2008-01-10 26 浏览
朋友請食飯,相約在此,下午一點正,是高朋滿座,但是吃火鍋的只有兩三枱.多數叫碟頭飯.看似不錯.朋友先到,已叫了一枱食物,計有:手切牛肉,鵝腸,魚滑,炸魚皮,牛筋腩,脆肉鯇和強制式的一籃菜.手切牛肉:是頸脊位,稍肥,多筋,肉爽,但切工欠佳,連咬不開的筋也奉上.肉味幾好也無用,因不能下嚥.鵝腸:給化學品招呼到很爽,但全無鮮味.魚滑:粗糙不爽,無鮮味,要放棄.沾仔記好一百倍.炸魚皮:稍為有水準,別處少見,連骨炸脆,在湯一浸即食,很好.牛筋腩:不入味,份量少.脆肉鯇:不新鮮,可能是上一天的剩餘物資.湯底是清湯加沙爹湯,給狂加味精,食後口渴到爆炸.朋友埋單,不知吃了多少錢.不過在下就以後不會再來了.
鵝腸:給化學品招呼到很爽,但全無鮮味.
魚滑:粗糙不爽,無鮮味,要放棄.沾仔記好一百倍.
牛筋腩:不入味,份量少.
脆肉鯇:不新鮮,可能是上一天的剩餘物資.
湯底是清湯加沙爹湯,給狂加味精,食後口渴到爆炸.
朋友埋單,不知吃了多少錢.不過在下就以後不會再來了.
2008-01-08 40 浏览
唔通一代火煱店從此玩完?以前人人都話打邊爐方榮記好,現在竟遭人狠狠痛罵,發生何事?一到此店明白明白,質素真的大不如前,手砌牛肉好鞋,問題係砌得唔好!湯底得淡,和以前的沙多是兩回事!!點算?又少一個好去處了!
唔通一代火煱店從此玩完?

以前人人都話打邊爐方榮記好,現在竟遭人狠狠痛罵,發生何事?

湯底得淡,和以前的沙多是兩回事!!

點算?又少一個好去處了!
07年12月中, 由於一於老人家好耐無去方榮記打邊爐, 雖然當日唔夠凍都食, 此次就變成左我地最後一次幫趁。食物當然比以前貴左, 但無好食左, 而且唔新鮮, d 菜餃居然重未溶雪, 成舊石頭咁, 碌一陣已經變左一pat野。所謂手切本地肥牛, 簡直係柴皮一樣, 一d肥糕都無都要賣差唔多成舊水。地方一向都坐得唔舒服喇, 以為可以用食物搭夠, 最後可以話係死心。宜家細細地既火煱店週街都係, 想人特登搭車去,之後仲要等位先有得食,就算老客仔都走啦!
2007-12-30 59 浏览
聞說方榮記的沙嗲火鍋十分有名,而且經常見到門外等候人數不少,於是前往一試.....怎知道,意料之外的差:1.湯底過濃,"太傑",完全吃不到沙嗲的香味,只是味精重得不停叫汽水2.叫了一份手切肥牛,價錢唔貴,只賣78,不過完全食唔出牛肉味3.四寶丸唔係手打唔緊要,唔好食就最重要4.吊桶仔只有蘇沒有桶,不如叫魷魚蘇仲好啦5.坐得又迫又唔舒服就唔洗講我相信唯一的好處可能係價錢唔算貴,不過唔好食就講咩都冇用,整個九龍城仲有好多好野食,我下次一定唔會再去方榮記
怎知道,意料之外的差:
3.四寶丸唔係手打唔緊要,唔好食就最重要
4.吊桶仔只有蘇沒有桶,不如叫魷魚蘇仲好啦
5.坐得又迫又唔舒服就唔洗講
2007-12-25 65 浏览
金毛獅王一去,大將凋零.現時在龍城打邊爐,方榮記已不再是首選.因為九龍城之友K兄在此"慶生",所以再臨.事前也聽過很多人說中午的炒牛河,比晚市的火鍋更佳.的而且確,中午的炒河,$20還有找,平通全港九.小弟來到時,已見眾人正在磨拳擦掌,準備迎接這頓慶生火鍋局,湯底分兩個,一個為沙爹湯底,一個為清湯底.K說呢個清湯正呀,加左大地魚去煲.)小弟屬意的,仍是其沙爹湯底,闊別多事,味道依然濃厚.這夜配料少不了肥牛,雪花肥牛粒等等.昔日的肥牛同沙爹湯底為絕配,今天的肥牛,沒有昔日的好.肉味不夠濃,吃落質感更覺得有點齦.炸魚皮看外表大約是炸過的鯇魚皮,帶點點骨,放湯灼一會,淋少少吃更佳.席上大多人吃罷也大讚.叫碟珍寶蠔,用來放清湯,待清湯添上蠔的鮮味,有點提味的作用.等清湯味沒有那麼單調,雖然打邊爐又是一向亂來.但亂來之背後,其實也計過度過.來一碟魚膘,席上很多連此味是什麼也不知,小弟充專家即刻用來主宰魚兒浮沉升降果舊野囉,又簡單一點來講,是花膠的疏堂兄弟.)小弟又再說你地女仕們好食多D,有養顏之效.)聽罷,眾人不以為然.灼到收縮到如墨魚仔般便可吃,口感爽脆.鮮味無窮,坐在對面的R小姐,終於也夾一

