2013-09-19 2816 浏览
方榮記最出名係火鍋,但午間有其他食品供應,否則如何應付飊升的成本?這次只點了一碗魚蛋河,畢竟不是老本行,魚蛋倒像是交來貨色,食落淡而無味,質感又不彈牙,呷一口湯,有點淡,不太喜歡,河粉又較厚身,少了滑溜的口感,要吃魚蛋粉,還是走過幾條街的專門店好了。
2013-06-10 2218 浏览
今次係第二次呢到食, 上次無試沙爹湯底, 今次試咗沙爹湯底 - 好濃,好香, 但係無味……..湯底好杰……雖然好出命, 但唔係想像中咁好味皮蛋言茜 - 原本拎錯清湯來, 後尾轉皮蛋言茜, 唔知點解,清湯湯底好濃,奶白色, 反而皮蛋言茜係似用滾水加皮蛋言茜,無味豬潤-上次食比較鬆化,今次麻麻地花枝片- OK, 唔知點解要切度一條條. OK新鮮,幾爽手切牛肉- 今次麻麻地, 肉有D乾, 雖然有肉味, 但係無甘香味九菜鮫 - 好有驚喜, D九菜好新鮮,好香水鮫 - OK,普通柯仔- 浸水浸到無曬鮮味菜-你唔叫,一坐底就焗你要……好彩都新鮮烏冬- 普通平價貨, 收$15,得一件, 太過份粉絲 - OK, 用來浸湯好入味魚咀-幾新鮮, 不過係魚頭, 唔係魚咀脆肉魚片- D肉幾爽脆, 幾新鮮黑柏葉- OK, 幾爽口,同幾大塊4寶丸- 平價貨 今次有D失望, D野食無上次咁新鮮好味.
今次係第二次呢到食, 上次無試沙爹湯底, 今次試咗

豬潤-上次食比較鬆化,今次麻麻地

花枝片- OK, 唔知點解要切度一條條. OK新鮮,幾爽

九菜鮫 - 好有驚喜, D九菜好新鮮,好香

粉絲 - OK, 用來浸湯好入味

魚咀-幾新鮮, 不過係魚頭, 唔係魚咀

脆肉魚片- D肉幾爽脆, 幾新鮮

黑柏葉- OK, 幾爽口,同幾大塊

4寶丸- 平價貨 今次有D失望, D野食無上次咁新鮮好味.
2013-06-08
  • 九菜鮫
2013-06-10 1662 浏览

今次係第二次呢到食, 上次無試沙爹湯底, 今次試咗

豬潤-上次食比較鬆化,今次麻麻地

花枝片- OK, 唔知點解要切度一條條. OK新鮮,
幾爽

魚咀-幾新鮮, 不過係魚頭, 唔係魚咀

脆肉魚片- D肉幾爽脆, 幾新鮮

黑柏葉- OK, 幾爽口,同幾大塊

4寶丸- 平價貨
今次有D失望, D野食無上次咁新鮮好味.
2013-06-08
  • 九菜鮫
2013-04-05 1494 浏览
方榮記出名食牛,亦出名沙嗲, 可惜,牛我唔好,沙嗲亦麻麻地喜歡,不過始終老字號,有時行開行埋都會食下.老實講講食物我覺得真係趺左WATT, 價錢無乜點改變,不過質素係無以前咁好.WELL…可能生意艱難….不過事實又歸事實.點左:蕃茄湯底:人人都食沙嗲, 我反而好中意呢度嘅蕃茄湯底, 實而不華, 一堆蕃茄, 打到臨尾混上肉味海鮮味(唔係指乜丸物丸腸仔個D味,係鮮肉海鮮),可以當滾湯咁飲,幾正!新鮮蕃茄又有益.出門反而唔多地方有咁平實嘅湯底,LIKE!羊肉:我喜歡食羊,不過今晚食嘅就麻麻,好怕食無味的羊,而且太瘦,唔LIKE!吊桶:好新鮮,LIKE!魚鰾:亦好新鮮,LIKE! 不過個爐火唔夠勁,其實要個魚鰾熟晒好難,呢個其實有好多打邊爐店都有同一問題. 象拔蚌:不過例牌份量收$300稍稍貴,不過幾新鮮的,唔錯.鯪魚肉:本身我唔太喜歡吃鯪魚肉,不過都唔錯,唔會好腥,亦幾彈牙.好多人都話服務態度一般,不過我次次去都幾好招呼咖喎…..

WELL…可能生意艱難….不過事實又歸事實.

點左:

出門反而唔多地方有咁平實嘅湯底,LIKE!

吊桶:好新鮮,LIKE!

象拔蚌:不過例牌份量收$300稍稍貴,不過幾新鮮的,唔錯.

