2017-02-12 48 浏览
百樂中心係Vi經常去搵食既地方, 見到新開左間心之食堂, 就上去試下~ 呢度係主要有壽司同燒物食, d卷物名稱相當有趣, 要左一份李小龍卷, 石鍋鰻魚飯, 海苔芝士蛋卷, 石板牛舌同紫薯栗子餅~ 李小龍卷其實係牛油果炸蟹鉗卷, 用真蟹鉗做, 不過不失. 石鍋鰻魚飯就值得推介, 石鍋熱辣辣, 夠哂多汁仲有餅焦tim, 而鰻魚係好林, 呢個餅好食~ 海苔芝士蛋卷上而用蕃茄醬畫左心心, 可能係呼應番店名XD 入面有大量芝士, 蛋幾滑溜但海苔味唔太突出.Vi好喜歡呢份紫薯栗子餅, 入面有粒粒好粉好香既栗子, 紫薯亦好林, 外脆內軟好味~ 石板牛舌係平時比較小見, 牛舌切成一條條, 個燒汁好濃郁但有點太咸, 下而既芽菜吸哂d汁, 比平時食開既燒牛舌有新意~整體野食水準都唔錯, 但款式就小左d~

李小龍卷其實係牛油果炸蟹鉗卷, 用真蟹鉗做, 不過不失.

整體野食水準都唔錯, 但款式就小左d~
2017-02-03
2017-02-11 469 浏览
說過換了工作地方後,知道自己壓力下,每天的工作時間很晚,最後,我都會想吃點東西,獎勵一下自己,而通常最想吃的,一定是最喜歡的日本菜。 這晚在銅鑼灣放工後,其求找一間日本菜來吃吧,銅鑼灣的選擇非常多,三選一朋友選了一間心之食堂的餐廳。 近來這類名字何其多,又心燒又心宵又心之,我沒有考究有什麼關係,有得吃就是了,工作的煩惱叫我不太想煩,我只想中得價錢吃一些不錯的日本菜就好了。 先來的是前菜瑩光魷魚,鹹鹹的鮮味叫你立刻投入了日本菜的世界。 刺身是必然選擇的,我們選了海膽,甜蝦和三文魚,放得非常精美,樣樣刺身都是日本菜應有的水準,特別是那個馬糞的海膽,三文魚又極度肥美,價錢又不貴。 厚燒牛舌心,燒得過了火一點,有點韌度,串燒的感覺普通因此就一個牛舌心就算了。 帶子鵝肝包,非常新鮮的combination ,燒過的帶子加醬汁,還有那個香氣四溢的鵝肝,雖然佢感覺唔係好夾,但整體好感特別,加上脆脆的紫菜包著,是不錯的新鮮選擇,可以一試。 心之靈感壽司有六件,全部都非常精美,海膽,油甘魚,和牛,三文魚,鱆紅魚,各有所長,特別是那個滿滿幸福的海膽和我最愛的和牛肉,如果不是太遲收工,冇乜胃口,我應

心之靈感壽司有六件,全部都非常精美,海膽,油甘魚,和牛,三文魚,鱆紅魚,各有所長,特別是那個滿滿幸福的海膽和我最愛的和牛肉,如果不是太遲收工,冇乜胃口,我應該可以吃多一份。

原條鰻魚石鍋飯係全晚最好吃的,記得上次在銅鑼灣吃過丼飯專門店同樣吃過非常美妙的長長原條鰻魚飯,鰻魚厚身又燒得好好食,加上那個秘製的醬汁,鰻魚的質素又甚高,完全沒有碎骨,石鍋飯粒粒皆彈牙,這樣完結今晚的晚飯,非常滿足,日頭的工作壓力,一掃而空。

最後的藍蝶花白桃乳酸,那藍蝶花的華麗叫整杯特飲高貴了很多,白桃乳酸的味道清新,飯後飲特別好。

在壓力下你會吃什麼,通常都是自己喜歡的菜式,如果你像我一樣,喜歡日本菜,不想吃元氣,以一個得相宜的價錢來吃,準是不錯的。

心之食堂

銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室
2017-02-08
My friend and I went to a new restaurant called"Love cafe"(心之食堂) located in 12/F, Bartlock Centre, 3 Yiu Wa Street Causeway Bay. (銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓)It is near to the Times square.The entrance of the restaurant decorated with sakura in Japanese style .There are bikes hanging on the cement walls but also copper pipes bookshelf inside the restaurant.Quite industrial and rustic. Flaming beef skewers teppanyaki(心之火焰鐵板牛柳粒)HKD$88/2 skewersStaff poured the liquor and set the fire on.The liquor evaporates

The liquor evaporates as the flame burns.
Intense alcoholic flavors infuse into the beef cubes.Yummmmmm

Asparagus shrimp beef rolls(蘆筍海老牛肉卷) HKD$48
Super fresh,springy and bouncy shrimps wrapped inside the tender,juicy,beefy beef.

