2023-06-11 140 浏览
晏晝同朋友嚟呢度飲茶,估唔到呢度都好多上班族嚟飲茶~可以望到出邊嘅環境好有空間感🗾🔸紅燒潮州翅 $298以鍋熱住呈上,用上雞同豬骨熬製出嚟,食個陣滿滿骨膠原嘅感覺,口感稠而不膩~🔸羊肚菌姬松茸水中花燉湯 $138打開蓋就見到裡面嘅水中花勁靚!入口散發著松茸香氣,好足料好夠味道嘅燉湯,飲完成個人暖笠笠哂!🔸墨斗卵粿 $138原來喺新鮮墨魚打製而成嘅墨魚片,配搭辣醬一齊食~🔸翡翠明珠球(3粒) $58竹笙網面嘅翡翠明珠球,裏面係包住蝦同菜苗,曲餃嚟講幾有新鮮感🔸脆脆笑哈哈 $68好似春風得意腸咁樣,外脆內軟,唔使點時有裏面都好夠味😛🔸秘製醬乾炒九肚魚河粉 $198呢個比較特別嘅係用九肚魚炒製而成嘅河粉,好入味又唔會特別油膩,晏晝同朋友一齊share嚟食都唔錯👍🏻🔸豬仔出浴奶凍 勁可愛嘅豬仔🐽

🔸紅燒潮州翅 $298

🔸羊肚菌姬松茸水中花燉湯 $138

🔸墨斗卵粿 $138
原來喺新鮮墨魚打製而成嘅墨魚片,配搭辣醬一齊食~

🔸翡翠明珠球(3粒) $58

🔸脆脆笑哈哈 $68
好似春風得意腸咁樣,外脆內軟,唔使點時有裏面都好夠味😛

🔸秘製醬乾炒九肚魚河粉 $198

🔸豬仔出浴奶凍
勁可愛嘅豬仔🐽
午餐
  • 墨斗卵粿
  • 豬仔出浴奶凍
2023-06-11 150 浏览
想起吃魚翅就會去澳門,很久沒去澳門了,朋友說這裏的魚翅非常非常勁,一定要試一試 服務員說這裏最出名就是紅燒潮州翅,朋友是會員可以用會員價吃,$298 洒店般的擺設,有少少嘅火爐暖住 魚翅真係好多,可以夾起嚟當麵食 , 二百幾蚊真係好抵食。 雞湯浸春筍絲, 雞湯湯底非常濃郁可口。 墨斗卵粿 這個菜式還是頭一次吃,服務員說這是潮州的特色菜, 用鮮墨魚造成。 墨魚味非常鮮濃。秘製醬汁乾炒安格斯牛河牛河炒得非常乾身,秘製醬汁有點像瑞士汁,但是沒有瑞士汁的甜,又沒有一般的乾炒牛河鹹,火喉到位,不油不膩, 100分

洒店般的擺設,有少少嘅火爐暖住

魚翅真係好多,可以夾起嚟當麵食 ,
二百幾蚊真係好抵食。

雞湯浸春筍絲, 雞湯湯底非常濃郁可口。

墨斗卵粿

墨魚味非常鮮濃。

秘製醬汁乾炒安格斯牛河
2023-06-10 90 浏览
餐廳環境闊落,全落地玻璃全海景,酒店格局。 減肥嘅時候食d 清清地嘅..例如~ 羊肚菌姬松茸水中花燉湯、蜜汁筍殼魚、杏仁露 😆😆羊肚菌姬松茸水中花燉湯好靚, 水中花原來係豆腐切成, 刀功超勁啊!聽裏面仲有各式菇菌, 好香好香, 湯底清得來又有好濃嘅菇菌味道。 蜜汁筍殼魚 ,軟軟滑滑的 ,醬汁濃郁 識食嘅都知道筍殼魚嘅魚肉俾海斑仲要清甜更嫩滑。 清甜嘅杏仁露作結 就剛剛好喇 💕部份菜式有會員價, 大概係半價, CP值高, 抵食又舒服。
餐廳環境闊落,全落地玻璃全海景,酒店格局。

