2017-03-27 530 浏览
這天的工作很忙,忙得連晚飯也沒時間吃,遂與太座下班後走到開至凌晨兩點的居酒屋打牙祭。店內的擺設可堪回味,掛在牆的單車,架上的漫畫書等,與一般的居酒屋顯得不一樣。既然饑腸寸斷,還是快些點餐。食品種類頗多,名稱也很有特色,如李小龍卷。黑松露帆立貝,兩顆很飽滿的帆立貝以青瓜片捲著,上放黑松露,口感先爽脆後彈性,味道鮮美,以此作頭盤,以慰勞艱辛的一天。雙色迷你壽司杯,有三文魚籽,魚生片擺放成花朵,下放壽司飯,美觀豔麗,配以壽司飯同吃,胃口大開。近年愛吃白身魚,點了油甘魚壽司,其魚味特別,要細嚐才覺其美,海膽壽司的甘味鮮甜讓舌頭快活一下。大蝦天婦羅,外層的脆漿略厚,影響了蝦的質感,稍遜。原條鰻魚石鍋飯,兩人皆愛鰻如命,原條鰻魚放在眼前,實在吸引,塗滿特別醬汁,鰻魚鬆化惹味,我最愛帶甜的味道,魚肉好味不用說,魚皮更是得我心,皮下脂肪肥美,百吃不厭。太座點了豬軟骨拉麵,豬骨湯底,伴有粟米,海帶,椰菜等,豬軟骨炆得很腍,也過得去。營業至午夜二時,若是下次太忙吃不到晚飯,也會再來吃宵夜。
大蝦天婦羅,外層的脆漿略厚,影響了蝦的質感,稍遜。
營業至午夜二時,若是下次太忙吃不到晚飯,也會再來吃宵夜。
宵夜
2017-03-22 122 浏览
日本漫畫家安倍夜郎創作的暢銷漫畫《深夜食堂》除因為大受歡迎,因而被拍成電視劇和兩度被拍成電影外,影響所及,更被香港的日本居酒屋模彷其名字作為店名。之前自己曾幫襯過其中一間「深宵食堂」,印象頗佳。近日到訪的另一間「心之食堂」,店名亦同樣地明顯有著《深夜食堂》的影子。 這間位於銅鑼灣食廈百樂中心內的居酒屋,雖然地方不太大,陳設也平實而不豪華,但店內環境都有點特色,無論天花上的燈飾,牆壁上掛著的單車和店中擺放的士多啤梨酒,都有引人注目的特別地方。 這夜我唯一點選的壽司,是店子其中一款自家創作,名叫「脆吞拿魚腩卷」($68)。材料包括碎吞拿魚腩、蟹籽、京蔥、青瓜和天婦羅脆粒,口感豐富,味道也過得去,因為下了沙律醬的關係,即使完全不蘸醬油和日本芥末,都已夠味。 「蟹肉忌廉餅」($33)味道不過不失,但新鮮炸起,熱力十足,已是成功的一半。 「厚燒牛舌心」($58)是不錯的,既夠軟熟,又有點嚼頭,味道也好。「蘆筍海老牛肉卷」($48)也不差,雖然比較油膩些,但這金菇牛肉卷的變奏,以牛肉包裹著蝦與蘆筍,三者原來挺配合,味道和口感都能教人滿意。 較令人失望的是「汁燒銀鱈魚」($88),份量不多
較令人失望的是「汁燒銀鱈魚」($88),份量不多,魚肉也不夠嫩滑,醬汁顏色雖濃,味道卻不太夠,性價比並不高。
原條鰻魚石鍋飯」($118)熱騰騰的上桌,原條鰻魚的頭尾部分伸出石鍋之外,甚有霸氣。這石鍋飯的飯粒雖然稍為偏硬,但大大條的鰻魚配以香甜鰻魚醬汁,飯粒都沾上了鰻魚醬汁的味道,加上啖啖是肉,軟滑鬆化的鰻魚,仍是美味之選。
另一道飽肚主食「心動大阪燒」($78)雖然沒有「原條鰻魚石鍋飯」那麼得到我太太的歡心,不過我就覺得還可以,心形的大阪燒底下加上了炒麵,讓口感豐富了,味道中規中矩的,都過得去。
就這次所試,這「心之食堂」的菜式,水準雖然有所參差,但整體來說,仍是好多於差,而且食物價錢都算合理,仍是一間不妨一試的店子。