呢個清湯正呀,加左大地魚去煲.)

來一碟魚膘,席上很多連此味是什麼也不知,小弟充專家
你地女仕們好食多D,有養顏之效.)聽罷,眾人不以為然.

灼到收縮到如墨魚仔般便可吃,口感爽脆.鮮味無窮,坐在對面的R小姐,終於也夾一件來試.吃罷也說不錯.到最後,全檯女子組,只有她吃魚膘,其他的,差不多我包起.

不知道是否心理作用,這一晚小弟塊面,又的確比平日滑很多..

2007-12-21 35 浏览
幫襯佢地,係十幾年前開始倒掛!?當年...確實係比佢地個又香又濃的沙爹湯底深深吸引著的,但....牛肉的質素就一年不如一年...每次去到都係敗興而歸....至早前推出的X級牛.....百幾蚊碟.....由其係所謂的本地手切牛...就更加不知所謂.....頂唔順...轉左去好多地方都冇再去.....事隔一年....日前聽友人說有改進所以先再次去試.......沙爹湯底仍然係咁正.....但佢兩隻X級牛我都有叫....價錢一樣約係$168左右.....和牛同火煱館既係冇得比.....手切牛同新東記既比較簡直係一個天一個地....或者可以講冇可能將佢地放埋一齊黎比較...完全係水準以下下下下下.....點解價錢一樣咁滯......但水準可以底得咁緊要既!?仲要係咁出名既老字號......配料廿幾蚊碟一般水準就唔怪得佢咁多......但牛真係冇可能接受倒羅......
呢碟就係約$168既X級手切牛來的..................
2007-12-11 21 浏览
還在香港的時候, 差不多每個月總有一天會去方榮記打邊爐, 因為它的沙爹湯底確是一絕~ (在下認為是結合了其所謂的秘製沙爹醬及大地魚湯底)打完邊爐後, 叫一碟河粉, 可說是少有的味美! (千萬不要太早落河粉, 否則整個湯底會變淡)早幾個月趁著上機前去了食午飯, 當然是打邊爐~ 沙爹湯底比從前差了不少, 便相比起其他火鍋館,相信沒有任何一間做得比較好...但談到材料的話...確實是麻麻地...而它的牛肉...是出名難食的!... 去了這麼多次, 只會偶爾遇到一些合格的貨式...很記得有一次牛肉煮熟後是紫色的! 懂得食的人都知道, 打邊爐食牛肉, 有沒有雪花是其次, 最重要的是有沒有牛肉的鮮味. 但如果是紫色的話, 便證明了是極度不新鮮, 更別提味道、回感了...現在看到有分了"星級", 令我再有衝動想試一下~ 順帶一提, 它的炸魚皮不像其他般的普通, 值得一試.

