2022-10-12 53 浏览
近幾年冇得去旅行,相信大家都好掛住日本個樣唔同嘅美食,今日就特別和男朋友嚟到呢一間位於銅鑼灣地鐵站出口對面的鐵板燒「御鐵」,呢一間專門食鐵板燒的餐廳,原來是SKY BIG集團其中一間餐廳,之前幫襯過其他日本餐廳質素都唔錯,又位於銅鑼灣中心地帶,夠哂方便!先來沙律打頭陣,餐廳準備了煙燻鰹魚沙律,醬汁方面有柚子醋、蕃茄洋蔥和芥末醋。除了鰹要,買加上日本蕃茄、無花果、青瓜等的沙律菜,感覺好清新。帆立貝牛油燒帆立貝燒香後以魚子醬點綴,下面襯托了意大利小黃瓜,感覺好精緻。香煎法國鴨肝配無花果黑醋汁煎香了的鴨肝迫出了大部分的油分,配以香煎的青蘋果,酸酸的感覺可以呃下味蕾減少了油膩感。西班牙伊比利亞厚切豬這款豬特別之處,是在屠宰之前使用漿果來餵飼,所以肉質吃上去特別鮮嫩。廚師煮好後加上煙燻,令整個味道添上多一層煙燻味。還特意提醒這款豬可以做到五成至八成熟,當然如果覺得太生,廚師以為你再煮。不過我覺得以八成來說,容易接受又可以食到多一點肉的鮮味。昆布北寄貝清湯清澈的湯頭很有鮮味,加入了水菜和菇類好暖胃。最後的三文魚籽海鮮炒飯,其實食到呢度已經飽飽地🤤幸好份量不太多,剛剛好。面頭鋪了海膽好豪華。不得不提

帆立貝牛油燒

香煎法國鴨肝配無花果黑醋汁

昆布北寄貝清湯
清澈的湯頭很有鮮味,加入了水菜和菇類好暖胃。

最後的三文魚籽海鮮炒飯,其實食到呢度已經飽飽地🤤
幸好份量不太多,剛剛好。面頭鋪了海膽好豪華。不得不提,小店的三文魚籽醃得很好,咸香恰到好處。
每啖炒飯都沾滿蛋,炒到粉粉分明,真係好滿足。

最後還有雪糕和咖啡茶,相信這次鐵板燒的經驗男朋友都會收貨🤤
2022-10-10 47 浏览
香港咁耐都仲未通關,已經有3年時間冇返「鄉下」,咁耐冇去日本,就一定有思鄉病啦。平時出街食嘅日本嘢一直都比唔到日本嘅感覺我,但御鐵可以!呢度嘅裝飾有類似吧枱,亦都有鐵板燒位,今次好好彩同朋友可以坐到鐵板燒位睇住師傅料理。首先頭盤就有季節沙律,今次就係用土耳其無花果、日本車厘茄同日本蓮藕莖製作。無花果令到成碗沙律都變得好香甜,而車厘茄嘅酸甜味就中和返,不過最令我覺得新奇係蓮藕莖,食落味道就唔濃但爽口多水。然後就係原隻日本象拔蚌,師傅用少少醫油同牛油煮咗個汁,再放象拔蚌喺上面煎煮,上碟後配上少許山葵醬,令象拔蚌有多一種食法。因為高級嘅食材,調味唔需要複雜已經好好食,牛油嘅香味加上山葵醬,加上入口即融嘅象拔蚌,一啲唔似平時食開嘅象拔蚌。之後就有西澳龍蝦配海膽汁,有食開龍蝦嘅人都知西澳龍蝦肉身比較淋,所以唔新鮮食落會比較霉,但呢度嘅龍蝦係絕對爽口,加上海膽汁,鮮味十足,而且師傅係即叫即劏,劏嘅時候係將成條蝦肉取出再切件,見到都流晒口水。而今餐少數嘅陸地食物就係厚薄燒嘅A5和牛,正常就可以揀全厚燒同全薄燒,但侍應哥哥知我地想share就幫我地分埋每人都有厚薄燒,一放入口即化,而薄燒配上香蔥,簡直

而今餐少數嘅陸地食物就係厚薄燒嘅A5和牛,正常就可以揀全厚燒同全薄燒,但侍應哥哥知我地想share就幫我地分埋每人都有厚薄燒,一放入口即化,而薄燒配上香蔥,簡直一流,雪花脂肪令牛味十足,成個口腔都充滿住牛油嘅香氣,而則旁嘅少少配菜就可以解一解膩。

跟住就係飽肚少少嘅三文魚籽海膽炒飯,我就將飯同海膽倒上碟,之後每一啖飯都配上海膽食,令每啖飯都充滿住海膽嘅鮮甜,加上三文魚籽喺口中爆開,百感交集令人唔想咁快食晒碟上嘅炒飯。

