2017-08-02 30 浏览
今次去到銅鑼灣嘅「心之食堂」,見到佢個Facebook專頁周不時都有推廣食物優惠,所以今次去試吓晚餐先。見到門口嘅招牌好特別,比較卡通化,而且牆壁上有我最鍾意嘅櫻花圖案,一望到已經好開心。入到餐廳除咗有吧枱座位之外,都有二人以上嘅座位可以供選擇。餐牌好特別,可以比客人自己用水筆去填寫想order嘅食物,既特別又環保。除此之外,黑板上面都寫住食堂每日嘅食物推介,食物比較多選擇。店員都好貼心,我哋一坐低就比兩杯水我哋,之後當然唔少得叫餐廳嘅「食物推介」。首先就係「刺身串串串嘅三文魚」,我第一次食三文魚刺身係以咁嘅形式上菜,好特別!每客有兩件三文魚,仲有啲青瓜,一齊食落口好有口感,而且三文魚非常厚同新鮮,再點小小Wasabi同埋豉油,幾好食。「日本馬糞海膽」賣相好吸引,呈現橙黃色,雖然份量比較少,但係都配以紫菜,仲有爽口嘅青瓜,將啲海膽夾埋紫菜食,好鮮甜,我至愛。「炸物蟹肉忌廉餅」,一大塊切成兩小塊,見到蟹肉忌廉餅入面有滿滿嘅的奶白色配料,食落去好creamy,加上外脆內軟嘅口感,冇得頂。燒物「心之火焰鐵板牛柳粒」兩串係餐廳嘅招牌之一,牛柳粒嘅做法都好特別,用鐵板上,兩串牛柳粒棟起咗,再加埋

燒物「心之火焰鐵板牛柳粒」兩串係餐廳嘅招牌之一,牛柳粒嘅做法都好特別,用鐵板上,兩串牛柳粒棟起咗,再加埋職員將牛柳粒點火,賣相更吸引,影相一流!亦都估唔到食落去牛柳粒好鬆軟,而且有好鮮味嘅牛肉味道,仲有「三色椒」、「底下係菠蘿片」同埋炸到香噴噴嘅「薯角」,必食。

之後再叫咗兩個「卷物」,分別係「李小龍卷」同埋「脆吞拿魚腩卷」,賣相非常吸引,壽司放喺比較日式Feel嘅木上面,影相更加靚!
「李小龍卷」配以蟹籽粒同埋炸蝦一齊食,口感好正,唔需要點豉油都好夠味。

另外我至鍾意嘅「脆拿魚腩卷」,有吞拿魚腩蓉同埋一粒粒嘅蟹籽係壽司上面,壽司入面係脆粒,食起上嚟都好有好感,味道好新鮮,好味道!

最後食咗個「吉列牛柳粒飯」,賣相好特別!佢啲白飯砌成心形,牛柳粒放埋一邊,賣相好吸引!除此之外,牛柳粒嘅醬汁有啲似燒汁,咬落去亦都好鬆軟,連埋啲白飯一齊食,可以食幾碗白飯添!

兩個人食咗六樣食物,最後埋單都係$500都唔使,位於銅鑼灣區有咁嘅價錢咁嘅質素,真係好少有,所以下次會再食過。

2017-08-01 53 浏览
店內佈置精美 雖然係日本料理餐廳但有種似樓上Cafe令人舒適既感覺之後左邊係Open kitchen客人可以見到廚師用心制作食物 坐既位置有豬仔既兜細心咁附上紙巾.點餐方面比較環保一份menu可以用maker係上面點餐寫錯可以用紙巾擦乾再寫唔需要浪費紙張而且食物種類都算多 都簡左一陣呀.上餐啦!首先係螢光魷魚:係我朋友叫話想試下新野,不過我本身唔太好魷魚,見到幾特別有青瓜蔬菜配底,就一於試試,入到口除咗可以話係新鮮之外已經搵唔到形容詞形容佢因為好特別,外邊好少試,所以好推介。.之後係三文魚串:厚切三文魚片啖啖肉間細細舊方便入口 而且口感鮮嫩。.蒜蓉牛柳粒:牛肉好軟身,一到既時候好香有醬油加蒜味,蒜片一塊塊👍🏻👍🏻下面伴碟既沙律菜因爲有汁所以好香好好味!.原條鰻魚飯:鰻魚好長好吸引而且好香,因為飯用石頭窩飯個啲碗,所以都好保温加上多醬汁,好啱鍾意食鰻魚飯嘅朋友。.日式炒什菜:有少許胡椒係面,除咗菜之外仲有菇類,分量亦都很足夠,.心之火焰鐵板牛柳粒:即點火燒但燒完串燒較乾身,但視覺效果一流!.蟹子海膽:有壽司飯係底,當飯同蟹子海膽混埋,壽司飯變得特別,但係份量唔算多,可當一個小食。.燒京蔥
店內佈置精美 雖然係日本料理餐廳

一份menu可以用maker係上面點餐
寫錯可以用紙巾擦乾再寫唔需要浪費紙張
而且食物種類都算多 都簡左一陣呀
上餐啦!