其實,這居酒屋有多款創作壽司刺身都有特色,這天晚飯,我只是試了「脆吞拿魚腩卷」,其他幾款我都還未試到,也許下次再來可以試一試呢!
  • 原條鰻魚石鍋飯
  • 厚燒牛舌心
2017-03-22 124 浏览
喺fb見到朋友share「心之食堂」嘅食物相 覺得啲菜式幾特別 於是約人去食個dinner餐廳位於耀華街某大廈嘅13樓 成層樓咁多餐廳 日本料理店亦有好幾間 競爭相當大 唔係有心搵 都唔會尋到寶!餐廳格局有屋企嘅感覺 有梳化椅仲有好多可愛小擺設小妹尤其欣賞呢度嘅menu——好環保 可以循環再用 也減少咗店員落單出錯嘅可能性先來一杯「熱生薑茶」 應該加咗啲蜜糖 沖淡咗生薑嘅澀味 杯底嘅薑粒都可以食呢客「秋葵刺身沙律」算係驚喜 無諗過咁大份 足夠當一個main course 入面有 八爪魚、三文魚、吞拿魚、劍魚腩、魚籽 粒粒都好大舊... salad dressing除咗沙律醋 仲有芝麻醬 啲菜唔苦 易入口... 滑潺潺嘅秋葵汁液黏喺刺身表層 原來幾match!如果可以多啲秋葵就好啦每人order一碗「三文魚茶漬飯」long下肚... 飯唔係浸咗好耐 依然保持硬度 三文魚雖然全熟 但切成細細片 唔韌... 湯入面有芝麻和少少wasabi 但又唔算好辣「迷你壽司杯」係店舖推介... 友人揀咗「三文魚迷你壽司杯」 話啲刺身又厚又新鮮小妹要咗「魚子甜蝦迷你壽司杯」 個杯幾滿 甜蝦有4隻 比一般嘅

餐廳格局有屋企嘅感覺 有梳化椅
仲有好多可愛小擺設
熱生薑茶
秋葵刺身沙律
三文魚茶漬飯
三文魚迷你壽司杯
小妹要咗「魚子甜蝦迷你壽司杯」
個杯幾滿 甜蝦有4隻 比一般嘅粗大 連埋蝦頭 賣相好靚
魚籽又圓又大 好新鮮 要用少少力咬先穿
魚子甜蝦迷你壽司杯
飯夾雜住蟹子 同埋黏住啲粉紅色糖漿 硬硬哋 似麥芽糖... 每個食物細節都好有創意 而且唔奇怪
最後係「大赤蝦壽司」 每人一客..... 一般係一舊飯上面有一隻蝦 但今次蝦頭和蝦身分開.... 蝦頭塞滿飯 蝦膏滲哂落舊飯度 好多人未必喜歡咬蝦頭 咁樣serve就不會浪費豐富嘅蝦膏了
大赤蝦壽司
三文魚迷你壽司杯
魚子甜蝦迷你壽司杯
大赤蝦壽司
2017-03-21 63 浏览
放工後和朋友找個地方聊聊天,隨便找了個地方,想不到食物也相當有水準。燒雞腎1串($18)燒雞軟骨2串($18)芝士炸雞5件($48)海膽雞肉炸豆腐5件($58)海膽雞肉炸成的豆腐入口出奇地美味。日式鹵元蹄($58)平日多吃港式的元蹄,想不到日式鹵元蹄也同樣出色,夠腍且入味。炸雞肉軟骨粒($38)雞肉軟骨粒入口脆脆地,口感極好,加上炸過,更添美味!吉列豬扒飯($58)原條鰻魚石鍋飯($98)看到「原條鰻魚」已經心動,現在很少地方可以吃到原條鰻魚了。鰻魚多汁美味,肉厚夠滑,伴上熱辣辣的石鍋飯最正!香味切角魚生飯($88)切角魚生每款幾粒,三文魚、玉子、魷魚等,切成小粒,品質絕對新鮮。點了幾杯特飲,飲品名特別之餘味道又不錯!薄荷菠蘿特飲($48)心之果汁特飲($48)藍碟花白桃乳酸($38)

燒雞腎1串($18)
燒雞軟骨2串($18)
芝士炸雞5件($48)
海膽雞肉炸豆腐5件($58)
海膽雞肉炸成的豆腐入口出奇地美味。

日式鹵元蹄($58)

炸雞肉軟骨粒($38)
雞肉軟骨粒入口脆脆地,口感極好,加上炸過,更添美味!

吉列豬扒飯($58)
原條鰻魚石鍋飯($98)

香味切角魚生飯($88)

點了幾杯特飲,飲品名特別之餘味道又不錯!