食完啲激烈嘅主菜就有個湯飲下,就係鰹魚湯加入咗北寄貝、菇同小菜。有咗北寄貝嘅湯鮮味都提升咗好多。

甜品就可以揀唔同嘅雪糕,我就揀咗柚子味,甜而不膩,仲可以有杯凍飲,我就鍾意檸檬茶,而糖水就另上。
2022-10-09 56 浏览
最近聽朋友講銅鑼灣有間鐵板燒好好食,所以我就即刻叫個朋友即刻帶我去試吓!!🤩🤩------------------------------餐廳嘅座位主要都係圍繞着個廚師同埋塊大鐵板,座位十分闊落。😙😙------------------------------我同朋友睇咗一陣,就決定咗揀Set D。季節沙律喺餐廳未上季節沙律之前,侍應專登問我同朋友想要乜嘢沙律汁,呢個做法幾好,可以因應返唔同人嘅口味要返唔同嘅沙律汁。我就揀咗柚子醋。甜甜地嘅土耳其無花果同蝦配埋酸酸地嘅柚子醋嚟食,簡直一流。🥰🥰師傅會將佢準備好嘅食材放喺我哋嘅前面,而呢隻龍蝦喺我哋面前嗰陣仲識郁,非常新鮮。😆😆原隻日本象拔蚌象拔蚌食落好新鮮,側邊仲有三文魚子同埋海藻作為伴菜,夾埋一齊食,簡直係至高享受。🥳🥳西澳龍蝦配海膽汁龍蝦肉肉質彈牙,再配埋用龍蝦膏,海膽同牛油去整嘅汁,真係冇得頂,最後啲汁俾我點晒。😋😋😋😋厚燒和牛識落入口即溶,充滿牛味,側邊仲配上炸蒜片同埋鹽,去比我送住嚟食。🥰🥰薄燒和牛師傅用塊和牛嚟包住一啲嘅蔥花,食落口感豐富得來,牛肉亦都入口即溶,牛肉同蔥都好夾。😙😙北寄貝鰹魚清湯入口清甜,有陣濃濃嘅鰹魚味,亦
我同朋友睇咗一陣,就決定咗揀Set D。

厚燒和牛
薄燒和牛

北寄貝鰹魚清湯
入口清甜,有陣濃濃嘅鰹魚味,亦都足料。

三文魚籽海膽炒飯
三文魚子同海膽都好新鮮,啲海膽唔會係苦!再配埋底嗰啲炒飯嚟食,跟上一層樓。

柚子雪糕
酸酸甜甜咁,充滿柚子味。

果以朋友係冇介紹錯,一間真係好值得嚟是一試。😍😍
2022-10-09 53 浏览
朋友生日🎂當然要同佢食餐好啦😌所以今日book咗呢間(御鐵)食鐵板燒,順道去埋銅鑼灣行街🛍️。新穎日式風格,廚師喺你面前邊炒邊食,熱辣辣夠晒新鮮👍🏻套餐有4-5款,今次我哋就揀咗Lunch Set D $1588 ⋯⋯季節沙律前菜喺日本野菜沙律,選配了酸酸甜甜的柚子醋汁,加上新鮮蔬菜,爽口蝦仁,味道清新開胃,而賣相都好靚。蟶子皇配香草牛油野菌蟶子來自蘇格蘭,用牛油快炒再加上雜菇,口感爽口彈牙又鮮甜。澳洲龍蝦配龍蝦膏醬廚師會把整隻龍蝦放係你面前比你打卡🥰再即場起肉,肉質結實之餘肉汁滿滿,再加上海膽汁簡直鮮甜無比😋😋。澳洲牛柳牛柳煎得剛剛好,外層充滿焦香味,而內裡粉紅色,沾上竹炭鹽,已經好好味,另外蒜片亦炸得特別脆口,一齊食絕配👍🏻。吸物原來係昆布鰹魚湯,加入北寄貝、昆布、菇和菜,清清甜甜好暖胃😌。最後食埋個海鮮炒飯、柚子雪糕和飲品,樣樣都用心製作,好滿足的一餐🥰🥰。

蟶子皇配香草牛油野菌
蟶子來自蘇格蘭,用牛油快炒再加上雜菇,口感爽口彈牙又鮮甜。

澳洲龍蝦配龍蝦膏醬

2022-10-08 39 浏览
出咗糧💰當然要食餐好,所以就去咗呢間朋友介紹嘅《御鐵》高級鐵板燒😍刷返餐先!店內有兩張鐵板枱,裝修以傳統日式和風風格,餐牌就有一人餐和二人餐為主,我就選擇咗呢個Set D $1588(二人餐)🥰🥰前菜~季節沙律🥗主菜~蟶子皇配香草牛油野菌🍄 澳洲龍蝦配龍蝦膏醬🦞 澳洲牛柳🐂吸物~北寄貝昆布鰹魚湯🐟炒飯~海鮮炒飯🍚餐飲~咖啡☕️雪糕~紫薯雪糕🍧睇住大㕑係面前即煎即炒,充分感受到食物的新鮮、香氣和鮮味😋😋!至愛呢道原隻龍蝦起肉爆炒,加上龍蝦頭蝦膏,肉質鮮甜爽口,絕對係原汁原味👍🏻👍🏻!而牛柳就選擇咗八成熟,鐵板高溫將肉汁鎖實特別Juicy,入口淡淡焦香味,好惹味😋😋!海鮮炒飯有蝦、元貝、蜆肉、蛋和蔥,香口之餘特別加入魚籽,提升了不少鮮味👍🏻👍🏻!而其他食材,無論擺盤和細節方面,廚師都用盡心機烹調,絕對係用心製作的一餐🥰🥰!