The baby asparagus added crunchiness,freshness and sweetness to the rolls.

Superrrrrr delectable. Highly recommended.

Pork cutlet rice(吉列豬排飯) HKD$58
The pork chop covered with thin layer of bread crumbs to deep fry.

The pork cutlet is moist and juicy on the inside and golden crispy on the outside.

The tangy plum sauce drizzled on top cut through the fattiness of the deep fried pork chop and seasoned the plain Japanese pearl rice.

Deep fried beancurd stuffed with Uni/sea urchin & chicken(海胆雞肉炸豆腐) HKD$ 58/5 pcs
The Uni and chicken are wrapped inside the beancurd and then deep fry.

I found it a bit dried and grease though.

Grilled chicken wings skewer(鹽燒雞翼) HKD $18/skewer
The wings are nicely grilled to golden brown with crispy skin. Seasoned by salt and pepper.Very tastyyyyy.

leek chicken skewer(京蔥雞肉串)HKD$28/skewer

The chicken is veryyyy tender,juicy and succulent glazed with teriyaki sauce.

The leek is very delicate.

This skewer is quite tasty but the portion is small.
  • Asparagus shrimp beef rolls(蘆筍海老牛肉卷)
  • Grilled chicken wings skewer(鹽燒雞翼)
  • Flaming beef skewers teppanyaki(心之火焰鐵板牛柳粒)
  • Pork cutlet rice(吉列豬排飯)
2017-02-09 55 浏览
早兩日試咗百樂中心1/F。今日試下12/F 嘅《❤️之食堂》。上openrice 👀過。餐廳啱啱新開張。有八折優惠。一於咪執輸黎試下。哈哈。入到餐廳以為有好多❤️❤️嘅decorations 。點知係幾架🚴🏻。唔知老闆係咪單車發燒友帶子鵝肝包~紫菜扮大包。包住沙律菜。肥肥大大嘅帶子。外脆內軟嘅鵝肝。沙律菜中和咗鵝肝嘅油膩感。好夾。奢華之選。蘆筍海老牛肉卷~牛肉卷黎黎去去都係包金菇。今次牛肉包蘆筍+蝦。好豐富。蘆筍食落索索聲。蝦當然係去咗殼喇。唔係點食丫。❤️之海苔蛋卷~睇落平平無奇~切開芝士蛋汁湧出黎。最衰掛住食無影相。❤️之🔥焰鐵板牛柳粒~放上枱店員🐴上點🔥。估唔到小小食店都有呢d花臣嘢幾特別。大火燒過嘅牛柳串唔會鞋烚烚。一粒紅椒一粒牛柳。一粒黃椒一粒牛柳。1:1嘅比例。減少罪惡感。海膽🐔肉炸豆腐~海膽🐔肉豆腐band 成蓉。入口豆味重。淡淡🐔肉味道。入口滑溜。至於海膽?確是一個迷
帶子鵝肝包~
蘆筍海老牛肉卷~
牛肉卷黎黎去去都係包金菇。