減肥嘅時候食d 清清地嘅..
例如~ 羊肚菌姬松茸水中花燉湯、
蜜汁筍殼魚、杏仁露 😆😆

蜜汁筍殼魚 ,軟軟滑滑的 ,醬汁濃郁
識食嘅都知道筍殼魚嘅魚肉俾海斑仲要清甜更嫩滑。

清甜嘅杏仁露作結 就剛剛好喇 💕

部份菜式有會員價, 大概係半價, CP值高, 抵食又舒服。

2023-06-07 164 浏览
銅鑼灣登龍街,成條街好多嘢食好似食街咁,超級多選擇,今次就上去v point 29樓晚飯,又有靚景,高層海景,服務都幾好,座位當然闊落啦。嘢食都算幾好!鐵板叉燒鐵板上,叉燒上枱熱辣辣,夠淋身菠蘿咕嚕肉個樣好靚,影相出嚟效果一流,原隻菠蘿上,咕嚕肉炸到外脆外軟,咕嚕肉入晒味,必食。龍蝦湯泡飯飯炸到脆卜卜,自己加入湯,鍾意食幾多飯就落幾多,湯有龍蝦肉有瓜,清甜好飲,應該冇味精,飲咗湯都唔口渴。啫啫唐生菜鮑魚煲唐生菜香噴噴,鮑魚切片,嘢味。
鐵板叉燒
鐵板上,叉燒上枱熱辣辣,夠淋身
菠蘿咕嚕肉
龍蝦湯泡飯
啫啫唐生菜鮑魚煲
唐生菜香噴噴,鮑魚切片,嘢味。
2023-06-07 248 浏览
閨密在銅鑼灣返工,大家都決定飲茶聚聚。 來到這家中菜廳,環境很不錯,落地大玻璃,還可以眺望維港景色。 來到見到有好多優惠,其中就有這兩款潮州菜式~紅燒潮州翅,及墨斗卵粿紅燒潮州翅好多料,湯底厚身,味道香濃,仲有個火保持熱度墨斗卵粿,外層煎至金黃色,入面雪白,入口Q彈,配辣椒醬汁更佳羊肚菌姬松茸水中花燉湯,這款燉湯就比較清新,用上多款菌類,香氣撲鼻。中間有以豆腐做成的水中花點心就有翡翠明珠球,及脆脆笑哈哈前者是用竹笙皮包住蝦肉及素菜,入口爽彈;後者就是腸粉包裹炸蝦卷,外面嫩滑,裡面鬆脆彈牙秘製醬乾炒九肚魚河粉,夠哂鑊氣,九肚魚非常嫩滑最後還點了🐷🐷豬仔出浴奶凍,可愛到唔捨得食呀