前菜~季節沙律🥗
炒飯~海鮮炒飯🍚
餐飲~咖啡☕️
雪糕~紫薯雪糕🍧

2022-10-06 388 浏览
來到這間御鐵鐵板燒,屹立於銅鑼灣喧鬧街道的高樓大廈,感覺遠離嘈雜和擠擁的人潮,交通方便;餐廳地方不大卻設計時尚,環境優雅舒適,店內採用開放式吧位設計,客人可近距離欣賞師傅烹調菜式,而師傅所選的食材不單止新鮮,還不時不食。我選了餐牌上的D餐:頭盤:季節沙律~鮮蝦配新鮮爽口的沙律菜再拌西柚汁,惹味鮮甜,增添胃口更喚醒你的味蕾。原隻日本象拔蚌~ 原條活象拔蚌,師傅燒的時候加了鹽,已令味道昇華,爽脆彈牙;西澳龍蝦配海膽汁~大隻厚肉,混合香滑的海膽汁 炮製出這道滋味無窮的菜式。熊本縣產黑毛和牛~厚燒和薄燒帶出和牛不同味道,厚燒加鹽原汁原味, 層次感豐富,有嚼勁;薄燒軟嫩肉質~捲了蔥粒提升了滋味油香;伴香煎野菜~ 厚切意大利青瓜丶日本番薯,非常惹味,有口感;吸物~北寄貝鰹魚清湯,質感滑溜鮮甜而北寄貝爽口彈牙;三文魚籽海膽炒飯~用飯丶元貝粒丶蝦粒丶蛋粒丶蔥粒炒到粒粒分明,形態飽滿,上色均勻放在杯內,然後鋪滿海膽丶三文魚子再放些金箔,每一口都充滿鮮甜味,令人垂涎欲滴,回味無窮;最後來了紅豆芝麻雪糕, 雪糕口感柔滑卻不太甜, 為這頓晚膳劃上完美句號!
我選了餐牌上的D餐:

熊本縣產黑毛和牛~厚燒

吸物~北寄貝鰹魚清湯,質感滑溜鮮甜而北寄貝爽口彈牙;

最後來了紅豆芝麻雪糕, 雪糕口感柔滑卻不太甜,

為這頓晚膳劃上完美句號!
  • 西澳龍蝦配海膽汁
  • 原隻日本象拔蚌
  • 熊本縣A5和牛王
2022-10-04 36 浏览
忙碌生活中更要好好愛錫自己,偶爾食返餐好嘅慰勞下自己,先有動力繼續努力為夢想打拼😆 今晚約咗舊同事一齊去銅鑼灣<御鐵>食鐵板燒,享受一下人間美食😆餐廳環境唔算大,但坐得舒適。我地揀咗食Otestu Dinner Set E $2,988/兩位另加一。點餐後師傅就着手準備食材,而我地坐定定等睇師傅表演🙈煙三文魚沙律醬汁三選一,可以選擇柚子醋、芥末醋、蕃茄蒜汁,我就揀咗柚子醋🙈 沙律菜份量都頗多而且足料,有煙三文魚、沙律菜、 羽衣甘藍、青瓜同車厘茄等,全部都好新鮮爽脆,伴上柚子醋味道酸甜又清新,好開胃😚北海道鮮帶子配魚子醬整道菜色澤鮮豔奪目,賣相滿分💯 帶子厚身鮮嫩,配上帶點咸香及口感creamy嘅no. 2魚子醬,能為帶子提鮮之餘亦為菜式添上貴氣,配搭完美👍 師傅喺魚子醬上加少少食用金箔同紫蘇花作點綴,好睇又好食😋 我地一口帶子一口魚子醬咁食,非常滿足😚 師傅教落紫蘇花可以搣開配埋帶子一齊食用,味道都幾特別🙈 墊底配菜有脆甜多汁嘅日本黃瓜,配上手打波菜汁都好好食😏南非活鮑魚配海苔醬我地食緊上一道菜時,師傅已經準備好燒鮑魚🙈 鮑魚有手掌咁大隻,而且非常新鮮,喺鐵板上仍然郁緊