今次牛肉包蘆筍+蝦。好豐富。

蘆筍食落索索聲。蝦當然係去咗殼喇。唔係點食丫。
❤️之海苔蛋卷~
睇落平平無奇~切開芝士蛋汁湧出黎。最衰掛住食無影相。
❤️之🔥焰鐵板牛柳粒~
放上枱店員🐴上點🔥。估唔到小小食店都有呢d花臣嘢
幾特別。
海膽🐔肉炸豆腐~
2017-02-09 259 浏览
今晚相約了一位舊同事晚餐,來到餐廳林立的百樂中心。因為日本菜是百吃不厭的選擇,所以就選擇了心之食堂。心之食堂的下單紙很環保,是可以重用、重用、再重用的。*香芒脆蝦米紙卷($48)蝦是新鮮炸起的,夠脆;加上甜甜的芒果肉,和沙律菜;明明是油炸的感覺都很清新。*原條鰻魚石鍋飯($98)因為真的太愛吃鰻魚,這個石鍋飯可算是我今晚來的目的。鰻魚肥美,少碎骨;而且有很多鰻魚汁,帶點甜,用來伴飯很開胃。*心之火焰鐵板牛柳粒($88)上枱的時候,會倒上酒,再點火。牛柳粒很淋,而且很入味;除了肉以外,中間還加入了紅、黃、綠的燈籠椒。*知心好友系列($88)兩個系列都是創作類的壽司,和平常的刺身壽司好不一樣。因為每款只有一件,而我就試了知心好友系列的其中兩款:「刺激」和「豐盛」「刺激」是中間的,有吞拿魚、蘆筍、京蔥和日式辣汁沙律醬。因為沒有看過有什麼材料就咬下去,實在沒有心理準備那麼辣;除了辣之外,個人覺得普通了一點。「豐盛」是碎吞拿魚蓉、蟹膏、海膽、洋蔥粒和芥末沙律醬;相比之下,這個是比較口感豐富一點;碎吞拿魚蓉、蟹膏和海膽的混口,是充滿膽固醇的味道。*祝福戀愛系列($88)只品嚐了一款:「甜蜜」「甜蜜

心之食堂的下單紙很環保,是可以重用、重用、再重用的。

*香芒脆蝦米紙卷($48)

香芒脆蝦米紙卷

鰻魚肥美,少碎骨;

而且有很多鰻魚汁,帶點甜,用來伴飯很開胃。
心之火焰鐵板牛柳粒
牛柳粒很淋,而且很入味;
除了肉以外,中間還加入了紅、黃、綠的燈籠椒。
心之火焰鐵板牛柳粒

「刺激」是中間的,有吞拿魚、蘆筍、京蔥和日式辣汁沙律醬。

因為沒有看過有什麼材料就咬下去,實在沒有心理準備那麼辣;

除了辣之外,個人覺得普通了一點。

「豐盛」是碎吞拿魚蓉、蟹膏、海膽、洋蔥粒和芥末沙律醬;

相比之下,這個是比較口感豐富一點;

碎吞拿魚蓉、蟹膏和海膽的混口,是充滿膽固醇的味道。
知心好友系列
*祝福戀愛系列($88)只品嚐了一款:「甜蜜」
「甜蜜」有三文魚、三文魚籽、芒果和酸青瓜作材料。
味道酸酸甜甜的,很清新。
祝福戀愛系列
食物質素OK,但是份量不多,索價偏貴了一點。

兩個女生吃,份量就算剛好。
2017-02-08
知心好友系列
祝福戀愛系列
2017-02-07 44 浏览
心之食堂係樓上店 餐廳環境寧靜海膽杯 原隻海膽上 新年前要豪一豪🙈海膽都幾新鮮而且肥美飽滿👅就咁以紫菜包住食已經好正!原條鰻魚石鍋飯 鰻魚烤得超靚 原汁原味😍石鍋製造左唔少飯焦 好脆口而且飯粒充滿住醬油同埋鰻魚香味真係好好食😋😋😍黑松露帶子 味道香郁而且好大粒 彈牙可口火牛三食 真係好有特色牛舌以鹽燒 燒到好香牛肉串燒吸左三色椒既香味 好惹味另一款係肥牛包住蝦 好好食😍😍刺身拼盤亦都幾新鮮 三文魚腩夠肥甜蝦大大隻 鮮味十足!
心之食堂係樓上店 餐廳環境寧靜
海膽杯

原隻海膽上 新年前要豪一豪🙈
海膽都幾新鮮
而且肥美飽滿👅
就咁以紫菜包住食已經好正!

鰻魚烤得超靚 原汁原味😍
牛舌以鹽燒 燒到好香
牛肉串燒吸左三色椒既香味 好惹味
另一款係肥牛包住蝦 好好食😍😍
刺身拼盤亦都幾新鮮 三文魚腩夠肥
甜蝦大大隻 鮮味十足!