薄荷菠蘿特飲($48)
心之果汁特飲($48)
藍碟花白桃乳酸($38)
2K
2017-03-21 67 浏览
朋友生日,當然由他發辦。壽星表示想吃日本菜,但又想吃些特別的,不只是魚生刺身周圍也吃到的。網些蒐集了一些資料,得知在耀華中心上開了間專吃日本菜的餐廳。磯煮鮑魚($68/2隻)鮑魚擺碟精緻,肉質肥厚,味道鮮味,還有陣陣的豉油香味,冰凍爽口。麻辣土佐雞腎($48)麻辣口味最適合重口味人士,一班朋友也吃得津津有味!鹽燒三文魚頭($48)三文魚頭份量超大的,性價比極高!魚肉不算嫩滑,但勝在味道不錯,咸咸香香的,很惹味的!海膽蟹味噌燒皇帝蟹腳(大)($138)蟹腳鮮甜嫩滑,份量不算很多,但仍可每人分到一條!心之火焰鐵板牛柳粒2串($88)這個火焰鐵板牛柳粒多厲害,光看賣相已知多特別,一層火焰多麼吸睛,肉質嫩滑,夾著新鮮的蔬菜多吸引。胡椒豬骨湯煮硯($68)胡椒豬骨湯鮮甜無比,配上新鮮硯肯定是不錯!壽星非常滿意是日我們為他的安排,下次朋友生日也可再和朋友來慶祝。

磯煮鮑魚($68/2隻)
麻辣土佐雞腎($48)
麻辣口味最適合重口味人士,一班朋友也吃得津津有味!

鹽燒三文魚頭($48)

海膽蟹味噌燒皇帝蟹腳(大)($138)
蟹腳鮮甜嫩滑,份量不算很多,但仍可每人分到一條!

心之火焰鐵板牛柳粒2串($88)
胡椒豬骨湯煮硯($68)
胡椒豬骨湯鮮甜無比,配上新鮮硯肯定是不錯!

2017-03-20 52 浏览
銅鑼灣百樂中心愈來愈多食市進駐。今次同朋友們一齊係樓下睇到好多人排隊上去,應該好多好野食,仲有好多姐姐派傳單,收到意間心之食堂傳單上食品幾吸引就上去啦。入到去坐位不算多,大約十枱左右。有日式魚生吧,黑板上有推介食物,都是是日精選時令食材。一問之下心之食堂原來是深宵食堂兄弟店,主打刺身壽司。食材貴精不貴多,價錢大眾化。當中意個心之療癒刺身盛是以廚師發辦概念,每日選取最新鮮時令刺身而成所以款式日日不同。用厚切方式,令口感十分豐富,剌身好鮮甜,無雪味,價錢大眾化,抵食。原條鰻魚石窩飯,鰻魚厚肉大條,鰻魚汁咸甜適中,相當不錯。記得意個名好特別,叫李小龍卷即炸大蟹鋟十分香脆,加上蟹籽口感多層次,值得一試^_^海膽雞肉炸豆腐^_^海膽令全城狂熱。意間鋪竟然加入豆腐雞肉中。我相信喜愛臭豆腐的人是必愛必叫的^_^層次豐富,還食到海膽與豆腐的香味,十分創新。最後都叫左個甜品^_^炸生果配雪糕^_^冰火交融味蕾,挺特別。
銅鑼灣百樂中心愈來愈多食市進駐。
今次同朋友們一齊係樓下睇到好多人排隊上去,
應該好多好野食,仲有好多姐姐派傳單,
收到意間心之食堂傳單上食品幾吸引就上去啦。
入到去坐位不算多,大約十枱左右。
有日式魚生吧,黑板上有推介食物,
都是是日精選時令食材。
一問之下
當中意個心之療癒刺身盛是以廚師發辦概念,
每日選取最新鮮時令刺身而成所以款式日日不同。
用厚切方式,令口感十分豐富,
剌身好鮮甜,無雪味,價錢大眾化,抵食。
原條鰻魚石窩飯,鰻魚厚肉大條,
鰻魚汁咸甜適中,相當不錯。
記得意個名好特別,叫李小龍卷
即炸大蟹鋟十分香脆,加上蟹籽口感多層次,
值得一試^_^
海膽雞肉炸豆腐^_^海膽令全城狂熱。
意間鋪竟然加入豆腐雞肉中。
我相信喜愛臭豆腐的人是必愛必叫的^_^
層次豐富,還食到海膽與豆腐的香味,十分創新。
最後都叫左個甜品^_^
炸生果配雪糕^_^冰火交融味蕾,挺特別。
2017-03-19 123 浏览
今天和老婆仔來到銅鑼灣老婆仔突然想吃之前吃過的一間日式食堂搜尋後發現原來銅鑼灣也有分店但去到大廈時見很多人排隊乘升降機怕在沒有預約的情況下白行一趟所以先打電話查詢果真已經沒有walk in位這時看大廈廣告發現這幢大廈還有另一間食堂搜尋後見評價不錯決定吃這間這間名氣沒有另一間高所以未見很多人加上鋪面面積不大反而坐著感覺很舒適有日式食堂的那種溫暖感覺這裡的食物是創意食物為主有傳統的壽司刺身也有不同的料理於是我們開始點著不同食物先來的是48元的香草黑豚肉飯雖然看起來很細碗但以這價錢來說還算合理而且非常香用上多是偏濃味的醬汁所以單吃飯已覺得很夠味再加上肥瘦度適中的豚肉確實是飽肚之選之後是118元的原條鰻魚石鍋飯和照片一樣確實是非常大條的鰻魚很吸引吃起來味道雖然不及吃過某些貴價鰻魚出色但也算可以起碼有鰻魚鮮味和質感總體來說算不錯88元的芝心海苔蛋卷是用非常軟滑的蛋包著一大片海苔及芝士切開蛋時可見芝士流出很邪惡不過吃起來蛋味較種不算非常濃芝士這樣更好我們都愛吃蛋味多於芝士味之後是78元的心動大阪燒是日式燒餅這個相對來說較普通只是一般燒餅雖然也算香但感覺略貴68元的李小龍卷 與 68元的彩虹卷一起上
今天和老婆仔來到銅鑼灣