好多人都話服務態度一般,不過我次次去都幾好招呼咖喎…..

2013-03-30
2012-10-15 1197 浏览
食晏得一粒鐘,通常都唔係好多選擇,茶餐廳係大熱,去飲餐茶或者食個似樣d嘅西餐,已經係恩賜!間唔中去食吓好嘢,直情要感謝煮……早兩日,同兩位高級過我好多嘅同事食晏,佢地話不如試吓新嘢,身為擦鞋仔嘅我,當然舉腳贊成!我地公司近九龍城,同事R話不如去【方榮記】食晏心諗…即係去打邊爐,都唔係第一次啦!一坐低,正想叫個沙爹鍋底之際,同事R同伙記講,要兩個牛肉湯,一個頂級牛肉一個手切,另一同事再叫多一個八珍豆腐同兩碗白飯;咁有趣?望望餐牌…頂級牛肉湯 150手切牛肉湯 80Size同平時食餐蛋麵果d碗一樣,有十零廿片牛肉,味道算唔錯,價錢算唔平,三個人埋單293,加埋的士來回,一人差唔多百二蚊,你問我正唔正?,我就寧願去飲茶嘞!

食晏得一粒鐘,
通常都唔係好多選擇,
茶餐廳係大熱,
去飲餐茶或者食個似樣d嘅西餐,
已經係恩賜!

間唔中去食吓好嘢,
直情要感謝煮……

早兩日,
同兩位高級過我好多嘅同事食晏,
佢地話不如試吓新嘢,
身為擦鞋仔嘅我,
當然舉腳贊成!

我地公司近九龍城,
同事R話不如去【方榮記】食晏
心諗…
即係去打邊爐,
都唔係第一次啦!

一坐低,
正想叫個沙爹鍋底之際,
同事R同伙記講,
要兩個牛肉湯,
一個頂級牛肉一個手切,
另一同事再叫多一個八珍豆腐同兩碗白飯;
咁有趣?
望望餐牌…
頂級牛肉湯 150
手切牛肉湯 80
Size同平時食餐蛋麵果d碗一樣,
有十零廿片牛肉,
味道算唔錯,
價錢算唔平,
三個人埋單293,
加埋的士來回,
一人差唔多百二蚊,
你問我正唔正?,
我就寧願去飲茶嘞!
手切牛肉湯 有咬口
頂級牛肉湯 有肉味
2012-10-12
手切牛肉湯 有咬口
頂級牛肉湯 有肉味
2011-11-04 948 浏览
一間「歷史悠久」嘅打邊爐食肆,第一次去食好似係1999年,沒有豪華嘅裝修,但貨真價實,用料新鮮。 其中主打係牛肉同沙爹湯底。 牛肉有分幾種,吃過星級牛肉和頂級牛肉,前者牛肉味重d,有咬口但無渣; 後者吃落軟綿綿,脂肪同肉嘅分佈平均,脂肪亦相對多d。 一碟份量都唔少,價錢恰當。 沙爹湯底,味道濃郁,滾到尾都好夠味,不~過一定要成日攪,因為好易黏底好易濃,要小心小心。美國桶蠔、生菜、墨魚丸、黑豚肉片、烏冬同枝竹都新鮮,不過不失,okok!
2011-10-23
  • 鮮牛肉
2011-10-28 503 浏览
本人對方榮記有著深刻的情意結,皆因已幫襯了20年,每年都會回來一、兩次,招牌牛肉及沙嗲湯底更是百吃不懨,老店即是老店。星期天再舊地重遊,很高"興"看到方榮記終於懂得了商業市場的遊戲規則。6點到,未算繁忙。order了蕃茄湯拼沙嗲湯底,沙嗲湯Keep到水準惹味濃郁。而大手切"肥牛"上枱時沒有像一般火鍋店的浮誇、整齊擺設,反其道而行簡簡單單隨意撈亂,不經意流露出一種生意態度。輕灼一片入口即感到師父的苦心,刻意的直橫紋切法,將牛肉火鍋Cross-over牙科保健,每片牛肉都可給我們5分鐘運動,太抵啦!,笑笑口向老板反影內心的感激,那知老板真厚道,說肥牛就是這樣的,以前的嫩滑肥牛現在叫至尊肥牛,意思是所謂本地肥牛即是普通牛肉,最貴那款才是真正肥牛,即時使我矛塞頓開。其餘食材如牛舌亦一絲不苟,亂中有序。貢丸及餃子可與名店"稻香"一拼,而雜菜籃是全晚最普通的,數款蔬菜是唯一令我們十分不滿而全部徹底消滅。未完,買單出門口經過牛肉枱,發現枱上有一大堆已切好的"牛肉"在室溫下如紅酒般"醒牛",相信火鍋行內對食材能有如此境界的不會太多,此店對客人那份情操,我真是沒顏面下次再光顧。
2011-10-15
2011-07-12 368 浏览
方榮記--以前一直食開的火鍋店, 因工作關係已有大半年沒去, 決定舊地重遊, 點知....1. 服務態度-奇差!- D 姐姐圍埋一齊吹水, 叫佢加水, 立刻有面色睇, 好似我地阻住佢咁, 反而賣酒姐姐仲勤力...2. 食物水準- 海鮮OK, 不過手切牛肉真係"鞋"到好似食橡膠咁, ....3. 唯一OK 的就係湯底, 保持水準.....不過真係要改善一下服務, 真係令到D顧客好難受, 又唔係收費特別平.下次去光顧, 真係要諗諗..