2017-02-07 61 浏览
居高臨下嘅餐廳 完全係令人特別開胃嘅happy friday當然要食好啲啲啲係百樂中心地下啲姐姐推介下上左12樓唔⋯比想像中少人⋯㨂左巨峰提子汁 甜甜的 普普通通芝士炸雞 熱辣辣嘅鐵碟配上勁多芝士 完全可以拉絲 不過略嫌雞唔夠脆紫薯甘粟餅 好好食 紫薯必食鰻魚石頭飯 熱辣辣嘅石鍋中米飯沾滿鰻魚汁鰻魚夠厚身 入口口感一流最後重有刺身拼盤 呢個有6款師父發辦的厚切三文魚 同大大塊海膽重有加埋黑松露嘅大蝦 略嫌黑松露蓋過了蝦嘅鮮味⋯
居高臨下嘅餐廳 完全係令人特別開胃嘅

厚切三文魚 同大大塊海膽

重有加埋黑松露嘅大蝦

略嫌黑松露蓋過了蝦嘅鮮味⋯
2017-02-07 153 浏览
我有好一陣子無食過日本料理,今日朋友帶左我去食創意壽司選擇都幾多,燒物&炸物都有,不過呢個新年食得太多熱氣野啦,所以我地主要食下刺身壽司相信店主應該係單車愛好者呢個刺身盤好吸睛呀有吞拿魚腩,鯖魚,活赤貝!活赤貝雕左花ga而且好爽好fresh而吞拿魚腩($138)就相對失色,太薄喇,又有根,價錢都幾貴下呢個海膽手卷係朋友點的,佢係海膽控,佢話幾好味碎吞拿魚腩壽司呢個壽司好食過吞拿魚刺身,有入口即溶既感覺創意壽司出場喇!每件壽司都有4-5種材料,而中間果件有d辣味的,夠創新,味道方面還好,唔會抗拒的左邊果邊比較普通,同普通吞拿魚壽司沒什麼分別!而右邊果件就重沙律醬,味道唔錯的
我有好一陣子無食過日本料理,今日朋友帶左我去食創意壽司
相信店主應該係單車愛好者
呢個刺身盤好吸睛呀
有吞拿魚腩,鯖魚,活赤貝!活赤貝雕左花ga
而且好爽好fresh
呢個海膽手卷係朋友點的,佢係海膽控,佢話幾好味
碎吞拿魚腩壽司
呢個壽司好食過吞拿魚刺身,有入口即溶既感覺
2017-02-06
2017-02-02 506 浏览
身邊的一位好朋友將要結婚了,作為姐妹團的一份子,這天就相約準新人到上樓的餐廳靜靜地傾下rundown事宜,順便吃個聚餐聯絡一下。從上網透過開飯平台,得知在銅鑼灣新開張不久的「心之食堂」,全單有八折優惠,看似甘抵就即管試一試。餐廳位於Time Square 後面百樂中心12樓,從電梯一出,灰水泥的石牆畫有大型的櫻花,色彩帶點少女味道。室內座位不多,大多以四人枱為主,餐廳的佈置較為簡約,牆身掛有兩部單車,不知道是否跟餐廳店主因熱愛踏單車有關?不過略嫌少了一點「食堂」應有的和風淺啡系裝潢的格調。餐牌經過過膠處理,並提供墨水筆,方便落單或塗改,減少浪費紙張又能環保,值得一讚。食物方面,分有心之推介、心之創作壽司、刺身、卷物、丼飯、燒物、一品料理、炸物、主食、沙律、小食和飲品系列。在師傳製作食物的廚房旁邊的木板上,會寫有餐牌沒有顯示而新鮮推介的食材,有興趣的話不妨參考員工的推介。刺身拼盤由於燒物要等,為免肚子發脾氣,先點一盤刺身慢慢品嚐。點了四款刺身包括三文魚、油甘魚、鱆紅魚和甜蝦,底下墊了大量碎冰,以保其新鮮。員工還罷氣地說建議前三款都可以不用醮點醬油或只點一丁兒,可見他們對刺身新鮮度充滿信心
餐牌經過過膠處理,並提供墨水筆,方便落單或塗改,減少浪費紙張又能環保,值得一讚。食物方面,分有心之推介、心之創作壽司刺身、卷物、丼飯、燒物、一品料理、炸物、主食、沙律、小食和飲品系列。
刺身拼盤
由於燒物要等,為免肚子發脾氣,先點一盤刺身慢慢品嚐。點了四款刺身包括三文魚、油甘魚、鱆紅魚和甜蝦,底下墊了大量碎冰,以保其新鮮。員工還罷氣地說建議前三款都可以不用醮點醬油或只點一丁兒,可見他們對刺身新鮮度充滿信心。
三文魚柔軟魚脂豐富、口感鮮美。油甘魚的橫切面刻意劃一刀,放入菊花葉和柚子,微濕微清澀口感大大突出油甘魚的油潤。與油甘魚有幾分相似的鱆紅魚廚師刻意在每片鱆紅魚上加上丁點蟹膏,鱆紅魚比起油甘魚相對少了一點的潤滑感,但配搭蟹膏的滑溜、入口即融的效果,又沒預期中腥味重的味道,鮮味更突出。甜蝦的尾部刻意脫去,進食十分方便,黏軟帶爽,連附蝦頭丁點的蝦膏令鮮味爆破。
香蔥石板牛舌($58)