2017-03-18
香草黑豚肉飯
原條鰻魚石鍋飯
藍碟花白桃乳酸
去到時發現1個人都冇, 都覺得怪怪地, 不過黎到就試下一禁openrice食評先知原來透過openrice訂有7折, 問下有冇得即訂, 原來要24小時前訂, 結果冇7折。有7折同冇7折差好遠下叫左個豬軟骨拉面, 48蚊, 正常味道, 份量偏少心動大板燒, 7,80蚊既價得果勁細舊, 迷你版,份量小, 唔掂叫左炸蝦卷, 7, 80蚊得果4舊勁迷你版, 份量小,唔掂就係咁, 一個面, 迷你大版燒, 迷你蝦卷, 埋單210幾蚊, 如果出便食應該150左右搞掂, 食元氣啲味道, 價格, 份量仲好過佢, 完全不會回頭我食完呢間轉頭要再食其他野~咁既價格同埋份量完全覺得被搵笨, 如果有7折仲叫勉強可以一試
去到時發現1個人都冇, 都覺得怪怪地, 不過黎到就試下

叫左個豬軟骨拉面, 48蚊, 正常味道, 份量偏少

叫左炸蝦卷, 7, 80蚊得果4舊勁迷你版, 份量小,唔掂

2017-03-15 1670 浏览
姊妹燒@心之食堂銅鑼灣 耀華街3號百樂中心12樓1203室廚房中不用露面的廚師是無名英雄,在火熱又窄的環境中弄出美食來。心之食堂其實是深宵食堂的分枝,所以出品都相類似。食串燒最講究火侯控制,今日就同友人來淺嚐同談天。燒雞翼$48,4隻皮香不肥膩 價錢論好抵食。燒銀雪魚$88,雪魚油脂豐富,不會肉質乾柴,濕潤好吃,再搭上甜豉油就無敵好味。蜜桃脆蝦紙米卷$58 有蜜桃同菜中和一下炸蝦那油膩感,而米紙qq厚身,越南風味。海膽雞肉炸豆腐$58,有我最愛的海膽,帶甘又濃郁而炸完質地幾似豆腐,能融為一體。炸完一粒粒橄欖好得意 中間好腍。燒餅$78 大大個是每次光顧都會點的。麵底炸到香口,有椰菜絲同煙肉,放了大量柴魚碎,yummy.我胃口食量不少,只食串燒不餓,點份香草黑豚肉飯$48,五花腩肉燒過香甘豐腴。飲品鳥龍茶$18,還是別要喝甜會心理上覺得健康點。
姊妹燒@心之食堂

