一樣免費送嘅,但依家就唔係任添。唔計生菜,我地另外叫咗 四寶丸、脘魚片、牛柏葉、肥牛及鮮蝦。1. 生菜 - 脆綠鮮甜2. 四寶丸 - 東歪西倒,七零八落,非常淩亂,好似求其唔知喺邊度搵返嚟咁。3. 牛柏葉 - 無乜特別4. 鯇魚片 - 超厚,唔使懶成咁呀,我都切得薄過佢。5. 肥牛 - 一啲都唔肥,而且仲切錯紋,加上今次呢碟例牌 (可能係我比唔起錢,導致佢比啲咁嘅貨式我) ,真係好韌,又冇肉味,枉佢叫自己做牛肉專門店。6. 鮮蝦 - 一啲都唔鮮,啲肉係霉嘅,唉~~~~~~~~~~~~!Comments: 以前佢真係可以話係沙嗲牛肉專門店,但係依家除咗個沙嗲湯底之外,已經冇嘢值得再去幫襯。

1. 生菜 - 脆綠鮮甜

3. 牛柏葉 - 無乜特別

4. 鯇魚片 - 超厚,唔使懶成咁呀,我都切得薄過佢。

沙嗲湯底+肥牛+蝦
鯇魚片+四寶丸+牛柏葉
唐生菜
2009-03-14
沙嗲湯底+肥牛+蝦
2009-03-30 74 浏览
成日聽人講,去試下,點知出事.沙爹湯底幾夠味,不過啲料就出晒事,叫碟手切肥牛,啲牛肉碎濕濕不特止,仲要硬到阿媽都唔認得.其餘配料如牛丸魚旦等,皆是下等貨色,完全無誠意,
成日聽人講,去試下,點知出事.
2009-03-29
2009-03-14 69 浏览
呢晚一行四人來到方榮記,自上次來食完之後對呢度既牛念念不忘,一想到打邊爐就再來食過﹗可能平日關係,7:30pm來到人也未算多,今次就唔同上次喇,服務姐姐好有禮貌係咁問我地食咩,又介紹有咩好食,下層的通風系統亦好明顯好過上層好多,真係要食出名食店都係平日來好0的﹗都係點左最出名既沙嗲湯底,先來碟炸魚皮,連骨炸起夠份量,香脆有魚香,吸左0的沙嗲湯真係好好食,最後是encore食多一碟﹗來呢度梗係食牛啦,先是一個星級肥牛$168,油脂分佈平均,放入湯底輕輕一灼,帶點微嫣紅的牛是人間極品,厚切關係令牛味更濃,入口滿咀牛香,油脂味道豐腴令人食到停唔到口,四個人share一碟真係唔夠﹗人多最好係咩?就係可以叫多幾樣野,試下呢度既海鮮﹗第一次試魷魚鬚,一碟六條,望落色水都幾新鮮,入口彈牙﹔蟶子新鮮上枱仲係勁郁開下合下,不過沙嗲湯與海鮮味道未算太配合,湯底太濃吃不出海鮮既甜,如有機會下次吃海鮮可試下個茄湯底,應該配海鮮很不錯﹗一碟牛又點滿足到我地,再來一碟牛肉粒,呢個真的不得了,放入湯底淥五分鐘左右就食得﹗初咬軟熟傳來陣陣牛肉甜香,一咬再咬咀嚼下牛香澎湃爆發,由口傳鼻再由鼻傳口的嗅覺與味覺令人十級滿足

人多最好係咩?就係可以叫多幾樣野,試下呢度既海鮮﹗

一碟牛又點滿足到我地,再來一碟牛肉粒,呢個真的不得了,放入湯底淥五分鐘左右就食得﹗初咬軟熟傳來陣陣牛肉甜香,一咬再咬咀嚼下牛香澎湃爆發,由口傳鼻再由鼻傳口的嗅覺與味覺令人十級滿足,同工友不約而同的大叫左一聲 :"好好味﹗" 真的從來未試過﹗食一粒笑一粒﹗

黑柏葉我第一次食,食落好韌印象麻麻,唔知係咪食煙韌既口感既呢?