現在看到有分了"星級", 令我再有衝動想試一下~

順帶一提, 它的炸魚皮不像其他般的普通, 值得一試.

2007-12-03 30 浏览
原本一直是方榮記粉絲,後來因為牛肉水準日降,所以變左心.事隔2/3年,今次有朋友極力推介,於是重臨舊地.一坐低已見大大張海報標榜星級牛肉,再看火鍋配料張紙,由以前只有2款牛變5/6款,已經覺得刮目相看.一行5人,點了- - 蕃茄及沙嗲湯底- 星級肥牛(大) x3 - 果然星級,雪花平均,又鮮,好正!- 牛肉粒- 原本友人打算最後等煮到好諗先食,但我忍不住,兵中途已經偷食左好幾粒- 貴花蚌- 金菇- 枝竹- 加拿大桐蠔- 超大隻,不過有少少沙.- 竹仔魚- 好鮮,味道好特別.- 鮮蝦- 魚鰾- 九菜餃- 蔬菜籃- 雞蛋x1- 蒜粒- 啤酒x6/7枝- 酸梅湯x1 Jar可能有些少遺漏, 但絕對杯盤狼藉.經過今次, 我決定重投方榮記懷抱!

一行5人,點了-
- 蕃茄及沙嗲湯底

- 貴花蚌
- 金菇
- 枝竹
- 加拿大桐蠔- 超大隻,不過有少少沙.
- 竹仔魚- 好鮮,味道好特別.
- 鮮蝦
- 蒜粒
- 啤酒x6/7枝
- 酸梅湯x1 Jar

2007-11-14 20 浏览
我窮,但都頂硬上,叫手切牛肉,諗住得。不過,滾滾後發現un un地,再試,一樣係咁,我就變成第一次在火鍋店食剩半碟牛肉了。好在,叫象拔蚌,未算呃秤,有咁上下,算是食得下。但那籃菜,其實賣相而不佳,一坐下即擺上台,一下子就唔太開胃了。食完今次,下次去九龍城,都係想幫襯一下其他的火鍋館了。
我窮,但都頂硬上,叫手切牛肉,諗住得。

好在,叫象拔蚌,未算呃秤,有咁上下,算是食得下。

食完今次,下次去九龍城,都係想幫襯一下其他的火鍋館了。
2007-09-30 24 浏览
今日兩口子突然想落九龍城烚下烚下,經過方榮記,見咁多人等、又咁香,我地咪攞位囉!一坐底叫完個孖寶湯底之後,亞姐突然擺底籃菜,一聲不响就走左,可能佢太忙,問極佢都唔知佢講咩!跟住叫左牛肉、羊肉、墨丸、魚皮餃、炸魚皮、三文魚,總之一句『樣樣都唔好食』,最離譜係魚皮餃同墨丸,一D都唔新鮮,魚皮餃D肉散嫁、墨丸就街市貨識!仲有我因為第一次黎食,叫錯牛肉、羊肉,食落兩樣都好“鞋”!一路食一路怨,只想快D食完走人!服務又差,絕對無下一次!
2007-09-29 17 浏览
今日honey要ot,所以我約咗個同事烚下烚下,7點左右就就嚟到,見到已經有人烚到如火如荼lu...哈哈...一直以來方榮記都係打邊爐嘅不二之選,但係經過今次之後,我諗我都要搵過第二間lu...不嬲都覺得佢d火鍋料麻麻地,而且又唔抵,但係醉翁之意不在酒,只在乎岩漿般的沙爹湯底呢,今次亞姐一攞埋黎,我不禁大叫咗一聲"點解稀咗咁多嘅",心情立即大打折扣,亞姐都回頭望咗我一眼,唉...事到如今,唯有堅持下去啦,不過真係越烚越無心機,d湯根本就痴唔到d料度,而且d味同以前差好遠,明顯溝咗好多水囉,d料就唔使講啦,一如以往咁普通,烚到咁上下要加水之後就更加...=.=...我諗未來嘅一年都唔會再比機會佢lu...如果無咗個岩漿般的沙爹湯底,都唔知比個咩理由再去!嚟之前仲同個同事講到呢度好鬼正,真係唔好意思啊,而且佢仲搶住比$...