銅鑼灣 耀華街3號百樂中心12樓1203室
食串燒最講究火侯控制,今日就同友人來淺嚐同談天。
燒雞翼$48,4隻皮香不肥膩 價錢論好抵食。
飲品鳥龍茶$18,還是別要喝甜會心理上覺得健康點。
2017-03-14 579 浏览
香港人跟日本人一樣,愛在公餘到居酒屋飲杯酒,吃點輕食 Relax 一吓。筆者雖然並不特別愛喝酒,但也頗喜歡下班後去居酒屋 Hea 吓,食番幾串串燒,過一個既輕鬆又愜意的晚上。早前從朋友處得知,銅鑼灣新開咗間取名《心の食堂》嘅樓上居酒屋,據說店子除了主推創作壽司外,還有不少香口燒物、炸物和邪惡小食供應,所以這晚放工後就約埋另一半來揾食。餐廳座落於耀華街百樂中心,沿著門外的窄長走廊往內進,店面地方不大,細心一數,全場只有約三十餘個座位。細看四周,設計走簡約路線,燈光柔和舒服,牆身掛有單車作裝飾,配以室內的軟座沙發和餐廳盡頭的曲尺壽司 Counter,裝潢既 Casual 又樸實自然。揭開桌上的餐牌細心研究,食物分門別類,花款極多,有刺身串串串、迷你壽司杯、彩虹卷、飯堡、創作推介、沙律、小食、刺身、壽司、手卷、軍艦、心の創作、燒物、一品料理、炸物、主食、冷飲、熱飲、甜品及酒等。就先由 Sashimi  開始,揀了一客三文魚刺身 ($38/4片),三文魚超有睇頭,切得極為厚身,以一張靠背迷你木板凳呈上,造型精美,非常吸睛。馬上挾起一片細看,色澤亮麗,既晶瑩又光鮮,而且肉質細嫩柔軟,脂肪比例平均
揭開桌上的餐牌細心研究,食物分門別類,花款極多,有刺身串串串、迷你壽司杯、彩虹卷、飯堡、創作推介、沙律、小食、刺身壽司、手卷、軍艦、心の創作、燒物、一品料理、炸物、主食、冷飲、熱飲、甜品及酒等。
就先由 Sashimi  開始,揀了一客三文魚刺身 ($38/4片),三文魚超有睇頭,切得極為厚身,以一張靠背迷你木板凳呈上,造型精美,非常吸睛。馬上挾起一片細看,色澤亮麗,既晶瑩又光鮮,而且肉質細嫩柔軟,脂肪比例平均,咬下更滲出一股魚油香,鮮味十足,無需沾醬油吃,已十分滋味。
接著是香草黑豚肉拉麵 ($48),成品端上後,先嘗一口湯,湯頭呈乳白色,惜味道偏淡,但麵條水準唔錯,掛湯力不俗,咬下煙韌彈牙。不過要數至愛,當然還是湯面幾片以白酒醃過的黑豚腩肉,肉質柔軟,帶豐富肉汁,入口油香滿溢,啖啖肉,香口惹味,夾著粟米粒吃,很不錯。
日式炒什菜 ($58),雜菜非常之大碟,分量十足,材料方面就有椰菜、紅蘿蔔和菇菌等,而面頭更擺放了一大撮木魚碎作裝飾。椰菜食落好爽甜,而且大廚炒功唔錯,保留了蔬菜的水份,故入口依然新鮮爽脆,不會「乾爭爭」。
至於這客紫薯甘栗餅 ($33),外表睇起上嚟,同普通炸薯餅無乜分別,不過挾起中間一塊看看,就會即時見到入面滿滿的紫薯蓉。趁熱馬上嘗一口,甘栗餅外層炸得很脆口,而入面嘅紫薯泥亦非常綿滑,帶淡淡紫薯香,加上入面夾雜著的栗子粒,吃起來口感十足,推介大家試試。
跟住是蘆筍海老牛肉卷 ($48/2件),牛肉薄燒後包捲著露筍和蝦隻,再用慢火烤香,然後一分為二呈上。牛肉水準唔錯,脂肪平均,油香恰到好處,而入面裹著嘅蝦隻亦鮮爽彈牙,食落有蝦鮮,配埋翠綠爽甜、清新可口的蘆筍,絕對是錦上添花,老公大讚好味。
蒜片牛柳粒飯 ($88),七彩繽紛的牛柳粒飯以石鍋盛上,端上桌時仍冒著熱煙,單看賣相已經叫人窩心。先挾件牛柳粒試試,肉質嫩滑軟腍,蒜味濃郁又能吃出肉味。再將飯和三色椒拌勻,吃一口,飯粒很軟熟,食落帶點脆口,原來入面夾雜了鍋底的飯焦,難怪吃起來咁香脆惹味,滿足感油然而生。
甜品前,壓軸點了一客心動大阪燒 ($78),原來店裡的大阪燒,是以心心造型登場,難怪剛才風趣的店員稱,這客大阪燒,女生見到即冧。立即嘗一口,麵漿和椰菜煎至香脆,再加上燒醬、沙律醬和木魚絲, 麵漿味道搶鏡,燒醬亦相當惹味,配埋墊底的脆口麵條,口感夠曬豐富。
甜品選了炸生果拼芝麻雪糕 ($58),雪糕以忌廉圍邊,用長木板盛上,而旁邊就放有炸香蕉和炸蜜桃。香蕉炸過後入口多了一份甘香,集滑與脆的雙重口感;而蜜桃炸香後,亦酸甜適中,食味一流。至於冰凍的雪糕,芝麻的濃香與忌廉甚為匹配,啖落甘香少甜,質感 Creamy 滑溜,水準亦不俗。據說餐廳開至凌晨2點,想醫肚的夜鬼以後又多個好選擇了!
2017-03-13
2017-03-14 476 浏览
耀華街越來越多食店, 留意到有間新的日式料理小店, 心思思...一於搵埋搵饞嘴朋友一齊去打開𨋢門就清楚見到「心之食堂」, 仲有櫻花佈置襯托...果然有❤️思芝心海苔蛋卷 - $88見到好多食客都呢個蛋卷, 又唔執輸要試下蛋好嫩, 輕輕用刀就能切開, 溶芝士在側邊慢慢流出, 而且仲有拉絲效果...蛋卷中間放了海苔, 一塊蛋卷有幾種口味 - 蛋香、芝士濃香、紫菜鮮味而且在蛋卷上畫上❤️の(心之)....蘆筍海老牛肉卷 - $48成日都食乜乜牛肉卷...但呢個蘆筍海老牛肉卷有特別之處, 將蝦炸過後用牛肉連同蘆筍一同包裹再燒, 有幾個層次感石蚌刺身 - $128/半條呢個價錢有半條魚刺身, 實屬好抵...擺盤有心思...上枱時, 店員稍作介紹, 可以不用沾太多豉油, 因為已經加了柚子作調味*石蚌魚的魚味幾濃, 幾新鮮李小龍卷 - $68創意卷物 - 由炸蟹鉗、牛油果、青瓜卷成, 外層用蟹籽包圍, 再加上黑魚籽鹽燒三文魚皮 - $28好適合一邊食一邊飲酒, 三文魚皮帶著少少魚肉, 燒至脆卜卜😋