燒京蔥:本身以為好乾,但有甜甜地既汁,所以燒完都唔會好乾!

燒雞翼:燒得好香口,但如果有加多啲鹽就會更加入味。
黑松露帆立貝:用鐵板裝住剛剛燒完既帆立貝,再配上少許黑松露喺面,雖然係少但係唔會好乾身, 仍然保持鮮味。
甜蝦: 新鮮可口,擺設用心。
大帆立貝:十分新鮮,份量比我想像中大,而且十分香甜有口感。

心之蛋卷:呢一份係我最鍾意嘅,蛋捲裏邊有芝士、飛魚子同埋三文魚肉,一切落去芝士就立即流出泥,外面就用沙律醬同茄汁畫成心形,又睇得又好味。
  • 原條鰻魚石鍋飯
討厭放工後還要去人多的地區晚飯,剛好朋友介紹銅鑼灣有間上樓食店,說食物、環境不錯,但當我聽到銅鑼灣時也怕很多人... ...沒想到心之食堂是一間位於銅鑼灣的清泉小店,遠離最擠擁最多人的大街,鑽進小巷,上樓,便會來到這間小店。店內環境真的 ichiban 一級棒啊!沒有華麗的裝潢,卻有一種獨特的小店情調有一刻,我根本忘記自己在銅鑼灣呢!是夜是Girl Talk,幾個女孩子說說近況,是RELAX、寧靜的一夜心之蛋卷,是這裡的招牌菜如果有看過深田恭子的日劇《請跟我這個廢柴談戀愛》一定會覺我這?蛋卷非一般... ...男主角常常在女主角沮喪低沉時為她煮蛋卷,再用茄汁在上面寫字為女主角打氣... ...吃這個蛋卷的時候,就更投入了, 哈哈! 當然這道招牌菜最了「靚」也非常好味啦!為食的我也點了原條鰻魚石鍋飯,鰻魚好大條,飛出石鍋呢! 心之魚生飯更是魚生控的最愛,最了美味之外,可愛的心型造型簡直謀殺相機呢!芝士炸雞小食好正呀! 芝士夠多、夠香,一夾已有拉絲! 要知道芝士迷看見拉絲都會好激動呢! 炸雞好香,但雞肉很嫩滑,正! (食炸雞又想來一杯啤酒呀)芝士他他炸蝦,蝦是天婦羅的炸法,愛吃天婦羅的朋友
沒有華麗的裝潢,卻有一種獨特的小店情調
有一刻,我根本忘記自己在銅鑼灣呢!
心之蛋卷,是這裡的招牌菜
當然這道招牌菜最了「靚」也非常好味啦!
為食的我也點了原條鰻魚石鍋飯,鰻魚好大條,飛出石鍋呢!
芝士他他炸蝦,蝦是天婦羅的炸法,愛吃天婦羅的朋友也會喜歡!
李小龍卷超可愛,四粒卷物放在小木椅子上,極可愛!
整體來說,這裡的食物價錢公道、食物好味、店內環境極好,絕對是「我杯茶」!
是夜,幾個女孩子談了很多心事,也吃了很多好吃的食物,有一剎那我們都好似去了日本的小小居酒屋般,有一種放假的心情。
2017-07-10
  • 芝士炸雞
  • 心之魚生飯
  • 心之蛋卷
2017-07-29 789 浏览
和朋友係銅鑼灣小聚吃飯,好耐無見,就希望食d坐得耐又帶少少靜既餐廳,傾下計。叫野係就咁畫落去。彩虹卷內有炸蝦 蟹子 青瓜 牛油果 紫菜 魚鬆粉 黑魚子,口感好豐富,好多野食咁。好似d加州卷,幾好食。另一刺身係三文魚刺身串(2串)好可愛擺設,有少許沙律。厚身圓柱形內有2大舊用白蘿蔔包住,三文魚油口感多過一塊塊刺身。燒物就要心之火焰鐵板牛柳粒(2串),店員嚟到落火!燒左有燒焦員好吸引咁。有一大塊菠蘿比兩串牛肉串吉住,好有型,仲有四舊薯角。薯角有酒精味,但都ok入到口少脆。仲有三色辣椒,牛肉林身喎,估佢唔到,以為好硬身!牛肉嫩同香香地,好食,仲有少少蒜味。菠蘿酸酸地,食得清新返。一品料理就叫左心之蛋卷好多沙律醬同蕃茄汁。一個長方形神神祕祕咁。流心有蟹子,芝士,好食但兩人食有點飽喔。外酸內甜,都未到食到好油。主食就叫左原條鰻魚石鍋飯,重頭器一大條呀。好多飯食唔哂,有燒汁唔會太乾。鰻魚不腥都有肉底,不錯不錯。石鍋飯好在係最後食都仲有暖熱感!飲杯有常見汽水忌廉,哈,我飲熱生薑茶。好大杯,少少辣味。我地坐窗口位有個USB叉電,岩岩好我得返10%!餐廳有hit songs同大單車做裝飾,悠閒感覺!

