2022-12-28
經過咗聖誕節咁多唔同嘅派對之後,我終於有機會同老公出街二人世界,食餐好嘅。我哋去話咗銅鑼灣嘅御鉄撐枱腳。前菜係火雞青木瓜絲沙律,火雞肉鮮嫩可口,青木瓜非常爽脆鮮甜,其他嘅沙律菜都好新鮮,配合埋芥末醋真係一流。鮑魚則足足有成隻手掌咁大,師傅喺魚缸即夾即燒,輕輕鐵板1分鐘,就放上鐵架收水再用牛油白酒煎香,入口食出海水帶嚟嘅鹹香,點埋海草忌廉汁都幾夾味。來自馬來西亞嘅巴馬賴尿蝦,蝦肉爽彈鮮甜,無論蝦頭或是蝦腳,師傅都已經預先剪殼,方便易食,肉質飽滿。豬扒係鐵板嘅過程已經切咗片,係上碟後,餐廳用咗櫻桃木來做一個煙燻效果,配上嘅竹炭鹽,Wasabi同蒜片,可以比到我哋唔同嘅食法,感覺。豬扒油而不膩,爽口彈牙,肥瘦適中。清酒煮蜆湯,廚師喺鐵板上邊親自煮,絕對唔係喺湯湖裏面盛載出嚟。每碗都配有三大隻蜆肉,湯頭清甜。跟餐嘅和牛蛋包飯,份量驚人。加入左蔥花、紅蘿蔔粒、和牛肉碎,炒得金黃有鑊氣。蛋包飯用上蝦膏醬汁,食落份外美味。雪糕當日有三隻味道比客人選擇,分別係黑糖、紫薯同柚子,我當然叫左我最喜歡吃嘅紫薯口味啦。
蛋包飯用上蝦膏醬汁,食落份外美味。
雪糕