芝心海苔蛋卷 - $88

見到好多食客都呢個蛋卷, 又唔執輸要試下
芝心海苔蛋卷

而且在蛋卷上畫上❤️の(心之)....

蘆筍海老牛肉卷 - $48

蘆筍海老牛肉卷
石蚌刺身 - $128/半條

*石蚌魚的魚味幾濃, 幾新鮮
李小龍卷 - $68

鹽燒三文魚皮 - $28

鹽燒三文魚皮
蘆筍海老牛肉卷
鹽燒三文魚皮
  • 石蚌刺身
帶朋友遊銅鑼灣,夜晚去咗time  square行街街, 朋友唔想喺time square裏面食連鎖店嘅餐廳, 想食啲特色同自家製啲嘅食物, 即刻諗起耀華街嗰度好多特色餐廳, 行到去百樂中心見到勁多人排隊, 研究咗門口啲水牌之後,決定去咗心之食堂試一試。我好欣賞佢呢度用環保菜單,客人可以喺膠片上面落order ,落完order擦咗去就可以循環再用。 菜單上嘅選擇大部分都係刺身,壽司,串燒及炸物為主, 都有十幾款飯類選擇俾你揀嘅, 不過呢度宵夜同朋友食串燒飲下酒都幾適合。我同朋友兩個女仔, 叫咗刺身串串,李小龍卷 ,心之火焰鐵板牛柳粒,大蝦天婦羅 ,三文魚茶漬飯 ,同埋芝士海苔蛋卷。呢度啲食物好精緻,完全係擄掠咗女仔嘅心。 你睇個刺身串串同埋李小龍卷咁精緻嘅擺設就知啦。 我哋叫咗兩款刺身串串,一個係黑松露帆立貝串(左),另一個係洋風吞拿魚串(右)。 我不得不讚嘆佢呢度對食物嘅配搭同心思, 每一個串串外面都有一片薄到透明嘅青瓜片包住個刺身, 帆立貝本身味道較清淡,佢配咗個鹹香 黑松露醬上去, 而吞拿魚本身已好鮮味,佢好巧妙咁用咗芥末籽醬比較開胃嘅味道去配合佢, 兩款串串都好好食。李小龍卷個