香蔥石板牛舌($58)
嚴選牛脷最中心位置,筋位什少但卻是最軟腍又有咬口的部分。油香豐富,燒汁煮得入味又不老韌,加上蔥花香氣撲鼻,若然加多點黑椒粉,會更惹味。
汁燒白鱔($68)
汁燒白鱔($68)
魚皮燒得很薄身,若然再乾脆一點就更好,魚肉厚肉得來且魚脂豐富,入口便滲出陣陣魚脂的油香,香而不膩,再襯上醬汁的燒煉,令啖啖實在的魚肉更加嫩化又甜鮮。
露筍海老牛肉卷($48)

牛肉片牢牢包住露筍和鮮蝦肉,保留蝦尾殼的裝飾。露筍爽脆清膩、蝦肉同樣夠爽口且彈滑,鮮甜無比。外層的牛肉卷薄身而燒得微竭微粉色,煮得不會老,肉嫩而索入的醬汁很膨湃,三者夾著一齊食,爽、嫩、鮮甜樣樣齊。
味醂魚乾($88)
味醂魚乾($88)
魚乾切成條狀,方便進食,質感濕濕黏黏,入口煙韌微甜,簡單醮點沙律醬和七味粉都已經很美味。不過,通常是佐酒良拌的小食,以$88的售價和份量計算,味醂魚乾的定價稍為過高。
芝心海苔蛋卷($88)
賣相平平的蛋卷,用茄汁在蛋面唧上「心 の」名字。不過用刀叉一切,內饀所隱藏住的大量芝士有如湧泉般急不可待地傾瀉出來,混入半生熟的蛋汁,無論蛋香和芝香都相當豐富,芝士味道不會太濃烈或咸惹而蓋過蛋香的風彩,中間還夾著一層紫菜片,偶然引發丁點微咸的吊味,簡單卻表現得很精彩。
海膽雞肉炸豆腐($58)
海膽雞肉炸豆腐($58)
將海膽、雞肉、豆腐三者打至蘑狀再搓成欖球,咬開有著海膽微咸微鮮的芳香,但味道則以雞肉肉香為主,隱約帶些豆香。外層炸得金黃微脆,內裡質感仍然綿密香滑,如果海膽比例可以重手一點就更好。
心之果汁特飲($48)
賣相偏似檸檬茶的飲品,其實是由橙汁、菠蘿汁、百香果和七喜溝成的心之特飲,帶有fruit punch的熱帶雜果香氣,甜甜酸酸,味道討好,若夏天來喝更加合適。
藍碟花白桃乳酸($38)
杯底粉白色的白桃汁襯托著藍紫色的藍蝶花,顏色好看得必定令每個女生著迷。帶著點點草本獨特香氣的藍蝶花,溝入香甜的白桃,味道似是益力多甜甜的,像個可人兒。

銅鑼灣一向不乏日式餐廳,但要夜一夜來吃串燒的就少之有少。餐廳只提供晚市和宵夜時段,每晚開業至凌晨兩點,廚房亦會開到凌晨一點才收爐,確實是嘩鬼一族深宵來這裡消磨的好地方。