3. 唯一OK 的就係湯底, 保持水準.....

下次去光顧, 真係要諗諗..
2011-07-06
(非会员)
2011-06-26 328 浏览
剛吃完,,,可以告訴大家,千萬不要去,,,叫了一個機切牛肉,,超老,,一點肥肉也沒,,好似吃(秀)肉,勁難食,,脆肉鯇完全不脆,,又要收茶介,又要收醬料及加一,,未食先比一大筆,,d丸一d味都冇,職員態度勁差,,想打七佢,,,,,食了二十年,,,最差的一問,,,失望
2011-06-26
2011-05-08 356 浏览
之前到方榮記跟兩位朋友吃火鍋, 星期六人不少, 要先訂位不然要等上好一陣子叫了鴛鴦鍋, 方榮記最有名的就是他的沙嗲湯底, 沙嗲香氣十足充滿濃濃的花生跟沙茶味道, 而清湯底則用了大地魚煮成的, 不像外面的清湯底味道這樣清是有一股蠻濃的魚味這裡的菜藍是每桌客人都會有的, 不吃的話就先請店員收回有生菜跟西洋菜, 都跟這兩種湯底很配, 尤其是生菜跟沙嗲湯底是很好的配搭機切牛肉之前吃過這裡的手切牛肉覺得有點韌, 還是點個機切的就好大大一片, 牛肉鮮味跟沙嗲味道很合牛展 (電腦打不到正字)我覺得這裡的牛展比起牛肉跟好吃, 燙個幾秒之後肉質比牛肉更滑, 帶點筋的味道很棒, 之後有多加一碟來吃雞肉片除了牛肉, 雞肉跟沙嗲也是很合得來雞肉很嫩滑, 也有雞肉本身的味道, 到這裡除了牛肉也可以點雞來吃吃看魷魚, 牛柏葉魷魚不用燙太久, 吃起來才不會過韌這裡的魷魚新鮮, 彈牙鮮甜, 用清湯煮過更附了一點大地魚的味道牛柏葉選用了黑的, 夠爽而很容易咬開, 都很不錯吃雲吞,粉絲這裡的雲吞裡面蝦肉很多, 蝦肉算彈牙新鮮的粉絲一定要點, 吃到最後放下, 吸盡沙嗲湯汁, 令粉絲變更好吃吃了很多也喝了不少綠茶汽水, 一人
鴛鴦鍋底
是有一股蠻濃的魚味
菜藍
這裡的菜藍是每桌客人都會有的, 不吃的話就先請店員收回
生菜西洋菜, 都跟這兩種湯底很配, 尤其是生菜跟沙嗲湯底是很好的配搭
機切牛肉
之前吃過這裡的手切牛肉覺得有點韌, 還是點個機切的就好
機切牛肉
大大一片, 牛肉鮮味跟沙嗲味道很合
牛展
牛展 (電腦打不到正字)
紋路很漂亮
我覺得這裡的牛展比起牛肉跟好吃, 燙個幾秒之後
牛展
肉質比牛肉更滑, 帶點筋的味道很棒, 之後有多加一碟來吃
雞肉片
除了牛肉, 雞肉跟沙嗲也是很合得來
魷魚
牛柏葉
魷魚, 牛柏葉
魷魚不用燙太久, 吃起來才不會過韌
牛柏葉選用了黑的, 夠爽而很容易咬開, 都很不錯吃
雲吞
粉絲
雲吞,粉絲
這裡的雲吞裡面蝦肉很多, 蝦肉算彈牙新鮮的