我好欣賞佢呢度用環保菜單,客人可以喺膠片上面落order
,落完order擦咗去就可以循環再用。 菜單上嘅選擇大部分都係刺身壽司,串燒及炸物為主, 都有十幾款飯類選擇俾你揀嘅, 不過呢度宵夜同朋友食串燒飲下酒都幾適合。
黑松露帆立貝串(左),洋風吞拿魚串(右)
李小龍卷
李小龍卷個名改得好特別, 其實佢係炸軟殼蟹蟹子卷, 亦多而有牛油果醬喺裏面, 上面亦都鋪滿咗魚子醬,咬落去粒粒都彈牙嘅, 因為有蟹子同魚子醬嘅關係,呢一個口感同層次都好豐富。
大蝦天婦羅
炸天婦羅有五隻,每隻都好大件, 佢外面嘅炸粉唔會好厚, 佢裏面嘅蝦肉 的確 大隻,炸完都食到好重嘅蝦味,而且蝦肉唔會嚡口, 依然爽嫰好味。
芝士海苔蛋卷
芝士海苔蛋卷 ~ 蛋卷好滑,芝士流心好澎湃,芝士控必選。
心之火焰鐵板牛柳粒
心之火焰鐵板牛柳粒,佢有一大片燒菠蘿同薯皮伴碟, 最開心係店員會 喺個鐵板串燒上點火, 熊熊嘅烈火將整個鐵板牛柳串燒燒得香脆, 但又唔會燶咗, 除咗薯皮有薄薄嘅脆皮外,牛柳都有淡淡嘅烤香風味, 但牛柳粒又唔會過火而太韌, 牛柳粒都好滑嫩,滿足眼球之餘亦滿足脾胃。
我覺得全間舖嘅食物配搭同擺設都好有心思, 食物除咗滿足口腹之外亦可以滿足眼球,頓時覺得成餐飯嘅價值因此而昇華咗,我個朋友話全餐飯五百幾蚊喺呢啲特色小店食都好過出去啲連鎖餐廳食, 因為呢度嘅特色獨特性風味道出面連鎖餐廳未必有。
2017-03-11
黑松露帆立貝串(左),洋風吞拿魚串(右)
大蝦天婦羅
心之火焰鐵板牛柳粒
  • 黑松露帆立貝串(
  • 洋風吞拿魚串
2017-03-11 103 浏览
要說吃宵夜的好地方,我們最近的新寵,就是銅鑼灣的心之食堂,愛這裡的清新氣氛,明亮舒適的店內裝潢,當然還有新鮮熱辣的美食。

即時起筷,大蝦天婦羅,熱辣辣的,蘸上醬汁,一口咬下,非常酥脆,伴隨著大𧎚的爽彈鮮美,實在停不了口。

海膽雞肉炸豆腐,混著海膽的甘香鮮甜,加上雞肉的實在口感,為原本淡淡風味的豆腐,多添了豐富滋味。

心之火熖鐵板牛柳粒,獨特的賣相,兩串牛柳粒筆直的插於一片厚切菠蘿上,店員隨即淋上白蘭地後點火,冒著紅紅火光,混上酒氣的肉香,隨即撲鼻,牛柳粒口感相當軟嫩,蘸上自家製燒汁,滋味十足,還有,那片經過火炙的厚切菠蘿,味道更加香甜水潤。