紅燒潮州翅好多料,湯底厚身,味道香濃,仲有個火保持熱度

羊肚菌姬松茸水中花燉湯

點心就有翡翠明珠球,及脆脆笑哈哈
翡翠明珠球
脆脆笑哈哈

秘製醬乾炒九肚魚河粉,夠哂鑊氣,九肚魚非常嫩滑
秘製醬乾炒九肚魚河粉

最後還點了🐷🐷豬仔出浴奶凍,可愛到唔捨得食呀
翡翠明珠球
脆脆笑哈哈
2023-06-02 156 浏览
琴晚去咗張公館最主要想介紹鯊魚骨花膠湯首先花膠係手掌咁大然後店員建議你先攞出嚟配上佢哋再提供俾你嘅鮑魚汁用刀叉食再分開飲個湯個湯係好黏口🤤🤤🤤味道10分濃郁你完全感受到成碗湯都係膠質充滿骨膠原👍🏻👍🏻👍🏻不得了💛💛
琴晚去咗張公館
你完全感受到成碗湯都係膠質
充滿骨膠原👍🏻👍🏻👍🏻
不得了💛💛
2023-05-31 952 浏览
🥳🈶️口福😋今次係閨蜜帶我去食好西😍呢間餐廳係銅鑼灣嘅一座新大廈嘅高層👍環境仲好寬敞✅枱與枱之間有適當嘅距離😍坐得舒服😌就係因為佢喺大廈嘅高層🏢所以餐廳一大塊嘅落地玻璃🪟可以俯瞰到成個維港景色🌈加埋師傅嘅炮製嘅特色菜🔥真係好享受喔👭🔥紅燒潮州翅 $298/位 (原價 $438)🌈呢個紅燒潮州翅係閨蜜今次嚟開餐嘅Target🎯潮州翅嘅特色係用老母鷄同豬骨熬嘅🔥所以個湯汁特別濃💯食嘅時候我就落埋芫荽同鎮江醋一齊食😍增加味道嘅層次感🥳值得一讚係師傅會跟埋一個爐仔放係翅下面🔥一路heat住咁食就可以一直都keep住熱辣辣嘅溫度💯好細心呢❤️🥬鮮帶子海味雜菜粉絲煲 $228🌈我地樣樣蔬菜都想食😋所以最後我哋就揀呢個鮮帶子海味雜菜粉絲煲🔥好大份嘅蔬菜鍋🥬真係超抵食呀🥳包羅萬有嘅蔬菜🥬滿足曬我地想食多啲菜嘅願望❤️🍍百合鳳梨咕嚕肉 $268🌈師傅將原隻新鮮菠蘿上枱🍍淨係賣相都已經好吸引嚕📷師傅用新鮮嘅本地豬肉製造🔥煮完出嚟嘅咕嚕肉特別有咬口💯又有肉味添✅正呀喂🥳🍮桂花五色榚 $58🌈絕對係心機菜嘅桂花五色糕😍師傅將五層唔同嘅食材逐層逐層切出嚟😋用時間心機展現曬係呢個桂花五色糕入面💯𥚃面分別有桂花🌼蜜瓜🍈士

🔥紅燒潮州翅 $298/位 (原價 $438)

🥬鮮帶子海味雜菜粉絲煲 $228

🍍百合鳳梨咕嚕肉 $268

🍮桂花五色榚 $58

🌈絕對係心機菜嘅桂花五色糕😍師傅將五層唔同嘅食材逐層逐層切出嚟😋用時間心機展現曬係呢個桂花五色糕入面💯𥚃面分別有桂花🌼蜜瓜🍈士多啤梨🍓芒果🥭同埋椰子🥥切出嚟嘅顏色好靚😍仲好好食添🥳

🍮養顏紅棗糕 $48

🌈呢個養顏紅棗糕味道清香又唔太甜✅濃濃嘅紅棗味味道👍紅棗糕口感又夠煙靭彈牙💯

🍮紅豆沙 $48

🌈師傅重本用咗十年陳皮做呢個紅豆沙🫘啖啖都有好香嘅陳皮味道❤️起曬沙嘅口感🥳我呢個紅豆迷好🈵️意呀🥳
  • 紅燒潮州翅
  • 百合鳳梨咕嚕肉
  • 紅豆沙
2023-05-30 211 浏览
張公館是一家位於銅鑼灣登龍街V point 的高級中餐廳,環境優雅,菜色精緻,是一家值得一試的餐廳。張公館的菜色色澤豐富,擺盤精美,讓人一看就有食慾。尤其是京式片皮鴨,外皮金黃酥脆,切開後肉質鮮嫩,令人垂涎欲滴。張公館用餐時,可以飽覽維港夜景,讓人感到放鬆。濃雞湯浸春筍絲的香味撲鼻而來,令人垂涎欲滴。張公館的菜色口感豐富,讓人回味無窮。京式片皮鴨外皮酥脆,肉質鮮嫩,配上甜麵醬和蔥絲,味道十分搭配。片皮鴨二食炒鴨崧生菜包則是一道別具特色的菜色,生菜包裹著鴨崧,口感清爽,味道鮮美。羊肚菌松茸竹笙花菇菜膽燉湯清淡鮮美,滋味豐富。蜜汁筍殼魚酥脆可口,配上甜蜜的蜜汁,味道十分美味。生磨蛋白杏仁茶和桂花五色糕則是完美的結尾,甜而不膩,口感細膩。張公館的服務周到,服務員專業有禮,讓人感到賓至如歸。總結來說,張公館是一家值得推薦的高級中餐廳,不僅菜色豐富精緻,味道鮮美,而且服務周到,讓人感到舒適愉悅。若您是會員,更可享有消費儲分95折的優惠,是一個不容錯過的好去處。