其實兩碟牛都未滿足到我地,不過荷包負荷不下,下次月頭來一定食多碟牛粒,真係好得﹗

埋單一人兩百,價錢合理,有高質素既食物食幾錢都抵﹗
2009-03-05 416 浏览
剛才的泰式燒王只是頭盤~方榮記才是今晚的主菜…哈哈~其實當時我已經有六分飽了…不過聽到去方榮記…當然沒辦法抗拒了…因為之前一直都很想去試沙嗲湯底…如果只有我和sheep的話會試得沒那麼多…這次當然要瘋狂一下…由其他食友拿主意~我只點了珍珠蠔仔而已~始終還是想吃蠔…哈哈…但是桶蠔有點貴…叫珍珠蠔過過口癮好了~沙嗲湯底上場…一點也不水…很杰的感覺…應該會好好味…除了湯底的質素比較高外…其他火鍋料都只是一般~不過值得一提的當然是鎮店名物 - 牛啦~我就覺得手切牛只是一般…同一碟都水準都有參差…有些淥一淥都有點鞋口…但有些又剛剛好~如果要我選我寧要多要一碟牛肉粒而棄手切牛…牛肉粒的大小剛好…半肥瘦的…吸收了濃濃的沙嗲湯…牛味十足~自從年頭在火井吃過牛肉粒之後…我覺得牛肉粒是打邊爐的最佳伴侶….哈哈哈~黑豬肉我覺得都不錯~幾嫰滑…但就欠卻了點豬味…珍珠蠔仔雖然小小的~但很肥美新鮮…韮菜餃如果皮可以再薄一點就更好了~炸魚皮很特別...因為這裡的炸魚皮和坊間的有點不同...這裡的是連骨炸的呢...所以會被平常的厚身...而且要多浸一會才會淋...我確實不是那麼喜歡這種的了...因為我怕骨....我會

沙嗲湯底上場…一點也不水…很杰的感覺…應該會好好味…

黑豬肉我覺得都不錯~幾嫰滑…但就欠卻了點豬味…珍珠蠔仔雖然小小的~但很肥美新鮮…韮菜餃如果皮可以再薄一點就更好了~炸魚皮很特別...因為這裡的炸魚皮和坊間的有點不同...這裡的是連骨炸的呢...所以會被平常的厚身...而且要多浸一會才會淋...我確實不是那麼喜歡這種的了...因為我怕骨....我會比較喜歡薄薄脆脆的...

其實到後期我已經有點飽~但最後還是叫了一個公仔麵和食友share…確實不得不吃這個公仔麵~是精髓所在…如果牛肉粒不是一早被吃完的話~如果我自己帶了辛辣麵的麵來的話~我就可以自製一個沙嗲牛肉粒辛辣麵…噢~想到都已經覺得很好吃了….

價錢一點都不便宜…一碟大牛肉粒已經要二百六了….如果只有我和sheep去的話一定會很貴的呢~幸好今次sheep也有來飯局…嘿~
2009-02-26 20 浏览
食完泰烤, 下一場, 被帶到方榮記, 打邊鑪.馳名的是沙嗲, 朋友一入們, 便安排了兩鍋濃烈的沙嗲火鍋湯底. 香味四溢的, 這府濃烈的沙嗲湯, 我見識少, 濃得像醬一般的, 亦能咬到花生碎粒的, 真的是首見.招牌是沙嗲牛肉專家, 之後來了一盤手切牛肉同一盤牛柳粒. 牛肉肥瘦適中, 加上那個濃烈沙嗲湯, 食友特地留了一些牛肉私用, 原來是留待最後, 親自泡製的沙牛公的. 牛柳粒, 雖然那一小盤, 收$250, 感覺上極貴. 但用沙嗲灼熟之後, 咬落極有牛肉味, 啖啖肉, 啖啖肉汁. 加豉油與否已經沒關係. 食上等牛肉的感覺, 始終同食普通牛肉, 是兩回事. 食友笑問這手切肉是牛的那一個部份呢, 相信是店子的 Secret, 大家亦相信, 凡人一個去街市, 絕對是找不到這等好肉的.其實我已半飽. 其他只是有得望, 唔想食, 只吃幾條菜罷了. 不過, 吃到這裡的靚牛肉, 已經非常滿足.
食完泰烤, 下一場, 被帶到方榮記, 打邊鑪.