叫野係就咁畫落去。

另一刺身係三文魚刺身串(2串)好可愛擺設,有少許沙律。

飲杯有常見汽水忌廉,哈,我飲熱生薑茶。好大杯,少少辣味。

• 心之火焰鐵板牛柳粒
2017-07-27 80 浏览
用某訂位app有半價,本來擔心半價會唔會中伏,點知會咁正。18:00到,無人,包場,d座位都幾舒服,望出去風景唔錯。叫左鰻魚飯(原價$118),份量十足,燒得都唔錯,很香口,唯獨係條鰻魚無入口融。另外叫左餃子,唔油膩,味道中上。仲有三文魚壽司,外型討好,雖然三文魚唔夠厚,但味道新鮮。炸蝦食得出有放心思落去,cheese加酸瓜味道幾match叫了那麼多東西,唯一係個帶子唔係幾滿意,食落很沙,配上酒味,有d怪怪的。服務方面不錯,個姐姐都幾有禮貌。本來擔心半價會hea 服務我地,點知都幾nice。埋單,兩人$227,真係物超所值。一定會再黎!
用某訂位app有半價,本來擔心半價會唔會中伏,點知會咁正。
18:00到,無人,包場,d座位都幾舒服,望出去風景唔錯。
另外叫左餃子,唔油膩,味道中上。
仲有三文魚壽司,外型討好,雖然三文魚唔夠厚,但味道新鮮。

炸蝦食得出有放心思落去,cheese加酸瓜味道幾match

服務方面不錯,個姐姐都幾有禮貌。
本來擔心半價會hea 服務我地,點知都幾nice。
埋單,兩人$227,真係物超所值。一定會再黎!
2017-07-26
2017-07-27 676 浏览
係銅鑼灣食飯有好多選擇,但係如果ot收得晏,就好多時得番d茶餐廳,不過,被我無意中發現呢間開到成0200既樓上日本料理,佢係係times square後面既耀華街百樂中心12樓,地點方便易搵。餐廳裝修簡約,係牆上有d單車做裝飾擺設。Menu呢度主打d創意日菜,好似有佢推介既邪惡包,李小龍卷等等,佢仲會將d食物整成心形,連賣相都咁有❤️呀味淋魚干$88呢個燒魚干賣相麻麻地,不過食落都好有口感,外面燒得香脆而入面就軟軟淋淋咁,加埋d燒蜜糖汁,配埋有7味粉既沙律醬,都好惹味北海道馬糞海膽$58呢個海膽厚身肥大,都有入口即溶既感覺,仲好鮮味tim脆脆吞拿魚腩卷$68d脆脆其實係d炸天婦羅粒,加左落個吞拿魚腩卷入面增加左個口感,而且d吞拿魚溶好多,好抵食心動大阪燒$78呢個大阪燒望真d其實係心型架入面既餡料多,而且佢都做到麵糊同d菜絲,餡料可以融爲一體,唔會散收收,而且仲煎到外脆內軟心之魚生飯$98呢個魚生飯都係心型架而且好大份刺身切成粒狀,好有咬口,佢仲加左d魚鬆粉同麻油落去,食落個時有多層味道而且仲好香tim青蛙王子$58呢杯其實係綠茶雪糕加梳打,配搭新鮮而且都好解渴烏龍茶$18冇特別,都係一
餐廳裝修簡約,係牆上有d單車做裝飾擺設。

