2018-02-15
天寒地凍,想暖下個身但係又唔想打邊爐既話,食返碗熱騰騰既拉麵就最岩啦。難得同朋友去開銅鑼灣,就緊係去我最鍾意食既拉麵JO啦!!除左佢既拉麵,佢既炸雞都係一個我會必點既小食!!雖然好耐冇去,但係水準依舊可以保持到。一去到坐低,鋪頭冇咩大既變化,但係餐牌上就多左幾款拉麵同小食。好奇心作祟既我就緊係去試下D新野,所以就點左特製沾麵啦。麵既份量好夠,就算唔洗加面都可以食飽,而且每執叉燒都好大塊。食沾麵,麵既質地同湯配合十分重要,因為如果兩者唔夾既話湯就會掛唔到係麵上面。而依個沾麵既湯好容易就掛都係麵上面,加上湯既味道唔會太濃,可以話拉麵JO係依方面做得幾出色。而佢仲有得簡熱湯同凍湯,所以就算夏天食都完全冇問題。另外,簡做叉燒既肉都簡得好好,雖然佢既叉燒冇燒過,但係脂肪同肉既比例都可以令到叉燒有入口即溶既感覺。除此之外,佢既半熟蛋都同樣出色,中間夾開既時候蛋黃仲係流狀,調味亦做得好好。而我朋友就點左特製拉麵(辣),我估最大唔同都應該係個湯,所以我淨係試左佢個湯,出奇依個湯飲落唔會太辣,佢既辣又唔會破壞左本身湯既甜味。味道唔錯,辣拉麵黎講依個亦都係一個唔錯既選擇。另外我地仲點左蔥花牛舌,炸雞同明太
另外我地仲點左蔥花牛舌,炸雞同明太子炸雞;
蔥花牛舌:味道唔錯,加左檸檬汁味道更加好,但如果再厚少少會再好D!
炸雞:外皮炸得好好,好脆,炸既時間亦都控制得好好,咬落去既時候仲有好多肉汁流出黎!!!再加上佢既蛋黃芥末醬,令佢既味道提升都另一個層次,我認為依個炸雞係必點既小食有部分既都係因為依個醬。
明太子炸雞:見到有個新既炸雞,就叫埋佢黎試下,點知都有驚喜。首先佢既皮已經加左明太子入去炸,而佢既醬都係明太子醬,入口就食到好明顯既明太子味,味道亦同炸雞好夾!
食左咁多野,已經好飽,點知仲有驚喜!!就係拎食野果張單就可以去附近既via tokyo免費食雪糕!!!係免費!!!!!