2018-01-30
今日收工就去到銅鑼灣食晚飯,天氣好凍,特別想食熱野,同行朋友就話想食拉麵,我一定推介呢間拉麵jo一來近啲,唔使去到登龍街,二來水準又唔錯。呢度有10零個位置,主要係吧頭位,都幾有日式風味。除咗拉麵,仲有沾面,配唔同嘅湯底。小食都仲有五至六款。我哋一人點左一碗拉麵,再加一份炸雞share食蒜油拉麵:85蚊,加左$15要溏心蛋,其實喺其他拉麵店都有點過蒜油湯底,一般來講都會比較油膩,拉麵Jo嘅蒜油湯底完全冇呢個問題蒜味好香。湯底唔會有好大層油份,變相我飲到大半碗。由師傅煮好,再直接送到面前,唔需要等店員傳菜,特別熱辣辣。麵入邊仲會有椰菜、筍絲、木耳、蔥花、叉燒,叉燒係用上豬腩肉,有少少肥脂同皮,整熟左,然後原件切片,加入麵上,再加湯底,咁樣肉汁鎖住,食落唔乾,有半肥瘦感覺,又唔會有肥膩感玉子都係好出色,剛剛流心,蛋中有牆油味,一定要追加激辛拉麵:配料基本上同蒜油拉麵一樣,就係多左一pat辣醬,認真講,佢又唔係話真係好辣,好容易入口。如果鐘意食辣嘅朋友可以點限定嘅名古屋辛辣拉麵。又或者加少少類似菜乾,更加惹味炸雞全肉,4大件雞,肉質唔會好乾身,新鮮熱辣炸起,食落嫩滑又有汁!連埋拉麵百零蚊,較
一來近啲,唔使去到登龍街,二來水準又唔錯。
蒜油拉麵:
玉子都係好出色,剛剛流心,蛋中有牆油味,一定要追加
激辛拉麵:
炸雞
連埋拉麵百零蚊,較好多拉麵店出色得多。
店員很有禮,一定會keep住再來