2009-01-21 50 浏览
除了新晉的大角咀和佐敦外,要介紹火鍋又怎能錯過香港火鍋的發祥地,九龍城。九龍城聚集了全香港最多的火鍋老字號,有以沙嗲馳名的方榮記,又有眾明星的聚腳點,又貴到癲的輝哥,要數真的太多。真的很舊式,又多人,超嘈吵。由於我去到的是候,兩顆寂寞的心已經邊吃邊等,所以我只可以趕忙的拍下照片,拍得很差。這次沒點手切肥牛,點了牛腱。牛腱是台灣牛肉麵專用的部分。切成薄片也有一定的口感,肉味又不錯,我不知價錢,但肉質和味道都很不錯。雞件,我不喜歡。很淋的肉質,又沒啥肉味。都是那句,在香港要吃一口好吃的雞真的很難。珊瑚蚌,很爽很脆,但鮮味不足。我吃了一件便放棄桂花蚌,我的另一樣最愛。質素還好,不會汆燙後收縮很多,不過鮮味還是不足這個是今晚的主角,吃方榮記主要都是吃它的沙嗲湯底。我承認它的沙嗲是有過人之處。別處主要是靠沙嗲醬,味道屬於搶喉一類,而且太多越吃越淡。方榮記相反,走的是香濃順口一類,而且很重花生香,如果你和我一樣是花生醬的粉絲,你會迷上它。最奇怪是全晚只是加水,沒有加湯,但湯底一樣越吃越濃。還有很多菜沒po出來,好像每人HK$215,不便宜又不太貴,吃老字號,如果不計較環境和嘈吵,它的沙嗲湯底是值得

真的很舊式,又多人,超嘈吵。

珊瑚蚌,很爽很脆,但鮮味不足。我吃了一件便放棄

還有很多菜沒po出來,好像每人HK$215,不便宜又不太貴,吃老字號,如果不計較環境和嘈吵,它的沙嗲湯底是值得一試的。

詳細食評和更多圖片:http://blog.yam.com/ywjoseph928/article/19245992
第一次到呢間聞名已久O既火鍋店, 首先第一樣野當然係同大家一樣申請入會... 真係唔明呢度開O左咁耐點解唔做番個食肆牌, 令人費解. 一坐低便被問要乜野湯底, 當然要試下出名沙爹湯底, 另外叫O左清湯. 不過個沙爹湯O黎到真係有O的驚, 因為真係杰得滯. 當O的火大O既時候好似熔岩咁, 都幾得人驚, 唔怪得知大家話佢加好多次水O的味都咁濃... 因為O黎果陣已經係個湯膽, 唔係湯嘛... 另外個沙爹湯真係唔掂... 應該係因為杰得滯, 所以O的味根本沁唔入O的材料度, 所以下次都係唔好叫啦... 講"下次", 即係會再O黎啦! 其實O的食物普遍都算唔錯, 以下係叫O左O既野食掂) 牛肉粒 (牛肉味香濃, 咬口好)鱔片 (爽口新鮮)鯇魚片 (都OK, 不過個人prefer鱔片)象拔蚌刺身 (新鮮不過例牌O既份量少)加拿大生蠔 (幾好, 大隻又新鮮, 千萬唔好淥過火)魚蛋 (可能係後面街供應, 幾好)魷魚 (切成條狀, 快熟亦爽口)炸魚皮 (特別在連骨, 不過可能有人唔鍾意, 但係一定要淥下)(唔係好掂) 星級牛肉 (以火鍋牛肉片O黎講無乜特別, 只係切得厚O的)帶子, 蟶子 (無乜特別,

講"下次", 即係會再O黎啦! 其實O的食物普遍都算唔錯, 以下係叫O左O既野食:

(掂)

牛肉粒 (牛肉味香濃, 咬口好)
鱔片 (爽口新鮮)
鯇魚片 (都OK, 不過個人prefer鱔片)
象拔蚌刺身 (新鮮不過例牌O既份量少)
加拿大生蠔 (幾好, 大隻又新鮮, 千萬唔好淥過火)
魚蛋 (可能係後面街供應, 幾好)
魷魚 (切成條狀, 快熟亦爽口)