露荀海老牛肉卷,軟薄的牛肉裹著的,除了翠綠露荀之外,還有鮮蝦,當然美味倍增。

香草黑豚肉飯,飯雖小,但黑豚肉却不少,整整鋪滿碗口,香草味相當鮮明,黑䐁肉質又軟又腍,飽足感滿分。

芝士烤菇,烤菇面放著飽滿的饀料,微焦的芝士混著煙肉,加上自家調製的白汁,融合出一道誘人的香氣,濃稠馥香之間夾著烤菇的鮮爽,實在回味。

藍蝶花白桃乳酸,色澤悅目,淡淡花香,混著濃厚的桃香。
薄荷菠蘿特飲,清爽香甜。

這些就是我們於午夜時分,吃下的心靈美食。

藍蝶花白桃乳酸,色澤悅目,淡淡花香,混著濃厚的桃香。
薄荷菠蘿特飲,清爽香甜。

這些就是我們於午夜時分,吃下的心靈美食。
2017-03-04
$225 (宵夜)
記得有一年生日曾經到過其另一兄弟店xx食堂位於九龍區的食店,不過味道不是別人口中的好到今日一來,跟店主溝通這裡原來是主店,嚐了幾款食物後,才驚覺原來別人口中的好原來是真的,只是我去左地區......環境感覺截然不同,有種溫暖的感覺由於跟友人趕著看電影,因此很早就來吃晚飯友人無飯不得,點了個主食~原條鰻魚石鍋飯ZHKD118單看已夠吸引,賣相討好,而且足料原條鰻魚,份量十足,一端上檯已散出香氣原條鰻魚燒得恰到好處,鮮又甜且香,飯粒口感適中,加上滲入鰻魚香氣及醬汁,味道更正斗最近喜歡上飲熱飲,店主推介了熱朱古力奶泡HKD48有賣相有味道杯緣上鋪滿粟米片碎黏上朱古力,面層灑上滿滿色彩繽紛的小粒狀棉花糖,中層打出奶泡,底層則是噘暖滑滑的朱古力,單是心思誠意滿分,如果甜度可以淡少許會甦理想個人對飯的慾忙不太,因此飯大多跟我有點距離相對我較喜歡吃刺身小食等等.......點了個三文魚刺身HKD38/4片原以為平平無奇,想不到厚度十足,加上有別於平常吃到的一味刺身加白蘿蔔絲,相對來得特別,上台用上杯盛載,加上少量紅海藻,及菊花作裝飾,甚有心思刺身無筋,雖然厚厚的,但還是入口有即溶感,加上有點獨特的洋

環境感覺截然不同,有種溫暖的感覺
由於跟友人趕著看電影,因此很早就來吃晚飯
友人無飯不得,點了個主食~原條鰻魚石鍋飯ZHKD118

最近喜歡上飲熱飲,店主推介了熱朱古力奶泡HKD48

有賣相有味道

個人對飯的慾忙不太,因此飯大多跟我有點距離

相對我較喜歡吃刺身小食等等.......

點了個三文魚刺身HKD38/4片

刺身無筋,雖然厚厚的,但還是入口有即溶感,加上有點獨特的洋蔥及帶點和風微酸帶辛的味道,很是美味
三文魚籽軍艦(兩件)HKD48

有別於外面吃到的單用上紫菜包著,反而用上青瓜薄片代替,更清新特別

口感變得爽,加上絲絲菊花花瓣,很是獨有獨特
而這個真的令人心動既大阪燒HKD78

真的用上茄醬畫上心型在面,用沙律醬掃上一絲一絲,味道變得多層次,有酸有甜有鹹,呈黃色且香軟滑的玉子,加上流心的內層,十分好吃
最後還是要來個甜點

炸生果拼芝麻雪糕HKD58

看得出用上心思

炸生果跟雪糕分兩旁放,以免炸生果變腍
雪糕上的泡泡原來是分子料理,帶點酸酸的,柚子味般

芝麻雪糕底下還鋪上忌廉及灑上粟米片碎,口感幾特別,有脆軟滑,很不錯呢!
炸生果外香口又香脆,口感不俗,而且生果清甜好吃!

整體來說,這裡的食物都好有心思,同時味道亦是很不錯,而且款式選擇多,同一款食物,但跟外的賣相截然不同,吸睛度更勝外面同類型食物,而且店主十分細心,因應客人所說,介紹合口味的食物,值得重來哦!
2017-03-11 93 浏览
每逢 Weekend 都會跟男友出外吃飯,是我們拍拖的活動之一,今次在銅鑼灣找了一間樓上餐廳,主打日式fusion菜,看看餐牌全部都好有特色好想試。 三文魚、大八爪魚刺身, 剌身色澤油潤,非常鮮甜肥美,師傅預先調味,只需點少量醬油已經好鮮味。 邪惡包, 紫菜內包著燒帶子及鵝肝, 鵝肝獨特的油香配上甜美大帶子,的確非常邪惡, 滿足到不得了。 大蝦天婦羅,外皮厚度適中不會油淋淋,大蝦夠爽彈,吃起來外脆內軟。 石板黑松露牛油帆立貝, 大大隻帆立貝啖啖肉好鮮甜, 配上濃濃牛油香絕對惹味,美中不足黑松露味道輕淡。 厚燒牛舌心,肉質非常爽滑彈牙,肉味濃郁,燒得香口唔油膩。 蒜片炒牛柳粒飯,牛柳粒軟腍,配上香口突出的蒜香味及大量彩椒,份量夠大碗,不錯。 藍蝶花白桃乳酸,酸酸甜甜不會有藥水假味,顏色好夢幻。

厚燒牛舌心,肉質非常爽滑彈牙,肉味濃郁,燒得香口唔油膩。

藍蝶花白桃乳酸,酸酸甜甜不會有藥水假味,顏色好夢幻。

2017-02-25
  • 邪惡包