煙三文魚沙律
南非活鮑魚配海苔醬
我地食緊上一道菜時,師傅已經準備好燒鮑魚🙈 鮑魚有手掌咁大隻,而且非常新鮮,喺鐵板上仍然郁緊😏 師傅僅加少少鹽來調味,以保留鮑魚嘅原汁原味。記得先食鮑魚,再食鮑魚肝😙 鮑魚肉質厚實彈牙,口感嫩滑帶點嚼勁,估唔到鮑魚配上海苔醬不單係味道匹配,仲可以提升鮑魚嘅鮮甜味,超級正呀👍 舊同事係第一次食鮑魚肝臟,佢大讚鮑魚肝味道甘香,口感creamy,食得好開心😆 配菜係雞冠海藻,含有豐富嘅骨膠原,口感爽滑,貪靚嘅我地當然食到一件不留🙈
西澳龍蝦配海膽汁
師傅將成隻龍蝦起肉,離殼嘅蝦肉晶瑩剔透,非常新鮮🤭 師傅將龍蝦肉燒至八成熟,再簡單裝飾就上碟😌 啖啖龍蝦肉,咬落鮮甜爽口,再配上由龍蝦膏、牛油同海膽一齊煮成嘅醬汁味道就更加香濃惹味,同時又唔會搶去龍蝦本來嘅鮮味,唔錯唔錯👍
香煎法國鴨肝
第一次見到鴨肝解凍中嘅樣子,原來係咁肥大🤣 師傅用上食用花及爽脆鮮蘆筍作點綴,令賣相精緻吸引😙 煎香後嘅鴨肝外脆內軟,口感軟綿且入口即化🤤 食用時可配搭青蘋果或者意大利黑醋來中和鴨肝嘅油膩感,味道亦帶點青蘋果嘅清新果酸,正!
熊本縣A5和王牛
有薄燒同厚燒。師傅介紹話呢款和牛由日本直送至烹調前都冇急凍過的,保持在零至二度冷藏。薄燒同厚燒我地都嗌咗五成熟,生熟度煎得啱啱好🤭
先係薄燒。油花分佈非常靚,師傅煎和牛時已經油香十足,和牛捲住炸蒜同香葱,再配埋獨子蒜片一齊食,口感層次豐富,而且和牛肉質細嫩,牛味濃郁,令人一試難忘🤤
再到厚燒。和牛肉質軟嫩,油花遍布均勻,鮮嫩又入口即化。先食一件原汁原味,第二件就點少少竹炭鹽同芥末,再夾埋香脆嘅獨子蒜片一齊食,風味十足,而且口感不俗👍 值得一提嘅係呢款芥末同平時食開嘅好唔同,呢款芥末係即磨的,食落又唔會好攻鼻,仲可以平衡和牛嘅油膩感,幾有驚喜😍 伴碟有美國大啡菇、法國蘆筍同翠玉瓜,相當豐富😎
三文魚籽海膽炒飯
杯裝炒飯賣相吸睛,因為表層鋪滿了三文魚籽同海膽,已經令人食指大動好期待🤤 炒飯好足料,有蝦粒、蜆肉及帶子粒等,而且炒得好乾身,粒粒分明。每口炒飯配上味道甘甜濃厚嘅海膽,或者配上咬落就爆出魚油、味道咸鮮並重嘅三文魚籽都好好食😋 呢個炒飯不論係味道定係口感,都係滿分之作👏
昆布鰹魚清湯
食完炒飯後飲返碗熱湯就啱哂啦🤭 呢款湯湯料以昆布同菇為主,仲有件刺身級嘅北寄貝,飲落清甜又暖胃
最後,我地就叫咗杯凍檸茶同柚子味雪糕解解膩消消滯,亦為今餐劃上美滿句號😋
2022-10-03 127 浏览
識飲識食老友推介這樓上日本鐵板燒,佈置富東洋味,是次晚膳,看菜單有套餐多款亦可散點,決定來一個D餐😙頭盤至甜品共七道:季節沙律: 配上蕃茄酸汁,菜蔬清新爽口,放上數隻彈牙蝦仁,開胃頭盤😋原隻日本象拔蚌: 魚生级象拔蚌切件燒至八成熟,伴以海藻,三文魚籽及菊花瓣,入口爽脆😋西澳活龍蝦配海膽汁: 剛熟蝦肉燴上龍蝦羔,海膽及牛油混成之醬汁,龍蝦肉咸水味足,咬落有質感,活海鮮果然不同😋熊本縣A5和牛(厚燒,薄燒)伴碟以香煎野菜:三成熟和牛兩款食法,薄燒成肉卷内放葱花脆蒜,厚燒切成塊件,肉卷鮮嫩香口,厚件肉滑有口感😋伴以意大利青瓜,鮮冬菇及番薯,正好淡化和牛油香😋吸物: 北寄貝鰹魚清湯,清香甘甜,材料十足😋三文魚籽海膽炒飯: 賣相一流,炒飯用杯上,面鋪金箔好貴氣😋紫薯雪糕: 這甜品清新醒胃,飽飯後好選擇👏不失為一餐高級鐵板燒👏

頭盤至甜品共七道:

西澳鮮龍蝦

西澳鮮龍蝦配海膽汁

熊本縣A5和牛(厚燒,薄燒)伴碟以香煎野菜:
伴以意大利青瓜,鮮冬菇及番薯,正好淡化和牛油香😋

熊本縣A5和牛

厚燒,薄燒A5和牛

吸物: 北寄貝鰹魚清湯,清香甘甜,材料十足😋

北寄貝鰹魚清湯

三文魚籽海膽炒飯: 賣相一流,炒飯用杯上,面鋪金箔好貴氣😋

三文魚籽海膽炒飯

紫薯雪糕: 這甜品清新醒胃,飽飯後好選擇👏

麻薯雪糕

麻薯雪糕
  • 薄燒A5和牛
  • 厚燒
2022-10-02 114 浏览
今晚同朋友慶祝工作順利完成,揀咗間日式高級鐵板燒好好慶祝,大家都非常期待加興奮。入到店內座位不算多,裝修既優雅又有氣派,濃濃的洋溢着東洋味。有個大大的金魚缸,放着龍蝦、象拔蚌、鮑魚等高級食材。座位大多數在吧枱上,可以靜觀主廚在客人面前炮製食材,增添味覺和視覺享受。我哋叫咗Otetsu Dinner Set D季節沙律賣點係三隻又大又爽口的蝦,仲有海帶、羽衣甘藍同新鮮蔬果,沙律醋酸酸的,令人食慾大增。原隻日本象拔蚌每當上菜時店員都悉心講解食材、用料、醬汁同見議食法。象拔蚌先食上面條狀部份,再食下層部份因為味道較濃,我食落感覺好Rich,好似食緊鵝肝咁。而墊底的海草也不容忽視,因為有豐富的骨膠原,有好爽口好清新的海水味。而黃色花瓣點綴好靚,有清幽菊花的淡淡香氣。西澳龍蝦配海膽汁見主廚功駕十足,喺鐵板上兩下手勢就把龍蝦剝殼拆肉,而用了海膽汁加牛油烹調能帶出龍蝦爽甜的鮮味。龍蝦本身肉質已經好爽口彈牙,用料新鮮。擺碟也別具心思配上一朵鮮紅的食用花再用返龍蝦觸鬚上碟,色香味俱全。熊本縣黑毛和牛(薄燒+厚燒)並香煎野菜主廚先烹調厚燒和牛,好矜貴,油脂分布非常平均,食落入口即溶,好rich。而薄燒和牛

我哋叫咗Otetsu Dinner Set D

熊本縣黑毛和牛(薄燒+厚燒)並香煎野菜

主廚先烹調厚燒和牛,好矜貴,油脂分布非常平均,食落入口即溶,好rich。而薄燒和牛烹調時放入大量蔥蒜,香氣撲鼻,跟剛才的厚燒另一種層次,牛跟蔥蒜一起吃,中和了本身牛的脂肪,非常惹味香口。而香煎野菜也吾輸蝕,因為它添上了和牛的餘香,有蕃茄、翠玉瓜和大啡菇。非常新鮮,烹調得恰到好處。跟碟佩上Wasabi和竹炭海鹽來調味。不過我覺得本身和牛和野菜的鮮味已經足夠。
熊本縣黑毛和牛(薄燒+厚燒)跟香煎野菜
三文魚子海膽炒飯

一路炒已聞到炒飯的香氣,有元貝、蝦、蛋和蔥做林料已經好吸引,用精緻的杯子上碟。重要嘅時刻到了,主廚毫不吝嗇地把三文魚子和海膽,厚厚的鋪滿在杯子上,當堂升價十倍,實在太滿足了。
昆布鰹魚清湯

有昆布、海草、北寄貝和日本菇做用料,非常清新,飲落好舒服。
昆布煙魚清湯
甜品和餐飲

我揀咗朱古力味雪糕,有超多朱古力粒粒,朱古力味非常濃郁,再配威化卷。

餐飲我揀咗簡單的熱檸水,不得不讚,因為杯子和餐具實在太漂亮了,匙羹上有可愛的櫻花圖案。
雪糕
今餐食得非常豐富同滿足,無論食物質素,賣相,擺碟,餐具配襯,都做到美輪美奐,目不暇給,看得出餐廳對客人的用心,是一次愉快的美食體驗。