2007-08-31 29 浏览
幾個月前食過,上次四條友,叫得太多,上星期日再去,三條友,再叫少D。一黎到就叫個番茄湯底先~~!!然後,諗住集中食肥牛,每碟150,前後叫咗兩碟。問過阿姐姐,星級肥牛同頂級有乜分別,原來星級係澳洲牛肉,頂級係本地牛,價錢一樣150。不過好少牛肉嘛最近,可能因為咁,頂級牛沽清了~~不過星級肥牛都好正!!是厚切的。嗚~~諗起都想再食~~~個湯真係好好味,我地不約而同都話食咗好多舊番茄,不過個煲仍然仲有好多~~真材實料呀真係~~!!而且仲好好好味添!另外叫了脆肉鯇魚片(不太脆),鷄片(OK喎),同埋佢枱枱俾定你先的什菜藍。好鍾意呢度,不過有人會怕環境比較地踎呢:)

好鍾意呢度,不過有人會怕環境比較地踎呢:)

2007-08-02 17 浏览
星期二7點鐘去到~ 都仲未有人~隨便揀張大台一行7人坐底~發覺普通野都要成25碟~ 唔..都要試試叫左個清湯& 沙爹湯底~不過炸魚皮就同其他唔同~ 係大件同原隻多d可能有骨但真係好好食~手切牛叫左碟80蚊... 但無乜大吸引力反而羊卷唔錯~ 成晚仲劈左24支藍妹..所以食咩都無乜味覺~埋單1400~ 都算唔錯~ 起碼好過"渡鄉"
星期二7點鐘去到~ 都仲未有人~
隨便揀張大台一行7人坐底~
發覺普通野都要成25碟~ 唔..都要試試
叫左個清湯& 沙爹湯底~
不過炸魚皮就同其他唔同~ 係大件同原隻多d
可能有骨但真係好好食~
手切牛叫左碟80蚊... 但無乜大吸引力
反而羊卷唔錯~ 成晚仲劈左24支藍妹..
所以食咩都無乜味覺~

埋單1400~ 都算唔錯~ 起碼好過"渡鄉"
2007-06-20 30 浏览
吃過大邊爐(2007-06-18食評)後再來更出名的方榮記恐怕很難不作一下比較私房feel與潮式大排檔的風情固然不消比較了湯底是最出名的沙嗲底不知是否我遲到的關係湯底好像不太濃郁手切牛肉也是新鮮的但算不上十分爽滑其他的食品嘛一般吧…款款大大碟卻是不爭的事實丸類也很足料很有鮮味況且一班朋友出來看看電視吹吹水Update一下近況還是這類食肆才夠氣氛
吃過大邊爐(2007-06-18食評)後

況且一班朋友出來看看電視吹吹水
Update一下近況
還是這類食肆才夠氣氛
2007-04-07 97 浏览
方榮記最好食嘅原因係濃厚嘅潮州氣息,沙爹湯底係我嘅至愛,手切牛肉係我嘅必選!加埋個什會一家大細會食得好滿足,因為仲有籃菜食哂問佢再攞!!不過有讚都有彈,今次叫左個炒沙爹牛河(餓得滯!等唔切湯滾),但係好似無落鹽,完全無味!希望下次唔會啦!>_<我會繼續支持方榮記,但都希望方榮記要用心做!好耐之前個老闆仲係金毛獅王嘅時候d野一流!佢嘅後人真係要俾心機,唔好糟蹋間咁好嘅舖!

我會繼續支持方榮記,但都希望方榮記要用心做!