Menu

味淋魚干$88

北海道馬糞海膽$58
呢個海膽厚身肥大,都有入口即溶既感覺,仲好鮮味tim

脆脆吞拿魚腩卷$68

心動大阪燒$78
呢個大阪燒望真d其實係心型架

心之魚生飯$98
呢個魚生飯都係心型架而且好大份

青蛙王子$58
呢杯其實係綠茶雪糕加梳打,配搭新鮮而且都好解渴

烏龍茶$18
冇特別,都係一般既烏龍茶

2017-07-26
$240 (宵夜)
2017-07-27 556 浏览
朋友去完南京,北京帶團回香港後,埋怨是次行程沒東西好吃,當然是回港吃番一頓好的補償一下,我們選了較家庭式經營的心之食堂 吃個晚飯,無所不談。我們先來點鮮味刺身,三文魚每片都很大片,蠻有厚度,滿嘴香甜,細緻滑嫩,油脂豐厚,讓人喜愛。帆立貝渾圓飽滿又大顆,口感超級鮮嫩,一咬下去帶有海味的鮮汁在嘴內噴灑出來。邪惡包如何邪惡? 帆立貝封存食材原本的鮮味,香煎的鵝肝依附在嫩彈的帆立貝上,不用調味已是完美搭配。鵝肝特有的香脂味,咀嚼中散發出鮮香的氣息。海膽細軟,夾著青瓜,再包上紫菜,清淡爽口的青瓜,更能突顯這海膽的鮮甜到不行,入口即化,令人再三回味。吃完冰涼的刺身,是時候來點熱食。蒜片炒牛柳粒被蒜片炒到香氣逼人的外表,一咬下去肉汁還瀰漫在嘴裡,帶點嫩鮮的肉質,非常多汁美味。當香蔥牛舌放上石板,聽到石板滋滋聲,就要準備開始迎接牛舌。趁著肉汁迸出,一面享受肉汁的甜美,一面保有牛舌特有的脆彈肉質。牛舌脆度跟柔軟度都保有恰到好處,搭配香蔥,在醬汁的加持下,更添風味。黑松露帆立貝兩者均是我最愛的組合,灑上黑松露,香味滲入鮮甜的帆立貝,味道可謂相當合襯,不用任何調味,已能享受原本的鮮香味美。蘆筍海老牛肉卷超驚
三文魚,帆立貝,邪惡包

三文魚,帆立貝

邪惡包

海膽

蒜片炒牛柳粒

香蔥石板牛舌

黑松露牛油帆立貝

蘆筍海老牛肉卷超驚喜的一道燒物,首先我們從來沒見過這種配搭,所以感覺超新穎。牛肉包裹著蘆筍與鮮蝦,一咬下去,肉汁混搭蘆筍爽脆香甜,與無比彈牙的蝦肉,多重口感滋味。
蘆筍海老牛肉卷

蟹肉忌廉餅可樂餅外層不厚,口感酥脆,內餡加入蟹肉及忌廉,香濃軟綿,用料非常實在,與朋友一起分享最好,不會過於膩味,十分可口。
蟹肉忌廉餅
三文魚,帆立貝,邪惡包
三文魚,帆立貝
海膽
香蔥石板牛舌
蘆筍海老牛肉卷
銅鑼灣可說是全港的日本餐館重地,從燒肉店、日式放題、壽司店、居酒屋、拉麵店、甜品店,都是應有盡有。上個週末剛巧到銅鑼灣逛街,這天就來到心之食堂吃日式料理。這裡是小店格局,座位雖然不多,裝修卻是帶有雅致的文藝氣息,每張枱之間留有不少空間,坐得舒服寬敞。對外遠眺銅鑼灣街景,感覺開揚不侷促。餐牌都有不少選擇:壽司、一品料理、飯麵主食、炸物等等...廚師推介的菜式更印成像塔羅牌般 XD李小龍卷 $68 將手卷放在小木椅上甚有創意 一上枱霸氣盡現,其實就是加州卷的變奏版。於如此酷熱的天氣下,食慾沒那麼好,來份清爽開胃的壽司吧!李小龍卷的材料包括炸蟹鉗,蟹柳,魚子醬,蟹籽,青瓜,配搭清新卻不單調。心の蛋卷 $88和平時厚厚的玉子燒相比,這片蛋卷是比較薄身,把蛋汁薄煎捲起成塊,每一口裹滿濃郁蛋香。一切開就緩緩流出流心芝士,入口嫩滑,裡面夾雜著三文魚、魚子等配料,口感更具豐富層次感,蛋香中混合了魚鮮味。蟹肉忌廉餅 $33外皮脆口而內裡綿滑,雖然沒甚麼蟹肉味,不過香滑的忌廉餡料富有牛奶和牛油香。紫薯甘栗餅 $33外層同樣炸得金黃鬆脆,粉漿亦不會過厚,內裡紫薯餡入口軟綿,加入了粒粒甘甜的栗子,充滿粉糯甜
銅鑼灣可說是全港的日本餐館重地,從燒肉店、日式放題壽司店、居酒屋、拉麵店、甜品店,都是應有盡有。上個週末剛巧到銅鑼灣逛街,這天就來到心之食堂吃日式料理。

