2017-03-10
現在要找一間對食品用心制作的餐廳真係不多 , 我真心推介這間小店除了制作用心之外 , 他們還包含自己的創作 , 我這晚真係從食物當中已經感受到他們對食物的認真食店名稱跟他們的態度一樣坐位不算太多 , 裝修亦是簡簡單單 , 撲實feel他們有一些"心之創作"的壽司和刺身 , 只望著個menu已被它的文字與圖片所吸引住還有值得一讚的是它們的menu是環保概念的 , 如你要點菜只要用墨水筆在menu上寫上數目 , 因menu已經過膠 , 所以一擦又可以給下一個客人使用 , 十分環保除了menu上的選擇外 , 大家可以留意下壽司bar旁有寫著每日的"心之推介""心之療癒刺身'這盆刺身無論視覺同味覺我真係要俾十萬個讚 , 真係同個名一樣有療癒功效 , 你單看擺盤已經是創意無限 , 好像一個灑滿櫻花的公園 刺身共有六款 , 有油甘魚 , 海膽 , 章紅魚 , 三文魚 , 赤貝 , 大赤蝦刺身新鮮呢樣野唔駛多講, 我喜歡這個刺身的主要原因是每款剌身都加了他們的創作 , 不是出面的店鋪切出黎放得靚靚就是刺身拼盤先介紹海膽 , 有兩大片 , 入口甘甘甜甜 , CREAMY, 新鮮跟住就係赤貝 , 食得出
所以一擦又可以給下一個客人使用 , 十分環保
心之療癒刺身
跟住就係赤貝 , 食得出真是新鮮赤貝 , 鮮甜 , 爽脆
三文魚- 應該係三文魚腩才對 , 非常肥美 , 仲要係厚切架 , 他們加了洋蔥粒和酸酸甜甜的sauce, 食落中和了魚油的油膩感 , 反而帶出魚的香氣
油甘魚 - 又係厚切喔 , 他們加了柚子汁, 口感很清爽
章紅魚- 這個夾著蟹膏 , 蟹膏另章紅食落味道更加香濃
大赤蝦- 大家估都估唔到 , 呢個係加了泰式生蝦汁 , 帶小小酸酸辣辣的 , 蝦亦很新鮮爽囗
總括黎講: 以這個價錢食到這樣新鮮又有創意的刺身真是抵讚
邪惡包
大家試過就知佢有幾邪惡
兩片大大的帶子中間夾著一塊厚厚的鵝肝 , 再加上少許沙律菜 , 外面用紫菜包著
帶子同鵝肝都是微微燒過 , 一咬落鵝肝的油香不得了 , 剛好有帶子同沙律菜的中和 , 真是絕配
吉列牛柳粒
一上檯已覺得非常香 , 外層炸得鬆脆 , 不是死實實的 , 不會油淋淋
師傳火喉控制得很好 , 牛柳仲係juicy架 , 有肉汁 , 肉味也很濃
心之火焰鐵板牛柳粒
侍應在上檯時會淋上酒點火 , 我估這樣另味道更香
牛柳粒很淋不鞋口 , 中間配搭了青, 紅, 黃椒 , 食落另味道更加清新
原條鰻魚石鍋飯
好大條鰻魚喔 , 鋪上蛋絲及芝麻 , 鰻魚非常肥美帶點焦香
飯充滿鰻魚汁 . 還可以食到飯焦 , 正 , 很香