2023-04-26
今日同老闆去見客,傾了差不多兩個多小時終於簽成了單生意,超開心,老闆萬歲請食飯。我也不客氣地預約了一間特色中菜餐廳,位置在銅鑼灣V point 大型食廈,落地玻璃窗望見整個銅鑼灣夜景,而且還可以欣賞到幻彩詠香江的燈光匯影。羊肚菌姬松茸水中花燉湯羊肚菌嘅功效可以媲美冬蟲草,長期食用仲可以預防癌症。姬松茸是一種可以提高免疫力嘅茸類,比靈芝嘅功效更高。湯頭清澈,羊肚菌同姬松茸香味濃郁,最有睇頭莫過於將豆腐切成的水中花,師傅手工了得,水中花在水中央晃動,視覺效果一流。脆焗蝦多士蝦多士即點即炸,炸到金黃色,入口香脆可口,蝦肉亦爽彈,蝦肉厚度差唔多有2cm,口感豐富,鮮味十足。蜜汁銀鱈魚充滿油脂的銀鱈魚,配上香甜的醬汁,挫它一點膩滯感,魚皮香脆,魚肉卻嫩滑多汁,蜜汁的甜味更引發出魚肉嘅鮮甜,超有水準。蝦醬骨蝦醬骨是鹹鮮、惹味、香口集於一身,排骨炸到又香又脆,入口蝦醬味濃郁,外面炸得微微香脆,惹味好食。海皇芝士蟹蓋焗飯採用時令海鮮,蟹拆肉後加入洋蔥同飯炒香,面層芝士鋪上芝士烤焗,焗好後飽滿的蟹蓋呈誘人焦香味,焗釀蟹蓋飯材料真的非常豐富有蝦、帶子、蟹肉等,鮮味之餘又充滿芝士香味,滋味滿分。
羊肚菌姬松茸水中花燉湯
脆焗蝦多士