對外遠眺銅鑼灣街景,感覺開揚不侷促。

餐牌都有不少選擇:壽司、一品料理、飯麵主食、炸物等等...

廚師推介的菜式更印成像塔羅牌般 XD

李小龍卷 $68
將手卷放在小木椅上甚有創意
一上枱霸氣盡現,其實就是加州卷的變奏版。
李小龍卷

李小龍卷

心の蛋卷 $88
心の蛋卷

心の蛋卷

蟹肉忌廉餅 $33
蟹肉忌廉餅

紫薯甘栗餅 $33
外層同樣炸得金黃鬆脆,粉漿亦不會過厚,內裡紫薯餡入口軟綿,加入了粒粒甘甜的栗子,充滿粉糯甜香。
紫薯甘栗餅

心動大阪燒 $78
心型賣相相當精緻,還要配上粉紅色的小碟,就連一向形象麻甩的大阪燒也可散發少女味 XD 少麵粉多菜料,吃起來清脆爽口,不會令人覺得滯膩。
心動大阪燒

原條鰻魚石鍋飯 $118
原條上單是視覺已別具氣勢,不過石鍋size比較迷你,飯量不算十分多,而且石鍋不太夠熱,欠缺了又脆又香的飯焦。
原條鰻魚石鍋飯

鰻魚厚肉肥美,肉質嫩滑,細骨不算多,被炙烤得油香四溢,淋上鹹香帶甜的醬汁,外皮焦脆香口。

綠茶雪糕 $18
雪糕質感略稀易溶,綠茶味未算很濃,不過幸好甜度不高,滲出微微苦澀。
綠茶雪糕
2017-07-22
紫薯甘栗餅
心動大阪燒
2017-07-25 258 浏览
不只一次到這棟大廈覓食,上次去另一間餐廳時,見到心之食堂的水牌,上網看過評價後已經鎖定要來試試。這晚和朋友聚會,終於有機會來了。這裡的裝潢很簡約很住家,環境讓人感覺舒適放鬆。這裡的點餐方法是直接在餐牌上點,感覺也很方便呢。黑松露帆立貝刺身串(2件) $48第一次這樣吃刺身,大大件帆立貝刺身由蘿蔔圍著,上面有少量黑松露。帆立貝算是新鮮汝蟹肉忌廉餅 $33外脆內軟,蟹肉忌廉餡很creamy 很軟滑,入口有淡淡蟹味。李小龍卷 $68上桌的造型完全加分,精緻又可愛。而卷物以炸蟹鉗、蟹柳、魚子醬、蟹籽及青瓜捲成,亦捲得夠紮實不會很易散開。加入炸蟹鉗是頗有趣,但除去蟹鉗就像是平常的加州卷,不過味道是不錯的。心の蛋卷 $88那顆茄汁畫的心和LOVE字樣,很有自家製便當的感覺,簡單但窩心。蛋卷很嫩滑,蛋汁豐富,內裡包著大量芝士及卜卜的蟹籽,還有些三文魚肉,口感味道一樣豐富。厚燒牛舌心 $58火候控制得剛好,口感夠爽又有彈性,不會覺得乾,牛味十足,不過個人會喜歡胡椒的份量再少一點。鐵板豆腐 $48惹味燒汁配上硬豆腐,入口有質感,味道濃郁,有飯的話一流。芝士炸雞(5件) $58拉開會牽絲的芝士炸雞,讓我瞬