(唔係好掂)

星級牛肉 (以火鍋牛肉片O黎講無乜特別, 只係切得厚O的)
帶子, 蟶子 (無乜特別, 亦太細隻)
魚皮餃, 牛丸, 黑魚丸 (雪藏貨, 無乜特別)
魚烏冬 (開頭奇怪為何不叫魚麵, 原來唧O個個口勁大, 似整香腸... 味道很像魚皮餃)

其他食物不過不失吧, 都係超市買到O既貨色, 將來應該會再O黎.

不過個餐廳環境真係差O的, 地面濕滑, 大家出入要小心; 而且冷氣機O既位置很吵, 應要改善!
2009-01-21 36 浏览
星期日一行七人去食,因為之前食過兩次,D牛肉同沙嗲湯底好正.去到叫左蕃茄同沙嗲各一個湯底,上檯見到蕃茄湯已經唔精神,盲既都睇到係蕃茄加滾水,畢啖飲,淡茂茂,同上次食時見隔離枱見到果個煲到羅宋湯咁,真係超勁差.手切肥牛黎到,淥左幾十秒啫,一咬....鞋十十,以為一片兩片係咁,同枱人一齊食都係又鞋又韌,同樓面亞姐講,亞姐話係手切咁架,想唔鞋唔韌要個星級定頂級,總之係168果隻啦.我地咪話上兩次黎食都係叫手切,但係好滑好鮮,亞姐話唔係.咁其中一個朋友就話:你地出名招牌菜係手切肥牛,呢D咁既野都俾得客食,仲話係招牌?服左你地咯.咪係,想賺錢都唔好拎呢D出黎啦,明屈D客要個貴D牛肉.都算成枱人一場黎到費事掃興,照叫...之后一路都無野,到埋單,平時唔CHECK單既,今日谷住度氣,CHECK下,一CHECK,明明七個人好易數人頭啫,收左十個人茶芥,多收$24,再睇落去又多左碟粉C$10,又多左個大菜$30...有無離浦D呀?唔CHECK就白白俾多$64.跟住走人時見到好多人CHECK單,佢地又改單,哼!擺到明搏大霧啦...呢間野我以后都唔去7
2009-01-08 25 浏览
火鍋來說並無甚麼烹調技巧可言, 只要是材料新鮮湯底靚就叫好了。這裡還加上了超抵食這個原素。是日7人叫了以下的食物:-清湯 (用以消除油膩感)沙嗲湯 (加了幾次水味道還是那麼濃郁)手切肥牛 (很有咬感卻不會韌)雞肉 (滑)桂花蚌 (鮮甜夾爽)珊瑚蚌 (不是我個人喜好)豬潤 (粉嫩帶香味)粟米 (屬超甜粟)滑豆腐 (超滑, 要encore)唐生菜 (新鮮)西洋菜 (新鮮)四寶丸 (手打的)芝士腸 (超市貨色)魚滑 (很彈牙)魚皮餃 (和水餃一樣大!)金菇 (新鮮)水餃 (不錯)貢丸 (還好)粉絲 (超市貨色)出前一丁 (超市貨色)酸梅湯 X 2 (十分好喝, 酸甜味剛好, 沒有澀味)
清湯 (用以消除油膩感)
沙嗲湯 (加了幾次水味道還是那麼濃郁)
手切肥牛 (很有咬感卻不會韌)
雞肉 (滑)
桂花蚌 (鮮甜夾爽)
珊瑚蚌 (不是我個人喜好)
豬潤 (粉嫩帶香味)
粟米 (屬超甜粟)
滑豆腐 (超滑, 要encore)
唐生菜 (新鮮)
西洋菜 (新鮮)
四寶丸 (手打的)
芝士腸 (超市貨色)
魚滑 (很彈牙)
魚皮餃 (和水餃一樣大!)
金菇 (新鮮)
水餃 (不錯)
貢丸 (還好)
粉絲 (超市貨色)
出前一丁 (超市貨色)
酸梅湯 X 2 (十分好喝, 酸甜味剛好, 沒有澀味)