2022-09-21
熊本縣黑毛和牛(薄燒+厚燒)跟香煎野菜
昆布煙魚清湯
  • 吸物
  • 熊本縣A5和牛厚燒 / 香煎野菜
2022-09-30 29 浏览
好耐冇食鐵板燒啦,今日男友生日,食下好嘢慶祝下。左揀右揀之後,見御鐵板燒評價唔錯,決定試一試啦🤤我哋揀咗Dinner Set E🍽$2988 2人前先來一個🥗煙三文魚野菜沙律🤭有三種汁選擇,番茄🍅蒜汁,柚子汁同 芥末醋,其實三款聽落都好開胃,我就揀左我最愛嘅番茄蒜汁🫶沙律菜,日本番茄🍅,青瓜🥒爽脆新鮮,🍅再配埋煙三文魚,酸酸甜甜,我個肚已經準備好裝住嚟緊嘅美食🤣🤣北海道鮮帶子配魚子醬帶子好厚身❤️,食落鮮嫩啖啖肉,上面加左矜貴嘅No.2鱘魚子醬,質感creamy, 佢嘅海水鹹鮮味更能帶岀帶子嘅鮮味🥰日本黃瓜🥒juicy,再索埋個菠菜汁,味道升級。紫蘇花和葉可以做個dish嘅裝飾之餘仲可以同帶子一齊食🫶,紫蘇葉獨特嘅味道同帶子好夾,別有一番風味😋🥢南非活鮑魚配海苔醬鮑魚好大隻,睇住師傅將鮑魚於鐵板上煎,鮑魚不停掙扎,雖係殘忍😟,但代表隻鮑魚好新鮮🙈👍🏼鮑味重,鮑魚本身海水鹹鮮味都夠,師傅只係加了少少🤏鹽去烹調。食落口感軟腍又彈牙,唔會又實又韌🥰,火喉拿捏得相當好,要讚一讚下個海苔忌廉汁,香滑濃厚,沾一啲上鮑魚,好match!!鮑魚肝比鮑魚嘅味更重更香,仲有啲回甘嘅味道。伴碟有雞冠海海藻,有
好耐冇食鐵板燒啦,今日男友生日,食下好嘢慶祝下。
左揀右揀之後,見御鐵板燒評價唔錯,決定試一試啦🤤
我哋揀咗Dinner Set E🍽$2988 2人前

先來一個🥗煙三文魚野菜沙律🤭
北海道鮮帶子配魚子醬
日本黃瓜🥒juicy,再索埋個菠菜汁,味道升級。
🥢南非活鮑魚配海苔醬
鮑魚肝比鮑魚嘅味更重更香,仲有啲回甘嘅味道。伴碟有雞冠海海藻,有豐富嘅骨膠原,入口爽口,當然就食哂佢唔好浪費😙
🦞西澳龍蝦配海膽汁
龍蝦係魚缸新鮮撈起,師傅三兩下手勢就能輕易地將龍蝦拆殼👍🏼,煎至七至八成熟,再加上一朵小玫瑰花做靚靚點綴就食得喇,入口爽嫩又鮮甜🤩 ,讚!
龍蝦頭嘅蝦膏攞嚟整埋個汁,成隻龍蝦嘅精華都喺晒度,每一個部份都冇浪費,再加入海膽和牛油,令成個汁更加creamy同邪惡😋
🦢香煎法國鴨肝
好大件鴨肝🥹,外層煎至微脆,入口即化,不過油份會比較多,可以夾埋下面嘅青蘋果🍏薄片或黑醋一齊食,味道清新又去膩。
🐄熊本縣A5和牛厚燒
油花好靚,捲住香葱炸蒜,煎到五成熟左右就上碟喇,整道菜都好惹味,牛肉入口即溶,伴隨爽口嘅葱,不斷衝擊味蕾🥹,好好食。
另一款係厚燒,煎至五成熟左右,加少少🤏竹炭鹽已經好正。
原來加wasabi同和牛好夾,wasabi中和咗和牛嘅油份後味道變得冇咁濃烈而且味道有驚喜食起上嚟有另一番風味👍🏼
伴碟嘅蒜片脆卜卜,夾住同和牛一齊食,口感都唔錯。
🐟昆布鰹魚湯
食咗咁多油膩嘅嘢,飲返一碗熱辣辣嘅鰹魚湯就最適合不過,暖胃又去膩🥰。湯底清澈唔油膩,配料有有海藻水草本菇同有隻刺身級北寄貝,個湯味道清甜帶甘🤩。
三文魚籽海膽炒飯
飯粒粒飽滿有咬口,同蛋一齊炒至乾身,配料有蝦🦐,帶子,蜆,蔥,紅蘿蔔粒,之後再淋上三文魚籽,鮮甜爆汁,再鋪上兩層海膽,鮮甜軟滑,真係想叫師傅比多少少😆
甜品係柚子雪糕🍦,味道酸酸甜甜,再整番杯熱檸水,消滯解膩好幫手。
今晚真係好豐富,食到捧住個肚走🙈🙊
2022-09-30 351 浏览
一直見到網上出現御鐵這間日式食店,今次特意去依間食店慶祝生日,睇下葫蘆裏賣咩藥!別具一格華麗的裝修、瑰麗餐桌與餐具、友善親切的店員服務,實在好吸引!♥️日野菜沙律配上蕃茄無花果醬汁日野菜沙律,醬汁有三款可以揀,包括:柚子醋、芥末醬、蕃茄蒜汁,而我就選了蕃茄蒜汁,新鮮既日本野菜保持新鮮爽口、縱使本質較硬身的青瓜配搭在內,一點違和感都冇,值得一讚!甜甜的無花果配上酸甜的蕃茄醬,絕對可以刺激味蕾,是一個好好嘅前菜♥️香煎廣島蠔總共四隻,每一隻都又肥又飽滿,肉感實在而蠔味濃!愛蠔鐵味的狂迷必定喜愛!醒上櫻花蝦、少少炸蒜,為整道菜留下吸引既賣相,昇華了整道菜式、超香口!♥️南非活鮑魚配海苔醬超級巨型嘅南非孔雀活鮑魚,廚師講求自身鮮味,無落調味料,配上三文魚籽、肝臟群邊伴碟,超有咬口、伴碟味道啖啖而清新,更突顯鮑魚的鮮味,CP值很高!♥️西班牙伊比利亞厚切豬選擇咗西班牙豬,肉感厚切,先用櫻桃木香薰,上碟時配上三款香煎野菜,包括:日本南瓜、本地翠玉瓜、美國大啡菇,再加上灰色竹炭海鹽、自製炸蒜、鮮磨芥辣,廚師首選推介點少許芥辣,令食物味道更清新、食落味道層次分明,仲有淡淡嘅煙薰香!超級吸引!♥️三文魚籽海鮮炒飯