這裡的裝潢很簡約很住家,環境讓人感覺舒適放鬆。

這裡的點餐方法是直接在餐牌上點,感覺也很方便呢。

黑松露帆立貝刺身串(2件) $48

蟹肉忌廉餅 $33

李小龍卷 $68
上桌的造型完全加分,精緻又可愛。

心の蛋卷 $88

厚燒牛舌心 $58

鐵板豆腐 $48
惹味燒汁配上硬豆腐,入口有質感,味道濃郁,有飯的話一流。

芝士炸雞(5件) $58

拉開會牽絲的芝士炸雞,讓我瞬間好像去了韓式炸雞店。芝士質感軟綿,芝士味香濃。而炸雞仍然是日式做法,外層香脆,但粉漿其實很薄,内裡的雞肉亦很嫩滑呢。

燒鯖魚飯 $68
配心形白飯加飯素讓賣相變得可愛,鯖魚燒得很香,部分魚皮更燒到微脆很香口,中間位置的魚肉嫩滑,但邊位略有點乾,但調味不錯,不會太鹹。

整體食物做得不錯,擺盤亦很治癒,看得出來有花過心思。

用餐時,看著老闆在工作的同時,亦要看顧2位年紀很小的小朋友,但仍然保持迅速良好的服務及給客人寧靜的用餐環境,真的很不容易。小朋友在我們離開時更主動對我們說下次見,真的很可愛呢。

2017-07-24 36 浏览
今晚睇完牙醫,就搵 Baby ~好在佢一早上左心之食堂搵位食 dinner =]Order 左杯藍碟花白桃乳酸 & 海膽蟹籽杯~杯白桃乳酸超透心涼,味道清新,可以為我降下溫!海膽蟹籽杯 d 海膽同蟹籽份量好多,而且海膽超鮮美,my favourite =] 鐵板豆腐~遞上黎時熱辣辣,燒汁加上非常滑溜既豆腐,一個字正! 脆吞拿魚腩卷~一碟有四塊,當中既吞拿魚腩好新鮮, 加上蟹籽、沙律醬,連同入面既炸軟殼蟹、青瓜及魚子醬等,入口極口感豐富! 蘆筍海老牛肉卷~蝦肉爽口彈牙,蘆筍新鮮、牛肉嫩口,煮得幾好! 燒雞翼+燒雞軟骨,燒得好惹味,咸香得宜。 蒜片牛柳粒飯,炒得岩岩好既蒜又香又脆,而牛柳粒好淋又入味。 小評:味道:★★★★★環境:★★★★☆服務:★★★★★衛生:★★★★★抵食:★★★★☆
今晚睇完牙醫,就搵 Baby ~
好在佢一早上左心之食堂搵位食 dinner =]

Order 左杯藍碟花白桃乳酸 & 海膽蟹籽杯~

杯白桃乳酸超透心涼,味道清新,可以為我降下溫!

鐵板豆腐~
遞上黎時熱辣辣,燒汁加上非常滑溜既豆腐,一個字正!

脆吞拿魚腩卷~

一碟有四塊,當中既吞拿魚腩好新鮮,

蘆筍海老牛肉卷~
蝦肉爽口彈牙,蘆筍新鮮、牛肉嫩口,煮得幾好!

燒雞翼+燒雞軟骨,燒得好惹味,咸香得宜。

蒜片牛柳粒飯,
炒得岩岩好既蒜又香又脆,而牛柳粒好淋又入味。

小評:

味道:★★★★★
環境:★★★★☆
服務:★★★★★
衛生:★★★★★
抵食:★★★★☆

2017-07-24
2017-07-21 45 浏览
今天約了舊同學來食飯,其實主要想搵個地方舒服又坐得耐~最後試了這餐廳~菜單款式幾多,好多我都想食~大大條饅魚的石鍋飯($118)~ 饅魚無骨的,甜甜的燒汁一起燒得好香又入味,拌飯食好配合,而且仲有飯焦呢!可見石鍋真的好熱,要小心不要燙到再來這個心之蛋卷($88)~~ 蛋卷有中間好creamy,夾住芝士同蟹子,少少拉絲,入口好滑溜,又有香濃芝士蛋味,正!芝士炸雞($58) 金黃色的炸雞,望落已經好開胃,香口之餘,外脆內滑~ 用拉絲芝士包住一齊食,好邪惡!!最後呢個三文魚茶漬飯,小小碗的泡飯,有三文魚肉碎和清淡的湯,飯粒硬度適中,不會浸到好淋~不錯!
今天約了舊同學來食飯,其實主要想搵個地方舒服又坐得耐~
最後試了這餐廳~
菜單款式幾多,好多我都想食~
2017-07-20 132 浏览
難得放同男朋友放假先黎紅雨🤦🏼‍♀️,經過百樂中心諗住避下雨,見到心之食堂傳單幾吸引,所以決定上去食埋晚餐。佢地既menu好環保 , menu已經過膠,點菜只要用墨水筆畫係上面,一擦又可以比下一個客人使用 ,呢個環保概念唔錯🙈除餐牌有心意之外,就連食唔創作都好有心思。邪惡包紫菜入面包住帶子,帶子切開再包住鵝肝, 整係望個造型夠哂邪惡。大大粒帶子鮮甜無比,厚厚的鵝肝 咬下去滿口充滿鵝肝既金香,入口即溶 ,真係絕配。心之蛋卷蛋卷外皮好滑溜,輕輕用刀切開溶左既芝士在側邊慢慢流出, 餡料配合埋飛魚子,三文魚肉係入面, 面頭仲有沙律醬同茄汁,卜卜脆,十分爽口,簡直令人心動。心之火焰鐵板牛柳粒兩串店員會過黎點火,好有 gimmick 既菜色,牛仔粒熟度剛剛好一客兩串,牛肉串加入三色椒,色彩斑斕,賣相很引人入勝,即燒既牛肉味香濃, 配上三色椒食落令味道更加清新,燒香既菠蘿好香甜,配菜薯仔外皮很脆,大推!石鍋鰻魚飯原條鰻魚咁鋪係飯上面😍😍,好吸引, 鰻魚超肥美,最重要無咩骨,而且鰻魚汁同埋芝麻撈混左整個白飯,味道十分均勻,咸度剛剛好,非常好吃。黑松露帆立貝串燒串燒食得多,魚生串串都係第一次見🙈,佢地用左