心之食堂 (銅鑼灣)
銅鑼灣耀華街3號百樂中心12樓1203室
2017-01-28 471 浏览
朋友推介之下就黎左呢度試下。舖頭一啲都唔難搵,一出𨋢就大大個名貼住,不過繁忙時間要預多小小時間等𨋢。一黎到就叫左兩杯野飲先,佢地啲名都幾特別,左邊係美祿恐龍,右邊係藍蝶花白桃乳酸。右邊都幾特別,係桃味嘅乳酸,乳酸味都幾濃!呢個係炸雞肉軟骨粒,叫果時冇睇真,以為自己叫左雞軟骨。睇落有小小似炸豆腐咁,不過食落有雞肉之餘,咬咬下仲會索索聲,有啲雞軟骨。好特別!香草黑豚肉,啲豚肉咬落好林。食落有淡淡嘅香草味,估唔倒豚肉同香草都幾襯蘆筍海老牛肉卷。個卷入面有條細細嘅蘆筍,所以咬落好爽,而且因為中間有蘆筍中和左,所以食落一啲都唔油濟。李小龍卷呢個李小龍卷都幾足料,唔好睇佢細細個咁,中間有大大隻蟹鉗,而且蟹鉗啲肉都幾鮮甜!同好朋友黎,所以見倒呢個知心好友係列都要叫翻個!佢嘅配撘都幾特別,好似吞拿魚咁,佢配左個酸酸辣辣嘅汁,好新奇但又好爽!帶子鵝肝包真心推介下面塊帶子超級厚,個鵝肝好肥。食落佢唔係全熱嘅,所以個帶子中間仲係剌身黎嫁!ps個鵝肝熟嫁!大大份,食完超級滿足!呢個着火嘅,係心之火焰鐵板牛柳粒一點火,視覺較過已經攞左100分!啲牛燒到岩岩好,食落好林而且仲好香!啲剌身就散嗌嘅,睇相都睇倒佢地切
朋友推介之下就黎左呢度試下。
呢個係炸雞肉軟骨粒,叫果時冇睇真,以為自己叫左雞軟骨。
香草黑豚肉,啲豚肉咬落好林。
食落有淡淡嘅香草味,估唔倒豚肉同香草都幾襯
蘆筍海老牛肉卷。
李小龍卷
同好朋友黎,所以見倒呢個知心好友係列都要叫翻個!
帶子鵝肝包真心推介

下面塊帶子超級厚,個鵝肝好肥。
大大份,食完超級滿足!
呢個着火嘅,係心之火焰鐵板牛柳粒

一點火,視覺較過已經攞左100分!
啲牛燒到岩岩好,食落好林而且仲好香!
啲剌身就散嗌嘅,睇相都睇倒佢地切得有幾厚!
啲剌身好新鮮,尤其是個海膽真係好正,大大份擺落口真係好滿足!

呢度啲食物都好新鮮,而且每一道菜都設計得好有心思!

• 帶子鵝肝包
  • 心之火焰鐵板牛柳粒
2017-01-26 86 浏览
螢光魷魚前菜,醃漬過,魷魚係生,有D咸,同青瓜一齊食無咁咸秋葵刺身沙律$88秋葵滑潺潺但對身體好,刺身切成正方形,多刺身但秋葵唔多。沙律菜新鮮。心之療癒刺身 $288有6款刺身,右下角既魚卷刺身夾住蟹膏,海膽,三文魚好多油,入口即溶。赤貝爽口鮮甜。吉烈牛柳炸粉唔厚,牛柳粒好淋,點豬扒醬酸酸地好開胃心之靈感壽司係餐廳拍板要咩壽司,最好味係拖羅,脂肪分佈平均,入口好多油石板牛舌熱辣辣香噴噴, 牛舌好淋好柔軟
螢光魷魚

前菜,醃漬過,魷魚係生,有D咸,同青瓜一齊食無咁咸
秋葵刺身沙律$88

秋葵滑潺潺但對身體好,刺身切成正方形,多刺身但秋葵唔多。

沙律菜新鮮。
心之療癒刺身 $288

吉烈牛柳

炸粉唔厚,牛柳粒好淋,點豬扒醬酸酸地好開胃
心之靈感壽司
係餐廳拍板要咩壽司,最好味係拖羅,脂肪分佈平均,入口好多油
石板牛舌

熱辣辣香噴噴, 牛舌好淋好柔軟
銅鑼灣這間日本菜裝修較簡約,卻被牆上兩個單車裝飾帶出佻皮感覺,先叫了心之療癒刺身,有三文魚,海膽,油甘魚,章紅,立魚。海膽鮮甜,刺身厚切啖啖肉。仲有兩隻赤蝦,爽口彈牙呀!油甘魚,章紅,立魚接住黎都係蝦,全部都係蝦。再黎一個秋葵刺身沙律,秋葵健康嘛,加了芝麻好香呀!黑松露牛油帶子$68,熱㷫㷫好香牛油味。食左一輪海鮮再食肉類,有蒜片牛肉粒。有牛肉香味。叫了幾個小食,味淋魚干,好鮮甜,又軟又淋,味淋味十足。還有蟹肉忌廉餅,內餡好creamy ,外皮不會太油。最後有心動大板燒$68,切至心型,底部還有脆面。好多不同款色的一餐。