張公館用餐時,可以飽覽維港夜景,讓人感到放鬆。

濃雞湯浸春筍絲的香味撲鼻而來,令人垂涎欲滴。

羊肚菌松茸竹笙花菇菜膽燉湯清淡鮮美,滋味豐富。
蜜汁筍殼魚酥脆可口,配上甜蜜的蜜汁,味道十分美味。

張公館的服務周到,服務員專業有禮,讓人感到賓至如歸。

2023-05-30 667 浏览
今日去左呢間喺老銅嘅張公館,港鐵B出口行一陣就到,搭𨋢上29樓,去到1230左右,對住半海景啦,因為有啲樓遮住坐低之後望望餐牌,有啲套餐,我地冇叫,都係剔點心紙正路啲,茶就叫龍井,服務都好好,好有禮貌首先上嘅係乾炒牛河,好香,有啲焦香,睇落個色水好靚仔啦,碟底冇油淋淋,食落都好香,炒功我俾80分,有水準嘅牛河蝦餃,大大隻,咬落去個皮好靚,煙韌度係啱啱好,蝦鮮味,但個人比較鍾意細隻嘅蝦餃,一啖一粒脆哈哈(好似叫)腸粉包住油炸鬼同蝦膠?食落好脆,個味啱啱好,手工野黎,好有心機蝦多士,又係手工野,睇落都好靚仔,配埋沙律醬,好香口,蝦多士其實都幾難衰咸水角,朋友叫,個皮好煙韌,OK唔差龍井都幾好飲食完店員問食唔食甜品,我哋都未飽,我地就叫左紅豆沙,睇落OK起沙嘅,但食落我嫌應該係咪陳皮陣味有啲苦,但禮貌上我都食晒佢啦朋友有$500現金券,最後補錢就比$263,其實我覺得幾好食嘅,可能我之後會再去

咸水角,朋友叫,個皮好煙韌,OK唔差

龍井都幾好飲

2023-05-30
用餐优惠
現金券
2023-05-18 284 浏览
第一次黎張公館飲宴,原來食物質素好好食,個紅燒翅超級足料,講究火候嘅花雕蛋白蒸蝦球,濃蝦湯脆米泡飯,仲有我最鐘意嘅蛋白杏仁茶甜品,而家見到相都想食環境又靚,下次有飯局都要介紹朋友黎呢度
2023-05-09 899 浏览
屹立在銅鑼灣登龍街 V Point 29樓的張公館, 令你感覺遠離煩囂,交通又方便,這裡佈置簡簡單單卻被周圍的落地玻璃窗吸引著,可遠眺維港景色,感覺輕鬆自在。侍應殷勤有禮,坐下先點一碟脆皮燒腩仔:燒腩仔暖暖的、皮脆肉嫩,咬下去脆卜卜,很鬆脆呀!然後在餐牌上選擇了~張公館六宮格:✂️脆焗蝦多士✂️百花腐皮卷✂️脆脆笑哈哈腸粉:肉質鮮嫩、香脆可口,外脆內軟,各有不同層次的味道及口感;✂️蝦餃皇:新鮮爽囗,皮薄餡靚;✂️冰菜:混了秘製醬汁更顯出冰菜的鮮甜爽口;✂️麻辣燒賣:肉質新鮮彈牙,麻香味濃,令舌尖瞬間發麻,齒頰留香;另一道菜是墨斗卵粿:內軟外嫩,新鮮美味,煙韌彈牙;隨之而來的是蜜汁筍殼魚:肉質鲜嫩,外脆內滑,極之鬆化;最後來了清雞湯浸春筍絲:蔬菜本身味道較淡,配合清雞湯及葱花,令整道菜生色不少,師傅刀功厲害把春筍切成幼絲,幼嫩而爽脆。總的看來師傅團隊挑選新鮮食材,以不時不食的概念,不斷把菜式創新,務求喚醒客人的味蕾,很費心思呵!
屹立在銅鑼灣登龍街 V Point 29樓的張公館,