♥️日野菜沙律配上蕃茄無花果醬汁
日野菜沙律配上蕃茄無花果醬汁

♥️香煎廣島蠔
香煎廣島蠔

♥️南非活鮑魚配海苔醬

♥️西班牙伊比利亞厚切豬

♥️三文魚籽海鮮炒飯
賣相好特別,用晶瑩通透嘅小酒杯盛裝,打卡一流,配上粒粒三文魚籽同鮮甜海膽,製造不同既食物層次,廚師仲建議有上而下咁食,十分美味!
三文魚籽海鮮炒飯

♥️昆布鏗魚清湯
昆布選材上乘,慢熬鏗魚,味道好清甜,加左北寄貝,令成個魚湯多左一份鮮甜味!整體感覺很舒服而有暖意!
昆布鏗魚清湯

♥️柚子雪糕、飲品
份量岩岩好,柚子味濃郁、最驚喜係柚子雪糕下竟然仲有酸甜紅豆底,衝擊整個口腔、讓味道充分留在口中,值得一讚!最後配上一杯凍檸茶,嘆了一個美好既晚餐🥰💯
凍檸茶

昆布鏗魚清湯
凍檸茶
  • 昆布鰹魚清湯
2022-09-29 264 浏览
這間日式鐵板燒位於近著銅鑼灣站C出口的駱克駅,店內裝修充滿著傳統的日式和風,座位寬敞且舒適,座前就能觀賞到師傅的製作過程,魚缸內更放滿新鮮的龍蝦和象拔蚌,亦能看到助手鮮劏海鮮的過程。晚市一共有五款鐵板燒套餐,最適合慶祝或約會享受美好的晚上。OTETSU Dinner Set D - $2688季節沙律好大碗冰涼清爽的沙律,除了爽脆的沙律菜外,還有香甜多汁的日本蕃茄和無花果,更有脆嫩的蓮芋,加上爽滑彈牙的鮮蝦仁,再淋上酸酸甜甜的蕃茄酸汁,好開胃。原隻日本象拔蚌來自愛知縣的白松貝,上層一條條的肉身,特別斜切成條狀,口感更加薄脆和爽口,底部一片片的膽,質感軟糯,味道好濃郁甘香,再墊著紅綠色的雞冠草,味道清淡不奪味,有著豐富骨膠原。西澳龍蝦配海膽汁龍蝦界數一數二的西澳龍蝦,體型肥美又大隻,飽滿的肉質鮮嫩多汁,更有著豐富的營養。簡單以牛油提起鮮味,再將龍蝦頭膏煮成甘香的醬汁,八成熟的龍蝦肉最為爽滑彈牙。熊本縣A5和王牛(厚燒)「和王」屬於頂級品種,和牛油花遍佈均勻又鮮嫩,加上這款超和牛無經急凍,一直保持於零下兩度,肉質特別軟嫩且帶溫和香味,入口幾近即化,或可再蘸上竹炭鹽和蒜片,層次變得更豐富。香