油甘魚,章紅,立魚
心之療癒刺身
接住黎都係蝦,全部都係蝦。
嘩蝦哈蝦
再黎一個秋葵刺身沙律,秋葵健康嘛,加了芝麻好香呀!
黑松露牛油帶子
黑松露牛油帶子$68,熱㷫㷫好香牛油味。
食左一輪海鮮再食肉類,有蒜片牛肉粒。有牛肉香味。
味淋魚干
叫了幾個小食,味淋魚干,好鮮甜,又軟又淋,味淋味十足。
還有蟹肉忌廉餅,內餡好creamy ,外皮不會太油。
心動大板燒
最後有心動大板燒$68,切至心型,底部還有脆面。

好多不同款色的一餐。
2017-01-18
心之療癒刺身
味淋魚干
2017-01-23 127 浏览
一到星期五晚放工時候,銅鑼灣一些已知名食肆總是大排長龍,基本上想找一間靜下來慢慢吃也比較困難,一次機緣巧合下發現這間心之食堂。甫出電梯即見到大大個招牌,牆上亦繪畫了櫻花圖案,簡約得來帶點日系感。店內座位數量不算多,座位坐得亦較舒適,沒有壓迫感,及後才知道原來店舖開業只是一陣子時間。原條鰻魚石鍋飯每次到日式食店,男朋友總對鰻魚飯情有獨鍾,今次見餐牌上有供應,也不例外點來吃。這家店的鰻魚飯相當慷慨,整條鰻魚容不下在石鍋內,長長一條平放在石鍋上。整條蒲燒鰻魚上鋪上蛋絲及芝麻,單看賣相已相當吸引。鰻魚厚身肥美無細骨,帶點焦香感,想像之外的美味,個人覺得可以比美其他較出名吃饅魚飯的地方。鰻魚飯配上石鍋飯,記得這樣的配搭吃過的次數不太多。要知道石鍋導熱速度快,保存熱力的功能,在外經常接觸的主要是韓式石鍋拌飯多。但這樣反而令到珍珠米更粒粒分明,保持一定的溫度之餘又可以吃到飯焦味。芝士炸雞炸雞有五大件,濃濃芝士均勻沾滿在炸雞表面。這裡的炸雞炸粉皮較薄,肉質嫰滑,伴隨因溫度冷卻而逐漸凝固的芝士,不錯之選。螢光魷魚對上一次吃到螢光魷魚是多年前一間出名連鎖壽司店內,而這家店的螢光魷魚沖漬上特別鋪上青瓜片。店
原條鰻魚可鍋飯

螢光魷魚

店員提醒最好青瓜夾著螢光魷魚來一起吃,看得出這家食店有其用心之處。螢火魷魚沖漬若單吃的話,一般人會覺得略咸了一點,這裡夾著青瓜來吃能緩和這樣的味道。
到日式食店,壽司系列少不了要點,與男朋友同樣有選擇困難症的我,望著餐牌一輪,終點了店內自創的系列壽司,三款壽司代表著不同味道。

其中一款加州卷上鋪上甜蝦,中間夾著牛油果粒,一口吃下口感豐富,混合上牛油果令其有清新感覺。
碎吞拿魚腩

點完才知店裡的壽司有別於其他傳統壽司的製作,沒有了紫菜包圍壽司,反而以薄薄青瓜片取而代之。創意概念挺好,然而青瓜片夾起上來比較不太貼緊,與壽司有分離感覺。味道以青瓜混和吃,更能突出吞拿魚腩鮮味。

不知是否新開業不久,人流不算太多,反而能更休閒地吃東西,沒有催促感。反而食物質素預期之內的好,希望往後也繼續保持食物質素。
原條鰻魚可鍋飯
2017-01-22 121 浏览
今個聖誕我地3 個朋友都去左旅行,咁返到黎大家都自動波約出黎交換手信,順便見下面啦。銅鑼灣真係個個月都會有新餐廳,我地幾個都特別鍾意去耀華街搵食,今次上OR 一睇,見到心之食堂都有唔少好評,所以就㨂呢度。落ORDER 時要求少啲薄荷呢,呢杯tailor made薄荷菠蘿特飲啱晒我口味,夠清新又唔會太甜。蒜片牛柳料夠惹味,牛魔皇必食之選黑松露牛油帶子,未上枱已經聞到松露的香味,帶子鮮甜厚肉味淋魚干,我一個人起碼可以食到兩三碟刺身有油甘魚、鱆紅魚、蝦同三文魚,新鮮好味吉列牛粒亦都係我推介的食物之一,牛柳軟淋,有牛味又無根胡椒豬⻣湯煮蜆都係鮮甜無比,蜆肉夠晒大隻蟹肉忌廉餅夠晒邪惡香口,好在係share 食 刺身沙律足料美味。心形大阪燒啱晒情侶黎食,味道都唔錯 食埋個壽司後,我地真係飽飽了,好圓滿P.S. 有無人知點解我啲相會變左打橫??