• 沙嗲湯底
2009-01-01 71 浏览
因為年尾關係, 所以同幾個朋友去左呢度食飯。 因為之前有朋友同我講, 呢間店出名就是沙爹和牛肉, 所以就抱住真係好吃到令你畢生難忘的感覺。 未入前已經令你感覺印象深刻了, 因為個阿叔問我地有無訂檯, 我地話無呀, 佢話要等齊人先可以入, 真厲害, 不愧是名店, 多人等是例牌吧? 但其實係我地等o既同時, 我發現其實唔係想像中咁多人, 好似來來去去都係我地附近o既人都在等, 無咩新人入過。 不過, 我地又再問多次阿叔, 到左九成人可唔可以入, 初初佢好似唔識認我地, 後黎就叫我地入去。一入去! wow! 好似入左個暖爐咁, 同出面個氣溫相差有十幾度!! 而且罕有地見到仍然有炭爐的火鍋! 氣勢已經一流了。 於是有位阿叔九秒九就問我地, 要咩湯底。 但湯底選擇就真係唔多, 差不多係現在所有火鍋店必有那幾種。 可是連我最喜歡的鯊魚骨及豬骨湯都欠奉, 感覺有點脫節的感覺。 ok! 於是我們點了一個清湯和沙爹湯。 當然就係點個肥牛啦.. 因為我地見唔到佢個鎮店千二元肥牛個牌, 所以只係點左個比較便宜的肥牛, 大碟的那種。 但一上檯, 已經無好感了。 明顯碟肥牛就係係雪櫃雪左好耐好耐個種.. 肥牛色

當然就係點個肥牛啦.. 因為我地見唔到佢個鎮店千二元肥牛個牌, 所以只係點左個比較便宜的肥牛, 大碟的那種。 但一上檯, 已經無好感了。 明顯碟肥牛就係係雪櫃雪左好耐好耐個種.. 肥牛色澤完全不新鮮, 而且碟裡太多血水, 顯然店舖根本未為肥牛作適當時間解凍, 而且本身牛肉色澤也是呈深紅色的, 同現在大部份火鍋店吃到的既有雪花, 又是鮮紅色的肥牛相比, 顯然是次一級的。 一放入個鍋到, 唔知係個疑似炭爐的gas爐的火太細, 定根本d牛o既顏色太差, 牛肉幾乎要碌5-6分鐘先ok.. 而且所謂ok係佢已經捲埋一舊, 應該唔會係生的.. 但牛肉顏色都是很差的.. 所謂的牛肉專家就是雪藏牛肉專家嗎? 再說那個沙爹湯底, 顯然是名不副實, 甚至是比起最低檔次的火鍋店更為失水準。 沙爹湯沒沙爹味, 反而莫名其妙地加上了類似加辣的醬油.. 而且最失敗之處, 就是整鍋沙爹湯都是杰撻撻的.. 賣相已經不好了.. 湯底亦十分普通。

而且, 我們打左幾十分鐘, 發覺點解個火好似無得校細的呢? 搞到成鍋都有「窿」味, 於是問個阿姐!! 阿姐好串咁講:「你地唔知個爐下面有得校細咩?? 個火咁大更窿啦」於是幫我地好粗魯咁校細個火!!! 爐上的火熄了!! 但心中的怒火卻沖上雲霄!!!! 那個所謂校細的方法! 就是將個煤氣總掣校細!!! 誰知你所謂校細的方法, 就是平時我們十年不會一掂的煤氣總掣呢??? 而且又收得咁隱蔽!! 點知你個個係校細火!! 於是我們就享受一鍋無沙爹味, 只有「窿」味的沙爹鍋。

後來, 我們又再叫了一些東西, 但今次又同剛才相反, 等了差不多半小時才來, 而且連我們的點的「山根」(正確是生根)都沒有, 而我們問那個好像是老闆的人, 他竟說:「幫他們加多個山根」! 佢好似誤會了一點, 不會加!! 是你們欠了我們沒來!! 意思不同。

終於埋單了!! 果然是計多了我們一碟山根錢!!! 而最後先肯死死氣氣減番!! 而且, 令我們極度疑惑的! 就是後面有一整檯, 只有一個女孩坐著, 差不多到我們埋單, 才有人來。不是剛才門口的說, 要全部人到齊才可進來, 為什麼那女孩一人坐了十幾人的大檯, 等了大半個鐘才有人來, 都可以給他坐的呢?? 對客人可以雙重標準的! 是今日應有的服務態度??