然後在餐牌上選擇了~
張公館六宮格:

✂️蝦餃皇:新鮮爽囗,皮薄餡靚;
✂️冰菜:混了秘製醬汁更顯出冰菜的鮮甜爽口;

另一道菜是墨斗卵粿:內軟外嫩,新鮮美味,煙韌彈牙;

隨之而來的是蜜汁筍殼魚:肉質鲜嫩,外脆內滑,極之鬆化;

• 蜜汁筍殼魚
  • 墨斗卵粿
  • 脆皮燒腩仔
  • 六宮格
2023-05-06 568 浏览
食友來電告知這樓上食店五月有新菜式, 正好先吃為快, 預先訂位好處是座位安排在落地玻璃窗傍,享維港景, 舒適開揚👍先來一壺龍井茶, 再點菜,侍應介紹五月推廣菜式及燒味, 決定嚐嚐多道佳餚:脆皮燒腩仔張公館六宮格墨斗卵粿蜜汁筍殼魚清雞湯浸春筍絲脆皮燒腩仔, 作餐前小食, 五層腩肉, 油脂瘦肉層疊, 皮脆肉滑😋張公館六宮格, 六款點心各有口味, 侍應提醒最後品嘗麻辣燒賣, 以免味蕾被濃味蓋過😋三款五月推介菜:墨斗卵粿, 名字別緻, 以時令墨魚卵混雞蛋白, 雪粉打成魚滑煎熟, 入口墨魚味濃, 有煙韌感覺而不太軟,富口感, 師傅心機出品😋蜜汁筍殼魚, 炸脆的筍殼魚塊再淋上蜜汁, 口味比常見油浸層次高😋清雞湯浸春筍絲, 以香濃清雞湯把春筍絲煮熟, 筍絲入味爽口, 伴雞湯同嚼, 口內回甘😋享受的一頓粤菜👏👏

先來一壺龍井茶, 再點菜,

侍應介紹五月推廣菜式及燒味, 決定嚐嚐多道佳餚:
清雞湯浸春筍絲

2023-05-03
蝦多士
清雞湯煮春筍絲
2023-04-26 562 浏览
今日同老闆去見客,傾了差不多兩個多小時終於簽成了單生意,超開心,老闆萬歲請食飯。我也不客氣地預約了一間特色中菜餐廳,位置在銅鑼灣V point 大型食廈,落地玻璃窗望見整個銅鑼灣夜景,而且還可以欣賞到幻彩詠香江的燈光匯影。羊肚菌姬松茸水中花燉湯羊肚菌嘅功效可以媲美冬蟲草,長期食用仲可以預防癌症。姬松茸是一種可以提高免疫力嘅茸類,比靈芝嘅功效更高。湯頭清澈,羊肚菌同姬松茸香味濃郁,最有睇頭莫過於將豆腐切成的水中花,師傅手工了得,水中花在水中央晃動,視覺效果一流。脆焗蝦多士蝦多士即點即炸,炸到金黃色,入口香脆可口,蝦肉亦爽彈,蝦肉厚度差唔多有2cm,口感豐富,鮮味十足。蜜汁銀鱈魚充滿油脂的銀鱈魚,配上香甜的醬汁,挫它一點膩滯感,魚皮香脆,魚肉卻嫩滑多汁,蜜汁的甜味更引發出魚肉嘅鮮甜,超有水準。蝦醬骨蝦醬骨是鹹鮮、惹味、香口集於一身,排骨炸到又香又脆,入口蝦醬味濃郁,外面炸得微微香脆,惹味好食。海皇芝士蟹蓋焗飯採用時令海鮮,蟹拆肉後加入洋蔥同飯炒香,面層芝士鋪上芝士烤焗,焗好後飽滿的蟹蓋呈誘人焦香味,焗釀蟹蓋飯材料真的非常豐富有蝦、帶子、蟹肉等,鮮味之餘又充滿芝士香味,滋味滿分。