晚市一共有五款鐵板燒套餐,最適合慶祝或約會享受美好的晚上。

OTETSU Dinner Set D - $2688

熊本縣A5和王牛(厚燒)&香煎野菜
熊本縣A5和王牛(厚燒)&香煎野菜

熊本縣A5和王牛(厚燒)
香煎野菜

美國大啡菇有著厚厚的菇肉,咬開有豐溢的水份和濃郁的菇味;日本白蘆筍比起常見綠色的,更加細嫩鮮甜,好清脆;
日本蕃薯香甜軟滑,入口鬆軟。

吸物

色清味鮮的昆布鰹魚清湯,以鰹魚乾、昆布等長時間熬製而成,香味非常之突出,更有本菇、昆布和北寄貝好鮮甜。

三文魚籽海膽炒飯
鮮橙色的北海道海膽肥大肉厚,質感濃稠奶滑,入口甜度好高,加上爽脆多汁的三文魚籽好鮮味,粒粒分明的炒飯充滿蛋香,更有少少彈牙的鮮蝦仁,好有鑊氣。

雪糕
夢幻粉紫色的紫薯雪糕,入口奶滑,散發著香濃紫薯味,甜而不膩,更有少少起沙香甜的紅豆,以及酥脆的夾心朱古力棒作點綴。
咖啡或茶

咖啡或茶
很少晚市套餐跟配甜品後,還會有餐飲,鮮奶和糖另上。
2022-09-27
2022-09-29 28 浏览
已經有好多年無食鐵板燒,心血來潮好想食,於是係OpenRice 搜尋下,發覺開左好多間,其中見到御鐵好評超多,即刻訂座黎試下。睇返餐牌,晚市共有五個套餐,而我今次就選Set C季節沙律大蝦配生菜、蕃茄、無花果,仲有唔同醬汁可以揀,我揀左柚子汁,好清新北海道鮮帶子配魚子醬刺皇級帶子,兩面煎香後,加上No.2 魚子醬、金箔做點綴,配埋意大利黃瓜及菠菜汁,食落非常鮮甜越南大虎蝦啖啖肉,超鮮甜,加上三文魚籽做擺盤,十分用心香煎法國鴨肝配無花果意大利黑醋汁大大件鵝肝,煎到兩邊又脆又香口,一啖咬落口,滿口油香,連埋蘋果肉一齊食,正!薄燒熊本縣A5和王牛食開5成熟,和牛入面包著炒過嘅香蔥同蒜粒,油香十足,入口即溶,薄燒唔會太油膩,感覺剛剛好海膽炒飯配魚孑醬最欣賞依個炒飯,用精緻嘅玻璃杯裝炒飯,好吸睛,加上海膽及魚子醬,味道一流!吸物昆布鏗魚清湯,有北寄貝,十分鮮甜,絕對係食完鐵板燒必飲最後享用埋朱古力味雪糕同飲返杯熱檸茶,好滿足的一餐!

越南大虎蝦
啖啖肉,超鮮甜,加上三文魚籽做擺盤,十分用心

香煎法國鴨肝配無花果意大利黑醋汁

薄燒熊本縣A5和王牛

海膽炒飯配魚孑醬

吸物
昆布鏗魚清湯,有北寄貝,十分鮮甜,絕對係食完鐵板燒必飲

最後享用埋朱古力味雪糕同飲返杯熱檸茶,好滿足的一餐!

2022-09-26
2022-09-26 29 浏览
今晚同閨蜜慶祝生日,佢話想食鐵板燒,作為好朋友的我梗係一早book定枱!餐廳環境闊落,人流多的時候可以分2邊鐵板燒。餐牌上有5個套餐,我揀了B餐!首先來一客季節沙律,碗內有大量新鮮沙律菜、蕃茄仔、海草,還有海蝦仁,醬汁方面可以自選,我就揀了柚子醋,酸酸地十分醒胃。香煎廣島蠔,有4大隻,每隻都非常飽滿,配上櫻花蝦和細蔥花,多了一份口感。南非活鮑魚配海苔醬,鮑魚燒到剛剛好完全唔韌有驚喜!熊本縣A5和牛,和牛油脂多入口即溶,配上大啡菇和露荀能減去油膩感。三文魚籽海膽炒飯飯粒炒得乾身粒粒分明,配上新鮮的三文魚籽和海膽,不錯的配搭。吃完咁多食物後喝上一口清淡的昆布鰹魚清湯,為一這餐完美作結。

南非活鮑魚配海苔醬,鮑魚燒到剛剛好完全唔韌有驚喜!

2022-09-25 73 浏览
#銅鑼灣 日本鐵板燒帶子鮑魚龍蝦三文魚籽海膽海鮮盛宴,配上法國鵝肝及澳洲牛柳,簡直係一餐齒頰留香嘅豐富午餐 💕煙三文魚野菜沙律北海道帶子配魚子醬南非活鮑魚西澳龍蝦配海膽汁香煎法國鴨肝澳洲牛柳三文魚子海膽炒飯甜品:雪糕開胃前菜煙三文魚野菜沙律有三個醬汁選擇:柚子醋,芥末醋,同埋番茄蒜汁。北海道帶子以金箔同埋紫蘇花入盞。再以魚子醬墊底。鮑魚手掌咁大,擺係鐵板燒,唔洗落任何調味品,鹹鹹嘅海水味非常入味。三文魚籽海膽海鮮炒飯,非常新鮮,絕對推介!環境同服務態度都好好,絕對係請客首選 🤗
#銅鑼灣 日本鐵板燒

煙三文魚野菜沙律
北海道帶子配魚子醬
甜品:雪糕

環境同服務態度都好好,絕對係請客首選 🤗
午餐
  • 西澳龍蝦