當然, 百彈都有幾讚的。 當中的炸魚皮, 羊肉卷和駝鳥肉都ok的..

但我要說的, 下次還是不去好了。
  • 炸魚皮
  • 羊肉卷
  • 駝鳥肉
  • 黑栢葉
2008-12-30 19 浏览
跟舊同事敍舊,最開心的活動當然係打邊爐,熱熱鬧鬧的。這晚我地一行十一人走去九龍城方榮記。友人一早已定位,但來到發現要登記做會員先可以入,完來唔洗另外收錢,ok啦。e次係第一次用咁細個煲打邊爐﹗就算係兩個爐都好似唔夠大﹗尤其係我d同事好心急,只係一個鐘頭就食左三十碟,係史上打得最快的邊爐。對於其他食友話service慢就絶對無e件事,不過同意d食物係好普通,就算牛肉都唔係好突出。e度既牛肉同出面有d唔同,有一片片、一粒粒,價錢由幾十伩到成千伩都有。聽說一粒粒的肥牛好出名,但我覺得麻麻,手切肥牛,牛味不重。唔通要食到成千伩,先食倒好野?e度唯一比較特別係個沙爹湯,不過同不倒翁又差不多。

2008-12-28 19 浏览
呢個冬天~真係打左無限次邊爐了呢次係方榮記係同事的生日飯叫了好多東西但佢牛肉都分好多種頂級牛肉~星級牛肉~手切牛肉~~哈哈~~本地的頂級牛肉~真係好味wo而其他的東西都好好味wo~~~今次多人去食~分2個鍋~真係很不錯~~~雞肉亦很好~唔會太油但係呢~其實其他東西唔係好特別嫁咋~~~~唔知點解我地入嗰邊要做會員先入得但牛肉同埋湯底得~~已經成功了~~~~~~
呢個冬天~真係打左無限次邊爐了

呢次係方榮記
係同事的生日飯

叫了好多東西
但佢牛肉都分好多種
頂級牛肉~星級牛肉~手切牛肉~~
哈哈~~

本地的頂級牛肉~真係好味wo

而其他的東西都好好味wo~~~

今次多人去食~分2個鍋~真係很不錯~~~

雞肉亦很好~唔會太油

但係呢~其實其他東西唔係好特別嫁咋~~~~
唔知點解我地入嗰邊要做會員先入得

但牛肉同埋湯底得~~已經成功了~~~~~~
咁樣的鴛鴦鍋~咪唔會搞到隔離啦
2008-12-22 32 浏览
本人琴日同屋企人響九龍城附近行街 , 剛好天氣凍凍地 , 又有聽聞方榮記係幾出名 , 於是就決定一試我地響門口見到有張野寫住 <只招待會員> , 心諗 , 係咪唔憂做到只招呼熟客咁勁?!但原來只係響門口即時登記姓名電話就係會員 , 咁做有咩意義呢?莫非身有x , 驚d 乜野...?登記完坐低 , 噫~ ! 有碟菜喎 , 屋企人叫執枱阿姐收埋佢 , 阿姐話:< 啊 , 係俾你地架! >我心諗 , 有d 野喎 , 不過唔出聲 , 反正一間都會叫菜食...方榮記一向最出名沙爹同牛肉 , 咁當然要試下 , 在場內見到有張海報寫住有種$1200一碟的肥牛 , 嘩~!.......$1200一碟肥牛 , 食完會點呢?!.......我們這些蟻民沒有很多銀兩 , 只得選擇大眾化價錢的食品... , 我們懷著期待的心情試食 , 先講沙爹湯底 , 的確幾好 , 但清湯就唔係點清 , 剩係得咸味同大量魚骨 , 試手切牛肉 , 睇賣相好似好正咁 , 當想品嚐時 , 發現 d 手切牛肉有 1 / 3 碟係根位 , 牛肉係六七片肉一抽痴住哂......切成咁 , 唔通方榮記的老闆

莫非身有x , 驚d 乜野...?