除餐牌有心意之外,就連食唔創作都好有心思。

邪惡包

心之蛋卷

心之火焰鐵板牛柳粒兩串

石鍋鰻魚飯

黑松露帆立貝串
燒串燒食得多,魚生串串都係第一次見🙈,佢地用左白蘿蔔薄片包住新鮮勁厚肉既帆立貝,再用黑松露點綴。鮮甜的帆立貝,香濃的黑松露再配上清新口感既白蘿蔔,口感特別,不錯!

食串燒, 最好嘆番杯啤酒,Hoegaardeen Rosee, 清新Rasperry 味道, 清爽甜美,酒味唔太濃,岩哂平時唔太好啤酒既我👍🏻
  • 心之火焰鐵板牛柳粒
  • 芝心海苔蛋卷
2017-07-18 35 浏览
是夜相約朋友於銅鑼灣行街食飯,由於要避開高峰的晚市時段,所以我們決定.......食早飯我們未夠6:45PM已到了時代廣場,朋友說附近耀華街的百樂中心開左好多食肆,於是我們便去望一望。在水牌上被這4個字吸引了 ~~~~ 好 ! 今晚就食呢間店面不算好大,大約只有30個位左右。但坐得舒適,唔會覺得好迫。雖然這裡裝潢簡單,行簡約風。燈光柔和,給人一種舒服自然既感覺而且店員都好好笑容,好熱情,令人覺得好舒服,好有親切感*** 點餐是用餐廳提供的水筆來畫在餐牌上; 如畫錯了不用怕,只需用紙巾輕輕一抺便可以了,十分環保喔***芝士他他炸蝦 $58 (三隻)芝士炸雞(5件) $58(雞肉炸得乾身,炸後香脆,雞肉亦KEEP到嫩滑。再配上大量芝士黎食,那種香味可口既感覺,令人無法抗拒啊 ***記得:芝士要大量喔*** )香蔥石板牛舌 $68(上枱仍然聽到'滋滋聲',牛舌配上京蔥和黑椒後,好香啊。牛舌煮得好淋,而且切成小片,方便進食。而且仍然爽口。)黑松露牛油帶子 $68 (4粒)(上枱仍然熱辣辣香噴噴,有黑松露和牛油的香氣。再加上大大粒的帶子,既新鮮又彈牙,令人忍唔到口啊! )李小龍卷(4件) $68

在水牌上被這4個字吸引了 ~~~~ 好 ! 今晚就食呢間

而且店員都好好笑容,好熱情,令人覺得好舒服,好有親切感

芝士他他炸蝦 $58 (三隻)

芝士炸雞(5件) $58

***記得:芝士要大量喔*** )

香蔥石板牛舌 $68

黑松露牛油帶子 $68 (4粒)

李小龍卷(4件) $68
(炸蟹鉗, 蟹柳, 魚子醬, 蟹籽, 青瓜)

(一開始被名字吸引
 上枱後便被賣相吸引住,2隻蟹鉗~~幾咁有氣勢
其實味道係唔錯既。裡面包住炸蟹鉗,蟹柳, 魚子醬, 蟹籽同 青瓜,口感豐富,食落好得意,咬到卜卜聲。而且蟹鉗都幾大隻,肉質鮮甜。)