蒜片牛柳料夠惹味,牛魔皇必食之選
黑松露牛油帶子,未上枱已經聞到松露的香味,帶子鮮甜厚肉
味淋魚干,我一個人起碼可以食到兩三碟
刺身有油甘魚、鱆紅魚、蝦同三文魚,新鮮好味
吉列牛粒亦都係我推介的食物之一,牛柳軟淋,有牛味又無根
胡椒豬⻣湯煮蜆都係鮮甜無比,蜆肉夠晒大隻
蟹肉忌廉餅夠晒邪惡香口,好在係share 食
刺身沙律足料美味。
心形大阪燒啱晒情侶黎食,味道都唔錯
食埋個壽司後,我地真係飽飽了,好圓滿

P.S. 有無人知點解我啲相會變左打橫??
2017-01-22 105 浏览
想浪漫,唔一定要一男一女既,三個女仔傾下心事、講下秘密,都一樣可以好浪漫!呢晚我地去左銅鑼灣既「心之食堂」,有浪漫既紫色特飲,有心形既大阪燒,見到已開心到暈! 藍蝶花白桃乳酸 ($48)近年好興用藍蝶花黎做食用色素,「心之食堂」都採用左呢種浪漫既顏色,加入乳酸飲品之內。藍蝶花本身無乜味道,反而乳酸味夠突出,酸酸甜甜夠開胃。 蒜片牛柳粒 ($78)好香既甜椒味道,牛柳又腍又入味,無渣,一啖一粒,必點! 石板黑松露牛油帶子 ($68)用鐵鍋上枱,熱辣辣,冬天食最啱。帶子肥美有膏,黑松露夠香,惟帶子本身唔算太鮮甜,美中不足。 味醂魚乾 ($88)味醂非常入味,燒得又香又腍,非常惹味,這個本來想encore,但後來因為太飽先作罷。 胡椒豬骨湯煮蜆 ($68)蜆夠新鮮,但湯底唔夠香辣,同期望有少少唔同,不過都係唔錯既選擇。 蟹肉忌廉餅 ($33)外層炸得脆卜卜,入面忌廉餡軟滑,不過蟹肉唔多,可以再加改良。 嘩蝦哈蝦 ($68)鮮蝦新鮮爽口,造型又靚,用黎呃like一流! 香蔥石板牛舌 ($58)同樣用鐵板上,上枱時汁醬仍起泡!牛舌夠厚,既腍帶爽,抵食。 明太子醬炸大蝦併銀鱈魚 ($98)炸蝦夠

藍蝶花白桃乳酸 ($48)

蒜片牛柳粒 ($78)

好香既甜椒味道,牛柳又腍又入味,無渣,一啖一粒,必點!

石板黑松露牛油帶子 ($68)

味醂魚乾 ($88)

胡椒豬骨湯煮蜆 ($68)

蟹肉忌廉餅 ($33)

嘩蝦哈蝦 ($68)

鮮蝦新鮮爽口,造型又靚,用黎呃like一流!

香蔥石板牛舌 ($58)

同樣用鐵板上,上枱時汁醬仍起泡!牛舌夠厚,既腍帶爽,抵食。

明太子醬炸大蝦併銀鱈魚 ($98)

炸蝦夠脆,明太子醬辣辣地夠醒神;銀鱈魚夠厚,啖啖肉,有魚香。

心動大阪燒 ($68)

心形既大阪燒,一望心動,咁不如快快行動!大阪燒比較實淨,好飽肚,入面主要係火腿同椰菜,底部係煎得香脆既麵條,醬汁酸酸甜甜,唔錯。

心之靈感壽司 ($198)

海膽壽司非常出色,軟滑香甜,而且輕輕燒過,有焦香,必食!另外燒拖羅亦相當唔錯,有魚油,帶魚香,半生熟既狀態,味道剛好!