吃了很多也喝了不少綠茶汽水, 一人$160算不貴
紋路很漂亮
粉絲
魷魚
2011-01-18 258 浏览
Food is ordinary, nothing special. Fry fish skin seems to be the most popular dish and is indeed the best dish among all.Be aware if you are given a plate of vegetables!!! The waiter will automatically put a plate of veg on each table, if you think is free then you are wrong, it cost $30. Moreover, the veg is not fresh, we ate only half of it.
2011-01-16
2010-11-24 124 浏览
朋友請食飯, 一班人打邊爐就最過癮食過lee間野好幾次, 佢最出名係個沙嗲湯底, 好重沙嗲味, (但千其吾好當湯飲, 因為太鹹)次次打咗近一個小時到, 個沙嗲湯底就會開始癡底, (吾叫佢加水, 係吾會自動自覺幫你加水既, 就算得2-3檯客)牛肉粒 - 最喜歡食佢個牛肉粒, 好新鮮, 食落多肉汁, 幾個食肉獸, 一碟一定吾夠口 炸魚皮 - 都幾好食, 送酒一流其他野, 冇咩特別

朋友請食飯,

一班人打邊爐就最過癮

食過lee間野好幾次,

炸魚皮 - 都幾好食, 送酒一流

其他野, 冇咩特別

2010-11-21
  • 牛肉粒
  • 炸魚皮
2010-10-26 174 浏览
入秋係火鍋季節..! 其他非也 基本上火鍋從唔知幾時開始已經演變成 一年四季 無論好天落雨基本上 想幾時就幾時食-.-! 呀呀 但食得多任飲任食 都想食番d真正少少既火鍋...方榮記...係九龍城好多大閘蟹既街 如果整條街行晒一定見到間野...我第一次聽聞係從一個飲食節目...好記得個時呢間野介紹專食牛....係因為新鮮得來用一種叫做 蝴蝶雙飛切法....其實即係咩我唔知..只不過肥牛真係好吸引...haha人生終於第一次有機會試到喇!...老早去到5:30 已經好多人..門口有車泊住..証明好多人係其他區過來..座位其實唔係好大...而且距離都幾近..但咁樣先覺得更加熱鬧@_@ 如果一邊睇埋波仲正... 食品係每碟計錢...肥牛就特別d 因為佢分左好多種...高級個d 要4位數字...普通都有分機切 手切..咁睇完飲食節目介紹就梗係試下手切...另外都叫左好多其他野..但遺憾相片12張上限 upload唔晒芝士腸,四寶丸,手切肥牛,鮮雞片,豬頸肉,羊肉片,韮菜餃,黑柏葉(人生第一次見黑色),鵝腸,豬肚,豬腰,烏冬,一籃菜(湯底包埋,通菜+唐生菜),山根 炸魚皮,魚腩同蝦 老實講 對4

老實講 對4個人食來講有d多...而且仲要2個係女仔...真係誇張左d..唔怪得落單時阿姐話 驚唔夠位放咁多野食.. 雖然每碟份量又唔係真係咁大,但正所謂積少成多...所以之後出現碟堆碟同放係椅子上面..汽水啤酒就更加要放係地下....

而最值得一提就係個湯底... 叫左一邊清湯一邊沙爹...清邊個邊有大塊既大地魚...非常之香...而沙爹湯底同平時出面既好唔同...濃味而且唔稀 但又食唔到樓上d 師兄講既花生味..反而有d辣 但正正因為咁所以惹味非常...不過最衰 煮得咁上下時收乾 只能加水@@ 溝淡左....否則會更好...

呢d同任食你飲個d唔同 食物非常新鮮..而且湯底都非常講夠..絕對一分價錢一分貨..所以有時唔可以貪平...!
上面海魚 下面河魚
烏冬+四寶丸
雞件
山根^^
2010-08-04 142 浏览
三十幾度的日間, 夜晚都仲有廿九度, 這種天氣都仲去打邊爐, 都可算是向難度挑戰只係因為好似好耐無打過, 而且火鍋店的客人都會比較梳落, 既然有冷氣, 坐得又舒服, 所以其實我覺得係一個不錯的選擇就真沙嗲湯底係佢地概生招牌, 手切肥牛係第二主角, 兩樣野都很有水準, 沙嗲有濃厚花生香味, 愈煲愈濃, 食到最後, 要叫碟米粉撈埋精華才算是完成整套動作共餘配料如貴花蛑, 粟米等, 借助了個特香沙嗲汁, 都當堂變成美食, 大家開懷大吃, 食到飽一飽先盡興而歸

2010-07-28
2010-07-03 104 浏览
最鐘意呢到既沙爹湯底,香氣撲鼻,每次都越滾越濃,加幾多次水都冇問題。叫左星級機切肥牛。色澤均勻,因為厚切的關係,雖算不上是入口即溶,但牛味濃郁且充滿牛香,以一百六十八元的水準,好過輝哥好多倍。最好食都係炸魚皮,應該係用深海魚皮連骨炸,香脆有魚香,吸左D沙嗲湯,簡直係人間極品。

2010-07-01
庆祝纪念