方榮記一向最出名沙爹同牛肉 , 咁當然要試下 , 在場內見到有張海報寫住有種$1200一碟的肥牛 , 嘩~!.......$1200一碟肥牛 , 食完會點呢?!.......我們這些蟻民沒有很多銀兩 , 只得選擇大眾化價錢的食品... , 我們懷著期待的心情試食 , 先講沙爹湯底 , 的確幾好 , 但清湯就唔係點清 , 剩係得咸味同大量魚骨 , 試手切牛肉 , 睇賣相好似好正咁 , 當想品嚐時 , 發現 d 手切牛肉有 1 / 3 碟係根位 , 牛肉係六七片肉一抽痴住哂......切成咁 , 唔通方榮記的老闆喜歡一抽抽咁樣食牛肉...?!

方榮記的牛肉實在令人太驚訝......!!

食完一抽抽的牛肉同其他沒甚麼特別的食物後 , 埋單$6xx , 之前阿姐話俾我地果碟菜收左$33 , 豉油收$35.2

店外環境非常有氣勢 , 果然係有半世紀的九龍城老牌火鍋名店 , 相反店內地面異常濕滑 , 大人細路出入要注意安全 , 冷氣系統很強 , 儘管每枱食客都開 "恒" 爐火 , 仍然有進入了 " 雪房 " 的感覺!

服務方面 , 唔願執碟和十叫九不應的特點 , 完全做足100分!

總結 : 我們到方榮記不是為了付錢喝沙爹湯......!!
2008-12-13 35 浏览
最近跟朋友到方榮記打邊爐, 首次做訪, 期望甚高. 我們4個人點了個雙併湯底, 當然有吵爹味啦.入店之前要先"登記入會"才可用餐, 因該處只"招待會員", 其後便由不太客氣的伙計到2/F 的風口位... 因風大的想調位又給不太好客的店員給說話.食物方面, 無甚驚喜... 第一, 現在已用gas爐, 並不是昔日聞名的炭爐. 另外, 吵爹湯底果然夠香及好味, 但水乾後只加清水而不是吵爹湯底, 結果愈吃愈淡, 令人失望. 至於配料, 只是牛肉較出色, 因鋪子的牛肉選擇多, 由一百元起到千多元的牛肉可供選擇, 本人只點了百多元的貨色, 不太特別. 相信別的館子普通一碟肥牛差不多. 其他配料只是一般大路的蔬菜及肉類, 沒有時興的花臣... 本人至愛的炸魚皮竟然不是一片片的魚皮, 而是一嚿連魚骨的" 魚皮" , 難以處理... 唯一值得一讚是鮮魚片確實新鮮,肥美. 只覺得店子名大於實, 見識一次就夠.

只覺得店子名大於實, 見識一次就夠.
2008-12-10 61 浏览
一直把KC吃的牛肉湯放o係我腦內的database中, 一次事出突然, 一場來到也不要煩吃什麼, 來個手切牛肉湯罷! 加埋家母的牛什湯以及清灼芥蘭, 都算是豐富的午餐了。手切牛肉是一貫方榮記出品, 只是代為輕灼之, 件件都是d有血水滲出的七成熟, 妙極! 有肥脂的肉當然軟熟有牛香, 瘦肉雖鞋而有肉味, 不錯。須知此品難度極低, 只需好肉及掌握好時間, 可是也不是個個做得好, 方榮記的, 是好吃。家母的牛什湯分量夠, 只可說叫牛什是她老人家的反射動作, 食味是太平凡, 不值一叫。見到人家的碟頭飯及炒粉麵, 廿蚊大大碟, 而賣相也不錯, 都是造福學生及受海嘯影響的大眾的德行。不過同時也見不少的人十二時走來又鱔片又肥牛咁大杯酒, 大塊肉喎! 始終"食"係唔會食窮人的! 記返起KC名句"無論咩事發生, 都要食架!"係咪先~

係咪先~
  • 手切牛肉湯