燒鯖魚飯 $68
(鯖魚都幾大條下,而且燒得又香又脆,肉質結實。另外,飯既份量都相當大,大胃王一定夠飽

原條鰻魚石鍋飯 $118

(鰻魚飯果然係成條上,好大條啊,超出晒果石鍋
上枱時仲係'滋滋聲' 。鰻魚算是肥美,烤得塊皮焦焦地,見到已流口水。而且沒有腥味,肉質鮮嫩。唯一不足,就是鰻魚汁唔夠多
另外,因是石鍋的關係,所以有少少飯焦,正啊! )

鹽燒雞翼(4隻) $48
(分成2串而且攤開黎燒,方便進食,店主蠻細心啊。鹽燒除了可除去雪味,更可帶出少少咸味,再加上檸檬汁,食落很有清新既感覺。雞翼燒得好乾身,雞皮卜卜脆,雞肉燒先後都係嫩滑的

心之蛋卷 $88
單睇外型已覺窩心

(蛋卷內包住芝士同蟹籽,蛋是流心的,入口好滑,雖然厚身,但外層都是嫩滑的。因為有沙律醬和芝士,所以食落都會覺得有飽膩感,SHARE食就剛剛好喇。蛋卷內有蟹籽,咬落好有口感喔。推介

總結 : 地點方便,價錢合理,店主用心。
              是一間有良心同充滿親切感既小店。
(每道菜都是慢慢用心去做,然後逐樣逐樣送出的)
2017-07-10
2017-07-17 39 浏览
去開銅鑼灣見客,就順便約下舊同事食下飯,上網搵下有咩好食,見到日式cafe ,好方便地鐵站出口過一條街直行就到。一開餐牌有五張似塔羅牌,介紹店主打食物。點了三款1)小龍幫你加油集氣]既火龍卷,一張小長椅上有四件壽司,上碟非常精美。卷物入面有炸香脆既蟹肉,蟹枊,魚子醬,蟹孑,配青瓜粒,不會太熱氣。2)[彩虹代表希望]既彩虹卷,卷物包住炸蝦和青瓜,牛油果,外面有既蟹子。非常有色彩3.另外,點了原條鰻魚石鍋飯,原條鰻魚配上燒汁,熱辣辣石鍋上飯。小食方面,紫薯甘粟餅 炸得非常香脆,甘栗一細細粒栗子夾在中間,有口感。炸豆腐一口一粒作為餐前小食,一邊飲下野,一邊食。飲品方面,藍碟花白桃乳酸,顏色好吸引,㡳層白色,上層紫色,有種夢幻感覺。飲落不太甜,有白桃香味。Ps:部份枱邊有提供不同型號電話叉電線,幾甜心,可以坐一整晚。

一開餐牌有五張似塔羅牌,介紹店主打食物。
點了三款

3.[你心知我心]既心之蛋卷,一磚厚厚滑滑蛋皮,一切半熟蛋配上多多茄汁。

2017-07-16 38 浏览
令人一試難忘嘅蛋卷,今次終於食到喇😍靚靚蛋卷用茄汁畫上心形,同另一半黎食,sweet到呢!❤️ 呢間鋪頭位於銅鑼灣呢個地方嘅樓上鋪,旺中帶靜🧀我諗都可以稱為'隱世小店'😂 蛋卷嘅熟度剛剛好!中間夾住芝士同蟹子,份量一啲都吾吝嗇😊切到中間仲拉絲效果,問您夠邪惡未?😈 蛋卷嫩滑,咬落有爽脆嘅蟹子,增加左口感😁雖然份量大,但系配以沙律醬同茄汁食,就算食寇芝士同蛋卷,都吾會好膩!😃真系好想再安哥(encores)原條鰻魚飯石鍋飯,份量都幾大份!!無花無假真係成條鰻魚咁上,不過略嫌鰻魚乾左啲,可以加多啲鰻魚汁會比較好~飯粒都做到粒粒分明,鍾意食鰻魚嘅朋友仔見到一定流哂口水心之火焰鐵板牛柳粒!造型真係好靚仔,而且點火嗰下極度吸睛!牛柳粒配上紅,黃,綠椒~食起上嚟唔會咁膩~牛柳粒亦都幾嫩口,無多根咬吾爛嘅情況,而且底下仲配有薯角,辣辣地咁都幾惹味嫁~薯角即炸都幾脆口串燒方面亦都做得算係出色,即叫即燒,上枱嘅時候熱辣辣!燒菠蘿好多汁~個菠蘿幾靚~而燒香草豬頸肉串,燒得剛好,肉質爽口!加上香草醃過豬頸肉都幾入味