脆焗蝦多士

蜜汁銀鱈魚

蝦醬骨

海皇芝士蟹蓋焗飯

2023-04-26 432 浏览
同親人食飯,就搵間好食既店舖,在銅鑼灣V Point都有好多好食環境不差既店舖,到最後親人選了中菜。可以嚐試下高級中菜。【紅燒潮州翅】用上爐仔煲住,令個潮州翅熱辣辣。魚翅很飽滿,口感滑膩爽口,湯汁味美鮮香。【脆焗蝦多士】酥脆可口,原隻蝦肉彈牙,蝦膠爽滑,一件多士便有幾種層次,一試難忘。【荷葉炆和牛面頰肉】賣相不錯,用上一大塊荷葉包住了材料,一打開荷葉,陣陣的牛肉香味加上清香的荷葉味,己經流口水,牛面肉肉質鮮嫩帶點彈性,值得推介。【海皇芝士蟹蓋焗飯】外型非常吸引,外層有淡香芝士味帶點燶香,內裡用料十足,有蝦粒、帶子粒、蟹肉等,味道口感豐富。

【紅燒潮州翅】

【脆焗蝦多士】

【荷葉炆和牛面頰肉】

【海皇芝士蟹蓋焗飯】
2023-04-20
2023-04-01 782 浏览
1️⃣六宮格有百花釀秋葵,蝦多士,墨魚餅,蕃茄冰菜,酥炸蛋,麻醬牛油果.老實講得個蝦多士係好食,好大塊,入面真係好多蝦肉,足料.同埋外皮真係好脆. 其他食落都好普通,個牛油果唔知咩事,係硬的.💰HKD$1682️⃣12年陳皮牛肉腸腸粉幾滑,不過偏厚,牛肉就唔係話真係好香陳皮味💰HKD$583️⃣蝦餃皇的確好多蝦,蝦好新鮮彈牙💰HKD$784️⃣蟹籽麻辣燒賣負評,佢係得個辣字,辣到蓋過哂燒賣味,佢果種味道係鳳爪排骨隻味💰HKD$785️⃣百花釀竹笙好爽口,汁好多💰$586️⃣酥皮西班牙黑毛豬菠蘿包酥皮太薄,唔夠味,包入面豬肉好小,空心咁,汁又小.💰HKD$58景觀好靚,但價錢同食物質素唔成正比
1️⃣六宮格
💰HKD$168

2️⃣12年陳皮牛肉腸
腸粉幾滑,不過偏厚,牛肉就唔係話真係好香陳皮味
💰HKD$58

3️⃣蝦餃皇
的確好多蝦,蝦好新鮮彈牙
💰HKD$78

4️⃣蟹籽麻辣燒賣
💰HKD$78

5️⃣百花釀竹笙
好爽口,汁好多
💰$58

6️⃣酥皮西班牙黑毛豬菠蘿包
酥皮太薄,唔夠味,包入面豬肉好小,空心咁,汁又小.
💰HKD$58

景觀好靚,但價錢同食物質素唔成正比